Σταδιακά οι δημόσιοι χώροι, τόσο εντός όσο και εκτός πολεοδομικού ιστού, μειώνονται και για τους λιγοστούς που έχουν απομείνει γίνονται συντονισμένες προσπάθειες εκμετάλλευσής τους. Βασικό μοχλό των αλλαγών του αστικού τοπίου αποτελεί βέβαια το κέρδος. Κέρδος των κρατικών μηχανισμών, των δημοτικών αρχών, της εκκλησίας, των ιδιωτών, σε βάρος πάντα του περιβάλλοντος και του συνόλου της κοινωνίας. Ο καπιταλισμός παράγει νέες πλασματικές ανάγκες και με διαχειριστή το κράτος κάνει εμπόριο. Η καταστροφή της φύσης (καταπάτηση και τσιμεντοποίηση δασών) και η εκμετάλλευση των δημόσιων χώρων για “κοινωφελή” έργα είναι η άλλη όψη του γνωστού νομίσματος εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.
Βέβαια η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς και η συρρίκνωση των δημόσιων χώρων σε ένα καθεστώς “ελεύθερης αγοράς” δεν παύει να δημιουργεί αντιδράσεις. Έτσι κάθε φορά οι ιθύνοντες παρουσιάζουν διάφορες προφάσεις που “επιβάλλουν” τις αλλαγές που τους συμφέρουν. Προφάσεις όπως τα “κοινωφελή” έργα (ΚΥΤ Ηλιούπολης, Κατεχάκη, περιφερειακή Υμηττού, πάρκινγκ), όπως οι “υποχρεώσεις της χώρας” (Ολυμπιακοί αγώνες), όπως η “διάσωση” του φυσικού τοπίου (βασικό επιχείρημα όσων προωθούν τη μετατροπή του Υμηττού σε πάρκο). Με μια προσεκτική εξέταση των αλλαγών που προωθούνται και με γνώμονα την πρότερη εμπειρία από ανάλογα “κοινωφελή” έργα δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ποιόν πραγματικά συμφέρουν όλα όσα σχεδιάζουν. Σίγουρα όχι όλους μας.
Η κατάσταση με τα δημόσια έργα έχει διαμορφωθεί ως εξής: Κάποιοι από τα πάνω αποφασίζουν, υπογράφουν και απαιτούν να συναινέσουμε στη διαχείριση του “κοινού μας καλού” που στην πραγματικότητα σημαίνει να υποκύψουμε στα συμφέροντά τους, δηλαδή στην ιδιωτικοποίηση-εμπορευματοποίηση των δημόσιων χώρων και σε “οικολογικές” παρεμβάσεις με καταστροφικές επιπτώσεις. Οι εξουσιαστικές δομές μας νανουρίζουν με το τραγουδάκι που λέει ότι μας παρέχουν διευκολύνσεις και λύσεις ενώ αυτό που στην πραγματικότητα κάνουν είναι να οξύνουν τα προβλήματα που οι ίδιες παράγουν. Οι αλλαγές επιφέρουν κέρδη για λίγους (εμπορικά κέντρα, διόδια ή και πάρκα που εκμεταλλεύονται ιδιώτες…), τσιμέντο μέσα στο δάσος και εντέλει την υποβάθμιση της ζωής μας.
Και όλα αυτά αντανακλώνται ξεκάθαρα στο βουνό στη σκιά του οποίου (δε) ζούμε και (δεν) αναπνέουμε.
Ίσως το πιο “μεγαλόπνοο” σχέδιο που προωθείται αυτή την περίοδο στην περιοχή μας είναι η χάραξη της νέας περιφερειακής του Υμηττού.
