1ος Ποδηλατκός Γύρος Κτήματος Τσέλεπου Ρίζες Αρκαδίας 26.05.2013 10π.μ.

1 καταχώριση / 0 νέα/ο
themmoni
Εικόνα themmoni
Απών/απούσα

1ος Ποδηλατκός Γύρος Κτήματος Τσέλεπου Ρίζες Αρκαδίας 26.05.2013 10π.μ. 42 χλμ 607 υψομετρικό, βαθμός δυσκολίας 3/5 (μέτριο)

Επιστρέψαμε!

Μετά από μία μακρυά αποχή από τα κοινά, λόγω ανωτέρας βίας, το cyclingforwine επιστρέφει με μία διοργάνωση διαμάντι, πιο κοντά στο στόχο του από ποτέ. Στα Arcadian highlands, στην καρδιά του Μοσχοφίλερου με τους όψιμους τρύγους, και όχι μόνο, σας προσκαλούμε να γιορτάσουμε τα 5 μας χρόνια μαζί με το κτήμα Τσέλεπου, που βεβαίως γιορτάζει πολύ περισσότερα.

Και;

Από φέτος στις ανοιχτές πόρτες οινοποιείων, που παραδοσιακά, τα οινοποιεία της χώρας ανοίγουν τις πόρτες τους και υποδέχονται το κοινό, ο Γιάννης Τσέλεπος και το επιτελείο του κτήματος θα μας υποδέχονται στο πανέμορφο κτήμα του έξω από τις Ρίζες της Αρκαδίας στην Τεγέα. Η Αρκαδία ήταν μυθολογικός τόπος για τους φιλέλληνες του 19ου αιώνα. Of famous Arcady ye are! Υψόμετρα από 700 έως 1100 μέτρα. Αργός τρύγος. Πολυπλοκότητα. Ό,τι αργεί όσο πρέπει, μελώνει όμορφα. Ρωτήστε τις γυναίκες. Αυτές που ξέρουν, όχι τις άλλες. Θα αναπνεύσουμε άλλον αέρα μέσα στην καταπράσινη φύση, θα ποδηλατήσουμε σε καταπράσινα ανηφοροκατηφόρια, θα περάσουμε μέσα από χωριά που θα μας είναι οικεία και άγνωστα ταυτόχρονα, θα ψυχανεμιστούμε πράγματα που μας διαφεύγουν στην καθημερινότητά μας,θα διασχίσουμε μονοπάτια μέσα από αμπελώνες, κάποια από στρωτό πατημένο χώμα, θα κάνουμε ανασυγκρότηση κάπου στη μέση και ίσως υπάρξει και ένα προαιρετικό σπριντ στο τέλος. Ο νικητής θα ανοίξει μία Αμαλία magnum στον τερματισμό, στο μύλο του κτήματος, όπου θα μας περιμένει το catering, ενώ εμείς θα δοκιμάζουμε τα υπέροχα κρασιά του οινοποιείου σ’ένα καταπράσινο σκηνικό με φοβερές μουσικές, μια μεγάλη γλυκειά αγκαλιά. Και μή φοβάστε για τη ζέστη. Προχτές που εδώ και στην Τρίπολη είχε 30άρι, εκεί δεν κατάλαβα τίποτα.

Τι χρειαζόσαστε;

Μεταφορικό μέσο, γιατί με την άνοιξη του ποδηλάτου τα trailer κλείνονται μήνες μπροστά, ποδήλατο και ένα 10άρικο. Βάλτε αγγελίες στο ιντερνετ να μοιραστείτε αυτοκίνητα, βενζίνες και ό,το άλλο προκύψει...Υπολογίστε 16 ευρώ διόδια χωρίς την Αττική οδό και 370χλμ.
Οι κουρσάδες να μην έρθουν με τα γνωστά φαλακρά, παρακαλώ και τρέχουμε...υπάρχουν και τα cyclocross, είναι υπερβολή, αλλά μπορεί να τα χρησιμοποιήσετε και αλλού.
Πάρτε καλή σχάρα, αν δεν έχετε, για να έχετε. Τοποδήλατό σας εννοώ. Έχω δύο Thule, τη μία 20 χρόνια. Και υπάρχουν πάντα ανταλλακτικά και φτηνά. Όχι δεν τα παίρνω από την Thule, μακάρι, αλλά αφού δεν μου το πρότειναν;

Αφετηρία-Τερματισμός

Ξεκινάμε από και τερματίζουμε στο Κτήμα Τσέλεπου, που βρίσκεται έξω από το χωριό Ρίζες στην Αρκαδία.

