Διατροφικά συμπληρώματα: μύθοι & ταμπού

29 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
don quijotes
Απών/απούσα

Εδώ και 4 χρόνια μένω στην Αμερική. Δεν ξέρω ακριβώς σε ποιο επίπεδο έχει φτάσει η Ελλάδα σε σχέση με τα διατροφικά συμπληρώματα αλλά στο εξωτερικό είναι απλά μια καθημερινότητα. Από τον πιο ερασιτέχνη ποδηλάτη έως φυσικά και τον elite αθλητή τα gel, οι ηλεκτρολύτες και οι πολυβιταμίνες δεν λείπουν από το καθημερινό διατροφολόγιο τους. Ένας κύριος λόγος είναι το γεγονός ότι οι αμερικανοί τρώνε κάθε μέρα έξω και το 60% της διατροφής τους αποτελείται από junk food, αλλά ίσως και επειδή ασχολούνται πολύ με τον αθλητισμό και θέλουν για το χρόνο και το χρήμα που επενδύουν να έχουν το μέγιστο αποτέλεσμα.

Μετά από αρκετό χρονικό διάστημα αγωνιστικής εμπειρίας στην Ελλάδα και στην Αμερική κατάλαβα ότι ο έλληνας έχει μεγάλο ταμπού με τα συμπληρώματα διατροφής χωρίς να ξέρει το γιατί...
Δική μου εκτίμηση είναι ότι το ταμπού οφείλεται στην παντελή έλλειψη πληροφόρησης και διαφήμισης στον χώρο των διατροφικών συμπληρωμάτων. Τα μαγαζιά και οι άνθρωποι που τα εισάγουν είναι συνήθως αυτοί που ασχολούνταν με body building, χωρίς βασικές γνώσεις διατροφολογίας και κατ' επέκταση της επιστήμης που υπάρχει πίσω από κάθε παρασκεύσμα που διακινούν.

Σε αυτή την πρώτη επαφή μου με το forum θα ήθελα να ρωτήσω τον οποιοδήποτε που ασχολείται ερασιτεχνικά ή αγωνιστικά με το ποδήλατο αν παίρνει κάτι; γιατί ή γιατί όχι; καθώς και αν βλέπει βελτίωση στην επίδοση του;

Απώτερος στόχος μου είναι να συμπληρωθούν κάποια κενά που υπάρχουν στην ελληνική πληροφόρηση ίσως και αγορά, καθώς και να δικαιολογήσω το υπέρογκο ποσό χρημάτων που ξοδεύουν Πανεπιστήμια και βιομηχανίες παγκοσμίως για τη βελτίωση αυτών των προϊόντων.
Μια μικρή πληροφόρηση για εμένα, είμαι βιολόγος (Πανεπιστήμιο Πατρών) με master σε human performance (κλάδος της Εργοφυσιολογίας) και PhD σε molecular genetics και microbiology από University of Florida όπου γεννήθηκε το θρυλικό Gatorade (που αντιγράφηκε από Lucozade και Powerade).
Eίμαι κάτοικος Αμερικής με βλέψεις να γυρίσω σύντομα στην Ελλάδα...

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
i.alli.ellatha
Εικόνα i.alli.ellatha
Απών/απούσα

Ενδιαφέρον το θέμα που βάζεις. Αφού ρωτάς, ασχολούμαι ερασιτεχνικά με το ποδήλατο εδώ και 30 χρόνια, έχω κάνει πολλά χιλιόμετρα, και έχοντας διαβάσει πολλά και δοκιμάσει διάφορες διατροφές και μάλιστα σε εποχές που έκανα πολύ ποδήλατο, η ταπεινή μου άποψη είναι ότι όλα αυτά τα "συμπληρώματα διατροφής" είναι οι μπαρούφες που ίσως (με πολλή προσοχή και συμβουλή από διατροφολόγο γιατρό προπονητή κλπ.) βοηθήσουν εκείνον που δεν τρώει σωστά. Δηλ. αυτόν που έχει ξεφύγει από τη φυσική διατροφή. Μόνο στον αστό που δεν έχει πού να βρει θρεπτική φυσική τροφή και προσπαθεί να αποζημιώσει τον οργανισμό του με τεχνητή τροφή.

Και μόνο να σκεφτείς τι σκουπίδια τρώει καθημερινά ο αμερικάνος, αμέσως έχεις την εξήγηση γιατί κονομάνε αυτοί που τα πουλάνε. Εμείς που υποτίθεται διάβολε ότι ντε και καλά, λέμε τώρα, μεσογειακή διατροφή κι έτσι, να καταντήσουμε κι εμείς να χαπακωνόμαστε σαν τους γιάπηδες; Έλεος. Σε αντίθεση με τις δυτικές χώρες που έχουν ξεσκίσει τη φύση και το περιβάλλον τους, έχουμε μια χώρα με εκπληκτικό περιβάλλον, και θα μπορούσαμε να παράγουμε προϊόντα και τροφή εξαιρετικής ποιότητας και να έχουμε άριστα τρόφιμα, αλλά με τη μόδα του junk food και του φαστφουντ και του γκρικ σουβλάκι και της εισβολής των σκουπιδομάγαζων τύπου λιντλ προσπαθούν να αλώσουν τη διατροφή μας, για να μας πουλάνε τα σκουπίδια τους. Βλ. π.χ. το δούρειο ίππο το μεταλλαγμένη ελαιοκράμβη που προσπαθούν να τη λανσάρουν στη Μεσόγειο για να εκτοπίσουν το ελαιόλαδο.