Ο Υμηττός αντιμετωπίζεται πλέον ως φυσικό εμπόδιο για την επέκταση της Αθήνας προς τα ανατολικά και την ουσιαστική συνένωσή της με το αεροδρόμιο, με αποτέλεσμα να δέχεται συνεχείς οικιστικές πιέσεις. Η περιφερειακή λεωφόρος Υμηττού προβλέπεται να προχωρήσει νοτιότερα πάνω από το Βύρωνα, τον Καρέα, την Ηλιούπολη, την Αργυρούπολη και να συνδεθεί με τη Βουλιαγμένης και τη Ποσειδώνος, συνδέοντας τη βορειοανατολική Αθήνα με το νέο τουριστικό-επιχειρηματικό πόλο στο Ελληνικό. Το νότιο τμήμα της περιφερειακής θα αποτελέσει το νέο προσωρινό όριο της Αθήνας μέχρις ότου οι νέες χρήσεις και “ανάγκες” που θα προκύψουν στην περιοχή να επιβάλλουν τη δημιουργία μιας ακόμα περιφερειακής, ίσως στην κορυφή αυτή τη φορά του βουνού!
Στο πλαίσιο της “ανάπτυξης” θεωρείται ύψιστη αξία η γρήγορη και “ελεύθερη” (έστω και με διόδια) μετακίνηση ανθρώπων-εμπορευμάτων ώστε να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες της παραγωγής και της κατανάλωσης. Ωστόσο ποιος επιλέγει και ποιους εξυπηρετεί αυτή η “γρήγορη” και “ελεύθερη” μετακίνηση και πόσα είμαστε διατεθειμένοι να θυσιάσουμε γι’ αυτή;
Είναι γεγονός ότι το κυκλοφοριακό αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των Αθηναίων, πρόβλημα που συνεχώς εντείνεται (η Ελλάδα κατέχει τα πρωτεία στο ρυθμό αύξησης των ΙΧ). Αναμφισβήτητο γεγονός επίσης αποτελεί η ανάγκη ή πιο σωστά ο εκβιασμός των περισσότερων Αθηναίων για μεγάλες μετακινήσεις κατά μήκος της πόλης, για εργασιακούς λόγους. Κατά πόσο όμως η χάραξη νέων οδικών δικτύων αποτελεί λύση του προβλήματος; Είναι κοινή διαπίστωση ότι οι νέοι δρόμοι σε συνδυασμό με τα σύγχρονα καταναλωτικά πρότυπα και την οικιστική επέκταση φέρνουν περισσότερα αυτοκίνητα που προκαλούν νέα κίνηση και έτσι σε λίγα χρόνια καθίστανται και αυτοί κορεσμένοι. Επιπλέον η αύξηση αυτή της κίνησης οξύνει περαιτέρω τα προβλήματα μόλυνσης, ηχορύπανσης και κυκλοφοριακής συμφόρησης π.χ. Εθνικής Αντιστάσεως στην Καισαριανή.
Οπότε το πιο πιθανό είναι ότι η χάραξη μιας ακόμα περιφερειακής όχι μόνο δε λύνει το πρόβλημα του κυκλοφοριακού αλλά αποτελεί και παράγοντα όξυνσής του και αυτό βέβαια το ξέρουμε όλοι καλά από το πείραμα της Κατεχάκη.
Επιπλέον η περιφερειακή θα επιφέρει συνολική καταστροφή στην πιο δασώδη ζώνη του Υμηττού μιας και θα κόψει το βουνό στη μέση. Το αντεπιχείρημα περί ολικής ή μερικής υπογειοποίησής της δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια τρύπα στο νερό καθώς παραβλέπει εξίσου καταστροφικές συνέπειες (αλλαγή χρήσης γης, καταστροφή υδροφόρου ορίζοντα, αύξηση πλημμυρικών φαινόμενων στην πόλη).
Τέλος η χρήση της νέας οδού θα είναι στα πρότυπα της Αττικής οδού, δηλαδή θα αποτελεί τμήμα του ιδιωτικού οδικού δικτύου, οπότε θα απαιτείται η καταβολή αντιτίμου για τη χρήση της (διόδια) και θα υπάρχουν περισσότερα συστήματα παρακολούθησης.
