αγορα race ή fitness

71 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
Neema
Απών/απούσα

Γεια σας! Μολις εγινα μελος στο forum σας και θα ηθελα αν δεν σας ειναι δυσκολο την βοηθεια σας.

Σκεφτομαι να αγορασω ενα ποδηλατο κουρσας. Το θελω βασικα για αθληση μεσα και εξω απ την πολη, αλλα θα το χρησιμοποιω για να κατεβαινω και στο κεντρο για τις βολτες μου. Θα ηθελα ομως να ρωτησω τα εξης:

1) Τι διαφορα υπαρχει με τα λεγομενα fitness? Και τι να προτιμησω?

2) Τα κουρσας εχω ακουσει οτι γυμναζουν σχετικα ολο το σωμα και οχι μονο τα ποδια.
Ισχυει κατι τετοιο?

3) Επειδη προκειται για το 1ο μου κουρσας δεν θα ηθελα να διαθεσω πολλα χρηματα.
Δλδ σκεφτομαι κατι φτηνο και αν δω αργοτερα οτι χρειαζομαι κατι καλυτερο να το
αλλαξω με τον καιρο.

4) Εχω δει καποια
-Ideal Intempo και Onroad:
http://www.hantesbikes.gr/bike_details.php?bid=41
http://www.hantesbikes.gr/bike_details.php?bid=128

-Scott (που ξεφευγει λιγο):
http://www.hantesbikes.gr/bike_details.php?bid=214

-Orient:
http://www.orient-bikes.gr/racing-bikes/giro

-Specialized Allez 11

5) Δεν εχω δει και τοσο καλα λογια για Ideal κουρσας. Εχουν καποιο προβλημα?Γιατι
ειναι τα πιο οικονομικα. Και με αυτην την κριση δυσκολα βγαινουν τα ευρω!

Να διευκρινισω ξανα οτι δεν το θελω για πρωταθλητισμο απλα για να κανω γυμναστικη,τον χαβα μου και τις βολτες μου!

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
Daemonn
Εικόνα Daemonn
Απών/απούσα

Αν μπορείς να κάνεις την υπέρβαση πάρε το Scott που έχει και το καλύτερο πλαίσιο απ' αυτά που αναφέρεις. Εγώ πάντως θα έμενα μακριά από τα Orient.

H κούρσα σίγουρα δεν ενδείκνυται για βολτούλες μες την πόλη είναι όμως η καλύτερη επιλογή για μακρινές αποστάσεις. Υπολόγισε την χρήση που θα κάνεις και αποφάσισε μόνος σου.

D

Neema
Απών/απούσα

Καταρχην ευχαριστω για την απαντηση.

Μπορεις να μου πεις δλδ καποιες παραπανω πληροφοριες για τα ideal?
Ας πουμε υπαρχει προβλημα με τα υλικα? Π.χ. να σπασει ή κατι τετοιο?
Ή θα εχω προβλημα με το σωμα μου (π.χ. μη σωστη θεση κτλ.)?

Δλδ δεν θα μπορω με το κουρσας να κατεβω για εναν καφε? Χωρις να ανεβω πεζοδρομια κτλ.

Sorry αν οι ερωτησεις μου ειναι λγο χαζες αλλα δεν το κατεχω και πολυ το αθλημα.

Να πω οτι εχω ενα παλιο clermont mtb για τα ζορικα (ψωνια, πεζοδρομια κτλ) αλλα κουραζει.

Daemonn
Εικόνα Daemonn
Απών/απούσα

Έ όχι δεν νομίζω να σπάσει απλά η Ideal δεν έχει και το καλύτερο όνομα στα πλαίσια. Επιπλέον, θεωρώ πως το 6061 κράμα αλουμινίου (Scott) είναι καλύτερο και ελαφρύτερο απ' το 7005.

Σίγουρα θα πας για ένα καφέ, αλλά δεν είναι και το πιο άνετο ποδήλατο. Αν θες ένα γρήγορο, ελαφρύ ποδήλατο γενικής χρήσης τότε θα έπρεπε να κοιτάξεις προς fitness μεριά.

D

Plannet
Εικόνα Plannet
Απών/απούσα

να ρωτήσω αν είσαι αγόρι ή κορίτσι?//

Neema
Απών/απούσα

κοριτσι ειμαι

Daemonn απο fitness τι θα μπορουσα να βρω εκει γυρω στα 500? Επισης, γυμναζει ολο το σωμα?

Plannet
Εικόνα Plannet
Απών/απούσα

Neema wrote:
κοριτσι ειμαι

Daemonn απο fitness τι θα μπορουσα να βρω εκει γυρω στα 500? Επισης, γυμναζει ολο το σωμα?

από τα ποδήλατα που έβαλες μόνο το scott έχει γυναικείο σκελετό

και ναι η κούρσα γυμνάζει όλο το σώμα σου
:D

Neema
Απών/απούσα

πρεπει να εχει οποσδηποτε γυναικειο σκελετο?
διαβασα καποια σχολια στο φορουμ σχετικα με το γιατι πρεπει να εχω γυναικειο σκελετο (λογω ανατομιας κλπ.) αλλα με τα αλλα θα εχω καποιο θεμα?

επισης plannet εσυ τι γνωμη εχεις για τα ideal που εβαλα?
Καθως και για τα αλλα.

Plannet
Εικόνα Plannet
Απών/απούσα

Neema wrote:
πρεπει να εχει οποσδηποτε γυναικειο σκελετο?
διαβασα καποια σχολια στο φορουμ σχετικα με το γιατι πρεπει να εχω γυναικειο σκελετο (λογω ανατομιας κλπ.) αλλα με τα αλλα θα εχω καποιο θεμα?