Για να μη γκρινιάξω άλλο, περισσότερα εδώ κι εδώ αν έχεις όρεξη, ζητώ όμως συγνώμη για τη γκρίνια αλλά γίνονται απίστευτα πράγματα κάτω από τη μύτη μας και ελάχιστοι τα μυρίζονται! Θα ήθελα να μάθω περισσότερα για το τι γίνεται στο αμέρικα, αν και ξέρω από φίλους ιστορίες για 'cardboard tomatoes' κ.α. :-)

ofios
Απών/απούσα

Ισοπέδωσέ τον! ρίχτου μιά δόση Ελλάδα να στανιάρει!!
Τι, θαρθει τώρα το αμερικανάκι να μας θέσει ερωτήσεις που βάζουν σε κίνδυνο την κοινωνική μας συνοχή!!!
Φιλαράκι, alli.ellada απλουστεύεις τα πράγματα, γενικεύεις και πας αλλού.
Μέσα σ' όλα, δυστυχώς φαίνεσαι μη ενημερωμένος ή απλώς αιθεροβάμων.
Η ελαιοκράμβη δεν ήρθε για να αντικαταστήσει το ελαιόλαδο, αλλά, σαν καύσιμο.
Και επειδή οι καλλιέργειες γύρισαν από σιτάρι σε ελαιοκράμβη, πληρώνουμε σήμερα το αλεύρι στην διπλάσια τιμή απ' ότι έναν χρόνο πριν. Ξαναγυρνάνε όμως τα κεφάλαια στο σιτάρι από φέτος για να 'κονομήσουνε διπλά, οπότε μην ανησυχείς.
Και στην Αμερική υπάρχει θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον και δεν νομίζω να υπάρχει τρόπος να συνδέσεις περιβάλλον με διατροφή.
Το σουβλάκι , αν κατάλαβα καλά, το βάζεις στην ίδια κατηγορία με τα fast food και το χαρακτηρίζεις junk food; Προφανώς, απλώς επειδή σερβίρεται στο χέρι το τσουβαλιάζεις μαζί με τα υπόλοιπα.
Το σουβλάκι θεωρείται από τους διαιτολόγους άριστος συνδυασμός συστατικών και σε αντιπαράθεση με οποιοδήποτε χαμπουργκερ υπερτερεί σε όλα τα σημεία.
Εκπληκτική η σύνδεση αστού με συμπληρώματα διατροφής, εκτός και αν σαν αστό χαρακτηρίζεις τον κάτοικο της πόλης και όχι την κοινωνική ομάδα. Αν συμβαίνει το δεύτερο, θα ξέρεις βέβαια ότι, όλα τα γυμναστήρια, όπου και αν βρίσκονται, πουλάνε απίστευτες ποσότητες συμπληρωμάτων διατροφής και όχι μόνον.
Δεν χαπακώνονται οι γιάπηδες (άλλος εκπληκτικός αφορισμός), αλλά, και οι μη γιάπηδες ανά την υφήλιο (θυμήσου τις ντόπες στην πρώην ΕΣΣΔ).
Τι εννοείς αλήθεια , "σε αντίθεση με τις δυτικές χώρες που έχουν ξεσκίσει το περιβάλλον"; Δηλαδή, υπάρχει κάποιος που δεν ξέρει πόσους τόνους λιπάσματα και ορμόνες καταναλωνουν οι αγρότες στην Ελλάδα;
Ξέρεις ότι ο Θεσσαλικός κάμπος δαπανά το 27% της πανελλαδικής κατανάλωσης νερού, ποσό τρομακτικό αν το συγκρίνεις με το 4% μόλις που δαπανά το υδροκέφαλο άστυ;
"Θα μπορούσαμε να παράγουμε"; τι είναι πάλι αυτό; δεν βαθμολογούμαστε με το τι θα μπορούσαμε να παράγουμε αλλά με το τι τελικά παράγουμε.
Και παράγουμε τα ίδια σκατά που παράγουν όλες οι χώρες.
Α! ναι, ξέχασα! οι δυτικές μόνον, γιατί οι ανατολικές ούτε που ξέρουν απο αυτά του διαβόλου τα πράγματα....
"Τα σκουπιδομάγαζα τύπου LIDL"!!! Σαν αυθεντικός ρωμηός καταναλωτής νομίζεις πως ό,τι είναι φτηνό ειναι και σκουπίδι.
Συγχαρητήρια, εκπληκτική τεκμηρίωση!!!
Να μην καθησω τώρα στις μια μεσ' τη νύχτα να σου κάνω αναλύσεις marketing, απλώς μάθε ότι, το 35% τουλάχιστον του κάθε επώνυμου προϊόντος που πληρώνεις, είναι τα έξοδα διαφήμισης και προώθησης, δηλαδή, ελληναρά μου, ΕΣΥ τους πληρώνεις την διαφήμιση που σου σπάει τα νεύρα στην τηελόραση. Απλό, ε;;;
Σκέψου τέλος, ότι ήδη τα supermarket, είτε συναλλάσσονται με καρτέλ είτε όχι, είτε υπογράφουν συμφωνίες κυρίων (τρομάρα τους...) είτε όχι, παρουσιάζουν τρομερή άνοδο στα κέρδη τους κάθε χρόνο και όλα αυτά από την τσέπη σου είτε το θες είτε όχι. Απλά, σου αναφέρω ότι, αν δεν ήταν τα "σκουπιδομάγαζα" για να απειλούν τους τζίρους των "επώνυμων", θα μας είχαν ξεσκίσει κανονικά (σκέψου και γιατί όλες οι αλυσσίδες βγάζουν own label προϊόντα).
Τώρα, περί διατροφής και αναγκαιότητας συμπληρωμάτων, βαριέμαι, οπότε μείνε στον πλανήτη που τα τρόφιμα έχουν όλα τα θρεπτικά τους συστατικά και φτάνει να "προσέχουμε την διατροφή μας" (ο μακαρίτης ο Μπαζαίος έγραφε κάτι τέτοιες μπούρδες και θησαύρισε), μόνο κάποτε θυμήσου να μας γράψεις κι' εμάς τη διεύθυνση να έρθουμε να σε βρούμε.

