Ποδηλατόδρομος Θεσσαλονικης

11 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
maryblatz
Εικόνα maryblatz
Απών/απούσα

Στο πεζοδρόμιο-ποδηλατόδρομο της Θεσσαλονίκης, κατα μήκος της θαλασσας, οι πεζοί αντί να περπατούν στον πεζόδρομο, πιάνουν τον ποδηλατοδρομο και αφήνουν κενό τον πεζόδρομο ο οποιος ειναι και μεγαλύτερος σε πλατος. Γιατί ρε παιδια? Μετά αν σας χτυπήσει κανένας ποδηλάτης μην ζητησετε τα ρεστα!

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
CrippleHorse
Εικόνα CrippleHorse
Απών/απούσα

Καλά, είναι δράμα αυτός ο ποδηλατόδρομος. Κακός σχεδιασμός, χειρότερη εφαρμογή και πλήρης αδιαφορία στη συνέχεια.

Πρώτα απ'όλα πήγαν και έκαναν ποδηλατόδρομο στα μόνα μέρη που μπορούσες να κινηθείς έτσι κι αλλιώς, δηλαδή σε πεζοδρόμια, στη ναυαρίνου, την αριστοτέλους (εκεί κι αν χρειαζόταν) και στο στενό κομμάτι στην παλιά παραλία (οκ, έκαναν και στην αγίου δημητρίου, όπου όταν βρέχει κάνει λιμνούλες από νερά και η βροχή είναι ο μόνος λόγος θα πήγαινες από κει κι όχι από εγνατία, αφού εκεί υποτίθεται ότι μπορείς να πας με το πάσο σου για να μη γίνεις λούτσα από τα νερά που πετάει το πίσω λάστιχο). Στην παλιά παραλία θα μπορούσες να αποφεύγεις τους πεζούς μια χαρά, μόνο που τώρα περπατούν στον ποδηλατρόδρομο ακόμα κι αν ο υπόλοιπος χώρος είναι άδειος και αποφασίζουν να βγουν έξω μόνο όταν εσύ έχεις ήδη βγει για να τους περάσεις και μπορεί να τρακάρετε μεν, θα έχουν όμως μια αστεία ιστορία να διηγιούνται στους φίλους τους. Μη βλέπουμε πάντα την κακή πλευρά. Τζάμπα μπέρδεμα και ανοησία, φαίνεται ότι κανείς σ'αυτή τη χώρα δεν έχει ακούσει για χώρους κοινής χρήσης όπου η κυκλοφορία αυτορυθμίζεται μια χαρά. Αρχικά μάλιστα υπήρχαν υποτίθεται μια χούφτα ποδηλατόμπατσοι που ανεβοκατέβαιναν την παραλία φροντίζοντας να μην περπατάει ο κόσμος στον ποδηλατόδρομο, δεν μπορεί, τους είδα σε ρεπορτάζ στο κανάλι εκδήλωσης λατρείας προς τον πρώην δήμαρχο της καρδιάς μας, ή μήπως τους ονειρεύτηκα; Τώρα όσο αφορά τους πραγματικούς ποδηλατόδρομους, αυτούς που δε διασχίζουν πλατείες και πεζόδρομους, αρχικά είχαν βάλει κάτι κολωνάκια για να μην μπορούν να μπαίνουν αυτοκίνητα μέσα άλλα γρήγορα τα αντικατέστησαν με τοιχώματα από λάστιχο για να δημιουργηθούν νέες θέσεις πάρκινγκ (αποκορύφωμα: εκείνο το δρομάκι που συνδέει την παρωδία ποδηλατοδρόμου της ναυαρίνου με την παραλία, όπου μπορείς να πας όπου θέλεις ΕΚΤΟΣ απ'τον ποδηλατόδρομο). Εγώ xrhsimopoi;v μόνο το νέο κομμάτι της παραλίας, για τα υπόλοιπα οι λεωφορειόδρομοι είναι μια χαρά.

Μια φορά πεταλάριζα μ'ένα φίλο στο κομμάτι της παραλίας που λες και τρία υποδείγματα σκυλοκάγκουρα περπατούσαν μέσα, λέμε "μας βλέπουν, δεν μπορεί, θα κάνουν άκρη", αλλά δεν κάνουν, φρενάρουμε και μας βρίζουν κι όλας, κατεβαίνουμε να τους πούμε "ξέρεις, είσαι μέσα στον ποδηλατόδρομο, είτε δεν κοιτάς τι συμβαίνει γύρω σου ή δε δίνεις δεκάρα, μη ζητάς και ρέστα" μας απαντούν ότι δε φοράμε κράνος και έχουν και ορεξούλες να πλακωθούμε, πράγμα που επιβεβαιώνει τη θεωρία μου ότι αν ασχοληθείς με έστω έναν από τους ηλίθιους που κυκλοφορούν εκεί έξω, τελικά δε θα κάνεις τίποτα άλλο όλη την ημέρα.

xalara
Απών/απούσα

επίσης τελευταίες ημέρες έχουν ξηλώσει και τα ΄΄σαμαράκια΄΄ στην Δωδεκανήσου στο κομμάτι που την ανεβαίνει από Πολυτεχνείου και πάνω μπροστά απο το Α.Τ. Εκεί ο ποδηλατόδρομος φαίνεται μόνο από το χρώμα του τάπητα. Μάλλον ενοχλήθηκαν τα αυτοκίνητα.

