Ορθοπεταλιές χωρίς στάση για 60 ώρες!

Εκδότης: 
ΤΑ ΝΕΑ

57χρονος βετεράνος ποδηλάτης θα διανύσει απόσταση 1.600 χιλιομέτρων

Θα κάνει πετάλι χωρίς να πραγματοποιήσει καμία στάση για περίπου 60 ώρες καλύπτοντας μία απόσταση 1.600 χιλιομέτρων. Από τα Τρίκαλα έως την Αδριανούπολη της Τουρκίας και ξανά πίσω στα Τρίκαλα.

Αυτός είναι ο στόχος του βετεράνου πρωταθλητή της ποδηλασίας (πανελληνιονίκης, μεσογειονίκης, βαλκανιονίκης και παγκόσμιος πρωταθλητής με την ομάδα της Πυροσβεστικής) κ. Στέλιου Βάσκου. Η εκκίνηση θα γίνει το πρωί της Πέμπτης 3 Ιουνίου και έπειτα από δύο ημέρες τόσο εκείνος όσο και η ομάδα που θα τον συνοδεύει θα γνωρίζουν εάν θα έχει καταφέρει να ξεπεράσει τις δυσκολίες του εγχειρήματος: την κούραση αλλά και τις καιρικές συνθήκες.

Ο 57χρονος ποδηλάτης μιλώντας στα «ΝΕΑ» δηλώνει αισιόδοξος ότι θα ολοκληρώσει τη διαδρομή. Αλλωστε, λέει, ο σκοπός της 60ωρης ποδηλατοδιαδρομής είναι ιερός: «Ολα τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν από τους χορηγούς που θα στηρίξουν την προσπάθειά μου θα διατεθούν σε άπορους αλλά και σε ιδρύματα της περιοχής. Αυτό είχα κάνει και πέρυσι. Είναι σημαντική η ηθική ικανοποίηση όταν ξέρεις ότι βοηθάς ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Την περασμένη χρονιά βοηθήσαμε οικονομικά ένα κοριτσάκι που έπρεπε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο του εξωτερικού».

Σημειώνεται ότι πέρυσι ο κ. Βάσκος είχε επιχειρήσει να ποδηλατήσει χωρίς στάση από τα Τρίκαλα έως την Κωνσταντινούπολη και να επιστρέψει στη θεσσαλική πόλη. Ομως ένα πρόβλημα υγείας τον ανάγκασε να σταματήσει κατά την επιστροφή του στη Θεσσαλονίκη. Είχε προηγηθεί πριν από 4 χρόνια η επιτυχημένη διαδρομή του χωρίς στάση Τρίκαλα- Αθήνα- Τρίκαλα.

Οπως προσθέτει όμως ο ποδηλάτης αυτή φορά θα βάλει τα δυνατά του για να τα καταφέρει και για έναν άλλο λόγο. «Θέλω να περάσω το μήνυμα ειδικά σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που όλοι βιώνουμε, πως ο άνθρωπος έχει δυνατότητες και μπορεί να καταφέρνει σημαντικά πράγματα».

Οι δυσκολίες
Μία από τις δυσκολίες που θα πρέπει να ξεπεράσει ο ποδηλάτης από τα Τρίκαλα είναι οι καιρικές συνθήκες. Πέρυσι είχε κουραστεί από τους κόντρα ανέμους κυρίως στο έδαφος της Τουρκίας. «Γι΄ αυτό σημαντικό ρόλο θα παίξει το τέμπο το δικό μου σε περίπτωση που πνέουν άνεμοι. Πρέπει να προσέξω τον ρυθμό μου, ώστε να μην ξοδεύω πολλές θερμίδες εάν έχει ανέμους», λέει. Επίσης, ένα άλλο θέμα που θα πρέπει να προσέξει είναι η τροφοδοσία του με υγρά καθ΄ όλη τη διάρκεια της διαδρομής. «Είναι απαραίτητο να πίνω μισό ποτήρι νερό κάθε 10 χιλιόμετρα. Ολα αυτά πάντως θα πρέπει να γίνονται εν κινήσει». Κι όλα αυτά παρά τις συστάσεις κάποιων γιατρών που του λένε ότι αυτό που κάνει είναι επικίνδυνο για την υγεία του αλλά και τις ενστάσεις της οικογένειάς του. Επίπονη και πολύωρη όμως είναι και η προετοιμασία που κάνει ο 57χρονος ποδηλάτης. Μέρα παρά μέρα διανύει περίπου 180 χιλιόμετρα με το ποδήλατό του. «Είμαι 7 ώρες πάνω στο ποδήλατο και καίω γύρω στις 6.000 θερμίδες», λέει.

Στο πλευρό του είκοσι εθελοντές

ΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ πολλών φορέων της περιοχής θα έχει ο ποδηλάτης Στέλιος Βάσκος. Ανάμεσα σ΄ αυτούς που στηρίζουν το εγχείρημά του είναι ο δήμος, η νομαρχία, ποδηλατικοί σύλλογοι της περιοχής, φίλαθλοι της ΑΕΚ- ο ποδηλάτης αγωνιζόταν με τα χρώματά της. Επίσης ομάδα 20 εθελοντών με οχήματα θα ακολουθούν τον κ. Βάσκο καθ΄ όλη της διάρκεια της διαδρομής προκειμένου να τον τροφοδοτούν και να τον βοηθούν. Την πορεία του θα συνοδεύει και ασθενοφόρο για την περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα υγείας. Οι εθελοντές που θα είναι στο πλευρό του- έχει συσταθεί οργανωτική επιτροπή για το εγχείρημά του- είναι αισιόδοξοι. «Πέρυσι είχε πάρα πολύ αέρα στην Τουρκία. Αυτό τον κούρασε και έτσι δεν τα κατάφερε. Φέτος πιστεύω ότι θα τα καταφέρει. Αλλωστε ο σκοπός του είναι ιερός», τονίζει ο κ. Θύμιος Μαγγουρίτσας.

Ανθρωποι που υποστηρίζουν την προσπάθεια του 57χρονου ποδηλάτη έχουν δημιουργήσει μάλιστα και γκρουπ στο facebook, το «ΤΡΙΚΑΛΑΒΟΥΛΓΑΡΙΑ- ΤΟΥΡΚΙΑΤΡΙΚΑΛΑ ΜΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟ» που αριθμεί 3.325 μέλη.

Αρθρογράφος: 
Μάνος Χαραλαμπάκης
Ημερομηνία: 
Τρίτη, 25 Μάιος, 2010
Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
contact