Θερμανση kerosun

14 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
kynhgos77
Απών/απούσα

Καλησπερα συνποδηλατες. Εχει κανεις γνωμη για αυτου του τυπου τις σπομπες kerosan invrter? http://www.kolomvounis.gr/thermast-pet-kerosun-lc-s27.html

Ξερω οτι κανουν καλη δουλεια και ειναι σχετικα οικονομικες στην λειτουργια, αλλα σ θεμα μυρωδιας κτλ? Μην παει στο παταρι και πανε τσαμπα τα λεφτα.

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
kougioum77
Εικόνα kougioum77
Απών/απούσα

Ηταν ν αγορασω κ γω μια kerosan αλλα με αποτρεψε ενας φιλος μου που εχει 2 στο παταρι,εχουν καταναλωση παρα πολυ , πρεπει να την αναβεις και να τη σβηνεις στο μπαλκονι γιατι βρωμαει υπερβπλικα,και επισης οτι μετα απο 5 ωρες λειτουργια του πονουσε το κεφαλι.

jellosky
Εικόνα jellosky
Απών/απούσα

Μ αρέσει που λέει inverter για να τραβήξει κόσμο! :ρ

Αν σε ενδιαφέρει μόνο το κόστος, όχι μόνο της θερμάνστρας αλλά και της λειτουργίας, απλά δες ποιά είναι η θερμογόνος δύναμη του πετρελέου και ποια η τιμή της ηλεκτρικής κιλοβατώρας ή η τιμή της μονάδας ενέργειας για κάθε εναλλακτική που σκέφτεσαι (φυσ. αέριο κτλ).
Για παράδειγμα, βλέπω στο google πως το πετρέλαιο θέρμανσης έχει θερμογόνο δύναμη 11.9 KWh ανά λίτρο. Το λίτρο κοστίζει 1.3 ευρώ νομίζω, άρα η kerosun θα σου δίνει 9.15 KWh θερμική ενέργεια για κάθε ευρώ που καίει.

Η ηλεκτρική ενέργεια κοστίζει 0,0785 €/KWh άρα μια ηλεκτρική θερμάνστρα θα σου δίνει 1/0.0785 = 12.74 KWh θερμική ενέργεια για κάθε ευρώ που καίει.
http://www.dei.gr/Default.aspx?id=31157&nt=18&lang=1

Ο παραπάνω υπολογισμός δεν ισχύει για αντλίες θερμότητας και παρόμοιες συσκευές όπως κλιματιστικά που δουλεύουν διαφορετικά.
π.χ. ένα κλιματιστικό με συντελεστή επίδοσης (COP) 3.5 θα αποδίδει στο χώρο 3.5 KWh θερμικής ενέργειας για κάθε KWh ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει. Δε γεννάει ενέργεια, απλά χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια για να μεταφέρει θερμική ενέργεια απο έξω, μέσα στο σπίτι (heat pump). Αλλά στα κλιματιστικά που δουλεύουν με εξαναγκασμένη ροή άερα υπάρχουν άλλα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την άνεση της θέρμανσης που παρέχουν και τη σχετική υγρασία του αέρα που βγάζουν λόγο της αυξημένης θερμοκρασίας του.
Διαλέγεις και παίρνεις.

Αν κάποιος που γνωρίζει περισσότερα νομίζει πως έχω κάνει κάποιο λάθος ας με διορθώσει.

Filopodaros
Εικόνα Filopodaros
Απών/απούσα

Δεν γνωρίζω τη συγκεκριμένη σόμπα, αλλά μια που έχω μελετήσει το θέμα της οικονομικής θέρμανσης, όπως υποθέτω πολλοί στις μέρες μας, θα σου δείξω οτι ο συγκεκριμένος τύπος σόμπας δεν είναι οικονομικός και θα έχει μερικές δυσκολίες που πρέπει να προσέξεις. Ξεκινώ από δύο σημαντικές δυσκολίες:

1. Η σόμπα καίει πετρέλαιο που στην καλύτερη περίπτωση παράγει διοξείδιο του άνθρακα και στη χειρότερη περίπτωση παράγει και χειρότερα θανατηφόρα αέρια όπως μονοξείδιο του άνθρακα. Υποθέτω λοιπόν οτι θα χρειαστεί κάποιο μπουρί για να βγαίνουν αυτά τα αέρια έξω απ' το σπίτι. Η φωτογραφία αποφεύγει να το αναφέρει, όπως αποφεύγει να αναφέρει το κόστος της εγκατάστασης. Για την μυρωδιά μην ανησυχείς, το CO2 και το CO είναι άοσμα αέρια. Δεν θα καταλάβεις τίποτα.