Εντελώς συμπτωματικά, μπήκα στο blogspot σου σήμερα, το οποίο είναι εκπληκτικό, διάβασα σχεδόν τα πάντα και το σύστησα σε όσους φίλους ποδηλάτες έχω.
Μην αφήνεις την ποίηση να σου θαμπώνει τα τζάμια, όμως....

rossociclo
Απών/απούσα

Ως σχετική με το αντικείμενο,γυμνάστρια,γνωρίζω ότι τα συμπληρώματα διατροφής όχι μόνο δεν χρειάζονται για κάποιον που διατρέφεται σωστά,αλλά είναι και ιδιαίτερα βλαπτικά για την υγεία.Εσείς ως βιολόγος μπορείτε να αντιπαραθέσετε αυτή την άποψη μέσω επιχειρημάτων και επιστημονικής βιβλιογραφίας; Να αποδείξετε ότι πρόκειται για μύθο και όχι για την ωμή,θλιβερή πραγματικότητα; Πόσα παιδιά, πόσοι έφηβοι και πόσοι ανυποψίαστοι ακόμα ενήλικες θα βλάψουν την υγεία τους με "αγνές" όπως αποκαλούνε οι "ειδικοί του είδους" πρωτεϊνούλες" και διάφορα άλλα σκευάσματα;

i.alli.ellatha
Εικόνα i.alli.ellatha
Απών/απούσα

Χο, χο. (Σε στυλ αγιουΒασίλη, αν και καθόλου δεν του μοιάζω.) Αγαπητέ ofios, αφού κατάφερα να σε "αναγκάσω" να ξαμολήσεις όλο αυτό το κατεβατό στις 1 τα μεσάνυχτα ίσως πέτυχα αυτό που ήθελα δηλ. να ρίξω μια γερή δόση "ελληνικό στανιάρισμα" όπως πετυχημένα λες να προβληματίσω τους ανυποψίαστους που βλέπουν το δέντρο τους διατροφικού συμπληρώματος χάνοντας το δάσος της ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ.
Η διατροφή είναι θέμα πρώτης σημασίας για την υγεία, και καλά νάμαστε αν υπάρχει όρεξη μπορούμε να συζητήσουμε τόσο που θα ξεφύγουμε offtopic όχι μόνο από τη συζήτηση αλλά από το site ολόκληρο. Όπως είπε και η προηγούμενη, μέχρι που πέθανε κόσμος από διατροφικά συμπληρώματα (παράδειγμα η τρυπτοφάνη, βάρα τη στο google, μια ιδέα για τα βρώμικα παιχνίδια στο [http://en.wikipedia.org/wiki/Tryptophan] ). Όλη η ιστορία με τα δ.σ. είναι χρήμα, καθαρά, ένας μύθος πολύ κερδοφόρος που ανθεί πάνω στο έδαφος της δυτικής τροφοαγοράς επειδή εκεί η τροφή είναι δυσεύρετη και κακής ποιότητας, στο γνωστό στυλ "μακριά ο κήπος ακριβά τα λάχανα".
Το μόνο που θα προσθέσω σε αυτή τη φάση είναι η εμπειρία (δική μου και άλλων): θυσίασα πολλά εδώ και χρόνια αφήνοντας την πόλη για να μείνω στη φύση, ζω με κήπο και ζώα, μια ομάδα οικογένειες κάνουμε το ίδιο και συνεργαζόμαστε διατρεφόμαστε αυτοδιαχειριζόμενοι σε κάποιο βαθμό βέβαια την τροφή μας, ουδείς μας ποτέ αρρώστησε από κάποια διατροφική ανεπάρκεια, δουλεύουμε σα σκυλιά (γράφω έξη το πρωί γιατί βγήκα για τα ζώα) εγώ επίσης κάνω πολύ ποδήλατο περ. 15.000 το χρόνο και θάλεγα ότι από υγεία νιώθω σα να άρχισα χτες. Η διατροφή πάει πολύ βαθιά στην υγεία, δεν είναι ο άνθρωπος μηχανάκι που μόνο θέλει βενζίνη λάδια σέρβις και τελείωσε, και αν ο άνθρωπος τρέφεται φυσικά είναι ένας ταύρος που δε χρειάζεται μπαρούφες και παραμύθια (ούτε του Μπαζαίου). Αυτά δεν είναι ποίηση, είναι ωμή πραγματικότητα, δυστυχώς. Αυτά, ο καθένας ας προβληματιστεί κι ας ψάξει περαιτέρω.

Eaglos
Εικόνα Eaglos
Απών/απούσα

Γιατί να γυρίσεις στην Ελλάδα; Από το κακό στο χειρότερο πάει η κατάσταση.

Για τα συμπληρώματα έχω να πω ότι όσες φορές έχω πάρει δεν είδα διαφορά, πέραν του χρόνου ανάρωσης των μυών. Αυτό όμως διορθώθηκε όταν ξεκίνησα σωστή διατροφή και το βασικά όταν άρχισα να μαγειρεύω ο ίδιος τα φαγητά μου.

Πλέον έχω μια πρωτεϊνη στο ντουλάπι για τις ελάχιστες φορές που είναι αργά και δεν έχω προλάβει να ετοιμάσω κάτι. Κατά τα άλλα, ειδικά για τα σκευάσματα πρωτεϊνης, τα θεωρώ άχρηστα καθώ υπάρχουν πάρα πολλές φυσικές τροφές που σου δίνουν τα ίδια πράγματα και αφομοιώνονται καλύτερα από τον οργανισμό.

ΥΓ: Το οτι κάνουν κάτι στην Αμερική δεν σημαίνει ότι είναι και σωστό :-)

ofios
Απών/απούσα

Αγαπητή rossociclo, έγραψα πουθενά ότι τα συμπληρώματα είναι απαραίτητα και δεν το θυμάμαι;
Απλώς, αντιπαθώ την απλουστευτική σκέψη, τις γενικεύσεις και το τσουβάλιασμα, γι' αυτό και απάντησα σε ορισμένα αστήρικτα συμπεράσματα, έτσι, για νάχουμε και μιά άλλη εικόνα.
Όσο για σένα alli.ellada είσαι περίπτωση, πέτυχες το δύσκολο και έτσι εξηγούνται όλα.

ofios
Απών/απούσα

Δεν είναι μόνο η τρυπτοφάνη, φίλε alli.ellada, γιατί και αυτή η πληροφόρηση συνήθως πάντα, εμπίπτει στους νόμους πολέμου των μεγάλων εταιρειών.
Ζεις με την εντύπωση ότι το ουκρανικό ηλιέλαιο ήταν όντως μολυσμένο; Αξίζει τον κόπο να δεις ποιός κολοσσός σε είδη διατροφής τάσπασε με τους Ουκρανούς παραγωγούς ηλιελαίων, οι οποίοι απλώς αποφάσισαν να διαθέσουν μεγάλο μερος της παραγωγής τους μόνοι τους στην αγορά. Επίσης, αξίζει τον κόπο να ψάξεις να μάθεις ποιός αγόρασε τις φυτείες τσαγιού μεγάλης εταιρείας για να εκμεταλλευτεί το τεϊέλαιο.
Είμαι μέσα στις πρώτες ύλες μέχρι τα μπούνια και τα βλέπω από πολύ κοντά. Δεν την γλυτώνει κανείς πουθενά, εκτός και αν κάνει αυτό που έκανες εσύ.

