Σπαστό ποδήλατο .....-τι να διαλέξει;.

23 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
chrisRC
Εικόνα chrisRC
Απών/απούσα

Καλησπέρα σε όλους.

Έχω ένα φίλο ο οποίος, συνεπαρμένος από το πόσο λειτουργική πόλη έχει γίνει η Καλαμάτα (από κει κατάγεται) και από το πόσα ποδήλατα κυκλοφορούν εκεί (έχει ΚΑΙ ποδηλατόδρομο) καθώς και από την προοπτική να συμμετέχει στις μαζικές αστικές βόλτες που διοργανώνονται στην Αθήνα όπου και διαμένει, αποφάσισε να αγοράσει ποδήλατο. Κατόπιν εκτενών συζητήσεων για τα υπέρ και τα κατά κάθε τύπου και ληφθεισών υπόψιν των αναγκών φορητότητας του ποδηλάτου,της σωματοδομής του (1,60μ) και της ανάγκης για αποθήκευση στο σπίτι, καταλήξαμε στην αγορά αναδιπλούμενου ποδηλάτου.
Η χρήση για την οποία προορίζεται είναι λοιπόν: χαλαρές βόλτες σε αστικό περιβάλλον, χρηστικές διαδρομές πέριξ των τόπων διαμονής (ψώνια, μπάνιο κλπ) και ίσως κάποιες ημιαστικές βόλτες με λιγότερα "σταμάτα-ξεκίνα" για λόγους βελτίωσης της φυσικής του κατάστασης.

Οι ερωτήσεις ,λοιπόν ,είναι:
1. Η επιλογή τροχών 20' είναι η χρυσή τομή στα αναδιπλούμενα;
2. Παίζουν 2-3 μάρκες στο είδος από όσο ξέρω. Να πάει σε Dahon για κάποιο λόγο(αξιοπιστία, υψηλή μεταπώληση, κλπ) ή να κοιτάξει και κάτι άλλο, και τι;
3. Το ποσό που θα ήθελε να διαθέσει για πρώτο ποδήλατο δεν θα ήθελε να ξεπεράσει τα 400-500 ευρώ max. μια και η αγορά διαφόρων αξεσουάρ (σχάρα, φώτα, κράνος, κλειδαριά κλπ) είναι μια δαπάνη που μπαίνει αναπόφευκτα στο τελικό κόστος και το εκτοξεύει.
4. Έχετε κάποιο συγκεκριμένο μοντέλο από το οποίο είστε ευχαριστημένοι και θα θέλατε να προτείνετε ή και το αντίθετο;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
jellyfish
Απών/απούσα

Καλησπερα ChrisRc,

Τα σπαστά ποδήλατα μεγάλη ευκολία. Τα πάς όπου θές και τα αποθηκεύεις εύκολα. Έγω έχω ένα dahon ciao το οποίο το χρησιμοποιω για να πηγαινω στην δουλειά μου κυριως. Είναι πολυ βολικό γιατι το ανεβάζεις στο γραφείο ή στο σπιτι και δεν αναρωτιέσαι αν θα το βρεις στη θέση που το αφησες. Βασικά σκέψου την απόσταση που θέλεις να διανύσεις πρώτα απο όλα. Τα σπαστα είναι λίγο κουραστικά λόγω των μικρών τροχών. Άν εχεις μεγάλη απόσταση να διανύσεις καλύτερα να το σκεφτείς για κάτι μεγαλύτερο και κυρίως ελαφρύτερο. Το βάρος του ποδηλάτου παίζει τεραστιο ρόλο. Άν είσαι πρωτάρης ξεκίνα με κάτι φθηνό να δεις πως θα πάει και μετά βλέπεις για κάτι καλύτερο.

tabakiera
Απών/απούσα

κοίτα, σε 20ρια εγώ συμπαθώ πολύ τα dahon broadwalk, κυρίως γιατί είναι όμορφα, πλήρη και ανθεκτικά με τον ατσάλινο σκελετό που τα κάνει αθάνατα. Έχει τον πιο βασικό εξοπλισμό, αλλά αν κάτι δεν του κάνει το αλλάζει σε 2η φάση.
Τώρα η Dahon έβγαλε και κάτι φτηνότερα που έχουν ενδιαφέρον, αυτό το Eco2 στα 300 ευρώ φαίνεται αρκετά καλό, ας τα τσεκάρει.

