Μελι ή αλλιως υγρο χρυσαφι. Πως ξεχωριζουμε το καθαρο απο το νοθευμενο μελι και bonus συμβουλη για το κακαο

23 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
rnd
Εικόνα rnd
Απών/απούσα

Εαν εμαθα κατι απο την οικιακη οικονομια στο σχολειο (θυμαται κανεις αυτο το μαθημα?) ειναι πως να ξεχωριζω το καθαρο μελι. Και πως να βγαζω λεκεδες απο μελανι αλλα αυτο ειναι ασχετο...

Παλαιοτερα, στην προ-κρισης εποχη, εβρισκε κανεις αγνο μελι ακομα και στα supermarkets. Δεν χρειαζοταν να βρεις το θειο απο το χωριο να σου φερει απο τον συγχωριανο που εχει μελισσια.

Το "Αττικη", το "Φινο" ηταν μεν επεξεργασμενα και καθαρισμενα αλλα παρολα αυτα ηταν καθαρα και χωρις προσμηξεις

Πλεον ομως αυτο δεν συμβαινει. Ουτε τα μελια που προανεφερα αλλα ουτε και τα περισσοτερα που βρισκουμε στη λαικη ή σε αλλα καταστηματα ειναι καθαρα πια.

Ναι, αυτο συμπεριλαμβανει και τα μικρα μαγαζια με προιοντα απο μικρους παραγωγους που υποτιθεται οτι ειναι πιο αγνα και χωρις μεσαζοντες και που εχευν ξεφυτρωσει εδω και εκει.

Πως ομως καταλαβαινουμε εαν το μελι μας ειναι μονο μελι και δεν εχει σιροπι γλυκοζης ή οτιδοιποτε αλλο?

Κανουμε το πειραμα με το κουταλι

Εαν το περισσοτερο μελι απο το κουταλι εχει τρεξει, στο καθαρο μελι η λεπτη ινα που ρεει πρως τα κατω δεν θα διακοπτει εως οτου στο κουταλι δεν μεινει σχεδον καθολου μελι

Εαν ομως, οσο λιγοστευει το μελι στο κουταλι, η ινα αυτη αρχισει να κοβεται και να "σταζει" τοτε το μελι ειναι νοθευμενο.

Εαν το χερι μας τρεμει ή κουνηθει, το καθαρο μελι ενδεχεται να σταματησει να ρεει στιγμιαια. Αυτο δεν συμαινει οτι ειναι νοθευμενο. Η διαφορα ειναι οτι η ινα θα διακοπει αλλα δεν θα "ανεβει" προς για να σχηματισει μια σταγονα οπως στο νοθευμενο. Θα κοπει και θα παραμεινει για λιγο σταθερη μεχρι να ξαναρχισει να ρεει παλι. Στο νοθευμενο αντιθετα, θα ανεβει και θα σχηματισει μια μικρη σταγονα στην ακρη και μετα η σταγονα θα πεσει και θα αρχισει να "σταζει" απο το κουταλι

Αναλλογος ποσο νοθευμενο ειναι η ινα θα εχει λιγοτερο ή περισσοτερο αυτη την συμπεριφορα

Σε αντιθεση με το εαν ζαχαρωνει ή οχι το μελι, αυτη η μεθοδος ειναι αλανθαστη.

Αυτη η μεθοδος για ευνοητους λογους δεν λειτουργει οταν το μελι εχει ζαχαρωσει. Θα πρεπει να περασουμε το ζαχαρωμενο μελι απο bain marie πρωτα και στη συνεχεια να δοκιμασουμε με το κουταλι ή μαχαιρι ή το δαχτυλο ή οτι αλλο θελετε

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
rnd
Εικόνα rnd
Απών/απούσα

Bonus συμβουλη για το κακαο
--------------------------------

Το κακαο ειναι ισχυρο αντιοξειδωτικο. Εαν θυμαμαι καλα στο περου πριν πολλους-πολλους αιωνες ηταν προνομιο των βασιλιαδων και το παρασκευαζαν με καυτερες πιπεριες. Παλι εαν θυμαμαι καλα λειτουργουσε και σαν χρημα για αυτες τις φυλλες. Μπορειτε να ψαξετε και μονοι σας τα οφελη και την ιστορια του κακαο μιας και η μνυμη μου μπορει και να με απατα ως προς αυτα

Αυτο που ξερω σιγουρα ομως ειναι οτι το μεγαλυτερο λαθος που κανουμε ειναι να το αναμιγνυουμε με γαλα! Το ασβεστιο εμποδιζει τις αντιωξειδωτικες ιδιοτητες του κακαο ενω ταυτοχρονα το κακαο εμποδιζει την απορροφηση του ασβεστιου απο τον οργανισμο. Δεν υπαρχει καποιο αλλο προβλημα απο τον συνδυασμο και εαν επιθυμισουμε κατι τετοιο δεν χρειαζεται να σταματησουμε τον εαυτο μας. Αρκει να ξερουμε τι κανουμε.

Ξερω πολους που ορκιζονται σε αυτο τον συνδιασμο σαν γιατροσοφι για hangover. Αλλα υπαρχουν πολυ-πολυ καλυτερες λυσεις για αυτο (θα τις παρουσιασω ισως σε αλλο αρθρο)

Τωρα, ο κυριως λογος που γραφω για το κακαο ειναι ο εξης...