επισης plannet εσυ τι γνωμη εχεις για τα ideal που εβαλα?
Καθως και για τα αλλα.

είναι πιο σωστό να έχεις γυναικείο σκελετό
τελευτέα φορά που πήρε γνωστή κούρσα
την βολέψαμε με πιο κοντό λαιμό
αλλά και πάλι δεν είναι ακριβώς αυτό που θέλει
βέβαια κάνει χωρίς κανένα πρόβλημα
δλδ αν δεν βρεις γυναικείο δεν χάλασε και ο κόσμος
αλλά αν βρεις είναι σίγουρα καλύτερα

τα ideal δεν μου αρέσουν σαν κούρσες
σαν mtb Και trekking είναι οκ και πολύ καλά μάλιστα
στις κούρσες δεν έχω βρει κανένα που να πω ναι αυτό έχει καλό σκελετό
βέβαια έχουν δυνατές τιμές και αυτό είναι σίγουρα θετικό
το πρώτο link που βάζεις είναι και σε προσφορά αν βρεις στο μέγεθος σου θα είναι καλή αγορά

αυτό που γράφτικε ότι το 6061 είναι καλύτερο από το 7005 είναι ψέμα
η σειρά 6000 στα αλουμίνια έχει πιο φτηνή επεξεργασία
για αυτό και το συναντάμε στα φτηνά πλαίσια
στα ακριβά οι περισσότερες βάζεις σειρά 7000 scandium 9000 (Που δεν ξέρω τι σκατά είναι) αλλά σπάνια 6000
βέβαια στην προκειμένη μην δίνεις σημασία
πιο σημαντικό είναι αυτό που σου είπα εγώ δλδ το γυναικείο πλαίσιο (παρόλο που είναι 6061) παρά οτιδήποτε άλλο
ακόμα και από την προσφορά του ideal

Neema
Απών/απούσα

τα γυναικεια road τι διαφορα εχουν με τα αντρικα εξωτερικα?
δεν εχω βρει σε κανενα online καταστημα.
Βεβαια θα παω και απο κοντα εννοειται, απλα ειπα να μαθω εδω πρωτα καποια πραγματα μην παω και εντελως ψαρωμενη.

Plannet
Εικόνα Plannet
Απών/απούσα

Neema wrote:
τα γυναικεια road τι διαφορα εχουν με τα αντρικα εξωτερικα?
δεν εχω βρει σε κανενα online καταστημα.
Βεβαια θα παω και απο κοντα εννοειται, απλα ειπα να μαθω εδω πρωτα καποια πραγματα μην παω και εντελως ψαρωμενη.

το scott Που έβαλες είναι γυναικείο
scott contessa

Neema
Απών/απούσα

εμενα ιδια μου φαινονται

για τα fitness τι γνωμη εχεις? μπορω σε fitness να βαλω αν θελησω καποια στιγμη τιμονι με κερατα?

Plannet
Εικόνα Plannet
Απών/απούσα

Neema wrote:
εμενα ιδια μου φαινονται

για τα fitness τι γνωμη εχεις? μπορω σε fitness να βαλω αν θελησω καποια στιγμη τιμονι με κερατα?

έτσι πως τα λες θα πηγαίνα απευθείας σε κούρσα
τα fitness Θα σε βολεύαν σε αστική μετακίνηση περισσότερο
η κούρσα στην γυμναστική

τα γυναικεία συνήθως έχουν λουλούδια
βέβαια οι περισσότερες εταιρίες τα χαρακτηρίζουν (εδώ είναι λίγο tricky)
δλδ τα λένε dama miss contessa Κτλ κτλ
το scott είναι contessa

jellosky
Εικόνα jellosky
Απών/απούσα

Το scott έχει το πιό ωραίο όνομα!
Και είναι και το καλύτερο αλλά έχει πάνω απο 200 ευρώ διαφορά στην τιμή.
Συγκρίνοντας τα 2 Ideal βλέπω πως δεν έχουν διαφορά στην τιμή και έχουν ίδιους ακριβώς σκελετούς αλλά
το onroad έχει tiagra πίσω και sora δισκοβραχίονα.
9 ταχύτητες ενώ το intempo 8 αν και δεν νομίζω οτι είναι τόσο σημαντικό από τη στιγμή που σε βολεύει ο αριθμός των δοντιών που έχουν.
Το onroad έχει 2 επιλογές για μήκος του βραχίονα των πεταλιών, 17 και 17.5 εκ. αν και δεν νομίζω πως έχουν νόημα για 'σένα τα 5χιλ.
(εγώ πήρα την 170μμ έκδοση του δισκοβραχίονά μου γιατί έτυχε να είναι πιό φτηνή, απλά).
Δεν ξέρω ποιό από τα 2 έχει καλύτερους τροχούς που είναι σημαντικό..
Το onroad έχει τροχούς shimano R500 που απ'ότι είδα με ένα γρήγορο google λένε πως είναι καλοί για entry level. Το intempo έχει shimano 2200 κέντρα και exai xl-3 ζάντες που δεν μπορώ να τις κρίνω.
Το onroad έχει Sora χειριστήρια ενώ το intempo 2300.
Επίσης το onroad είναι και 600γρ. ελαφρύτερο.
Τέλος, το onroad έχει ΠΟΛΥ καλύτερο χρώμα. Εντάξει αυτό μ αρέσει εμένα αλλά το intempo είναι κακάσχημο...

Εγώ, αν σου έλεγα ποιό να διαλέξεις θα διέκρινα περιπτώσεις.
1) Αν κάνεις ποδήλατο καιρό, θέλεις να πηγαίνεις γρήγορα, να κάνεις >50χλμ με λύκρα κολάν και jersey, να ιδρώνεις και να είσαι fit και να σε ζηλεύουν όλοι πάρε το Contessa! Επίσης.. σ' αγαπώ!

