Δίκτυο ποδηλάτων για τους Αθηναίους

6 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
Vasscott
Εικόνα Vasscott
Απών/απούσα

Ξέρω ότι έχει ξανασυζητηθεί το θέμα αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι η συζητήσεις που έχουν γίνει εδώ αφορούσαν την ιδέα με αυτά τα χαρακτηρίστηκα που περιγράφει το παρακάτω άρθρο.

Παρατηρώ 2 συγκεκριμένα στοιχεία που τα βρίσκω θετικά.
1. Το ότι δε θα γίνει από τον ίδιο το δήμο και δε θα έχει κόστος γι’ αυτόν και τους δημότες αλλά από εταιρία (πλειοδότη) που θα προσφέρει έσοδα στο δήμο.
2. Το ότι το 1ο μισάωρο θα είναι δωρεάν, κάτι που έχει δουλέψει ωραία σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Κατά τ’ άλλα απλά μεταφέρω το άρθρο.

Πηγή

«Ορθοπεταλιές» έναντι συμβολικού τιμήματος θα μπορούν να κάνουν σε λιγότερο από ένα χρόνο οι πολίτες και οι επισκέπτες της Αθήνας, οπότε και προβλέπεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων του δήμου.

Ηδη έχει σχεδιαστεί πιλοτικά η χωροθέτηση ενός δικτύου 70 σταθμών και 1.000 ποδηλάτων που θα καλύπτει το κέντρο της πόλης, ώστε βασικές διαδρομές να μπορούν να καλύπτονται με τα δίκυκλα.

Το επικρατέστερο μοντέλο χρέωσης περιλαμβάνει συνδρομητική εγγραφή με την καταβολή του κατάλληλου αντιτίμου για ετήσια, μηνιαία, εβδομαδιαία ή ημερήσια χρήση. Εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται από 1 ευρώ ημερησίως (με το πρώτο μισάωρο δωρεάν) έως και 35 ευρώ το χρόνο για τις περιπτώσεις ετήσιας συνδρομής. Ο μόνιμος χρήστης θα εγγράφεται σε ένα μητρώο και με την κάρτα που θα προμηθεύεται θα μπορεί να αποδεσμεύει το ποδήλατο. Με μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας θα καταγράφεται η διάρκεια της διαδρομής, η αφετηρία, καθώς και ο σταθμός προορισμού. Οσο για τον περιστασιακό χρήστη, η χρέωση θα γίνεται μέσω της πιστωτικής του κάρτας.

Σταθμοί χωροθετούνται σε πλατείες, δίπλα σε σταθμούς Μετρό, κοντά σε αρχαιολογικούς χώρους, δημόσιες υπηρεσίες, εμπορικά καταστήματα και εκπαιδευτικά κέντρα, με το σκεπτικό ότι η ιδανική απόσταση μεταξύ σταθμών πρέπει να είναι της τάξης των 300-400 μέτρων, ώστε η μέγιστη απόσταση βαδίσματος για ενδιάμεσους προορισμούς να είναι της τάξης των 150-200 μέτρων. Οδικοί σύνδεσμοι θα είναι όλο το αστικό οδικό δίκτυο όπου επιτρέπεται η κίνηση ποδηλάτων σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Η εγκατάσταση και η λειτουργία του συστήματος θα πραγματοποιηθεί από πάροχο ο οποίος θα αναδειχθεί κατόπιν πλειοδοτικού διαγωνισμού και θα καταβάλλει ενοίκιο στο δήμο, έχοντας ταυτόχρονα την ευθύνη συντήρησης των οχημάτων και των σταθμών. Ο ανάδοχος θα οριστικοποιηθεί τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο και σε διάστημα περίπου 5 μηνών θα ολοκληρωθεί η εγκατάσταση.

