Αλλαγή αλυσίδας θέλει και αλλαγή δίσκου;

16 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
pengman
Απών/απούσα

Καλησπέρα παιδιά!

Πήγα σήμερα το ποδήλατο στο μάστορα να του ρίξει μια ματιά εν όψει προσεχούς εντατικής χρήσης, και μου είπε ότι η αλυσίδα μου είναι φθαρμένη, και ότι πρέπει να αλλαχτεί. "Κι όταν αλλάζουμε αλυσίδα, αλλάζουμε και το δίσκο μαζί, γιατί δύσκολα βρίσκεις τη σωστή αλυσίδα που να ταιριάζει στο δίσκο."

Ο τύπος με ψιλοκούφανε. Δε νομίζω ότι έχει δίκιο. Σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι βρίσκομαι στη Γερμανία (Αμβούργο) όπου τα εργατικά είναι πανάκριβα. Είπε δηλαδή ότι θέλει €29 για την εργασία μονταρίσματος του νέου δίσκο!! Μου φαίνεται ότι μας δουλεύουνε χοντρότατο γαζί, κι ότι αφενός α) είτε βαριούνται / δεν ασχολούνται να βρουν τη σωστή αλυσίδα και να την κόψουν στο σωστό μήκος, β) γουστάρουν να πληρώνονται τα πανάκριβα εργατικά τους.

Εφόσον δεν είναι τρελά επείγον, θα το κοιτάξω και σε άλλα ποδηλατάδικα. Να δούμε τι θα μου πούνε κι εκεί. Εσείς πάντως τι λέτε;

Υ.Γ.: Θα ποστάρω προσεχώς και μια φωτογραφία από την αλυσίδα, αλλά πιστεύω ότι έχει δίκιο ότι χρειάζεται αλλαγή. Δυστυχώς το ποδήλατο του το άφησα και θα το πάρω προσεχώς, είχε κάτι άλλο επείγον που ήθελε αλλαγή, κομμένο συρματόσχοινο από τις ταχύτητες.

Ευχαριστώ,
Μανώλης.

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
scarpedico
Εικόνα scarpedico
Απών/απούσα

Το φυσιολογικό μιας αλυσίδας είναι να ξεχειλώνει λίγο με απο κάποια χιλιόμετρα με αποτέλεσμα να χρειάζεται αλλαγή , οταν έρθει αυτή η ώρα συνήθως αλλάζουμε και την κασσέτα γιατί έχει φθαρεί και αυτή παρέα με την αλυσίδα (και αν προτιμάς έχει συνηθίσει-ταιριάξει τα δόντια τις κασσέτας ) , μια καινούργια αλυσίδα στην παλιά κασσέτα θα φθαρεί ποιο γρήγορα και μπορεί να μη πατάει και καλά

Τώρα πρακτικά προσπαθούμε να βλέπουμε την κατάσταση τις αλυσίδας και να την αλλάζουμε πρίν ξεχειλώσει τελείως ετσι ώστε να αλλάξουμε κασσέτα μετα απο 2 αλυσίδες και οχι με κάθε καινούργια αλυσίδα .

ολα εξαρτώνται απο την χρήση φυσικά

επίσης ενας γενικώς κανόνας λέει οτι οσο ποιο ακριβά τόσο ποι ελαφριά , απο αντοχή δηλαδή δεν βλέπεις ουσιαστικές διαφορές

για να βγάλεις κασσέτα χρειάζεσαι ενα ανταπτοράκι ανάλογα την κασσέτα (περίπου 7Ε) κάποιο κλειδί αν δεν εχει βάση για να το κρατά και ενα μαστίγιο (chain wrip)

για την αλυσίδα θες κόφτη

βλέπεις τι θές και αποφασίζεις

εντιτ

σε ξανα διάβασα , οταν λές δίσκο εννοείς μπροστά στο δισκοβραχίωνα ?

Eaglos
Εικόνα Eaglos
Απών/απούσα

τότε σου είπε μεγάλη μαλακία.