Eaglos
Εικόνα Eaglos
Απών/απούσα

Αφού τα ξέρεις, πες για τα ηλιέλαια και τις φυτείες :)

i.alli.ellatha
Εικόνα i.alli.ellatha
Απών/απούσα

Αν αρχίσουμε τις πικάντικες λεπτομέρειες θα πάθουμε βαρυστομαχιά - μιας και το ρίξαμε στα φαγώσιμα. :LOL:

Εκείνο που να προσθέσω είναι ένα μόνο ερώτημα στο κάτω κάτω: τα σ.δ. τα παράγουν οι φαρμακευτικές εταιρείες. Τι μπορεί λοιπόν να περιμένει κανείς από αυτούς που φόρτωσαν την ιστορία με ανείπωτα σκάνδαλα;
Λογάριαζε:
-χημικά φάρμακα (με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό, προπαγάνδα εναντίον των φυσικών ουσιών, κρυφά έκδοχα για τα οποία νομικά έχουν εμπορικό απόρρητο κλπ.)
-μεταλλαγμένα...
-εμβόλια... (π.χ. αντιγριππικά που βγάζουν κάθε φθινόπωρο, κρυφο-αντισυλληπτικά για τις τρίτες χώρες κλπ.)
-προπαγάνδα εναντίον του φυσικού θηλασμού
-προπαγάνδα (έμμεση πάντα) υπέρ του καπνίσματος, και παραγωγή των εθιστικών που βάζουν στα τσιγάρα
-πολιτική στα drugs (όπιο, κόκα)
-ουσίες για βιολογικό πόλεμο (οι αμερικάνοι κατέχουν ουσίες ικανές να ξεπατώσουν 100 φορές τον πληθυσμό της γης)
-"σύνδρομο του Κόλπου της Βοσνίας" κλπ. με τα πειράματα στους στρατιώτες με εμβόλια κλπ.
-ιός της γρίππης των πτηνών (πώς πλούτισαν και πώς ανέβηκαν οι μετοχές και ποιανών)
-AIDS (π.χ. η περιβόητη δίκη της Ν. Αφρικής που της απαγόρεψαν να παράγει φάρμακα)
- κλπ. κλπ.

Ποιος να εμπιστευτεί αυτούς για τη διατροφή του;

Crafty Dog
Απών/απούσα

Τα food supplements θα έπρεπε να αφορούν αποκλειστικά και μόνο τις πληθυσμιακές εκείνες ομάδες οι οποίες, για ορισμένους χ ή ψ λόγους, δεν μπορούν να λάβουν τις απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού τους ουσίες από τα κανονικά γεύματά τους. Ακόμα και σε τέτοιου είδους περίπτωσεις, θεωρώ ότι έιναι προτιμότερο να γίνεται μια περισσότερο εντατική προσπάθεια η οποία να αποσκοπεί στην βελτίωση της ποιότητας των γευμάτων αυτών καθεαυτών. Η λήψη συμπληρωμάτων πρέπει να αποτελεί τεχνική λύση σε πολύ συγκεκριμένα και ειδικά διατροφικά προβλήματα και όχι να παράσχεται ως υποκατάστατο της στερεάς, φυσικής τροφής. Ζώντας σε ένα κόσμο γεμάτο με υποκατάστατα, έχω την εντύπωση ότι αυτό το οποίο θα έπρεπε να κάνουμε είναι να ελαχιστοποιούμε τις πιθανότητες εμφάνισης ακόμα περισσοτέρων από αυτά και όχι να τις μεγιστοποιούμε, να αποθαρρύνουμε αυτούς που πλουτίζουν από την περαιτέρω πλαστικοποίηση της ζωής μας και όχι να τους ενθαρρύνουμε. Και εγώ ανησυχώ για το ποιόν των προιόντων τα οποία μια φαρμακευτική μου σερβίρει στο πιάτο, ή στο χέρι αν θες, μέσα σε κάποιο λεωφορείο γεμάτο με κόσμο, μες στη βιασύνη, πηγαίνοντας, κάπου. And what exactly is it that the pharmaceutical industry is doing right now in the US? Supplying the nation of obesity with food supplements, and for what? That's just sheer irony man. Ι will not rely on the Corporation to take better care of my nutritional patterns/habits. I think that I can handle that adequately enough myself. All in all, the whole thing is to me nothing but a trend -- the new hype, sponsored by the dough makers of this world. Well, thanks but no thanks. Fuck the corporate world. Peace out. :)

rossociclo
Απών/απούσα

Αγαπητέ Ofie κάποιο λάθος κάνεις...Όλα όσα έγραψα αφορούν τον don quijotes και όχι εσένα....Επίσης Alli Ellada δεν ανέφερα κάπου ότι πέθαναν άτομα απο συμπληρώματα, αλλά ότι βλάπτουν την υγεία... Όχι βέβαια ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί. Σαφώς η ποιότητα και η ποσότητα ακόμα και σε αυτά τα σκευάσματα παίζει τον ρόλο της.

don quijotes
Απών/απούσα

Kala ola afta pou grafete. Makari na ixame ke mia katsika sto balkoni na pinoume kathe mera fresko gala, an fisika den tin taizame Purina gia na min mirizoun ta kakakia tis ke ixame ke mia mikri plagia na tin afinoume leftheri na voskaei, i opoia plagia tha eprepe na ixe ta aftofii fita ke oxi psekasmena grasidia... Apo tin stigmi pou i plithismiaki afksisi exei anagasei ton athrwpo na vriskei texnitous tropous gia megaliteri paragwgi wste ta souvlatzidika na exoun ntomata gia ta pitogira xeimwniatika, den mporoume na milame gia agno partheno elliniko fagaki. Akomi ke i domata pou fitevei o ellinas paragwgos (ean ine elliniki) einai kapio anthektiko ivridio gia na adexei se skoulikia ke parasita.