2) Αν θέλεις ποδήλατο δρόμου για να μετακινείσε γρηγορότερα και έτσι απλά σαν hobby που δεν θα αφιερώνεις πολύ χρόνο πάρε το onroad και με τα λεφτά που περισσεύουν πάρε ΠΕΤΑΛΟ (αν δεν έχεις), γυαλιά, παγούρια, παγουροθήκες και κανένα ποδηλατικό παντελόνι.

Α το contessa έχει 3πλό δισκοβραχίονα που νομίζω πως το περιφρονούν οι κουρσάδες.. Ισχύει πως δεν είναι τόσο hardcore.

off topic:
Αυτό που λέτε πως γυμνάζει όλο το σώμα δεν το καταλαβαίνω.
Απλά επειδή είσαι πιό σκυφτός; Εντάξει σιγά τη γυμναστική. Μη το ακούει κανείς και σκέφεται πως θα βάλει μυς επειδή θα αγοράσει ποδήλατο δρόμου.
Καταλαβαίνω το ρόλο που παίζουν οι μυς του κορμού στο ποδήλατο και το έχω νιώσει, ειδικά στο κάτω μέρος της πλάτης, αλλά μόνο όταν πατάω πολύ γερά που πάω να πεθάνω.
Δηλαδή για γυμναστική θα έλεγα πως καλύτερα να δώσεις λεφτά για ένα μονόζυγο.

Daemonn
Εικόνα Daemonn
Απών/απούσα

plannet wrote:

στα ακριβά οι περισσότερες βάζεις σειρά 7000 scandium 9000 (Που δεν ξέρω τι σκατά είναι) αλλά σπάνια 6000

Δεν σου 'χω πει αν δεν ξέρεις να το κλείνεις το ρημάδι; Στο πρώτο γελοίο post σου I'll be there, δεν σου το'πα ρε καραγκιόζη;

Άκου λοιπόν για να μαθαίνεις (που δε νομίζω γιατί είσαι μέγας στόκος:
Το κράμα 6061 (αλουμίνιο, μαγνήσιο, σιλικόνη) θεωρείται ανώτερο του 7005 (αλουμίνιο, ψευδάργυρος) γιατί απαιτεί ακριβέστατη υγρή ψύξη, μέρος της θερμαντικής διαδικασίας που όλα τα αλουμίνια πρέπει να υποστούν μετά την κόλληση, ενώ το 7005 ψύχεται και με απλό αέρα. Και μόνο λόγω αυτής της επιπλέον διαδικάσιας (υγρή ψύξη) η διαδικασία κολλήματος αλουμινένιων μερών από 6061 (welding) είναι πιο χρονοβόρα και πιο ακριβή από την αντίστοιχη του 7005.
Όσο για το Scandium (τι το λες αφού δεν το ξέρεις;) χρησιμοποιείται για αλουμίνια τύπου 6066 & 6069 αλλά είναι πανάκριβο και χρησιμοποιείται σε πολύ περιορισμένη βάση.
Και μόνο από το γεγονός ότι το συγκεκριμένο Scott που αναφέρει η Neema είναι από 6061 ενώ το φθηνότερο Ideal από 7005 έπρεπε να το καταλάβεις.

D

Daemonn
Εικόνα Daemonn
Απών/απούσα

jellosky wrote:

Σωστός. Γι' αυτό ο plannet είναι 130+ κιλά επειδή "γυμνάζεται" σε όλο του το σώμα με το fitness του.
Αν θέλει κάποιος να γυμνάσει όλο του το σώμα ας πάει γυμναστήριο να σηκώσει βάρη. Το ποδήλατο είναι μια εξαιρετική άσκηση, κυρίως αερόβια, που γυμνάζει αρκετούς μυς αλλά ως εδώ.

D

Daemonn
Εικόνα Daemonn
Απών/απούσα

Neema wrote:
εμενα ιδια μου φαινονται

Μπορείς, αλλά θα κοστίσει αρκετά γιατί θα πρέπει να αλλάξεις τις μανέτες των φρένων και τα χειριστήρια των ταχυτήτων, χώρια το τιμόνι. Κατ' εμέ πάρε κούρσα από την αρχή που είναι ελαφρύτερη & γρηγορότερη από fitness.

D

Plannet
Εικόνα Plannet
Απών/απούσα

Daemonn wrote:
plannet wrote:

Δεν σου 'χω πει αν δεν ξέρεις να το κλείνεις το ρημάδι; Στο πρώτο γελοίο post σου I'll be there, δεν σου το'πα ρε καραγκιόζη;

Το κράμα 6061 (αλουμίνιο, μαγνήσιο, σιλικόνη) θεωρείται ανώτερο του 7005 (αλουμίνιο, ψευδάργυρος) γιατί απαιτεί ακριβέστατη υγρή ψύξη, μέρος της θερμαντικής διαδικασίας που όλα τα αλουμίνια πρέπει να υποστούν μετά την κόλληση, ενώ το 7005 ψύχεται και με απλό αέρα. Και μόνο λόγω αυτής της επιπλέον διαδικάσιας (υγρή ψύξη) η διαδικασία κολλήματος αλουμινένιων μερών από 6061 (welding) είναι πιο χρονοβόρα και πιο ακριβή από την αντίστοιχη του 7005.
Όσο για το Scandium (τι το λες αφού δεν το ξέρεις;) χρησιμοποιείται για αλουμίνια τύπου 6066 & 6069 αλλά είναι πανάκριβο και χρησιμοποιείται σε πολύ περιορισμένη βάση.
Και μόνο από το γεγονός ότι το συγκεκριμένο Scott που αναφέρει η Neema είναι από 6061 ενώ το φθηνότερο Ideal από 7005 έπρεπε να το καταλάβεις.