Αλυσίδα αλλάζεις κάθε όσα χλμ ανάλογα με τη χρήση
και το είδος ποδηλασίας. Συνήθως αλλάζεις και κα-
σέτα μαζί καθώς συνήθως δεν δίνεις σημασία και την
αφήνεις να ξεχειλώσει και να σου ξεχειλώσει και την
κασέτα. Ειδικά όταν μιλάμε για 10 ευρω αλυσίδα και
15 κασέτα, ε δεν κάθεσαι να δίνεις 10ευρα κάθε 2 με
3.000χλμ για να διατηρίσεις την κασέτα των 15 Ευρώ :)

Ο δίσκος αντέχει πολύ πολύ περισσότερο και η αλλαγή
του δεν έχει σχέση με την αλλαγή της αλυσίδας.
---

Από την άλλη, όταν πας και ζητάς αλλαγή αλυσίδας τότε
είναι σαν να λες "είμαι άσχετος, σκίστε με στη χρέωση".
Πάρε μια αλυσίδα Connex (Wipperman) με τον γαντζάκι, πά-
ρε και έναν κόφτη για να κόψεις την παλιά, googlare τη
διαδικασία και τη μέτρηση και σε 5-10 λεπτά θα είσαι
έτοιμος. Πάρε και μια νέα κασέτα παρόμοια, πάρε και
τα 2 εργαλεία που χρειάζονται για να τη βγάλεις και
είσαι ξανά έτοιμος για μια ζωή.

RockaRolla
Εικόνα RockaRolla
Απών/απούσα

ρε συ, μήπως πήγες σε Έλληνα ποδηλατά που έχει μετοικίσει στην Γερμανία...????

ή μήπως πήγες σε καναν μηχανικό -ποδηλατά καμιάς Pro Team, που χρεώνει εργαστικά με το δευτερόλεπτο??????

Δίσκους αλλάζουμε όταν ΣΤΡΑΒΩΣΟΥΝ (σπανιότατο) ή αν φαγωθούν τα δοντάκια τους και δείχνουν σαν πτερύγιο καρχαρία (από τη μια μεριά ψιλο-κοίλα)

Αλυσίδα αλλάζεις όταν ξεχειλώσει. ΜΕΤΡΙΕΤΑΙ και έχεις ΑΠΟΔΕΙΞΗ ότι όντως πρέπει να αλλαχθεί.
Κασέτα, ...στο πολύ "περίπου", αλλάζεις όταν έχεις αλλάξει τουλάχιστον 2 αλυσίδες. Πάλι παίζουν ρόλο: η χρήση, τα κιλά σου, το στυλ σου, η ίδια η κασέτα, το πόσο συχνά καθαρίζεις - λιπαίνεις.

Υποθέτω ότι η τιμή που σου έδωσε ήταν: κόστος δίσκου + εργατικά.
Εκτός από πολύ - πολύ φτηνούς δισκοβραχίωνες, οι δίσκοι είναι συνήθως βιδωτοί με άλλεν βίδες. Βγάζεις την αλυσίδα, ξεβιδώνεις 4 ή 5 αλλενόβιδες, τοποθετείς νέο δίσκο, βιδώνεις - σφίγγεις ΚΑΛΑ, ξαναβάζεις αλυσίδα και ΕΤΟΙΜΟΣ. ΚΑΝΤΟ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ.

.
.
.
.
.
πάμε και στο άλλο. Κομμένο συρματόσχοινο ταχυτήτων. ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ότι το αλλάζεις ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ. 1-2 ευρώ έχει ένα νέο συρματόσχοινο. Αφαιρείς το παλιό, βάζεις το νέο (*). Άντε να χρειαστείς βοήθεια στο να ξανα-ρυθμίσεις τις ταχύτητες (που και αυτό το κάνεις έυκολα)
.
.
.
(*) έχει βοντεάκια που σου λένε τι ακριβώς πρέπει να κάνεις. Το μόνο "δύσκολο" κομμάτι είναι να βρεις την τρύπα στο λεβιέδάκι - για να περάσεις το συρματόσχοινο... και να προσέξεις να έχεις επιλέξει από πριν την 1η ταχύτητα.

