ποδηλατική συμπεριφορά (14/3/2010)

15 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
MX
Εικόνα MX
Απών/απούσα

Συνάντησα εχθές Κυριακή 14 Μαρτίου την ποδηλατοπορεία στο ύψος του Τροκαντερό και την ακολούθησα με το ποδήλατό μου μέχρι το σημείο που διέσχισε την παραλιακή και ανέβηκε προς το Παλαιό Φάληρο.
Διάβασα στο site σας ότι ήταν μια πορεία υπέρ των ποδηλατόδρομων. Θα ήθελα να κάνω κάποιες παρατηρήσεις για την συμπεριφορά κάποιων ποδηλατών:

1. Η πορεία γινόταν στο δρόμο, στον πεζόδρομο και σε κάποια πιο στενά μονοπάτια.
Στον πεζόδρομο της μαρίνας Φαλήρου κάποιοι έκαναν κόλπα, ανεβοκατεβαίνοντας σκαλοπάτια με τα ποδήλατα και περνώντας πολύ κοντά στους πεζούς με μεγάλη ταχύτητα. Η πορεία όμως δεν είχε σκοπό να φτιαχτούν χώροι για τέτοια κόλπα. Δε γνωρίζω αν αυτοί οι ποδηλάτες συμμετείχαν στην πορεία ή βρέθηκαν τυχαία εκεί όπως και εγώ, οπότε δεν είχαν κάποιο λόγο να σεβαστούν το αίτημά της.

2. Πιο μετά, σε κάποιο σημείο κοντά στην παιδική χαρά του Παλαιού Φαλήρου, το μονοπάτι είχε μια ράμπα και παράλληλα μερικά σκαλοπάτια, οπότε ο πεζός μπορούσε να επιλέξει ένα από τα δύο. Τα ποδήλατα ξεκίνησαν να περνούν τη ράμπα ένα-ένα, ενώ οι πεζοί περίμεναν (προφανώς δεν ήθελαν να ανεβοκατεβούν τα σκαλοπάτια, πράγμα λογικό αφού ήταν μεγάλοι άνθρωποι). Μια πεζή κυρία διαμαρτυρήθηκε και ένας ποδηλάτης της απάντησε κάτι του στυλ "Θα σε βρούμε όταν γυρίσουμε". "Ούστ" του είπε αυτή και το ίδιο απάντησε ο ποδηλάτης. Ούτε πάλι γνωρίζω αν αυτός συμμετείχε στην πορεία.

Πέραν του αν αυτοί οι ποδηλάτες συμμετείχαν ή όχι, η συμπεριφορά τους ήταν αγενής. Φερόντουσαν σαν να ήταν οι πεζοί εχθροί τους, δηλαδή όπως ακριβώς φέρονται πολλοί άλλοι οδηγοί που ενοχλούν καθημερινά. Δε φταίνε όμως οι πεζοί που δεν υπάρχουν ποδηλατόδρομοι, έτσι δεν είναι;

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
bluescorpion
Εικόνα bluescorpion
Απών/απούσα

h eugenia einai thema agogis distixos apo polous lipi se authn thn xora aneksartita an odigoun podilato h fortigo ...

strouf
Εικόνα strouf
Απών/απούσα

με τον προλαλήσαντα !

Η συμπεριφορά και η αγωγή του καθενός είναι ελάχιστα (έως καθόλου) συνδεδεμένη με το τι οδηγεί ή ποιά γλώσσα μιλάει.
Δυστυχώς, σε οποιαδήποτε ομαδική εκδήλωση υπάρχουν πράξεις και συμπεριφορές παράφωνες και ασύμβατες με το γενικό κλίμα ή τα αιτήματα. Αυτό δε σημαίνει πως οι υπόλοιποι συμμετέχοντες σε αυτή την εκδήλωση/συγκέντρωση/ πορεία/συναυλία συμφωνούν ή δεν ενοχλούνται. Είναι όμως εξαιρετικά δύσκολο να περιφρουρήσεις και να αστυνομεύσεις τη συμπεριφορά του καθένα.
Γιά τη χθεσινή πορεία συγκεκριμένα. Υπήρχαν πολλά παιδιά και έφηβοι μαζί μας, που είδαν μια ευκαιρία να διασκεδάσουν(θεμιτό), να βολτάρουν με ασφάλεια (επίσης θεμιτό), αλλά και να ανταποδώσουν ίσως μέρος του ρατσισμού που υφίστανται καθημερινά από τους οδηγούς των αυτοκινήτων! Υπήρξαν εντάσεις και αψιμαχίες κάποιες φορές.Δεν μπορώ όμως να δεχτώ πως αυτό ήταν το γενικότερο κλίμα της πορείας. Και τα θετικά σχόλια που εγω τουλάχιστο εισέπραξα περνώντας, ήταν μακράν περισσότερα από τις γκρίνιες. Θέλω να πιστεύω πως και οι δυσαρεστημένοι πεζοί που ανέφερε ο ΜΧ, δε μας βάζουν όλους στο ίδιο καζάνι...

