Πως μια πόλη στην Ισπανία απαλλάχθηκε από το αυτοκίνητο

3 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
aldro
Απών/απούσα

Citiscope

Ignacio Amigo

ΠΟΝΤΕΒΕΔΡΑ, Ισπανία - Είναι μόνο ένα κανονικό πρωινό της Τετάρτης στο κέντρο της Ποντεβέδρα, αλλά οι δρόμοι είναι τόσο γεμάτοι με ανθρώπους που μπορεί να πιστεύετε ότι συμβαίνει ένα φεστιβάλ. Οπουδήποτε κοιτάτε υπάρχουν πεζοί: περπατώντας τα σκυλιά τους, σπρώχνοντας καροτσάκια μωρού, κατευθύνομενοι προς εργασία, ψώνια ή απλά καθισμένοι και βλέποντας άλλους ανθρώπους να περνούν.

Παρακολουθώντας τη σκηνή, είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι όχι πολύ καιρό πριν, το μεγαλύτερο μέρος του χώρου όπου οι άνθρωποι περπατούσαν τώρα ήταν αφιερωμένο στην κίνηση και στάθμευση των αυτοκινήτων. Ή με τα λόγια του δημάρχου Miguel Anxo Fernández Lores, ότι η πόλη ήταν μια "αποθήκη αυτοκινήτων". Σήμερα, από το γραφείο του στον τρίτο όροφο του Δημαρχείου, ακούει τους ανθρώπους να μιλάνε έξω, αντί για κινητήρες και κόρνες. "Είναι καταπληκτικό," λέει ο Lores. "Πριν 14.000 αυτοκίνητα χρησιμοποιούσαν αυτό το δρόμο κάθε μέρα για να περάσουν  ."

Αλλά δεν είναι μόνο οι δρόμοι που βρίσκονται κοντά στο Δημαρχείο και έχουν μεταμορφωθεί. Σύμφωνα με τους αριθμούς της διοίκησης της πόλης, η κυκλοφοριακή κίνηση στο ιστορικό κέντρο του Pontevedra έχει μειωθεί κατά ένα απίστευτο 97% από το 1999. Η κυκλοφορία μειώνεται κατά 77% στις περιοχές που γειτνιάζουν με το κέντρο και κατά 53% στην πόλη ως σύνολο.

Ως αποτέλεσμα, η ποιότητα ζωής στη Pontevedra έχει βελτιωθεί δραστικά. Η πόλη δεν έχει υποστεί ένα μοναδικό θάνατο απο αυτοκινητικό δυστυχημα από το 2011. Ο αέρας είναι καθαρότερος και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην πόλη είναι σημαντικά χαμηλότερες. Μια βόλτα στην πόλη μιλάει για τον εαυτό της: Τα παιδιά παίζουν σε εξωτερικούς χώρους, οι ηλικιωμένοι κυκλοφορούν με ευκολία και τα λίγα αυτοκίνητα που περνούν - κυρίως φορτηγά παράδοσης - οδηγούν με προσοχή.

Οι άνθρωποι στην Pontevedra είναι ικανοποιημένοι με αυτές τις αλλαγές. Στην πραγματικότητα, είναι τόσο χαρούμενοι που ο Lores υπηρετεί επί του παρόντος την πέμπτη συνεχή θητεία του. Η καλή δουλειά του δήμαρχου αναγνωρίζεται επίσης στο εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια, η πόλη έχει συσσωρεύσει βραβεία και βραβεία που ο δήμαρχος εμφανίζει υπερήφανα σε ένα τραπέζι στο γραφείο του. Είναι όλα απόδειξη ότι ακόμη και μικρές πόλεις όπως η Ποντεβέδρα μπορούν να βρουν μεγάλες καινοτομίες που βελτιώνουν τις ζωές των ανθρώπων τους με αξιοθαύμαστους τρόπους.

Το μυστικό του μπορεί να συνοψιστεί σε μια απλή φράση που ο Lores γλιστράει στη συνομιλία μας:
 "Χρειάζεστε μόνο λίγα αυτοκίνητα για να κάνετε μια εργασία στην πόλη".

Πολιτικές αλλαγές

Με 80.000 άτομα, η Pontevedra βρίσκεται στη Γαλικία, μια περιοχή στα βορειοδυτικά της Ισπανίας γνωστή για τον βροχερό καιρό, το καταπράσινο τοπίο και τα νόστιμα θαλασσινά.

