Μια μεγάλη καλησπέρα στους guru του mountain bike, στους οποίους απευθύνομαι κιόλας για τη γνώμη και τις υποδείξεις τους, αλλά και σε μια άκρως εποικοδομητική συζήτηση πιστεύω.
Είμαι κάτοχος ενός entry level ποδηλάτου, του GT aggressor 3.0 και όπως ανακάλυψα με πολλά φάουλ (διαβάζοντας διάφορες συζητήσεις σε διάφορα forum).
Για δύο χρόνια χρησιμοποιούσα το συγκεκριμένο ποδήλατο σχεδόν αποκλειστικά σε ασφάλτινες διαδρομές, μέχρι όμως που του έβαλα mountain ελαστικά 2,3 και ανακάλυψα πώς μπορεί να συνδυαστεί η άθληση με την διασκέδαση. Με την προσθήκη ακόμα λίγο πιο άγριων πεταλιέρων (για να πιάνουν καλλίτερα το παπούτσι)και ενός παλουκόσελου με αμορντισέρ το ποδήλατο είναι ή έχει γίνει ιδιαίτερα διασκεδαστικό στο βουνό. Αφού κρατάει την πορεία του ακόμα και σε σχετικά γρήγορα κατεβάσματα ακόμα και από τη μέση του δρόμου (ακαθάριστος και με πέτρες).
Τα φάουλ του ποδηλάτου είναι τα εξής:
α) Δεν είναι στο σωστό μέγεθος για εμένα (Large ύψος 1.71) με αποτέλεσμα να πατάω μεν σταθερά κάτω, αλλά να βρίσκει!
β) Χαμηλών προδιαγραφών αναρτήσεις με μικρή διαδρομή και νομίζω χωρίς υδραυλική υποβοήθηση.
γ)Το βάρος των τροχών έχει αυξηθεί περεταίρω, αφού εκτός από την εργοστασιακή έχω προσθέσει και δεύτερη φακαρόλα και έχω ενισχύσει το εσωτερικό των ελαστικών για να μειώσω τα κλαταρίσματα (τρείς βόλτες δύο αλλαγές σαμπρέλας).
Το ποδήλατο παρόλα αυτά με πάει πιστεύω αρκετά καλά και ας έχω αρκετές απαιτήσεις α)Ανέβασμα για γυμνατική β)Ταχύτητα στο κατέβασμα και γ)άνεση αφού πλέων δεν είμαι 18 χρονών και έχει αρχίσει και τσιμπάει λίγο μέση και αυχένας.
Το ερώτημά μου συνοψίζοντας είναι το εξής:
Εφόσον μου αρέσει και θέλω να συνεχίσω (και να βελτιωθώ) να κάνω αυτό το χόμπι α) να προχωρήσω σε τυχόν βελτιώσεις, β) να πάρω καινούριο ποδήλατο (και πιο) ή γ) να κρατήσω τα λεφτά μου στην ασφάλεια της τράπεζας αφού μια χαρά εργαλείο έχω.
Σημείωση: Οι αναρτήσεις δεν έχω καταλάβει να τερματίζουν παρόλα τη σκληρή χρήση και της μικρής τους διαδρομής αλλά αυτό βέβαια μπορεί να οφείλετε και στο γεγονός ότι είμαι μόλις 72 κιλά.
Ξεκινωντας απο τα ευκολα.
Ειναι λαθος μεγεθος οποτε μιλαμε ή για αλλαγη σκελετου ή ποδηλατου.
large για περιπου 170 υψος δεν μαζευεται.
Επισης μια αναρτηση δεν κρινεται απο την διαδρομη αλλα απο αλλα πραγματα.
Μια απορια. Τι παλουκοσελο με αμορτισερ εβαλες???
Επίσης ξέχασα να πω οτι με το συγκεκριμένο ποδήλατο η συντήρηση είναι απλή και γρήγορη. Μήπως λοιπόν με ένα καινούριο τελευταίας τεχνολογίας καταλήξω σαν πιλότος της φόρμουλα1 με έναν τεχνικό συνέχεια απο πίσω.
Όσο για το παλουκόσελο με ένα της zoom δεν έχω ενθουσιαστεί και έτσι έχω παραγγείλει ένα σχετικά καινούριο της sr suntour. Αυτά!
Αυτο που εγραψα παραπανω δεν το ελαβες υποψιν σου. Οποτε μην κοιτας πως ειναι το ποδηλατο σου και εαν ειναι ευκολη η συντηρηση του. Δεν σου κανει οποτε θα πας σε κατι αλλο ετσι και αλλιως.