Diakon
Απών/απούσα

Αυτά παρατήρησα και δεν θέλω πια να συμμετέχω σε ομαδικές εκδηλώσεις. Η καφρίλα λίγων ποδηλατών είναι αντίστοιχη των αυτοκινητιστών που κατηγορούμε, αλλά φτάνει για να μας αμαυρώσει όλους. Πολλοί μάλιστα τους δικαιολογούν, μιλώντας για εκτόνωση. Όπως συμβαίνει με τα πάντα στην χώρα μας, η ηλιθιότητα ξεχειλίζει και πνίγει όλες τις καλές προθέσεις. Μπορεί να είναι λίγοι, μπορεί να είναι δύσκολος ο περιορισμός τους, αλλά οι περισσότερες τέτοιες κινητοποιήσεις καταλήγουν στην αναρχία και ασέβεια που στιλητεύουμε.

Greendevil
Απών/απούσα

το πρόβλημα σε αυτή την χώρα είναι η έλλειψη παιδείας και σεβασμού στον συνάνθρωπο! καταντήσαμε η χώρα του "ξέρεις ποιος είμαι εγώ?", του "έλα μωρέ" και του κοινώς σας γράφω όλους εκεί που δεν πιάνει μελάνι! όπως στρώσαμε θα κοιμηθούμε, περαστικά μας...

zouzouni
Απών/απούσα

αυτό δεν είναι λόγος να μην ξανάρθετε σε πορείες. Άλλο το ένα (έλλειψη παιδείας που δεν μερικοί δεν έχουν) και άλλο το άλλο (η πορεία για κάποια αιτήματα). Οπότε αφού με το να μην έρθετε στην πορεία, δεν θα γίνουν κάποιοι πολιτισμένοι, γιατί να μην έρθετε έτσι κι αλλιώς; Μόνο το ποδηλατικό κίνημα θα χάσει από μια τέτοια ενέργεια.

Από την άλλη καταλαβαίνω το σκεπτικό: δεν θέλω να συμμετέχω σε κάτι που δεν με αντιπροσωπεύει 100%. Σύμφωνοι...το δέχομαι.

Δυστυχώς όμως δεν είναι κάτι που μπορούν να χειριστούν οι διοργανωτές γιατί δεν μπορούν να ξέρουν απ'έξω την ψυχοσύνθεση των συμμετεχόντων για να κάνουν face control. Γενικά όταν κινούμαστε σε ομάδα υιοθετούμε την ψυχολογία της μάζας και φυσικά μερικοί μπορεί να παρεκτραπούν. Αναπόφευκτο, αλλά τι να κάνεις;

bluescorpion
Εικόνα bluescorpion
Απών/απούσα

zouzouni wrote:
αυτό δεν είναι λόγος να μην ξανάρθετε σε πορείες. Άλλο το ένα (έλλειψη παιδείας που δεν μερικοί δεν έχουν) και άλλο το άλλο (η πορεία για κάποια αιτήματα). Οπότε αφού με το να μην έρθετε στην πορεία, δεν θα γίνουν κάποιοι πολιτισμένοι, γιατί να μην έρθετε έτσι κι αλλιώς; Μόνο το ποδηλατικό κίνημα θα χάσει από μια τέτοια ενέργεια.

Από την άλλη καταλαβαίνω το σκεπτικό: δεν θέλω να συμμετέχω σε κάτι που δεν με αντιπροσωπεύει 100%. Σύμφωνοι...το δέχομαι.

Δυστυχώς όμως δεν είναι κάτι που μπορούν να χειριστούν οι διοργανωτές γιατί δεν μπορούν να ξέρουν απ'έξω την ψυχοσύνθεση των συμμετεχόντων για να κάνουν face control. Γενικά όταν κινούμαστε σε ομάδα υιοθετούμε την ψυχολογία της μάζας και φυσικά μερικοί μπορεί να παρεκτραπούν. Αναπόφευκτο, αλλά τι να κάνεις;


+ 1!!!

vang
Απών/απούσα

Το ερώτημα "συμμετείχε στήν πορεία " δέν έχει νόημα...