Υ.Γ. πειράζει που όταν βλέπω παρκαρισμένα μέσα σε ποδηλατόδρομο σηκώνω το ποδήλατο στα χέρια μου και το περνάω κυριολεκτικά πάνων από το καπό του αυτοκινήτου? Υπάρχει περίπτωση να πάθω κήλη??

CrippleHorse
Εικόνα CrippleHorse
Απών/απούσα

Α ναι, εκεί πρέπει να θυμάσαι όπως έρχεσαι απ'το βαρδάρι να μην κάνεις το λάθος να μπεις στον ποδηλατόδρομο γιατί όταν κολήσεις στα παρκαρισμένα, θα πρεπει να περιμένεις όλα τα αυτοκίνητα στ'αριστερά σου να περάσουν πριν ξαναβγεις στο δρόμο. Άλλη μια περίπτωση που κατάφεραν να είναι πιο επικίνδυνο απ'ό,τι αν δεν είχε ποδηλατόδρομο.

Nομίζω ότι σ'εκείνο το σημείο ο ποδηλατόδρομος είναι μόνιμα μπλοκαρισμένος επειδή είναι το αστυνομικό τμήμα δίπλα κι έτσι οι ιδιοκτήτες νιώθουν ότι μπορούν να παρκάρουν παράνομα με ασφάλεια, χωρίς να τολμήσει κανένας δίτροχος ταλιμπάν να πειράξει το αμάξι τους :-)

chrisfilio
Απών/απούσα

Πρώτον άσχετα αν οι ποδηλατοδρομοι κατασκευαστήκαν πρόχειρα αποδείχθηκε μια πολύ καλή ώθηση στην χρήση του ποδηλάτου απο τους θεσσαλονικείς.
Ο ποδηλατόδρομος στην παλιά παραλία δυστηχώς δεσμέυει σημαντικό μέρος της παραλίας, και ο μόνος τρόπος χρήσης του απο ποδηλάτες είναι δίνοντας πάντα προτεραιότητα στον πεζό ειδικά τις ώρες που έχει πολλούς πεζούς.
Όσο για τους "εφφιπους" δημοτικούς αστυνόμους αυτόι κάνουν καθημερινά 4-5 περασιες από σχεδόν όλους τους ποδηλατόδρομους, κόβοντας δεκάδες κλήσεις κάθε φορά.
Τέλος παιδία τίποτε δεν χαρίζεται ούτε παραχωρείται εύκολα μόνο με την μαζική παρουσία ποδηλατών σε δρομους και ποδηλατόδρομους θα κερδίσουμε την "μαχη¨απέναντι στην "καγκουριά" του νεοέλληνα

nevergrad
Απών/απούσα

Πες τα chrisfilio! Tους έχουμε! θα στρώσουν.

Όποιος ενδιαφέρεται να προσπαθήσει λίγο περισσότερο για να αλλάξει την πόλη του, εδώ είμαστε. www.podilates-thess.gr
Συναντήσεις, πρωτοβουλίες κλπ κλπ

Μ αρέσει πολύ και η ατάκα των atenistas
Ή δράσε ή σκάσε...

:)

to
Εικόνα to
Απών/απούσα

Αν δεν υπάρχει χώρος να κινηθούν οι πεζοί, ή αν ακόμα υπάρχει (συμβαίνουν αυτά; ), αλλά θέλουν να κινηθούν και στον ποδηλατόδρομο, προσωπικά με χαρά θα το δω να γίνεται. Επεκτατική πολιτική κατά των μηχανοκίνητων, εγώ πάω πάντα από τους δρόμους (πλην ελαχιστότατων εξαιρέσεων).

mushmouthed
Εικόνα mushmouthed
Απών/απούσα

σχετικά με τους αγαπημένους αυτοκινητιστές που καταλαμβανουν τους ποδηλατόδρομους, πέρα απο την κουβεντούλα, υπάρχει και ο streetpanther-ισμος (τα γνωστά αυτοκολλητάκια κλπ) Όταν έχω χρόνο το εφαρμόζω, είτε ως ποδηλάτης είτε πέζος και λειτουργεί ψυχοθεραπευτικά, εγγυημένο!