Εχω διαβασει εδω απο πολλους που προτιμουν το κακαο της Χ εταιριας γιατι εχει κοκκους, αρα λανθασμενα το θεωρουν και λιγοτερο επεξεργασμενο.

Ειναι λαθος αυτο το σκεπτικο

Το ποσο επεξεργασμενο ή οχι ειναι ενα κακαο δεν εξαρταται απο τον τροπο αλεσης του αλλα απο την επεξεργασια των ιδιων των καρπων.

Οσο λιγοτερο επεξεργασμενο ειναι ενα κακαο τοσο πιο σκουρο χρωμα εχει και τοσο πιο πικρο ειναι

Τα ανοιχτοχρωμα κακαο ειναι πιο διαδεδωμενα γιατι στον περισσοτερο κοσμο δεν αρεσει αυτη η πικριλα και ετσι οι εταιριες αφαιρουν μερος απο την ουσια που δινει το σκουρο χρωμα και την πικριλα.

Το προβλημα εδω ειναι οτι ακριβως αυτη η ουσια ειναι που δινει στο κακαο τις ισχυρες αντιοξειδωτικες ιδιοτητες του. Αφαιρωντας την εχουμε ενα λιγοτερο ισχυρο προϊόν!

Προσοχη λοιπον στις επιλογες σας

rnd
Εικόνα rnd
Απών/απούσα

Ο λογος που επισημαινω την εταιρια που επεξεργαζεται και συσκευαζει το μη καθαρο μελι (η ιδια εταιρια ειναι πισω και απο τις δυο ετικετες) ειναι γιατι με ενοχλει που δεν αναφερει, ενω εχει υποχραιωση, την συσταση. Αντιθετως η συσκευασια λεει 100% μελι ανθεων ή απλα λεει μονο μελι, κατι που δεν ισχυει

Αντιθετως, με το κακαο, ειναι ο τροπος επεξεργασιας που κανει τη διαφορα και ειναι επιλογη της εταιριας με βαση τις απαιτησεις του κοινου. Οποτε δεν θεωρω οτι η Χ εταιρια που αναφερω εξαπατα τους καταναλωτες της

rnd
Εικόνα rnd
Απών/απούσα

"Αν ξεκινησεις να γραφεις θα σου ερθουν"

Καποια στιγμη στη ζωη μου, πριν πολλα χρονια (13+), αποφασισα οτι δεν χρειαζομαι και δεν θελω να καταναλωνω ζαχαρη. Οποτε γλυκα τρωω σπανια.

Σακχαρα, σκεφτομουν, καταναλωνουμε απο αλλες τροφες ουτως ή αλλως.

Αργοτερα, χωρις λογο, αρχισα να αποφευγω το γαλα μεχρι που το σταματησα εντελως. Πινω σπανια εκτος και εαν εχω τιποτα καουρες αλλα και παλι τοτε δεν μου βρισκεται στο σπιτι

Σχετικα προσφατα εμαθα οτι σε πειραματα με καρκινικα κυτταρα χρησιμοποιουν τη γλυκοζη και τη λακτοζη για να μεταφερουν τις διαφορες ουσιες που δοκιμαζουν ερευνητες με τον ταχυτερο τροπο σε καρκινικα κυτταρα.

Καποιοι υποστιριζουν οτι η γλυκοζη τρεφει τα καρκινικα κυτταρα. Το ιδιο ισχυει και για τη φρουκτοζη αλλα επειδη τα οφελη των φρουτων ενδεχεται να ξεπερνουν τα αρνητικα απο αυτη τη διαδικασια δεν θα συμβουλευα καποιον να αποφευγει τα σακχαρα σε καθε τους μορφη

Τα συμπερασματα, η ερευνα και οι επιλογες δικες σας. Προς θεου ομως, μην κανετε το λαθος να το ριξετε στην ασπαρταμη!

Filopodaros
Εικόνα Filopodaros
Απών/απούσα

Αυτά που είπες για το σκούρο κακάο ισχύουν και για τη σκούρα σοκολάτα; Η σκούρα σοκολάτα είναι πιο πικρή γιατί έχει λιγότερο επεξεργασμένο κακάο;

Filopodaros
Εικόνα Filopodaros
Απών/απούσα

Να κι ένα βίντεο που περιγράφει τους διάφορους τρόπους που πέφτει το μέλι. Δεν ξέρω αν σ' αυτή την περιγραφή παίζει ρόλο το αν το μέλι είναι νοθευμένο ή όχι.

https://www.youtube.com/watch?v=zz5lGkDdk78

rnd
Εικόνα rnd
Απών/απούσα

Η μαυρη σοκολατα εχει περισσοτερο κακαο και δεν εχει γαλα. Γι αυτο ειναι πιο σκουρα.

Επειτα, το γαλα βοηθα τη γαλακτος να εχει πιο γλυκια γευση αλλα ισως και να χρησημοποιουν περισοτερη ζαχαρη? Στη λακτα σιγουρα.