scarpedico
Εικόνα scarpedico
Απών/απούσα

πάλι καλά πoυ το ξαναδιάβασα τελικά για άλλο έλεγε XD

Ανάλογα το χειριστήριο βρίσκει το μανιουαλ και βλέπει πώς περνάει η ντιζα

ροκα μπορεί να πήγε και στον επαρχιώτη μηχανικό μαγαζάτορα που ως τώρα πούλαγε γεωργικά μηχανήματα μηχανάκια σομπρέλες τσουπακάμπρα και ποδήλατα
(Ελληνική πατέντα δεν ξέρω αν ειναι αλλα στην επαρχία εχουμε μπολικα )

Tasakos10
Απών/απούσα

Παιδιά, προσπαθώντας να αποκρυπτογραφήσω το νήμα, νομίζω οτι λέγοντας "δίσκο" εννοεί την κασέτα! Μπορεί να κάνω και λάθος αλλά θα δείξει όταν μας απαντήσει ο ενδιαφερόμενος...

scarpedico
Εικόνα scarpedico
Απών/απούσα

Και εγω αυτό είχα καταλάβει και γενικά περιμένω

Eaglos
Εικόνα Eaglos
Απών/απούσα

Όχι 29 αλλά 129 Ευρώ θα του ζήταγα :P

pengman
Απών/απούσα

Πράγματι, εννοούσα την κασέτα στον πίσω τροχό, απλά δεν ήξερα το σωστό όρο. Βαράτε αν θέλετε. (Και είμαι και χρόνια ποδηλάτης τρομάρα μου, έχω αλλάξει σαμπρέλες και τακάκια φρένων μόνος, αλλά μέχρι εκεί) q-:

Η αλυσίδα μου έχει το εξής πρόβλημα, πάντα σύμφωνα με τον ποδηλατά: Υπάρχει ένα λίγο μεγαλύτερο κενό (ας πούμε μισό με ένα χιλιοστό στη δεξιά άκρη πολλών γραναζιών, (δύσκολο να το εξηγήσω με λέξεις γιατί δεν ξέρω ακριβώς πως λέγονται τα εξαρτήματα, δείτε στη φωτό: http://bit.ly/1hil21P. Είναι τυχαία κι όχι του δικού μου ποδηλάτου, την πήρα από το ιντερνετ και κύκλωσα το σημείο όπου το κενό είναι λίγο μεγαλύτερο).

Όταν με το καλό πάρω το ποδηλατάκι πίσω, θα κοιτάξω πρώτ' απ' όλα αν όντως χρειάζεται νέα αλυσίδα, κι ύστερα θα φροντίσω να το κάνω μόνος μου. "Παίζω και μαθαίνω", σωστά; Κι αν δε συμφέρει μια φορά στην Ελλάδα να πηγαίνεις στον ποδηλατά, στη Γερμανία δε συμφέρει 100. Απλά, έχοντας σχετικά καλό ποδήλατο, πέρασαν 4 χρόνια μέχρι να χρειαστώ να ανησυχήσω για φθορές σε ντίζες κ.λπ.

diopan
Εικόνα diopan
Απών/απούσα

όταν ήμουν εγώ εκεί θυμάμαι ότι είχε κάποια ποδηλατάδικα που είχαν σε κάποια αυλή του μαγαζιού τους χύμα εργαλεία διαθέσιμα και μπορούσες να επισκευάσεις το ποδήλατο μόνος σου, αρκεί να αγόραζες το ανταλλακτικό από κει. Και επειδή πάντα είχε κόσμο, αν δε ήξερες πάντα υπήρχε κάποιος να βοηθήσει. Έτσι το κόστος ήταν ιδιαίτερα χαμηλό.

