Προώθηση βιώσιμης κινητικότητας

2 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
aldro
Απών/απούσα

ΑΞΟΝΑΣ "Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής και Βιώσιμη Διαχείριση του Αστικού Περιβάλλοντος"

Αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας. Απώτερος στόχος είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η βελτίωση της ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης.

Πώς επιτγχάνεται αυτο; Με την χρήση νεών τεχνολογιών που περιορίζουν την ενεργειακή κατανάλωση, με την θωράκιση απέναντι σε περιβαλλοντικούς κινδύνους, με σημαντικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση του περιβάλλοντος της πόλης Παράλληλα, ενισχύεται με τη προαγωγή ήπιων μορφών μετακίνησης, όπως το βάδισμα και το ποδήλατο.

Ο δήμος Αθηναίων σχεδιάζει επίσης σημαντικές παρεμβάσεις για τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, τους χαμηλότερους ρύπους και τη βέλτιση αξιοποίηση ενεργειακών και οικονομικών πόρων.

Διαβούλευση μέχρι 20 Μαρτίου

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
airpeace79
Εικόνα airpeace79
Απών/απούσα

...........αντέγραψα και στέλνω.
Περιορισμός της κατανάλωσης ενέργειας λοιπόν,με πρώτο και κύριο στόχο το Ι.Χ αυτοκίνητο,την πρώτη και σημαντικότερη πηγή κατασπατάλησης ενέργειας στην πόλη μας.

Με δημιουργία της κατάλληλης πολεοδομικής δομής και μορφής, που περιορίζει την ανάγκη μηχανικής μετακίνησης και ελαχιστοποιεί την επιφάνεια του δημόσιου χώρου που αποδίδεται στο αυτοκίνητο, έτσι ώστε η πόλη να λειτουργήσει με λιγότερα οχήματα και να προσφέρει στους κατοίκους της περισσότερους ελεύθερους χώρους χαρακτηριστικό παράδειγμα το κλείσιμο του κέντρου της πόλης της Μπολώνια στην κίνηση των αυτοκινήτων μείωσε την ημερήσια ποσότητα μηχανοκίνητων οχημάτων από 160.000 σε 35.000.

Με ανάπτυξη αξιόπιστων και ελκυστικών δικτύων δημοσίων συγκοινωνιών που θα είναι πράγματι ανταγωνιστικά προς τα ιδιωτικά μέσα μεταφορών καθώς ένα άτομο που χρησιμοποιεί Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για ένα χρόνο αντί να οδηγεί μόνος του από και προς τη δουλειά γλυτώνει το περιβάλλον από 4,1 κιλά υδρογονάνθρακες, 28,1 κιλά μονοξείδιο του άνθρακα, και 2.2 κιλά οξείδια του αζώτου.

Με κατασκευή κατάλληλων υποδομών για τον πεζό και τον ποδηλάτη, γιατί το ποδήλατο και το περπάτημα ενισχύουν την εξοικονόμηση ενέργειας και χρήματος, τη μείωση της ρύπανσης και την αποτελεσματικότερη λειτουργία της πόλης ειδικότερα αν ένας στους τέσσερις μετακινιόταν απλώς 8 χιλιόμετρα τη βδομάδα με ποδήλατο, ο αέρας θα γλύτωνε 6.7 εκατομμύρια τόνους διοξείδιο του άνθρακα.
Τα τεράστια κέρδη που θα αποφέρουν οι παραπάνω ενέργειες θα είναι τόσα ώστε θα υπερκαλυφθούν οι πόροι τόσο για την αυξησή του πρασίνου,την βελτίωση των κοινόχρηστων χώρων και την ανάπτυξη της βιώσιμης κινητικότητας.Είναι γνωστό άλλωστε πως η ποιότητα των παραπάνω είναι αντιστρόφως ανάλογη της χρήσης του αυτοκινήτου.Όσο μεγαλύτερη η χρήση του αυτοκινήτου τόσο χειρότερη η γενικότερη εικόνα της πόλης.

contact