Για να απαντησω και στην ερωτηση σου, φανταζομαι η ποσότητα κακαο και η ελληψη γαλακτος κανει την μαυρη πιο πικρη κατα κυριο λογο και οχι το ειδος κακαο που χρησιμοποιήθηκε

Για να το καταλαβεις θα πρεπει να γευστεις το ιδιο το κακαο, σκετο.

Θα δω το βιντεο αυριο και θα απαντησω γιατι τωρα απο το κινητο θα εινα λιγο ταλαιπορια...

rnd
Εικόνα rnd
Απών/απούσα

Δεν κρατηθηκα τελικα...

Πολυ ενδιαφερον το βιντεο που βρηκες ομως σε καμια ροη δεν ηταν αρκετα λεπτη η ινα για να εχει τη συμπεριφορα που περιγραφω. Οποιοδοιποτε μελι θα ρεει χωρις διακοπη σε αυτο το παχος.

Με εξαιρεση ενα και καλα βελανιδιας που ειχα παρει καποτε και αμφιβαλω εαν ηταν τουλαχιστον το μισο μελι

Εαν υπαρχει το βαζο ακομα θα αναφερω και τον παραγωγο. Ηταν πραγματικα ντροπη αυτο το σιροπι να χαρακτηρίζεται μελι. Ουτε καν νοθευμενο δεν το ελεγες

Η ινα που περιγραφω θα πρεπει να ειναι λεπτη σαν ανθρωπινη τριχα

xifias
Απών/απούσα

να αναφερω πως πρεπει να γινεται η καταναλωση του με μετρο γιατι ειναι ισοδυναμου θρεπτικου κ θερμιδικου φορτιου με τη ζαχαρη,κ τυγχανει να αγιοποιειται απο τους ημιμαθεις της διατροφης που το καταναλωνουν αφειδως.

gpiter
Εικόνα gpiter
Απών/απούσα

Πολυ ωραίο ποστ.....
Ως μικρός παραγωγός - χομπιστας μελισσοκομος θα μου επιτρέψετε μια επισήμανση.....το τεστ με την ροη εχει κάποια βάση αλλα δεν ειναι απόλυτο γιατι μπορει να αδικήσει ανθομελα που ειναι λιγο πριν ζαχαρωσουν. Να πούμε και να τονίσουμε φυσικα πως το ζαχαρωμα σε καμια περίπτωση δεν ειναι ένδειξη νοθείας και οτι ειναι ενα φυσικό φαινόμενο ακομα και εκλεκτών και ανοθευτων μελιων...

Ενα ακομα αρκετα αξιόπιστο τεστ που μπορούμε να κανουμε στο σπίτι μας ειναι το παρακάτω.....

-Πάρτε ένα ποτήρι με κρύο νερό και βάλτε μέσα μια κουταλιά της σούπας μέλι.Επειδή η πιο συνηθισμένη μέθοδος νοθείας του μελιού είναι με σιρόπι ζάχαρης ή γλυκόζης, τα οποία διαλύονται εύκολα στο νερό, αν το μέλι που αγοράσατε είναι νοθευμένο θα διαλυθεί στο νερό. Αντίθετα, αν το μέλι που αγοράσατε είναι αγνό θα καταβυθιστεί αυτούσιο στον πάτο.
Υπάρχουν και άλλοι τρόποι αλλα αυτός ειναι αρκετα αξιόπιστος.
Μιας και πιάσαμε αυτό το θέμα με τα μελια καθως ειναι κατι το οποίο λατρεύω ( μελισσοκομία ) θα μου επιτρέψετε να το τραβήξω λιγο με κάποιες επιπλέον πληροφορίες για το φυσικό φαινόμενο του ζαχαρωματος - κρυσταλλωματος του μελιού που πολλοί νομίζουν λανθασμένα οτι ειναι ένδειξη νοθείας και προσθήκης ζάχαρης.
Τα μελια έχουν δυο μεγάλες κατηγορίες... τα ανθομελα και τα μελιτωματα. Στα ανθομελα ανήκουν το θυμαρίσιο, το ερεικης, της κουμαριάς, της πορτοκαλιάς και διάφορα αλλα που βγαίνουν απο άνθη σε αντίθεση με το μελι μελιτωματων που βγαίνει απο ξενιστές κάποιων δένδρων οπως ειναι τα κωνοφόρα π.χ το μελι του έλατου, του πεύκου αλλα και της βελανιδιάς κ.τ.λ..

