Γρήγορο, ελαφρύ και άνετο

62 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
apetalos
Απών/απούσα

Λόγω προβλημάτων και στους δυο μου ώμους, χρειάζομαι ένα ποδήλατο με σχετικά όρθια θέση οδήγησης.
Θέλω όμως να είναι (τηρουμένων των αναλογιών και με επίγνωση της παραδοξότητας) όσο το δυνατόν πιο γρήγορο και ελαφρύ, και να καταπίνει χιλιόμετρα.
Όπως καταλαβαίνετε δυσκολεύομαι πολύ να βρω αυτό που ψάχνω, επειδή τα ποδήλατα με όρθια θέση οδήγησης έχουν κατασκευαστεί για εντελώς διαφορετική χρήση.
Έτσι κοιτάω κάτι σαν το Gt Nomad 3.0 ή το Specialized Roll, που δείχνουν να προσφέρουν κάτι κοντά σε αυτό που χρειάζομαι.

Σκέφτηκα όμως κάτι που θα μπορούσε να διευρύνει αρκετά το πεδίο των επιλογών μου.
Την τοποθέτηση ενός γυρισμένου ανάποδα(να κοιτάει προς τα εμένα) ρυθμιζόμενου λαιμού μαζί με ένα τιμόνι τύπου cruiser, σε οποιοδήποτε fitness/hybrid/touring ποδήλατο.
Εκτός από τα υποκειμενικά κακό τελικό αισθητικό αποτέλεσμα, θεωρείτε πως θα αντιμετωπίσω κάποια άλλη αντικειμενική δυσκολία ;
Ενδέχεται να χρειαστώ μεγαλύτερο σκελετό από αυτόν που κανονικά θα χρειαζόμουν, επειδή το τιμόνι θα έρθει πιο κοντά στη σέλα ;

Τι θα συνέβαινε αν για παράδειγμα έκανα την παραπάνω μετατροπή σε ένα Scott SUB Speed 30 ;

Ευχαριστώ

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
geatle
Απών/απούσα

να υποθεσω οτι το ποδηλατο σου ειναι το scott sub?

apetalos
Απών/απούσα

Τώρα έχω ενα Electra Townie που μου αρέσει αρκετά και με βοηθάει πολύ στη μη καταπόνηση των ώμων.
Μετά από ένα χρόνο μαζί του και αφού με βοήθησε να επανενταχθώ στην ποδηλασία, δε μπορεί πια να μου προσφέρει αυτά που θέλω.
Γνωρίζοντας πλέον τις απαιτήσεις μου θα αγόραζα κούρσα.
Ωστόσο κάτι τέτοιο είναι αδύνατο λόγω των προβλημάτων στους ώμους.
Οπότε μάλλον θα πάω σε κάποιο comfort fitness.

geatle
Απών/απούσα

κοιτα το cube attain. μπορει ο τιτλος να γραφει κουρσα αλλα εχει πιο ανετη γεωμετρια απο οσα ποδηλατα ξερω. το μονο που θα χρειαστει να αντικαταστησεις το λαιμο με εναν κοντιτερο και το τιμονι με ενα οπως εχει το electra. θα φενεται λιγο χαζαμαρα αλλα θα καθεσαι εντελως ορθιος και καμαρωτος και θα ειναι και ελαφρυ οπως θελεις.

...ιδεα απο το μυαλο μου ειναι. δεν το εχω ξαναδει πουθενα. αλλα η μονη μου ανησυχια ειναι οτι θα καθεσαι υπερβολικα ορθια και δεν θα εχεις ισσοροπια.

apetalos
Απών/απούσα

Θα ήμουν ευτυχισμένος με ένα τέτοιο ποδήλατο!
Ωστόσο με φαντάζομαι επάνω σε αυτό με το τσοπεροτίμονο και γελάω(κυριολεκτικά).
Δε με ενδιαφέρει καθόλου το αισθητικό αποτέλεσμα ή η εικόνα που θα δίνω στους άλλους, αλλά δε ξέρω αν θα είναι λειτουργικό.
Είτε για την ανησυχία που εξέφρασες για την ισορροπία, είτε για κάποιον άλλο λόγο.
Ας πουν κι' άλλοι τη γνώμη τους.

υ.γ : βγαίνω επίσης αρκετά εκτός budget, αλλά αυτό θα εξεταστεί σε δεύτερη φάση.

scrabler
Εικόνα scrabler
Απών/απούσα

apetalos wrote:
Ας πουν κι' άλλοι τη γνώμη τους.

Πήγε το λοιπόν κάποιος σε ένα ράφτη να ράψει ένα κουστούμι. Όταν ετοιμάστηκε και το φόρεσε, του έκανε ένα ελάττωμα:

- Με στενεύει λίγο στη δεξιά ωμοπλάτη, κύριε.
- Έτσι είναι τα καλά κουστούμια, κύριε... κάντε λίγο έτσι (του δείχνει να καμπουριάσει κάπως στραβά και περίεργα) και θα σας κάτσει καλά.

- Μα κάνει και εδώ στο μανίκι ένα ελαττωματάκι, λέει ο άνθρωπος.
- Δεν είναι τίποτα, του ξαναλέει ο ράφτης. Κράτα το χέρι σου λίγο τεντωμένο προς τα εμπρός, λίγο ψηλά και λίγο στριφτά και θα είναι μια χαρά.

