ρε δεν πάμε καλάαα......
η παρακάτω (πληρωμένη) καταχώρηση είναι από εδώ
Η έμφαση είναι από μένα
Ένα διαφορετικό μουσείο ετοιμάζεται να υποδεχθεί το μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011 η Αθήνα. Πρόκειται για το Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου, που θα στεγάζεται στο εμπορικό και ψυχαγωγικό κέντρο Athenian Capitol (3η Σεπτεμβρίου και Ιουλιανού) του Ομίλου Χαραγκιώνη, και το οποίο θα φιλοξενεί, σε πρώτη φάση, 111 οχήματα που καλύπτουν χρονικά μια περίοδο ενός αιώνα.
Το αρχαιότερο αυτοκίνητο που ανήκει στο Μουσείο, όλα τα εκθέματα του οποίου προέρχονται από την συλλογή του προέδρου του Ομίλου Χαραγκιώνη, Θεόδωρου Χαραγκιώνη, είναι μια ουγγρική πυροσβεστική αντλία του 1895 και το νεότερο είναι μια MERCEDES 450SL του 1980.
«Η ιδέα για τη δημιουργία του Μουσείου είναι να ενημερωθούν οι Έλληνες σχετικά με την ιστορία και την εξέλιξη του πιο αγαπημένου αντικειμένου που παρήγαγε η βιομηχανική επανάσταση. Να δουν οι ξένοι τι μπορούμε πραγματικά να κάνουμε στην Ελλάδα και να υπάρξει ουσιαστική συμβολή στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας μέσα από ειδικά διαμορφωμένους και εξοπλισμένους χώρους αλλά και διαλέξεις στο auditorium του Μουσείου» αναφέρει ο κ. Χαραγκιώνης.
«Το Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου προέκυψε από αγάπη για το αυτοκίνητο και περίσσεια ενέργειας. Έχοντας διακόψει την εμπλοκή μου στους αγώνες στο τέλος του 1977, άρχισα να ασχολούμαι με τη συλλογή και αποκατάσταση παλαιών αυτοκινήτων. Στην αρχή 'μάζεψα' τα παιδικά μου όνειρα, περί τα 20 μοντέλα. Κατόπιν, το '90 τα διπλασίασα αγοράζοντας από την Ελλάδα μια ολόκληρη συλλογή, οπότε σκέφτηκα ότι πρέπει πια να κάνω κάτι μεγάλο με τα αυτοκίνητα: Ένα Μουσείο» επισημαίνει.
Η συλλογή του Θεόδωρου Χαραγκιώνη αριθμεί σήμερα 292 αυτοκίνητα. Σε πρώτη φάση θα εκτεθούν στο Μουσείο τα 111. Η συλλογή θα εναλλάσσεται και έτσι κατά το δεύτερο χρόνο λειτουργίας του Μουσείου θα εκτεθούν τα επόμενα 100 - 120 αυτοκίνητα και το μεθεπόμενο έτος τα υπόλοιπα της συλλογής.
Παράλληλα θα γίνονται περιοδικές εκθέσεις - αφιερώματα όπως για παράδειγμα αφιέρωμα στα αγωνιστικά αυτοκίνητα, στα αυτοκίνητα που έχουν κερδίσει τίτλους σε αγώνες ή αφιέρωμα σε μια χώρα προέλευσης μέρους αυτοκινήτων της συλλογής π.χ. στα ιταλικά αυτοκίνητα ή ακόμα αφιέρωμα σε κάποια αυτοκινητοβιομηχανία π.χ. Ferrari.
Όσοι είχαν την ευκαιρία να παρευρεθούν στα εγκαίνια του εμπορικού κέντρου στα μέσα Δεκεμβρίου του 2010 είχαν τη ευκαιρία στο τελευταίο όροφο το Athenian Capitol να θαυμάσουν μερικά μόνον από τα λαμπερά έκθεμα του Ελληνικού Μουσείου.
Στο Μουσείο θα εκτίθεται μεταξύ άλλων η Mercedes 300 SL Gullwing του Πωλ Νιούμαν, η Chrysler Ιmperial κατασκευής 1959 που ανήκε στον Ρόμπερτ Πλαντ, μέλος του φημισμένου αμερικανικού ροκ συγκροτήματος Led Ζeppelin, η Lancia Αurelia κατασκευής 1953, προσωπικό αυτοκίνητο του Λορέντζο Μπαντίνι (διάσημου οδηγού της Formula 1), η Cadillac Seville Gucci του 1979, με σαλόνι ειδικά σχεδιασμένο από τον Οίκο Gucci, η Chevrolet Corvette Stingray, η γνωστή «στρίγγλα» με την οποία ο αείμνηστος Τζόνι Πεσμαζόγλου κέρδισε πολλά ελληνικά πρωταθλήματα και αποτελεί ευγενική προσφορά της οικογένειάς του, καθώς και αυτοκίνητα που ανήκαν σε δούκες (π.χ η Αston Martin Lagonda που ανήκε στο Δούκα του Westminster), βαρόνους και μέλη της Βουλής των Λόρδων.
Πρόγραμμα οδικής ασφάλειας για τα παιδιά
Στις καθημερινές λειτουργίες του μουσείου περιλαμβάνεται και ένα πρόγραμμα Οδικής Ασφάλειας για μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ανάλογα με την ηλικία τους, τα παιδιά θα μπορούν να ακολουθήσουν διαφορετικά προγράμματα.