Αυτό που μας αντιστοιχεί είναι ένα φαρδύ και πλατύ ΟΧΙ σε οποιοδήποτε σχέδιο χάραξης νέου δρόμου!
Γιατί όμως επιμένουν τόσο στη χάραξη αυτού του νέου δρόμου αφού ούτε το κυκλοφοριακό πρόβλημα μπορεί να λύσει και το δάσος θα καταστρέψει και η ποιότητα ζωής μας θα υποβαθμιστεί;
Ο Υμηττός βρίσκεται στο στόχαστρο της κερδοσκοπίας και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης για ποικίλους λόγους. Η λύση του Υμηττού δείχνει εύκολη και φτηνή. Δε χρειάζονται απαλλοτριώσεις. Η γη, τόσο δυσεύρετη και ακριβή μέσα στην πόλη εκεί διατίθεται δωρεάν.
Γνωστό είναι και το σχέδιο του δήμου Βύρωνα για μεταφορά των υπηρεσιών του στην έκταση του στρατοπέδου Σακέτα μετά την αποχώρηση του στρατού, επιλογή που κινείται στο προηγούμενο πλαίσιο. Οι δημοτικές αρχές έτσι δίνουν βήμα στο κράτος να επαναπροσδιορίσει τα όρια της δασικής έκτασης και να επεκτείνει τον αστικό ιστό εις βάρος της. Όλα τα παραπάνω ανοίγουν το δρόμο αφενός στο κεφάλαιο (οικοδομική και εμπορική εκμετάλλευση) να πλουτίσει καταστρέφοντας το βουνό και αφετέρου στον κάθε Χριστόδουλο να χτίσει συνοδικά μέγαρα αυξάνοντας και άλλο την εκκλησιαστική περιουσία.
Η ολοένα εντεινόμενη προώθηση χρήσης ΙΧ, αύξηση του κυκλοφοριακού και δημιουργία νέων οδικών αρτηριών γεννά και αυξάνει την ανάγκη χώρων στάθμευσης. Έτσι, σε ένα οικιστικό περιβάλλον κορεσμένο από γκρίζα τερατουργήματα παρόλο την έλλειψη ελεύθερων χώρων η δημοτική αρχή έρχεται να “λύσει” τα προαναφερόμενα προβλήματα προτείνοντας την απαλλοτρίωση οικοπέδων και προσφυγικών κατοικιών για την ανέγερση πολυώροφων φωλιών για τα αυτοκίνητά μας. Προχωράει στην εκχώρησή τους σε ιδιώτες για οικοδόμηση και εκμετάλλευση, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνει τα δημοτικά τέλη με πρόσχημα τα έργα. Ένας φαύλος κύκλος στο όνομα της ταχύτητας για τα συμφέροντα μιας καταναλωτικής κοινωνίας.
Η προώθηση ενός τρόπου ζωής όπου το αυτοκίνητο είναι απαραίτητο ποιους τελικά εξυπηρετεί; Είναι όντως κάτι που το έχουμε επιλέξει; Η λύση που μας προτείνουν είναι στην ουσία η τονωτική ένεση σε ένα πρόβλημα πολύ πιο βαθύ και ουσιαστικό. Γιατί προσπαθούν να μας δημιουργήσουν την ανάγκη να κινούμαστε όλο και πιο γρήγορα;
Ζούμε σε μια αγχωτική πόλη, όπως κάθε σύγχρονη μεγαλούπολη, χωρίς συναισθήματα, χωρίς επαφή, χωρίς προσωπικότητα. Προσπαθούν να μας κάνουν μια άβουλη μάζα που να κινείται ταχύτατα στους ρυθμούς της παραγωγής και της κατανάλωσης. Καιρός να αρνηθούμε το σύστημα που μας έχουν επιβάλλει. Δε χρειαζόμαστε νέους αχανείς δρόμους. Δε θέλουμε ταχύτητα. Δε θέλουμε την οργάνωση που μας επιβάλλουν. Δε θέλουμε το σύστημα να αλλάξει κάτι, θέλουμε να αλλάξει το ίδιο το σύστημα. Θέλουμε μια κοινωνία όπου δε θα υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, μια κοινωνία που δε θα λειτουργεί ανταγωνιστικά προς τη φύση, μια κοινωνία όπου συλλογικά θα αποφασίζουμε τις τύχες των ζωών μας. Μια κοινωνία όπου η ανθρώπινη χειραφέτηση θα είναι πραγματικότητα.