geoponer
Απών/απούσα

Για το Boardwalk που έχω κι εγώ εδώ και ένα περίπου χρόνο μπορώ να πω καλά λόγια. Έχει αποδειχθεί ανθεκτικό παρά την ταλαιπωρία που τραβάει και ήταν το πιο οικονομικό Dahon πέρισυ που το αγόρασα. Το επέλεξα λόγω χαμηλής τιμής και επειδή δεν ήμουν σίγουρος εάν θα το αξιοποιούσα. Τελικά τα βγάζει τα λεφτά του!

Σε κάτι μικρές βολτες που είχα δοκιμάσει και το Vitesse D7HG μου άρεσε πολύ σαν στήσιμο και φυσικά λόγω του εσωτερικού σασμάν. Σϊγουρα όμως ξεφεύγει από τα χρήματα που θέλει να διαθέσει.

Μιλώντας λοιπόν με τη μικρή πείρα ποδηλάτη-χρήστη αναδιπλούμενου για ένα μόλις χρόνο μπορώ να πω τα εξής:

1. Οι τροχοί 20 ιντσών είναι ικανοποιητικοί για τη χρήση που το θέλει. Μεγαλύτεροι από τους 16άρηδες που ίσως είναι πιο κουραστικοί σε άγρια άσφαλτο αλλά και μικρότεροι από τους 26άρηδες, που θα έκαναν την αναδίπλωση του ποδηλάτου σχεδόν άσκοπη (δεν θα κέρδιζες πολλά σε χώρο).

2. Σε σχέση με πέρυσι, υπάρχουν πολλές επιλογές για αναδιπλούμενα. Πολλές φορές οι διαφορές τους είναι ελάχιστες. Εγώ ήξερα μόνο Dahon, Brompton και Orbea. Κατέληξα όχι στο πιο οικονομικό, αλλά σε αυτό που μου φάνηκε καλύτερο στ λόγο τιμής/απόδοση. Τα Brompton θεωρούνται τα πιο ποιοτικά αλλά και πιο ακριβά, τα Dahon είναι κάπου στη μέση και τα υπόλοιπα ακολουθούν. Θεωρώ ότι όποιο σπαστό και να πάρει, κρατάει την αξία του γιατί τα μεταχειρισμένα αναδιπλούμενα (προς πώληση) είναι ακόμη ελάχιστα.

3. Σε αυτό το εύρος τιμών πας προς Dahon.

4. Τα είπα στην αρχή (βιάστηκα!).

Καλά ξεμπερδέματα!

chrisRC
Εικόνα chrisRC
Απών/απούσα

Αυτό που θα ήθελα να μπορούσα να ξέρω, αλλά δε γίνεται, είναι αν το ύψος του φίλου μου (1,60) το οποίο βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο, θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στο πώς θα "δει" το ποδήλατο. Δηλαδή, αν το 24άρι ή το 26άρι θα έχουν και καλύτερη οδική συμπεριφορά από το 20άρι (θα στρίβουν πιο νορμάλ) ή αν με το 20άρι θα αισθάνεται μεγαλύτερη ασφάλεια και "πιο κοντά στο έδαφος". Ξέρω, δεν είναι και τόοοοσο ποδηλατικές αυτές οι απορίες, αλλά για κάποιον που ψιλοφοβάται, είμαι σίγουρος ότι μετράνε.
Αυτό που δεν ξέρω είναι, σε κάποιο κατάστημα που πιθανόν να τα έχει στημένα, θα τον αφήσουν να τα δοκιμάσει λίγα μέτρα;

thanosman
Απών/απούσα

Ειμαι κατοχος dahon εδώ και δυο μηνες και το χρησιμοποιω καθημερινα για την δουλεια μου. Κανω γυρω στα 22 χλμ την μερα και δεν αντιμετωπιζω καμια δυσκολια (ομολογω ότι η καθημερινη ενεργη ασχολια μου με πυγμαχια βοηθησε σε αυτό). Το σπαστο είναι ευχρηστο, ανετο, καπως διαφορετικο από το κλασσικο ποδηλατο στην οδηγηση (πιο αποτομο στις στροφες) και απιστευτα ευελικτο στην κινηση…εκει είναι το μεγαλο του ατου για εμενα (πλην του μικρου του μεγεθους όταν διπλωθει). Περα από συτο σε μια δυσκολια το διπλωνεις και το βαζεις μεσα σε μετρο, λεωφορεια ή αμαξι γνωστου.

