Δεν φτανει να με προσέχουν οι οδηγοι αυτοκινητιστες, πρεπει να προσεχουν και οι πεζοι

5 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
thanosman
Απών/απούσα

Αν όχι το ιδιο, πιστευω ότι υπαρχει και αρκετος κιδυνος από τους πεζους…ειδικα μεσα σε λεωφορους..οι πεζοι δεν φοβουνται να διασχισουν μια λεωφορο όταν δεν διερχεται καποιο αυτοκινητο και πολλες φορες αυτό εχεις ως αποτελεσμα αφου δεν βλεπουν τον μεγαλο ογκο του να πλησιαζει, να αγνοουν τον μικρο ογκου του ποδηλατου και να διασχισουν τον δρομο. Τις πιο πολλες φορες είναι οκ…αλλα μερικες όχι…σημερα μια κυρια διεσχισε την Λ. Βουλιαγμενης καθετα σε σημειο που δεν υπηρχε φαναρι ή διαβαση…και κάθως πηγε να περασει από το τερμα δεξια κομματι στο μεσαιο…ειδε μια μηχανη να ερχεται με ιλλιγιωδη ταχυτητα και σταματησε να τρεχει αποτομα…αυτό ειχε ως αποτελεσμα να κανω απιστευτο ελιγμο προς τα δεξια για να την αποφυγω (απο τα αριστερα ακουγα και εγω την μηχανη να πλησιαζει) και παραλιγο να πεσω κατω…οκ..μπορει να μην σκοτωνομουνα αλλα σιγουρα θα χτυπουσα…

Πρεπει να μας προσεχετε και εμας πεζοι μας φιλοι…

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
Nayarxos
Εικόνα Nayarxos
Απών/απούσα

Είναι γεγονός ότι ο πεζός "βλέπει" πίσω του με τ' αυτιά.
Δηλαδή αν δεν ακούει κάποιο όχημα να έρχεται θεωρεί ότι μπορεί να κατέβει από το πεζοδρόμιο, να περάσει το δρόμο κλπ. Αναρωτηθείτε, πόσες φορές όλοι μας το κάνουμε αυτό? Πολλές.

Επίσης κάτι που δεν ακούγεται, έχει μικρό όγκο και πάει αργά αξιολογείται πολύ χαμηλά στην κλίμακα κινδύνου, στο μυαλό ενός πεζού (σε σχέση με αυτοκίνητα, μηχανάκια κλπ). Γι' αυτό πολλές φορές συμβαίνει πεζός να βλέπει τον ποδηλάτη και απλά να τον αγνοεί και να βγαίνει μπροστά του.

Το άλλο χαρακτηριστικό είναι ότι τα "μοντέρνα" κουδουνάκια, δλδ αυτά που κάνουν ένα απλό ντιν-ντιν (σαν το τραμ δλδ), δεν είναι "καταχωρημένα" στο μυαλό του κόσμου ως ήχος ποδηλάτου, οπότε απλά τον αγνοούν. Τα παλαιού τύπου, που κάνουν ντρίνγκι-ντρίνγκι είναι πολύ πιο αποτελεσματικά γιατί στο υποσυνείδητο είναι συνδεδεμένο με το ποδήλατο των παιδικών χρόνων.

(Τα παραπάνω δεν τα διάβασα κάπου, αλλά αποτελούν συμπεράσματά μου, με βάση την προσωπική μου εμπειρία από κίνηση μέσα στην Αθήνα)

Για να αποφύγω τα παραπάνω έχω πάντα στο νου μου ότι οι πεζοί μπορούν ανά πάσα στιγμή να "στην κάνουν" και να κατέβουν στο δρόμο, κλπ. Γι' αυτό όταν δω κάποια "ύποπτη" κίνηση φροντίζω να κάνω αισθητή την παρουσία μου με το κουδουνάκι μου, αλλά πολλές φορές μιλώντας τους κιόλας (π.χ. "προσοχή παρακαλώ").

Και δύο άσχετα-σχετικά με το θέμα:
- Η Toyota (νομίζω) μελετάει να βάλει τεχνητό ήχο κινητήρα στα υβριδικά της, όταν αυτά δουλεύουν μόνο με τον ηλεκτροκινητήρα. Ο λόγος είναι ότι έχουν συμβεί αρκετά ατυχήματα με πεζούς που δεν άκουσαν το αυτοκίνητο να έρχεται.
- Στη Harley λένε: Loud Pipes save lives.

tkant
Εικόνα tkant
Απών/απούσα

οι πεζοί δεν μας βλέπουν όπως επίσης και οι οδηγοί.
Η κατάσταση τελευταία έχει βελτιωθεί πολύ βέβαια λόγω της αύξησης των ποδηλάτων στο δρόμο, αλλά δεν παύει να υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο κάποιος πεζός να περνάει βάρκα γιαλό επειδή δεν έρχεται αμάξι.
Επίσης πολύ προσοχή θέλει στα στενά όταν ποδηλατούμε προς την ίδια κατεύθυνση με πεζούς. Επειδή δεν ακούνε θόρυβο από μηχανή αυτοκινήτου περπατάνε ανέμελοι στη μέση του δρόμου και μπορεί να στρίψουν δεξιά ή αριστερά χωρίς να κοιτάξουν πίσω τους.

Ο Ναύαρχος μάλλον έχει πιο γρήγορο πληκτρολόγιο από το δικό μου.

Alexlink
Απών/απούσα

Δεν ειναι τυχαίο που οι πεζοι συγκαταλέγονται σε στατιστικές με μεγάλο ποσοστό ατυχηματών στους δρομους!

Πριν λίγες μέρες κατέβαινα μια λεωφόρο όπου ξαφνικά περνάει μια μητέρα και το παιδί της χωρίς καν να κοιτάξει, με αποτέλεσμα να φρενάρω με πολύ δύναμη προς κατεύθυνση του αγοριού. Προφανώς η γυναίκα είδε τον άδειο δρόμο απο την απέναντι πλευρά της λεωφόρου και θα συμπέρανε πως σιγουρα δεν θα ερχεται κανενα αυτοκινητο ή μηχανάκι. Αν τον είχα χτυπήσει όχι μονο δεν θα είχα την αποδοκιμασία των μαρτύρων σε μια σταση, αλλα θα έπρεπε να ζητήσω και συγνωμη και την συναισθηματική οδύνη κτλ...
Η μητέρα γύρισε τελικά το κεφάλι από το φρενάρισμα,χωρίς να καταλάβει το παραμικρό,με αναισθησια προχώρησε σαν να μη συναίβει τιποτα..αν συνειδητοποίησε το τί έγινε!

Έχω παρατηρήσει πως ευγενικά επιφωνήματα τύπου ''συγνώμη'', ''λιγο χώρο'', ''προσεχε'', είναι αποτελεσματικά!

Ολοι πρεπει να υιοθετήσουν την αμυντική οδηγηση δηλαδη οχι μονο να προσε χουμε εμεις αλλα και να προβλεπουμε τα πιθανα σφάλματα των αλλων!

Tsag-Ataq
Εικόνα Tsag-Ataq
Απών/απούσα

Alexlink wrote:

Ολοι πρεπει να υιοθετήσουν την αμυντική οδηγηση δηλαδη οχι μονο να προσε χουμε εμεις αλλα και να προβλεπουμε τα πιθανα σφάλματα των αλλων!

contact