Πρωτοβουλία αναρχικών αντιεξουσιαστών
από τους πρόποδες του Υμηττού
Αξιολόγηση:
0 ψήφοι
vlepw fraseis opws "Ο καπιταλισμός παράγει νέες πλασματικές ανάγκες και με διαχειριστή το κράτος κάνει εμπόριο. " diladi mas ftaei o 'capitalismos' (k as doulevoume to 90% sto idiotiko tomea) h oti exoume to kratikodiaiteo dimosio? ta dimosia erga apo to kratos den ginontai?
pws ginetai h elliniki sovietikou tipou (me thn ennoia tou na exoume to kratos ws epixirimatias k na empodizei tn idiotiki eley8eria) oikonomia na exei to ligotero prasino sto dytiko kosmo k oi 'kakes' capitalistikes koinonies p.x. ameriki, canadas, h fileley8erh ollandia k dania na exoune gamato prasino k podilata? pws ginete ayto to paradoxo?
Το παράδοξο εξηγείται ως εξής : ναι μεν αυτές οι πόλεις-χώρες είναι πλήρως καπιταλιστικές αλλά να μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και πολιτισμός εκεί και ο κάθε άνθρωπος ξέρει πως να ευημερήσει και να ζει σε ωραίο περιβάλλον.Μια άλλη παρατήρηση είναι ότι τα έργα αυτά γίνονται από το κράτος αλλά οι εταιρίες είναι ιδιωτικές οπότε και τα έργα είναι ιδιωτικά (αφού πολλές φορές τα διαχειρίζονται και αυτοί) , οπότε το Σοβιετικό μοντέλο που αναφέρεις απλά δεν στέκει.Απ'την άλλη εμείς και καπιταλιστές είμαστε αλλά και απολίτιστοι(ίσως να αναπτυσσόμαστε γρήγορα πως αλλιώς να το εξηγήσω....) αλλά και κανένας μας δεν βάζει και φρένο στις επιλογές του κράτους.Χαρακτηριστικό είναι ότι για να παραιτηθεί ένας υπουργός πρέπει να γίνουν τα μύρια...Βέβαια όταν το κράτος αποφασίσει να ορθοστατήσει απέναντι σε αυτούς που διαμαρτύρονται η λύση είναι μία,τα ΜΑΤ και τα αποτελέσματα γνωστά λίγο πολύ...
είναι η απάντηση στο ερώτημά σου chris.
Όταν και αν η Αθήνα πάρει την κατεύθυνση της πόλης-επιχείρησης παροχής υπηρεσιών για υψηλά εισοδηματικά στρώματα (στελέχη πολυεθνικών, καθηγητές-ερευνητές κορυφαίων ιδρυμάτων και ερευνητικών κέντρων, συνταξιούχοι υψηλών απαιτήσεων, υψηλό πολιτικό προσωπικό ΕΕ κτλ) τότε όλο και περισσότερες περιοχές της πόλης θα έχουν πράσινο, ποδηλατόδρομους και υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης σε υποδομές κτλ.