Τα ανθομελα λοιπόν περιεχουν ποσοστά υγρασίας και κρυςταλλωνουν γιατι το νεκταρ που παίρνουν οι μελισσες απο τα άνθη περιέχουν αρκετό νερό....στην πορεία το σμηνος μεςα στην κυψελη μετα απο μια διαδικασία το συμπυκνώνει και φτιάχνει το μελι. Σε καθε περίπτωση ομως παραμένει ενα μικρό μικρό ποσοστό νερού το οποίο ειναι και υπεύθυνο για το ζαχαρωμα του μελιού. Βέβαια μεγαλο ρόλο παίζει και η εποχη που έγινε η συλλογή του νεκταρ, καθως οπως καταλαβαίνετε τα καλοκαιρινά οπως ειναι το θυμαρίσιο περιέχουν αρκετα μικρότερα ποσοστά υγρασίας απο τα φθινοπωρινά.....π.χ ερεικης και κουμαριάς οπου δεν μπορούν να τα αφυδατοσουν τόσο καλα λόγο εποχής οι μελισσες και αυτο εχει επίπτωση στο χρόνο κρυσταλλωματος. Άλλος ενας παράγοντας ειναι και η βιασύνη του μελισσοκόμου που βιάζεται να μαζέψει το μελι χωρις να εχει αφήσει το μελισση να ολοκληρώσει την αφυδάτωση του νεκταρ με αποτέλεσμα το μελι να εχει πολλες υγρασίες ....ή αλλιώς να ειναι οπως λέμε....ανώριμο μελι. Μάλιστα αυτά τα μελια σε πολλες περιπτώσεις μετα απο λιγο καιρο ξυνιζουν.
Αντίθετά τα μελιτωματα δεν κρυσταλλωνουν εύκολα και σε κάποιες περιπτώσεις καθολου...καθως οπως είπαμε ειναι εκριση απο ξενιστή οπου εχει ήδη αφυδατωσει τον χυμό του δένδρου και η μελισσα στην συνέχεια πέρνει αυτή την ζαχαρώδη εκριση και την αποθηκεύει χωρις να περιέχει υγρασίες.

- Σε γενικές γραμμές κάπως ετσι έχουν τα πράγματα περί κρυσταλλωσης του μελιού....
Συγνώμη ομως αν το επέκτεινα παραπάνω απλα ειναι κατι που το αγαπώ πολυ και μου αρέσει να μιλώ για αυτό.

kktsol
Εικόνα kktsol
Απών/απούσα

Μετα απο ολα αυτα να μας πειτε και πως το "ξεζαχαρωνουμε". Δλδ τι κανουμε για να το ξανακανουμε οπως στην αρχη και οχι τωρα που ζαχαρωσε.

Wicca
Απών/απούσα

rnd wrote:
"Αν ξεκινησεις να γραφεις θα σου ερθουν"

Καποια στιγμη στη ζωη μου, πριν πολλα χρονια (13+), αποφασισα οτι δεν χρειαζομαι και δεν θελω να καταναλωνω ζαχαρη. Οποτε γλυκα τρωω σπανια.

Σακχαρα, σκεφτομουν, καταναλωνουμε απο αλλες τροφες ουτως ή αλλως.

Αργοτερα, χωρις λογο, αρχισα να αποφευγω το γαλα μεχρι που το σταματησα εντελως. Πινω σπανια εκτος και εαν εχω τιποτα καουρες αλλα και παλι τοτε δεν μου βρισκεται στο σπιτι

Σχετικα προσφατα εμαθα οτι σε πειραματα με καρκινικα κυτταρα χρησιμοποιουν τη γλυκοζη και τη λακτοζη για να μεταφερουν τις διαφορες ουσιες που δοκιμαζουν ερευνητες με τον ταχυτερο τροπο σε καρκινικα κυτταρα.

Καποιοι υποστιριζουν οτι η γλυκοζη τρεφει τα καρκινικα κυτταρα. Το ιδιο ισχυει και για τη φρουκτοζη αλλα επειδη τα οφελη των φρουτων ενδεχεται να ξεπερνουν τα αρνητικα απο αυτη τη διαδικασια δεν θα συμβουλευα καποιον να αποφευγει τα σακχαρα σε καθε τους μορφη

Τα συμπερασματα, η ερευνα και οι επιλογες δικες σας. Προς θεου ομως, μην κανετε το λαθος να το ριξετε στην ασπαρταμη!

Πολύ ενδιαφέρον θέμα έπιασες. Όντως η ζάχαρη είναι μάλλον ότι χειρότερο για την υγεία μας. Την έχω κόψει και εγώ, ( δεν ήμουν και ποτέ ιδιαίτερα φανατική με τα γλυκά) και προτιμώ το μέλι. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα πίνω ελληνικό καφέ με μέλι αντί για ζάχαρη. Δοκιμάστε το είναι φοβερός συνδυασμός, αφού η γλυκάδα του μελιού δεν είναι τόσο έντονη όσο αυτή της ζάχαρης που αλλοιώνει και τις γεύσεις.

Το γάλα δεν το έπινα ποτέ και γενικότερα να ξέρετε ότι είναι τοξικό. ( για αυτό και οι τόσες δυσανεξίες σε αυτό). Άλλωστε κανένα θηλαστικό ζώο, δεν συνεχίζει να πίνει γάλα μετά τον απογαλακτισμό του και κανένα ζώο δεν πίνει γάλα από άλλο θηλαστικό. Και μόνον αυτό είναι αρκετό για να σκεφτούμε πόσο άκυρο είναι να πίνουμε γάλα ως ενήλικες ( και δη αγελαδινό ή από άλλα ζώα).
Τα τυριά και το γιαούρτι δεν είναι το ίδιο πράγμα, γιατί για να παραχθούν μεσολαβεί ζύμωση. Το γάλα πάντως δεν είναι υγιεινό αντίθετα με ότι προσπαθούν να μας πείσουν ότι είναι.

