Καλημέρα σας,
Απο τον Σεπτέμβριο ξεκίνησα να κάνω ξανά ποδήλατο, ώς μέρος άσκησης για χάσιμο βάρους, μαζί με διατροφή και γυμναστήριο, αφού το είχα αφήσει απο όταν ήμουν παιδί.
Πράγματι τα έχω καταφέρει άριστα μέχρι τώρα.
Το ποδήλατο που χρησιμοποιώ είναι ένα Peugeot Mosaique 25-30 χρονών, που το μάζεψα λιγάκι ρίχνοντας κανα 100ευρω.
Ηρθε η ώρα όμως να πάρω ένα καινούργιο.
Μέχρι πρόσφατα, οι διαδρομές που έκανα ήταν των 20-25χλμ κάθε φορά στο ΟΑΚΑ. Πήγαινε-Ελα στο "ψαροκόκαλο".
Χτές πήγα για πρώτη φορά μία μακρινή βόλτα μέχρι την Γλυφάδα και γύρισα, κάνοντας 55χλμ.
Ετσι μπήκα ακόμα περισσότερο στην πρίζα να πάρω ένα καινούργιο.
Εχω δοκιμάσει το IDEAL Integrator και το IDEAL Megisto που η αλήθεια είναι ότι δεν ενθουσιάστηκα, χωρίς να έχω εμπειρία απο καινούργια ποδήλατα βέβαια. Παρόλα αυτά μπορώ να τα αγοράσω με έκπτωση που μπορεί να φτάσει και το 25%. Δηλαδή το Megisto στα 335€
Σύμφωνα με το runtastic κιόλας, στην ίδια ακριβώς διαδρομή που κάνω, με το integrator είχα μικρότερη μέση ωριαία ταχύτητα απο ότι με το Peugeot που την κρατάω στα 20χλμ/ωρα.
Είδα στον Γατσούλη ένα Torpado στα 400ευρώ. trekking, με vbrakes. Μου έκανε καλή εντύπωση που το καβάλησα στο πεζοδρόμιο απέξω απο το μαγαζί. Καλύτερη απο τα IDEAL.
Νομίζω πως ήταν αυτό.
http://torpadokerekpar.hu/adatlap.php?menu=4&id=145&btype=0
Χτες, γυρνώντας με το ποδήλατο απο την μακρινή βόλτα, σταμάτησα σε ένα ποδηλατάδικο και είδα ένα BH και ένα hercules trekking.
το BH κάποτε είχε 860ευρώ, σήμερα το δίνει 490ευρώ καθώς είναι μοντέλο είτε 2014 είτε 2012 (δεν κατάφερα να το βρώ με σιγουριά. Σίγουρα όμως έβγαινε απο το 2012). Δυστηχώς δεν μπορώ να βρώ επαρκή πληροφόρηση στο internet εκτός απο κάτι λίγα, και δεν το έχω κάνει και βόλτα.
http://dalavikasbikes.gr/trekking/1629-bh-mega.html
http://www.ditroxa.gr/product/1353
http://www.bikepobla.com/outlet/detalle/backPID/12/prod/341
Το Hercules το δίνει στα 400€ και είναι και αυτό τίγκα. Υδραυλικά δισκόφρενα, 27 ταχύτητες alivio (πολλές μου φαίνονται χωρίς λόγο) κλπ,κλπ.
Το BH φαίνεται πολύ καλό με τα λίγα που ξέρω και σε πολύ καλή τιμή λόγω της παλαιότητας του μοντέλου.
Υδραυλικά δισκόφρενα, alivio σασμαν, αλουμίνιο 7005 και μία παράξενη ανάρτηση μπροστά. Είναι κάτι μεταξύ trekking και κούρσας.
Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα κάτι συγκεκριμένο να πώ για τα IDEAL, αλλά απλά η αίσθηση την οποία την είχα απο την μέρα που τα δοκίμασα. Η σκέψη προχώρησε χτες , συνομιλώντας με τον άνθρωπο στο μαγαζί του BH που στην κουβέντα με ρώτησε "Το καβάλησες το IDEAL, τι αίσθηση σου έδωσε?"