2. Η συγκεκριμένη σόμπα έχει χωρητικότητα 4 λίτρα πετρελαίου (υποθέτω diesel) και καταναλώνει 0.08 - 0.28 λίτρα την ώρα. Επομένως χρειάζεται γέμισμα κάθε 14-50 ώρες λειτουργίας. Πώς θα τη γεμίζεις; Θα πηγαίνεις στο βενζινάδικο με το μπιτόνι στο χέρι κάθε λίγες μέρες, ή θα έχεις ένα ντεπόζιτο με πετρέλαιο σπίτι σου;

Περνάω στην οικονομία, συγκρίνοντας με το κόστος μιας απλής ηλεκτρικής σόμπας και μετατρέποντας όλες τις μονάδες θερμότητας σε KWh:
Υποθέτω οτι:

  • Το πετρέλαιο Diesel κοστίζει 1.40 ευρώ το λίτρο (L) (το έλεγξα σήμερα).
  • Το ηλεκτρικό κοστίζει 0.12 ευρώ η κιλοβατώρα (Kwh) Γι' αυτό δεν είμαι σίγουρος, αλλά κοίτα το λογαριασμό της ΔΕΗ και υπολόγισε το.
  • Ένα λίτρο Diesel παράγει 10.11 KWh θερμότητας (όταν καίγεται με τη μέγιστη απόδοση 100%).

Συμπέρασμα: Το Diesel κοστίζει 1.40/10.11 = 0.14 ευρώ/KWh, δηλαδή πιο ακριβά από την απλή ηλεκτρική σόμπα. Το ηλεκτρικό ρεύμα θα ακριβύνει, βέβαια, και το πετρέλαιο θα είναι πάλι πιο οικονομικό σε σχέση με το ηλεκτρικό, αλλά όχι πολύ.

Δεν πάει να έχεις καυστήρα τελευταίας τεχνολογίας με inverter ανεμιστήρες, λαμπάκια και φυσαρμόνικες, δεν πρόκειται να έχεις παραπάνω απόδοση από το θεωρητικό 100%.

Ο πιο οικονομικός τρόπος θέρμανσης ανά μονάδα θέρμανσης είναι οι αντλίες θερμότητας (κοινά κλιματιστικά) αλλά κοστίζει η αγορά τους.

Τα καλά κλιματιστικά δίνουν πάνω από 4 ΚWh θερμότητας για κάθε 1 KWh ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνουν. Ο συντελεστής απόδοσης θέρμανσης για τα κλιματιστικά είναι η ένδειξη COP. Στο παράδειγμα που ανέφερα, το COP είναι 4.0 (4/1). Τα κλιματιστικά δεν παράγουν θερμότητα, την αντλούν από το εξωτερικό περιβάλλον και τη φέρνουν μέσα (αντίστροφα από το καλοκαίρι, που αντλούν θερμότητα από μέσα και τη βγάζουν έξω). Στα κλιματιστικά έχει νόημα η τεχνολογία inverter, όχι σε σόμπες της πλάκας.

Μόλις εγκατέστησα ένα κλιματιστικό την περασμένη βδομάδα. Μου κόστισε 870 ευρώ μαζί με την εγκατάσταση. Έχει COP 4.5. Το έχω ανοιχτό σχεδόν συνεχώς και είναι απέναντι απ' την πόρτα του δωματίου, που την έχω ανοιχτή για να διαχέεται η θέρμανση λίγο και στο υπόλοιπο σπίτι. Καίει λιγότερο από 500 W (το μέτρησα βλέποντας το ρολόι της ΔΕΗ σε διάστημα δύο ημερών) και φέρνει περισσότερη θερμότητα από την ηλεκτρική σόμπα 2000 W που είχα προηγουμένως. Το πρόβλημα είναι πως για να καλύψω όλο το σπίτι χρειάζομαι 6 κλιματιστικά, δηλαδή μερικές χιλιάδες ευρώ. Και φυσικά δεν είναι φορητό, αλλά ούτε και η σόμπα που αναφέρεις είναι φορητή, αν έχει μπουρί. Άρχισα με ένα κλιματιστικό, για να δω πόσο χώρο μπορεί να καλύψει, αν είμαι ευχαριστημένος με το θόρυβο, αν με φυσάει ενοχλητικά όταν κάθομαι, κ.λ.π. Προς το παρόν όλα καλά. Ο θόρυβος είναι κλιμακωτός και συνήθως μικρότερος από το θόρυβο που κάνει ο υπολογιστής μου και η κατεύθυνση του αέρα που φυσάει ελέγχεται και κατευθύνεται με διάφορους τρόπους.