- Ναι, αλλά και το παντελόνι, στραβά μου κάθεται.
- Ε, κύριέ μου, αν δεν ξέρετε από ρούχα, τι έρχεστε εδώ... θα περπατάτε έτσι (ένα βήμα κουτσό και στραβό) και όσοι ξέρουν από ευρωπαϊκή μόδα θα καταλάβουν.

Βγαίνει ο άνθρωπος στο δρόμο καμπουριασμένος απο τη μια μεριά, με το ενα χερι λίγο τεντωμένο προς τα εμπρός, λίγο ψηλά και λίγο στριφτά περπατώντας με ένα βήμα κανονικό κι ένα βήμα κουτσό και στραβό.

Στο δρόμο τον βλέπουν δυο φίλοι και -γελώντας- λέει ο ένας στον άλλο:
- Άλα τις κουστουμιά ο σακάτης!

didotou
Εικόνα didotou
Απών/απούσα

Μην πέσουμε επάνω στον άνθρωπο.
Οκ.
Το να πάρεις μια κουρσα σαν το ατέϊν και να την κάνεις τσόπερ είναι αστείο.
Άσε τα χίλια μύρια θεματάκια με μανέτες κλπ.
...
Τι θα έλεγα:
Δες λίγο πόσο και πως είναι απαγορευτικό το θέμα που έχεις με την φόρτιση των ώμων.
Βάλε λίγο στο λογαριασμό και το υπόλοιπο σώμα σου. Δες λίγο και τις καταπονήσεις (νέου και ανεξερεύνητου τύπου που θα δεχτεί από μιά τέτοια γεωμετρία).
...
Πάντως η τακτική αυτή συνηθιζόταν παλιότερα. Ήταν συχνό να βλέπει κανεις στο δρόμο πρώην κουρσάδες, που τους είχε φύγει το πολύ άχτι με την ταχύτητα και το πολύ στυλ "σπορτίβο" και γυρίζανε το τιμόνι ανάποδα στα ύψη, με τις μανέτες ανάποδα κλπ. Δεν είναι κάτι καινούργιο σαν σκέψη αλλά δεν είναι και τίποτα το καλό. Ούτε και ποτέ ήτανε.
...
Απ' την άλλη από πατέντες και μετατροπές αν ανοίξεις το ίντερνετ θα δεις τα πάντα. Αλλά κανεις δεν ξέρει πόσο χρηστικά και εντέλει ...ορθοπεδικά είναι όλα αυτά. Πάντως το να πάρεις το sub, που λες, και να του βάλεις ένα πιο σηκωμένο τιμόνι, ή ένα αρκετά πιο σηκωμένο τιμόνι, δεν νομίζω να απαγορεύεται. Μην ξεκινήσεις πάντως με το τιμόνι του Ελέκτρα καλυτερα.

αιθεροβάμων
Εικόνα αιθεροβάμων
Απών/απούσα

Μπορεις επισης να δοκιμασεις στο sub, τιμονι τυπου οκταρι που χρησιμοποιουν στα τουριστικα ποδηλατα, και ισως να το βαλεις και αναποδα ,για ακομη πιο κοντα...το εχω δοκιμασει στο kona dew και εχει πραγματι ορθια θεση ,και επισης τρεις διαφορετικες λαβες..

Rapid
Εικόνα Rapid
Απών/απούσα

αιθεροβάμων wrote:
Μπορεις επισης να δοκιμασεις στο sub, τιμονι τυπου οκταρι που χρησιμοποιουν στα τουριστικα ποδηλατα, και ισως να το βαλεις και αναποδα ,για ακομη πιο κοντα...το εχω δοκιμασει στο kona dew και εχει πραγματι ορθια θεση ,και επισης τρεις διαφορετικες λαβες..

Κάτι σαν αυτό λες?
http://www.elliottzone.com/wp-content/uploads/2009/08/dpp_1844-300x199.jpg
Πάντως το kona dew μπορεί να βολέψει και γενικότερα το φίλο, αφού έχει 4 cm spacers στο τιμόνι και μπορεί να ανεβοκατεβάσει το τιμόνι

geatle
Απών/απούσα

ενταξει ισως αυτο που ειπα ηταν υπερβολη. ισως να μην χρειαζεται τιμονι chopper. ισως αρκει ενας κοντος λαιμος και ενα riser τιμονι. Link.

αλλα θα επιμεινω στο attain. φαντασου λιγο τι θα γινοταν εαν εβαζες στο sub ενα drop τιμονι. θα επρεπε να εισαι ο ανθρωπος λαστιχο για να το οδηγησεις. ενω το attain αν αλλαξεις το τιμονι γινετε πιο ανετο απο οποιο αλλο ποδηλατο. ακομα και απο το electra!

αυτο που παιζει ρολο ειναι η αναλογια stack-to-reach και η γωνια του seat-tube. διοτι εαν τα πεταλια ειναι 10 μετρα μπροστα(οπως το electra) αναγκαστικα χρειαζεσαι και ενα τιμονι που να ερχεται 10 μετρα πισω.