Με τη διαφορά, όμως, πως σε μια τέτοια πόλη η "πλέμπα" (δλδ όλοι εμείς οι απλοί εργαζόμενοι) συνήθως ΔΕΝ ΕΠΙΒΙΩΝΕΙ. Και αν επιβιώνει το πετυχαίνει εξαιτίας της εκμετάλλευσης άλλων χωρών-εργαζομένων του τρίτου κόσμου ή εξαιτίας της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας, που φυσικά κάποιοι φροντίζουν για αυτήν προκειμένου να επενδύουν ή να διατηρούν τεράστια οικονομικά ποσά στις τράπεζές της (πχ Ελβετία).
Έπειτα υπάρχει και η ιστορία που επηρεάζει δραστικά την εξέλιξη των πόλεων και των κοινωνιών.
Δυστυχώς δεν έχω χρόνο να αναπτύξω πλήρως όλες αυτές τις οπτικές, αλλά απαντήσεις υπάρχουν. Μόνο που είναι δύσκολες και θέλουν ψάξιμο...
κοσμάς
okies,
opote ajixame to provlima, to opoio einai 8ema paideias, politismou and etc. k oxi toso o 'kakos' kapitalismos. An rolos tou kratous 8a einai na elegxei tis agores k oxi na kanei tou kefaliou tou 8a doume polla perisotera p.x. anti na forologoume ta panta se ayto to topo na forologountai osa fernoun koinonika kosth p.x. molinsi, tsigaro, alkool, amaxia, venzina, ripansi klp, koinos na forologoume thn aney8inonotita kapoiwn.
h oikonomikh sta8erotita erxete kai dixws ekmetaleysh (tosa xronia to CAP k o protectionismos twn xwrwn tou prwtou kosmou enanti tou tritou kosmou ekanan to mega kako), aplos me swsth sustainable anapti3h ola mporoun na ginoun k na dimiourgi8oun antagwnistika pleonektimata gia thn oikonomia apo clusters.
vevaia ola arxizoun apo thn paideia, otan sto sxolio ma8ainoume 8riskeytika, advanced maths, na pinoume frappe k na kanoume apergies anti gia istoria texnis, green issues, politiki 8ewria (toulaxiston na 3eroume na diaxwrisoume ta vasika giati oi perisoteroi sthn ellada ta exoun valei ola se ena kaloupi dexias-aristeras), sigxronh istoria, contemporary arts (posoi ma8ites 3eroun tin maria kalas h ton mitropoulo) k tosa alla pou lipoun apo thn paideia mas.
an to paidi ma8ei to podialato mws meso k oxi ws paixnidi, ma8ei na krazei ton odigo pou parkarei se pezodromio k na min petaei thn gopa sto dromo k na min kapnizei se dimosious xwrous 8a exoume kanei mia kalh arxi
Λ.Πιραντέλλο
Μη βλέπουμε τους εαυτούς μας ως τους τέλειους και σωστούς ή ως ιδεολόγους επειδή κάνουμε ποδήλατο. Σίγουρα κάποιος έχει ένα ιδεολογικό υπόβαθρο αλλά δεν είμαστε εξωκοινοβουλευτική αριστερά ή οικολόγοι. Τίποτα παραπάνω από απλοί πολίτες χρήστες ποδηλάτου που θέλουμε επιτέλους κάποια μέριμνα στους δρόμους για το ποδήλατο. Αυτό θα επιτευχθεί με συνεχόμενη πίεση στις τοπικές αρχές, όχι με την αντιεξουσιαστική μορφή αλλά με συνεργασία. Το γεγονός οτι οι δημοτικοί φορείς εκλέχτηκαν από εμας δε σημαίνει ότι το ησυχάζουμε και μας κάνουν ότι θέλουν αλλά ότι οι ίδιοι πρέπει να ΕΚΦΡΑΣΟΥΝ αυτό που θέλουμε. Την ευθύνη την έχουμε εμείς γιατί πρέπει να είμαστε διαρκώς ενεργοί και ατομικά αλλά κυρίως μαζικά σε τέτοια θέματα.
TO teleytaio me vriskei simfonw
chris mantas
γιατί δεν έχω χρόνο για παραπάνω....