Αν θέλεις να περάσεις το χειμώνα χωρίς να ανάψεις καλοριφέρ και χωρίς να πληρώσεις πολλά για την αγορά κλιματιστικού, καλύτερα να πάρεις μια ηλεκτρική θερμάστρα με λιγότερο από 100 ευρώ. Αυτό έκανα πέρυσι, όταν μου τέλειωσε το πετρέλαιο και δεν ήθελα ν' αγοράσω άλλο. Της έδεσα κι ένα σχοινί για χερούλι και την τραβολογούσα από δωμάτιο σε δωμάτιο. Προτίμησα το ηλεκτρικό καλοριφέρ λαδιού για ησυχία και ασφάλεια. Τα αερόθερμα είναι πιο φθηνά στην αγορά τους αλλά κάνει θόρυβο ο ανεμιστήρας τους και είναι πιο επικίνδυνα να πιάσουν φωτιά ή να ανάψουν κάποιο εύφλεκτο υλικό κοντά τους. Θυμάστε τα περσινά άρθρα με τους θανάτους ηλικιωμένων στα κρεβάτια τους από φωτιά ηλεκτρικής ή άλλου είδους σόμπας; Γι' αυτό μην αγοράσετε την φθηνότερη ηλεκτρική σόμπα. Έτσι κι αλλιώς θα κάψει πολύ περισσότερο ρεύμα σε έναν χειμώνα από την τιμή αγοράς της.

Η σόμπα ξύλων ή pellets είναι οικονομική (υπολόγισα COP = 3.2 ή 3.5 συγκριτικά με την ηλεκτρική θερμάστρα) αλλά έχει άλλους μπελάδες (μπουριά, υδραυλική εγκατάσταση για κάλυψη γειτονικών δωματίων, τροφοδοσία καυσίμου, εκπομπή CO2 και μικροσωματιδίων στο περιβάλλον, κ.λ.π.).

Columbus discov...
Εικόνα Columbus discovers Cro-moly
Απών/απούσα

...δεν καταναλωνει το κοινο πετρελαιο θερμανσης.
Καταναλωνει "καθαροτερο" πετρελαιο, το λεγομενο "φωτιστικο". Κι αυτο νομιζω ειναι ακριβοτερο. Κι επισης, ειναι πολυ επιφοβο να ειναι νοθευμενο, αν αγοραστει (το φωτιστικο πετρελαιο) απο βενζιναδικο. Και η Kerosun, εστω και μια φορα να δουλεψει με νοθευμενο πετρελειο, καταστρεφεται το "φυτιλι" της (δεν ειναι κοινο φυτιλι), και θελει μετα αλλαγη. Και αυτο, δεν ειναι φθηνο. Γι αυτο το λογο, η Kerosun, πουλαει και φωτιστικο πετρελαιο, αλλα μετα γινεται κανεις αμεσα εξαρτημενος απο μια εταιρια.
Οποτε πριν απ'ολα, φροντισε να πληροφορηθεις το κοστος του καθαρου φωτιστικου πετρελαιου, πριν κανεις οτιδηποτε, καθως επισης και την ωριαια καταναλωση της σομπας, σε σχεση με τον ογκο του χωρου που θελεις να θερμαινει.
Για να εχεις μια ιδεα για το ποσο θα σου στοιχιζει η θερμανση.
Υπ'οψιν (λιγο ασχετο, αλλα παρ'ολα αυτα σχετικο με το θεμα) οτι σε τετοιες περιοδους κρισης και οικονομικης στενοτητας, εμφανιζονται διαφοροι "φωστηρες", οι οποιοι προσπαθουν να πουλησουν διαφορα "πρωτοποριακα" κι "επαναστατικα" προιοντα, υποσχομενοι λαγους με πετραχηλια.
Κατι τετοιο ηταν και οι περιφημοι ηλεκτρικοι"θερμοσσυσωρευτες" που μεσουρανησαν για ενα διαστημα πριν καμμια 25αρια χρονια, κι αποδειχτηκε οτι ηταν μια τρυπα στο νερο: Καταναλωναν το ρευμα της αρκουδας, και ειχαν αποδοση λιγο παραπανω απ' το καθολου.

Edit: Ισως αξιζει να μελετησεις λιγο παραπανω τη λυση του filopodaros.

strouf
Εικόνα strouf
Απών/απούσα

Για μιά ακόμα φορά, ο Columbus! Έτσι ακριβώς. Δε χρειάζεται μπουρί, χρειάζεται μπιτονάκι στο μπαλκόνι με το φωτιστικό πετρέλαιο..
"Παλιά στο Τέξας", που όλα ήταν ή έστω φαίνονταν απλούστερα, χρησιμοποιούσα μιά τέτοια. Μοντέλο σαφώς παλιότερο από το τωρινό, δεν είχε κάποια ιδιαίτερη μυρωδιά ή δυσκολία στη χρήση. Όμως είπαμε... διαφορετικές οι εποχές και οι απαιτήσεις τους, άμα είχες και γιά δεύτερο σουβλάκι αισθανόσουν αυτοκράτορας!