Το παλουκοσελο που εχεις δεν ειναι για ΜΤΒ (για μενα δεν κανει για τιποτα παντως σιγουρα δεν κανει για ΜΤΒ). Εαν ειναι ιδιου τυπου και το suntour που λες παλι δεν θα κανει. Τα μονα παλουκοσελα με αμορτισερ που κανουν για ΜΤΒ ειναι αυτα που ειναι για να ρυθμιζεις το υψος απο το τιμονι αλλα αυτα ειναι πολυ ακριβα για τον τυπο του ποδηλατου που κοιτας και δεν αξιζει τον κοπο(δεν νομιζω οτι σκεφτεσαι παλουκοσελα που κανουν οσο το μισο ποδηλατο σου).
Και εγώ όταν το διάβασα νόμιζα ότι ενοουσες υδραυλικό παλουκόσελο για ρύθμιση ύψους και απόρησα
. Ο φίλος kktsol έχει δίκιο. Οτι κουβέντα και να κάνεις, έχεις λάθος μεγεθος ποδηλάτου, είσαι τυχερός που δεν έχεις βγάλει κάποιο πρόβλημα, αφού λές ότι το έχεις και 2 χρόνια.
Υγ-Μου άρεσε αυτό με την ασφάλεια της τράπεζας, φαντάζομαι πως εννοείς κάποια εκτός Ελλάδος
Παρόλο που δεν έχω κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα με το χειρισμό του ποδηλάτου, μάλλον θα λάβω τις συμβουλές σας σοβαρά υπόψη και θα προβώ σε δραστικές αλλαγές (με απασχολεί ιδιαίτερα και το θέμα της υγείας). Καμία πρόταση - συμβουλή
;
Από θέμα υγείας, και εγώ είχα θέμα με αυχενικό που δεν τσιμπούσε απλά, δάγκωνε, όπως επίσης και λίγο με την μέση και οφείλονταν στην καθιστική ζωή και τις ατέλειωτες ώρες μπροστά στον υπολογιστή λόγω δουλειάς. Εδώ και μερικούς μήνες με την άσκηση από το ποδήλατο και το χάσιμο αρκετών κιλών δεν μου έχει παρουσιαστεί το παραμικρό, απλά ξεκίνησα με ρέγουλο και σταδιακά ανέβαζα σε ρυθμό και ένταση άσκησης. Με ένα λάθος νούμερο πλαισίου θα με είχαν πιάσει γονατα, μέση και δεν συμμαζεύεται....
Κοίταξε καταρχήν ποιο είναι το σωστό μέγεθος καθετου σωλήνα για σενα με ένα απλό υπολογισμό ύψος καβάλου Χ 0.68 .Εγώ που είμαι 1.68 μου βγαίνει 47 cm για παράδειγμα. Μετά μέτρα το κάθετο στο ποδήλατο σου. Αν είναι μικρή η διαφορά οκ,αλλά προφανώς θα είναι μεγάλη(πάνω από 5 πόντους).
Μάλλον δεν είχες πρόβλημα γιατί πέρναγες λίγο χρόνο πάνω στο ποδήλατο.Αν θέλεις όμως να ασχοληθείς για εκγύμναση θα έχεις..
Όπως και να έχει μπορείς να βάλεις και μια αγγελία εδώ να το πουλήσεις και να πάρεις το κατάλληλο μέγεθος για σένα
Για το θέμα της υγείας-άνεσης φαντάζομαι ότι θα προτείνατε ένα ποδήλατο full suspension.
Το παλουκόσελο απόσβεσης κραδασμών της suntour γιτί το απορρίπτετε για mountain χρήση; Μήπως είναι θέμα αύξησης βάρους;
Κάθε άλλο !
ΟΥΤΕ ΝΑ ΤΟ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ!
Τα παραπάνω δύο σχόλια φαντάζομαι έχουν κάποια δόση ειρωνείας (ρωτάω για να μην μπερδεύομαι)
Καμμια ειρωνεια απο τους δυο παραπανω.
Για το παλουκοσελο που ρωτας. Στο ΜΤΒ οταν ανεβαινεις(οταν κανεις πεταλι γενικως) δεν θελεις εκει που καθεσαι να παιζει πανω κατω. Ειδικα για αυτο οι περισσοτεροι κλειδωνουν και την μπροστα αναρτηση για να μην παιζει (ή μαθαινουν πως να το δουλευουν ωστε να μην τους επηρεαζει). Οταν κατεβαινεις ετσι και αλλιως δεν καθεσαι οποτε ειτε εχει αναρτηση το παλουκοσελο ειτε οχι δεν παιζει κανενα ρολο.
Αυτο με το 0.68 του καβαλου για το μεγεθος δεν παιζει παντα. Υπαρχουν πολλες διαφορετικες γεωμετριες πια που το βγαζουν off αυτο. Ειναι το ιδιο και με το standover. Ο μονος αρμοδιος να σας πει το μεγεθος ειναι ο κατασκευαστης του ποδηλατου. Απλως στην δικη σου περιπτωση ειναι πολυ κραυγαλεο και σου λεμε οτι δεν σου κανει. Σκεψου οτι εγω ειναι 1.77 και οδηγω small ΜΤΒ.
