Αναβάθμιση συστήματος μετάδοσης ταχυτήτων 3x7 σε 2x10

45 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
TL
Εικόνα TL
Απών/απούσα

.............η στα πρώτα 500 μέτρα ανηφόρα βαράν 20άλεπτο διάλειμμα αλλά ψάχνουν με τρομερό κάψιμο στο νετ,συζητήσεις επί συζητήσεων,τι καλύτερο αμορτισέρ θα αλλάξουν στο FS...........δεν μιλάω για το παιδί που άνοιξε το θέμα,δεν τον ξέρω........μια παρατήρηση κάνω για αυτά που έχω δει κάνα χρόνο τώρα στο βουνό....

RockaRolla
Εικόνα RockaRolla
Απών/απούσα

καλά κάνουν, ... και 20λ και 30λ διάλειμμα, .... και 3 τζελάκια για αναπλήρωση, ..... και χάπια καφεϊνης και ότι άλλο γουστάρουν.
Καλά κάνουν.
Το θέμα είναι ότι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΟΛΟ ΑΥΤΟ για να κάνεις την απλή σου χαλαρή βόλτα στα χώματα και στα μονοπάτια ενός βουνού, με σκοπό να γυμναστείς κοντά στην φύση.
Ο άλλος που κάνει την προπόνησή του, ή / και που είναι παθιασμένος χομπίστας, καλά κάνει και τα χώνει στην ανάρτηση των 800 ευρώ και στους τροχούς του 1000ρικου. Είμαι ο τελευταίος που θα τον κατηγορίσει ή θα τον κοροϊδέψει.
Το θέμα είναι αλλού.
Το θέμα είναι ότι ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΤΟΥ ΧΙΛΙΑΡΙΚΟΥ για την ΤΥΠΙΚΗ χρήση ενός χομπίστα.
Όπως δεν απαιτείται καμβάς - πινέλο - καβαλέτο των 1000 ευρώ για κάποιον που θέλει να ζωγραφίσει το δέντρο απέναντι από το σπίτι του.
Όπως δεν απαιτείται φωτογραφική μηχανή των 2000 ευρώ για να κάνεις το κέφι σου φωτογραφίζοντας πεταλούδες στην εξοχή.
Όπως δεν απαιτείται ζευγάρι παπούτσια των 200 ευρώ για να κάνεις τζόκιν γύρω-γύρω την πλατεία της γειτονιάς σου.
Όπως δεν απαιτείται κινητό τηλέφωνο των 800 ευρώ για να παίρνεις τηλ. τους κολλητούς, να ανεβάζεις φωτος στο fb και να παίζεις τρίλιζα στο διάλειμα.
Όπως δεν απαιτείται ΙΧ 2.000 κ.εκ. αξίας 25.000 ευρώ για να πηγαίνεις βόλτες για καφέ τα ΣΚ στην Χαλκίδα.
.
.
.
.
.
κλπ κλπ κλπ

kktsol
Εικόνα kktsol
Απών/απούσα

RockaRolla wrote:
πατάω στο σχόλιο του Eaglos: "Απλά με 63mm ανάρτηση μιλάμε για χώμα τύπου βόλτα στο άλσος".
.
.
.
.
.

Πριν κανα μήνα - σε θέμα με ΜΤΒ / αναβαθμίσεις κλπ με χαμηλό budget - είχα προτίνει ένα απλό ideal 29er οικονομικότατο. Ο Kωστής είχε γράψει ότι "κάνει μονο για βόλτα σε κανα παρτέρι".
.
.
.
... προσωπική άποψη.....

Ετσι για την κουβεντα οπως λες. Και να στο εξηγησω στο αντιστοιχο της κουρσας για να καταλαβεις.
Εχουμε μια κουρσα των 300 ευρω με χαλια τροχους κτλ κτλ. Και θελεις σε αυτη να βαλεις durace χωρις να αλλαξεις τιποτα αλλο. Αυτο δεν το θεωρεις υπερβολη και λαθος??