Για το μέλι ξέρω το τεστ με το νερό. Το άλλο με το κουτάλι δεν το γνώριζα. Θα το έχω στα υπόψιν την επόμενη φορά που θα αγοράσω μέλι.

gpiter
Εικόνα gpiter
Απών/απούσα

kktsol wrote:
Μετα απο ολα αυτα να μας πειτε και πως το "ξεζαχαρωνουμε". Δλδ τι κανουμε για να το ξανακανουμε οπως στην αρχη και οχι τωρα που ζαχαρωσε.

Πρώτα απο ολα να πούμε πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την κατανάλωση του κρυσταλλωμενου μελιού....μπορει να εχει λιγο περιεργη αίσθηση σαν υφή αλλα κανένα πρόβλημα ως προς την κατανάλωση του.
Εν τούτης ομως ας πούμε δυο λογια για την αποκρυστάλλωση του υγρού χρυσού της φύσης......
Ενας τρόπος που μπορούμε να κανουμε στο σπίτι ειναι με μπεν-μαρι οπου βαζουμε μεςα στο νερό το βάζο και με την θερμοκρασία αποκρυσταλλωνουμε το μελι μας.
Πριν ομως φτάσουμε εκεί να πούμε λίγα πράγματα για τις θερμοκρασίες που θα εχουμε στο νερο. Το μελι αν παραμείνει έστω και για 10´ σε 70 βαθμούς χάνει ολα τα πολύτιμα στοιχεία του....δεν φαίνεται κατι στην γεύση του, και δεν ξανακρυσταλλωνει ποτε!! Αυτά τα μελια που έχουν υποστεί τέτοια άγρια επεξεργασία ειναι βιομηχανικά μελια με μηδαμινή θρεπτική αξία και θα τα βρείτε στα ράφια των σουπερμάρκετ καθως στους περισσότερους καταναλωτές δεν αρέσει να αγοράσουν ενα κρυσταλλωμένο μελι. Σε αυτή την περίπτωση κατα την γνώμη μου καλυτερα να πάρετε μελι έλατου καθως ειναι το μοναδικό μελι που δεν κρυσταλλωνει ποτε και δεν εχει ανάγκη θερμικής επεξεργασίας....
Σε καθε περίπτωση η συμβουλή μου ειναι να ξεπεράσετε την αίσθηση του κρυσταλλωματος και να απολαύσετε το μελι σας χωρις καμια θερμική επεξεργασία. Αν ομως δεν σας αρέσει τότε μια θερμοκρασία του νερού στο μπεν-μαρι στους 45- 50 βαθμούς θα το αποκρυσταλλώσει ήπια χωρις να το καταστρέψετε.......μάλιστα αν δεν το καταναλώσετε σχετικά άμεσα στην επόμενη πτώση θερμοκρασίας θα σας ξανακρυσταλλωσει.

rnd
Εικόνα rnd
Απών/απούσα

Ευχαριστω για τη συμβολη και που μοιραζεσαι τις εξειδηκευμενες γνωσεις σου

Ξεχασα να αναφερω για την κρυσταλλωση οπως και για τη θερμοκρασια. Σκοπευα να το κανω αλλα με προλαβες. Δεν γνωριζα ολες αυτες τις λεπτομεριες οποτε καλυτερα που το εκανες

Αντιθετως ομως, οσους γνωριζω θεωρουν λανθασμενα οτι η κρυσταλλωση ειναι δειγμα καθαροτητας. Το ιδιο πιστευα και εγω μεχρι που πετυχα νοθευμενο μελι που ζαχαρωσε

Να επισημανω με τη σειρα μου ξανα, γιατι ειναι πολυ σημαντικο. Σε καυτα ροφιματα δεν βαζουμε ποτε μελι γιατι το αχρηστευουμε. Περιμενουμε πρωτα να πεσει η θερμοκρασια και μετα βαζουμε το μελι. Εαν δεν κανω λαθος πρεπει να ειναι μεχρι 40-50 βαθμους? Για τους φαν του ρακομελου απλα ξεχαστε οτι λανθασμενη εντυπωση εχετε για τις φαρμακευτικες του ικανοτητες. Μαλακωνει λιγο το λαιμο αλλα ως εκει. Οτι αλλο οφελος νομιζετε οτι εχει ειναι πλασιμπο

Θα ηθελα να σε ρωτησω εαν το μαυρο μελι ειναι απο δαση με βελανιδιες μονο, ασχετα με το εαν ειμαι ανθομελο ή βελανιδιας και εαν υπαρχουν και αλλοι τυποι μαυρου μελιου. Ειναι το αγαπημενο μου. Αυτη καραμελωδης πικριλα του με εχει σκλαβωσει