να και ένα λινκ για Hamburg http://www.hamburg.adfc.de/infos-a-z/abisz/50/letter/F/

scarpedico
Εικόνα scarpedico
Απών/απούσα

δεν μπόρεσα να καταλάβω αν έχουν φαγωθεί δόντια τις κασσέτας ή η αλυσίδα έχει το θέμα που λές

πάντως η αλλαγή τους είναι αρκετά εύκολη (και οικονομικότερη αν μεσα στα χρήματα που λές δν είναι τα ανταλλακτικά ) ,αν μας βγάλεις και καμία δφωτό μπορεί να δούμε κάτι

δες και αυτό για να δείς λίγο βασικά πράγματα https://dl.dropboxusercontent.com/u/2963865/%CE%95%CE%B3%CF%87%CE%B5%CE%...

diopan ενδιαφέρον αυτό που είπες (θέλω και Ελλαντα τέτοιο )

pengman
Απών/απούσα

Ιδού μια φωτογραφία της αλυσίδας: http://bit.ly/1i5YvKb

Είναι πενταβρώμικη δυστυχώς. Και είναι ντροπή, το ξέρω. Είμαι όμως εντελώς πηγμένος εδώ και πολλές εβδομάδες. Αυτό το σ/κ θα την καθαρίσω καλά, όπως και την κασέτα.

Βλέπετε καθαρά στα αριστερά στα αριστερά και δεξιά της φωτογραφίας πως έχουν "ανοίξει" κάποιοι κρίκοι. Δεν ξέρω πόσο κακό είναι, αλλά όσο γίνεται πιο γρήγορα πρέπει να κάνω αλλαγή της αλυσίδας. (Και εν τω μεταξύ το χρησιμοποιώ κάθε μέρα από και προς τη δουλειά, 7+7 χιλιόμετρα q-:).

Δε νομίζω ότι υπάρχει φθορά στην κασέτα, θα το τσεκάρω μετά το καθάρισμα.

Columbus discov...
Εικόνα Columbus discovers Cro-moly
Απών/απούσα

...η κατεστραμμενη αλυσιδα δουλευε πανω σε καποια κασσετα, να εισαι σιγουρος οτι και η κασσετα ειναι για πεταμα.
Η φθαρμενη αλυσιδα αυτη, μπορει πλεον να συνεργαστει μονο με την εξ'ισου φθαρμενη κασσετα, και αντιστροφα:
Η φθαρμενη κασσετα αυτη, μπορει πλεον να συνεργαστει μονο με την εξ'ισου φθαρμενη αλυσιδα.
Αν αλλαξεις την αλυσιδα και βαλεις μια καινουρια, θα διαπιστωσεις αμεσως (και ιδιαιτερα στα μικρα γραναζια, η στα γραναζια που χρησιμοποιουσες περισσοτερο), οτι δεν μπορει να λειτουργησει σωστα, η και καθολου. Κι αν επιμεινεις, θα καταστραφει ταχιστα και η καινουρια αλυσιδα απο την παλια κασσετα.
Αν δεν θελεις να αλλαζεις κασσετα καθε φορα που αλλαζεις αλυσιδα, θα πρεπει να ελεγχεις τακτικα τη φθορα της αλυσιδας (με τον ειδικο μετρητη φθορας αλυσιδας), και να την αντικαθιστας εγκαιρως, μολις φθασει στο οριο αποδεκτης φθορας.

p_george
Απών/απούσα

Και να συμπληρωσω στα παραπανω (απολυτα σωστα),
οτι αναλογα τον βαθμο φθορας αλυσιδας και κασετας πως ειναι πολυ πιθανο να υπαρχει προβλημα με την φθορα και στους εμπρως δισκους.

pengman
Απών/απούσα

p_george wrote:
Και να συμπληρωσω στα παραπανω (απολυτα σωστα),
οτι αναλογα τον βαθμο φθορας αλυσιδας και κασετας πως ειναι πολυ πιθανο να υπαρχει προβλημα με την φθορα και στους εμπρως δισκους.