Lefteris-gft
Εικόνα Lefteris-gft
Απών/απούσα

Περσυ πήραμε αυτην δεν μύριζε από όσο θυμάμαι και είναι σχετικά φθυνο το πετρέλαιο το βρίσκεις σε βενζινάδικα

vtenentes
Απών/απούσα

Πρόσφατα το έψαξα και εγώ το θέμα της θέρμανσης και είδα ότι το να βρείς την τελική τιμή της κιλοβατώρας της ΔΕΗ μαζί με όλες τις άλλες χρεώσεις που την συνοδεύουν δεν είναι εύκολη υπόθεση.
Πάντως πρέπει να υπολογίσεις ότι αν θα καις ηλεκτρικό τότε θα πας στη μεγαλύτερη κλίμακα του τιμολογίου της Δεη, που σημαίνει πολύ ακριβότερη κιλοβατώρα κοντα στα 0.2€ μαζί με τα παρελκόμενα(όχι δημοτικά τέλη και ΕΡΤ). Είχα καταλήξει λοιπόν, ότι βγαίνει πιο φθηνά με πετρέλαιο ή υγραέριο (για το υγραέριο ~ 0.14/Κw). Βέβαια τα τελευταία έχουν άλλα μειονεκτήματα.
Την τεχνολογία των κλιματιστικών ομολογώ ότι δεν την έχω καταλάβει, δηλαδή πως μπορείς να καις 1kw και να σου δίνει 3.5. Πάντως η εμπειρία πολλών λέει πως όταν κλείσεις το κλιματιστικό ο χώρος "παγώνει" πολύ γρήγορα.
Τώρα για να βάλεις ξυλόσομπα ή pellet μάλλον πρέπει να μένεις σε μονοκατοικία ή σε ιδιόκτητο διαμέρισμα, γιατί πρέπει να βγάλεις μπουριά ή να περάσεις σωλήνες.
Άσε που χρειάζεται και αρκετά χρήματα.Αυτά

jellosky
Εικόνα jellosky
Απών/απούσα

vtenentes wrote:
Την τεχνολογία των κλιματιστικών ομολογώ ότι δεν την έχω καταλάβει, δηλαδή πως μπορείς να καις 1kw και να σου δίνει 3.5

Filopodaros wrote:

Τα κλιματιστικά δεν παράγουν θερμότητα, την αντλούν από το εξωτερικό περιβάλλον και τη φέρνουν μέσα (αντίστροφα από το καλοκαίρι, που αντλούν θερμότητα από μέσα και τη βγάζουν έξω).

http://energyhomes.gr/material/pages/nrginfo/kuklos.html

Η Mitsubishi Heavy Industries έχει μια σειρά κλιματιστικών, δε θυμάμαι όνομα, με COP πάνω απο 5 στα 9000btu και περίπου 4.5 στα 18000btu. Αλλά το 1ο κοστίζει 800€ και το 2ο ~1400€.

Εγώ βέβαια θα πρότεινα - και το κάνω - να αφήσετε τα κλιματιστικά και τις σόμπες και να επιλέξετε δωρεάν τρόπους για να ζεσταθείτε που δεν καταναλώνουν ενέργεια. Στο κέντρο τις αθήνας είναι ένα μαγαζί που πουλάει μάλλινες φανέλες με 8-10€. Πουλάει και κάτι βράκες μακριές, μάλλινες και συνθετικές της palco. Είναι ότι καλύτερο έχω αγοράσει. Και μπορείτε να φοράτε και στο ποδήλατο σαν base layer. Για τις μέρες που δεν κάνει πολύ κρύο τουλάχιστον.

exomail2003
Εικόνα exomail2003
Απών/απούσα

vtenentes wrote:

Την τεχνολογία των κλιματιστικών ομολογώ ότι δεν την έχω καταλάβει, δηλαδή πως μπορείς να καις 1kw και να σου δίνει 3.5. Πάντως η εμπειρία πολλών λέει πως όταν κλείσεις το κλιματιστικό ο χώρος "παγώνει" πολύ γρήγορα.

Στην μία περίπτωση παράγεις κάτι στην άλλη απλά το μεταφέρεις από έξω μέσα, έχει μια λογική. Η παραγωγή προφανώς δεν μπορεί ποτέ να ξεπεράσει το 100%
(αρχή διατήρησης της ενέργειας), αλλά η μεταφορά (ξωδεύεις 1kw για να μεταφέρεις 3κς από έξω μέσα ([πχ πόσα λίτρα βενζίνη μπορείς να μεταφέρεις με ένα λίτρο βενζίνης)(γίνεται να ξεπεράσει το 100%), απλά όσο αυξάνει η διαφορά θερμοκρασίας μέσα με έξω τόσο πιο δύσκολο και άρα ενεργοβόρο γίνεται.

