Γρήγορος έλεγχος ποδηλάτου

1 καταχώριση / 0 νέα/ο
exomail2003
Εικόνα exomail2003
Απών/απούσα

*** ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

Ένα σκίτσο με τα κύρια σημεία του ποδηλάτου για να ξέρουμε γιατί μιλάμε.
(Σκίτσο με ονομασίες)

Το ποδήλατο είναι ένα εύκολο και οικονομικό μέσο μεταφοράς. Με λίγη απλή και γρήγορη συντήρηση θα σας ταξιδέψει χωρίς προβλήματα για χιλιάδες χιλιόμετρα. Καλό είναι να συνηθίσετε να τσεκάρετε τα παρακάτω στην αρχή κάθε βόλτας για να εξασφαλίσετε ότι οι διαδρομές σας θα είναι ασφαλείς και χωρίς μηχανικά προβλήματα.


  1. Έλεγχος ελαστικού για ακίδες κ.τ.λ.
    Γυρίστε κάθε λάστιχο πολύ αργά και τσεκάρετε για μεγάλα κοψίματα, προεξοχές ο μέρη όπου μπορείτε να δείτε την εσωτερική επένδυση. Αν δείτε κάτι τέτοιο ίσως είναι καιρός να αντικαταστήσετε το λάστιχο. Απομακρύνεται γυαλιά, χαλίκια ή οτιδήποτε άλλο.

  2. Σωστή πίεση ελαστικών
    Τα λάστιχα χάνουν λίγο αέρα κάθε μέρα, είναι απόλυτα φυσιολογικό. Αυτό σημαίνει ότι ανά κάποια διαστήματα, από μια φορά το μήνα μέχρι και μια φορά την εβδομάδα καλό είναι να τσεκάρουμε την πίεση στα λάστιχά μας και να προσθέτουμε αέρα αν χρειάζεται. Αν μετακινήστε κυρίως στην άσφαλτο φουσκώνετε τα λάστιχά σας στην προτεινόμενη πίεση που αναγράφει το κάθε λάστιχο (όσο μεγαλύτερη η πίεση τόσο μικρότερη η αντίσταση κύλισης του λάστιχου αλλά και μικρότερη και η απορρόφηση των κραδασμών). Αν κινήστε σε χώμα θα θέλετε τα λάστιχά σας πιο ξεφούσκωτα ώστε να απορροφούν περισσότερους κραδασμούς οπότε μπορείτε να κατέβετε κάτω από την προτεινόμενη πίεση (όχι κάτω από τα 30-35 psi) και μπορείτε να κατέβετε ακόμα πιο κάτω για άμμο (ή λάσπη χωρίς πέτρες) ώστε να γίνει πιο επίπεδο το λάστιχο και να έχει μεγαλύτερη επιφάνεια επαφής ώστε να μην χώνεται μεσ’ την άμμο. (Το κομμάτι με την πίεση του αέρα να πάει κάπου αλλού;;;;;;)

  3. Κατάσταση των στεφανιών των τροχών
    Σηκώστε κάθε τροχό και δώστε του μια αργή ταχύτητα περιστροφής (περιστρέψτε τον πίσω τροχό προς τα μπροστά ώστε να μην γυρίζουν τα πετάλια). Τσεκάρετε ότι δεν βρίσκει στο στα τακάκια, τον σκελετό ο κάτι άλλο. Αν ο τροχός δεν γυρίζει ελεύθερα αλλά δεν βρίσκει κάπου, το πρόβλημα μπορεί να είναι μέσα στο κέντρο.

  4. Λαδωμένη αλυσίδα
    Μια στεγνή αλυσίδα μπορεί να κλωτσήσει, να μπλοκάρει ή να σπάσει απότομα. Αν η αλυσίδα τρίζει ή μπλοκάρει, λαδώστε την. Το λάδι κάνει αλλά μαζεύει βρωμιά, ένα πιο στεγνό λιπαντικό για αλυσίδες είναι καλύτερο αλλά βεβαιωθείτε ότι εφαρμόζετε συχνά ιδιαίτερα αν ποδηλατείτε στην βροχή.
    Για να λαδώσουμε την αλυσίδα: Θα πρώτα πρέπει να καθαρίσετε τα παλιά λάδια της αλυσίδας με ένα απολιπαντικό ή βενζίνη. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κάποιο αντισκοριακό σπρέι, όπως το γνωστό WD-40, για την απολίπανση θα κάνει καλή δουλειά, αλλά προσέξετε όπως θα ψεκάζετε να μην πάει σε άλλα μέρη του ποδηλάτου (π.χ. στα κέντρα των τροχών ο όπου αλλού υπάρχει λάδι και δεν θέλουμε να φύγει). Μετά καθαρίστε καλά την αλυσίδα με κάποιο πανί ο χαρτί, αλλά προσέξτε να μην μείνουν υπολείμματα χαρτιού ο υφάσματος στην αλυσίδα. Αμέσως μετά λαδώστε την αλυσίδα.
Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι