Θέλω να πιστεύω ότι όταν μιλάμε για "αποδοχή" του ποδηλάτου από την πολιτεία και αναγνώρισή του σαν ισότιμο μεταφορικό μέσο, δεν είναι υποχρεωτικό να φτάσουμε σε κάτι τέτοιο...
Αξιολόγηση:
0 ψήφοι
Θέλω να πιστεύω ότι όταν μιλάμε για "αποδοχή" του ποδηλάτου από την πολιτεία και αναγνώρισή του σαν ισότιμο μεταφορικό μέσο, δεν είναι υποχρεωτικό να φτάσουμε σε κάτι τέτοιο...
Η απουσία φρένων και επαρκούς φωτισμού για την νύχτα δεν είναι
μικρό πρόβλημα ακόμα και αν το ποδήλατο δεν είναι ισότιμο του
αυτοκινήτου.Βέβαια έτσι όπως είναι γραμμένο το άρθρο φαίνεται
σαν να τους την είχαν στημένη οι μπάτσοι.
"To lawfully ride a bike on city streets, bicyclists must register their bikes with the city and have it inspected by the Fire Department."
Τουλάχιστον εμείς καταργήσαμε τις άδειες κυκλοφορίας ποδηλάτων πριν 3 χρόνια.
Διάβασα όμως κι ένα σχόλιο που ανέφερε κάτι για "bike harassment law".
...βγαζει αυτο στη φορα:
"Those who lead the ride attempted for two months to secure a permit and tried to get the word out to riders to follow all traffic and bike laws to not “give the cops any reason to hassle us,” Sandlin said.
He was cited and his bicycle was seized for lacking proper registration. Sandlin said he had tried repeatedly to register his bike, only to be told by the city that it had ran out of stickers for the year."
Πραγμα που σημαινει, πως οσο καλα φωτα η φρενα και να ειχαν τα ποδηλατα που συμετειχαν στο Critical mass, τα Cops, ηταν εκει για να τους μπουζουριασουν, ετσι κι αλλιως.
Το οτι "...διαπιστωθηκε κατα τον διενεργηθεντα ελεγχο...", οτι καποια ποδηλατα δεν ειχαν φρενα(προφανως fixακια), η επαρκη φωτα, ηταν μια επιπροσθετη δικαιολογια, ωστε να τονισουν οι εκπροσωποι των Cops, το ποσο βαναυσα(!!!!) παραβιασαν τους νομους της πολης τους, οι συμμετεχοντες στο Critical Mass...
Μ'αυτο, δεν θελω να πω οτι επικροτω την ελλειψη φωτων η φρενων, αλλα στην προκειμενη περιπτωση, δεν ειναι αυτο το "ζουμι".
Το "ζουμι" ειναι οτι οι αρχες της πολης, ηθελαν με καθε τροπο να "πνιξουν" το Critical Mass, και αυτο προσπαθησαν να κανουν.
Και αυτο δεν ειναι κατι το σπανιο, στην απο κει μερια του ωκεανου.
Το ζουμί δεν βρίσκεται στις "αρχές". Οι "αρχές" ενήργησαν κατ' αυτό τον τρόπο, προφανώς γιατί κάποιοι πλούσιοι με πολύ μεγάλες "κονσέρβες" (και αντίστοιχα μεγάλα πορτοφόλια) παραπονέθηκαν ότι δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν εύκολα λόγω των ποδηλάτων. Η διαρκής δικαιολογία για τα αυτοκόλητα που τους τελείωσαν στο δήμο, δείχνει ακριβώς ότι δεν θέλουν άλλα ποδήλατα και η αστυνομία να βρει "νόμιμο" τρόπο να κατασχέσει ότι κυκλοφορεί.
Παρεπιπτόντως, από μαρτυρία φίλου που είχε βρεθεί σε τμήμα τροχαίας για κάποιο διαδικαστικό ζήτημα, υπάρχουν και στην Αθήνα αντίστοιχες καταγγελίες για τις δυσκολίες που έχουν κάποιοι να κυκλοφορήσουν λόγω των ποδηλάτων που αυξάνονται.
Μήπως το άρθρο γράφει τα "προσεχώς" της ελληνικής πραγματικότητας ;
...δεν ειναι μερικοι μονο πλουσιοι, με μεγαλα κονσερβοκουτια, και "βαρια" πορτοφολια.
Το προβλημα νομιζω ειναι πολυ βαθυτερο, και εχει σχεση, με πολυ "χοντρυτερο παιχνιδι".
Το οτι αρχιζει να επεκτεινεται το ποδηλατο, σε βαρος του εξαιρετικα αυτοκινητοκεντρικου δομημενου συστηματος, με οτι συνεπαγεται αυτο, ειναι η αιτια αυτων, των κατα τα αλλα φαινομενικα ανεξηγητων/παραλογων αντιδρασεων στο ποδηλατο.
Ιδιαιτερα αν σκεφθει κανεις οτι ολος ο αστικος ιστος(και οχι μονο) της χωρας αυτης, εχει επιμελως κτισθει, με βαση και κεντρο το αυτοκινητο.
Εξ'αλλου, δεν μπορει να μην αναρωτηθει κανεις, τι νοημα εχει η προσφατη δημιουργια, ουσιαστικα ακαταλληλων ποδηλατοδρομων στη Ν.Υορκη, και η παραλληλη αστυνομευση τους(με επιβολη κυρωσεων σε οσους ποδηλατες δεν κινουνται πανω σε αυτους), αλλο απο το να αφαιρεσει/καταργησει το προνομιο της ευκολιας/πρακτικοτητας που ειναι ενα απο τα κυρια χαρακτηριστικα της χρησης του ποδηλατου, καθιστωντας το ακριβως μη ελκυστικο(ηδη εχουν γραφτει απειρα σχολια απο ανθρωπους που δοκιμασαν αυτους τους ποδηλατοδρομους, και ολα καταληγουν να συμφωνουν σε δυο σημεια: πρωτον, οτι ειναι επικινδυνοι, και δευτερον, οτι επιβραδυνουν σημαντικα, τη μετακινηση με ποδηλατο...).
Υ.Γ.: Οι "αρχες", δεν ειναι μια απροσδιοριστη και νεφελωδης εννοια, και συνηθως, δεν εξαρτωνται απο μερικους (πολυ) ευκαταστατους πολιτες. Συνηθεστερα, εξαρτωνται, ελεγχονται(και ενιοτε αγονται και φερονται), απο ισχυροτατα οικονομικα συμφεροντα.
Υπάρχει μια τάση πάντως σε διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ να βάζουν πρόστιμα σε ποδηλάτες (ακόμα και για ταχύτητα άνω των 20χλμ/ώρα, αν οδηγούν μέσα σε πάρκο), να εκδίδουν αυτοκόλλητες πινακίδες (τις οποίες μπορεί να προμηθευτεί κανείς από το αστυνομικό τμήμα έναντι χρηματικού ποσού!) κτλ κτλ.
Από την άλλη μεριά, υπήρξαν θανατηφόρα ατυχήματα με θύματα πεζούς και θύτες ποδηλάτες, ακόμα και hit and run περιστατικά. Αυτά, μαζί με μικροατυχήματα που προκλήθηκαν από την μη τήρηση του ΚΟΚ από ποδηλάτες, είχαν σαν αποτέλεσμα να βρουν πάτημα οι "αρχές" για να δημιουργήσουν το νομοθετικό πλαίσιο.
Ουσιαστικά πρόκειται για μια ζούγκλα, πολύ χειρότερη από την Αθήνα σε αρκετές περιπτώσεις. Στο youtube κυκλοφορεί video, στο οποίο ένας κάγκουρας μπαίνει μέσα σε ένα CMR και κυριολεκτικά πατάει έναν ποδηλάτη και προσπαθεί να ξεκάνει κάποιους άλλους.... http://www.youtube.com/watch?v=PF7uY9ydMYc
Είναι τόσο δύσκολο πια, για όλους ισχύει αυτό, ποδηλάτες - πεζούς - αυτοκίνητα, να ακολουθούμε τον ΚΟΚ; Κι είναι τόσο δύσκολο για τους αυτοκινητιστές, να περιμένουν 20 λεπτά παραπάνω σε έναν μποτιλιαρισμένο από ποδήλατα δρόμο;
Καλημέρα σε όλους,
όταν το διάβασα πέρασαν κι απ' το δικό μου μυαλό διάφοροι προβληματισμοί σχετικά με το κατά πόσο η παρέμβαση της πολιτείας στη ρύθμιση των ζητημάτων του ποδηλάτου έχει εγγυημένα θετικά ή όχι αποτελέσματα.
Πιστεύω πως υπάρχει η δυνατότητα να ξεκινήσει σε σωστή βάση η όποια προσπάθεια "ένταξης" του ποδηλάτου, η οποία αναπόφευκτα θα έρθει, εφόσον τα ποδήλατα στους δρόμους συνεχίζουν να πληθαίνουν.
Για να μην παρεξηγηθώ με την λέξη "ένταξη", αναφέρομαι στην έμπρακτη αποδοχή του από τους πολίτες και την πολιτεία σαν ένα ισότιμο μέσο μετακίνησης. (κι όχι μόνο σαν ένα μέσο ψυχαγωγίας περιορισμένο στα πάρκα - όπως προτείνουν κάποιοι δήμαρχοι...).
Μπορεί για την ώρα οι περισσότεροι (συμπεριλαμβανομένης της πολιτείας) να αντιμετωπίζουν τους ποδηλάτες σαν "γραφικές" φιγούρες αλλά αυτό είναι σίγουρο ότι δεν θα συνεχιστεί για πάντα - κυρίως γιατί δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα κατά τη γνώμη μου.
Εξάλλου ήδη υπάρχουν τα πρώτα δείγματα αντιπαραθέσεων (με οδηγούς αυτοκινήτων/ ταξί ή και πεζούς).
Τώρα για το κατά πόσο έχουμε γνώση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τον ισχύοντα ΚΟΚ και αφορούν το ποδήλατο, δεν είμαι σε θέση να απαντήσω.
Πάντως άγνοια νόμου δεν δικαιολογείται -όχι μόνο γιατί δεν το δέχεται σαν δικαιολογία κανένα δικαστήριο, αλλά γιατί η πληροφορία δεν είναι κρυμμένη - αντιθέτως ο ΚΟΚ υπάρχει online και δεν είναι τόσο δύσκολο να βρει κανείς τα άρθρα που αναφέρονται στο ποδήλατο.
Πάντως δεν πρέπει να έχουμε ως παράδειγμα τη Νέα Υόρκη για το κυνηγητό που έχουν ρίξει οι εκεί μπάτσοι στους ποδηλάτες...
Γιατί εκεί μιλάμε για τραβηγμένες καταστάσεις συμπεριφοράς ποδηλατών όπως τους bike messengers...
Δείτε το παρακάτω βίντεο για να δείτε πως περνούν "σφήνα" από διάβαση πεζών την ώρα που έχουν πράσινο: http://www.youtube.com/watch?v=au0Zjn3eB9k
Άντε τώρα αυτός ο κόσμος να δει με θετικό μάτι τους ποδηλάτες...
Ναι, δεν είναι όλοι έτσι, αλλά χαλούν το προφίλ των υπολοίπων... Κοντά στα ξερά καίγονται και τα χλωρά...
Αυτό είναι μάλλον αυτοσχέδιος αγώνας.
Αυτό μου αρέσει πολύ:
http://www.youtube.com/watch?v=7TKNqhuqOYk