Το ότι όταν το σβήσεις παγώνει πιο γρήγορα από τις άλλες τεχνολογίες ο χώρος ισχύει και έχει να κάνει ότι για να θερμάνεις με μια σόμπα ή ένα καλολιφερ, θερμαίνεις πρώτα το ίδιο το αντικείμενο που σε αρκετές περιπτώσεις έχει αρκετά μεγάλη θερμοχωρητικότητα οπότε εσύ το σβήνεις αλλά αυτό εξακολουθεί να παρέχει θερμότητα στο χώρο για μια ώρα πχ ακόμα.

Και ένα ακόμα άρθρο με αριθμούς που δείχνει ότι οι αντλίες θερμότητες (κλιματιστικά) είναι πιο αποδοτικά
http://news.pathfinder.gr/eco/thermansi.html

music
Απών/απούσα

Καλησπέρα,
να παραθέσω και εγώ την εμπειρία μου. Όταν ζεις σε διαμέρισμα, όταν δεν έχεις τζάκι, όταν δεν θες να βάλεις σόμπες με μπουριά και όταν η πολυκατοικία έχει πάρει απόφαση να μην χρησιμοποιήσει καθόλου την κεντρική θέρμανση.
Σε μένα λοιπόν που ισχύουν τα προηγούμενα, μετά από ψάξιμο αγόρασα μια Kerosun Inverter το μοντέλο που LC-42 που είναι για 75 τετρ. μέτρα. Η τιμή λίγο τσιμπημένη (περίπου 390-400 ευρώ). Η όψη: αρχικά δεν σου γεμίζει το μάτι ότι μπορεί να ζεστάνει τόσο χώρο. Το καύσιμο: καθαρό φωτιστικό πετρέλαιο (ή αλλιώς κηροζίνη) με τιμή 2ευρώ/λίτρο (το συσκευασμένο της εταιρείας) ή 1,6 ευρώ/λίτρο το χύμα από βενζινάδικα EKO. Η χρήση πολύ απλή: έχει ηλεκτρονική ανάφλεξη και ηλεκτρονικό πίνακα ρυθμίσεων (μέτρηση θερμοκρασίας χώρου, ρύθμιση επιθυμητής θερμοκρασίας, αυτόματος περιοδικός καθαρισμός, συστήματα ασφαλείας κ.λπ).
Στην πράξη: κατά την έναρξη λειτουργίας ελάφρια οσμή πετρελαίου (ανοίγω το παράθυρο για 4-5 λεπτά). Όταν αρχίσει η καύση δεν υπάρχει πλέον οσμή. Επίσης δεν υπάρχει καμιά οσμή ούτε στο κλείσιμο της σόμπας.
Εγώ την έχω βάλει στο σαλόνι-κουζίνα (50 τετρ μέτρα). Χθες με το γνωστό κρύο η θερμοκρασία του χώρου από 14 βαθμούς έφτασε στους 19-20 (στους 20 έχω ρυθμίσει την επιθυμητή θερμοκρασία) μέσα σε 20 λεπτά. Γενικά μέσα στα πρώτα 10-15 λεπτά νιώθεις ζέστη. Σαν απόδοση λοιπόν είναι φοβερή, πραγματοποιεί αυτό που υπόσχεται.
Σημειωτέον ότι πρέπει να είναι συνδεδεμένη στο ρεύμα, αφού έχει ventilator για την διάχυση της θερμότητας. Η κατανάλωση του είναι μηδαμινή (20W), δηλαδή σαν ανεμιστηράκι από desktop.
Δεν υπάρχει κανένα θέμα με υγρασία σε τζάμια κ.λ.π που έχω διαβάσει κατά καιρούς.
Χρειάζεται να υπάρχει ένα παράθυρο λίγο ανοιχτό για να εμπλουτίζεται ο χώρος με οξυγόνο από έξω.
Κατανάλωση: ακόμα δεν την έχω εκτιμήσει ακριβώς αλλά μπορώ να πώ ότι με το πρώτο γέμισμα (ένα μπιτόνι με 6 λίτρα) δούλεψε 5-6 μέρες από 5 ώρες κάθε φορά. Θεωρητικά όπως αναφέρεται από την εταιρεία καταναλώνει 0,1 έως 0,4 λίτρα ανά ώρα ( ανάλογα με την ένταση λειτουργίας)
Επίσης θετικό: η θερμότητα παραμένει στο χώρο ακόμα και μετά το σβήσιμο.
Και άλλο θετικό: δεν σου έρχεται ο λογαριασμός μετά!: Έχεις πετρέλαιο? καις: όποτε θες, όσες ώρες θες! Και επίσης σε όποιον χώρο θες αφού είναι εύκολα μεταφερόμενη.

