Ας ξεσκουριάσουμε!

7 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
thrax
Απών/απούσα

Γειά σας!
Είμαι στην προσπάθεια για αναπαλαίωση ενός Phillips του 60 και μόλις τελείωσα το λύσιμο. Ψάχνοντας στο δίκτυο, έπεσα πάνω σε αυτό:
http://oldbikeblog.blogspot.com/2009/02/shocking-rust-removal-technique....
ή αν θέλετε αυτό:
http://www.instructables.com/id/Electrolytic-Rust-Removal-aka-Magic/
Μπορεί κάποιος με καλές γνώσεις αγγλικών να το μεταφράσει-περιγράψει ή αν υπάρχει κάποια ελληνική συζήτηση σε forum? Επειδή έχει να κάνει με ρεύματα κτλ. ειμαι λίγο διστακτικός να το ξεκινήσω "με ότι κατάλαβα".
Κάποιος που το χει δοκιμάσει?
Ευχαριστώ παιδιά!

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
marlene
Εικόνα marlene
Απών/απούσα

Προσπαθώ εδώ να σου το μεταφράσω αλλά μάλλον δεν γίνεται γιατί ο τύπος αναφέρει σε κάποιες περιπτώσεις υλικά που χρησιμοποιεί με την εμπορική τους ονομασία, που είναι γνωστή φυσικά εκεί που μένει αυτός! Για παράδειγμα εγώ δεν ξέρω για ποιο πράγμα μιλάει όταν αναφέρεται στο "Anti-oxidant goo (IE Noalox )". Δεν ξέρω τι είναι το Νoalox και αν μπορείς να βρεις κάποιο προιόν ίδιας σύνθεσης για να το χρησιμοποιήσεις.

Για αυτό νομίζω ότι θα ήταν καλύτερο να μου πεις σε ποια κομμάτια κολλάς και δεν καταλαβαίνεις τι κάνει για να σου τα μεταφράσω επί τούτου και να πουν και οι υπόλοιποι την γνώμη τους αν γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται από ιδία εμπειρία.

Γενικότερα τώρα αυτός για να κάνει την ηλεκτρόλυση χρησιμοποιεί ένα πλαστικό δοχείο στο οποίο βάζει σαν ηλεκτρολύτη ένα διάλυμα ανθρακικής σόδας, ( και όχι διττανθρακικής που είναι η μαγειρική σόδα). Ανθρακική σόδα έχουν και τα αναψυκτικά, ( λέτε για αυτο να λένε ότι η κόκα κόλα βγάζει την σκουριά; )
Σε κάποιο σημείο λέει ότι για να έχεις ανθρακική σόδα αρκεί να ψήσεις την διττανθρακική, δηλαδή την μαγειρική για μία ώρα στους 300 βαθμούς. Αλλά πιστεύω οτι μπορείς να βρεις εύκολα ανθρακική σόδα, είναι το γνωστό ανθρακικό.

Τοποθετεί μέσα σε έναν πλαστικό κουβά 4 μεταλλικές ράβδους από ατσάλι ( όχι όμως ανοξείδωτο γιατί κάνει αντίδραση) τις οποίες τις δένει με σύρμα αφού ανοίξει τρύπες με το τρυπάνι ψηλά στον κουβά. Τις άκρες από τα ηλεκτρόδια, δηλαδή τις μεταλλικές ράβδους τις περνάει με κάποιο αντιοξειδωτικό, (αυτό που δεν ξέρουμε τι είναι.. !)ενώ το σύρμα που κρατάει τις μεταλλικές ράβδους στην θέση τους το στρίβει έξω από τον κουβά για να τις κρατήσει παράλληλα με τα πλαινά του και το κόβει κοντό.