Το εγχείρημα προχωράει κατόπιν ομόφωνης έγκρισης του δημοτικού συμβουλίου, ενώ στο προσεχές διάστημα θα κληθεί να επικυρώσει τις 70 προεπιλεγμένες θέσεις στάθμευσης. Το σύστημα θα «τρέξει» από εταιρεία που ειδικεύεται στο σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων. Παρά το ότι καταγράφονται προβληματισμοί στις τάξεις των υποψηφίων για τα ενδεχόμενα βανδαλισμών αλλά και την περιπλοκότητα της αδειοδότησης λόγω της εμπλοκής πολλών υπηρεσιών, έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον πέντε ελληνικές εταιρείες, οι οποίες εφαρμόζουν το σύστημα σε άλλους δήμους της χώρας (Ν. Σμύρνη, Μαρούσι, Κέρκυρα, Ναύπακτος κ.ά.) και στην Κύπρο (Λεμεσός).

«Εισάγεται ένα φιλικό προς τους πολίτες και το περιβάλλον μέσο μεταφοράς, που θα λειτουργήσει συμπληρωματικά προς τα μέσα μαζικής μεταφοράς», τονίζει ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου Αθηναίων, συγκοινωνιολόγος Βασίλης Βαβάκος, που εμφανίζεται αισιόδοξος ότι το μέτρο θα πετύχει, καθώς σε άλλες πόλεις που δεν διέθεταν ποδηλατική κουλτούρα, τελικώς οι πολίτες το αγκάλιασαν.

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
didotou
Εικόνα didotou
Απών/απούσα

καλη επιτυχια στο εγχειρημα κατ'αρχας.
...
Ποσα περιπου ποδηλατα υπολογιζουν;
Ξερεις καθολου;
και οι σταθμοι απ'ο,τι προτεινεται τουλαχιστον ειναι αρκετοι.
Και αρκετα πυκνοι.
Μακαρι να παει καλα.
...
με το velib στο Παρισι υπαρχει και η δυνατοτητα να το παρεις για μιση ωρα και να το "ξαναχτυπησεις" μεσα στο μισαωρο για το επομενο μισαωρο δωρεαν.
Αραγε το εχουν καθολου προβλεψει αυτο;
Δεν θαταν ασχημο γιατι το κανει ακομα πιο ελκυστικο και πρακτικο.

aldro
Απών/απούσα

Εγώ θα ήθελα να διάβαζα: " .Το σύστημα θα τεθεί σε λειτουργία αφού ολοκληρωθούν οι ποδηλατοδρομοι και μετά από εξαμηνη καμπάνια για την χρήση τους & εθελοντική εκπαίδευση των υποψηφιων χρηστών στα σχολεία & πάρκα τους θερινούς μηνες, τα απογεύματα.Παράλληλα θα αποκατασταθούν οι κεντρικοί δρόμοι με σωστές προδιαγραφές "

arxelaos
Απών/απούσα

Το άρθρο λέει ότι αυτό το σύστημα εφαρμόζεται και σε άλλες πόλεις. Ποιές είναι οι εντυπώσεις από εκεί;

Πιστεύω ότι αν δε γίνει λαμογιά από την εταιρία που θα αναλάβει το έργο και αν δεν καταστρέψουν τους σταθμούς και τα ποδήλατα οι αναρχικοί, ότι θα έχει αρκετή απήχηση στον κόσμο.

Filopodaros
Εικόνα Filopodaros
Απών/απούσα

Εντυπωσιάστηκα με τη λίστα των σταθμών. Αν γίνει, θα δούμε σταθμούς ποδηλάτων σε πολλά κεντρικά σημεία της Αθήνας. Οι περισσότεροι σταθμοί Μετρό καλύπτονται, από Κατεχάκη μέχρι Στ. Αττικής.