Από 8 έως 12 ετών θα χρησιμοποιούν τον προσομοιωτή ποδηλάτου, στον οποίο «οδηγώντας» μια συγκεκριμένη διαδρομή με επιλεγμένες καταστάσεις και κυκλοφοριακές συνθήκες, θα μπορούν να δουν, και κυρίως, να μάθουν το σωστό από το λάθος. Από 13 έως 18 ετών, τα παιδιά θα «οδηγούν» προσομοιωτές - αυτοκίνητα, στα οποία μέσω διαδρομών σχεδιασμένων ανάλογα, θα αντιμετωπίζουν συνθήκες βροχής, χιονιού, πάγου, ανέμου αλλά και απλές καθημερινές καταστάσεις, τις οποίες θα συναντήσουν λίγο αργότερα στη ζωή τους.
Στο Μουσείο θα υπάρχει και προσομοιωτής Formula 1. Στους χώρους του μουσείου υπάρχει κι ένα αμφιθέατρο 200 θέσεων, το οποίο θα λειτουργεί ως χώρος συνεδρίων, παρουσιάσεων και εκπαίδευσης, ενώ το βράδυ θα μετατρέπεται σε κινηματογραφική αίθουσα.
Στο Μουσείο θα λειτουργεί και πωλητήριο, το Museum Store. Κοινό όλων των ηλικιών θα έχει τη δυνατότητα μέσα από τα προϊόντα του Μουσείου, να «γευθεί» μέρος της ιστορίας του αυτοκινήτου στον ελλαδικό χώρο και όχι μόνο. Επίσης, συλλεκτικά αντικείμενα, όπως παλιές γκραβούρες ή σύγχρονα DVD, θα μεταφέρουν στους λάτρεις της αυτοκίνησης εικόνες από αγώνες και αυτοκίνητα του παρελθόντος. Ο επισκέπτης θα μπορεί επίσης να αποκτήσει μινιατούρες σε διάφορες κλίμακες μοντέλων που εκτίθενται ή όχι στο μουσείο, καθώς επίσης και αντικείμενα καθημερινής χρήσης.
έχει γανιάσει η γλώσσα μας να λέμε ότι πρέπει να προωθηθεί το ποδήλατο και να δωθούν αντικίνητρα για τη χρήση του ΙΧ στην πόλη και ο κύριος του άρθρου ανοίγει μουσείο για τα αυτοκίνητα στο κέντρο της Αθήνας. Το οποίο συν τοις άλλοις θα λειτουργεί και σαν παιδομάζωμα. Δεν το θέτει πολύ ωράια? "Κάνουμε στα παιδιά μάθημα οδικής ασφάλειας. Όχι ότι τους υποβάλουμε την ιδέα πως οι μεγάλοι οδηγάνε ΙΧ. Όοοοοοχι. Απλά τα βοηθάμε να μάθουν πως να κινούνται στην πόλη με ασφάλεια." Και τι όμορφα που το στήσανε: οι "μικροί" (τα πιτσιρίκια, τα νιάνιαρα) θα κυκλοφορούν με ποδήλατο ενώ οι "μεγάλοι" (οι σχεδόν ενήλικοι, οι άντρες) θα κυκλοφορούν με αμάξι. Το πιάσαμε το υπονοούμενο έτσι?
μου φαίνεται ότι θα πηγαίνω εκεί απ'έξω να παρκάρω, έτσι για σπάσιμο, κι ας δουλεύω κάνα χιλιόμετρο από κει
(και το βάζω επίτηδες στην ενότητα "Ποδήλατο και πόλη / Οδική ασφάλεια". Ξέρουμε κι εμείς να κάνουμε υπονοούμενα κύριοι. Αμ πως!)
οτί να κάνει Μουσείο αυτοκινήτου μια χώρα-πόλη που παράγει αυτοκίνητα, όπως Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία κτλ. , ναι θα το καταλάβαινα, αλλά να κάνει μουσείο αυτοκινήτου ο πελάτης-λούστρος-θύμα που τον τελευταίο αιώνα δεν έχει ούτε μια βιοτεχνία που να παράγει εμπρόσθια ντεραγιέ (τα οπίσθια είναι περίπλοκα), είναι κοροιδία.
Πέρα το ότι εξυπηρετεί καθαρά προπαγανδιστικούς λόγους όπως αναφέρθηκε, απο πότε η Ελλάδα έκανε κάτι πρωτοπόρο στην αυτοκίνηση για να κάνει μουσείο?
Α ξέχασα: έχουμε πρωτοτυπήσει: ανακαλύψαμε οτι τα πεζοδρόμια χρησιμεύουν για πάρκινγκ, συν οτί το αμάξι επιμηκύνει το ανδρικό μόριο!!!
Είναι μια πολύ σωστή κίνηση.
Βάζει τα αμάξια εκεί που πρέπει να ανήκουν: στα μουσεία
Τώρα όσον αφορά το θέμα με τους προσομοιωτές και τις ηλικίες κτλ έχεις κάποιο δίκιο. Θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο όμως να ξεκινήσεις μια αλληλογραφία με τους υπευθύνους του μουσείου για αυτό το θέμα και ίσως να καταφέρεις κάτι. Όντως αυτή η διαφοροποίηση βάση ηλικίας είναι άκυρη. Θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο να βάλουν τους ενήλικες στον προσομοιωτή ποδηλάτου. Αφενός μπας και το σκεφτούν και κάνουν το βήμα, αφετέρου για να καταλάβουν πώς βλέπει τον δρόμο ο ποδηλάτης ώστε να είναι πιο εύκολη η συνύπαρξη.
Όσο και να σου φαίνεται παράξενο, πολλοί από αυτούς που πραγματικά αγαπούν το αυτοκίνητο (και δεν εννοώ αυτόν που βάζει μπλε λεντάκια στο στάρλετ της μάνας του) είναι ΚΑΙ φίλοι της ποδηλασίας. Υπάρχει π.χ. τουλάχιστον ένα ενεργό και αρκετά παλιό μέλος του φόρουμ και των διαφόρων δραστηριοτήτων που οργανώνονται μέσα από αυτό που είναι και ενεργός οδηγός σε αγώνες αυτοκινήτου.