Αφού ήταν μαζί με τους άλλος την ίδια στιγμή συμμετείχε!

Η πορεία/βόλτα είναι ανοικτή σε όλο τον κόσμο, όχι για "μέλη μόνο" και μάλιστα δέν υπάρχει ούτε κάποια συγκροτημένη ομάδα, σύλλογοος, κόμμα κλπ πού τήν διοργανώνει. Είναι μία κίνηση/εκδήλωση συλλογικότητας.

Έτσι δέν είναι δυνατό ούτε να υπάρχει οργανωμένη περιφρούρηση, ούτε να αναζητηθούν ευθύνες σε κάποια διοικούσα αρχή.

Προσωπικά έχω πολλάκις επιτημήσει/παρατηρήσει, μέχρις τσακωμού, συμπεριφορές ή συνθήματα πού θεωρώ ανάρμοστα...

Αν τώρα η εμφάνιση αυτών τών συμεριφορών από μικρή και διαρκώς μειούμενη μειοψηφία, μετατρέπεται με την ανοχή των πολλών, σε συνήθη συμπεριφορά, τότε το κάθε άτομο απλά θα απέχει, η δέ συλλογικότητα πρέπει να ασχοληθεί με την λήψη αναγκαίων μέτρων.

ktselios
Απών/απούσα

Έχω συμμετάσχει σε αρκετές ποδηλατοπορείες. Το συμπέρασμά μου είναι το εξής:

Οι περισσότεροι έρχονται για τη βόλτα και όχι για την ουσία. Υπάρχουν πολλοί που θέλουν να βγάλουν κάποια αποθυμένα τους. Πολλοί το "παίζουν" μάγκες ΕΚ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΟΥΣ (είμαστε πολλοί και ποιος θα με πειράξει)!

Τα λάθη που γίνονται από αρκετούς εντοπίζονται στα εξής:

1. Θεωρούν ότι μπορούν να ποδηλατούν όπου θέλουν (πεζοδρόμια, σε όλο το πλάτος των δρόμων καταλαμβάνοντας όλες τις λωρίδες κλπ)
2. Συμπεριφορά επιθετική και εγωιστική
3. "Αναρχία", δηλαδή ο καθένας κάνει ό,τι θέλει, πάει όπου θέλει...

Επιπλέον θεωρώ ότι πολλές ποδηλατοπορείες και critical masses στερούνται σημαντικών πληροφοριών όπως:
4. Προδιαγεγραμμένη και δημοσιευμένη διαδρομή ώστε να είναι γνωστή στους συμμετέχοντες,
5. Χρονική διάρκεια πορείας,
6. "Αρχηγούς-οδηγούς" με εμφανή διακριτικά (πχ γιλέκα). Χρειάζονται 4-5 άτομα νομίζω...

Τέλος:
7. Θεωρώ ότι πρέπει να ενημερώνονται όλοι αυτοί που δεν γνωρίζουν για το λόγο μαζευόμαστε (δλδ οι περαστικοί). Υπήρχαν πολλοί που θεωρούν ότι κάνουμε αγώνα/είμαστε όμιλος/είναι τυχαίο γεγονός.
8. Οι πορείες να καταλήγουν σε κάποιες Διοικητικές Αρχές (πχ Δημαρχεία, Υπουργεία, ΜΜΜ κλπ) όπου θα επιδίδονται τα αιτήματα και ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ μας απαραιτήτως, ώστε να υπάρχει ένας "μπούσουλας". Είναι εύκολο να λες "θέλω ποδηλατόδρομους" αλλά πρέπει να δίνεις "μασημένη τροφή" στον άλλο ώστε να αρχίσει να κινείται κάτι (πχ ένας χάρτης, μια χονδρική εκτίμιση κόστους ανά Km, κλπ)

Πολλοί μηχανικοί/συγκοινωνιολόγοι θα μπορούσαν να βοηθήσουν μέσω των γνώσεων τους...

Μήπως να φτιαχτεί ένα topic και ένα project στο οποίο θα μαζεύοταν όλα αυτά;;

generation xx t...
Εικόνα generation xx terrorist
Απών/απούσα

Το critical mass ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΜΕ ΓΙΛΕΚΑ.
ΔΕΝ ΕΧΕΙ συγκεκριμενη πορεια.
ΔΕΝ ΕΧΕΙ χρονικη διαρκεια.
Ειναι οπως βγει.
Και αυτος ειναι ο σκοπος του διοτι ειναι μια ΓΙΟΡΤΗ.
Δεν ειναι Αθηναικο,ειναι παγκοσμιο και παντου γινεται ετσι.