O kathe anthrwpos dialegei tin diatrofi tou analoga me tis anages tou. Sigoura iparxoun kaliteri tropoi na trefese apo to na agorazeis gelakia, ilektrolites ke proteines se skoni, alla pistepse me den ine ke oti pio efcolo. Isos na min ine gnwsto apo tous perisoterous, alla to sokolatouxo gala ine apo ta kalitera igra kafsima gia to podilato... Exeis prospathisei omws na pieis zesto sokolatouxo gala pou xtipiete gia 2 ke 3 wres sto pagouri, enwra entonis prospathias? Den kserw an tha prolavei kan na se lousei krios idrwtas prin se piasei ....

Ke ti simenei diatrofiko simplirwma? Nomizete oti ftiaxnode apo plastiko? Tin idia katergasia pou pernaei to gala mexri na ftasei spiti sou, tin idia pernaei ke mia proteini gia na vgei sto rafi. Gia to gala a) taizeis tin ageladitsa b)tin armegeis g) pernas to gala apo xilies dio katergasies gia na vgaleis alla proioda opws krema galaktos, voutiro, ktl ktl d)sou menei ena nerozoumi xilioareomeno, pou epidi ine aspro legete gala. E lipon kata tin diadikasia gia na ftiakseis afta pou lene whey protein isolate, kines panourges proteines pou skotwnoun kosmo, exeis ta idia a,b,g vimata, ke sto g vima kaneis mia katakrimnisi tis proteinis tou galaktos, tin afidatwneis (pou simenei oti nero=papala) ke nati sta rafia. Ke profanos epidi i proteinin ine ipsilis diatrofikis aksias ke ena swro zouzounia mouxles ke vaktiria mporoun na tin fane ke na "xalasei" vazeis ke ta katalila sidiritikaaaa. Odws aftes oi proteines ine oti xirotero mporei kapios na katanalwsei...MI TZIZ.

Tha ithela lipon a ksexasoume kapious orous pou tromazoun opws PARASKEVASMA ke na sigedrwthoume ligo sto arxeo rito pan metron ariston. Exeis faei pote sou 3 kotopoula? I 15 aspirines? I exeis piei pote sou paaara poli nero otan athlise me apotelesma na kaneis emeto ke na exeis zalades? Ne odws ke me to poli nero mporei na pas nosokomio (vlepe iperkalemia).

Otan lipon to kathe pedaki nomizei oti mporei na ginei Arnold ke na exei tin California me to na katanalwnei 3 fores tin dosi afton ton PARASKEVASMATWN logiko ine na ton piraksei. Ke fisiko ine oti an arxiseis ke perneis ormonika voithimata gia na gineis terastios, diataraseis to ormoniko isozigio ke tha exeis provlimata.

Den katakrinw kamia apopsi pou ipothike, antithetos ki egw ime kolimenos me ta simplirwmata. Oute kan aspirines den pernw. Mia sto toso ke an tha piw kanena gatorade. Den thelw na foraw omws paropides ke na ipostirizw ta pistevw mou xoris vasima ke tekmiriwmena dedomena. To epidi o tade athlitis pethane den mou leei tipota. To gegonos oti anthrwpoi aftoktonoun me aspirines den aferei tin therapeftiki aksia tis.

Iparxoun markes simplirwmatwn (vlepe clif bars) ta opoia ine "viologika" (kati pou tonizoun kiriws gia logous marketing). Pistepse me afta ine poli pio agna apo kathe sokolata ion, krouasan, zabonotiropita ke souvlaki pou trwme kathe mera.

Sas efxaristw poli gia ta sxolia sas, pou an ke ligo perisotero epithetika apo oti perimena, ine panta kalodexoumena

don quijotes
Απών/απούσα

Tha ithela episis na posthesw oti to wikipedia ine mia kali pigi pliroforisis alla o kathenas mporei na isagei plirofories. Pote min vasizeste mono sto wikipedia, alla na diastavrwnete tis gnwseis pou apoktate me pio egires piges.

i.alli.ellatha
Εικόνα i.alli.ellatha
Απών/απούσα

Εάν τυχόν κάποιος ενδιαφέρεται για την τρυπτοφάνη ας ψάξει στο google, το wiki αναφέρθηκε ενδεικτικά. Από κει και πέρα και σε έναν "όμορφο κόσμο ηθικό αγγελικά πλασμένο" αγαπητέ συνδικυκλοεποχούμενε, αν πραγματικά μας νοιάζει η υγεία μας πρέπει να μάθουμε να τρώμε και όχι να χάφτουμε ότι μας πασάρουν. Δυστυχώς. Πολύ δυστυχώς, αλλά όπως λέει μια ανατολική παροιμία πηγάδι με καλό νερό άδειο θα το βρεις, και εκεί που φτάσαμε ο σώζων εαυτόν σωθήτω, πολύ δυστυχώς, κι αυτά είναι ακόμα μια συλλογική ευθύνη στην οποία δεν καταφέραμε να ανταποκριθούμε...

Lefteris-gft
Εικόνα Lefteris-gft
Απών/απούσα

το οτι οι αμερηκανοι περνουν συμπληροματα διατροφης ειναι δικο τους λαθος
το οτι σε πεισανε να περνης gel δηκο σου προβλημα
το οτι οι αμερηκανοι τρωνε fast foud δηκο τους προβλημα
το οτι προσπαθεις να πησης ποδηλατες να παρουν ή να τους πεισης για την υποτιθεμενη χρηστηκοτιτα τους δεν εχεις δικεωμα διοτη υπαρχουν και αλλες μεθοδη

o pappous o vatraxos
Εικόνα o pappous o vatraxos
Απών/απούσα

Ότι μπορεί να σου παρέχει ένα συμπλήρωμα, μπορεί να στο παρέχει και το φαγάκι το απλό το νόστιμο αρκεί να ξέρεις τι-πόσο-πότε. Ατυό ισχύει για τον μέσο άνθρωπο, δηλαδή και για σας.