Καλή χρονιά
αν και πιστεύω πως πρόκειται για ένα εισπρακτικό εγχείρημα και τίποτε παραπάνω. Ελπίζω όμως, πως ίσως βοηθήσει λιγάκι τον εκκολαπτόμενο Έλληνα οδηγό, που θέλωντας και μη υιοθετεί τον οδηγικό τρόπο συμπεριφοράς των γονιών και των φίλων του και βγαίνει στους δρόμους με μαγκιά και χωρίς συναίσθηση του τι κάνει. Είτε ποδηλάτης είτε αυτοκινητιστής ο κακός οδηγός είναι πάντα κακός οδηγός και κίνδυνος για όλους. Και μετά λύπης μου βλέπω καθημερινά στους δρόμους αλλά και στα forum απαράδεκτες συμπεριφορές τόσο από αυτοκινητιστές όσο και από ποδηλάτες.
Τα μουσεία είναι μουσεία.
Ο δρόμος είναι η πραγματικότητα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε εκεί σαφώς δεν οφείλονται σε κάποιο μουσείο, αλλά στην δική μας συμπεριφορά.
Καλή χρονιά, καλές βόλτες!
Ναί ρε, ας μείνουνε σε μουσεία τα αυτοκίνητα· εκεί ανήκουν
δεν καταλαβα τον λογο της υπαρξης αυτου του φορουμ.μας ενοχλει που θα ανοιξει μουσειο αυτοκινητων;π.χ. γιατι δεν ενοχλειται ο ιδρυτης του φορουμ απο ενα σκυλαδικο που ανοιγει στην πολη μας οταν αυτος ακουει εντεχνο;γιατι να ενοχληθω αν ανοιξει ενα μουσειο αλλαντικων οταν εγω ειμαι αυστηρα χορτοφαγος;εγω αυτο που ειδα ειναι τουλαχιστον οτι ακομα και αν ειναι εμπορικου ενδιαφεροντος η δημιουργια του τουλαχιστον θα εχει και καποια μαθηματα οδικης κυκλοφοριας στα παιδια.αλλωστε αν δεν παμε να δουμε τι δουλεια κανει το εν λογω μουσειο δεν μπορουμε να εχουμε αποψη.τωρα οσο εχει να κανει με τα υπολοιπα κομματια οτι μεγαλωνει καποιος οποτε ειναι αναποφευκτο το θεμα οτι θα παρει αυτοκινητο επειδη του το παρουσιασαν αλλοι μαλλον λαθος εχετε.αποδειξη;ποσοι απο εμας ειδαμε τους γονεις μας να κανουν ποδηλατο και καναμε και εμεις;η ειναι θεμα οτι το αυτοκινητο ειναι προεκταση του αντρικου μοριου;δηλαδη καποιος απο εμας αν ειχε την οικονομικη ανεση δεν θα επαιρνε ενα ποδηλατο απο ανθρακονημα;τοτε δεν ειναι προεκταση του ανδρικου μοριου;η της οικονομικης μας ανεσης;ας προσπαθησουμε ολοι να διαδωσουμε αυτο που αγαπαμε με επιχειρηματα και οχι σκαβοντας τον λακο του μουσειου η οτιδηποτε αλλο ειναι κατα αυτων που αγαπαμε.
συμφωνώ απόλυτα με τον προλαλήσαντα:) κ να προσθέσω πως 1-2 Ελληνες μηχανικοί κ σχεδιαστές αυτοκινήτων υπήρξαν κορυφαίοι κ αναγνωρισμένοι διεθνώς..υπάρχει μουσείο μηχανών, sex, σίγουρα κ ποδηλάτου, γατί να κατακεραυνώνετε τα ? στο κάτω -κάτω ακόμα κ για εμπορικούς σκοπούς να είναι τα μαθήματα, είναι κ αυτό κάτι...αντί να βάλουν ημίγυμνα μοντέλα να το διαφημίσουν(ως συνήθως) προσφέρουν -επιτέλους μάθηση, έστω ένα μικρό + σε αυτήν. μου 8υμήσατε ολοκληρωτικά καθεστώτα-ότι δεν μας αρέσει ή προσωπικά περιφρονούμε δεν πρέπει να προβάλλεται...
Την παλεύετε καθόλου με την πάρτη σας; Καταλάβετε επιτέλους ότι το ποδήλατο δεν είναι αυτοσκοπός.
...απλά την σκότωσαν πολιτικοί, γραφειοκράτες και άλλοι γνωστοί και μή λαδοπόντικες πριν προλάβει να ενηλικιωθεί...
Πιθανολογώ ότι είσαι αρκετά νέος και γι' αυτό δεν ξέρεις ότι στην Ελλάδα υπήρξαν αξιόλογες προσπάθειες σχεδιασμού αλλά και παραγωγής αυτοκινήτων.
Αρκετές κατέληξαν σε επιτυχημένα προϊόντα...
Κάποια από αυτά τα οδήγησα (Pony, Amico Caddet,Fox), κάποια απλά τα ζαχάρωνα ώς νεανίας(Scavas, Buggy)...
Τωρα γιατί ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ σήμερα αυτοκινητοβιομηχανία και βιομηχανία γενικότερα, αν διαβάσεις προσεκτικά το επισυναπτόμενο link θα καταλάβεις...
http://www.offroader.gr/x/index.php/2009-11-21-19-04-42/51-2009-12-07-21...