αιθεροβάμων
Εικόνα αιθεροβάμων
Απών/απούσα

Rapid wrote:
αιθεροβάμων wrote:

Κάτι σαν αυτό λες?
http://www.elliottzone.com/wp-content/uploads/2009/08/dpp_1844-300x199.jpg
Πάντως το kona dew μπορεί να βολέψει και γενικότερα το φίλο, αφού έχει 4 cm spacers στο τιμόνι και μπορεί να ανεβοκατεβάσει το τιμόνι

Ναι.αυτο λεω..να φανταστεις οτι εγω το εβγαλα γιατι ηταν αρκετα ορθια η θεση γιαυτο που το ηθελα,και καμμια απο τις λαβες του δεν με πηγαινε αρκετα κατω...

Το dew νομιζω κιεγω θα τον βολεψει..εχει πολυ ξεκουραστη θεση οδηγησης και ακομα περισσοτερο με ντροπ τιμονι...

Ntimitris
Απών/απούσα

apetalos wrote:
Λόγω προβλημάτων και στους δυο μου ώμους, χρειάζομαι ένα ποδήλατο με σχετικά όρθια θέση οδήγησης.

Πριν προχωρησεις σε οτιδηποτε σχεδιο αγορας πρεπει πρωτα να επαναπροσδιορισεις αν η αφετηρια του συλογισμου που οδηγει σε αυτο το σχεδιο ειναι σωστη.
ΕΧω πολλαπλους τραυματισμους αυτη τη στιγμη που γραφω, απο μυικους (θλαση) μεχρι χρονιες τενοντιτιδες + το βραχνα την πελματιαιας απονευρωσης.
Ασχολουμαι κυριως με κολυμπι, λιγο ποδηλατο και προσπαθω το τρεξιμο οταν με αφηνουν ησυχο ολα τα παραπανω.
Αυτο που εχω παραθεσει απο τα λεγομενα σου, εμενα μου φαινεται περιεργο, χωρις βεβαια να ειμαι γιατρος. ΚΑι επειδη εχω δει πολλους τραυματισμους, ειδικα στους ώμους αφου το κυριο αθλημα που εκανα ειναι το κολυμπι, να σου πω οτι μπορει να ειναι και τελειως λαθος.
οποτε τι κανεις??
Α)Πρεπει καποιος να σου δειξει να κανεις ποδηλατο και Β) πρεπει να μιλησεις με καποιον γιατρο που ξερει απο τον τυπο του τραυματισμου που εχεις και το αθλημα που θελεις να κανεις. ΑΛλιως για εμενα μην το κανεις καθολου.
Το πρωτο πραγμα που κανουμε οταν τραυματιστουμε και κατασταλλαξουμε στο τι εχουμε, ειναι να αντιδρασουμε εντονα αν ερθει ενας και μας πει οτι δεν ειναι αυτο που νομιζουμε. Το εκανα και εγω, πρεπει να ψαχτεις και να μαθεις
ΕΠειδη 2 χρονια τωρα, τους γυρισα ολους, απο φυσικοθεπευτες και αθλητιατρους της γειτονιας μεχρι του παναθηναικου, να σου πω οτι λιγοι, ισως ελαχιστοι ξερουν τη δουλεια τους. Χωρις να περιαυτολογω, πλεον απο πολλους θεωρω οτι ξερω παραπανω, οποτε φαντασου τι ασχετοσυνη παιζει εξω.

didotou
Εικόνα didotou
Απών/απούσα

Αυτό που έγραψε ο Ntimitris με εκανε να σκεφτώ ότι η φόρτιση στους ώμους (που σημαίνει φόρτιση -βάρος - στα χέρια) μπορεί να αποφοριστεί χρησιμοποιόντας κοιλιακους και ραχιαίους.
Μπορεί να χρειάζεσαι κάμψεις και κοιλιακους. Να δυναμώσουν πρώτα αυτοί οι μύες και μετά θα είναι πολύ διαφορετικά.
Ntimitris στον Αεκτζή τον Ψαρόγιαννη πήγες;

apetalos
Απών/απούσα

Ομολογουμένως το Dew φαίνεται εξαιρετική περίπτωση.
Έχει επίσης καλή τιμή.
Η πρόταση για το touring τιμόνι είναι καλή.
Να υποθέσω ότι δε θα χρειαστώ και λαιμό σε αυτή την περίπτωση, αλλά θα το προσαρμόσω στο λαιμό που ήδη φοράει το ποδήλατο ;
Όταν λέτε να το τοποθετήσω ανάποδα τι ακριβώς εννοείτε ; (μια φωτό ίσως να βοηθούσε).

Επειδή κοιτάω και για μεταχειρισμένα Dew, υπάρχει κάποια χρονιά που πρέπει να αποφύγω ; Ψάχνω από μοντέλα του 2013 και μετά.