Οταν λοιπον γινεται ενα παρτυ στους δρομους,ο μονος κανονας ειναι το χαμογελο.

Οσο για τα φαναρια τα οποια εχουν αναφερθει παλιοτερα οτι περναμε με κοκκινο,γινεται για την ασφαλεια οσων βρισκονται πιο πισω.

Οταν σπαμε σε δεκα κομματια και μπαινουν αναμεσα αμαξια,ειναι ΠΟΛΥ πιο επικινδυνο απο το να περασουμε ενα κοκκινο κατοπιν συνενοησης με τους οδηγους που περιμενουν.

Αυτα απο εμενα.

Περισσοτερες πληροφοριες www.criticalmass.gr

demy
Εικόνα demy
Απών/απούσα

Πάντως, άσχετα με το αν η πορεία με το ποδήλατο είναι εντός του πλαισίου critical mass ή όχι, υπάρχουν πολλοί πεζοί οι οποίοι ενοχλούνται και μόνο που βλέπουν τα ποδήλατα στον πεζόδρομο.
Όταν ποδηλατώ στο Φάληρο φροντίζω να είμαι ιδιαίτερα προσεκτική με τους πεζούς, μα παρόλαυτά ακούω σχόλια του στυλ "Αμάν πια με αυτά τα ποδήλατα" ή "Εδώ δεν είναι ποδηλατόδρομος!" Σε κοιτάνε λες και είσαι δεν ξέρω κι εγώ τι! Προσπαθώ να μην ασχολούμαι αλλά νιώθω πολύ οργισμένη με αυτή τους την συμπεριφορά.

SpyrosV
Εικόνα SpyrosV
Απών/απούσα

demy wrote:
Σε κοιτάνε λες και είσαι δεν ξέρω κι εγώ τι! Προσπαθώ να μην ασχολούμαι αλλά νιώθω πολύ οργισμένη με αυτή τους την συμπεριφορά.

Είναι αυτοί που πριν από λίγο έψαχναν να παρκάρουν... είναι γενικά στην τσίτα...
Άμα ήσουν λίγο γοριλάκι δεν νομίζω να σχολίαζαν.

ktselios
Απών/απούσα

Έχουν δίκιο όμως! Το πεζοδρόμιο είναι για τους πεζούς, όπως και να έχει παιδιά...
Είτε μας αρέσει είτε όχι, σε εμάς του ποδηλάτες!

spen
Απών/απούσα

δεν είδα ποτέ κανέναν πεζό να παραπονείται γιατί παρκάρουν μηχανές στα πεζοδρόμια, πολλές φορές και σε πολύ στενά πεζοδρόμια, ούτε όταν τα μηχανάκια θεωρούν ότι έχουν το ακαταλόγιστο στο να 'κόβουν' δρόμο από πεζοδρόμιο. Προσωπικά επιλέγω να βρίσκομαι πάντα στο δρόμο και μάλιστα ακολουθώ την σήμανση για να μην δημιουργώ θέματα στους πεζούς ή στην κίνηση με το να πηγαίνω αντίθετα, και πολλές φορές έχω επισημάνει σε οδηγούς μηχανής ότι το πεζοδρόμιο είναι για τους πεζούς. Κανένας ποτέ πεζός δεν σταμάτησε να ασχοληθεί και όλες τις φορές η αντιμετώπιση των οδηγών μηχανής πάνω σε πεζοδρόμιο είναι, γράψε με, ποια είσαι εσύ και τέτοια..

Τα ποδήλατα τους πειράζουν γιατί δεν τα έχουν συνηθίσει και τα φοβούνται. Από την άλλη.. θα ήθελα να δω και πεζούς να στηρίζουν τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων.

:)

Acinonyx
Εικόνα Acinonyx
Απών/απούσα

ktselios wrote:
Έχουν δίκιο όμως! Το πεζοδρόμιο είναι για τους πεζούς, όπως και να έχει παιδιά...
Είτε μας αρέσει είτε όχι, σε εμάς του ποδηλάτες!

Ο δρόμος είναι για τα αυτοκίνητα, τα πεζοδρόμια για τους πεζούς, η θάλασσα για τα πλοία, ο ουρανός για τα αεροπλάνα.. Τελικά τα ποδήλατα για που είναι; Αν είναι έτσι, να βγάλω την πίσω ρόδα και να το κάνω ποδήλατο γυμναστικής.