Τιπ: κοίτα πότε και γιατί διέκοψαν την παραγωγή οι περισσότερες και τελευταίες εταιρίες παραγωγής αυτοκινήτων στήν Ελλάδα...
..παιδια μην φτανουμε στα ακρα.
Ενα μουσειο δεν ενοχλει κανενα .
Ας μην αντιμετωπιζουμε το θεμα "αυτοκινητο" σαν ποδηλατες(ακτιβιστες/οικολογοι/αντιρρησίες κτλ) με παρωπίδες γιατι θα μας μπει κανονικα η ταμπελα "γραφικοι" και θα εχουμε αντιθετα αποτελεσματα απο τα προσδοκουμενα.
Προσωπικα θελω οσοι (ξανα)καβαλανε ποδηλατα στην Αθηνα να ειναι ανθρωποι που σεβονται τις επιθυμιες , την θεση και την ελευθερια του αλλου ,οπως την απαιτουν τωρα απο το συστημα και την κοινωνια.
Για την ιστορια , η Ελλαδα ειχε βιομηχανια αυτοκινητων αρχης γενομένης απο τον Θεολογου εως και περιπου 20χρονια πριν με την nissan ,opel, renault και citroen
http://www.pare-dose.net/?p=124
και εδω :
http://www.miatamania.gr/forum/showthread.php?1907-E%EB%EB%E7%ED%E9%EA%F...
@vang: πολυ ακριβες και ενημερωμενο το λινκ που προτείνεις !
Εαν διορθωθεί ο ηλικιακός διαχωρισμός στους προσομοιωτές και χρησιμοποιούνται και οι 2 ανεξαρτήτως ηλικίας, δεν βλέπω κάτι αρνητικό.
Δεν θα ήταν πιο εποικοδομητικό ένα mail στο μουσείο με αυτήν την πρόταση, στοιχειοθετημένο με επιχειρήματα και χωρίς προκλήσεις?
Το πρόβλημα με το μουσείο ποιο ακριβώς είναι; Πλήρωσες φόρους για τα εκθέματα; Σου τρώει χώρο το μουσείο; Δεν μπορείς να ανεχτείς ότι σε κάποιους αρέσουν τα αυτοκίνητα, χωρίς απαραίτητα να κυκλοφορούν με Saxo με μπλε νέον και εξατμίσεις-μπουριά; Σου την σπάνε γενικά τα αυτοκίνητα; Συγγνώμη αλλά το ποστ σου κινείται στα όρια της γραφικότητας. Ο άνθρωπος ήθελε να κάνει ένα μουσείο, δικαίωμά του και μαγκιά του που το έκανε. Αν θες κάνε κι εσύ ένα μουσείο ποδηλάτου αν νομίζεις ότι θα το προωθήσεις. Σιγά την προπαγάνδα που έκανε δηλαδή.
Γιατι θιγεστε τοσο πολυ ρε παιδια; ενα ρημαδι μουσειο ειναι, αμα δε το γουσταρετε μην πατε, ειναι απλα τα πραγματα. Ολη αυτη η επιθετικοτητα προς τους οδηγους (λατρεις και μη)αυτοκινητου ειναι το λιγοτερο γελοια. Μου θυμιζετε αυτους τους χιππηδες που μολις κι εμαθαν να καβαλουν ποδηλατο και περνανε απο το δρομο βριζοντας τους ΙΧηδες φορωντας το "be green" καπελακι τους.
Look on the bright side. Κυκλοφοριακη αγωγη δε σημαινει μονο πλυσιμο εγκεφαλου, ποσο μαλλον καλοστημενη αντιπροπαγανδα εναντιον του ποδηλατου. Οι εκκολαπτομενοι οδηγοι θα μαθουν πως να συμπεριφερονται στο δρομο σαν ανθρωποι και να συνηπαρχουν με τους ποδηλατες, μια ταση που ειναι εντελως απουσα απο τους ελληνικους δρομους.
οπως λεει και ο τιτλος του thread, ρε δε παμε καλα. Μη βλεπουμε φαντασματα
Εγω θα παω μονο και μονο για τη Gullwing παντως
Καταρχάς υπάρχει μουσείο αυτοκινήτου και στη Αθήνα
http://www.phaetonmuseum.gr/
και στη Θεσσαλονίκη (ίσως όχι τόσο εξειδικευμένο)
http://www.epitrohon.gr/article-331.html
Μου αρέσουν πάρα πολύ τα τεχνολογικά μουσεία και θεωρώ σχεδόν βέβαιο πως θα το επισκεφθώ. Πόσο μάλλον όταν θα ήθελα πολύ να δω αρκετά από τα οχήματα που αναφέρονται. Καλό θα ήταν να προβληθεί και η ιστορία των ελληνικών και καταταλαιπωρημένων αυτοκινητοβιομηχανιών για να μάθουμε ότι μπορούμε να ακολουθήσουμε για αρχή στην τεχνολογία και μετά εάν δούμε ότι μας παίρνει να πρωτοπορήσουμε (εξαιρετικό το link σου vang!). Τόσες αυτοκινητοβιομηχανίες υπήρχαν στην Ελλάδα που κλείσαν όλες, γιατί να μην ξαναγίνουν, θέμα θέλησης είναι!
Ως αυτοκινητιστής λοιπόν ομολουγουμένως λιμπίστικα το μουσείο, αλλά ως ποδηλάτης ζήλεψα. Αν λοιπόν ένα μουσείο αυτοκίνησης απαιτεί Χ χρήματα και Υ χώρο για να δημιουργηθεί, ένα αντίστοιχο μουσείο ποδηλάτου θα απαιτούσε Χ/50 χρήματα και Υ/10 χώρο για να στηθεί. Θα μπορούσε να παρουσιάζεται η ιστορία του ποδηλάτου από τις ντρεζίνες χωρίς πετάλια έως τις σημερινές state of the art ανθρακονημάτινες κούρσες. Είναι προφανές βέβαια ότι κάτι τέτοιο θα προωθούσε τη χρήση του ποδηλάτου, απλά δεν υπάρχει θέληση για κάτι τέτοιο.