############

@geatle
Εσύ συνέχισε να κρατάς το όνειρο ζωντανό!
Τι είναι αυτό στη γεωμετρία του Attain που σε κάνει να το προτείνεις ;
Θέλω να πω, αν η πατέντα(sic) με τον κοντό λαιμό και το riser τιμόνι λειτουργήσει στο Attain, γιατί να μη λειτουργήσει σε οποιαδήποτε κούρσα ;

#############

@Ntimitris
Γνωρίζω τι έχω.
Έχω ακρομυοκλειδική εκφύλιση και στους δυο ώμους.
Πρόκειται για χρόνια πάθηση, κάτι σα γονδροπάθεια επιγονατίδας που επίσης έχω, με την οποία μαθαίνεις να ζεις.
Και αφού φυσικά πάρεις τις γνώμες και τις φροντίδες των γιατρών, μοιραία πρέπει να γίνεις και λίγο γιατρός του εαυτού σου.
Όταν μετά από είκοσι χρόνια αποχής αγόρασα ένα trekking, τα αποτελέσματα ήταν πολύ άσχημα για εμένα και τους ώμους μου.
Πέρασα λοιπόν ενα εξάμηνο επισκέψεων σε γιατρούς και θεραπείες, και μπορώ να επιβεβαιώσω στο ακέραιο τα λεγόμενα σου περί ενός ωκεανού άγνοιας και πολυγνωμίας. Το τι άκουσα, καθώς και σε τι περιπέτειες θα μπορούσα να είχα μπει αν εμπιστευόμουν κάποιες 'διαγνώσεις' και ακολουθούσα ορισμένες συμβουλές δε λέγεται.
Ευτυχώς όμως ανέκαμψα, και πριν από 1 χρόνο αγόρασα το Townie που δεν επιβαρύνει καθόλου τους ώμους, με σκοπό τη σταδιακή επαναφορά μου στην ποδηλασία.
Σήμερα που μιλάμε κλείνω ένα 5μηνο χωρίς καθόλου ή ελάχιστες ενοχλήσεις.
Κάνω πολύ ποδήλατο και καθημερινές ασκήσεις ενδυνάμωσης των ώμων, και νιώθω πλέον δυνατός και έτοιμος να κάνω πιο σοβαρή και πιο αθλητική ποδηλασία.
Σίγουρα δε μπορώ να πάω ακόμα σε κούρσα ή κάποιο ποδήλατο με πολύ σκυφτή θέση οδήγησης, αλλά θεωρώ ότι μπορώ να κάνω το επόμενο βήμα.

Ntimitris
Απών/απούσα

apetalos wrote:

Κάνω πολύ ποδήλατο και καθημερινές ασκήσεις ενδυνάμωσης των ώμων, και νιώθω πλέον δυνατός και έτοιμος να κάνω πιο σοβαρή και πιο αθλητική ποδηλασία.
Σίγουρα δε μπορώ να πάω ακόμα σε κούρσα ή κάποιο ποδήλατο με πολύ σκυφτή θέση οδήγησης, αλλά θεωρώ ότι μπορώ να κάνω το επόμενο βήμα.
πολυ σωστος.
Αυτο που ηθελα να πω, δεν ειναι οτι ενδεχομενως να μην σε πονανε τα χερια στην σκυφτη(δεν ξερω αν φανηκε αυτο απο πριν)
Αλλα νομιζα οτι μιλουσα με καποιον που δεν τα ξερει αυτα που εγραψες. ΠΧ οταν εγραψες με πονανε οι ωμοι θα παρω ποδηλατο γρηγορο και θα του βαλω ορθια σταση, χωρις την τωρινη σου παραθεση, ειναι σαν να φοραει καποιος παπουτσι που τον χτυπαει και να παιρνει ντεπον για να του περασει ο πονος. ΜΕ την εννοια οτι αν αντιμετοπιζοταν ετσι το προβλημα μπορει να παθαινες θεμα αλλου πχ στη σπονδυλικη χαμηλα.
Οταν πας σε φυσικοθεραπευτες και αθλητιατρους οι περισσοτεροι θα αντιμετοπισουν την παρουσα κατασταση και θα σε στειλουν στο καλο με σιγουρο επομενο ραντευου. Και δεδομενο οτι αντιμετοπιζουν ελαχιστους αθλητες και πολλους γερους που τα προβλημα τους δυστυχως δεν βελτιωνονται, δεν ασχολουνται με σωστη αποκατασταση αλλα με στιγμιαια ανακουφιση.
Τιποτα μα τιποτα δεν μενει στασιμο αν γινει σωστη ενδυναμωση και διαταση και μετα στο αθλημα γινει με σωστο ζεσταμα και αποθεραπεια.
..
Αρα τελικα ηταν αχρειστη η παρεμβαση μου γιατι φαινεται να ξερεις πολυ καλα τι κανεις. Σωστο χτισιμο με ενδυναμωση και διαταση και μετα σταδιακη χρηση της σωστης στασης για το ρυθμο και την αποσταση που θελεις να πετυχεις.
...
ΠΑνω στο θεμα θα συμφωνησω με το dew, νομιζω ειναι η καλυτερη προταση γιατι ειναι αρκετα πολυδιαστατο και ειναι ενα ποδηλατο που και κουρσα καποια στιγμη να φτασεις να παρεις θα το χρειζεσαι για δευτερο.
ΑΠεφυγε τα μοντελα με δισκοφρενα, ολες οι χρονιες καλες ειναι.Πριν λιγο καιρο εβλεπα να τα δινουν 180-200 στο car τσαμπα και σκεφτομουν να το χτυπησω ακομα και που δεν το χρειαζομαι. Ενας ριζερ λαιμος ισως καλυψει τις αναγκες σου ειναι αρκετα ψηλα το κουτελο του ηδη.
.
ΥΓ διδοτου ο ναπολεων χαρισης με εφτιαξε, ειχε τελειωσει η οποια ελπιδα ειχα πριν παω εκει και η ψυχολογια επηρεαζει και πολυ τα μυικα τραυματα

Rapid
Εικόνα Rapid
Απών/απούσα

[quote=apetalos]Ομολογουμένως το Dew φαίνεται εξαιρετική περίπτωση.