Παίρνει μετά 4 κομμάτια χάλκινο καλώδιο μονωμένο, από αυτά που έχουν απέξω το πλαστικό, τα οποία στις άκρες τα έχει γδύσει για να ενώσει με αυτό τα ηλεκτρόδια του. Τα ενώνει εξωτερικά εκεί που βρίσκεται το σύρμα που κρατάει όρθια τα ηλεκτρόδια, ενώ ΔΕΝ ενώνει το πρώτο με το τελευταίο. Εκεί που έχει κάνει τις ενώσεις τις μονώνει, ( με κάποιο μονωτικό;;; ) και βάζει λέει και αντιοξειδωτικό. ( γιατί;;; )

Βάζει τώρα πέντε κουταλιές της σούπας ανθρακική σόδα στον κουβά και μετά ρίχνει νερό. ( μόνο πέντε κουταλιές γιατί περισσότερες δεν κάνουν δουλειά).

Παίρνει μετά μία σανίδα, ή οποιοδήποτε υλικό είναι μη αγώγιμο, και επάνω της προσαρμόζει ένα κομμάτι από το χάλκινο καλώδιο, αυτό που είναι μονωμένο και στην άκρη του βάζει ένα κλιπ από αυτά που είναι μανταλάκια μεταλλικά ( που δεν ξέρω πως τα λένε).

Λοιπόν και τώρα το σημαντικό.
Συνδέει τη μία άκρη από το καλώδιο που πάει γύρω γύρω από τα ηλεκτρόδια με τον θετικό πόλο της μπαταρίας ( τον κόκκινο) και το καλώδιο που είναι πάνω στην σανίδα και έχει το μανταλάκι με τον αρνητικό πόλο της μπαταρίας, ( τον μαύρο, αλλά δεν είμαι σίγουρη ότι ο αρνητικός πόλος είναι μαύρος πάντα.. )

Την μπαταρία καλού κακού την πάει πιο πέρα.. ( μη κάνει και περμανάντ ο άνθρωπος! )

Κρεμάει αυτό που θέλει να ξεσκουριάσει πάνω στο μανταλάκι και το βουτάει στο νερό. ( εννοείται ότι δεν έχει ρεύμα εκείνη την ώρα το όλο σύστημα... έτσι φαντάζομαι! ) Δεν υπάρχει πρόβλημα αν είναι το μανταλάκι στο νερό αρκεί να κάνει καλή επαφή με αυτό που θες να ξεσκουριάσεις.

Το αντικείμενο σου δεν πρέπει να ακουμπάει στα ηλεκτρόδια, δηλαδή τις μπάρες που έχεις γύρω γύρω.

Λέει επίσης ότι επιφάνειες που δεν βλέπουν προς τα ηλεκτρόδια δεν θα ξεσκουριάσουν για αυτό προτείνει αν έχεις και που είναι πολυεδρικό ή κάπως να το γυρίσεις κάποια στιγμή μέσα στο νερό.

Βάζεις μπροστά μετά την μπαταρία και περιμένεις να δεις αν θα κάνει μπουρμπουλήθρες. Αν δεν κάνει κάτι δεν έχεις κάνει καλά στην συνδεσμολογία.

Αυτά επί του πρακτέου. Τώρα αν έχεις και άλλες απορίες ρώτα για σιγουριά. Τι είναι το Noalox δεν ξέρω θα σε γελάσω.. Ψάξε το μήπως και το βρεις στο google.

marlene
Εικόνα marlene
Απών/απούσα

Kάτσε να σου γράψω και αυτά μήπως και σε ενδιαφέρουν.

Είναι λέει προτιμότερο να έχεις χαμηλή ένταση στο ρεύμα και να περιμένεις πιο πολύ για να κάνει την ηλεκτρόλυση.

ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΣΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΧΩΡΟ ΓΙΑΤΙ ΠΑΡΑΓΕΙ ΑΤΜΟΥΣ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΥΛΕΚΤΟΙ. ( πρόσεχε καημένε μου .. έξω τα πειράματα από το σπίτι.. )

Και ένα πολύ ενδιαφέρον. Λέει ότι αν κάνεις για πολλές ώρες ηλεκτρόλυση σε ένα σιδερένιο αντικείμενο αυτό παίζει να γίνει εύθραστο γιατί αλλάζει η δομή του. Αυτό το πρόβλημα λέει ο μάστορας, ότι το λύνει βάζοντας το αντικείμενο για λίγη ώρα στον φούρνο στους 350 βαθμούς, στο γκρίλ or something;;, ή δεν το χρησιμοποιεί για κάποιους μήνες μέχρι να επανέλθει, ( άκου τώρα πατέντες...! ) Πάντως λέει ότι αυτουνού δεν του έχει τύχει αυτό..