1)Να προσεξει να παρει οπωςσηποτε κατι με ταχυτητες.

2)Οι 20’ είναι καλες. Βεβαια οσο πιο μεγαλο τοσο πιο καλο για ταχυτητα αλλα και τοσο πιο κακο για επιταχγυνση (ο μικρος τροχος γυρναει πιο γρηγορα και πιο νευρικα)

3) Να προσεξει τα extra εξοδα (κρανος ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ~30…και στο λεω εγω που στην αρχη δεν εβαζα, φωτα μπροστα πισω ~30, μια μασκα καυσαεριου που προσωπικα την θεωρω απαραιτητη~35, και κατι που πολύ δεν κανουν…αγορα ηλεκτρολητων για την σωστη μυικη και οργανικη αναζοωγονηση ~ 15-20 μηνιαιως). Τα χειμωνα θα ερθουν και αλλα εξοδα αν συνεχισει να ποδηλατοδρομει…κατι που βεβαια ευχομαι!

Στα λεφτα που λες προτινω να παει για το dahon eco2 που είναι ένα πολύ καλο value for money ποδηλατο…

geoponer
Απών/απούσα

chrisRC wrote:
Αυτό που δεν ξέρω είναι, σε κάποιο κατάστημα που πιθανόν να τα έχει στημένα, θα τον αφήσουν να τα δοκιμάσει λίγα μέτρα;

Το να το δοκιμάσει θα ήταν το καλύτερο, για να έχει προσωπική εμπειρία και να μην πάρει γουρούνι στο σακί...

Εγώ προσωπικά δοκίμασα τόσο το Dahon στην αντιπροσωπεία στο Μαρούσι, όσο και ένα Orbea Balade στο Cyclist.gr στη Βάρη. Και στις δύο περιπτώσεις έκανα 1-2 χιλιόμετρα για να δω πώς πάει το καθένα στη διαδρομή και αν μου "κάθεται" καλά ο σκελετός. Συγκεκριμένα για τα Dahon υπάρχουν και άλλα σημεία με μοντέλα για δοκιμή (δες εδώ τα καταστήματα με πράσινη τελεία)

Επιπλέον, εάν θέλει ο φίλος σου να δει και 16άρη τροχό, μπορεί να δοκιμάσει το Brompton στην Κηφισίας ( http://www.action3.gr/index.php/epikoinonia-me-action3 ). Ξέρω ότι έχουν μοντέλο για δοκιμή.

Σε κάθε περίπτωση ας κάνετε πρώτα ένα τηλέφωνο για να είστε σίγουροι ότι το μοντέλο της δοκιμής θα είναι διαθέσιμο. ;-)

chrisRC
Εικόνα chrisRC
Απών/απούσα

Φίλε geoponer , σούπερ χρήσιμη η απάντηση, ευχαριστώ πολύ!

Φίλε thanosman, για τα αξεσουάρ θα φροντίσω εγώ, έχω κανει εκτενή έρευνα αγοράς και αγορά επίσης!! Εσύ ποιό μοντέλο έχεις;

Nayarxos
Εικόνα Nayarxos
Απών/απούσα

... για σπαστά, τα οποία έρχονται στην Ελλάδα.
Στα γρήγορα έρχονται στο μυαλό:
Oyama http://www.oyama.eu/
Land Rover http://www.2x2worldwide.com/LR2010/CityLite.html
Orbea http://www.orbea.com/en/bicis/familias/folding/
Σίγουρα ξεχνάω κάποιες, συγχωρέστε με γι' αυτό.

Καλό είναι να ξεκολλάμε λίγο από το "μονοπώλιο" της Dahon.

Tsag-Ataq
Εικόνα Tsag-Ataq
Απών/απούσα

http://www.podilates.gr/?q=node/10160

είναι καλή περίπτωση.