Επειδή κοιτάω και για μεταχειρισμένα Dew, υπάρχει κάποια χρονιά που πρέπει να αποφύγω ; Ψάχνω από μοντέλα του 2013 και μετά.

############

-Απόφυγε αν μπορείς μοντέλα πριν του 2012 γιατί από εκεί και μετά η Kona άλλαξε λίγο τη γεωμετρία (κλίση του κούτελου) ώστε να μη βρίσκει το πόδι σου στον τροχό όταν στρίβεις στα μικρά νούμερα (overlap rub).
-Aπόφυγε δισκόφρενα
- Επέλεξε το cromo πηρούνι P2 αντί για το αλουμινένιο , είναι εξαιρετικό στην απορρόφηση κραδασμών
- Λάστιχα με την πρώτη αναβάθμιση αν πας κυρίως άσφαλτο επέλεξε ένα ασφάλτινο 28 ή 32 μπροστά κι ένα καλό 32 πίσω για άνεση
-Με το λαιμό μπορείς να παίξεις αρκετά. Ο εργοστασιακός είναι 9 cm με κλίση 6 μοίρες, μπορείς να τον γυρίσεις ανάποδα ή στην αγορά μπορείς να βρείς ένα σωρό παραλαγές σε μήκη και κλίσεις για να βολευτείς καλύτερα

αιθεροβάμων
Εικόνα αιθεροβάμων
Απών/απούσα

apetalos wrote:
Ομολογουμένως το Dew φαίνεται εξαιρετική περίπτωση.
Έχει επίσης καλή τιμή.
Η πρόταση για το touring τιμόνι είναι καλή.
Να υποθέσω ότι δε θα χρειαστώ και λαιμό σε αυτή την περίπτωση, αλλά θα το προσαρμόσω στο λαιμό που ήδη φοράει το ποδήλατο ;
Όταν λέτε να το τοποθετήσω ανάποδα τι ακριβώς εννοείτε ; (μια φωτό ίσως να βοηθούσε).

############

@geatle
Εσύ συνέχισε να κρατάς το όνειρο ζωντανό!
Τι είναι αυτό στη γεωμετρία του Attain που σε κάνει να το προτείνεις ;
Θέλω να πω, αν η πατέντα(sic) με τον κοντό λαιμό και το riser τιμόνι λειτουργήσει στο Attain, γιατί να μη λειτουργήσει σε οποιαδήποτε κούρσα ;

#############

@Ntimitris
Γνωρίζω τι έχω.
Έχω ακρομυοκλειδική εκφύλιση και στους δυο ώμους.
Πρόκειται για χρόνια πάθηση, κάτι σα γονδροπάθεια επιγονατίδας που επίσης έχω, με την οποία μαθαίνεις να ζεις.
Και αφού φυσικά πάρεις τις γνώμες και τις φροντίδες των γιατρών, μοιραία πρέπει να γίνεις και λίγο γιατρός του εαυτού σου.
Όταν μετά από είκοσι χρόνια αποχής αγόρασα ένα trekking, τα αποτελέσματα ήταν πολύ άσχημα για εμένα και τους ώμους μου.
Πέρασα λοιπόν ενα εξάμηνο επισκέψεων σε γιατρούς και θεραπείες, και μπορώ να επιβεβαιώσω στο ακέραιο τα λεγόμενα σου περί ενός ωκεανού άγνοιας και πολυγνωμίας. Το τι άκουσα, καθώς και σε τι περιπέτειες θα μπορούσα να είχα μπει αν εμπιστευόμουν κάποιες 'διαγνώσεις' και ακολουθούσα ορισμένες συμβουλές δε λέγεται.
Ευτυχώς όμως ανέκαμψα, και πριν από 1 χρόνο αγόρασα το Townie που δεν επιβαρύνει καθόλου τους ώμους, με σκοπό τη σταδιακή επαναφορά μου στην ποδηλασία.
Σήμερα που μιλάμε κλείνω ένα 5μηνο χωρίς καθόλου ή ελάχιστες ενοχλήσεις.

Θα χρειαστεις και λαιμο γιατι αυτα τα τιμονια ειναι 25.4...αλλα στην πραγματικοτητα ειναι η φτηνοτερη μετατροπη...γυρω στα 20 ευρω το τιμονι και περιπου 30_40 ενας λαιμος..δυστυχως δεν μπορω να βαλω φωτο..δεν ξερω μηπως φταιει οτι μπαινω απο ταμπλετα...αν καποιος ξερει πως γινεται ας μου στειλει μυνημα..

geatle
Απών/απούσα

εγω δεν ξερω τι προβλημα εχεις με τους ωμους σου αλλα απο την στιγμη που ζητησες ποδηλατο με ορθια θεση η καλυτερη λυση δεν ειναι ουτε το electra, ουτε το dew, ουτε κενενα αλλο εκτος απο το attain. να ξεκαθαρισω οτι δεν εχω θεμα με την εταιρια. ενα οποιοδηποτε endurance δρομου θα ηταν καλο. αλλα εχω ηδη γραψει παραπανω οτι ειναι το πιο μεζεμενο/ανετο ποδηλατο που γνωριζω. αν εσυ βρεις καποιο αλλο με μικροτερο top-tube και μεγαλυτερο stack, εννοειται πως ειναι καλυτερο.