Οπότε, αντί να ψάχνεται ο κόσμος με τα συμπληρώματα γιατί να μην ψαχτεί με το φαι?

Τα συμπληρώματα είναι μόνο για όσους έχουν ελλειπή διατροφή ή και για όσους ασχολούνται επαγγελματικά με τον αθλήτισμο και η βραχυπρόθεσμη ωφέλεια του να πάρουν φάρμακα ξεπερνάει την μακροπρόθεσμη ωφέλεια του να μην πάρουν καθόλου τίποτα.

Επίσης το να παίρνεις χαπάκια επειδή δεν έχεις το χρόνο να φας κανονικά είναι τελέιως λάθος. Κάτι παεί στραβά και όποιος το κάνει αυτό καλύτερα να αναθεωρήσει.

TheGlassIcon
Εικόνα TheGlassIcon
Απών/απούσα

Το μόνο συμπλήρωμα που χρειάζεται είναι η μπύρα.

Τα υπόλοιπα είναι χημείες και τέρατα.

u13148
Εικόνα u13148
Απών/απούσα

συμφωνω απολυτα
γιαννης

i.alli.ellatha
Εικόνα i.alli.ellatha
Απών/απούσα

.-

christopanagia
Εικόνα christopanagia
Απών/απούσα

TheGlassIcon wrote:
Το μόνο συμπλήρωμα που χρειάζεται είναι η μπύρα.

Τα υπόλοιπα είναι χημείες και τέρατα.


...το κακο με την μπυρα ειναι οτι κανει κοιλουρι ,πρασινο τσαι που αδυνατιζει κι ολας...

xifias
Απών/απούσα

κ θα σταθω εκει που ειπε καποιος για τα σκουπιδομαγαζα τυπου λιντλ.οντως αν δει καποιος τα ραφια του -κ οχι μονο του λιντλ αλλα κ των αλλων ιδιου τυπου σουπερμαρκετ-βλεπει προιοντα που πραγματικα απορει αν κυκλοφορουν στην γερμανικη αγορα,που υποτιθεται ειναι κ αυστηρα τα πραματα.

σοκολατες?αλλαντικα?μπισκοτα?ολα εχουν μια "περιεργη" γευση,απο μια "περιεργη" συνταγη.κ πολλες φορες πωλουνται σε τιμες διολου φτηνες για ενα αγνωστου πατρος αλλαντικο "φαχτενμπουχτεν".αν αυτα τρωνε οι γερμανοι δεν απορω καθολου..

ιδιας κατηγοριας ειναι καποια τυπου εκπτωτικα απο τα υπολοιπα "ελληνικα" σουπερ μαρκετ πχ ΑΒ,κλπ,αλλα οπως λεει η παροιμια "το φτηνο το κρεας τα σκυλια το τρωνε".

η διατροφη ειναι μεγαλο κεφαλαιο,αφενος γιατι θελει γνωση που δεν παρεχεται,αλλα αφετερου ειναι ανεφαρμοστη μιας κ τα τροφιμα που διαθετονται ειναι "αδεια".εμεσα μας σπρωχνουν στα συμπληρωματα μιας κ αν θελουμε τα αυτονοητα (αντοχη,δυναμη,ενεργεια) τα αδεια φαγητα δε μας το παρεχουν.ποσο μαλλον αν μιλαμε για αθλητες.

christopanagia
Εικόνα christopanagia
Απών/απούσα

xifias wrote:
κ θα σταθω εκει που ειπε καποιος για τα σκουπιδομαγαζα τυπου λιντλ.οντως αν δει καποιος τα ραφια του -κ οχι μονο του λιντλ αλλα κ των αλλων ιδιου τυπου σουπερμαρκετ-βλεπει προιοντα που πραγματικα απορει αν κυκλοφορουν στην γερμανικη αγορα,που υποτιθεται ειναι κ αυστηρα τα πραματα.

σοκολατες?αλλαντικα?μπισκοτα?ολα εχουν μια "περιεργη" γευση,απο μια "περιεργη" συνταγη.κ πολλες φορες πωλουνται σε τιμες διολου φτηνες για ενα αγνωστου πατρος αλλαντικο "φαχτενμπουχτεν".αν αυτα τρωνε οι γερμανοι δεν απορω καθολου..

ιδιας κατηγοριας ειναι καποια τυπου εκπτωτικα απο τα υπολοιπα "ελληνικα" σουπερ μαρκετ πχ ΑΒ,κλπ,αλλα οπως λεει η παροιμια "το φτηνο το κρεας τα σκυλια το τρωνε".

η διατροφη ειναι μεγαλο κεφαλαιο,αφενος γιατι θελει γνωση που δεν παρεχεται,αλλα αφετερου ειναι ανεφαρμοστη μιας κ τα τροφιμα που διαθετονται ειναι "αδεια".εμεσα μας σπρωχνουν στα συμπληρωματα μιας κ αν θελουμε τα αυτονοητα (αντοχη,δυναμη,ενεργεια) τα αδεια φαγητα δε μας το παρεχουν.ποσο μαλλον αν μιλαμε για αθλητες.


...αυτα τα σουπερμαρκετ τα λεγομενα ντισκαουντ εχουν τα χεροτερα πραγματα ,καπως καλλυτερος ειναι ο "σκλαβενιτης" ,γενικα για νωπα κρεατα τυρια κ.λ.π. το καλλυτερο ειναι να προτιμαει κανεις το χασαπικο/μαναβικο/τυραδικο της γειτονιας του ,θα πληρωσει κατι παραπανω αλλα θα αγορασει καλλυτερη ποιοτητα ,επισης καλα και ασυνηθιστα ειδη εχουν και πολλα ασιατικα μικρομπακαλικα και σε πολυ φτηνες τιμες...