Σε καμία περίπτωση δεν θέλω να μπω στην μπουσιστική λογική "όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας" που βλέπουμε εύγλωττα να εκφράζεται στο παρακάτω βίντεο http://www.youtube.com/watch?v=PF7uY9ydMYc . Και αυτοί που νιώθουν πιο πολύ αυτοκινητιστές και αυτοί που νιώθουν πιο πολύ ποδηλάτες πρέπει να μάχονται καθημερινά για βελτίωση των μεταφορών καθημερινά.
edit:
Όλοι για αυτή θα πάμε! Σε μία βόλτα είχα με την κονίτσα μου είχα βρει μία 300sl με αναδιπλούμενη οροφή και σκέφτομαι πόσο ομορφότερη θα είναι η σκεπαστή.
Uploaded with ImageShack.us
Χωρίς να είμαι εχθρός του αυτοκινήτου (έχω και γω και είμαι οδηγός απο το '92), ούτε μικρός, ούτε μεγάλος δηλ. , θα έλεγα οτί ίσως είναι λίγο αδόκιμος ο όρος τελικά "Μουσείο".
Όταν κάνεις "Μουσείο αυτοκινήτου στην Αθήνα" θα εκθέσεις τι? το Renault του 1930? και? δεν έχει άλλο ίδιο στην Ευρώπη?
Τότε δεν έχεις Μουσείο και μάλλον θα πρέπε να "βαφτιζόταν" κάπως πιό κομψά: Έκθεση Αυτοκινήτων - Αντικών δεν ξέρω πώς αλλιώς.. αλλά μουσείο σε μια χώρα που δεν παράγει ούτε ΖΑΝΤΕΣ (το ξέρω Έλληνας πρωτοσχεδίασε τον τρόχο αλλά who gives a fuck) είναι κάπως...
anyway..
Οπου υπαρχει υποβαθρο ξεφυτρωνουν και μουσεια (καθως και εκθεσεις, οτιδηποτε). Δεν καταλαβαινω τη λογικη σου φιλε slayerarg. Τι θα πει δεν εχουμε παραγωγη αυτοκινητων; Αυτος ειναι ο σκοπος των μουσειων; Να παρουσιαζονται αποκλειστικα εργα τεχνης και προιοντα παραγωγης μιας χωρας; Τι πρεπει να πουμε δηλαδη για το βρετανικο μουσειο; Τα μισα εκθεματα εκει μεσα ανηκουν σε αλλες χωρες.
Σκοπος ενος μουσειου, κατ εμε, ειναι να επιμορφωνει. Εφοσον αυτο επιτυγχανεται χωρις να παραπληροφορει τοτε η ανησυχια ειναι εντελως αδικαιολογητη.
@ arxarios, φιλε εισαι απιστευτα τυχερος. Ειναι ενα υπεροχο αμαξι. Ευγε!
αποτελεί πλέον κοινωνικό πρόβλημα.
Φίλε cdouvis έχεις δίκιο σε όσα λες.
Όσο για τους φίλους που διαφώνησαν με την παρέμβασή σου θα τους πρότεινα να κάνουν υπομονή: τα χρόνια, οι εμπειρίες, τα διαβάσματα (αυτού του σάιτ συμπεριλαμβανομένου) θα τους βοηθήσουν να τροποποιήσουν προς το εχθρικότερο τις απόψεις τους σχετικά με τα αυτοκίνητα.
Πρέπει να εμπιστευόμαστε τους ανθρώπους: έχουν λογικό.
ας ξαναγυρισουμε λοιπον σε μια καθεστωτικη αλλαγη...οι οδηγοι των αυτοκινητων να λιθοβολουνται τα αυτοκινητα να ειναι μονο σε μουσεια και οι δρομοι να ειναι μονο με ποδηλατα.(ακομα και η σκεψη της οδηγης αυτοκινητου να τιμωρειται με 10ετη φυλακιση.ρε παιδια ημαρτον.οδηγαω τοσα χρονια και αυτοκινητο και μηχανη και ποδηλατο και παντα εβλεπα εχθρους απεναντι μου αναλογως το οχημα που οδηγουσα.τι κακο θα μου κανει το μουσειο δεν καταλαβα ακομα.ας μαθουν πολλοι ποδηλατες πρωτα να κυκλοφορουν με ασφαλεια και μετα ας δουν αν φταιει ενα αυτοκινητο(το οποιο οδηγειται απο ανθρωπο)....γιατι οταν περιμενω το φαναρι να αναψει πρασινο και μολις αναβει πετιεται παρεα ποδηλατων με σφυριχτρα και φωνες(περναμε...περναμε) τοτε δεν φταιει το μουσειο αλλα η μαμα και ο μπαμπας που δεν εμαθαν στα παιδακια τους την κυκλοφοριακη αγωγη-παιδεια και μετα ας προσπαθησουν να αλλαξουν τον κοσμο τους.μαλλον υπομονη χρειαζονται αλλοι και οχι εμεις!!!
Εκατοντάδες χιλιάδες οι νεκροί απ' τα καυσαέρια.
Η λύση είναι μία: διαβάστε, ενημερωθείτε.
Υπάρχουν χώρες όπου το 25% [προσοχή 25 όχι 2,5] των μετακινήσεων γίνεται με ποδήλατα. Και στοχεύουν για παραπάνω.