D

εξείγησε μου γιατί όλα τα ακριβά μοντέλα βγαίνουν με σειρά 7000 ??
ίσως οι εταιρίες δεν γνώρισαν εσένα ακόμα
δεν θα κάτσω να μπω μαζί σου σε τεχνολογική συζήτηση

Daemonn
Εικόνα Daemonn
Απών/απούσα

plannet wrote:
Daemonn wrote:
plannet wrote:

D

εξείγησε μου γιατί όλα τα ακριβά μοντέλα βγαίνουν με σειρά 7000 ??
ίσως οι εταιρίες δεν γνώρισαν εσένα ακόμα
δεν θα κάτσω να μπω μαζί σου σε τεχνολογική συζήτηση

Δεν θα κάτσεις γιατί δεν σε παίρνει. Ν'αλλάζεις κανά βιδωτό ή κανα τακάκι μπορεί να ψιλοσκαμπάζεις αλλά από κει και πέρα τίποτα. Και σου 'πα, σταμάτα να συμβουλεύεις κόσμο, είσαι ανίδεος. Θες και ένα link? Τσιμπα το και μώκο:

http://tuulparg.eu/KB/alumiinium/AL6061vs7005frames.pdf

Σειρά του 7000; Έχεις την παραμικρή ιδέα για τι πράγμα μιλάς; Όχι, γιατί αλλοιώς θα ήξερες πως όλες οι σειρές διαφέρουν άσχετα απ' το αν αρχίζουν από το ίδιο ψηφίο. Η 7075 π.χ. είναι τρομερά δύσκολο να κολληθεί, πράγμα που, προφανώς δεν ισχύει με την 7005. Συμφωνα με τα λεγόμενά σου (ότι η 7000 είναι καλύτερες) θα πρεπε να σημαίνει ότι η Ideal κάνει καλά πλαίσια. Εσύ δεν μας λες ότι δεν σου αρέσουν όμως; Ή θα το ρίξουμε στη γεωμετρία και καμιά άλλη παπ...ριά;

Πάρε και άλλο ένα link μπας και ξεστραβωθείς:

http://www.cyclist-friends.gr/showthread.php?1357-AL7005-vs-AL6061

Post #5.

D

Plannet
Εικόνα Plannet
Απών/απούσα

jellosky wrote:

off topic:
Απλά επειδή είσαι πιό σκυφτός; Εντάξει σιγά τη γυμναστική. Μη το ακούει κανείς και σκέφεται πως θα βάλει μυς επειδή θα αγοράσει ποδήλατο δρόμου.
Καταλαβαίνω το ρόλο που παίζουν οι μυς του κορμού στο ποδήλατο και το έχω νιώσει, ειδικά στο κάτω μέρος της πλάτης, αλλά μόνο όταν πατάω πολύ γερά που πάω να πεθάνω.

εξείγησε μου γιατί οι ποδηλάτες κάνουν πλάτες αφού δεν γυμνάζουν το άνω μέρος τους σώματος???
δεν είναι όργανο που π.χ. θα σου γυμνάσεις τους κοιλιακούς σαν να κάνεις καθαρά ασκήσεις κοιλιακώς
αλλά σε μία κούρσα ή σε ένα Mtb ακριβώς επειδή συμμετέχει όλο σου το σώμα πολύ δυναμικά
γυμνάζεις και πάρα πολλούς μυς
το ίδιο συμβαίνει και στο κολύμπι

Neema
Απών/απούσα

Καταρχην ευχαριστω για ολες τις απαντησεις!

Βασικα απο ολα αυτα τα μηχανικα που λετε ουτε τα μισα καταλαβαινω!

Σιγουρα το ποδηλατο δεν θα το παρω για να κανω μυες! Απλα θελω να με κραταει σε φορμα κ να το χρησιμοποιω για ζεσταμα, μιας και ειμαι σε επαρχια και μπορω να αποφυγω το γυμναστηριο.

jellosky σιγουρα δεν θελω το ποδηλατο για να πουλαω μουρη

Βασικα δεν κανω πολυ καιρο ποδηλατ αλλα το εχω παρει σοβαρα το θεμα και θελω να κανω ας πουμε διαδρομες μεχρι 50 km.

Καλα ολα αυτα αλλα εγω σαν απειρος ποδηλατης θα νιωσω πρακτικα καμια διαφορα στην οδηγηση?? Θελω να πω οτι ενας εμπειρος σιγουρα θα ξερει και θα νιωθει πολλα παραπανω πιανοντας το ποδηλατο στα χερια του. Ειναι τοσο μεγαλες οι διαφορες για να δωσω τα παραπανω χρηματα?

Επισης τι λετε για αυτο:
http://www.tsirikosbikes.gr/bikes/on-road/kona-zing-1.html

Το fitness δεν θα με βολεψει λετε τοσο πολυ για εκτος πολης? Μου αρεσε πολυ ενα Bianchi.

Plannet
Εικόνα Plannet
Απών/απούσα

Neema wrote:

Σιγουρα το ποδηλατο δεν θα το παρω για να κανω μυες! Απλα θελω να με κραταει σε φορμα κ να το χρησιμοποιω για ζεσταμα, μιας και ειμαι σε επαρχια και μπορω να αποφυγω το γυμναστηριο.

Βασικα δεν κανω πολυ καιρο ποδηλατ αλλα το εχω παρει σοβαρα το θεμα και θελω να κανω ας πουμε διαδρομες μεχρι 50 km.

Καλα ολα αυτα αλλα εγω σαν απειρος ποδηλατης θα νιωσω πρακτικα καμια διαφορα στην οδηγηση?? Θελω να πω οτι ενας εμπειρος σιγουρα θα ξερει και θα νιωθει πολλα παραπανω πιανοντας το ποδηλατο στα χερια του. Ειναι τοσο μεγαλες οι διαφορες για να δωσω τα παραπανω χρηματα?