Για να γινει κατανοητο και αυτο για τα παρτερια. Εχεις μια κουρσα με αυτα τα παλια φρενα τυπου Ω (ωμεγα). Την θεωρεις ασφαλη για να σε παει γρηγορα??
Με την ευκαιρια υπαρχουν αρκετα ποδηλατα στα 600 ευρω που θα σε βαλουν μια χαρα στον κοσμο του ΜΤΒ. Απλως αυτο που ειχες προτεινει περιοριζεται απο τα φρενα του πρωτα και απο τους τροχους του μετα μονο σε επιπεδο βολτας.

Για την αναρτηση τωρα που λεμε δεν εχει να κανει τοσο με την διαδρομη οσο με την κατασκευη της και την αντοχη της. Και ερχομαστε στην βαση. Αφου ετσι και αλλιως η αναρτηση θα περιορισει την χρηση σε απλη βολτα γιατι χρειαζεται η βαρβατη χωματινη μεταδοση.

rnd
Εικόνα rnd
Απών/απούσα

RockaRolla wrote:
...Πριν κανα μήνα - σε θέμα με ΜΤΒ / αναβαθμίσεις κλπ με χαμηλό budget - είχα προτίνει ένα απλό ideal 29er οικονομικότατο. Ο Kωστής είχε γράψει ότι "κάνει μονο για βόλτα σε κανα παρτέρι"...

Μαζι σου! Εχω κατεβει βραχοκηπο 45-50+ κλιση με κατι κοτρονια να, με το συμπαθειο, με... τα ποδια, τρεχοντας και πηδοντας. Χωρις προστασιες, με κοντομακινο, σοτρσακι και κατι φθηνα strike (τα θυμαστε?).

Και για τα ποδηλατα. Οπως το ειπες, πριν 10-20-30+ χρονια οι ανθρωποι τα εκαναν αυτα με ποδηλατα που αν πηγαινες τωρα θα σε περνουσαν για τρελο. Τo αστειο ειναι οτι υπαρχει κοσμος που τα εκανε αυτα τοτε ενω τωρα το θεωρει αδιανοητο. Οχι δυσκολοτερο, απλα αδιανοητο και επικυνδυνο

Επισεις, ρωτα οποιον θες με το Α αντικειμενο (μεταβλητη που περνει οτι τιμη θες, ας βαλουμε το κινητο των 800) αν το χρειαζεται, θα σου εξηγησει γιατι το χρειαζεται και μπορει να το δεχτεις. Το θεμα ειναι αν πραγματικα το χρειαζεται. Καποιο ποσοστο οντως το χρειαζεται, το μεγαλυτερο ομως οχι. Παρεπιπτοντος, το κινητο των 800 μπορεις να το προμηθευτεις απο αλλα δικτυα στα 500, οποτε μπαινει και το θεμα των αγορων στη εξισωση. Και το ιδιο κινητο να το παρεις 2 χρονια αργοτερα στα 300 και ειναι καλυτερο απο τα κινητα των 300 που θα παρεις καινουρια απο τα maintream δικτυα

Τελος μπαινει και το μαρκετινγ που σε κανει να χρειαζεσαι τα παντα για να εχεις ποιοτητα ζωης, να εισαι ασφαλης, να κανεις τη δουλεια σου γρηγορα, ανετα, να αισθανεσαι καλυτερα και οτι αλλο ποθει η ψυχη σου...

Σαχλαμαρες

Του ανθρωπου του αρεσει λεει ο σκελετος, τον εχει βολεψει και θελει σιγα-σιγα να το αναβαθμησει. Δεν ειπε οτι θα βαλει χ1 μεταδοση και τα αλλα θα ειναι supermarket. Εξηγηστε μου γιατι ο σκελετος δεν ειναι καλος για αυτο τον ανθρωπο και για τη χρηση που το θελει και παμε μετα στα υπολοιπα. Στο ενδιαμεσο θα το θεωρουσα σωστο, αφου του πουμε γιατι δεν αξιζει, να του δωσουμε και τη λυση που θελει για την περιπτωση που θελει να το διαπιστωσει (ή οχι) μονος του. Στην τελικη μπορει να του περισσευουν και να αγαπαει αυτο το σκελετο.