Η χρήση που θέλω να κάνω είναι βόλτες γυμναστικής και ψυχοθεραπείας μέσα στην πόλη. Η αλήθεια είναι ότι βαρέθηκα το πήγαινε-έλα στο ΟΑΚΑ, και θέλω να ξεφύγω πιο μακριά. Ταυτόχρονα έχω και όνειρο να ξανακάνω αυτό που είχα κάνει στα 10 μου χρόνια με ένα Centurion MTB. Δηλαδή το να πάω με το ποδήλατο στην Κόρινθο. Ισως και να ακολουθήσω κάποιους φίλους σε βόλτες 70-80χιλιομέτρων.
Να σημειώσω ότι ο ορθοπεδικός μου έχει απαγορέψει ποδήλατο με κραδασμούς και ιδιαίτερα σε βουνό κλπ, λόγω μία ευαισθησίας στην μέση.
Ποια είναι η άποψη σας?
Συνημμένο | Μέγεθος |
---|---|
![]() | 230.5 KB |
![]() | 950.07 KB |
![]() | 928.32 KB |
![]() | 808.67 KB |
![]() | 827.53 KB |
![]() | 594.19 KB |
...
Καλώς όρισες.
Εμπιστεύσου την παρατήρηση που έκανες στο σχόλιο "1". Είναι σημαντική. Το Peugeot που έχεις δεν είναι απαραίτητο να είναι χειρότερο από σημερινα ποδήλατα μόνο και μόνο επειδή είναι παλιό. Ούτε επειδή τα σημερινά είναι φορτωμένα με διάφορα πράγματα που τα περισσότερα είναι (για την τιμή αυτή που κοιτάς) διακοσμητικά [δισκόφρενα, αναρτήσεις που όπως λες κι εσύ είναι "παράξενες" κλπ.] Οπότε ένα είναι σίγουρο: Το Peugeot το κρατάς και το χρησιμοποιείς και σαν μέτρο σύγκρισης με τα σύγχρονα που θα δοκιμάσεις.
...
Εμπιστεύσου την παρατήρησή σου στο σχόλιο "2", ότι σου φαίνονται παράξενα όλα τα καλούδια που έχουν πάνω τους κάποια ποδήλατα. Είναι όντως παράξενα για την περιοχή τιμής που ψάχνεις. Δεν χρειάζονται για τη χρήση που το θες. Αφού εσύ ήδη πας πιο γρήγορα είπαμε με το δικό σου.
...
Εμπιστεύσου την επιθυμία σου στο σχόλιο "3", για αστική μετακίνηση, γυμναστική και ψυχοθεραπεία και τη θέλησή σου να "ξεφύγεις πιο μακριά". Μην χάσεις το όνειρό σου. Αν στα 10 σου με το Centurion πήγες Κόρινθο, φαντάσου που πορείς να φτάσεις τώρα.
Σεβάσου επίσης τη διάγνωσή σου για το βουνό κλπ.
...
Άρα;
Άρα ένα ποδήλατο δρόμου απλό (για να κρατηθεί όσο πιο χαμηλά η τιμή του) χωρίς άχρηστα μπαρμπούτσαλα και βαρίδια επάνω του ( εισαγωγικά δισκόφρενα, αναρτήσεις που ούτε δουλεύουν ούτε χρειάζονται παρά μόνο προσθέτουν βάρος) το οποίο είτε "ακούει" την επιθυμία σου για πόλη, οπότε πας σε κάποιο ποδήλατο δρόμου με ίσιο τιμόνι είτε πας σε μια εισαγωγική κούρσα "ακούγοντας" το όνειρο του 10χρονου andreasp.
...
Εκείνο όμως που θα σου έλεγε κάποιος, σε αυτό το σημείο, είναι ότι εκείνο που μπορεί συνδέει ένα καινούργιο ποδήλατο με την ποιότητα απορρόφησης κραδασμών και την ικανότητα να μεταδίδει την ισχύ στο δρόμο πιό άμεσα, που έχει το παλιό σου Peugeot, είναι το υλικό του σκελετού που θα έχει το καινούργιο σου ποδήλατο. Και αυτό απαντιέται σε αυτό το ποστ. (και σε άλλα, απλά αυτό είναι πιο πρόσφατο).