Wicca, τον ελληνικο μου μονο σκετο. Με μελι δεν μου αρεσει. Μου αρεσει ο γαλλικος με μελι και ταχινη ομως που θα σου προτεινα να δοκιμασεις

gpiter
Εικόνα gpiter
Απών/απούσα

Όχι η κρυσταλλωση δεν εχει να κάνει με την καθαρότητα σε καμια περίπτωση.....ίσα ισα που αυτο εξηγώ. Η κρυσταλλωση ειναι ενα φυσικό φαινόμενο του μελιου και δεν εχει να κάνει με την νοθεία του. Ολα τα μελια νοθευμένα ή καθαρά κρυσταλλωνουν.
Δεν κρυσταλλωνουν τα μελια που εχουν δεχθεί ισχυρή θερμική επεξεργασία. Επίσης δεν κρυσταλλωνει και το μελι Ελάτης απο την φύση του εκτος και αν η μελισσα κατα την συλλογή του το εχει ανακατέψει με νεκταρ και απο αλλα φυτα καθως στα κελιά δεν το αποθηκεύει ξεχωριστά.
Δεν γνωρίζω άλλο πιο σκούρο μελι απο της βελανιδιάς που να βγαίνει στον ελλαδικό χώρο.
Ως προς το μελι πάντως πρέπει να πούμε πως η νοθεία με ζάχαρη ειναι η μια όψη. Αν και καταδικαστέα ως απάτη δεν μπορει να προκαλέσει σοβαρά πρόβλημα στον οργανισμό μας....το πρόβλημα ειναι οι θεραπείες των σμηνων και τα υπολείμματα απο φάρμακα που μένουν στο μελι.
Ευτυχώς τα τελευταία χρονια υπάρχει ενα έντονο κύμα ήπιων και βιολογικών παραγωγών μελιου και στην Ελλάδα με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν εξαιρετικά μελια αρίστης ποιότητας και σε αυτο το σημειο να πούμε πως τα βιολογικά μελια μας σαρώνουν τα βραβεία σε διεθνής διαγωνισμούς καθως το εξαιρετικό ξηροθερμικο μας κλίμα βγάζει......θα μου επιτρέψετε να πω...... μελια αγιασμούς!!
Για αυτο το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε ειναι να βρείτε μελισσοκόμους που τους εμπιστεύεστε και ακομα καλυτερα να τους γνωρίζετε και προσωπικά και μην αγοράζετε απο τον καθε τυχαίο.

Καλημέρα !!!

Alexandrosp73
Εικόνα Alexandrosp73
Απών/απούσα

Η άποψη ότι η ζάχαρη "τρέφει" τον καρκίνο οφείλεται σε ένα chain mail που είχε κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο και υποτίθεται ότι ήταν από ένα Νοσοκομείο του εξωτερικού.Τελικά διαψεύστηκε από το ίδιο το νοσοκομείο ότι έκανε τέτοιου είδους έρευνα και ότι εξήγαγε αυτά τα αποτελέσματα. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η ζάχαρη κάνει καλό (μάλλον το αντίθετο). Η θεωρία πατάει στο γεγονός ότι τα καρκινικά κύτταρα χρειάζονται μεγάλη ποσότητα ενέργειας για να αναπαραχθούν κάτι που μπορεί να τους προσφέρει η γλυκόζη. Αυτό όμως ίσως να συμβαίνει ΑΦΟΥ πάθει κάποιος καρκίνο, καθώς η άποψη ότι τα καρκινικά κύτταρα υπάρχουν έτσι και αλλιώς στον οργανισμό και περιμένουν να αναπαραχθούν, είναι ασφαλμένη.
Η διατροφή μας πρέπει να είναι ισορροπημένη, αυτό είναι το σίγουρο.

rnd
Εικόνα rnd
Απών/απούσα

Το καταλαβα, ηταν ξεκαθαρη και λεπττομερεστατη η εξηγηση σου.

Απλα ειπες οτι ο κοσμος νομιζει οτι το ζαχαρωμενο μελι ειναι νοθευμενο ενω εχω την ακριβως αντιθετη εμπειρια απο οσους εχω μιλησει

Επισεις δεν γνωριζα οτι με θερμικη επεξεργασια δεν κρυσταλωνει και αυτο μου καταρριπτει την θεωρια οτι τα μελια που περνουσαν το τεστ ηταν και καλα για καταναλωση. Οχι οτι κανουν και κακο, αλλα ~10€ το κιλο για καποια αδιαφορη, αλλα ευγευστη, γλυκαντικη ουσια με γευση μελιου, ειναι κοροϊδια

Λοιπον, πολυ χαρηκα που πιασαμε τη συζητηση. Ανεκτιμητες πληροφοριες.

Εαν διαβαζει καποιος μελισσοκομος με αρκετη παραγωγη ή εαν γνωριζετε καποιον, θα εκτιμουσα ενα ΠΜ με τηλεφωνο επικοινωνιας γιατι 2 που γνωριζω, ο ενας ειναι προς τα Γιαννενα και ο αλλος σε καποιο βουνο κοντα στο Μεσολλογγι. Στις λαικες τις γειτονιας ειναι ρουλετα. Οι ιδιοι πωλητες αλλες φορες εχουν καθαρο και αλλες νοθευμενο

--------
Σχετικα με τη γλυκοζη και τον καρκινο, δεν το εχω ψαξει τοσο γιατι δεν εχω, ελπιζω. Καταλαβαινω οτι θα πρεπει να εχεις για να αποτελεσει πιθανα προβλημα η καταναλωση της. Απλα εμαθα, απο καποιον που συμετειχε σε καποια τετοια ερευνα στο πολυτεχνειο, οτι με αυτο τον τροπο "στελνουν" τα φαρμακα που δοκιμαζουν για την καταπολεμιση του. Επειδη εαν, χτυπα ξυλο, συμβει το κακο δεν θα το γνωριζεις αμεσως. Αρα οσο πιο απεξαρτημενος εισαι τοσο το καλυτερο, για να εχεις και το κεφαλι σου ισυχο

rnd
Εικόνα rnd
Απών/απούσα

Πριν 2-3 χρονια ειχα δει ενα ντοκιμαντερ για τις μελισσες που με γεμιζει θλιψη καθε φορα που το σκεφτομαι. Οσο περισσοτεροι το γνωριζουν ομως τοσο το καλυτερο, οποτε μιας και το θυμηθηκα θα μοιραστω και αυτο.