Για δειξτε μου τις γυναικες σας να σας πω αν αξιζουν το φορεμα των 500 ευρω. Αντικειμενικα παντα

RockaRolla
Εικόνα RockaRolla
Απών/απούσα

kktsol wrote:

1... Εχουμε μια κουρσα των 300 ευρω με χαλια τροχους κτλ κτλ. Και θελεις σε αυτη να βαλεις durace χωρις να αλλαξεις τιποτα αλλο. Αυτο δεν το θεωρεις υπερβολη και λαθος??
2... Για να γινει κατανοητο και αυτο για τα παρτερια. Εχεις μια κουρσα με αυτα τα παλια φρενα τυπου Ω (ωμεγα). Την θεωρεις ασφαλη για να σε παει γρηγορα??
3... Με την ευκαιρια υπαρχουν αρκετα ποδηλατα στα 600 ευρω που θα σε βαλουν μια χαρα στον κοσμο του ΜΤΒ. Απλως αυτο που ειχες προτεινει περιοριζεται απο τα φρενα του πρωτα και απο τους τροχους του μετα μονο σε επιπεδο βολτας.
4... Για την αναρτηση τωρα που λεμε δεν εχει να κανει τοσο με την διαδρομη οσο με την κατασκευη της και την αντοχη της. Και ερχομαστε στην βαση. Αφου ετσι και αλλιως η αναρτηση θα περιορισει την χρηση σε απλη βολτα γιατι χρειαζεται η βαρβατη χωματινη μεταδοση.

έτσι, κουβέντα να γίνεται....

0. Έχω ήδη γράψει στο #24, ότι ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ κλπ κλπ. Εννοείται, το ξέρεις, το ξέρω, το ξέρουμε..... το υποθέτει -> ΘΑ ΤΟ ΜΑΘΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ....(χαχαχα)
1. τα ίδια με το 0. και το #24
2. Κάποτε θεωρούταν ΣΟΥΠΕΡ ΑΣΦΑΛΗΣ.
Γράφεις "για να σε πάει γρήγορα". Ότι έγραψα πιο πάνω, ΔΕΝ ΑΦΟΡΟΥΝ τόσο το θρεντ που άνοιξε ο ΟΡ, όσο γενικότερα την τάση να απαξιώνουμε πιο οικονομικές προτάσεις, ειδικά όταν η χρήση είναι ΕΞΩΦΘΑΛΜΑ & ΚΑΡΓΑ ερασιτεχνική / απλή βόλτα / χωρίς πολλές απαιτήσεις κλπ κλπ. Άρα δες την κούρσα με τα Ω φρένα, υπό αυτό το πλαίσιο.

Αν γυρίσεις περίπου 6-8 χρόνια πίσω, θα δεις ότι αρκετοί τόοοοοοτε προτείναμε , ανακατασκευασμένες κούρσες που έφτιαχνε ο Τσιπίδης. Παλιού τύπου κούρσες, ατσαλάκια, ....έλεγε ότι ήταν NOS, μάλλον ήταν απλοί σκελετοί NOS με αυτοκόλλητα κάποιας γνωστής πλαιάς "μάρκας" (πχ Mercier).... Τότε λοιπόν τα έδινε 220 - 250 ευρώ και είχε και αρκετά μεγέθη σκελετών. Και πίστεψέ με ήταν μια χαρά για όσους ήθελαν να πάρουν ένα γρήγορο ποδήλατο σε χαμηλή τιμή για να γνωρίσουν μεγάλες σβέλτες διαδρομές.
3. Μα ένας ερασιτέχνης ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΦΡΕΝΑΡΕΣ και ΑΝΑΡΤΗΣΑΡΕΣ. Πού θα τις χρησιμοποιήσει / αξιοποιήσει? Εκεί είναι το θέμα. Για να πάω στον Υμηττό και να κάνω βολτα σε χωματόδρομο και σε μονοπάτια, με ρυθμό και στυλ ερασιτέχνη που απλά θέλει να κάνει ποδήλατο στη φύση (= ποσοστό περίπου 80% όσων ποδηλατούν εκεί που πήγα στον Υμηττό) το ποδήλατο των 600 ευρώ, με εκείνα τα φρένα και την ανάρτηση ΦΤΑΝΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ.
4. ξανα μανά δες το 0. κλπ κλπ κλπ

