Φτιάξτε τα δικά σας βιοκαύσιμα στη ίδια σας την κουζίνα. Δεν χρειάζεστε ογκώδη εξοπλισμό. Με μερικά μπολ και τηγάνια, μπορείτε να ξαναγεμίσετε το ρεσερβουάρ σας πολύ φτηνότερα από ότι του αυτοκινήτου σας.
- Σπιτικά Energy Bars
Μια συνταγή του David Sweet
Δεν χρειάζεται ψήσιμο και είναι πολύ θρεπτικήΥλικά:
¾ κούπας καστανή ανεπεξάργαστη ζάχαρη
½ κούπα μέλι
1 ½ κούπες φιστικοβούτυρο (προτιμάω το τραγανό)
5 κούπες νιφάδες ολικής αλέσεως
190 γραμμάρια διάφορα κομματάκια αποξηραμένα φρούταΠροετοιμασία:
Σε ένα τηγάνι, ανακατεύουμε συνέχεια την καστανή ζάχαρη και το μέλι μέχρι να βράσουν. Μόλις βράσουν απομακρύνουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το φυσικοβούτυρο, ανακατεύουμε μέχρι να γίνει λείο. Τώρα προσθέτουμε τις νυφάδες και έπειτα τα αποξηραμένα φρούτα στο μίγμα (ενοείται πως τα ανακατεύουμε καλά). Απλώνουμε σε ένα βουτυρομένο ταψί 30x18x5. Πασπαλίστε με 1/3 κούπας αποξηραμένα φρούτα από πάνω και πιέστε τα μέσα στο μίγμα. Αφήστε να κρυώσει. Κόψτε το σε 24 μπάρες και τυλίξτε κάθε μπάρα σε διαφανή μεμβράνη για τρόφιμα. Αν επιθυμείτε, μπορείτε να τις βάλετε στο ψυγείο πριν το ταξίδι.Μερίδες:24
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά + χρόνος για να κρυώσουν - Κέικ βερύκοκο βρώμη
Του Radek AsterΥλικά
1 κούπα νιφάδες βρώμης
½ κούπα νερό
¼ κούπας καστανή ζάχαρη
½ πακέτο ζελέ με γεύση λεμόνι
½ κούπα ψιλοκομμένα βερύκοκαΠροετοιμασία:
Βράστε το νερό και διαλύστε μέσα τη ζάχαρη και το ζελέ. Προσθέστε τη βρώμη και τα βερύκοκα και περιμένετε να αποροφήσει η βρώμη το νερό. Όταν το μίγμα γίνει σαν ζύμη, πλάστε το σε έναν κύλινδρο με διάμετρο 5-7,5 εκατοστά. Τοποθετήστε τη ζύμη πάνω σε μια λαδόκολλα και «αποξηράνετε» την στο φούρνο στους 95 βαθμούς για λίγες ώρες ή μέχρι να φτάσει σε ένα επιθυμιτό επίπεδο «ξηρότητας». Τελευταίο βήμα είναι να το κόψετε σε δίσκους των 2.5 εκατοστών, να τα τυλίξετε χωριστά το καθένα και να βάλετε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη για να διατηρηθούν φρέσκα.