ΌΧΙ στο μονόδρομο του αυτονόητου (και του αυτοκινήτου).
λέγανε στη διαφήμιση οι 4 τροχοί....
επειδή ο λεγόμενος "νεοελληνικός πολιτισμός" με τον άλφα ή βήτα τρόπο φαίνεται να μας αφήνει χρόνους (αμήν παναγία μου, γίνεται να πεθάνει μια ώρα αρχύτερα και ουρλιάζοντας?)...μετά τα μουσεία αυτοκινήτου, προτείνω και μουσεία:
-τουρκομπαρόκ
-σωμόν βίλας-τούρτας
-συλλογών με όλα τα αρχαιοπρεπή καγκελάκια-στηθαία τύπου αβραμόπουλου
-συλλογών με αρχαιοελληνικές επιγραφές σε όλες τις δυνατές κωνοειδείς γραμματοσειρές με/χωρίς μεταλλικό χρώμα
-υπερφυσικών ανδριάντων κ προτομών του μεγάλου αλεξάνδρου και των καραμανλήδων θείων τε και ανηψιών
-φραππέ
-ξεστρών ανδρικού μορίου και των εξαρτημάτων αυτού (μέχρι να ματώσουν)
-ρουσφετιού
-λαμογιάς
-κομματοκρατίας
-δασικής πυρκαγιάς και άμεσης οικοπεδοποίησης
-αυθαιρέτων
-τσιμέντου
-ημιμάθειας
-χυδαιότητας
-αγένειας
-κομφορμισμού
-συντηρητισμού
-υποκρισίας
-ρουφιανιάς
-μετριοκρατίας
-και φυσικά μουσείο της 3ης ελληνικής δημοκρατίας, για να σκάσει κ το χειλάκι μας
....γιατι στην ελλαδα να μην υπαρχει μουσειο αυτοκινητου?? Επειδη δεν εχουμε βιομηχανια αυτοκινητου?
Και στας Ευρωπας υπαρχουν μουσεια που τα εκθεματα δεν ειναι προιον του εκαστοτε εθνους.
δεν τα έβαλε κανείς ούτε με τα μουσεία γενικά, ούτε με τον πολιτισμό
είναι απλά τα πράγματα:
1) Τα αυτοκίνητα είναι πάρα πάρα πολύ βλαβερά
2) Το μουσείο αυτό λειτουργεί ως διαφήμιση για περισσότερα
Άρα είναι κακό και θα προτιμούσα να μην γίνει
δεν είμαι κανένας ταλιμπάν. Δεν είπα να καταργήσουμε τα ΙΧ (που θα μ'άρεσε αλλά δεν φαίνεται να είμαστε έτοιμοι ακόμα). Και σίγουρα δεν είπα να εκτελούμε τους ΙΧήδες. Λέω όμως ότι δεν μου αρέσει να προωθείται το ΙΧ με τη διαφήμιση. Άσε τους ανθρώπους να αγοράσουν και να χρησιμοποιούν τα ΙΧ όσο πραγματικά τους χρειάζεται
το καταλαβαίνω να γουστάρει κάποιος τα αυτοκίνητα σαν αντικείμενα τεχνολογίας. Και προφανώς ο καθένας δικαιούται να ανοίξει ένα μουσείο χωρίς την έγκρισή μου. Δικαίωμά μου όμως να λέω κι εγώ τη γνώμη μου. Το να ανοίξει μουσείο αυτοκινήτου, και μάλιστα στην τόσο κακοπαθημένη Αθήνα, το βρίσκω απαράδεκτο. Στο σπιτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί. Η μόνη περίπτωση να το εγκρίνω είναι αν προσπαθεί να αναδείξει την εγκληματική διάσταση της κατάχρησης του ΙΧ, ιδίως στην πόλη: τη ρύπανση, την ηχορύπανση, τους (όχι πια) ελεύθερους χώρους και την έλλειψη πρασίνου, την ασχήμια, την ασφαλτίλα, τις συνέπειες της καθιστικής ζωής στην υγεια, τους νεκρούς και τραυματίες των τροχαίων συγκρούσεων, και όοολο αυτό το πακέτο
δυστυχώς δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος για τις προθέσεις του μουσειάρχη. Ειδικά όταν διαβάζω τέτοια:
κάποιος είπε ότι πάω να επιβάλω τη θελησή μου στους άλλους. Λάθος. Το αντίθετο συμβαίνει μια ζωή τώρα. Τα ΙΧ επεμβαίνουν βίαια διαμορφώνοντας το περιβάλλον μας. Τα ΙΧ είναι η νούμερο ένα αιτία που το αστικό περιβάλλον της Αθήνας είναι άθλιο. Τα ΙΧ εμποδίζουν αμέτρητο κόσμο από το να αρχίσει να κυκλοφορεί με ποδήλατο (από φόβο). Τα ΙΧ φταίνε για την απαξίωση των αστικών συγκοινωνιών (καταστρατήγηση των λεωφορειολωρίδων, λόμπι που σαμποτάρουν τις αστικές συγκοινωνίες) κι έτσι εμποδίζουν πάρα πολύ κόσμο από το να παίρνει τα ΜΜΜ. Δεν είναι τα ΙΧ ο προσβεβλημένος εδώ
όσο για τα hi-tech μαθήματα οδικής ασφάλειας στον εξομοιωτή βγάζει μάτι ότι μπήκαν εκεί σαν ένα ακόμα δόλωμα για να τσιμπήσουν οι φίλοι της hi-tech-ίλας και για να δώσουν ένα πιο politically correct τόνο στο όλο εγχείρημα. Και το κατάφεραν. Δυστυχώς όμως δεν θα σώσουν ζωές. Αυτό που μπορεί να σώσει ζωές είναι μια μείωση των ΙΧ στους δρόμους. Και ξέρετε τι θα βοηθούσε? Μια διαφήμιση υπέρ του αυτοκινήτου λιγότερη
Με ένα μαχαίρι μπορείς να ξεκοιλιάσεις κάποιον, αλλά μπορείς να κόψεις και ψωμί. Με την τηλεόραση μπορείς μπορείς να δεις Λαμπίρη, μπορείς να δεις και ντοκιμαντέρ. Ανάλογα, με το αυτοκίνητο μπορείς να υποβαθμίσεις μια πόλη, αλλά μπορείς και να μεταφέρεις τόνους τρόφιμα ώστε να επιζήσει για πόλη, και να μεταφέρεις τούβλα για να χτίσεις το σπίτι σου.