Επισης τι λετε για αυτο:
http://www.tsirikosbikes.gr/bikes/on-road/kona-zing-1.html

Το fitness δεν θα με βολεψει λετε τοσο πολυ για εκτος πολης? Μου αρεσε πολυ ενα Bianchi.

scott αυτό που ήδη διάλεξες
Bianchi αυτό
http://bianchi.gr/bike.php?id=113
από kona-tsiriko
http://www.tsirikosbikes.gr/kona-lisa-rd.html (τα υπογλοσεια )

βασικά αν είναι να βγαίνεις με κούρσα τα 50 είναι χαλαρή βολτούλα
θα την κάνει σε 90 λεπτά
και θα θέλεις και άλλο
20 xlm είναι το ζέσταμα στην κούρσα

Daemonn
Εικόνα Daemonn
Απών/απούσα

plannet wrote:
jellosky wrote:

off topic:

εξείγησε μου γιατί οι ποδηλάτες κάνουν πλάτες αφού δεν γυμνάζουν το άνω μέρος τους σώματος???
δεν είναι όργανο που π.χ. θα σου γυμνάσεις τους κοιλιακούς σαν να κάνεις καθαρά ασκήσεις κοιλιακώς
αλλά σε μία κούρσα ή σε ένα Mtb ακριβώς επειδή συμμετέχει όλο σου το σώμα πολύ δυναμικά
γυμνάζεις και πάρα πολλούς μυς

Καθότι γυμναστής ας απαντήσω εγώ:

Έχεις δει κανένα ποδηλάτη με μεγάλα χέρια; Στήθος; Ώμους; Τραπεζοειδείς; Όχιιι...
Η ποδηλασία γυμνάζει, κυρίως την καρδιά (είναι μυς σε περίπτωση που δεν το ξέρεις) και τα πόδια. Σε (πολύ) μικρότερο βαθμό γυμνάζει κι άλλα μέρη του σώματος. Αν κάποιος θέλει να γυμνάσει όλο του το σώμα ισάξια τότε πρέπει ή να κάνει πολλά διαφορετικά σπορ μαζί ή να πάει γυμναστήριο.

D

Plannet
Εικόνα Plannet
Απών/απούσα

όλλοι οι επιστήμονες σε αυτό το forum Μαζεύτηκαν πάλι

DOOM_NX
Εικόνα DOOM_NX
Απών/απούσα

Ας μου επιτραπεί να κάνω κι εγώ τις παρατηρήσεις μου, αφού σε καλωσορίσω στο forum :)

Για αρχή, λίγα ποδήλατα που έχω δεί είναι καθαρά fitness. Πολλοί βαφτίζουν fitness ποδήλατα με εξαρτήματα για MTB ή city πάνω. Το fitness είναι μια κούρσα με flat τιμόνι. Με ο,τι αλλαγές στο σκελετό αυτό συνεπάγεται. Πράγμα που σημαίνει Altus, Alivio, Deore μεταδόσεις δεν έχουν θέση σε ένα ποδήλατο fitness.

Αυτό εδώ είναι ένα γυναικείο fitness: http://www.giant-bicycles.com/el-gr/bikes/model/dash.1/8131/46401/

Όπως βλέπεις, ακολουθούν την κουρσάδικη φιλοσοφία στην τιμή και είναι ίσως ένα κλικ φθηνότερα.

Κανένα ποδήλατο δεν γυμνάζει όλο το σώμα. Υπάρχουν συγκεκριμένοι μύες που δουλεύουν στην ποδηλασία (και μάλιστα είναι οι μεγαλύτεροι του σώματος, γιαυτό και η ποδηλασία ενδείκνυται ως αερόβια άσκηση για μπόλικες καύσεις). Η μόνη διαφορά είναι ότι ένα race road bike έχει φτιαχτεί για να γυμνάζεσαι και να περνάς ώρες πάνω του. Η στάση που έχεις επάνω του σε κάνει να είσαι πιο αποδοτική σ'αυτό το άθλημα.

600 ευρώ θεωρώ το απόλυτο minimum που μπορείς να δώσεις σε μια κούρσα. Είναι ό,τι ποιο basic μπορείς να πάρεις, από όπου κι αν το πάρεις. Διαφορές σ'αυτά τα λεφτά θα βρεις κυρίως στο χρώμα.

Διαφορές του τύπου "σκελετός 6061 ή 7005" δεν πρόκειται να τις καταλάβεις στην οδήγηση. Εκτός αν αλλάξεις υλικό και πας σε ατσάλι. Για ανθρακόνημα και τιτάνιο δεν το συζητώ, είναι σε άλλη τιμή.

Η Orient είναι ελληνική εταιρία και κατασκευάζει και τα ποδήλατά της. Αλλά, το Giro της δεν είναι καθόλου δημοφιλές. Δεν έχω δει κανέναν σε 2 forum αλλά και στο δρόμο να το χρησιμοποιεί. Πρόσεξε, δεν λέω ότι δεν αξίζει σαν ποδήλατο, απλά δεν το προτιμούν. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται...

Όπως και η Ideal, ελληνική εταιρία που συναρμολογεί μόνο, αλλά έχει μόνο 3 μοντέλα στα road bikes. Μόνο το Ideal Stage προτιμούν από την εταιρία αυτή, αλλά ξεφεύγει στα λεφτά...