Μέγεθος small για 1,77 μήπως είναι οριακά μικρό ή κάνω λάθος;
Κάπου είχα διαβάσει ότι στο mountain υπάρχουν λόγοι που σε κάνουν να επιλέξεις λίγο μικρότερο ή μεγαλύτερο μέγεθος. Αληθεύει αυτό;
Γι'αυτο λεω οτι δεν παει με τους κανονες παντα. Η εταιρεια που κατασκευασε το ΜΤΒ μου ξεκιναει να μετραει απο xxs οποτε ουσιαστικα το small της ειναι μεχρι 1.75 υψος. Κατι και ο παραξενος σωματοτυπος μου, κατι οτι οταν κυνηγας το MTB το θες λιγο μαζεμενο και ετσι βγαινει το μεγεθος μου. Απλως στην δικη σου περιπτωση εισαι δυο μεγεθη μακρια απο το μαλλον καταληλο για εσενα οποτε δεν μαζευεται
SOS! Στα GT υπάρχει κανένας πίνακας που να λέει συνοπτικά σε τι ύψος αναβάτη αντιστοιχούν τα S, M, L κτλ.



Τελικά μετρήθηκα και πρέπει να είμαι small-medium με πιο κοντά στο medium...................Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο όσων βοήθησαν!!!!
.
.
.
.
.
Ok..
Τελικά το καινούριο ποδήλατο είναι γεγονός και το όνομα αυτού GT AGGRESSOR 1.0 '14 με μέγεθος σκελετού M.
Η αναβάθμιση μικρή αλλά το αποτέλεσμα κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό.
Άν εξαιρέσουμε το μεγαλύτερο βάρος του σε σχέση με το προηγούμενο το ποδήλατο είναι καλύτερο σε όλα τα επίπεδα. Οι κατηφόρες (πάντα σε mountain οδήγηση)έχουν γίνει σημαντικά μικρότερες και το μόνο που σου λείπει είναι η αδρεναλίνη του προηγούμενου (αφού κινούνταν στα όριά του συνέχεια). Επίσης έχει αυξηθεί πάρα πολύ και η άνεση.
Συμπέρασμα: Τίποτα δεν είναι περιττό και ότι πληρώσεις παίρνεις (αρκεί βέβαια να διαθέτεις τα χρήματα) με βάση το σωστό πλαίσιο.
Επιφυλάσσομαι να σας πω τις εντυπώσεις μου από τη ντίζα σέλλας suntour ncx sp12 όταν την παραλάβω και κάνω την πρώτη μεγάλη βόλτα.
Σημ. Στο καινούριο ποδήλατο έχω βάλει λάστιχα continental 2.3 και άλλες πεταλιέρες.
Γεια σας και πάλι.
Επιτέλους μετά από δύο μήνες απέκτησα τη ντίζα σέλας της suntour και μετά από μια σύντομη βόλτα μέσα στο χωριό οι εντυπώσεις μου είναι οι εξής:
Στο θέμα της άνεσης οφείλω να πω ότι ήταν εξαιρετικό. Μπαίνοντας σχεδόν σε όλες τις λακκούβες που βρήκα μπροστά μου το αμορντισεράκι δεν άφησε να περάσει κανένας κραδασμός σε μένα -όσον αφορά τη σέλα τουλάχιστον-. Το αποτέλεσμα ήταν τόσο καλό που ενστικτωδώς για να αποφύγω τους κραδασμούς και στα πόδια, στηριζόμουν όλο και περισσότερο στη σέλα.
Σε σύγκριση με ένα προηγούμενο της zoom ήταν η μέρα με τη νύχτα αφού το ένα έμοιαζε να έχει ένα άκαμπτο ελατήριο και το άλλο να δουλεύει υπερορίες. Ένα άλλο συν είναι και η πολύ ωραία εμφάνιση του.
Από αυτή τη σύντομη βόλτα το μόνο αρνητικό που βρήκα, ήταν η έντονη ταλάντωση πάνω-κάτω μετά το πέρασμα από κάποια λακκούβα. Αρνητικά βέβαια είναι και το ελαφρός αυξημένο βάρος αλλά και η τσιμπημένη τιμή σε σχέση με άλλα.
Αυτά!! Από εδώ και πέρα εγώ θα το δοκιμάσω και σε mountain χρήση αλλά δεν θα σχολιάσω αφού σίγουρα δεν πρόκειται για ένα εξάρτημα ενδεδειγμένο για αυτή. Πιστεύω ότι για να βρει κάποιος κάτι καλό σε αυτή τη χρήση θα πρέπει να ξέρει τι θέλει και να έχει βάλει προτεραιότητες.