λοιπον οπως ειπα, απο την στιγμη που ψαχνω για ποδηλατο με ορθια θεση εγω θα επιμενω στο attain. διοτι σκεφτητε λιγακι το εξης: λετε οτι αντικαταστωντας το ισιο τιμονι του dew με ενα trekking τιμονι, οτι καθεσαι ορθια και θα βολεψει κτλπ. ε σκεφτειται τι εχει να γινει αν αντικατασταθει το drop-bar του attain οχι απλα με ισιο τιμονι αλλα με trekking. αν και πιθανον αρκει ενα riser με κοντο λαιμο.
και αν το σκεφτητε αντιθετα(οπως εχω ξαναγραψει παραπανω). εαν βαλεις drop bar στο dew θα πρεπει να εισαι ο ανθρωπος λαστιχο για να το οδηγησεις.

αιθεροβάμων
Εικόνα αιθεροβάμων
Απών/απούσα

geatle wrote:
εγω δεν ξερω τι προβλημα εχεις με τους ωμους σου αλλα απο την στιγμη που ζητησες ποδηλατο με ορθια θεση η καλυτερη λυση δεν ειναι ουτε το electra, ουτε το dew, ουτε κενενα αλλο εκτος απο το attain. να ξεκαθαρισω οτι δεν εχω θεμα με την εταιρια. ενα οποιοδηποτε endurance δρομου θα ηταν καλο. αλλα εχω ηδη γραψει παραπανω οτι ειναι το πιο μεζεμενο/ανετο ποδηλατο που γνωριζω. αν εσυ βρεις καποιο αλλο με μικροτερο top-tube και μεγαλυτερο stack, εννοειται πως ειναι καλυτερο.

λοιπον οπως ειπα, απο την στιγμη που ψαχνω για ποδηλατο με ορθια θεση εγω θα επιμενω στο attain. διοτι σκεφτητε λιγακι το εξης: λετε οτι αντικαταστωντας το ισιο τιμονι του dew με ενα trekking τιμονι, οτι καθεσαι ορθια και θα βολεψει κτλπ. ε σκεφτειται τι εχει να γινει αν αντικατασταθει το drop-bar του attain οχι απλα με ισιο τιμονι αλλα με trekking. αν και πιθανον αρκει ενα riser με κοντο λαιμο.
και αν το σκεφτητε αντιθετα(οπως εχω ξαναγραψει παραπανω). εαν βαλεις drop bar στο dew θα πρεπει να εισαι ο ανθρωπος λαστιχο για να το οδηγησεις.

Δεν ξερω τι εννοεις ανθρωπος λαστιχο...αν εννοεις οτι σε ριχνει πολυ μπροστα, δεν θα συμφωνησω καθολου..αντιθετα ειναι ορθιο και εξαιρετικα ανετο...βεβαια ισως παιζει ρολο οτι το δικο μου ειναι ενα νουμερο μικροτερο (οριακα),αλλα δεν χρειαστηκε καμμια αλλαγη ουτε στο μηκος του λαιμου..

geatle
Απών/απούσα

το merida ride ειναι ακομα πιο ορθιο.

apetalos
Απών/απούσα

Από μια ματιά που έριξα, το Ride μπορεί να είναι και η πιο όρθια κούρσα που κυκλοφορεί εκεί έξω.

Για να βοηθήσω την κουβέντα, παραθέτω κάποια στοιχεία που συγκέντρωσα :

Merida Ride(59cm)
Kona Dew(59cm)
Cube Attain(58cm) - δεν έχει 59άρι

####Toptube##Seattube##Headtube##Fork length##Stack##S/T angle##H/T angle
Merida___580---------590-----------240-------------374------------639----------73------------73
Kona____636---------590------------220-------------411------------658----------72------------70
Cube____575---------540------------202-------------n/a------------610----------73------------72,5

Αν κάποιος έβλεπε μόνο τα νούμερα, χωρίς να ξέρει σε ποιά ποδήλατα αναφέρονται, ποιό ποδήλατο θα έλεγε ότι προσφέρει την πιο όρθια θέση οδήγησης ;
Είμαι ο τελευταίος που θα μπορούσε να αξιολογήσει τα γεωμετρικά στοιχεία ενός ποδηλάτου, αλλά το αισθητά πιο κοντό seat tube του Cube, δεν είναι από τα πλεόν κρίσιμα στοιχεία στην περίπτωση μου ;

hidefnick
Εικόνα hidefnick
Απών/απούσα

To πρόβλημα με το sub λύνεται εύκολα. Το πουλάς και πέρνεις κάτι άλλο. (αν και μετα μετανιώνεις που το πούλησες γιατί σου λείπει)

Τρελό πόνο στους ώμους και όχι μόνο.