Eaglos
Εικόνα Eaglos
Απών/απούσα

Σε τέτοια θέματα διαβάζουμε δημοσιευμένες έρευνες.

http://s39.beta.photobucket.com/user/Eaglos/media/Nutrion%20-%20Exercise...
http://s39.beta.photobucket.com/user/Eaglos/media/Nutrion%20-%20Exercise...
http://s39.beta.photobucket.com/user/Eaglos/media/Nutrion%20-%20Exercise...
http://s39.beta.photobucket.com/user/Eaglos/media/Nutrion%20-%20Exercise...
http://s39.beta.photobucket.com/user/Eaglos/media/Nutrion%20-%20Exercise...
http://s39.beta.photobucket.com/user/Eaglos/media/Nutrion%20-%20Exercise...
http://s39.beta.photobucket.com/user/Eaglos/media/Nutrion%20-%20Exercise...
http://s39.beta.photobucket.com/user/Eaglos/media/Nutrion%20-%20Exercise...
http://s39.beta.photobucket.com/user/Eaglos/media/Nutrion%20-%20Exercise...
http://s39.beta.photobucket.com/user/Eaglos/media/Nutrion%20-%20Exercise...
http://s39.beta.photobucket.com/user/Eaglos/media/Nutrion%20-%20Exercise...
http://s39.beta.photobucket.com/user/Eaglos/media/Nutrion%20-%20Exercise...
http://s39.beta.photobucket.com/user/Eaglos/media/Nutrion%20-%20Exercise...
http://s39.beta.photobucket.com/user/Eaglos/media/Nutrion%20-%20Exercise...
http://s39.beta.photobucket.com/user/Eaglos/media/Nutrion%20-%20Exercise...
http://s39.beta.photobucket.com/user/Eaglos/media/Nutrion%20-%20Exercise...
http://s39.beta.photobucket.com/user/Eaglos/media/Nutrion%20-%20Exercise...
http://s39.beta.photobucket.com/user/Eaglos/media/Nutrion%20-%20Exercise...
http://s39.beta.photobucket.com/user/Eaglos/media/Nutrion%20-%20Exercise...

Κατά τα άλλα μετά από κάμποσες δοκιμές κατέληξα ότι είναι
χάσιμο χρημάτων και ρίσκο για την υγεία. Σε παλαιότερο
άρθρο διάβασα για ίχνη βαρέων μετάλλων σε γνωστές εται-
ρίες συμπληρώματων λόγω του ότι οι πρώτες ύλες ερχόντουσαν
από Κινα.

Οι εταιρίες αμύνθηκαν λέγοντας ότι μπορεί να έχουμε βαρέα
μέταλλα στην πρωτεϊνη ορου γάλακτος αλλά δεν τα μετρήσατε
σωστά διότι δεν χρησιμοποιήσατε την επίσημο πίνακα αλλά
έναν αλλο προτεινόμενο. Με άλλα λόγια, ναι πληρώνεις 70 Ευρώ
για να πίνεις βαρέα μέταλλα αλλά είναι κάτω από το όριο που
έχει θέσει ο τάδε :P

Ένα τελευταίο, τα συμπληρώματα (όσα δουλεύουν) είναι το κερασάκι
στην τούρτα. Δηλαδή, αφού φτιάξεις σωστό προπονητίκό πρόγραμμα με
προπονητή, αφού φτιάξεις σωστό διατροφικό πρόγραμμα με διατροφολόγο
για να υποστηριξεις το προπονητικό, αφού κοιμάσαι όταν και όσο πρέπει,
αν πία μιλάμε για αθλητική/επαγγελματική χρήση, μιλάς με ιατρική ομάδα
για να σου προτείνει φαρμακευτική αγωγή και να σε παρακολουθεί.

Χύμα στο κύμα να αρχίσει κάποιος να καταπίνει δεν έχει νόημα.

RockaRolla
Εικόνα RockaRolla
Απών/απούσα

Sorry, αλλά είμαι πραγματικά περίεργος να μάθω πόσους εδω μέσα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ αφορά ένα θέμα "συμπληρωμάτων διατροφής".....

Νά 'ναι 5, να 'ναι 10?
Προσοχή: όχι πόσοι ασχολούνται με δαυτά, αλλά πόσοι θα έπρεπε να ασχολούνται με δαύτα..... πόσοι πραγματικά τα χρειάζονται...

Φάτε "σωστές" (*) τροφές, σε ισορροπημένες ποσότητες, μικρά και συχνά γεύματα, κάντε και την αερόβια άσκησή σας και δεν πιστέυω ότι χρειάζεται κάτι παραπάνω.
Εξαιρούνται αθλητές και ειδικές "παθολογικές" περιπτώσεις, αλλά δεν νομίζω ότι η πλειονότητα εδω μέσα είναι τέτοιοι.
.
.
.
.
.
(*) σωστή τροφή είναι πχ η μεσογειακή διατροφή που μάθαμε πριν το '90 από τις μανάδες μας.... πχ όσπρια, λαχανικά, ψάρια, κρέας, άμυλο ΣΕ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ....
... που πάει να πει: όχι κρέας 5 φορές την εβδομάδα, ούτε φασόλια γίγαντες κονσέρβα του 2009, ούτε μακαρόνια κάθε 2η μέρα και ενδιάμεσα τηγανιτές πατάτες fast food....!!!
...απλή λογική....
Τώρα αν κάποιος βαριέται να καθαρίσει φρούτα της εποχής και να πλύνει μια φρέσκια σαλάτα και περιμένει από ένα χαπάκι και μρικές κουταλιές σκόνη διαλυμένη σε νερό... ΟΚ, μάλλον είμαι εγώ εκτός θέματος οπότε καλά κάνετε και γράφετε όσα γράφετε.

Ρουμελιωτης Παν...
Εικόνα Ρουμελιωτης Παναγιωτης
Απών/απούσα

RockaRolla wrote:
Sorry, αλλά είμαι πραγματικά περίεργος να μάθω πόσους εδω μέσα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ αφορά ένα θέμα "συμπληρωμάτων διατροφής".....

Νά 'ναι 5, να 'ναι 10?
Προσοχή: όχι πόσοι ασχολούνται με δαυτά, αλλά πόσοι θα έπρεπε να ασχολούνται με δαύτα..... πόσοι πραγματικά τα χρειάζονται...

