Σε ισχύ ο Νόμος για τους Ποδηλάτες - Τι προβλέπει (ΚΥΠΡΟΣ)

2 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
YokoChoco
Εικόνα YokoChoco
Απών/απούσα

Σε ισχύ τίθενται από σήμερα, 31 Οκτωβρίου 2018, οι διατάξεις του περί Ρύθμισης της Διακίνησης Ποδηλάτου Νόμου (Ν. 19(Ι)/2018). Η νέα νομοθεσία διέπει τη χρήση ποδηλάτου στο οδικό δίκτυο.

Με τη νέα νομοθεσία, ισχύουν τα ακόλουθα:

1.Απαγορεύεται η χρήση ποδηλάτου σε οποιοδήποτε αυτοκινητόδρομο ή δρόμο ταχείας κυκλοφορίας, εκτός αν εκδοθεί κατόπιν άδειας από τον Αρχηγό Αστυνομίας.

2. Καθορίζεται ο ελάχιστος εξοπλισμός που θα πρέπει να διαθέτει ένα ποδήλατο:
δύο ανεξάρτητα συστήματα φρένων,
φανάρι λευκού ή κίτρινου φωτός προσαρμοσμένος στο μπροστινό μέρος του ποδηλάτου, που να είναι ορατός από απόσταση μεγαλύτερη των 150 μέτρων,
φανάρι σταθερού ή αναλάμποντος κόκκινου φωτός, στο πίσω μέρος του ποδηλάτου, που να επίσης είναι ορατός από απόσταση μεγαλύτερη των 150 μέτρων,
ανακλαστήρες,
ειδικό καμπανάκι και
ελαστικά σε καλή κατάσταση.

3. Καθορίζονται οι υποχρεώσεις του ποδηλάτη κατά τη διακίνηση του στο οδικό δίκτυο (π.χ. να ελέγχει την τροχαία κίνηση πίσω του, να συμμορφώνεται με τα σήματα τροχαίας και τους φωτεινούς σηματοδότες, να υπακούει σε σήματα και υποδείξεις αστυνομικού ο οποίος ρυθμίζει την τροχαία κίνηση).

4.Ρυθμίζεται η υποχρέωση του ποδηλάτη να τηρεί την αριστερή πλευρά του δρόμου, με την επιφύλαξη ότι μπορεί να κινηθεί σε οποιοδήποτε σημείο, εάν αυτό επιβάλλεται τηρουμένων των κανόνων οδικής κυκλοφορίας και για σκοπούς ασφάλειάς του.

5.Παράλληλα, καθορίζονται και απαγορεύσεις που ισχύουν κατά τη χρήση του ποδηλάτου (π.χ. ο ποδηλάτης να μην σταθμεύει, τοποθετεί ή εγκαταλείπει το ποδήλατό του κατά τρόπο που εμποδίζει ή είναι δυνατό να εμποδίζει την ελεύθερη διακίνηση άλλων ποδηλατών που κινούνται ή επιχειρούν να κινηθούν σε ποδηλατολωρίδα, ποδηλατόδροµο ή ποδηλατοδιάδροµο).

6.Καθορίζονται ρητά οι υποχρεώσεις των οδηγών μηχανοκινήτων οχημάτων έναντι των ποδηλατιστών σε οποιοδήποτε δρόμο και σε ποδηλατολωρίδα, όπως είναι η προσαρμογή της ταχύτητας και της πορείας του οχήματος τους με τρόπο που να διευκολύνεται η διακίνηση του ποδηλάτη και η αποφυγή ελιγμών με τρόπο που να παρεμποδίζεται η διακίνηση του ποδηλάτη ή να δημιουργείται κίνδυνος γι΄αυτόν.

7.Παράλληλα απαγορεύεται η οδήγηση ποδηλάτου, υπό την επήρεια αλκοόλης ή ναρκωτικών ουσιών.

Σημειώνεται ότι μέχρι τις 15 Νοεμβρίου οι έλεγχοι της Αστυνομίας σχετικά με τις πρόνοιες της νέας νομοθεσίας, θα περιορίζονται σε ενημέρωση και υποδείξεις προς τους ποδηλάτες και τους άλλους χρήστες του οδικού δικτύου, με σκοπό την ενημέρωση και την προσαρμογή με τα νέα δεδομένα. 

Πηγή: http://politis.com.cy/article/se-ischi-o-nomos-gia-t...

Μου κάνει εντύπωση που δεν γίνεται καμία αναφορά στο κράνος! Yòko

Σημείωση: Αφορά την Κύπρο!

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
airpeace79
Εικόνα airpeace79
Απών/απούσα

......................................με το αντικείμενο.