Project...τέλος, αναπαλαίωση UNIS SPRINT

13 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
hoakin1981
Εικόνα hoakin1981
Απών/απούσα

Μετά από περίπου ένα 9μηνο δουλειάς, το project αναπλαίωσης που ξεκίνησα τότε τελείωσε και προχτές έκανα τις πρώτες βόλτες. Άν και θέλει πολύ προσοχή, το λάτρεψα το παλιό αυτό κουρσάκι. Πρόκειται για ένα UNIS SPRINT, μάρκα της κάποτε Γιουγκοσλαβίας που πλέον δεν υπάρχει πιά. Τα κομμάτια που κρατήθηκαν ήταν:

Σκελετός - πηρούνι - ποτήρια
Δισκοβραχίωνας - πετάλια
Τιμόνι
Μανέτες
Παλουκόσελο
Λαιμός

Και όσα αλλάχτηκαν

Πίσω ντεραγιέ
Ζάντες
Φρένα
Κασσέτα
Σέλα

Στην αρχή σκεφτόμουν να το κάνω φιξάκι αλλά λόγω βάρους προτίμησα να βάλω ένα ντεραγιέ πίσω και να κρατήσω ένα μόνο γρανάζι μπροστά. Το ποδήλατο περάστηκε με αμμοβολή, βάφτηκε και μετά μπήκαν πάνω όλα τα εξαρτήματα τα οποία ξε-σκουριάστηκαν και γυαλίστικαν στο χέρι. Τα φρένα είναι παραγγελία από έξω μιάς που ήθελε long reach (έχει ζάντες 27 1/4). Η σέλα αυθεντική vintage San Marco από παιδί στο forum. Με την ευκαιρία, ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους βοήθησαν να ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια.







ΣυνημμένοΜέγεθος
Image icon OLD-1.jpg346.61 KB
Image icon OLD-2.jpg257.28 KB
Image icon OLD-3.jpg246.4 KB
Image icon MID-1.jpg314.69 KB
Image icon MID-2.jpg337.16 KB
Image icon 21563.jpg262.28 KB
Image icon 185469.jpg311.76 KB
Image icon 525589.jpg311.81 KB
Image icon 25411258.jpg319.75 KB
Image icon 55142589.jpg496.63 KB
Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
Eaglos
Εικόνα Eaglos
Απών/απούσα

Μπόμπα, καλά χιλιόμετρα!

Η σέλα στην πρώτη φωτό φαίνεται κάπως περίεργα.
Είναι το σχήμα ή την έχεις πολύ μπροστά;

hoakin1981
Εικόνα hoakin1981
Απών/απούσα

Eaglos wrote:
Μπόμπα, καλά χιλιόμετρα!

Η σέλα στην πρώτη φωτό φαίνεται κάπως περίεργα.
Είναι το σχήμα ή την έχεις πολύ μπροστά;

Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Την σέλα την έβαλα αρχικά με βάση κάποιες πρόχειρες μετρήσεις. Με την χρήση θα δώ αν με βολεύει και θα την μετακινήσω ανάλογα. Το σχήμα της είναι αρκετά κλασικό για μοντέλο της εποχής.

Columbus discov...
Εικόνα Columbus discovers Cro-moly
Απών/απούσα

Eaglos wrote:
Μπόμπα, καλά χιλιόμετρα!

Η σέλα στην πρώτη φωτό φαίνεται κάπως περίεργα.
Είναι το σχήμα ή την έχεις πολύ μπροστά;


...εχει τοποθετηθει η βαση της σελλας αναποδα. Αυτο το δαχτυλιδι που πιανει στην κορυφη του παλουκοσελλου, και σφιγγει και τις ραγες της σελλας, συνηθως δεν τοποθετειται μπροστα απο το παλουκοσελλο, αλλα με τη βαση για τις ραγες της σελλας προς τα πισω.
Οντας πισω απο το παλουκοσελλο, ειναι σαν να εχει set back το παλουκοσελλο, πραγμα που λιγο -πολυ, εχουν τα περισσοτερα συγχρονα παλουκοσελλα. Στη χειροτερη περιπτωση, τα παλουκοσελλα εχουν μηδενικο set back, αλλα ποτε δεν τοποθετειται η υποδοχη της σελλας, μπροστα απο το νοητο αξονα του παλουκοσελλου.
Γι αυτο και οπτικα "ξενιζει" οπως ειναι τωρα.

RockaRolla
Εικόνα RockaRolla
Απών/απούσα

σούπερ το αποτέλεσμα, τουλάχιστον οπτικά. Το μαύρο πιρούνι και η διχρωμία στα ελαστικά... ολα τα λεφτά.....
Μπράβο σου.

Μια ερώτηση, τι δισκοβραχίωνα έβαλες?
Έχεις κάνει αρκετές βόλτες?
Βγαίνει η αλυσίδα (από μπροστά) σε λακουβίτσες / τραντάγματα?

