Μεταξύ 25 με 27 Οκτωβρίου συμμετείχα με paper και ομιλία και συζήτηση στο Ποδηλατικό Συνέδριο Έρευνας στο Wuppertal Γερμανίας, (εντελώς εθελοντικά/προσωπικά και χωρίς αμοιβές ή επιχορηγήσεις).
Το paper ονομάζεται :
"The radical monopoly of cars and its alternatives: Athens amidst other European metropolises"
https://cyclingresearchboard.com/
Είναι ακόμα στα αγγλικά αλλά θα μεταφραστεί και θα ακολουθήσει άρθρο στα ελληνικά σε μέσο ενημέρωσης.
Μπορεί κανείς να το διαβάσει εδώ:
Ή
Κατόπιν πολύμηνης συλλογής δεδομένων και ανάλυσης από στατιστικές υπηρεσίες στην Ευρώπη για τον αριθμό αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών σε όλες τις πόλεις της Ευρώπης με πάνω από 1 εκ. κάτοικους μαζί με την πυκνότητα των Μέσων σταθερής τροχιάς όπου μέτραγα σταθμό με σταθμό στις περιοχές (ΜΕΤΡΟ, ΤΡΑΜ, Προαστιακός ,Σιδηρόδρομος) και μετά από μετρήσεις και εκτιμήσεις στο υπερδεκαετές πλέον μητροπολιτικό σχέδιο ποδηλατόδρομων (Μηλάκης, Thanos Vlastos , Konstantinos Athanasopoulos) με ηλεκτρικό και συμβατικό ποδήλατο.
Τα συμπεράσματα μου συνοπτικά (όποιος θέλει τα διαβάζει πιο αναλυτικά στο paper) ήταν και είναι:
-Η μητροπολιτική περιοχή Αθήνας-Πειραιά (40 δήμοι, 3 εκ. κάτοικοι) είναι η πιο μηχανοκίνητα εξαρτημένη ΚΑΙ σε Αμάξια ΚΑΙ σε μηχανές ως πρoς 1000 κατοίκους. Σαν πόλη, ακολουθούν Πολωνικές και πόλεις της Σικελίας/Ιταλίας
-Η μητροπολιτική περιοχή Αθήνας-Πειραιά (40 δήμοι, 3 εκ. κάτοικοι) είναι τρίτη σε πυκνότητα σε δείγμα 40 μητροπόλεων της Ευρώπης, πίσω από το κεντρικό Λονδίνο και το Παρίσι που έχουν υπο-πολλαπλάσιο αριθμό ΙΧ/μηχανών
-Η μητροπολιτική περιοχή Αθήνας-Πειραιά έχει ένα από τα πλέον αραιά συστήματα σταθερής τροχιάς ως προς άλλες Ευρωπαϊκές μητροπόλεις
-Το ποσοστό αυτοκίνησης στις μεγάλες πόλεις της ΕΕ συσχετίζεται αντιστρόφως με την πυκνότητα του δικτύου των μέσων σταθερής τροχιάς. Όσο πιο πυκνό είναι το δίκτυο στην πόλη, τόσο λιγότερα αυτοκίνητα έχει η πόλη.
-Το ποσοστό αυτοκίνησης στην ΕΕ συσχετίζεται αντιστρόφως με την αγοραστική δύναμη. Όσο πιο πλούσιος είναι ο μέσος πολίτης της Ευρώπης, τόσο λιγότερα αυτοκίνητα έχει η πόλη που ζει. Οι φτωχότερες πόλεις έχουν περισσότερα αυτοκίνητα εντός της ΕΕ και τον παλαιότερο στόλο αυτοκινήτων επίσης.
-Η πυκνότητα των ΜΜΜ (σταθερής τροχιάς) στην ΕΕ συσχετίζεται θετικά με την αγοραστική δύναμη του μέσου πολίτη. Όσο πιο πλούσιος είναι ο πολίτης της ΕΕ, το πιθανότερο είναι ότι η πόλη του θα έχει πυκνό δίκτυο ΜΜΜ σταθερής τροχιάς. Οι ευρωπαϊκές πόλεις τείνουν να επικυρώνουν το σύνθημα: «Μια προηγμένη πόλη δεν είναι αυτή όπου οι φτωχοί έχουν αυτοκίνητο, αλλά μια πόλη όπου οι πλούσιοι χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς».
-Για περισσότερα από 20 χρόνια πολεοδομικών προτάσεων στην Αθήνα, μόνο μία διαδημοτική ποδηλατική διαδρομή εκτείνεται γύρω στα 9χλμ.(ο νότιος άξονας). Αυτό αποτελεί απλώς το 4% ενός σχεδίου δικτύου που έχει προταθεί για περισσότερο από μια δεκαετία. Η διατήρηση αυτού του ρυθμού κατασκευής σημαίνει πως η Αθήνα θα χρειαστεί αιώνες για να ολοκληρώσει το προτεινόμενο δίκτυο.
-Σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης, στις λεωφόρους του προτεινόμενου μητροπολιτικού δικτύου ποδηλασίας, ένα ηλεκτρικό ποδήλατο και ένα συμβατικό ποδήλατο είναι πιο γρήγορα από ένα αυτοκίνητο κατά τις ώρες αιχμής.
-Ακόμη και για ένα ταξίδι με αυτοκίνητο 30 λεπτών κατά τη διάρκεια των ωρών αιχμής, ένα ηλεκτρικό ποδήλατο έχει μια αμελητέα διαφορά περίπου κατά μέσο όρο 3 επιπλέον λεπτών. Ένα συμβατικό έχει 15 επιπλέον λεπτά χωρίς να υπολογίζεται ο χρόνος στάθμευσης.
-Ένα δίκτυο ποδηλατοδρόμων που καλύπτει τη μητροπολιτική περιοχή της Αθήνας μπορεί να υποκαταστήσει τις διαδρομές διέλευσης από και προς τους χώρους εργασίας κατά τη διάρκεια της ώρας αιχμής πιο γρήγορα για αποστάσεις 5 km και σε παρόμοιο (ή ακόμα πιο γρήγορο) χρόνο για εκείνες από 5 έως 7 km, αν υπολογίσει κανείς το χρόνο στάθμευσης.
Μόλις σήμερα πρόσεξα αυτή την παρουσίαση και εντυπωσιάστηκα από τα παραπάνω συνοπτικά συμπεράσματα και την έκταση της έρευνας. Σκοπεύω να τη μελετήσω καλύτερα και να επανέλθω.