Το νέο οικολογικό ποδήλατο έχει σκελετό από μπαμπού και σκοινί

4 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
tzou
Απών/απούσα

Tα ποδήλατα από ελαφριά μέταλλα, όπως το αλουμίνιο και οι ίνες άνθρακα αποτελούν παρελθόν. Το νέο οικολογικό ποδήλατο έχει σκελετό από μπαμπού και σκοινί και εμφανίζει ιδιότητες που γενιές κατασκευαστών ποδηλάτων προσπαθούσαν να πετύχουν: ανθεκτικότητα, άνεση και ελαφρότητα.

Ο αριθμός των κατασκευαστών που δημιουργούν ποδήλατα από φυσικά ανανεώσιμα υλικά αυξάνεται συνεχώς, και οι λόγοι που τους οδηγούν προς αυτές τις πρώτες ύλες δεν είναι μόνο οικολογικοί. Στην πραγματικότητα το μπαμπού και το σκοινί αποτελούν ιδανικά υλικά για τα ποδήλατα του μέλλοντος, τόσο τα αγωνιστικά όσο και αυτά που χρησιμοποιούνται για απλές βόλτες στην πόλη.

Ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές ποδηλάτων – ο οποίος μάλιστα έχει τιμηθεί με αρκετά βραβεία για παλιότερα δημιουργήματά του – ο Craig Calfee από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ στράφηκε πρόσφατα προς τα μπαμπού, κερδίζοντας ένα ακόμα βραβείο σε διεθνή έκθεση. Όπως διηγείται στο γερμανικό περιοδικό «Spiegel», την ιδέα του έδωσε ο… σκύλος του, όταν ένα καλοκαιρινό πρωινό δάγκωνε με μανία ένα κομμάτι μπαμπού, και ο Calfee αντιλήφθηκε ότι παρά την έντονη πίεση που ο σκύλος ασκούσε, το υλικό παρέμεινε άθικτο!

Εντυπωσιασμένος από την ανθεκτικότητα του μπαμπού – ενός υλικού φυσικού και ανανεώσιμου, που μπορεί να βρεθεί σχεδόν σε όλες τις γωνιές του πλανήτη – ο Craig Calfee άρχισε να πειραματίζεται στο εργαστήριό του. Σύντομα ανακάλυψε, βέβαια, και τα μειονεκτήματα του μπαμπού: αν και είναι ανθεκτικό υλικό, μπορεί να αναπτύξει «σχισμές» ειδικά στις λεπτές επιφάνειες. Για το λόγο αυτό ο Calfee χρησιμοποίησε καπνό και θερμότητα, και μετά από μια διεργασία τεσσάρων μηνών ο σκελετός από… καπνιστό μπαμπού ήταν έτοιμος.

Τα πλεονεκτήματα του νέου σκελετού ήταν θεαματικά: σύμφωνα με τις ειδικές εργαστηριακές μετρήσεις στις οποίες υποβλήθηκε, η ικανότητά του για απορρόφηση των κραδασμών είναι σημαντικά μεγαλύτερη από τους σκελετούς που κατασκευάζονται από ίνες άνθρακα. Επίσης ο σκελετός είναι πολύ πιο ελαφρύς, και προσφέρει μια άνετη οδήγηση, τόσο για αθλητές που διανύουν μεγάλες αποστάσεις, όσο και για τους απλούς ερασιτέχνες που απολαμβάνουν την κυριακάτικη βόλτα τους.

Ο Calfee έχει ανακαλύψει μια πολλά υποσχόμενη νέα αγορά, ωστόσο δεν είναι ο μόνος. Ο ανταγωνισμός έρχεται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου διάφοροι μηχανικοί κατασκευάζουν ήδη μοντέλα από ανανεώσιμα υλικά, με έμφαση στο μπαμπού και το σκοινί από κάνναβη. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν ο Brano Meres, μηχανικός από τη Σλοβακία και επαγγελματίας ποδηλάτης, καθώς και ο Γερμανός Nicolas Meyer, ο οποίος επικεντρώνεται στη χρήση σκοινιών επεξεργασμένων με κατάλληλες μεθόδους.

Σε περιπτωση που το εχει ποσταρει αλλος ντιλιτ ιτ :-)

ΠΗΓΗ ΚΑΙ ΦΙΛΑΡΑΚΙ: www.microlix.gr

ΣυνημμένοΜέγεθος
Image icon image-44426-galleryV9-aubv.jpg0 bytes
Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
macgayver
Απών/απούσα

Το "νεο" οικολογικο ποδηλατο κυκλοφορει κατι χρονια!

mbiker.ex
Εικόνα mbiker.ex
Απών/απούσα

tzou
Απών/απούσα

macgayver wrote:
Το "νεο" οικολογικο ποδηλατο κυκλοφορει κατι χρονια!

εισαι πολλα χρονια πισω δλδ ;-)