Κάθε προιόν της τεχνολογίας έχει καλή και κακή χρήση. Από και πέρα εξαρτάται από τον άνθρωπο πως θα το χρησιμοποιήσει, και τα αποτελέσματα της χρήσης είναι δική του ευθύνη. Και πρέπει να έχει την ελευθερία της επιλογής. Και για να γίνει η καλή χρήση, πρέπει να το αντιληφθεί μόνος του γιατί (βλέπε παιδεία, φιλότιμο) και όχι να του απαγορεύσουν την κακή (βλέπε καταγκασμός, δικτατορία).
Έτσι, η λύση στο πρόβλημα των πόλεων δεν είναι να απαγορεύσεις την κυκλοφορία των αυτοκινήτων, αλλά να πείσεις τον άλλο με επιχειρήματα και με το δικό σου παράδειγμα να χρησιμοποιήσει το ποδήλατο ή τα ΜΜΜ, ή τουλάχιστον να συμπεριφέρεται σωστά ως οδηγός ΙΧ.
ειδικά τον Έλληνα θα τον πείσεις... για το κοινό καλό.. να περπατά και να κάνει ποδήλατο..
Δεν κάνω ποδήλατο ούτε γιατί ξύπνησα ένα πρωί με οικολογικές ευαισθησίες..
Απλά μου αρέσει το πενταλ και το χω μέσα μου απο μικρό παιδί.. και με διευκόλύνει για τη δουλειά μου και τη βόλτα μου.
Τώρα τον σαπιοκοιλιά να μας πείς πως θα τον πείσεις.. γιατί στο μεταξύ τα παιδιά μας και μεις οι ίδιοι αναπνέουμε τον καρκίνο του σε καθημερινή βάση.
Στα χρόνια που κάνω ποδήλατο έχω πείσει αρκετούς.. που με την σειρά τους παρασύραν κι αυτοί άλλους.. αλλά συνεχίζουν να είναι λίγοι σε σχέση με αυτούς που προπανγαδίζονται για την απόκτηση ΙΧ.. οι ρυθμοί προσυλητισμου είναι άνισοι..
Μουσείο περπατήματος θέλουμε βασικά για να μας δείχνει πώς ήταν η φυσιολογική σωματική διαπλαση του ανθρώπου που περπατούσε κατα μέσο όρο 5-6χλμ την ημέρα.. θλίβομαι ιδιαίτερα να βλέπω 25ρηδες στην εποχή μας με προβλήματα παχυσαρκίας.. και δυστυχώς είναι πολλοί και αυξάνονται..
Και μαντέψτε που περπατούν λιγότερο απο ότι στα μεγάλα αστικά κέντρα: στις επαρχίες και τα χωριά! Ναι εκεί που δεν έχουν πρόβλημα πάρκινγκ! Πέρνουν το αμάξι για 1χλμ!
Πιστεύω πλέον είμαστε ουραγοί ΚΑΙ στη φυσική κατάσταση σαν λαός...
Με 2 Ευρώ το λίτρο τα αμάξια θα γίνουν μουσειακό είδος καθώς δεν θα τα χρησιμοποιεί κανείς οπότε προβλέπουν από τώρα ένα μουσείο για να τα θυμόμαστε
Το θέμα καλώς τέθηκε αφού δεν προσβάλει αλλά εκφράζει γνώμη, και κάθε γνώμη μπορεί και πρέπει να εκφράζεται ελεύθερα. Δικαίωμα του καθενός να αγαπά τα αυτοκίνητα, όπως και να αγαπά τα ποδήλατα. Όπως να αγαπά και τα δυο. Μάγκας αυτός που έκανε μουσείο αυτοκινήτου, δικαιώμά του να το ονομάζει όπως θέλει. Μάγκας θα ήταν και αυτός που θα έκανε μουσείο ποδηλάτου (δεν νομίζω να υπάρχει ακόμα) και ας βάλει ότι θέλει μέσα.
Οι αυτοκινητάδες επί δεκαετίες σε αυτή τη χώρα (και όχι μόνο) ασκούν μια χρυσοπληρωμένη προπαγάνδα, μια χρυσοπληρωμένη φρενίτιδα με δημοσιογράφους ρεπόρτερ ράλλυ φιλμς δωρεές σε συλλόγους κλάμπς διαφήμιση κληρώσεις αυτοκινήτων δωρεάν έντυπα και βάλε, που έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα της αύξησης των πωλήσεων. Στόχος αυτής της ανελέητης προπαγάνδας η ιδέα της ανυψωσης του "κοινωνικού προφίλ" και του κοινωνικού στάτους: έκαναν τον μέσο χάχα αγοράζοντας αυτοκίνητο να θεωρεί ότι "αγοράζει" μαγκιά και μούρη.