Filopodaros
Εικόνα Filopodaros
Απών/απούσα

Ως ένα παράδειγμα για το πώς λειτουργούν οι αντλίες θερμότητας, φανταστείτε αυτή τη διαδικασία:

  • Παίρνουμε ένα δοχείο με συμπιεσμένο αέρα (π.χ. αυτά για να καθαρίζουμε πληκτρολόγια, υπoλογιστές, κ.λ.π.). Το βγάζουμε έξω και πατάμε το κουμπί για να βγεί ο συμπιεσμένος αέρας. Προσέχουμε οτι το δοχείο παγώνει πολύ γρήγορα. Αυτό μπορούμε να το δούμε και με οποιοδήποτε δοχείο με συμπιεσμένο υλικό, π.χ. αφρό ξυρίσματος, ή οποιοδήποτε αεροζόλ.
  • Κλείνουμε το κουμπί και περιμένουμε να εξισωθεί η θερμοκρασία του δοχείου με το περιβάλλον. Για να γίνει αυτό, το δοχείο τραβάει (αντλεί) θερμότητα από το περιβάλλον. Φοράμε καλά ρούχα για να μην πουντιάσουμε όσο περιμένουμε έξω.
  • Πηγαίνουμε το δοχείο μέσα, το συνδέουμε με μια τρόμπα ποδηλάτου (συμπιεστή) και βάζουμε πάλι μέσα τον αέρα που είχε βγει έξω. Όπως ξέρουμε, όταν τρομπάρουμε, το δοχείο ζεσταίνεται και η θερμοκρασία του ανεβαίνει.
  • Περιμένουμε να κρυώσει το δοχείο, το οποίο ζεσταίνει το δωμάτιο, ελευθερώνοντας μέσα τη θερμότητα που άντλησε έξω συν τη ενέργεια που ξοδέψαμε τρομπάροντας. Η μεταφορά δεν έγινε δωρεάν. Χρειάστηκε να ξοδέψουμε ενέργεια. Η θερμότητα που μπήκε στο δωμάτιο είναι όμως μεγαλύτερη από αυτή που ξοδέψαμε.
  • Πάμε να φάμε και επαναλαμβάνουμε.

Το κλιματιστικό κάνει κάτι παρόμοιο, αλλά αντί να μεταφέρει δοχεία μέσα έξω, μεταφέρει υγρό/αέριο με σωλήνες. Αντί να συμπιέζει μόνο αέρα, μετατρέπει ειδικό ψυκτικό υλικό από αέριο σε υγρό και αντίστροφα. Έχει μεγάλες μεταλλικές επιφάνειες και ανεμιστήρες για να εξισώνει τη θερμοκρασία πιο γρήγορα στη συμπίεση/αποσυμπίεση. Έχει καλή μόνωση στους σωλήνες του για να μην χάνει ενέργεια στο δρόμο (φοράει καλά ρούχα). Αν η εξωτερική μονάδα μπουκώσει με πάγο, κάνει απόψυξη. Για να μην ανάβει και κλείνει απότομα, μετατρέπει το ηλεκτρικό ρεύμα σε άλλη μορφή, με inverter, ώστε να μπορεί να μεταβάλει αποδοτικά την ταχύτητα των ανεμιστήρων/συμπυκνωτών του. Έτσι μπορεί να δουλεύει στο ρελαντί, χωρίς να ξοδεύει πολλή ενέργεια, όταν δεν έχει πολλή δουλειά να κάνει, ή να λειτουργεί σε διάφορες άλλες διαβαθμίσεις. Όπως κι εμείς κάνουμε χαλαρά ποδήλατο στην κατηφόρα αλλά βάζουμε τα δυνατά μας στην ανηφόρα αν θέλουμε να διατηρήσουμε σταθερή ταχύτητα.

Το μόνο που απομένει είναι να βρούμε ένα κλιματιστικό που να συνδέεται με το ποδήλατό μας για να μην πληρώνουμε τη ΔΕΗ.