Οι δρόμοι της Ποντεβέδρα που είχαν φράξει τα αυτοκίνητα τώρα έχουν μπλοκαριστεί με πεζούς.

Όπως και πολλές δυτικές πόλεις, τα αυτοκίνητα άρχισαν να κατακλύζουν τους δρόμους της Ποντεβέδρα κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1990 κυκλοφορούσαν καθημερινά περίπου 52.000 οχήματα στην πόλη.

Τότε, συνέβη κάτι. Το 1999, ένα αριστερό πολιτικό κόμμα με την αρχηγία του Lores κατέκτησε τη δεύτερη θέση στις δημοτικές εκλογές. Με την υποστήριξη των σοσιαλιστών που βγήκαν τρίτοι, ο Lores έγινε δήμαρχος. Ήταν ο πρώτος αριστερός δήμαρχος σε μια πόλη που είχε κυριαρχηθεί από συντηρητικούς από την επιστροφή της δημοκρατίας στην Ισπανία το 1978.

Βαρύς, ομιλητικός και με αυτοπεποίθηση, ο Lores έχει τη φήμη ότι είναι άνθρωπος του λαού. Εργάστηκε ως γιατρός εδώ και πολλά χρόνια, πριν βρεθεί στην πολιτική. Μιλώντας τα Γαλικιανά, μια περιφερειακή γλώσσα που απαγορεύτηκε κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Φράνκο, μιλάει ανοιχτά και κατάριεται συχνά.

"Οι άνθρωποι δεν είναι ηλίθιοι" λέει ο Lores. "Μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να σας υποστηρίξουν ιδεολογικά, αλλά εκτιμούν ότι κάνετε καλά πράγματα."

Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, αυτό που έκανε ο δήμαρχος είναι να επιστρέφει δρόμους στον λαό. Είναι η βάση της υποστήριξής του μεταξύ των Ποντεβεντρικών και το σήμα κατατεθέν των 18χρονου του χρόνου του ως δήμαρχος. Ο Lores και ο βασικός του σύμβουλος στην ανακατασκευή της πόλης, ο César Mosquera, πήραν αμέσως το έργο του. "Αναλάβαμε το αξίωμα στις 3 Ιουλίου 1999," θυμάται ο Lores. "Και μέχρι τις 6 Αυγούστου, είχαμε ήδη πεζοδρομήσει το ιστορικό κέντρο."

Το ιστορικό κέντρο βρισκόταν σε δύσκολες συνθήκες στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Παρά την αφθονία της μεσαιωνικής και αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής, είχε γίνει εχθρικό, βρώμικο και επικίνδυνο. Η αποκατάστασή του έφερε νέα ζωή. Από εκεί, υιοθετήθηκαν προοδευτικά νέα μέτρα γύρω από τον πυρήνα της πόλης, μεταφέροντας περαιτέρω την κυκλοφορία στην περιφέρεια. Και καθώς τα αυτοκίνητα έφυγαν, οι άνθρωποι άνθισαν.

Ανατρέποντας την "πυραμίδα"

Παρόλο που ο Lores θεωρεί τα αυτοκίνητα ως μάστιγα της πόλης, θα ήταν μια υπεραπλούστευση να αποκαλούσε κάποιος τις κινήσεις του απλά έναν «πόλεμο στα αυτοκίνητα».
 Αντ 'αυτού, η βασική ιδέα ήταν να αντιμετωπιστούν διάφορα αστικά θέματα - ρύπανση, προσβασιμότητα, ασφάλεια - μέσω ενός ολοκληρωμένου σχεδίου.
 Στην πραγματικότητα, στους περισσότερους δρόμους δεν υπάρχουν φυσικά εμπόδια για να κρατηθούν τα αυτοκίνητα έξω. Τα οχήματα που πραγματοποιούν παραδόσεις ή οι ντόπιοι που κατευθύνονται σε ιδιωτικά συνεργεία μπορούν ακόμα να κυκλοφορήσουν στα περισσότερα μέρη.

"Αυτό που κάναμε ήταν να δημιουργήσουμε βρόχους για να κρατήσουμε τους ανθρώπους να οδηγούν μέσα από την πόλη",
εξηγεί ο Lores. "Αν εισέλθεις στο νότο, φεύγεις από το νότο."

