Τελευταια παρατηρούσα με λύπη ότι η κίνηση ποδηλατών στην Πάτρα μειώνεται με τον χρόνο. Πριν 3-4 χρόνια βλέπαμε την άνθηση μπροστά στα μάτια μας. Τώρα, παρ' ότι το παραλιακό μέτωπο έχει γίνει πολύ φιλικό στο ποδήλατο, οι Πατρινοί επέλεξαν και πάλι τη βετζίνα! Θλίψη!
Στην Αθήνα τι γίνεται;
Αξιολόγηση:
0 ψήφοι
Για την Αθήνα δεν ξέρω,δεν γνωρίζω γιατί δεν(ευτυχώς) ζω εκεί.Εδώ στο Βόλο όμως υπάρχει αρκετή "κίνηση".Μικροί μεγάλοι,φοιτητές και μαθητές κυκλοφορούν αρκετά με τα ποδήλατά τους.
Έχω κάνει πολλές φορές αυτήν την συζήτηση με φίλους και γνωστούς,"γιατί δεν χρησιμοποιείτε το ποδήλατο και επιλέγετε να είστε εγκλωβισμένοι σε ένα αυτοκίνητο,τουλάχιστον για τις μετακινήσεις σας στην πόλη";Και εδώ στο φόρουμ αναρωτιόμαστε συχνά,σωστά;"Γιατί φοβόμαστε",ήρθε η απάντηση."Γιατί για τους άλλους χρήστες του δρόμου είμαστε αόρατοι,ανύπαρκτοι και κυρίως εμπόδιο".
Δυστυχώς έχουν δίκιο.Προσωπικά κυκλοφορώ και με μηχανοκίνητο δίκυκλο.Το ίδιο ισχύει.Νά'χεις όρεξη να μαλώνεις όλη μέρα.Έτσι είναι η κατάσταση στο Γιουνανιστάν.Το βλέπουμε όλοι οι χρήστες ποδηλάτου
κάθε μέρα.Κινδυνεύουμε ανά πάσα στιγμή.Δεν θέλω να αναφέρω καν περιστατικά,ο καθένας από μας έχει αντιμετωπίσει στη δίκυκλη ζωή του χιλιάδες περιπτώσεις.Ένα άλλο αποτρεπτικό μέσο έιναι οι κλοπές.Απ'τη στιγμή που χάσεις το ποδήλατό σου,πολύ δύσκολα θα αγοράσεις ξανά,τουλάχιστον οι περισσότεροι.Εδώ δεν θέλω να αναφερθώ στη φιλοσοφία του κλειδώματος και στα λουκέτα των 100+ ευρώ.Κάποιος που έδωσε 100-300 ευρώ για ένα ποδήλατο για να μετακινείται καθημερινά,μάλλον απίθανο είναι να διαθέσει τέτοιο ποσό για κλειδαριά.
Για τις υποδομές που οφείλει να κατασκευάσει ένα σύγχρονο κράτος για να διαφυλάξει την ασφάλεια των πολιτών του,δεν θέλω να πω τίποτα,θα γελάσει κι ο κάθε πικραμένος.Δεν είμαστε καν κράτος,ούτε υπήρξαμε ποτέ.Εκτός αυτού,δεν πληρώνουμε(ακόμη) τέλη κυκλοφορίας οπότε γιατί να ασχοληθεί κάποιος μαζί μας.Αν κι όταν αποφασίσουν οι "Θεσμοί"!!!Ίσως.
Προς το παρόν πρέπει όλοι να χρησιμοποιούμε αυτοκίνητα-μοτοσυκλέτες για να ενισχύσουμε την προσπάθεια της "χώρας",με την κατανάλωση καυσίμων-φορολόγηση,να βγει από την "ΚΡΙΣΗ"!Δεκαετίες πολλές οι καλοί άνθρωποι έκλεβαν,εμείς δεν πρέπει να τα ξεχρεώσουμε;
Συμφωνώ με όλα όσα λες! Παρ' όλα αυτά θεωρώ ότι δεν φταίει μόνο το κράτος σε αυτή την περίπτωση. Φταίει και η νοοτροπία μας (έχω γράψει ένα άρθρο σχετικά με αυτό εδώ εάν σε ενδιαφέρει). Δεν ξεκουνιόμαστε βρε παιδί μου, είμαστε άνθρωποι που θέλουμε καρέκλα! Κάτι που συμβαίνει γενικά στον κόσμο, αλλά στην Ελλάδα νομίζω πως το έχουμε παρχέσει. Δουλειά - καφετέρεια - Survivor - Ύπνος. Ευκαιρία και δικαιολογία ψάχνουμε για να στρώσουμε την κωλάρα μας σε αναπαυτική πολυθρόνα!