Και εγώ έψαχνα σαν εσένα πριν 2 βδομάδες ποδήλατο για γυμναστική και βόλτες (κυρίως εντός δρόμου) και αμφιταλαντευόμουν σε trekking/fitness/κούρσα. Με τα πολλά και με τα λίγα, αποφάσισα πως MTB και τα συναφή δεν ήθελα. Όλα τα χρόνια μου τέτοια είχα και ήθελα να δοκιμάσω την κούρσα.
Ε τελικά από τα 600 ευρώ ανέβηκα στα 1000. Ακόμα και σ'αυτήν την τιμή entry level είναι οι κούρσες. Αλλά παίρνεις κάτι αξιόλογο που θα κρατήσει και δεν θα θες να αναβαθμίζεις και διορθώνεις κάθε 3 και λίγο. Κατέληξα σ'αυτό εδώ.

Δεν σημαίνει ότι χρειάζεται να δώσεις κι εσύ τόσα. Αλλά αν αυξήσες το budget σου 100-200 ευρώ θα έχεις πολύ μεγαλύτερη ποικιλία μοντέλων.

Επειδή ούτως ή άλλως τα γυναικεία είναι λίγα, θα πρότεινα αν βρεις να το προτιμήσεις. Έχει ιδιαίτερη γεωμετρία το σώμα σας που διαφέρει από το δικό μας. Ένα ποδήλατο που θα το καβαλάς για μπόλικα χιλιόμετρα τη βδομάδα είναι βασικό να έχει το σωστό ΜΕΓΕΘΟΣ και στη σωστή γεωμετρία για το σώμα σου. Την προηγούμενη πρόταση διάβασέ τη 3 φορές και εμπέδωσέ τη.

Προτείνω λοιπόν, κατ'αρχάς να ψωνίσεις μαγαζί. Είναι σημαντικό το ποδηλατάδικο που θα βρεις να σου δίνει σημασία και να θέλει να σε βοηθήσει σε ό,τι πρόβλημα έχεις και να μη σε βλέπει μόνο για το πορτοφόλι σου. Αυτοί που θα προσπαθήσουν να πουν τα πάντα για να σου πουλήσουν κάτι φαίνονται, αρκεί να είσαι λίγο πονηρεμένη.

Έπειτα, εξήγησέ τους τι ψάχνεις και προσπάθησε να καβαλήσεις όσα περισσότερα γίνεται για να αποκτήσεις άποψη για το πως οδηγείται το καθένα και πόσο σε βολεύει εσένα. Αν δεν είναι διατεθιμένοι να σου δώσουν, φύγε και πήγαινε αλλού.

Είναι σημαντικό να μην πάρεις ό,τι μέγεθος έχουν σε στοκ, αλλά το σωστό για το ύψος σου. Ειδικά εφόσον μιλάμε για κούρσα. Αν δεις κάποιον καταστηματάρχη που δεν δίνει σημασία στο αν το φτάνεις ή αν νιώθεις άνετα πάνω του, φύγε.

Ό,τι και να σου πούμε online, όσα ποδήλατα και να σου προτείνουμε, ακόμα και το πιο ακριβό όλων, αν δεν σου ταιριάζει όταν οδηγείς και σε ενοχλεί είναι μάταιο. Μην δώσεις ιδιαίτερη σημασία στα περιφεριακά. Shimano 2300 και Sora groupsets θα βρεις σ'αυτά τα λεφτά. Με το ζόρι κάποια να έχουν Tiagra, ίσως περσινά μοντέλα. Πάνω κάτω τα ίδια είναι και είναι ιδανικά για αρχάριους. Στην πορεία αν δε σε καλύπτουν τα αλλάζεις. Το ποδήλατο όμως ολόκληρο δεν αλλάζει τόσο εύκολα. Γιαυτό βρες κάτι που να σου ταιριάζει και βάλε σε δεύτερη μοίρα τα περιφεριακά.

Τέλος, υπολόγιζε κάποια χρήματα για κράνος, γάντια και lycra shorts. Για το κράνος δεν υπάρχουν αποδείξεις για την αποτελεσματικότητά του, αλλά σίγουρα είναι καλύτερα να χτυπήσει αυτό στην άσφαλτο παρά το κεφάλι σου. Τα γαντάκια για να μη μουδιάζουν τα χέρια σου και τα shorts για άνεση στη σέλα και προστασία των μαλακών ιστών από την διαρκή προπόνηση. Extra σαμπρέλα, τρόμπα και mini-tool είναι τα ελάχιστα απαραίτητα για να μπορέσεις να διορθώσεις κάτι στο δρόμο που σε διαφορετική περίπτωση θα σε έκανε να περπατήσεις μέχρι το σπίτι/πλησιέστερο ποδηλατάδικο.

Αν σκοπεύεις να πηγαίνεις στην πόλη με την κούρσα επένδυσε σε ένα καλό πέταλο όπως αυτό. Και μάθε να το κλειδώνεις έξυπνα.

Τα υπόλοιπα θα έρθουν με τον καιρό. Κάνε την αρχή και εμείς εδώ θα είμαστε για ό,τι χρειαστείς! :)

Neema
Απών/απούσα

Ok guys..δεν ειναι αναγκη να γινει πολεμος εδω μεσα!

Thanks για τα links μιστερ plannet, αλλα δεν μπορω να διαθεσω τοσα χρηματα με τιποτα. Τελικα μαλλον καταληγουμε στο scott για ενα σοβαρο ποδηλατακι και στο ideal onroad αν θελω κατι πιο ερασιτεχνικο. Αυτο καταλαβα εγω!

Οσο για το fitness ελεγα αυτο:
http://www.bianchi.gr/bike.php?id=171

αλλα για αποστασεις εκτος πολης μεγαλες θα μου κανει δουλεια?