Φάτε "σωστές" (*) τροφές, σε ισορροπημένες ποσότητες, μικρά και συχνά γεύματα, κάντε και την αερόβια άσκησή σας και δεν πιστέυω ότι χρειάζεται κάτι παραπάνω.
Εξαιρούνται αθλητές και ειδικές "παθολογικές" περιπτώσεις, αλλά δεν νομίζω ότι η πλειονότητα εδω μέσα είναι τέτοιοι.
+1000
Σε οσα ειπες παληκαρα(ισσα) μου.
.
.
.
.
.
(*) σωστή τροφή είναι πχ η μεσογειακή διατροφή που μάθαμε πριν το '90 από τις μανάδες μας.... πχ όσπρια, λαχανικά, ψάρια, κρέας, άμυλο ΣΕ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ....
... που πάει να πει: όχι κρέας 5 φορές την εβδομάδα, ούτε φασόλια γίγαντες κονσέρβα του 2009, ούτε μακαρόνια κάθε 2η μέρα και ενδιάμεσα τηγανιτές πατάτες fast food....!!!
...απλή λογική....
Τώρα αν κάποιος βαριέται να καθαρίσει φρούτα της εποχής και να πλύνει μια φρέσκια σαλάτα και περιμένει από ένα χαπάκι και μρικές κουταλιές σκόνη διαλυμένη σε νερό... ΟΚ, μάλλον είμαι εγώ εκτός θέματος οπότε καλά κάνετε και γράφετε όσα γράφετε.


+1000 σε οσα ειπες παληκαρα(ισσα)μου.

arisps
Απών/απούσα

Το σουβλακι υγειινο...Αν και agnostic οταν το ειδα ειπα "Ελα χριστε και παναγια και παναγαθε πατερα αγιοι αποστολοι αγιοι παντες και οσιοι και αγιομαρτυρες..."

Το σουβλακι ειναι jank food. Οποιοδηποτε κρεας ερχεται σε αμεση επαφη με λιωμενα καμμενα λιπη του δημιουργει τρανς λιπαρα...Τρανς λιπαρα ειναι το χειροτερο για την υγεια και ενας απο τους μεγαλυτερους εχθρους της ασκησης.(Στενευουν οι αρτηριες οποτε το οξυγονο αργει να φτασει στους μυες.)
Βραστο μονο λοιπον. Τα κοτοπουλο/ψαρι μπορεις να το ψησεις ανετα με την πετσα και μετα τη βγαζεις και την πετας και εισαι κομπλε. Η υγειινη διατροφη θελει θυσιες αλλα μετα απο ενα διαστημα η πετσα θα σου φαινεται πιο πολυ αηδιαστικη παρα νοστιμη.

Οσο για τα συμπληρωματα.
Βιταμινες ιχνοστοιχεια: Παρτε αφοβα
Πρωτεινες: Πεταμμενα λεφτα αλλα κανενα προβλημα. Ισως καλη για χορτοφαγους.
Λιποδιαλυτες-Λιπομπλοκ κτλ...: Αχρηστα τελειως. Ξυπνα το πρωι πιες νερο και κανε 50 βαθια καθισματα σε σετ των 10, πριν παρεις πρωινο και το καψες το λιπος. Και γενικα πριν φας οτιδηποτε κανε λιγη αεροβια. Τα ζωα στη φυση ειναι fit επειδη για να φανε πρεπει να κινηθουν. Φαστ φουντ στη φυση δεν υπαρχει.
Ισοτονικα. Ολα εχουν ζαχαρη με τη μια η την αλλη μορφη. Υποτιθεται οτι αναπληρωνουν τα υγρα και μεταλλα που χανουμε κατα την εφιδρωση. Αλλα με μια ισορροπημενη διατροφη ενισχυμενη με συμπληρωματα μεταλλων-ιχνοστοιχειων κτλ δεν εχουμε αναγκη. Μια μπανανα και 1 λιτρο νερο και ειμαστε κομπλε.

kounoupis
Απών/απούσα

υπαρχει η χλωρελα και ο ζεολιθος για αποξινωτικα για βαρεα μεταλλα,φυτοφαρμακα.Επισης διαφορα αλλα π.χ γαιδουραγκαθο για καρκινοπαθεις.
Φυσικα οι γιατροι ουτε καν να αναφερουν αν τα ξερουν δηλαδη
η καφεινη δεν βοηθαει στην αντοχη;υπαρχει σε χαπακια καλυτερα δηλαδη για να πινει καποιος καφε αν δεν του αρεσει

StaurosIid
Απών/απούσα

Αν και είμαι σίγουρος οτι έχει ήδη ειπωθεί παραπάνω, η υγεία ψυχική-σωματική μέσω γυμναστικής και διατροφής απαιτεί θυσίες. Ως γνωστόν, το στοίχημα δεν είναι να πετύχεις ένα καλό αποτέλεσμα, αλλά να το διατηρήσεις. Η φύση παρέχει όλα όσα χρειάζεται το ανθρώπινο σώμα για να είναι υγιές, δυνατό και όμορφο. Το αν δεν είναι όλα τα φυσικά προϊόντα νόστιμα, ή βολικό να τα παίρνουμε μαζί μας, ή το αν δεν επιθυμούμε να διαθέσουμε χρόνο να τα ετοιμάσουμε ή να διαβάσουμε και να ενημερωθούμε γι' αυτά, είναι σαφώς επιλογή του καθενός ωστε να καταφεύγει σε συμπληρώματα διατροφής.
Αλλά, ας μην έχει, όποιος τα χρησιμοποιεί και τα υποστηρίζει, την ψευδαίσθηση οτι 1) μπορούν να αντικαταστήσουν ένα φυσικό προϊόν, 2) δεν έχουν παρενέργειες κι επιπτώσεις στην υγεία μακροπρόθεσμα, 3) δημιουργούν την ίδια ή καλύτερη φυσική κατάσταση (δύναμη-αντοχή-μεταβολισμό κτλ) με τα φυσικά προϊόντα.

Προσωπικά, αν μπορώ να τα παρομοιάσω με κάτι, θα ήταν με όλα αυτά τα προιόντα "γυμναστικής" που σου κάνουν κοιλιακούς απ' την καρέκλα σου.
Αν δεν ιδρώσεις, δεν πονέσεις, δεν στερηθείς... ΔΕΝ ανταμοίβεσαι.

contact