kynhgos77
Απών/απούσα

music wrote:
Καλησπέρα,
να παραθέσω και εγώ την εμπειρία μου. Όταν ζεις σε διαμέρισμα, όταν δεν έχεις τζάκι, όταν δεν θες να βάλεις σόμπες με μπουριά και όταν η πολυκατοικία έχει πάρει απόφαση να μην χρησιμοποιήσει καθόλου την κεντρική θέρμανση.
Σε μένα λοιπόν που ισχύουν τα προηγούμενα, μετά από ψάξιμο αγόρασα μια Kerosun Inverter το μοντέλο που LC-42 που είναι για 75 τετρ. μέτρα. Η τιμή λίγο τσιμπημένη (περίπου 390-400 ευρώ). Η όψη: αρχικά δεν σου γεμίζει το μάτι ότι μπορεί να ζεστάνει τόσο χώρο. Το καύσιμο: καθαρό φωτιστικό πετρέλαιο (ή αλλιώς κηροζίνη) με τιμή 2ευρώ/λίτρο (το συσκευασμένο της εταιρείας) ή 1,6 ευρώ/λίτρο το χύμα από βενζινάδικα EKO. Η χρήση πολύ απλή: έχει ηλεκτρονική ανάφλεξη και ηλεκτρονικό πίνακα ρυθμίσεων (μέτρηση θερμοκρασίας χώρου, ρύθμιση επιθυμητής θερμοκρασίας, αυτόματος περιοδικός καθαρισμός, συστήματα ασφαλείας κ.λπ).
Στην πράξη: κατά την έναρξη λειτουργίας ελάφρια οσμή πετρελαίου (ανοίγω το παράθυρο για 4-5 λεπτά). Όταν αρχίσει η καύση δεν υπάρχει πλέον οσμή. Επίσης δεν υπάρχει καμιά οσμή ούτε στο κλείσιμο της σόμπας.
Εγώ την έχω βάλει στο σαλόνι-κουζίνα (50 τετρ μέτρα). Χθες με το γνωστό κρύο η θερμοκρασία του χώρου από 14 βαθμούς έφτασε στους 19-20 (στους 20 έχω ρυθμίσει την επιθυμητή θερμοκρασία) μέσα σε 20 λεπτά. Γενικά μέσα στα πρώτα 10-15 λεπτά νιώθεις ζέστη. Σαν απόδοση λοιπόν είναι φοβερή, πραγματοποιεί αυτό που υπόσχεται.
Σημειωτέον ότι πρέπει να είναι συνδεδεμένη στο ρεύμα, αφού έχει ventilator για την διάχυση της θερμότητας. Η κατανάλωση του είναι μηδαμινή (20W), δηλαδή σαν ανεμιστηράκι από desktop.
Δεν υπάρχει κανένα θέμα με υγρασία σε τζάμια κ.λ.π που έχω διαβάσει κατά καιρούς.
Χρειάζεται να υπάρχει ένα παράθυρο λίγο ανοιχτό για να εμπλουτίζεται ο χώρος με οξυγόνο από έξω.
Κατανάλωση: ακόμα δεν την έχω εκτιμήσει ακριβώς αλλά μπορώ να πώ ότι με το πρώτο γέμισμα (ένα μπιτόνι με 6 λίτρα) δούλεψε 5-6 μέρες από 5 ώρες κάθε φορά. Θεωρητικά όπως αναφέρεται από την εταιρεία καταναλώνει 0,1 έως 0,4 λίτρα ανά ώρα ( ανάλογα με την ένταση λειτουργίας)
Επίσης θετικό: η θερμότητα παραμένει στο χώρο ακόμα και μετά το σβήσιμο.
Και άλλο θετικό: δεν σου έρχεται ο λογαριασμός μετά!: Έχεις πετρέλαιο? καις: όποτε θες, όσες ώρες θες! Και επίσης σε όποιον χώρο θες αφού είναι εύκολα μεταφερόμενη.
Αυτο ακριβως ειναι το προβλημα. Δεν εχω τζακι, δεν μπορω να βαλω ξυλοσομπα επειδη θελω μπουρια, τρυπες και εχω και 2 οροφους απο πανω μου, χωρια τη γκρινια που θα ακουσω και χωρια οτι επειδη ειναι μια πιο πολυπλοκη λυση δεν ειναι για εναν χειμωνα και δεν ξερω τι θα γινει τα επομενα χρονια, θα ειμαι εδω, θα εχουν πανακριβα τα ξυλα θα θα. Ειμαι με ενοικιο.
Καποιος μου ειπε οτι ειναι καλη η σομπα αυτη γι αυτο ρωτησα. Δεν ειμαι φαν του ερκοντισιον, δεν μου αρεσει καθολου. Για ηλεκτρικη σομπα ακουσα οτι απο Ιανουαριο η δεη θα παει 37% κατω.... χαχα γελασαμε παλι, πανω εννοειτε. Ασε που θα εχω ενα αγχος μεχρι να ερθει ο λογαριασμος και θα ειναι και μαζεμενα.
Ειρωνια ομως... να καθεσαι διπλα στην σομπα η στο ερκοντισιον η στην ξυλοσομπα και γυρω γυρω να βλεπεις σωματα καλοριφερ. Δεν πειραζει, το κρυο ειναι υγεια.