Daemmon thanks για τις πληροφοριες περι γυμναστικης, οταν δεν ξερουμε καλο ειναι να ρωταμε

Neema
Απών/απούσα

DOOM_NX πολυ διαφωτιστικο το ποστ σου! Σιγουρα θα παω απο κοντα. Δεν υπηρχε περιπτωση να δωσω τοσα λεφτα χωρις να το πιασω στα χερια μου. Η αληθεια ειναι οτι ξεκινησα χαλαρα να δω το θεμα και εχω αγχωθει

Θα κοιταξω να δω λιγο τι γινεται και με δοσεις με πιστωτικη. Βασικα δυσκολη εποχη διαλεξα να ασχοληθω με το αθλημα

Κι εγω ημουν σε μια φαση σαν την δικη σου. Εχω βεβαια ενα τραγικο mtb ποδηλατο, παμπαλαιο. Βασικα τι εμπειρια εχεις τωρα? Θελω να πω πως σου φανηκε η ματαβαση σε κουρσας? Και επισης μεσα στην πολη πως ειναι η εμπειρια? Γιατι ειναι λιγο καπως αυτο το σταματα-ξεκινα!

Plannet
Εικόνα Plannet
Απών/απούσα

Neema wrote:
Ok guys..δεν ειναι αναγκη να γινει πολεμος εδω μεσα!

Thanks για τα links μιστερ plannet, αλλα δεν μπορω να διαθεσω τοσα χρηματα με τιποτα. Τελικα μαλλον καταληγουμε στο scott για ενα σοβαρο ποδηλατακι και στο ideal onroad αν θελω κατι πιο ερασιτεχνικο. Αυτο καταλαβα εγω!

Οσο για το fitness ελεγα αυτο:
http://www.bianchi.gr/bike.php?id=171

αλλα για αποστασεις εκτος πολης μεγαλες θα μου κανει δουλεια?

Daemmon thanks για τις πληροφοριες περι γυμναστικης, οταν δεν ξερουμε καλο ειναι να ρωταμε

πάντα κρίνω σύμφωνα με τις ανάγκες σου και μετά σύμφωνα με τις τιμές
το chameleonte θα έπρεπε να το προσαρμόσεις πάνω σου
και είναι δύσκολο γιατί είναι ανδρική γεωμετρία
βέβαια μια φίλη μου το έχει
θα σου έλεγα αν μπορείς να δείς το bianchi nirrone dama πόσο κάνει στα καταστήματα (μπορώ να ρωτήσω και τον δικό μου)
και να πας σε εκείνο με ίσιο τιμόνι
αυτό που λέει ο doom είναι επείσεις καλό
και το scott contesa
η διαφορά τους με το Ideal δεν είναι τόσο ότι το ένα είναι καλύτερο από το άλλο
δλδ το scott δεν είναι πιο proffesional Ποδήλατο
απλά είναι Lady κούρσα
για αυτό και ήταν η μοναδική μου επιλογή από τις αρχικές που έχεις

και θα το ξαναπώ για τελευταία φορά
το ποδήλατο γυμνάζει όλο το σώμα όταν κάποιος θα κάνει ανηφόρα και βουνό θα καταλάβει τι εννοώ
αλλά αυτά θα τα ανακαλύψεις μόνη σου :D

DOOM_NX
Εικόνα DOOM_NX
Απών/απούσα

Χαίρομαι που σε βοήθησα. :)

Neema wrote:
Θα κοιταξω να δω λιγο τι γινεται και με δοσεις με πιστωτικη. Βασικα δυσκολη εποχη διαλεξα να ασχοληθω με το αθλημα

Όντως είναι εποχές δύσκολες και πρόσεχε με τις πιστωτικές και τα δάνεια... Στην οικογένεια μου έχουμε ως αρχή να μη χρησιμοποιούμε πιστωτικές παρά μόνο προπληρωμένες για αγορές μέσω ίντερνετ. Δες αν μπορείς να πάρεις μια βοήθεια από τους γονείς σου.

Neema wrote:
Κι εγω ημουν σε μια φαση σαν την δικη σου. Εχω βεβαια ενα τραγικο mtb ποδηλατο, παμπαλαιο. Βασικα τι εμπειρια εχεις τωρα? Θελω να πω πως σου φανηκε η ματαβαση σε κουρσας? Και επισης μεσα στην πολη πως ειναι η εμπειρια? Γιατι ειναι λιγο καπως αυτο το σταματα-ξεκινα!

Εμένα το MTB δεν ήταν παμπάλαιο αλλά ήταν ΤΕΡΑΣΤΙΟ. Αντί για Small που ήθελα ήταν Extra Large με αποτέλεσμα να με κουράζει, να πιάνομαι και να μην το φχαριστιέμαι και τελικά το παράτησα. Πριν 3 βδομάδες το πούλησα. Γιαυτό σου εφιστώ την προσοχή όσον αφορά το σωστό μέγεθος. Εμένα εκείνος που τόλμησε να με εκμεταλλευτεί και να μου το πουλήσει δε με ξαναείδε. Και ούτε πρόκειται.

Τώρα είμαι στην αναμονή του δικού μου. Δεν υπήρχε stock στην Ελλάδα και έρχεται από εξωτερικό. Η μόνη επαφή που είχα με τις κούρσες ήταν η μέρα που τις δοκίμαζα. Δεν μπορώ να σου περιγράψω το συναίσθημα. Το προηγούμενό μου ποδήλατο, χώρια που ήταν MTB ήταν και λάθος μέγεθος. Και μόλις έκατσα στο νούμερό μου είπα: Ωπ! Εδώ είμαστε! Κυλάει ΠΟΛΥΥΥΥ πιο άνετα από ένα MTB. Ακόμα και στην ανηφόρα το ποδήλατο πάει μόνο του! Και είναι πανάλαφρο!