Tsag-Ataq
Εικόνα Tsag-Ataq
Απών/απούσα

το έχεις δει ήδη

chrisRC
Εικόνα chrisRC
Απών/απούσα

@Tsag-Ataq: ναι, το εχω δει ηδη, ευχαριστω.

@ναυαρχος: Δεν βρίσκω ποιοι τα φέρνουν. Δυο μοντέλα από τα ΟΥΑΜΑ τα έχει ένα στην Αλεξανδρούπολη.Σε κάποιο σαιτ ειδα και τα land rover αλλά το ένα και μοναδικό μοντέλο που έχει δε μου φαίνεται πολύ ανταγωνιστικό. Για τα άλλα, κάτι βρήκα στην Αθήνα. Θα το κοιτάξω.

Δεν είμαι με τα μονοπώλια, αλλά ρε γμτ έχεις εταιρεία που φέρνει ποδήλατα, ας πουμε. Φτιάξε ένα σαιτ της προκοπής! Ούτε τιμές, ούτε χαρακτηριστικά, ούτε τπτ!;

Tsag-Ataq
Εικόνα Tsag-Ataq
Απών/απούσα

...ψάχνοντας με έναν φίλο σπαστό γι'αυτόν. Όντως μπορεί να σου διαθέσει Brompton για 1-2 ημέρες test drive. Τα Brompton είναι ψιλοαθάνατα, αλλά η τιμή τους είναι τσουχτερή. Δλδ ο Λουκάς τα έχει 1000-1100€. Παρόλα αυτά είναι μάλλον ο ορισμός του σπαστού ποδηλάτου και θεωρώ ότι ό,τι πληρώνεις παίρνεις (ανοίγει και κλείνει σε λιγότερο από μισό λεπτό χωρίς να τσαλακωθείς, έχει ανάρτηση πίσω κ.α.). Ο ίδιος φέρνει και Oyama (το οποίο είναι το διπλάσιο από το brompton όταν διπλώνει). Τα Dahon έχουν μονοπωλήσει την αγορά, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αφού ανταλλακτικά και service μάλλον θα είναι πιο προσιτά και σε χρόνους παράδοσης αλλά και σε τιμές. Τα Orbea έχουν πολύ ωραίο "κόψιμο". Θα τους έριχνα μια ματιά αν ήμουν στη θέση σου.

Υ.Γ.: τελικά το φιλαράκι πήρε το Dahon Vitesse D7 (σαν αυτό που πουλάει το παιδί στο thread που προανέφερα). Μέχρι στιγμής είναι πολύ ευχαριστημένος.

Tsag-Ataq
Εικόνα Tsag-Ataq
Απών/απούσα

δες και το Strida!

chrisRC
Εικόνα chrisRC
Απών/απούσα

Tsag-Ataq wrote:
δες και το Strida!

Το ειδα. Σε αυτό αναφερόμουν μεταξύ άλλων όταν έλεγα ότι η εταιρεία δεν έχει μια ιστοσελίδα της προκοπής.

Tsag-Ataq
Εικόνα Tsag-Ataq
Απών/απούσα

...το site του έχει κάποιο πρόβλημα (έχει όλα τα specs). Από ψάξιμο που έχω κάνει το strida έχει τα εξής καλά σαν folding:

1)είναι ελαφρύ (κάτω από 10kg αν δεν κάνω λάθος)
2)έχει υπερανθεκτικό ιμάντα αντί για αλυσίδα (συνεπώς δεν χρειάζεται συντήρηση και είναι και αθόρυβο)
3)διπλώνει πολύ εύκολα
4)έχει δισκόφρενα

τα μείον είναι:

1)έχει μόνο μια σχέση (νο σπιντς, ορθοπεταλιά και τα μυαλά στα κάγκελα)
2)"εκκεντρική" γεωμετρία (δεν ξέρω αν θα βολεύει και αν θεωρείται καλαίσθητη)
3)τιμή κοντά στα 600€
4)δεν ξέρω σε ενδεχόμενο πρόβλημα ή ζημιά κατά πόσο θα μπορεί κάποιος να επέμβει ή αν χρειάζεται service από μαστόρι...