Rapid
Εικόνα Rapid
Απών/απούσα

Από τα τρία που συγκρίνεις και χωρίς αλλαγές σε λαιμούς/ κλίσεις κλπ το cube με μια πρώτη ματιά φαίνεται να έχει την πιο όρθια θέση, μετά το merida και τέλος το kona. Εντούτοις το kona δεν έχει από την αγορά του drop bar επομένως με το ίσιο τιμόνι έχει πιο όρθια θέση από τα τρία. Έναν άλλον παράγοντα που πρέπει να υπολογίσεις είναι το μέγιστο πάχος ελαστικών που μπορούν να δεχτούν αυτά τα ποδήλατα. Επειδή έχεις πρόβλημα στους ώμους θές κάτι πολύ άνετο επομένως αποκλείεις το Merida που όπως το βλέπω δύσκολα παίρνει ακόμα και 28 mm λάστιχο μπροστά. Το cube ίσως φτάνει μέχρι 32mm. To Kona ξεκινά από 28mm και καταλήγει μέχρι 45+ ...
To cube βέβαια είναι σαφώς πιο γρήγορο ποδήλατο

apetalos
Απών/απούσα

Δεν έχω το Sub.
Έχω ένα Townie.
Το Sub το ανέφερα στην αρχή γιατί μου αρέσει πολύ, και το εξέτασα κατά την αρχική μου έρευνα πριν ανοίξω το θέμα.
Ξερό πηρούνι, v-brakes και 12,5kg με τους προφυλακτήρες.
Μόνο που μου φαίνεται πολύ σκυφτό.
Αν καταφέρναμε να το σηκώσουμε λίγο, ευχαρίστως να το έβαζα στη λίστα των υποψηφίων μαζί με τα Kona, Cube και Merida.

Ntimitris
Απών/απούσα

Rapid wrote:
Έναν άλλον παράγοντα που πρέπει να υπολογίσεις είναι το μέγιστο πάχος ελαστικών που μπορούν να δεχτούν αυτά τα ποδήλατα. Επειδή έχεις πρόβλημα στους ώμους θές κάτι πολύ άνετο επομένως αποκλείεις το Merida που όπως το βλέπω δύσκολα παίρνει ακόμα και 28 mm λάστιχο μπροστά. Το cube ίσως φτάνει μέχρι 32mm. To Kona ξεκινά από 28mm και καταλήγει μέχρι 45+ ...
To cube βέβαια είναι σαφώς πιο γρήγορο ποδήλατο
συμφωνω απολυτα. Αυτο εννοουσα πιο πανω με το πολυδιαστατο.
+ σε αυτα που λεει ο ραπιντ οτι αν στο ποδηλατο ανεβασεις και ακομα πιο ορθια τη σταση τα κουρσαδικα ελαστικα θα ειναι πλεον επικινδυνα για τη μεση

apetalos
Απών/απούσα

Συγγνώμη που το κουράζω, αλλά θέλω να λύσω όλες τις απορίες μου, και να αποσαφηνίσω λίγο τη σχέση μεταξύ σκυφτής θέσης οδήγησης και καταπόνησης των ώμων.

Προφανώς και όταν πέφτεις στα drops του Cube, έχεις σαφώς πιο σκυφτή οδήγησης σε σχέση με το Kona.
Όπως το σκέφτομαι εγω όμως, που βέβαια η τελευταία κούρσα που οδήγησα ήταν ένα Mercier Tour de France το 1994, το πέσιμο στα drops δεν καταπονεί τους ώμους όσο το κράτημα από το flat σημείο του τιμονιού.
Με δεδομένο ότι τότε πέφτει το βάρος του σώματος στο τιμόνι.
Άρα αν υποθέσουμε ότι κρατάς το 'μαμά' τιμόνι από το flat σημείο και στα δυο ποδήλατα, τότε την πιο όρθια θέση και την μικρότερη καταπόνηση την έχεις στο Cube. Έστω με απειροελάχιστες διαφορές.
Μπάζει ο συλλογισμός ;

Rapid
Εικόνα Rapid
Απών/απούσα

apetalos wrote:
Συγγνώμη που το κουράζω, αλλά θέλω να λύσω όλες τις απορίες μου, και να αποσαφηνίσω λίγο τη σχέση μεταξύ σκυφτής θέσης οδήγησης και καταπόνησης των ώμων.