kktsol
Εικόνα kktsol
Απών/απούσα

RockaRolla wrote:
3. Μα ένας ερασιτέχνης ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΦΡΕΝΑΡΕΣ και ΑΝΑΡΤΗΣΑΡΕΣ. Πού θα τις χρησιμοποιήσει / αξιοποιήσει? Εκεί είναι το θέμα. Για να πάω στον Υμηττό και να κάνω βολτα σε χωματόδρομο και σε μονοπάτια, με ρυθμό και στυλ ερασιτέχνη που απλά θέλει να κάνει ποδήλατο στη φύση (= ποσοστό περίπου 80% όσων ποδηλατούν εκεί που πήγα στον Υμηττό) το ποδήλατο των 600 ευρώ, με εκείνα τα φρένα και την ανάρτηση ΦΤΑΝΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ.

Το ιδιο λεμε. Απλως εσυ το λες βολτα σε χωματοδρομο εγω το λεω "βολτα σε παρτερι". Και εσυ ουσιαστικα λες οτι το ποδηλατο κανει για βολτα και οχι για πιεση. Προσεξε ομως που ειναι η διαφωνια σε αυτο που λες. Οταν στα ιδια ή σε κοντινα λεφτα υπαρχει αντιστοιχο ΜΤΒ που εχει υδραυλικα (και υπερτερει σε πολλα αλλα κομματια) γιατι να παρεις αυτο με τα μηχανικα που ειναι μονο για βολτα??? Εκτος θεματος βεβαια ειναι αυτο.

Και για ολα τα υπολοιπα τα εντος θεματος. Δεν ειναι κατι κακο στο να εχεις ενα ποδηλατο επιπεδου βολτας. Απλως σε ενα τετοιο ποδηλατο δεν αλλαζεις μονο ενα εξαρτημα με κατι που ειναι πολυ υψηλοτερων προδιαγραφων. Για να το αλλαξεις το σωστο ειναι να τα αλλαξεις ολα με αντιστοιχων προδιαγραφων.

Η λεξη που κανει ενα ποδηλατο καλο ειναι "ομοιογενεια" δλδ να συμβαδιζουν ολα τα κομματια που το αποτελουν.

Eaglos
Εικόνα Eaglos
Απών/απούσα

Να πω και εγώ τη σοφία μου.

Πόσα άτομα ξέρεις τα οποία είχαν ένα trekking και
έκαναν ασφάλτινες διαδρομές και τα οποία μόλις κα-
βάλησαν κούρσα πέταξαν τα trekking και δεν κοίτα-
ξαν ξανά πίσω;

Ρητορική η ερώτηση αλλά μας δείχνει ότι ναι μεν μια
διαδρομή βγαίνει με το οποιδήποτε ποδήλατο, αλλά με
κάποια βγαίνει πολύ πιο ευχάριστα/εύκολα/αποδοτικό-
τερα.