Οι μελισσες ειναι ιδιεταιρα ευπαθεις στην περιβαλλοντικη μολυνση. Ενω φυτοφαρμακα οπως το DTT και αλλα ειναι ακραια τοξικα για αυτες.

Το ντοκιμαντερ εδειχνε περιοχες στην κινα που η μολυνση ηταν τοσο μεγαλη, κυριως απο τα φυτοφαρμακα που χρησημοποιουσαν μιας και δεν ηταν βιομηχανικες περιοχες, που οι μελισσες ειχαν εκλειψει εντελως σε τεραστια ακτινα πολλων χιλιομετρων. Ειχαν προσπαθησει να κανουν εισαγωγη μελισων αλλα δεν αντεχαν πολυ και επειδη σε παγκωσμιο επιπεδο πια υπαρχει κινδυνος για τις μελισσες δεν ειχε νοημα να συνεχιζουν να εισαγουν και να της σκοτωνουν εκει. Και ετσι σταματησαν.

Αυτο ομως δεν ηταν το κυριως προβλημα καθως θα μπορουσαν να παρουν το μελι τους απο αλλου. Ομως χωρις μελισσες ποιος θα εκανε την γονιμοποιηση των δεντρων που καλιεργουσαν? Ο ανεμος δεν ειναι αρκετος. Σιγα σιγα λοιπον αρχισαν να χανουν και την παραγωγη τους και πλεον οι κατοικοι αυτων των περιοχων δεν ειχαν τροπο επιβιωσης.

Ετσι κατεληξαν να κανουν οι ιδιοι τη γονιμοποιηση. Σου ραγιζει η καρδια να τους βλεπεις με καλαμια που στην ακρη τους ειχαν βαμβακι, εαν θυμαμαι καλα, και να προσπαθουν να γονιμοποιησουν τα δεντρα

Θα προσπαθησω να το βρω. Πρεπει να το δειτε να γνωριζετε. Μιλουσε και για αλλα πραγματα οπως το οτι οι θορυβοι αποπροσανατολιζουν τις μελισσες κανοντας τες να χανονται και στη συνεχεια να πεθαινουν μονες, μη βρησκοντας τροπο να επιστρεψουν και ετσι ολοκληρες αποικιες να καταρρεουν

Φανταζεστε τι εχει να γινει εαν οι μελισσες εκλειψουν σαν ειδος? Κινδυνευει να εκλειψει καθε μορφη ζωης στον πλανητη. Θα επιβιωναν οι θαλασσιες μορφες ζωης (δευτερη ευκαιρια στα δελφινια!) αλλα σε τι βαθμο? Θα υπεραλιευαμε τα παντα στην προσπαθεια μας να τραφουμε

gpiter
Εικόνα gpiter
Απών/απούσα

Ενα πολυ όμορφο και συνάμα σκληρό ντοκιμαντέρ με θέμα την μελισσα που αξίζει να δείτε ειναι και το παρακάτω.
http://www.youtube.com/playlist?list=PLSnCxsKYJbZdlEYGwugdPLzmBnFLQ0jL1

Σπίθας Στο Σκοτάδι
Εικόνα Σπίθας Στο Σκοτάδι
Απών/απούσα

Προσωπικά δεν επιλέγω μέλι γνωστών εταιριών αλλά μόνο
τοπικών Ρεθεμνιωτών παραγωγών.
Αποφεύγω το Αττική και της Cremel που είναι νοθευμένα.

Για το κακάο, τα ΙΟΝ, Γιώτης και Παυλίδης είναι σκόνες
και όχι κακάο.
Θεωρώ κορυφαίο το Van Hauten[είναι καφέ σκούρο με έντονη γεύση]
αλλά είναι ακριβό[τα 125γρ γύρω στα 2,55-2,90ε]
ενώ αρκετά καλό είναι το βιολογικό Green&Blacks
[τιμή περίπου 4ε τα 125γρ].
Πίνω ζεστό κακάο, με λίγο γλυκόριζα και τζίντζερ ή μαστίχα χίου
και ένα κουταλάκι μέλι.
Πολύ σπάνια, προσθέτω μία πρέζα Metaxa 12*

Γάλα πίνω πότε πότε Κατσικίσιο, αλλά το βάρος το έχω
ρίξει στο γιαούρτι... τρώω μόνο πρόβειο με πέτσα και
βάζω μέσα κανέλα, γλυκόριζα και τζίντζερ +ξηρούς καρπούς
και ένα κουταλάκι μέλι.
Δεν τρώω αγελαδινά γιαούρτια δεν είναι καλής ποιότητας.

Ενδιαφέροντα όσα ειπώθηκαν πάντως... συγχαρητήρια για τα άρθρα σας.

rnd
Εικόνα rnd
Απών/απούσα

Γιατι λες οτι τα "ελληνικα" κακαο ειναι σκονες?