Μου είναι δύσκολο να πιστέψω οτι ο ανάδοχος όχι μόνο δεν θα πάρει χρήματα, αλλά θα πληρώνει ενοίκιο στο δήμο. Μήπως θα τα πάρει από κάποιο δημόσιο κονδύλι (όχι δημοτικό) και θα δώσει κάτι πίσω στο δήμο; Τα κοινόχρηστα ποδήλατα στο Μαρούσι χρηματοδοτήθηκαν από το πράσινο ταμείο του υπουργείου περιβάλλοντος. Μου φαίνεται λάθος κριτήριο να επιλέξουν τον ανάδοχο που θα βάλει λιγότερα χρήματα στο σύστημα ποδηλάτων και θα δώσει μεγαλύτερη "μίζα" στο δήμο.

hidefnick
Εικόνα hidefnick
Απών/απούσα

To θέμα νομίζω είναι λίγο πιο σύνθετο. Πέραν της έλλειψης ποδηλατοδρόμων,της έλλειψης ποδηλατοπαιδείας, της έλλειψης οδηγικής παιδείας, πιο σημαντικό είναι και το περιβάλλον που ζούμε (μιλάω για Αθήνα και ενδεχομένως Θεσσαλονίκη)

Άντε και παίρνεις ένα ποδήλατο από έναν σταθμό παραχώρησης-ενοικίασης. Τι απόσταση θα καλύψει κάποιος που δεν έχει δικό του ποδήλατο, με ένα ποδήλατο που δεν είναι στα μέτρα του και κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι και συντηρημένο? Το ποδήλατα που έχουν στήσει στο Μαρούσι είναι μικρά σε μέγεθος και με 3 εσωτερικές ταχύτητες. (χάθηκε κανένα 11αρι alfine?) Αρα, για πανύψηλους σαν τα μούτρα μου (1,79) δεν κάνουν και να έκαναν, ανηφόρες μάλλον δεν.

Πας στο Λονδίνο, τσιμπάς ένα ποδήλατο Barclays, με την κάρτα σου, σηκώνεις την σέλα σου, και κυκλοφορείς σε μια τεράστια φλαταδούρα όσες ώρες θέλεις, εντός ποδηλατοδρόμων και εντός μια πόλης που σε σέβεται. Εδώ τσίμπάς ένα από τον Κεραμεικό πχ και δώσε ανηφόρα. Από το Μαρούσι για Κηφισιά ή Πεύκη και πάλι δώσε πόνο, από Παγκράτι για Φάληρο τα ίδια και πάει λέγοντας. Το να πάρεις από Περιστέρι για να κατέβεις προς κέντρο δεν το συζητάμε ούτε σαν θεωρία, αναλογιζόμενοι για τι αναβάτες μιλάμε και τι δρόμους πρέπει να διασχίσουν.

Φυσικά τέτοια θέματα δεν υπάρχουν στα Τρίκαλα και στη Λάρισα πχ, για αυτό και είναι τίγκα στο ποδήλατο. Στην Αθήνα, αν εξαιρέσεις την παραλία, που και σαν διασκέδαση-βόλτα και σαν ασφάλεια μπορείς να καλύψεις μια απόσταση που θα έκανε ελκυστικό σε κάποιους να δοκιμάσουν, δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι άλλο αντίστοιχο.

Το ότι είναι μια ευκολία όλο το σύστημα, ενδεχομένως για κάποιους να είναι. Νομίζω όμως ότι είναι λίγο υπερβολικό για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όταν ούτε στους πεζόδρομους δεν μπορείς να κυκλοφορήσεις με "ασφάλεια", και όταν έχεις να καβαλήσεις ποδήλατο από παιδί.

Πάντως το όλο σύστημα μάλλον θα καταρρεύσει όταν θα γίνουν τα πρώτα ατυχήματα, γιατί θα γίνουν, και θα πέσουν οι πρώτες μηνύσεις, μιας και προφανώς κανείς δεν τα έχει σκεφτεί αυτά.....

(Τώρα που θα κάνουμε πεζόδρομο την Πανεπιστημίου, θα βάλουμε και 2-3 σταθμούς ποδηλάτων, να δείξουμε την οικολογική μας συνείδηση. Η χαρά του εμπόρου κινέζικων ποδηλάτων)