Εάν λοιπόν και οι ποδηλάτες θέλουμε να επαναφέρουμε κάποια ισορροπία, να οργανωθούμε, να αναλύσουμε την κατάσταση, να προτείνουμε μέτρα, και να πιέσουμε για αυτά. Στο χερι μας είναι. Στο χέρι των εταιρειών αυτοκινήτου ήταν να κάνουν αυτά που έκαναν. Αν έχουμε γνώμη ας αγωνιστούμε γι΄ αυτήν και από κει και πέρα ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα.
Θυμαμαι στα 17 μου που ακουγα φανατικα metal , οποιος ακουγε αλλη μουσικη ηταν "φλωρος", "αδελφη" , "σκυλας" κτλ κτλ.
Ενω λοιπον συνεχισα να ακουω αυτο το μουσικο ειδος , αποτραβήχτηκα απο τα "πολλα-πολλα" , πολυ απλα γιατι η οπαδικη συμπεριφορα ειναι ανυπόφορη.
(μαλιστα στη συνεχεια το εριξα στη disco,electronica κτλ ! ισως και για αντιδραση και απενοχοποιηση)
Εχω ακουσει απειρες παρομοιες αντιθεσεις μεταξυ πολιτικων , κοινωνικων , αθλητικων κτλ "αντιπαλων" και εχω καταληξει προσωπικα οτι ο οπαδισμος ειναι εντελως λαθος συμπεριφορα αν θες να σε σεβαστουν και να σε αναγνωρισουν , ακριβως επειδη ο οπαδος εξαρχης δεν θετει σωστες βασεις με τον φανατισμο του.
Ο οπαδισμος δημιουργει εντονα παθη (καλο) αλλα και πολλες ανακριβιες , καυγαδες , ατελειωτες αναλυσεις ανουσιων διαφορων και διχόνοια.
Προσωπικα λοιπον (μια και το εφερε η κουβεντα) δεν πιστευω οτι μια συμπεριφορα "οπαδικη" θα μας παει μπροστα..οποτε ας μην μας αναβουν λαμπακια για χλιαρους λογους "ανησυχιας".
Θα μου προκαλουσε απογοητευση η σκεψη του να αλλαζει ενας φιλος (ποδηλατης) την γνωμη του για τον συναθρωπο αναλογα με το τι οδηγει στους δρομους.
Εξαλλου το 95% των χρηστων του podilates.gr σιγουρα οδηγουν ΚΑΙ αυτοκινητο , οποτε "μεταξυ μας" ας μην ξεσηκωνουμε ανουσιες διχόνοιες.
"Εξαλλου το 95% των χρηστων του podilates.gr σιγουρα οδηγουν ΚΑΙ αυτοκινητο , οποτε "μεταξυ μας" ας μην ξεσηκωνουμε ανουσιες διχόνοιες."
Αυτό από που το συμπέρανες ;
Πάντως μας έδωσες μια ιδέα.
Ρε παιδιά γιατί δεν βάζεται όπως όλα τα φόρα μια δημοσκόπηση ; (ξεκινήστε με το αν οδηγούμε ή όχι )
το πιο ευστοχο σχολιο..
..απο το οτι οι περισσοτεροι ποδηλατες "τελευταιας εσοδείας" (3 χρονια ή λιγοτερο ποδηλατες) που γνωριζω ακολουθησαν παρομοια πορεια( αρχικα μονο αυτοκινητο , μετα ποδηλατο + αυτοκινητο ).
Και ειναι λογικο , αφου οι περισσοτερι Αθηναιοι χρησιμοποιουν αυτοκινητο ηδη , αλλα τελευταια δοκιμαζουν/υιοθετουν/ενθουσιαζονται με την καθημερινη χρηση ποδηλατου)
Και αν ολα πανε καλα , οποιος "καινουριος" ενδιαφερθει να ψαξει και να ανοιξει αυτη την σελιδα ,απο εδω και περα , να ειστε σιγουροι οτι θα χρησιμοποιει και τα δυο μεσα (και αυτο γιατι ,πολυ απλα, οι φανατικοι ποδηλατες της αθηνας γνωριζουν ηδη το site , ακομα και οσους γραφουν προσωπικα)-οποτε μενουν μονο οι καινουριοι.
-Να ειμαστε λοιπον ετοιμοι να δεχθουμε νεα ατομα που θα βρισκονται αναμεσα στους "δυο κοσμους" .
-Ας υποστηριξουμε τα πλεονεκτηματα της χρησης του ποδηλατου χωρις να ριξουμε στην πυρα της Ιερας Εξετασης οσους δεν ανηκουν εδω ή αμφιταλαντεύονται ή εχουν "παραλληλη" αγαπη με το αυτοκινητο.
-Ειναι δικαιολογημενη η προσμονη των ποδηλατων προς την εδραιωση της ποδηλασιας στην Αθηνα , αλλα οχι η ζοχάδα για ολα τα αλλα οχηματα .
Αν υποκυψουμε σε κατι τετοιο , απλα θα ειμαστε αλλη μια (φρεσκια , εστω)εκδοχη του "Ελληναρα".
Οι ποδηλατες που ασχολουνται με το πως θα διαδοθεί το ποδηλατο στην Αθηνα θα πρεπει να αναλογιστουν οτι το "target group" το οποιο επκαλουνται οτι πρεπει να αλλαξει συνηθειες δεν ειναι οσοι ειναι ΗΔΗ ποδηλατες (+με ποδηλατικη αντιληψη) αλλα οσοι ξεκινουν τωρα.
Προσωπικα ασχοληθηκα και με το παραπανω με τα ποδηλατικα ακριβως γιατι με οσους συναναστράφηκα αρχικα , δεν βρηκα καμια "κολλημενη" "γραφικη" "μονοπλευρη" συμπεριφορα υπερ του ποδηλατου και εναντια σε κατι αλλο.