Ομοίως και στο βουνό. Έβλεπα άτομα να σκαρφαλώνουν
τις κροκάλες του Κουταλά (Βύρωνα) με κάτι Megisto,
κάτι trekking με φτερά και σχάρες κτλ. Άθλος, 1000
μπράβο, πάντα τέτοια αλλά στην κατάβαση πήγαιναν με
8χλμ και τη μανέτα του vbrake αγκαλιά, τα μάτια κολ
λημένα στο έδαφος και στο τελείωμα μέτραγαν τις βί-
δες να δουν πόσες λείπουν και πόσες είχαν λασκάρει...

rnd
Εικόνα rnd
Απών/απούσα

ωραια τα λετε εδω μεταξυ σας. Ο OP μαλλον την εκανε.

Εχω και εγω και αλλη σοφια να συνεισφερω

να οπως για κατι mtb που τα περνεις με 4 κατοσταρικα με ενα χ ονομα.
Και μπορεις να παρεις τον ιδιο σκελετο με αλλα περιφεριακα με 600, με ψ ονομα.
Και στα 800 με αλλο σκελετο και ζ ονομα και αλλα περιφεριακα

Δεν θα με περνουσε καν απο το μυαλο να παω στο βουνο με το χ ποδηλατο γιατι ή θα κατεληγα στο νοσοκομειο ή 10 ποδια κατω απο το χωμα ή τα κατεστρεφα χερια, ωμους, γονατα... σαν κατι τρελους που βλεπω που και που

Αλλα με το ζ θα πηγαινα! Επιπλεον, το χ δεν θα το επερνα ποτε να το αναβαθμησω σιγα-σιγα οταν δω πως παει η φαση και θα ειμαι και λιγο πιο ανετος οικονομικα. Ποτε! Σε καποια πραγματα πρεπει να ειμαστε απολυτοι

Το παραπονο μου ειναι οτι θα ηθελα να σας εβλεπα λιγο πιο δημιουργικους, πατεντιαριδες, ευελικτους και υποστηρικτικους. Ναι, και στο λαθος και τον πειραματισμο, προσφερει αξιολογο μαθημα. Ο απολυταρχισμος ειναι για τις εταιριες και τους επαγγελματιες αθλητες επιδοσεων. Ασε που χωρις πειραματισμο και δοκιμες η βιομηχανια δεν θα προχωρουσε βημα

Γεια σας

RockaRolla
Εικόνα RockaRolla
Απών/απούσα

Eaglos wrote:
Να πω και εγώ τη σοφία μου.

Πόσα άτομα ξέρεις τα οποία είχαν ένα trekking και
έκαναν ασφάλτινες διαδρομές και τα οποία μόλις κα-
βάλησαν κούρσα πέταξαν τα trekking και δεν κοίτα-
ξαν ξανά πίσω;

Ρητορική η ερώτηση αλλά μας δείχνει ότι ναι μεν μια
διαδρομή βγαίνει με το οποιδήποτε ποδήλατο, αλλά με
κάποια βγαίνει πολύ πιο ευχάριστα/εύκολα/αποδοτικό-
τερα.

Ομοίως και στο βουνό. Έβλεπα άτομα να σκαρφαλώνουν
τις κροκάλες του Κουταλά (Βύρωνα) με κάτι Megisto,
κάτι trekking με φτερά και σχάρες κτλ. Άθλος, 1000
μπράβο, πάντα τέτοια αλλά στην κατάβαση πήγαιναν με
8χλμ και τη μανέτα του vbrake αγκαλιά, τα μάτια κολ
λημένα στο έδαφος και στο τελείωμα μέτραγαν τις βί-
δες να δουν πόσες λείπουν και πόσες είχαν λασκάρει...

Σωστός σε όλα σου.
Ισχύουν ΚΑΙ αυτά που λες.
Αλλά τελικά... η πλειοψηφία... ή τουλαχιστον ένα σημαντικό ποσοστό που πάει? που καταλήγει? που μένει?
Στο τρεκκιν και στο ΜΤΒ από σουπερ μάρκετ. Βόλτα με παρέα, χαλαρά και όμορφα, είτε στην άσφαλτο είτε στην φύση.
.. εκτός αν κολλήσει τελικά το μικρόβιο και αρχίσει να έχει ονειρώξεις σε χρώμα celeste ή με αναρτήσεις, δισκόφρενα και λαστιχάρες πιο χοντρές από το μπούτι μου.....