Προφανώς και όταν πέφτεις στα drops του Cube, έχεις σαφώς πιο σκυφτή οδήγησης σε σχέση με το Kona.
Όπως το σκέφτομαι εγω όμως, που βέβαια η τελευταία κούρσα που οδήγησα ήταν ένα Mercier Tour de France το 1994, το πέσιμο στα drops δεν καταπονεί τους ώμους όσο το κράτημα από το flat σημείο του τιμονιού.
Με δεδομένο ότι τότε πέφτει το βάρος του σώματος στο τιμόνι.
Άρα αν υποθέσουμε ότι κρατάς το 'μαμά' τιμόνι από το flat σημείο και στα δυο ποδήλατα, τότε την πιο όρθια θέση και την μικρότερη καταπόνηση την έχεις στο Cube. Έστω με απειροελάχιστες διαφορές.
Μπάζει ο συλλογισμός ;

Ο συλλογισμός είναι σωστός, όμως το flat τιμόνι στο kona δεν είναι straight αλλά έχει ένα σημαντικό rise ρυθμιζόμενο κατά την περιστροφή του όπως http://kefalasbikes.gr/3889-home_default/syncros-handle-bar-fl15.jpg, επομένως πάλι πιο όρθιο θα σε φέρει. Αν το τιμόνι του ήταν straight τύπου: http://www.brx.gr/files/imagecache/product_full/products/xida_ltd_.png
Tότε θα ήσουν προφανώς σε ελάχιστα χαμηλότερη θέση από το Cube
Να σε ενημερώσω πως μέχρι το 2010 η Κona έβγαζε το dew στην έκδοση kona drop με γυριστό τιμόνι και δισκόφρενα. Εκείνο θα ήταν τότε το ιδανικό ποδήλατο για σένα:
http://2010.konaworld.com/images/bikes/lrg/dewdrop.jpg

Στη θέση σου θα πήγαινα να δοκιμάσω και τα δύο ποδήλατα που αναφέρεις και θα κατέληγα μετά

αιθεροβάμων
Εικόνα αιθεροβάμων
Απών/απούσα

https://www.instagram.com/p/BLGK7e2jkey/
Αυτο ειναι το δικο μου kona dew μετατροπη σε ντροπ..βεβαια εδω χρειαζεσαι και αλλαγη φρενων σε καντιλεβερ, εκτος κιαν το παρεις με δισκοφρενα..προσεξε το πιρουνι και το τιμονι...ΕΙΝΑΙ ορθιο..

apetalos
Απών/απούσα

Παιδιά ειλικρινά σας ευχαριστώ!

Πάντως σκέφτομαι να αποφύγω την κούρσα πρός το παρόν, για τους παρακάτω λόγους :
- Αν της βάλω raise τιμόνι, πέρα από τα όποια γεωμετρικά προβλήματα, θα προκύψει ένα σοβαρό κόστος από τη μετατροπή των φρένων.
- Το θέμα με την άνεση και τα λεπτά λάστιχα που αναφέρθηκε.
- Καλό είναι τα βήματα να γίνονται ένα τη φορά. Δε μπορώ να πάω από Townie....σε κούρσα. Και για λόγους υγείας, αλλά και για να έχω ένα στόχο και κάτι να περιμένω από το μέλλον.

Οπότε ας επικεντρωθούμε στα hybrid.
Γενικά κοιτώ τα : Kona Dew, Scott Sub 30 speed, Cannondale Quick, καθώς και τα Sirrus και Alibi της Specialized.
Όλα με ξερό πηρούνι, v-brakes, γύρω στα 12kg και στο ίδιο εύρος τιμής(400 - 600ευρώ).
Στο καθένα από αυτά, και αυτό είναι το πολύ χρήσιμο που αποκόμισα από την κουβέντα, μπορεί να επιτευχθεί μια αρκετά πιο όρθια θέση οδήγησης, χωρίς να επηρρεαστεί αρνητικά η γεωμετρία/χειρισμός τους.
Είτε με κάποιο ρυθμιζόμενο ή κοντό λαιμό και τιμόνι με μεγάλο raise, είτε με κάποιο τιμόνι τύπoυ touring(οκτάρι).

Δείτε για παράδειγμα το Sub, και φανταστείτε πόσο άνετο θα ήταν για εμένα με το λαιμό και το τιμόνι από αυτό το Ghost.

αιθεροβάμων
Εικόνα αιθεροβάμων
Απών/απούσα

https://www.instagram.com/p/BLUJ1ppjJ8J/

Κοιτα κιαυτην το ιδιο ποδηλατο με τουρινκ τιμονι..δυστυχως δεν βρηκα καλυτερη..

apetalos
Απών/απούσα

Συνεχίζω την έρευνα μου, μιας και η αγορά θα γίνει αρχές Νοεμβρίου, και μάλλον έχω καταλήξει σε τέσσερα ποδήλατα.

Kona Dew 2016
Scot Sub speed 30 2016
Cannondale Quick 6 2016
Specialized Sirrus 2016

Παραθέτω λοιπόν συγκριτικά πινακάκια των τεσσάρων ποδηλάτων που με ενδιαφέρουν, για όποιον έχει όρεξη και χρόνο να ρίξει μια ματιά.

Σε επίπεδο περιφερειακών οι διαφορές νομίζω πως είναι ελάχιστες. Άλλωστε μιλάμε για ποδήλατα στο ίδιο εύρος τιμής. Θα με ενδιέφερε ωστόσο να μάθω, ποιό κερδίζει έστω στα σημεία τη μάχη των περιφερειακών.

Αυτό που κυρίως θα ήθελα να μάθω, είναι το ποιό από τα τέσσερα θεωρείτε ότι προσφέρει - είτε λόγω γεωμετρίας, είτε λόγω λαιμού/τιμονιού - την πιο όρθια θέση οδήγησης ;

https://postimg.org/image/kj1mxqydx/

https://postimg.org/image/vffjbwkdp/

https://postimg.org/image/lwnri4wp9/

contact