Δεν είναι απαραίτητο να πας σε κάτι σαν αυτό που περιγράφεται στο πόστ αυτό, αλλά παίρνεις μια καλή περιγραφή του πως μπορεί να είναι ένα ποδήλατο που ενώ είναι σύγχρονο, κρατάει όλα τα καλά από το παλιό σου Peugeot.
...
Καλές βόλτες και το Peugeot και τα μάτια σου. Μην το φάει η σκόνη.
Παρε ενα χωρις αναρτηση μπροστα, δισκοφρενα κτλ για να ειναι ελαφρυτερο και για το θεμα μεσης παρε ενα παλουκοσελο με αναρτηση των 20 ευρω και θα δεις μεγαλη διαφορα.Πηρα ενα να το δοκιμασω και ενιωσα 70% αποσβεση κραδασμων σε συγκεκριμενα σημεια απο τα οποια περασα για να το τεσταρω.
Για να καταλάβω... :D
Μου προτείνεις να μην πάρω τίποτα δηλαδή? να μείνω με το peugeot?
Αυτό το BH δεν είναι μεταξύ κούρσας και trekking? Δηλαδή θα κάνω χαλαρά την βόλτα μου μέσα στην πόλη, και θα μπορώ να πάω και παραέξω λιγάκι με πιο γρήγορες ταχύτητες και λόγω των στενών ελαστικών? Ταυτόχρονα θα μπορώ να έχω και πιό όρθια θέση οδήγησης, και όχι όπως οι κούρσες που πρέπει να γίνεις σαν τελικό σίγμα. Κοντεύω και τα 40 εξάλλου, και απο κιλά είμαι ακόμα τριψήφιος! :D
Το Peugeot η αλήθεια είναι ότι με έχει κουράσει λιγάκι. Κάθε 3 και λίγο σπρώχνεις τον λεβιέ επάνω για να μείνει στον 3ο δίσκο και να μην χτυπάει, λίγο πίσω αρχίζει και τα παίζει μετά απο κάποια χιλιόμετρα, λίγο ο πίσω τροχός κλείνει προς τα αριστέρα, νομίζω ότι είναι τίγκα στις στρεβλώσεις :D
Οτι έχει πιτσικάρει ολόκληρο.
Αν έχει μόνο τόσο δεν το συζητάω. Το πρώτο πράγμα που θα αγοράσω ταυτόχρονα με την αγορά του ποδηλάτου.
Είδα ένα ποδήλατο με τέτοιο παλουκόσελο, και νόμιζα ότι ήταν του ποδηλάτου και δεν υπάρχει σκέτο.
...
Όχι βέβαια.
Απλά, όπως λέω και παραπάνω, αυτό απαντιέται σε αυτό το ποστ.
Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα σκεφτεί μέχρι τώρα ότι ένα ατσάλινο ποδήλατο μπορούσε να είναι καλύτερο απο ένα αλουμινένιο!
Με μπέρδεψες χειρότερα τώρα :)
...
Συ είπας!
...
Με πρόθεση βέβαια να κρατήσεις τα καλά από εκείνη την εποχή. Όχι τα αρνητικά ή τις αρχαϊκότητες (που μπορεί να ξενίζουν μεν ή να δυσκολεύουν αλλά δεν παύουν να είναι και πιο επισκευάσιμες, πιο φτηνές, και σε πολλά σημεία ίσως και καλύτερες).
...
Νομίζω ότι αυτή η μαγική φράση που είπες: "δεν είχα σκεφτεί μέχρι τώρα ότι ..." είναι η αρχή για το ...ξεμπέρδεμα.
γιατι δεν παιρνεις ενα kona dew
...
όσον αφορά τη σέλλα και το παλουκόσελο με ανάρτηση:
Όσο κι αν αυτό ακούγεται παράξενο, δεν καθόμαστε στη σέλα.
Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να μην πάθουμε (κι αυτοί που δεν έχουμε) πρόβλημα στη μέση.
Η σέλα είναι μέσα στο μυαλό μας ένα κατευθυντήριο όργανο, περίπου όπως το τιμόνι.