Ο στόχος αυτής της στρατηγικής, ο οποίος συμπληρώνεται από αυστηρούς περιορισμούς στάθμευσης σε όλη την κεντρική περιοχή, είναι να απαλλαγούμε από αυτό που οι υπάλληλοι της Pontevedra ονομάζουν «περιττή κυκλοφορία». Αυτή η κυκλοφορία περιλαμβάνει οχήματα που οδηγούν μέσα από την πόλη, αντί για γύρω από αυτή, και εκείνοι που ψάχνουν για μέρος να παρκαρουν
. Ενώ δεν επιτρέπεται η ωριαία  στάθμευση στο δρόμο στην κεντρική περιοχή, υπάρχουν λίγα δωρεάν σημεία στάθμευσης στο δρόμο, όπου ο καθένας μπορεί να αφήσει το αυτοκίνητο για 15 λεπτά. Από την άλλη πλευρά, παρέχεται δωρεάν χώρος στάθμευσης στα γκαράζ στα περιθώρια της πόλης, ενθαρρύνοντας τους επισκέπτες να αφήσουν τα αυτοκίνητά τους σε μικρή απόσταση με τα πόδια από το κέντρο.

Όσο αντίθετα στην διαισθηση, καθώς μερικά από αυτά μπορεί να ακούγονται, τα μέτρα αυτά έχουν βελτιώσει την ροή. Σύμφωνα με τα στοιχεία της πόλης, όσοι χρειάζονται να μεταβούν στο κέντρο με αυτοκίνητο - να πάρουν ένα ηλικιωμένο άτομο ή να αφήσουν αποσκευές μετά από ένα ταξίδι, για παράδειγμα - τώρα ξοδεύουν λιγότερο χρόνο στα αυτοκίνητά τους, καθώς δεν υπάρχει συμφόρηση και τα σημεία προσωρινής στάθμευσης  έχουν ταχύ κύκλο εναλλαγής.
Ένα άλλο κρίσιμο σημείο είναι η αλλαγή στις προτεραιότητες των μεταφορών, εξηγεί ο Lores.
"Αντιστρέψαμε την πυραμίδα",
 λέει, "αφήνοντας τους πεζούς επάνω, ακολουθούμενους από ποδήλατα και μέσα μαζικής μεταφοράς, και με το ιδιωτικό αυτοκίνητο στο βάθος".
Ενώ τέτοιες ιδέες γίνονται όλο και περισσότερο στη μόδα σήμερα, ήταν λιγότερες όταν ξεκίνησαν οι Lores και Mosquera. Ο Mosquera αποδίδει την γέννηση της ιδέας, μεταξύ άλλων, στον Francesco Tonucci, ιταλό θεωρητικό και συγγραφέα του βιβλίου "Η πόλη των παιδιών" του 1996, που υποστήριζε την αναδιάρθρωση των πόλεων για την ανάπτυξη των μικρότερων κατοίκων τους.

"Υπήρξε αφύπνιση της οικολογικής συνείδησης που οραματίστηκε πόλεις με λιγότερη ρύπανση, λιγότερο θόρυβο", λέει ο Mosquera. "Αυτό ήταν όλα στον αέρα στη δεκαετία του '90."
Σήμερα, υπάρχουν διάφοροι τύποι δρόμων στην πόλη Pontevedra. Όπου η πυκνότητα πεζοπορίας είναι πιο έντονη, οι δρόμοι δεν έχουν πεζοδρόμια και όλος ο χώρος συγχωνεύεται σε αυτό που ονομάζεται «ενιαία πλατφόρμα». Η κυκλοφορία αυτοκινήτων σε αυτούς τους δρόμους είναι αυστηρά περιορισμένη, αλλά τα λίγα οχήματα που χρειάζονται να οδηγούν αργούν και συνυπάρχουν ειρηνικά με τα πλήθη πεζών.

Σε άλλους δρόμους, τα πεζοδρόμια έχουν επεκταθεί ώστε να ταιριάζουν τουλάχιστον σε δύο άτομα που περπατούν σε αντίθετες κατευθύνσεις με τις ομπρέλες ανοιχτές -όπως  πρέπει σε μια βροχερή περιοχή. Οι περισσότεροι από αυτούς τους δρόμους έχουν μια ενιαία λωρίδα για μηχανοκίνητα οχήματα και όλες οι διασταυρώσεις πεζών είναι ανυψωμένες . Αυτό αναγκάζει τα οχήματα να μειώσουν την ταχύτητά τους, ενώ υποσυνείδητα στέλνουν στους οδηγούς το μήνυμα ότι τα αυτοκίνητά τους εισβάλλουν σε μια πεζοδρομημένη περιοχή - και όχι το αντίστροφο. Οι ανυψωμένες διαβάσεις επίσης διευκολύνουν τους ηλικιωμένους, τα αναπηρικα  καροτσάκια  ή οποιονδήποτε πιέζει  ένα καροτσάκι μωρού για να περάσει.