Για μένα όλα καλά, όλα θετικά, όλα δεκτά και αποεκτά. Αρκεί να κάνουμε πετάλι με ασφάλεια, αρκεί να κάνουμε το κέφι μας, αρκεί να γράφουμε χλμ. Και ας το κάνουμε και με ζογκλερικό μονόροδο ή με αναβαθμισμένο καροτσάκι λαϊκής.

liakos78
Απών/απούσα

Καλησπέρα σας, 

Θα ήθελα να σας παραθέσω το δικό μου προβληματισμό αναφορικά με την αναβάθμιση του ποδηλάτου μου. Είμαι κάτοχος ενός Orbea Aqua fb μεγέθους 51.Το ύψος μου είναι 1,67 και πριν από λίγο καιρό που το έψαξα ανακάλυψα ότι το μέγεθος του ποδηλάτου μου είναι λίγο μεγαλύτερο από ότι θα έπρεπε να είχα πάρει. Σε κάθε περίπτωση το ποδήλατο το έχω συνηθίσει και δεν θα ήθελα να το αλλάξω ή να προβώ σε μια αγορά αλλού. Θα ήθελα όμως να το αναβαθμίσω ώστε να πορεύομαι ανάλογα με την τώρα ποδηλατική παρέα μου που αποτελείτε από ένα Cube Agree (φουλ tiagra)  και ένα Scott Speedster 10 (φουλ 105).Σημειώνω ότι οι βόλτες μας είναι συνήθως σε δρόμο και περί τα 50χλμ.

Λοιπόν έχω αποφασίσει να αντικαταστήσω την τριάδα των εμπρόσθιων γραναζιων από 48/38/28 ( σειρά 2300) σε 50/39/30 (σειρά 2400).Η πίσω κασέτα που φοράει το ποδήλατο είναι 11-28.Ερωτηση πρώτη.... Πιστεύετε από την εμπειρία σας ότι θα με την ίδια προσπάθεια θα βελτιωθεί η ταχύτητα του ποδηλάτου?

Δεύτερη σκέψη είναι η αλλαγή των εργοστασιακων τροχων (Orbea R1800) με ένα άλλο ζεύγος κόστους περί τα 200 ευρώ. Πιστεύετε ότι θα βοηθήσει στην συνολική αναβάθμιση του ποδηλάτου? Παρακαλώ αν είναι εύκολο προτείνετε ένα ζεύγος πάνω κάτω σε αυτή την τιμή.

Ευχαριστώ πολύ που διαβάσατε τον προβληματισμό μου και τις σκέψεις μου. Αν βάση εμπειρίας έχετε να μου προτείνετε κάτι, χαρα μου να το διαβάσω. 

Ηλίας. 

didotou
Εικόνα didotou
Απών/απούσα

Με το 50/39/30 θα είσαι κατά 2 δοντάκια ταχύτερος παντού (όσον αφορά τις περιστροφές του δισκοβραχίωνα).

Αρκεί να έχει νόημα αυτό για την φυσική σου κατάσταση.
Εσύ αισθάνεσαι να μπορείς να πας κατα δύο "κλικ" πιο ζόρικα παντού;
Αισθάνεσαι ότι μπορείς να γεμίσεις τη σχέση 50/11 που θα έχεις στα πόδια σου;
Και για πόση ώρα;
Αν ναί τότε καν' το. Δεν είναι και τίποτα φοβερό. Θα σου φύγει κι η ιδέα.
Απ' την άλλη είσαι σίγουρος ότι έχεις πάψει να χρειάζεσαι τη σχέση 28/28;

Τώρα αν αρχίσεις και ψάχνεσαι και για τροχούς κλπ θα αρχίσεις να πληρώνεις διάφορα χρήματα.
Εκεί θα σε ρώταγε κάποιος γιατί να μην τα μαζέψεις να πάρεις ένα καινουργιο που θα είναι και στο μέγεθός σου, πουλώντας παράλληλα το Ορμπέα;

liakos78
Απών/απούσα

Καλησπέρα didotou και καλή χρονιά,

Για αρχή πιστεύω ότι έχεις ένα δίκιο στο κατά πόσο μπορώ να διαχειριστώ τη σχέση 50-11 και πόση ώρα.