Πώς πάμε;

Πάμε με τα αυτοκίνητά μας, γιατί τα πούλμαν είναι κλεισμένα προ πολλού. Αν μοιραστείτε βενζίνες και διόδια ανά 3 άτομα, θα σας κοστίσει 20 περίπου ευρώ ανά άτομο, ακόμα λιγότερο αν το αυτοκίνητο είναι ένα οικονομικό ντίζελ. Βάλτε αγγελίες στο https://www.facebook.com/events/455113944569797/ η στο https://www.facebook.com/groups/cycling4wine/
Προσπερνάμε την Τρίπολη, βγαίνουμε στην επόμενη έξοδο δεξιά (Σπάρτη- Τεγέα) και στα 3-4χλμ στρίβουμε αριστερά για Άστρος , Άγιο Πέτρο. Ένα χλμ μετά τις Ρίζες στη διχάλα δεξιά για Άγ. Πέτρο. Στο 1 χλμ το οινοποιείο στο δεξί μας χέρι.
Υπολογίστε 190 χλμ και 2 ώρες σκάρτες κατά μέσο όρο.

Εγγραφές; Από 13.05 μέχρι 24.5.201313

Με κατάθεση στη Eurobank αρ. Λογ. 00260394150100018674. Απαραίτητη, για να ξέρουμε πόσους θα ταΐσουμε! Γράφετε οπωσδήποτε το όνομά σας στην κατάθεση για να το δώ στο ίντερνετ, και στέλνετε μήνυμα στο n.themos@gmail.com. Τηλέφωνα αποριών 210 2028561 και 6976556525. Στο οινοποιείο 2710544440.

Σε ποιούς απευθύνομαι;

Στους πιστούς ύποπτους του cycling4wine, και σε όλους τους ποδηλάτες που χρησιμοποιούν το ποδήλατό τους πέραν της απλής αστικής μετακίνησης και έχουν κάνει τουλάχιστον 30 χιλιόμετρα αγόγγυστα και το ευχαριστήθηκαν τόσο πολύ, που θέλουν να επαναλάβουν. Σε όλους όσους Αγαπούν το Ποδήλατο και το Κρασί. Γιατί η Αγάπη σώζει.
Είχα υποσχεθεί δύο διαβαθμισμένες διαδρομές, αλλά η μορφολογία της περιοχής κάνει τη δύσκολη αγωνιστική, οπότε χάνεται η μπάλα. Οπότε οι γρήγοροι για να ξεσπάσουν, μπορούν να σηκωθούν ορθοπέταλο στο χώμα και να σηκώσουν τη σκόνη τους. Και μετά τα λέμε στο σπριντ...Ενδεικτικά πάντως, φανταστείτε την προπέρσινη Νεμέα. Κάπου εκεί θα είμαστε, αλλά θα έχει και πατημένο χώμα.Ξεκινάμε με 6 χιλιόμετρα ευθεία και κατηφόρα και μετά έχουμε το μόνο αμιγές ανηφορικό κομμάτι, αλλά δεν είναι δραματικό. Δίνει ανάσες και κυρίως, μετά δεν έχει άλλο. Στα σίγουρα θα σας πώ μετά το Πάσχα που θα πάω να την τρέξω.