Μια βασική πτυχή αυτών των σχεδιασμών των δρόμων είναι ότι καθιστούν αδύνατες πολλές κοινές κυκλοφοριακές παραβάσεις. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει διπλός χώρος στάθμευσης όταν τα αυτοκίνητα έχουν μόνο μία λωρίδα στην οποία μπορούν να κινηθούν. Και χάρη στις ανυψωμένες διαβάσεις πεζών, θα ήταν δύσκολο να ξεπεραστεί το όριο ταχύτητας σε όλη την πόλη 30 χλμ./Ώρα  ακόμα κι αν το θέλατε.

Ταυτόχρονα, η οδήγηση αποθαρρύνεται, το περπάτημα ενθαρρύνεται. Μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία στο θέμα αυτό είναι το

"Metrominuto", ένας χάρτης της πόλης που περιλαμβάνει αποστάσεις και προσεγγιστικούς χρόνους περπατήματος μεταξύ των σημείων της πόλης,

μιμούμενος τη διάταξη των πινακίδων του μετρό. Στην  ιδέα απονεμήθηκε το βραβείο Intermodes 2013, το οποίο το χαρακτήρισε τόσο "απλό και έξυπνο", και έχει αντιγραφεί από πόλεις όπως το Παρίσι, το Λονδίνο και η Φλωρεντία.

Όντας μια συμπαγής πόλη, τα περισσότερα ταξίδια απέχουν 20 λεπτά με τα πόδια. Για να το κρατήσει αυτό, η πόλη προσπαθεί να θέσει όρια στην επέκταση των προαστίων, προωθώντας μάλιστα μικρές επιχειρήσεις στην κεντρική περιοχή. "Σε κάθε δρόμο έχουμε το σούπερ μάρκετ μας, το κατάστημά μας, το κομμωτήριο μας, τα ρούχα μας, τα πάντα", λέει ο Lores. "Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να κάνετε ό, τι χρειάζεστε χωρίς να χρειάζεται να φύγετε".

Κερδίστε τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων

Τα οφέλη από όλες αυτές τις αλλαγές είναι προφανή τώρα, αλλά δεν ήταν  όλοι στην Pontevedra ενθουσιασμένοι με τον περιορισμό των αυτοκινήτων το 1999.

Τόσο η Lores όσο και η Mosquera πιστεύουν ότι η αντιπολίτευση σε αυτά τα έργα συχνά υπερδιπλασιάζεται από τα μέσα ενημέρωσης και ενισχύεται από πολιτικά συμφέροντα. Ο Lores υπενθυμίζει ένα κοινό διάλογο με 35 ιδιοκτήτες επιχειρήσεων για να συζητήσουν  την πεζόδρομηση  ενός δρόμου. Όλοι εκτός από ένα στήριξαν το σχέδιο, αλλά τα περιοδικά της επόμενης ημέρας εξέφρασαν τις καταγγελίες ανθρώπων που αντιτίθενται στη μεταρρύθμιση.

Ο χάρτης πεζοπορίας Metrominuto

 του Pontevedra έχει αντιγραφεί από πολλές πόλεις, όπως το Παρίσι, το Λονδίνο και τη Φλωρεντία.

"Υπάρχει μια θεωρία που λέει ότι ο εμπορικός τομέας αντιτίθεται πάντα σε αυτά τα πράγματα. Υποστηρίζουμε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια ", λέει ο Lores. «Μπορεί να υπάρξει αντίθεση από λίγους ανθρώπους, αλλά κανονικά είναι για προσωπικά ή πολιτικά συμφέροντα».