Το γιωτης ειναι το πιο σκουρο και πικρο που εχω βρει στην αγορα. Το van hauten ειναι ελαφρως πιο ξανθο απο του παυλιδης και το μαρατα. Της ιον ειναι καταξανθο και κακοαλεσμενο.

Εαν γνωριζεις κατι παραπανω ομως σχετικα με την επεξεργασια τους μοιρα σου το παρακαλω.

Ενδιαφερουσες οι προτασεις σερβιρισματος κακαο-γιαουρτης. Θα τις δωκιμασω και θα μοιραστω και τις δικες μου.

Συνηθως βαριεμαι να το κανω πιο περιπλοκο αλλα οταν εχω ορεξη το κακαο το φτιαχνω με φλουδα πορτοκαλι, διαφορες χρωματα μπαλες πιπερι και κανελα. Καποιες φορες, σπανια, βαζω και μελι, αφου γινει χλιαρο και πιο σπανια ξεραμμενο τσιλι

Γιαουρτι προτιμω και εγω το ιδιο με εσενα, αληθινο προβειο. Συνηθως το τρωω με μελι μονο που ειναι το αγαπημενο μου. Εαν χρειαζομαι κατι να με κρατησει ομως βαζω βρωμη, μαυρες σταφιδες, αποξηραμενες μπανανες και το μυστικο συστατικο, αποξηραμενη καρυδα

Σπίθας Στο Σκοτάδι
Εικόνα Σπίθας Στο Σκοτάδι
Απών/απούσα

Είχα διαβάσει κάποια στιγμή ότι τα κακάο που κυκλοφορούν
στην αγορά δεν είναι 100% κακάο, αλλά έχουν πχ περιεκτικότητα
σε κακάο 30-40%. Και το υπόλοιπο είναι κάποιο είδος σκόνης.
Από εκεί και πέρα το πιο σκούρο της αγοράς είναι το Van Hauten
και όχι το Γιώτης ή το Παυλίδης... θα το διαπιστώσεις και στην γεύση.
Μακράν πιο γλυκόπιοτο το Van Hauten τα άλλα είναι παράξενα στην γεύση.
Πρόσφατα είχα πάρει ΙΟΝ και το πέταξα..
Γενικά τα έχω δοκιμάσει ΟΛΑ που ανέφερες και κατέληξα στο Van Hauten.
Δοκίμασε το Green & Blacks είναι πολύ καλής ποιότητας..
http://i6.goodness-direct.co.uk/d/599686b.jpg
[δεν το αγοράζω συχνά είναι πανάκριβο.. 4ε τα 125γρ.. το βρίσκω
μόνο στα μαγαζιά με βιολογικά]

Εύγε για την προτίμηση σου στο πρόβειο γιαούρτι με πέτσα...
Μακράν το καλύτερο και το θεωρώ υπερτροφή.. δίνει υγεία και ευεξία.

Επίσης είμαι υπέρ του πράσινου τσαγιού
θεωρώ εξαιρετικό το MLESNA..http://www.quality-food.eu/image/cache/data/Mlesna_Green_Tea-500x500.jpg
υπάρχει και το LIPTON GREEN GUNPOWDERhttp://www2.woolworthsonline.com.au/Content/ProductImages/big/765883.jpg
άσχετα αν έχουν ακουστεί κάποια αρνητικά για την Lipton
τα φακελάκια τύπου πυραμίδας είναι 100% αληθινό τσάι

Από'κει και πέρα, μία ακόμα υπερτροφή είναι το καστανό ρύζι.
Δοκιμάστε ένα πιάτο με 4-5 κουταλιές πρόβειο γιαούρτι...
πραγματικά απογειώνει την αίσθηση στον ουρανίσκο!
Το Uncle Ben's είναι εξαιρετικής ποιότητας[βγαίνει σε κουτί
με 4 σακουλάκια] αλλά σίγουρα κάποιο βιολογικό θα έχει ανώτερη
ποιότητα.

avadon
Απών/απούσα

Γεια σας φίλοι και φίλες, 

πολύ ενδιαφέρον θέμα περί μελιού. 

Σήμερα που λέτε, πήρα ένα μέλι από έναν παραγωγό, με βιολογική σφραγίδα επάνω. Το μέλι είναι δέντρων και όχι ανθέων. Έχει αρκετά σκουρόχρωμο χρώμα και είναι πολύ κολώδες. τόσο κολλώδες που είναι σαν να έχει ίνες. Επίσης, στις άκρες γύρω γύρω στο εσωτερικού του Βάζου, στο πάνω μέρος κυρίως, είναι λίγο πιο άσπρο που μοιάζει με αφρό, αλλά δεν είναι βέβαια. Τέλος μου είπε ότι, αυτό το μέλι (και νομίζω γενικά τα πιο σκουρόχρωμα και αυτά που προέρχονται από δέντρα) είναι πιο θρεπτικά από των ανθέων. 

Από αυτά τα χαρακτηριστικά, καθώς είδα στα πιο πάνω σχόλια 1-2 που ασχολούνται με την μελισσοκομία, πώς σας φαίνεται? Είναι 100% γνήσιο καλό μέλι ?