ελπίζω να βοήθησα

Nayarxos
Εικόνα Nayarxos
Απών/απούσα

Απ' ότι βλέπω στο site της Oyama, στην Ελλάδα τα φέρνει ο Μανιατόπουλος http://www.oyama.eu/distributors.php οπότε πιθανό να τα εμπορεύονται όσοι έχουν τις άλλες μάρκες που αντιπροσωπεύει η εταιρεία (Ideal, Scott, κλπ).

Κατά τύχη έπεσα και πάνω σε αυτό το site:
http://spasto.gr/index/

chrisRC
Εικόνα chrisRC
Απών/απούσα

Nayarxos wrote:

Κατά τύχη έπεσα και πάνω σε αυτό το site:
http://spasto.gr/index/[/quote]

ναι, το ειδα κι εγω, δε βοηθησε πολυ

chrisRC
Εικόνα chrisRC
Απών/απούσα

Τελικά πήγαμε το απόγευμα και είδαμε όλα τα Dahon σε κοντινό κατάστημα. Η γεωμετρία είναι ιδανική για αυτά τα ύψη και τα αισθάνεται κανείς πολύ άνετα. Δεδομένου του ότι τα €590 του D7HG είναι μάλλον πολλά, ήθελα να ρωτήσω αν θα επιλέγατε ένα καινούργιο της σειράς με χαμηλότερη τιμή (πχ το ECO2 ,ECO3 , boardwalk , speed D7) ή θα επιλέγατε ένα μεταχειρισμένο με εσωτερικές ταχύτητες (πχ αυτό )

Ευχαριστώ ξανά.

thanosman
Απών/απούσα

chrisRC wrote:
Φίλε geoponer , σούπερ χρήσιμη η απάντηση, ευχαριστώ πολύ!

Φίλε thanosman, για τα αξεσουάρ θα φροντίσω εγώ, έχω κανει εκτενή έρευνα αγοράς και αγορά επίσης!! Εσύ ποιό μοντέλο έχεις;

Εγω εχω το speed d7...

generation xx t...
Εικόνα generation xx terrorist
Απών/απούσα

chrisRC wrote:
Τελικά πήγαμε το απόγευμα και είδαμε όλα τα Dahon σε κοντινό κατάστημα. Η γεωμετρία είναι ιδανική για αυτά τα ύψη και τα αισθάνεται κανείς πολύ άνετα. Δεδομένου του ότι τα €590 του D7HG είναι μάλλον πολλά, ήθελα να ρωτήσω αν θα επιλέγατε ένα καινούργιο της σειράς με χαμηλότερη τιμή (πχ το ECO2 ,ECO3 , boardwalk , speed D7) ή θα επιλέγατε ένα μεταχειρισμένο με εσωτερικές ταχύτητες (πχ αυτό )

Ευχαριστώ ξανά.

Αν μιλαμε για καλη κατασταση μεταχειρισμενου,οι εσωτερικες ταχυτητες ειναι αιωνες μπροστα απο το ντεραγιε...
Εισαι ΑΛΛΟΣ ανθρωπος με το hub :):):):)
Μηδεν συντηρηση,δεν βγαινει η αλυσιδα,ρυθμιζονται ΠΟΛΥ πιο ευκολα,και εχουν πολυ λιγοτερες τριβες κατα το πεταλαρισμα,πραγμα που δινει πολυ πιο ευχαριστη αισθηση οταν οδηγεις.

geoponer
Απών/απούσα

Ψηφίζω κι εγώ μεταχειρισμένο με εσωτερικές ταχύτητες.

Το ποδήλατο όσο μεταχειρισμένο και να είναι, δύσκολα έχει πρόβλημα που θα σου κοστίσει πολύ, ειδικά όταν μιλάμε για αναδιπλούμενα που έχουν χαμηλό κόστος. Ειδικά αν το δεις από κοντά και είναι προσεγμένο, δεν μπορώ να σκεφτώ τι έχεις να φοβηθείς...

Πάντως το πλεονέκτημα των εσωτερικών ταχυτήτων είναι σημαντικό!

chrisRC
Εικόνα chrisRC
Απών/απούσα

Mια τελευταία ερώτηση:

Με βάση το ότι η τιμή του καινούργιου Dahon D7HG είναι 589 ευρώ ποιά πιστεύετε ότι είναι μια καλή τιμή για μεταχειρισμένο σε καλή κατάσταση;