Roul
Εικόνα Roul
Απών/απούσα

Είναι πολύ όμορφη. (φτου φτου και εγω)
Καλές βόλτες να έχεις

Athws
Απών/απούσα

μπράβο πολύ ωραίο το έκανες,

αν μου επιτρέπεις μερικές παρατηρήσεις :

οι ντίζες των φρένων σου είναι πολύ μακρυές, θέλουν κόντυμα,
η σέλα, όπως παρατήρησε ο Columbus, είναι ανάποδα, ωστόσο όπως έχεις βάψει το ποδήλατο θα ταίριαζε καλύτερα να αντικαταστήσεις το παλουκόσελο με ένα μοντέρνο.
όταν λες άλλαξες ζάντες, εννοείς τα στεφάνια ? τα κέντρα των τροχών τα κράτησες ? και τελικά τι διάσταση είσαι τώρα ? παρέμεινες 27 1/4 ?
ο μονός δίσκος σου είναι ο μικρός του παλιού διπλού ?
επίσης στις μανέτες σου και για λειτουργικούς λόγους και για εμφάνιση καλό θα ήταν να βάλεις ελαστικά καλύματα (hoods) ή σε μαύρο ή σε καφέ χρώμα.

hoakin1981
Εικόνα hoakin1981
Απών/απούσα

Και πάλι ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Όσον αφορά τις παρατηρήσεις όλων των φίλων:

@Columbus. Χμμ, όντως νομίζω ότι έχεις δίκιο, για αυτό άραγε να μετακινείται συνέχεια η σέλα μετά από λίγο στον δρόμο και να παίρνει μια κλίση πρός τα πάνω? Θα αλλαχτεί-διορθωθεί άμεσα, ευχαριστώ για την πολύ χρήσιμη παρατήρηση.

@RockaRolla. Ο δισκοβραχίωνας που φοράει είναι ο δικός της, μάρκα κλπ δεν υπάρχει βέβαια. Μιλάμε για παλιό στυλ με μπόλικο γράσσο και μπίλιες-ρουλεμάν, δύσκολο σημείο της αναπαλαίωσης αυτό. Έχω κάνει κανα δυό βόλτες, μέχρι στιγμής δεν είχα πρόβλημα να βγεί η αλυσίδα.

@Athws. Καταλαβαίνω αυτό που λες για τις ντίζες των φρένων αλλά έχοντας δεί και άλλα παλιά κουρσάκια δεν μου φαίνονται τόσο μακρυές. Κάποια στιγμή έψαξα να βρώ ένα παλουκόσελο άλλο να βάλω αλλά η διάμετρος αυτού που φοράει είναι ιδιαίτερη (δεν θυμάμαι τώρα πόσο ήταν) και δεν έβρισκα. Για αυτό κατέληξα στην λύση με τον σφιγκτήρα που έχει τώρα. Οι ρόδες αλλάχτηκαν τελείως, δεν κράτησα τίποτα. Παρέμεινα στα 27 1/4 λόγω σκελετού. Ναί, ο δίσκος που έμεινε μπροστά είναι ο μικρός του παλιού διπλού. Δεν νομίζω να μπορώ να βάλω hoods στις μανέτες γιατί είναι από εκείνες με το διπλό λεβιέ που φρενάρεις και στην "οριζόντια" θέση του τιμονιού, αν όμως ξέρεις που μπορώ να βρώ hoods για τέτοιες μανέτες θα με ενδιέφερε.

κωστάνζα
Εικόνα κωστάνζα
Απών/απούσα

όμορφο

RockaRolla
Εικόνα RockaRolla
Απών/απούσα

hoakin1981 wrote:
.... Κάποια στιγμή έψαξα να βρώ ένα παλουκόσελο άλλο να βάλω αλλά η διάμετρος αυτού που φοράει είναι ιδιαίτερη (δεν θυμάμαι τώρα πόσο ήταν) και δεν έβρισκα. Για αυτό κατέληξα στην λύση με τον σφιγκτήρα που έχει τώρα.
....

είχα πετύχει αντίστοιχη φάση - φίλος έψαχνε για "δύσκολο" παλουκόσελο. Την λύση την έδωσε ο Φρειδερίκος (Frederik bikes, Λ. Αλεξάνδρας), του σινιάρισε ένα που είχε στον τόρνο, ώστε να μπαίνει κανονικά στο σκελετό......
απλά το αναφέρω....

[καλά....το μαύρο - πορτοκαλί είναι απλά ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ μου χρωματικό σετ σε ποδήλατα....]

Athws
Απών/απούσα

hoods για τις μανέτες είναι γεμάτο το ebay πχ
αυτό από Αγγλία, από τα εδώ μαγαζιά δεν ξέρω, σίγουρα θέλει ψάξιμο.
για τις οριζόντιες που έχεις δεν πειράζει το πολύ πολύ να ξυραφιστεί λίγο το κάλυμμα

panoscube
Εικόνα panoscube
Απών/απούσα

ρε παιδια ψαχνω ενα ιδιο ποδηλατο..που μπορω να βρω...?

apythanos
Απών/απούσα

Έχω ένα ίδιο. Το έχω στην Καβάλα στο εξοχικό μου. Αν σε ενδιαφέρει στείλε μου μήνυμα μέχρι το αργότερο της 29/08/2014 για να το κατεβάσω Αθήνα με την επιστροφή από τις διακοπές. Θέλει ρόδες (είναι ελαφρώς στραβωμένες, και τιμόνι που επίσης είναι ελαφρώς στραβωμένο) δεν έχει πολλές σκουριές και είναι απόλυτα λειτουργικό. Το χρησιμοποιώ κάθε μέρα.

contact