Τι άλλο πρέπει να ξέρετε; Μα την ιστορία του Κτήματος, φυσικά! ( θα σας εξετάσω)

Παρουσίαση του Κτήματος Τσέλεπου

Το 1992 το Cellier wine club παρουσίαζε στη Μ. Βρετανία 11 κρασιά σημαντικών, αλλά άγνωστων, ακόμα και στο ειδικό κοινό, παραγωγών. Ο Γιάννης Τσέλεπος συμμετείχε με 2 κρασιά. Το πρώτο ήταν μια Μαντίνεια με έντονο σώμα και υψηλή οξύτητα, τόσο διαφορετική απ’ο,τι ξέραμε, που το τραπέζι μας την απέρριψε ομόφωνα. Κάτι μ’έτρωγε όμως. Ζήτησα το μπουκάλι πίσω,ξαναδοκιμάσαμε και συνειδητοποιήσαμε ότι ήταν ένα καθαρόαιμο που ζητούσε το ψητό του ψάρι ή τη μακαρονάδα με τα θαλασσινά για να ξεδιπλώσει τις αρετές του. Και τότε περνούσε τα άλλα σαν σταματημένα. Και κρατούσε το σώμα του και τα αρώματα και την οξύτητά του μέχρι την επόμενη χρονιά, όταν τα άλλα είχαν αδειάσει προ πολλού. Τώρα που πολλοί φτιάχνουν ένα καλό μοσχοφίλερο, καλό είναι να θυμίσω ποιός τους άνοιξε το δρόμο. Το δεύτερο κρασί ήταν ένα Καμπερνέ-Μερλό, εξαιρετικό με τα δεδομένα της εποχής. Πυκνό, με πανέμορφες διαβαθμισμένες τανίνες, μπαχαρικά, φρούτα του δάσους και μακρύ τελείωμα. Ένα στιβαρό κρασί τυλιμένο σε βελούδο.
Από τότε, έχει κυλίσει πολύ νερό στ’αυλάκι. Το Κτήμα, που ξεκίνησε το 1989 στις πλαγιές του Πάρνωνα, μετά από μακρόχρονη θητεία του ιδρυτή του στα αμπελοτόπια της Νεμέας και της Αρκαδίας, σήμερα αριθμεί 400+ στρέματα δικά του και 200 συνεργαζόμενων αμπελώνων ηλικίας 40+ ετών. Τα κτίρια, σχεδιασμένα από τον Τάκη Κουτσογιανόπουλο στο ύφος της τοπικής αρχιτεκτονικής, είναι όμορφα και λιτά. Υπάρχουν τα τρομερά μωρά του κτήματος το Αυλοτόπι 100% Καμπερνέ και ο Κοκκινόμυλος 100% Μερλό που συγκαταλέγονται στα καλύτερα της κατηγορίας τους διεθνώς και το αποδεικνύουν με υψηλότατες βαθμολογίες. Υπάρχει ο Μαρμαριάς, ένα Σαρντοναί περασμένο φινετσάτα από βαρέλι, ένα ξηρό Τραμίνερ με τη χαρακτηριστική γεύση, μία πολύ φινετσάτη Μαντίνεια περασμένη από βαρέλι ακακίας, το Blanc de Gris και βέβαια η Νεμέα του, που η βελτίωσή της κάθε χρόνο απογειώθηκε όταν αγοράστηκε το φιλέτο αμπελοτόπι στο Κούτσι της Νεμέας. Τώρα υπάρχουν η Δρυόπη και το Κτήμα Δρυόπη προοριζόμενο για μακρόχρονη παλαίωση, απαιτητικά κρασιά και τα δύο όπως όλες οι Νεμέες.

Υπάρχει επίσης ευκαιρία να τα δοκιμάσετε όλα και να τα αγοράσετε σε τιμές ειδικές για την εκδήλωση την Κυριακή 26.05. Θα γνωρίσετε τον ίδιο τον Τσέλεπο και τη γυναίκα του μαζί με τα παιδιά του και το επιτελείο του κτήματος. Θα ξεναγηθούμε στο κτήμα και θα σας εξηγήσει γιατί είναι τόσο απλό και τόσο δύσκολο να κάνεις καλό κρασί

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
contact