Πώς μπορώ να δω αν υπάρχει φθορά στους εμπρός δίσκους;

Θα αγοράσω λοιπόν αλυσίδα και κασέτα για να κάνω την αλλαγή.
Πώς διαλέγω όμως αλυσίδα και κασέτα; Θα πρέπει να μετρήσω κάτι, ή αρκεί που ξέρω ότι έχω 8x3 ταχύτητες; Αν είναι να αλλάξω και τον μπροστά δίσκο, πόσο πιο περίπλοκο γίνεται (μιλώντας πάντα για τη σωστή επιλογή ανταλλακτικών);

RockaRolla
Εικόνα RockaRolla
Απών/απούσα

είναι απλές ερωτήσεις που έχουν αναλυθεί πολλάκις...

- Αλυσίδα αλλάζουμε όταν είναι "ξεχειλωμένη / φθαρμένη". Μετριέται σε ποδηλατάδικο και αν όντως είναι ξεχειλωμένη, την αλλάζεις, με ίδια. Για σένα που έχεις 8αρι σύστημα ταχυτήτων, παίρνεις μια "8αρα" αλυσίδα.

- κασέτα αλλάζουμε όταν είναι φθαρμένα τα γρανάζια της, Ή όταν έχουμε ΣΙΓΟΥΡΑ ρυθμίσει καλά τις ταχύτητες και η αλυσίδα ΣΥΕΧΙΖΕΙ να πηδάει γρανάζια. Τα δόντια στα γρανάζια φαίνονται φθαρμένα. Δεν έχουν το "τριγωνικό" σχήμα, αλλά μοιάζουν σαν πτερύγιο καρχαρία (στην κασέτα, που τα δοντάκια είναι μικρά, είναι ολίγον δύσκολο να το δεις αυτό καθαρά).
Συνήθως λένε, ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ, ότι πχ με την 3 αλυσίδα που θα αλλάξεις, μάλλον ήρθε ο καιρός να αλλάξεις και κασέτα.

- Στους δίσκους τα πράγματα είναι πιο απλά. ΔΕΝ ΦΘΕΙΡΟΝΤΑΙ ΤΟΣΟ ΕΥΚΟΛΑ. ΑΝΤΕΧΟΥΝ. Και τα δόντια τους είναι εύκολο να δούμε αν είναι φθαρμένα.
Αλλάζουμε όταν δούμε δίσκο με φαγωμένα δόντια (ΠΡΟΣΟΧΗ, να μοιάζουν με πτερύγιο καρχαρία, ολίγον καμπυλωτά από την μέσα μεριά τους) ή όταν ΣΤΡΑΒΩΣΟΥΝ ΟΙ ΔΙΣΚΟΙ.... (ασύνηθες αλλά όχι αδύνατο).

- Για να βάλεις νέα αλυσίδα θέλεις εργαλείο "κόφτη αλυσίδας". "Κόβεις" με το εργαλείο την παλιά (στην ουσία αφαιρείς ένα πήρο σε έναν κρίκο), την βάζεις κάτω, την τεντώνεις, βάζεις δίπλα την νέα, μετράς τόσους κρίκους όσους είχε η παλιά και κόβεις την νέα στο ίδιο σημείο.
Την βάζεις όπως ήταν και η παλιά και συνδέεις με τον πήρο που έχει μέσα η συσκευασία ή με quick link.

- για να αλλάξεις κασέτα, λογικά παίρνεις αντίστοιχη με ότι έχεις ή παρόμοια (με λίγο διαφορετικόυς συνδυασμούς γραναζιών). Θέλεις μαστίγιο αλυσίδας (chain whip) και ειδικό καρυδάκι απασφάλισης της κασέτα (+ κλειδί γερμανικό ή γαλλικό που θα "γυρίσει" το καρυδάκι).

ΨΑΞΕ ΛΙΓΟ ότι σου γράφω εδώ, καλό θα κάνεις στον εαυτό σου.
Είναι πανεύκολη εργασία, ...αν και ... ας πούμε ότι δεν είναι και από τις πιο βασικές που πρέπει να ξέρει ένας ποδηλάτης....