Αυτά...

strouf
Εικόνα strouf
Απών/απούσα

κουράστηκα μόνο που το διάβασα. Τι απέγινε η αμμοβολή?

thrax
Απών/απούσα

Για αμμοβολή θα πάω τον σκελετό και το πηρούνι αυτές τις μέρες.
Σκεφτόμουν τη μέθοδο με την ηλεκτρόλυση για τα υπόλοιπα εξαρτήματα. Πετάλια, λαιμό, ίσως και ζάντες που είναι στην χειρότερη κατάσταση!
Αναρωτιεμαι μόνο όταν φύγει η σκουριά πόσο θα γυαλίζει από κάτω το μέταλλο.
Έχει και στο youtube κάποια βιντεάκια σχετικά.

Μαρλεν, σ ευχαριστώ πολύ για τον κόπο σου! Είσαι πολύ καλή!

marlene
Εικόνα marlene
Απών/απούσα

thrax wrote:
Για αμμοβολή θα πάω τον σκελετό και το πηρούνι αυτές τις μέρες.
Σκεφτόμουν τη μέθοδο με την ηλεκτρόλυση για τα υπόλοιπα εξαρτήματα. Πετάλια, λαιμό, ίσως και ζάντες που είναι στην χειρότερη κατάσταση!
Αναρωτιεμαι μόνο όταν φύγει η σκουριά πόσο θα γυαλίζει από κάτω το μέταλλο.
Έχει και στο youtube κάποια βιντεάκια σχετικά.

Μαρλεν, σ ευχαριστώ πολύ για τον κόπο σου! Είσαι πολύ καλή!

Πάντως η όλη πατέντα που κάνει για την ηλεκτρόλυση δεν φαίνεται δύσκολη. Είναι πολύ απλή σαν υλοποίηση και νομίζω ότι πρέπει να την δοκιμάσουμε κάποια στιγμή, αν έχουμε κάτι πολύ σκουριασμένο φυσικά και καμία περισσευούμενη 12 volt μπαταρία. ( και εξωτερικό χώρο για το πείραμα για να μην ανατινάξουμε και το σπίτι).
Μαστορεύω συχνά και κατά καιρούς έχω δοκιμάσει διάφορα που έχω βρει εκεί και στο πλείστο των περιπτώσεων έχουν κάνει δουλειά..
Δεν ξέρω πόσο θα γυαλίζει το μέταλλο. Αλλά προφανώς μπορείς να το γυαλίσεις από εκεί και πέρα με άλλη μέθοδο. ( καθαρό πετρέλαιο, τίποτα ειδικά γυαλιστικά, λάδι και μάλλινο πανί κτλ).
Όταν πας να αφαιρέσεις την σκουριά τρίβοντας την έχεις περισσότερες πιθανότητες να κάνεις τελικά το μέταλλο να δείχνει ματ από το τρίψιμο γιατί σίγουρα έστω και με το πιο λεπτό σύρμα θα το χαράξεις κάπως..

thrax
Απών/απούσα

Με την ευκαιρία!!!
Οι ζάντες του εχουν διαμετρο 60 εκ. περίπου (άρα 24" ?) και ο σκελετός έχει κάθετο άξονα 57 εκ. και οριζόντιο καμια 60. Είναι μικρό το νούμερο ή τα βγάζανε ετσι τότε?
Μήπως είναι παιδικό?

Καλά έχω βγεί off topic στο θέμα μου αλλά ειναι κρίμα να ανοίξω αλλο.
Ισως όταν αξιωθώ να ανεβάσω καμια φωτο, να κάνω καινουριο.

contact