Ο κιθαρίστας των Jefferson Airplane Paul Kantner έφυγε από τη ζωή

Ο κιθαρίστας-τραγουδιστής και συνιδρυτής του ιστορικού συγκροτήματος του ψυχεδελικού ροκ της δεκαετίας του '60 των Jefferson Airplane Paul Kantner άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 74 ετών σε νοσοκομείο του San Francisco της California. Ο θάνατός του επήλθε από πολλαπλή ανεπάρκεια οργάνων και σηπτικό σοκ.

Οι Jefferson Airplane σχηματίστηκαν το 1965, αγόρασαν σύντομα το δικό τους χώρο στο San Francisco στη Fulton Street 2400 κοντά στο Haight-Ashbury και το μετέτρεψαν σε ένα είδος μουσικού κοινοβίου, που γύρω του συσπειρώθηκαν δεκάδες μουσικοί και γκρουπ. Μέχρι και ο Μάνος Χατζιδάκις έζησε εκεί για μερικούς μήνες, στο διάστημα της ολιγοετούς αυτοεξορίας του στην Αμερική.

Οι Jefferson Airplane υποστήριζαν τον έρωτα, την ψυχεδέλεια, την εξέγερση και τον κοινοβιακό τρόπο ζωής. Η πρώτη επιτυχία τους ήταν το White Rabbit, αργότερα υιοθέτησαν την πολιτική στάση του χίππικου κινήματος, με το We Can Be Together (1969) "Είμαστε άσεμνο, άναρχοι, αποτρόπαιοι, επικίνδυνοι, βρώμικοι, βίαοι και νέοι ... αλλά θα πρέπει να είμαστε μαζί". Επιπλέον, τα μέλη τους συμμετείχαν παράλληλα και σε άλλα συγκροτήματα, όντας σε μία σχέση διαρκούς ανατροφοδότησης με το δημιουργικό οργασμό που συγκλόνιζε τη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ στα τέλη της δεκαετίας του '60, εν μέσω του πολέμου του Βιετνάμ και της αντιπολεμικής εξέγερσης των νέων.

Ο Paul Kantner μαζί με την Grace Slick και τους Marty Balin, Jorma Kaukonen, Jack Casady, Spencer Dryden αποτελούσαν τους Jefferson Airplane. Μέχρι το 1972 που διαλύθηκαν, πέρασαν από τις γραμμές του συγκροτήματος πολλοί διαφορετικοί μουσικοί - άλλοι ευκαιριακά και άλλοι μονιμότερα, προσδίδοντας στον ήχο τα πιο πειραματικά και ψυχεδελικά χαρακτηριστικά που γνωρίζουμε σήμερα.

Οι Jefferson Αirplane συμμετείχαν στο Μonterey pop festival το 1967 και στο Woodstock festival το 1969.

Jefferson Airplane Volunteers (Live At Woodstock 1969)

Jefferson Airplane - We Can Be Together

Jefferson Airplane -White Rabbit

Jefferson Airplane Somebody To Love

Jefferson Airplane. White Rabbit. Live Woodstock 1969

Categories: 
Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
wp