αλλά όλο το θέμα είναι να κερδίζουμε ζωτικό χώρο εις βάρος των βενζινοκίνητων κι όχι εις βάρος των πεζων. Οπότε κι εγώ προτιμώ την άσφαλτο (ποτέ μα ποτέ τα πεζοδρόμια-είναι πολύ ηλίθιο κι επικίνδυνο) με ή χωρίς ποδηλατόδρομο, δεν έχει πολύ σημασία τελικά (αφού κανείς οδηγός δεν τους σέβεται, πρακτικά). Αν και τώρα που το σκέφτομαι είναι καλύτερα χωρίς ποδηλατόδρομο αρκεί να μπορείς να τους κουμαντάρεις τους αυτοκινητιστές...

Και σ'αυτό βοηθάει:
1)το κράνος (σε βλέπουν και σε υπολογίζουν-εμένα μάλιστα με έχουν περάσει και για ποδηλατό-μπατσο 2-3 φορές και έχει πέσει πολύ γέλιο)
2)να γνωρίζεις πού πας (τους δρόμους δηλαδή) και να είσαι ξεκάθαρος και σίγουρος για το πού και πότε στρίβεις, ποια μεριά θες (δεξιά ή αριστερή) και επίσης
3)καθρεπτάκι, υπερπολύτιμο για να βλέπεις τι σου'ρχεται. Ειδικά γι'αυτό (μαζί με το κράνος) είμαστε ελάχιστοι ποδηλάτες της σαλονίκης που το χρησιμοποιούμε οπότε καλά χριστούγεννα... χωρίς κράνος και χωρίς καθρεπτάκι κι εγώ θα έβγαινα με το ποδήλατο μόνο για βόλτα στην πλατεία και μόνο από ποδηλατόδρομο (και μόνο με ήλιο, μην πέσω και χτυπήσω ο καημένος). Θέλει λίγο περισσότερη πίστη και πολλή σοβαρότητα για να κερδίσουμε το σεβασμό των άλλων σ'αυτήν την απόλυτα μη σοβαρή χώρα νομίζω.

portokali
Απών/απούσα

μην γκρινιάζετε...όταν έφυγα από θεσσαλονίκη πριν 5 χρόνια, ποδηλάτες έβλεπα σπάνια..τώρα κάθε φορά που ανεβαίνω ζηλεύω φοβερά. Έχει γεμίσει ο τόπος ποδηλάτες!Φυσικά και θα μπορούσαν να είχαν σχεδιαστεί καλύτερα, αλλά αυτό δεν τους ακυρώνει. Κάλλιο πέντε και στο χέρι παρά δέκα και καρτέρει όπως εμείς εδώ στην Αθήνα.
Έδωσαν μια φοβερή ώθηση στην αστική ποδηλασία και μόνο για αυτό ευγνωμονώ τον ατσαλάκωτο...

spankmachine
Απών/απούσα

Οι ποδηλατόδρομοι της Θεσσαλονίκης πάσχουν υλικοτεχνικά, για να μην αναφέρω την εγκατάληψη. Τα "προστατευτικά" έχουν τοποθετηθεί λάθος και σε κάποια σημεία καταστράφηκαν τελείως! Δε θέλω καν να ξέρω πόσο κόστισαν στο Δήμο Θεσσαλονίκης αυτά τα "προστατευτικά" ελαστικά και γενικότερα όλος ο ποδηλατόδρομος; Είναι δυνατόν; Τώρα τι θα γίνει θα τα ξαναπληρώσουμε; Τουλάχιστον αν οι νυν τοπικοί άρχοντες νοιάζονται περίσσότερο από τους απερχόμενους ας βγάλουν συνεργεία να προλάβουν να σώσουν τα κομμάτια που ακόμη το παλεύουν αλλά όχι για πολύ (πχ Αγίου Δημητρίου).

nevergrad
Απών/απούσα

portokali wrote:

Έδωσαν μια φοβερή ώθηση στην αστική ποδηλασία και μόνο για αυτό ευγνωμονώ τον ατσαλάκωτο...

τώρα μου θύμησες που κάναμε μια ποδηλατοβόλτα και μας είδε μια κοπέλα πολλούς και λέει "δες πόσο έχουν αυξηθεί τα ποδήλατα! Μπράβο στον Ψωμιάδη!"

Καμία σχέση η αύξηση των ποδηλατών με τους ποδηλατόδρομους. Η αυξητική τάση υπήρχε πριν από την δημιουργία τους. Ίσως να συνέβαλλαν και αυτοί αλλά πίστεψε με σε ένα πολύ πολύ μικρό ποσοστό.

Βασικότεροι λόγοι της αύξησης είναι οι διάφορες ομάδες της πόλεις που το τρέχουν το θέμα, η μόδα που έχει αρχίσει να δημιουργείται, και απλά το ποδήλατο είναι τέλειο και έχει αρχίσει να το καταλαβαίνει ο κόσμος. :)