Κατά την τελευταία όμως βόλτα που λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή....σου γραφω κατά την διάρκεια παύσης...τσεκαρισμα την κύλιση των τροχών και διαφαίνεται ότι τα κέντρα των τροχών του Orbea είναι για κλάματα σε σχέση με των τροχών της παρέας μου.

Επομένως θα πρέπει να κοιτάξω λίγο τους τροχούς για αρχή και να πειραματιστω εν συνεχεία με τα υπόλοιπα.

Ευχαριστώ για τον χρόνο σου.

didotou
Εικόνα didotou
Απών/απούσα

Καλή χρονιά κι από μένα. και καλή συνέχεια στη βόλτα σας.
Άλλο να κοιτάξεις, όπως λες, τους τροχούς κι αλλο να πάρεις καινούργιους.
Για συντήρηση κέντρων, ακτινολόγηση ίσως όπως και για την σημασία που έχουν στην κύληση τα λάστιχα και η πίεσή τους, θα βρείς ένα σωρό πολύ καλές και χρήσιμες αναρτήσεις στο φόρουμ.

RockaRolla
Εικόνα RockaRolla
Απών/απούσα

... δεν γράφω για να σε τρομάξω..... απλά κουβέντα να γίνεται.....

Γράφεις ότι ο σκελετός σου είναι μεγάλος [.... Orbea Aqua fb μεγέθους 51.Το ύψος μου είναι 1,67....]  Και τώρα θέλεις να βάλεις στην "εξίσωση" μεγάλους δίσκους και να μεγαλώσεις αποστάσεις και ταχύτητες...... Για μένα, ακούγεται ως συνταγή που ίσως να σε οδηγήσει προς την καταστροφή.

Γενικά, ένα λάθος νούμερο σκελετού, είναι κακό, αλλά αν μιλάμε για μικρή - χαλαρή - ερασιτεχνική - περιστασιακή χρήση... ΟΚ, δεν έγινε και το μεγαλύτερο έγκλημα. Θα ζορίζεται λίγο ο αναβάτης, αλλά μικρό το κακό. Όταν όμως αυξάνουν οι αποστάσεις, οι ταχύτητες, οι τελικές και ο μέσος ρυθμός, η προσπάθεια, οι ώρες πάνω στη σέλα, η κόπωση κλπ... τότε αρχίζουν τα πιο σοβαρά προβλήματα.....

Γνώμη μου, πριν κάνεις οτιδήποτε, και εφόσον το βλέπεις ΓΙΑ ΠΙΟ ΣΟΒΑΡΑ, θα πρέπει να βεβαιωθείς ΚΑΙ να φέρεις το ποδήλατο ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΟΥ. Πριν βάλεις άλλο Δ/Β και τροχούς, δες μήπως χρειάζεσαι καλύτερα άλλη σέλα / λαιμό / παλουκόσελο / ρυθμίσεις σε αυτά.

Για να γίνεις πιο "γρήγορος", αρκεί να κάτσεις πιο ΑΠΟΔΟΤΙΚΑ (για σένα) πάνω στο ποδήλατο, και να στροφάρεις ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ. Δεν χρειάζεσαι μεγαλύτερο δίσκο μπροστά. Το 48/11 είναι ΣΚΛΗΡΟΤΕΡΟ (...."γρηγορότερο") από το 50/12 που έχουν οι περισσότεροι χομπίστες / ενθουσιώδεις κουρσάδες παγκοσμίως.... Το θέμα είναι να μπορείς να στροφάρεις ΑΝΕΤΑ, ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ, χωρίς τραυματισμούς, με αυτό το 48/11. Επίσης, είμαι σίγουρος ότι αν η μέση σου αντέχει και τελικά κάτσεις πιο σκυφτός (κρυφτείς από τον αέρα ΣΩΣΤΟΤΕΡΑ / ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΕΡΑ) θα γίνεις τόσο/όσο πιο γρήγορος όπως φαντάζεσαι με τον νέο δ/β 50/39/30.