Ο Miguel Lago, διευθυντής μιας ένωσης που εκπροσωπεί τις επιχειρήσεις στο ιστορικό κέντρο, παραδέχεται ότι υπήρξε κάποια αντίδραση στην αρχή, αλλά λέει ότι ξεπεράστηκε με διάλογο και διαπραγμάτευση. "Έπρεπε να πάνε σε κάθε μαγαζί να εξηγούν το σχέδιό τους και να διαπραγματεύονται τις συνθήκες", λέει ο Lago. Σημειώνει επίσης ότι οι επιδράσεις ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο των επιχειρήσεων - τα μπαρ και τα εστιατόρια επωφελούνται, για παράδειγμα, αλλά οι λιανοπωλητές που πωλούν μεγάλα αντικείμενα, όπως τα καταστήματα συσκευών, είχαν πιο δύσκολο χρόνο μαζί τους. Συνολικά, λέει, οι επιχειρήσεις είχαν όφελος  .

Η δημαρχία είχε σαφείς στόχους, αλλά ήταν επίσης ευέλικτη για τη σταδιακή κατάργησή τους. Για παράδειγμα, αρχικά, οι ιδιοκτήτες επιχείρησης είχαν τη δυνατότητα να σταθμεύουν σε ορισμένους δρόμους. Δεδομένου ότι το μοντέλο έγινε πιο αποδεκτό, τα ειδικά δικαιώματα στάθμευσης για τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων ανακλήθηκαν. Παρομοίως, οι παραλαβές και οι παραδόσεις αρχικά επιτρέπονται οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας αλλά τώρα περιορίζονται σε ορισμένους χρόνους.
"Στην Ποντεβέδρα δεν υπήρχε ούτε ένα μέτρο που δεν υποστηριζόταν από γείτονες και καταστηματάρχες", λέει ο Mosquera. «Χωρίς αυτή την υποστήριξη και αποδοχή, η διαδικασία δεν θα μπορούσε να ήταν τόσο γρήγορη και επιτυχημένη».

Όταν ρώτησα τον Mosquera εάν το μοντέλο Pontevedra μπορούσε να εξαχθεί σε άλλες πόλεις, γύρισε την ερώτησή μου: "Είναι δυνατόν να κρατήσουμε τις πόλεις, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους, στην παρούσα κατάσταση;" Σε αυτόν, η απάντηση είναι σαφώς όχι. "Δεν υπάρχει απεριόριστη, απεριόριστη και άνευ όρων κυκλοφορία στις πόλεις. Πρέπει να δράσουμε. "

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
didotou
Εικόνα didotou
Απών/απούσα

aldro wrote:

...η οδήγηση αποθαρρύνεται, το περπάτημα ενθαρρύνεται. Μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία στο θέμα αυτό είναι το
"Metrominuto", ένας χάρτης της πόλης που περιλαμβάνει αποστάσεις και προσεγγιστικούς χρόνους περπατήματος μεταξύ των σημείων της πόλης,

Κερδίστε τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων

Τα οφέλη από όλες αυτές τις αλλαγές είναι προφανή τώρα, αλλά δεν ήταν  όλοι στην Pontevedra ενθουσιασμένοι με τον περιορισμό των αυτοκινήτων το 1999.

Τόσο η Lores όσο και η Mosquera πιστεύουν ότι η αντιπολίτευση σε αυτά τα έργα συχνά υπερδιπλασιάζεται από τα μέσα ενημέρωσης και ενισχύεται από πολιτικά συμφέροντα. Ο Lores υπενθυμίζει ένα κοινό διάλογο με 35 ιδιοκτήτες επιχειρήσεων για να συζητήσουν  την πεζόδρομηση  ενός δρόμου. Όλοι εκτός από ένα στήριξαν το σχέδιο, αλλά τα περιοδικά της επόμενης ημέρας εξέφρασαν τις καταγγελίες ανθρώπων που αντιτίθενται στη μεταρρύθμιση

Ο χάρτης πεζοπορίας Metrominuto  του Pontevedra έχει αντιγραφεί από πολλές πόλεις, όπως το Παρίσι, το Λονδίνο και τη Φλωρεντία.

"Υπάρχει μια θεωρία που λέει ότι ο εμπορικός τομέας αντιτίθεται πάντα σε αυτά τα πράγματα. Υποστηρίζουμε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια ", λέει ο Lores. «Μπορεί να υπάρξει αντίθεση από λίγους ανθρώπους, αλλά κανονικά είναι για προσωπικά ή πολιτικά συμφέροντα»


...
Ευχαριστούμε φίλε aldro.
Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση.
Εξαιρετκή ιδέα.

aldro
Απών/απούσα

Σε ευχαριστώ didotou.Χάρηκα πολύ όταν το διάβασα και ήθελα να το μοιραστώ :)

contact