Αυτό είναι μια καλή εικόνα που -εν μέρει- αντικατοπτρίζει αυτό που θα ήταν σωστό να προσπαθεί να πετύχει κανείς όταν θέλει να αποφύγει τα κοπανίσματα της λεκάνης του και της σπονδυλικής του στήλης.
Αυτό που θα ήταν σωστό τουλάχιστον να έχει στο μυαλό του.
Να προσπαθεί να τείνει προς τα εκεί:
Να "κάθεται" χωρίς να κάθεται.
Τόσο όσο να πει ότι στιγμιαία η δύναμη που πάει στα πετάλια, τον σηκώνει ή τον αποφορτίζει από το "καθισιό" στη σέλα του.
Το βάρος να μοιράζεται 60% στα πόδια, 30% στα χέρια και 10% (και αν) στη σέλα.
[στο ορθοπέταλο ας πούμε η σέλα έχει απλά 0%].
Μόνο έτσι προστατεύεις τη μέση σου.
Αυτή η τεχνική βέβαια είναι για να περνάς πάνω από τις ανωμαλίες του εδάφους.
Δεν είναι για συνέχεια.
Στο ίσιωμα δεν απαγορεύεται και να κάτσεις και λίγο. Αλλά λίγο!
...
Οπότε και το παλουκόσελο με ανάρτηση δεν είναι απόλυτα απαραίτητο.
Και οπωσδήποτε δεν μας βάζει καθόλου ιδέες να δοκιμάσουμε (με την ίδια μας τη σπονδυλική μας στήλη) το πόσο καλά δουλεύει η ...ανάρτησή του!
Εύγε didotou , δε θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο με σχόλιο
Nα κανουμε ενα γκαλοπ ποσοι μπορουν να κατσουν απο οσους εχουν τρεκιν,φιτνες,σιτι 10% στην σελα για μια ωρα π.χ....
ειμαι συγουρος οτι μπορω να κανω ορθοπεταλο για μια ωρα συνεχομενα. αλλα οταν καθομαι στην σελα νιωθω οτι ειναι πανω απο το 10% του βαρους μου. ισως αυτο το ποσοστο βαρους να ισχυει σε αγωνιστικα ποδηλατα, ποδηλατα πιστας, ποδηλατα χρονομετρου και ποδηλατα παρομοιας γεωμετριας που σε βαζουν σε μια θεση μπρουμυτα. σε κανονικα ποδηλατα αποκλειεται να ειναι τοσο λιγο το βαρος που πεφτει στην σελα.
Καλησπέρα
Είμαι Κ εγώ σε αναζήτηση του επόμενου ποδηλάτου από ένα παλιό Peugeot 30ετιας.
Έχω καταλήξει στην κατηγορία των endurance και έχω δει κάποια μοντέλα της όπως cannondale synapse 105, look 765, specialized roubaix sl4, Cube Attain C62 Pro κλπ
θα μ'ενδιέφερε η γνώμη κ η συμβουλή σας στην τελική επιλογή
Ευχαριστώ
Σε αυτή την αλλαγή που θες να κάνεις, δηλαδή από ένα κουρσάκι 30 ετών, σε ένα υπερσύγχρονο κορυφαίας κατηγορίας από ανθρακόνημα, νομίζω ότι ο τρόπος επιλογής είναι πολύ απλός: Πάρε ότι σου αρέσει αρκεί να σου κάθεται καλά η γεωμετρία.
Θα δεις τόσο τεράστιες διαφορές σε σχέση με το παλιό σου ποδήλατο, που οι όποιες διαφορές που έχουν μεταξύ τους αυτά τα ποδήλατα και ίσως μόνο πολύ ειδικοί μπορούν να τις καταλάβουν, είναι πραγματικά ήσσονος σημασίας. Οπότε δες ποιό σου αρέσει πιο πολύ σαν μάρκα, βάψιμο και σχέδιο ώστε να σε εμπνέει να κάνεις περισσότερο ποδήλατο και πάρε το. Να δεις και τις γεωμετρίες (αν και πιστεύω και αυτές παραπλήσιες θα είναι) και φυσικά τιμοκαταλόγους, υπάρχουν ακόμα κάποιοι που βάζουν δόσεις για ποδήλατο αναψυχής.