Η αλλαγή τροχών, με καλύτερους, ελαφρύτερους, πιο αεροδυναμικούς, με καλύτερα κέντρα, πάντα βοηθάει... άλλα κοστίζει. Από την άλλη είναι επένδυση που μπορείς να την κρατήσεις και για το επόμενο ποδήλατο σου.... Και ξανά-μανά από την άλλη, μην ξεχνάμε ότι ένα ζευγάρι "καλύτερων" τροχών, ζητάει και ένα ζευγάρι "καλύτερων" ελαστικών για να ξεδιπλώσει πλήρως το ταλέντο και την αξία του.... (άρα ανεβαίνει κιάλλο η τιμή... ).

.... μην με παρεξηγήσεις για ότι γράψω παρακάτω.... το γράφω με τις καλύτερες προθέσεις.... Η φάση που περιγράφεις μου κάνει περισσότερο "θέλω να αναβαθμίσω το ποδήλατο μου για να φαίνεται τόσο καλό όσο των φίλων μου". Καταλαβαίνω ότι η tiagra και η 105, φαντάζουν πολύ καλύτερες από ότι η ταπεινή εισαγωγική 2300.... Αλλά με αλλαγή (στο ξεκάρφωτο) ενός δ/β, δυσκολα θα έχεις "αναβάθμιση", είτε πραγματική είτε "οπτική" ("πουλ-μουρ" εφέ), ακόμα και να χώσεις και άλλο ένα 200αρι για τροχούς.... Αναβάθμιση θα έχεις αν τελικά εκεί που βγαίνεις 1 φορά τη βδομάδα για μια 50αρα, βγαίνεις 2 φορές τη βδομάδα για 2 50αρες..... Αλλά εκεί δεν μιλάμε για επένδυση σε χρήμα, αλλά σε χρόνο...

EDIT...... ξαναδιάβασα το ποστ σου.... το fb που γράφεις είναι flat bar μοντέλο? ......χμμμ...... δεν ξέρω πως να στο πω κομψά.... αλλά άν είσαι με φιτνες, και θέλεις να ακολουθήσεις καθαρόαιμες κούρσες..... χμμμμ.... δεν..... πολύ δύσκολο, εκτός αν είσαι αρκετά καλύτερος ως ποδηλάτης (φυσική κατάσταση, τεχνική κλπ) από ότι οι κουρσάδες φίλοι σου...... Απλά δεν γίνεται, ακόμα και να βάλεις και εσύ 10αρα σειρά και τροχούς του 500αρικου..... Καταλαβαίνω ότι οι κούρσες δεν είναι για όλους, και εγώ πχ έχω πρόβλημα στη μέση και ξεκίνησα με φιτνες [orbea spatios] και έκατσα σε αυτό κανα χρόνο πριν το μετατρέψω σε κούρσα..... Εννοείται ότι 50χλμ τα κάνεις ΑΝΕΤΟΤΑΤΑ με φίτνες, και 100 και 200. Το έχω κάνει, το ξέρω, το υπογράφω. Τα κάνεις ανετότατα, αλλά όχι τόσο γρήγορα όσο με κούρσα. Οπότε, αν οι φίλοι έχουν κούρσες και εσύ φίτνες και είστε στην ίδια πάνω-κάτω κατάσταση, πάντα θα τους κυνηγάς.... ή θα κουράζεσαι πιο εύκολα / πιο νωρίς από αυτούς.......