Είναι πιο νευρικό στο χειρισμό λόγω τιμονιού αλλά είναι κάτι που το μαθαίνεις και το συνηθίζεις. Δεν έχει αμορτισέρ, είσαι σε πιο άμεση επαφή με το δρόμο. Αντιθέτως, έχει πιρούνι από ανθρακονήματα για απόσβεση των δονήσεων.

Όσον αφορά την πόλη, προσωπικά, δεν έχω σκοπό να το κάνω μέσο μετακίνησης. Ούτε καν σκέφτομαι την απόπειρα να το κλειδώσω και να φύγω. Τα σταμάτα-ξεκίνα που αναφέρεις, εφόσον έχεις το σωστό μέγεθος και τη σωστή ταχύτητα στα σασμάν, δεν ξέρω γιατί σε ανησυχούν; Δεν είναι κάτι που μ'ανησυχεί εμένα. Όμως θα έγραφα λίγα χιλιόμετρα εκτός κίνησης για να συνηθίσω το χειρισμό και μετά θα έκανα την απόπειρα να το βάλω σε πολυσύχναστο δρόμο. Προσοχή, επίσης, και στα φρεάτια. Δεν αργεί να σφινώσει η ρόδα ανάμεσα. Αν έχετε ποδηλατόδρομο στην περιοχή σου, ακόμα καλύτερα. Ένα ποδήλατο είναι, σαν όλα τ'άλλα, δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο θέμα, αν εξαιρέσεις ότι δεν πάει στο χωματόδρομο.

jellosky
Εικόνα jellosky
Απών/απούσα

Neema wrote:

Εντάξει το παράκανα λίγο στην 1η περίπτωση, ήθελα να πώ
"αν θα καβαλάς το ποδήλατο για να κάνεις ποδήλατο και να προπονηθείς σοβαρά και όχι για να πας κάπου, τότε πάρε το scott".

Είπες σε επαρχεία. Πως είναι οι δρόμοι εκεί που μένεις; Έχω αυτή την τρελή άποψη πως αν δεν είναι πολύ καλοί οι δρόμοι, τα λάστιχα με 110psi θα είναι βάσανο :ρ

Kαι το onroad, δεν νομίζω να το μετανοιώσεις.
Mου φαίνεται καλό για τα λεφτά του. Γιατί τώρα κοίταξα και το orbea aqua T23 που μ'αρέσει και το είχα στο μυαλό μου και είδα πως αν και ακριβότερο δεν είναι καλύτερο.
Ο σκελετός του είναι 7005 αλουμίνιο με carbon πιρούνι, το ίδιο και το onroad. Ότι φοράει πάνω είναι shimano 2300 ενώ το onroad έχει tiagra και sora.
Αυτό αν σκέφτεσαι τα λεφτά. Αλλιώς το scott ή κάποιο ισάξιο.
Πάντως να ξέρεις πως δεν είμαι πολύ γνώστης. Τώρα στο μυαλό μου έρχεται ο rockarolla που θα μπορούσε να πεί περισσότερα πάνω σε αυτά τα ποδήλατα.

Α και το fitness θα σε βολέψει. Όλα τα ποδήλατα θα σε βολέψουν. Γιατί λες πως δεν θα σε βολέψει;

plannet wrote:

...
γυμνάζεις* και πάρα πολλούς μυς

Καταλαβαίνω τι εννοείς. Αν και με τα δικά μου standards όταν λες "κάνουν πλάτες" εγώ το μεταφράζω σε τρίγωνη πλάτη με τους μυς να διαγράφονται.
Σίγουρα κάποιος που κάνει ποδήλατο και πατάει γερά το πετάλι θα χρησιμοποιήσει τους μυς του σώματος για να κρατήσει τη θέση του πάνω στο ποδήλατο. Αλλά όχι και σε τέτειο σημείο που θα πείς πως γυμνάζεται η πλάτη του όπως θα γυμναζόταν στο μονόζυγο. Εκτός αυτού, δεν νομίζω πως εγώ, η neema και ο κάθε αρχάριος θα ανέβουμε σε ένα ποδήλατο και θα πεταλάρουμε τόσο σκληρά ώστε να πούμε πως κουράσαμε τους μυς της πλάτης μας και τους κοιλιακούς μας.
Εμπειρικά τώρα, επειδή τα σαββατοκύριακα είμαι ένα απο αυτά τα κακόμοιρα παιδιά που μοιράζουν την freesunday στα φανάρια, βλέπω πολλούς αθλητές ποδηλάτες. Έχω δεί τύπους που το κάθε πόδι τους ήταν σαν τη μέση τους (δεν υπερβάλω καθόλου. δεν πίστευα οτι μπορεί να γίνει τόσο μεγάλο το πόδι). Ε, κανένας δεν είχε πλάτη γυμνασμένη.
(Εντάξει καταλαβαίνεις πως δεν έχει καμία σχέση το κολύμπι με το ποδήλατο.)

DOOM_NX
Εικόνα DOOM_NX
Απών/απούσα

Ξέχασα να αναφέρω, ένα πλεονέκτημα των road έναντι των fitness είναι ότι έχεις περισσότερες θέσεις για να πιαστείς. Είναι πολύ σημαντικό όταν θα γυμνάζεσαι και θα κάνεις 50 χιλιόμετρα να μπορείς να αλλάζεις στάση. Ακόμη, ο τρόπος με τον οποίο πιάνεις τα hoods είναι πολύ πιο φυσιολογικός και ξεκούραστος για τον καρπό από τον τρόπο που πιάνεις ένα flat τιμόνι. Πολλοί που πήραν fitness τα μετέτρεψαν σε road μετά. Δεν ξέρω κατά πόσο θα είναι σωστή η γεωμετρία στο τέλος, αλλά καλύτερα road από την αρχή.