Μια νεα ιδέα για αστικό Bikesharing

9 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
alepouda
Εικόνα alepouda
Απών/απούσα

Οι μεγαλύτερες πολεις ηδη εδω και χρονια αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της μετακίνησης των πολιτών στο κέντρο με bikesharing προγράμματα. Εμεις εδω στην Ελλάδα ακόμα τίποτα. Στο εξωτερικό έχουν αρχίσει να πειραματίζονται με νέα συστήματα, όπως το soBI, social bicycle system

ριξτε μια ματια, ετσι ενημερωτικά
http://bigthink.com/ideas/22886

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
fantasmamore
Απών/απούσα

...δε νομίζω να μπορούσε ποτέ να λειτουργήσει. Τα ποδήλατα θα κλέβονταν αρχικά, μετά όταν θα βλέπανε ότι δεν έχουν κέρδος θα τα άφηναν, θα κανιβαλίζονταν, θα εξαφανιζόντουσαν οι ρόδες, τα τιμόνια, ότι βγαίνει τέλοσπάντων... Θα γράφανε επάνω τι κάνει ο Πειραιάς και τι η Λεωφόρος για να μαθαίνει ο κόσμος που δεν ξέρει, θα τα πετούσαν κάτω για να παρκάρουν, γενικά, θα καταστρέφανε τα πάντα. Ακόμα θυμάμαι το ghost bike που κρέμασαν οι ποδηλάτες σε μια πορεία (2 χρόνια πριν;) και την επόμενη ημέρα έλειπε. Ή χρησίμευσε σε κάποιον για ανταλλακτικά (που τι να χρησιμοποιήσει πια...) ή απλά χάλαγε την αισθητική κάποιου και αποφάσισε να το κατεβάσει από την κολόνα. Ε, μα πια, τόσες ωραίες (...) διαφημιστικές πινακίδες έχουμε, θα βλέπουμε τώρα ποδήλατα κι αηδίες...
Πάντως το site είναι αρκετά ενδιαφέρον :) Αλλά ένα πρόγραμμα bike sharing θα μπορούσε να εφαρμοστεί μόνο στην ουτοπία (που έλεγε κι ο συγχωρεμένος ο Wells ελαφρώς παραφρασμένος). Ακόμα και στην Γαλλία που -όπως και να το κάνεις είναι πιο εξοικειωμένοι με το ποδήλατο - τα κανιβάλιζαν και δεν ξέρω καν αν το πρόγραμμα συνεχίστηκε ή αν το έφαγε η μαρμάγκα...

vouros
Απών/απούσα

Εφόσον αποδέχεσαι την ανάγκη για ένα πρόγραμμα bike sharing, τότε η ιδέα είναι πολύ καλή. Σίγουρα έχει κάποιο κόστος αλλά είναι και πολύ πρακτικό αφού δεν πρέπει να μετακινηθείς μέχρι κάποιο σταθμό του προγράμματος, αλλά μέχρι το πιο κοντινό διαθέσιμο ποδήλατο. Τα θέματα που αναφέρει ο fantasmore είναι πραγματικά, αλλά όσο τα αποδεχόμαστε τόσο θα διαιωνίζονται. Στο κάτω κάτω το κίνητρο είναι το μεγαλύτερο δυνατό για όποιον δεν έχει χάσει εντελώς το μυαλό του. Η με κάθε τρόπο μείωση εκπομπής αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο θερμοκηπίου. Ακόμα κι αν είναι πια αργά, οφείλουμε επιτέλους κάτι να κάνουμε. Έχουμε γίνει πολύ συντηρητικοί. Καθώς οι κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνθήκες θα αλλάζουν ραγδαία, ποιός πιστεύει ότι εμείς θα παραμείνουμε ίδιοι;

ChaqueAzulu
Απών/απούσα

παρά το μύρια όσα στραβά συμβαίνουν, το πρόγραμμα Velib συνεχίζεται κανονικά.

καταλαβαίνω τι λες (fantasmamore) και η αλήθεια πως κι εγώ πιστεύω ότι είναι πολύ πιθανό όντως να γίνει έτσι - η ουσία όμως είναι πως αν δεν στηρίξεις (σαν κράτος/δήμος/"περιφέρεια") τέτοιες κινήσεις παρά τα όποια προβλήματα προκύπτουν, οι πολίτες σου θα συνεχίσουν να ζουν με τις ίδιες άθλιες συνθήκες και θα συνεχίσουν να λειτουργούν με τις ίδιες άθλιες συμπεριφορές.

το ζητούμενο (για μένα) δεν είναι να περιμένεις να αλλάξουν οι άνθρωποι για να τους δώσεις "επιβράβευση". πιστεύω πως θα αλλάξουν αν οι συνθήκες ζωής τούς το επιτρέπουν.

στο Παρίσι τους έδωσαν ποδήλατα. τα έκλεψαν, τα πέταξαν στον Σηκουάνα, τα κρεμάσαν σε κολώνες αλλά η πόλη συνέχισε να στηρίζει το πρόγραμμα και τελικά η κίνηση αυτοκινήτων στους δρόμους μειώθηκε σημαντικά.

στη Βαρκελώνη οι ντόπιοι και οι τουρίστες είναι από τους πιο κάφρους που έχω δει ποτέ. κατουράνε και πετάνε σκουπίδια παντού. ο δήμος όμως απλά πήρε την απόφαση να τα καθαρίζει. δεν άλλαξαν οι άνθρωποι αλλά η πόλη μπορεί και παραμένει καθαρή όλη μέρα.