Μερικά πράγματα συμφωνώ με τον Κοσμά είναι αρκετά πολύπλοκα για να τα αφορίσεις τόσο απλά...
Μερικές απορίες περισσότερο για τον δικηγόρο του διαβόλου
1) Γιατί η Κίνα και η Κούβα έχουν τόσους πολλούς ποδηλάτες αν τελικά το πρόβλημα είναι το κράτος; Δεν είναι από τα πιο ελεγχόμενα από το κράτος κράτη στον κόσμο;
2) Μια μικρή απόδειξη για την Αμερική τουλάχιστον για το τι ρόλο έπαιξε ο Καπιταλισμός στην επικράτηση του αυτοκινήτου. Για το πως η GM στην ουσία διέλυσε το σήστημα του Τραμ.Great American Streetcar Scandal
3)Καμία εταιρία δεν πρόκειται να προωθήσει το ποδήλατο (ουσιαστικά), γιατί; γιατί απλώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες είναι οικονομικά απίστευτα πιο ισχυρές από τις ποδηλατοβιομηχανίες και σε έναν κόσμο που τα χρήματα κυβερνούν...
4)Και με ελάχιστες εξαιρέσεις (κοιτα μία στο Two Wheels Good - Groningen (δυστυχώς στα Αγγλικά) οι πολιτικοί κοιτάνε απλώς να τα φάνε οπότε δεν ασχολούνται...
5)Τότε τι είναι αυτό που κάνει την διαφορά; Οι άνθρωποι. Ο κόσμος δεν διαμορφώνεται ακόμα μόνο από τους πολιτικούς και τους καπιταλιστές, εμείς, σαν ΠΟΔΗΛΑΤισσΕΣ είμαστε μια τρίτη δύναμη που πιέζει προς μια άλλη κατεύθυνση. Όταν αυτό φτάσει μια κρίσιμη μάζα (Critical Mass) η αλλαγή θα επιταχυνθεί.
6)Μήπως στα περισσότερα μέρη που έχουν ποδηλατόδρομους, υπήρχαν έντονα οικολογικά κινήματα και διεργασίες. Πως να έχεις ποδηλατόδρομους σε μια χώρα που ακόμα και οι ποδηλάτες της θεωρούν τους αυτοκινητόδρομους μέσα στην πόλη πολιτισμό;;;;;;;;;;;;
Οι προβληματισμοί είναι πολλοί ακόμα αλλά το χρόνος λίγος
Αντιος
An kai kainourios stin parea, nomizw oti to podilato den prepei na xromatizetai h na provaletai me politika idewdi.
Egw exw avtokinito kai to xrisimopoiw opws kai opote me volevei. Exw ena paidi 18 minwn kai einai dyskolo na to pigainw me to podilato stous goneis mou pou to prosexoun otan egw ergazomai.
Parola avta paw sti douleia mou me to podilato gia fysiki katastasi kai oxi epeidi thewrw ton eavto mou anarxiko h to avtokinito ws kapitalistiko meso.
Mou aresei to podilato etsi apla kai nomizw oti kai emeis apo tin plevra mas prepei na mathoume na siniparxoume me tous odigous twn avtokinitwn kai na min tous vlepoume san exthrous.
To na exei i Athina avtokinitodromous den to thewrw politismo alla ws VASIKOTATO meso pou exipiretei peripou to 80% tou plythismou tis polis. To na ftiaxei kai podilatodromous to thewrw ena vima parapera. Nomizw prepei na doume ligo pio makria apo tin akri tou kranous mas.
Otan odigw to podilato mou sti Messogeiwn h tin Vassilis Sofias den skeftomai poio kapitalistiko gourouni tha me xtipisei alla poios kaimenos xenixtismenos kai kourasmenos anthrwpakos de tha me prosexei mesa sto agxos tou na prolavei... tin zwi.
Ride safely.