ath.nasi
Εικόνα ath.nasi
Απών/απούσα

music wrote:
Καλησπέρα,
να παραθέσω και εγώ την εμπειρία μου. Όταν ζεις σε διαμέρισμα, όταν δεν έχεις τζάκι, όταν δεν θες να βάλεις σόμπες με μπουριά και όταν η πολυκατοικία έχει πάρει απόφαση να μην χρησιμοποιήσει καθόλου την κεντρική θέρμανση.
Σε μένα λοιπόν που ισχύουν τα προηγούμενα, μετά από ψάξιμο αγόρασα μια Kerosun Inverter το μοντέλο που LC-42 που είναι για 75 τετρ. μέτρα. Η τιμή λίγο τσιμπημένη (περίπου 390-400 ευρώ). Η όψη: αρχικά δεν σου γεμίζει το μάτι ότι μπορεί να ζεστάνει τόσο χώρο. Το καύσιμο: καθαρό φωτιστικό πετρέλαιο (ή αλλιώς κηροζίνη) με τιμή 2ευρώ/λίτρο (το συσκευασμένο της εταιρείας) ή 1,6 ευρώ/λίτρο το χύμα από βενζινάδικα EKO. Η χρήση πολύ απλή: έχει ηλεκτρονική ανάφλεξη και ηλεκτρονικό πίνακα ρυθμίσεων (μέτρηση θερμοκρασίας χώρου, ρύθμιση επιθυμητής θερμοκρασίας, αυτόματος περιοδικός καθαρισμός, συστήματα ασφαλείας κ.λπ).
Στην πράξη: κατά την έναρξη λειτουργίας ελάφρια οσμή πετρελαίου (ανοίγω το παράθυρο για 4-5 λεπτά). Όταν αρχίσει η καύση δεν υπάρχει πλέον οσμή. Επίσης δεν υπάρχει καμιά οσμή ούτε στο κλείσιμο της σόμπας.
Εγώ την έχω βάλει στο σαλόνι-κουζίνα (50 τετρ μέτρα). Χθες με το γνωστό κρύο η θερμοκρασία του χώρου από 14 βαθμούς έφτασε στους 19-20 (στους 20 έχω ρυθμίσει την επιθυμητή θερμοκρασία) μέσα σε 20 λεπτά. Γενικά μέσα στα πρώτα 10-15 λεπτά νιώθεις ζέστη. Σαν απόδοση λοιπόν είναι φοβερή, πραγματοποιεί αυτό που υπόσχεται.
Σημειωτέον ότι πρέπει να είναι συνδεδεμένη στο ρεύμα, αφού έχει ventilator για την διάχυση της θερμότητας. Η κατανάλωση του είναι μηδαμινή (20W), δηλαδή σαν ανεμιστηράκι από desktop.
Δεν υπάρχει κανένα θέμα με υγρασία σε τζάμια κ.λ.π που έχω διαβάσει κατά καιρούς.
Χρειάζεται να υπάρχει ένα παράθυρο λίγο ανοιχτό για να εμπλουτίζεται ο χώρος με οξυγόνο από έξω.
Κατανάλωση: ακόμα δεν την έχω εκτιμήσει ακριβώς αλλά μπορώ να πώ ότι με το πρώτο γέμισμα (ένα μπιτόνι με 6 λίτρα) δούλεψε 5-6 μέρες από 5 ώρες κάθε φορά. Θεωρητικά όπως αναφέρεται από την εταιρεία καταναλώνει 0,1 έως 0,4 λίτρα ανά ώρα ( ανάλογα με την ένταση λειτουργίας)
Επίσης θετικό: η θερμότητα παραμένει στο χώρο ακόμα και μετά το σβήσιμο.
Και άλλο θετικό: δεν σου έρχεται ο λογαριασμός μετά!: Έχεις πετρέλαιο? καις: όποτε θες, όσες ώρες θες! Και επίσης σε όποιον χώρο θες αφού είναι εύκολα μεταφερόμενη.

Μού δάνεισε φίλος την ίδια (Kerosun Inverter LC-42) και είμαι πολύ ευχαριστημένος! Μυρίζει αρκετά όταν την ανάβεις και λίγο έως ελάχιστα όταν τη σβήνεις· στο ενδιάμεσο δεν μυρίζει καθόλου, δεν υπάρχει ούτε η παραμικρή υπόνοια οσμής! Το μόνο που χρειάζεται είναι ανάβοντάς την να ανοίξεις και το παράθυρο για μερικά λεπτά.

Την λειτουργώ περίπου για δυο - τρεις ώρες την ημέρα εδώ και ένα μήνα ή και περισσότερο, και έχει κάψει κάτι παραπάνω από το μισό δοχείο των 18 λίτρων (περίπου 10 λίτρα) που προμηθεύτηκα από εξουσιοδοτημένο πρατήριο.

contact