ας μην "αυτολογοκρίνουμε" τα όνειρά μας.

fantasmamore
Απών/απούσα

...πόση πλάκα έχει να καταστρέφεις αν κανείς δεν σε "θαυμάζει"; Κάποια στιγμή θα βαρεθείς και θα σταματήσεις! Αλλά νομίζω πως η κοινωνία σαν σύνολο δεν θα τα στηρίξει, όχι ακόμα τουλάχιστον. Είναι σαν να ακούω μέσα στο μυαλό μου μικροπολιτικά δελτία ειδήσεων με γραβατωμένα ρομπότ που θα χτυπούν τα στήθη τους και θα τραβάνε τα μαλλιά τους σαν μοιρολογίστρες για το "πως πετάμε τα χρήματα την ώρα που ο κόσμος πεινάει", αυτή η ηλίθια μηδενιστική λογική που θεωρεί πως αφού τα πράγματα δεν είναι τέλεια γύρω μας, δεν πρέπει να γίνει τίποτα καλό, καμιά προσπάθεια...

Πιστεύω πως όταν (και αν) ξεπεράσουμε το μεγαλύτερο μέρος της κρίσης, το ποδήλατο θα είναι πραγματικά δημοφιλές, αφού πολλοί άνθρωποι θα το έχουν γνωρίσει και θα το έχουν ερωτευθεί, θα έχει μπει στην ζωή τους, δεν θα είναι πια "παιδικό παιχνίδι". Με κάποιον τρόπο η άσχημη οικονομική κατάσταση με όλα τα αρνητικά της, νομίζω πως θα ωθήσει πολλούς ανθρώπους στην επαναξιολόγηση των προτεραιοτήτων τους... Και ας μην ξεχνάμε πως τα ποδήλατα αυξάνονται παγκοσμίως και όχι μόνο στην Ελλάδα!

Σιγά σιγά θα φτάσουμε στο σημείο να σεβόμαστε το ποδήλατο ως όχημα, κυρίως όσο αυξάνεται ο αριθμός των γνωστών μας που το επιλέγει, θα γίνεται μέρος της πραγματικότητάς μας. Τότε, ίσως να είναι η κατάλληλη στιγμή για ένα πρόγραμμα bike-sharing.

Κι αν η τεχνολογία μας βοηθήσει στο να μπορούμε εύκολα, ανα πάσα ώρα και στιγμή να βρούμε το κοντινότερο "δανεικό" ποδήλατο όπως γράφει στο άρθρο, τότε ίσως να γίνει πραγματικά δημοφιλές...

lyhadj
Εικόνα lyhadj
Απών/απούσα

Δείτε και αυτό http://bike-sharing.blogspot.com/

Συνήθως το οικονομικό βάρος το αναλαμβάνουν οι εταιρίες που διαφημίζονται μέσω αυτών των ποδηλάτων και του προγράμματος, οπότε και αναλαμβάνουν τη συντήρηση κλπ μια και τα έσοδα τους (απο τη διαφήμιση) είναι αρκετά.

Για την ώρα και ο ΗΣΑΠ αλλά και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ μελετάνε την υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος στους σταθμούς τους.

tabakiera
Απών/απούσα

δίσταζα να γράψω γιατί με ενοχλεί και τον ίδιο η συνειδητοποίηση.
αλλά...
σε μια πόλη τόσο άνομη που δεν μπορούν να επιτηρηθούν μερικοί λεωφορειόδρομοι σε 5-10 κεντρικές αρτηρίες, πόσο μάλλον οι κάποιοι προσχηματικοί ποδηλατόδρομοι, όπου λειτουργεί ανοιχτό ποδηλατοπάζαρο ακριβώς πίσω από τη Δημαρχείο, όπου οι ταξιτζήδες σε βάζουν χωρίς σκέψη κάτω από τις ρόδες τους για να πιάσουν τον επόμενο πελάτη...τι να πω...
όμορφο πρόγραμμα αλλά απαιτεί κάποιες βασικές οργανωτικές και πολιτισμικές προϋποθέσεις και μιλάμε για το ελληνικό δημόσιο και τους νεοέλληνες. ποιος θα συντηρεί, ποιος θα επιβλέπει, ποιος θα σέβεται το διπλανό του...
το σταματάω εδώ γιατί μου έιναι πολύ δυσάρεστο.

bapel
Εικόνα bapel
Απών/απούσα
bullgr
Απών/απούσα

Λόγω δουλειάς έχω παρτίδες με άτομα της τοπικής αυτοδιοίκησης... Ψάχνοντας λίγο για εταιρίες bikesharing στην Ελλάδα, έπεσα σε αυτό: http://www.easybike.gr/

Μου άρεσε ιδιαίτερα και σκέφτηκα πως ενόψει των εκλογών να πιέσω κάποιους από την τοπική αυτοδιοίκηση να το ψάξουν λίγο εάν είναι εφαρμόσιμο και εάν μπορούν να το συμπεριλάβουν στο πρόγραμμά τους.

Η απάντηση ξεκάθαρη και αφοπλιστική: "Μα δεν έχουμε ποδηλατόδρομους... Άντε και το κάνουμε, που θα τους πούμε να κυκλοφορήσουν;"

Θα μου πει κανείς ότι και τώρα κυκλοφορούμε στους δρόμους... Αλλά είναι διαφορετικό όταν το κάνεις από μόνος σου και άλλο όταν σε προτρέπουν οι "τοπικοί άρχοντες"...

Εν τέλει, φανταστείτε να σας ενοικίαζαν ένα σκάφος αλλά να μην σας παρείχαν λιμάνι και να σας έλεγαν να το δέσετε στα ανοιχτά του πελάγους...

Άρα το συμπέρασμα που βγάζω είναι πως καλύτερα να ρίξουμε τις δυνάμεις ΠΡΩΤΑ στη δημιουργία ποδηλατοδρόμων και έπειτα να ασχοληθούμε με το bikesharing.