Και εγώ με τη σειρά μου θα συμφωνήσω μαζί σου! Είμαστε του καναπεος! Αλλά δεν υπάρχει και η καθοδήγηση από το κράτος.Οταν ξέσπασε η πετρελαϊκη κρίση στις αρχές της δεκαετίας του '70 τα κράτη της Ολλανδίας, Γερμανίας, Δανίας κλπ ήταν εκείνα που με τη μελέτη αρχικά και με τη κατασκευή στη συνέχεια δικτύου ποδηλατοδρόμων και υποδομών, παρότρυνε ουσιαστικά τον κόσμο να χρησιμοποίησει το ποδήλατο για τη μετακίνηση του.Μεχρι τότε,ακόμη και σε αυτές τις χώρες θεωρούνταν υποτιμητικό το ποδήλατο, ειδικά μετά την ανάπτυξη που υπήρχε τις πρώτες δεκαετίες μετά τον Β'ΠΠ. Έδειξαν δηλαδή στους πολίτες τους πως υπάρχει και εναλλακτική λύση στη μετακίνηση,πέρα από κλικες, φάρες, κλαδικές,"επαγγελματίες", δημόσιους υπαλλήλους ή ιδιωτικούς κλπ κλπ...
Εδώ δεν σκαμπαζουμε από τέτοια,δεν μας αγγίζουν καν,είναι πολύ ψιλά γράμματα...
την ίδια πτώση τού ποδηλάτου εδώ στην Πάτρα, την έχω παρατηρήσει κι εγώ. Ακόμα και παρά έξω, παλιότερα έβλεπα πολλούς «κουρσάδες», τώρα με το σταγονόμετρο! Εγώ, πέρα από τα τετριμμένα, (κλοπές, κάκιστοι δρόμοι, κίνδυνος κλπ), αυτό που έχω συνειδητοποιήσει είναι ότι ο Έλληνας αγαπάει πραγματικά υπερβολικά το αυτοκίνητό του, και όσα κίνητρα και να του δοθούν, δύσκολα θα το αποχωριστεί για το ποδήλατο.Προσωπικά βέβαια δεν «καίγομαι» και ιδιαίτερα, καθώς εγώ, ακόμη κι αν απομείνω ο τελευταίος ποδηλάτης στην Ελλάδα, πάλι θα το κάνω με την ίδια χαρά και ενθουσιασμό...
Το 2011, όταν και ξαναγύρισα στο ποδήλατο, στις αστικές μετακινήσεις μου έβλεπα μόνο κάποιους Πακιστανούς που κυκλοφορούσαν στους δρόμους της Αθήνας και ελάχιστους έως κανέναν Έλληνα.
Με το πέρασμα του χρόνου οι Πακιστανοί μειώθηκαν στο ελάχιστο καθώς πέρασαν σε μηχανοκίνητα οχήματα, ενώ παράλληλα παρατηρώ αυξανόμενη χρήση από τους Έλληνες στις αστικές μετακινήσεις τους και ακόμη περισσότερο (κυρίως γυναίκες) σε συνοικιακό επίπεδο για ψώνια, δουλειές κλπ.
Γενικά τη τάση αν και με αργό ρυθμό, νομίζω ότι είναι αυξητική.
δεν αλλάζω κεραία στα όσα λέει ο φίλος μου...και επαυξάνω...εγώ επανέκαμψα το 2006 και όντως στη γειτονιά μου εγώ κι ένας ίσως Πακιστανός...μιλάμε για τέτοιες αναλογίες...τώρα γίνεται το κάτι άλλο...κι όχι μόνο μικρές ηλικίες...αυτό το υπογραμμίζω, όλες τις ώρες με κάθε είδος ποδηλάτου...αργά το βράδυ χτες ήταν δυο κοπέλες, άκουσα τη μια να λέει πως είχε του αδελφού της το ποδήλατο, ή άλλη με δικό της, κάνανε πάνω στο άδειο πεζοδρόμιο της Πατησίων και μετά ένας παππούς με ένα ολοκαίνουργιο Dahon ανέβαινε μια χαρά την 3ης Σεπτεμβρίου...φέρνω τα παραδείγματα γιατί εννοώ πως αυτή την συχνότητα δεν την βλέπω σε δρομάκια αλλά σε κεντρικές αρτηρίες της πόλης...
πάμε δυνατά νομίζω!
όσο για τ' αυτοκίνητα κι εγώ θαρρώ πως έχουν ξεκινήσει καιρό τώρα μετά την παύση της χρήσης τους με καταθέσεις πινακίδων κλπ...καιρό λοιπόν τώρα έχουν επανέλθει σε υπερθετικό βαθμό.
διπλοποστάρισμα συγνώμη
... έχω μπερδευτεί...
Τελικά τους θέλουμε τους ποδηλατόδρομους και την αστυνόμευση τους (τροχαία)? ή όχι?
Γιατί έχω διαβάσει πολλές φορές, ακόμα και εδώ μέσα, ότι τελικά θα φυλακιστούμε σε μια ποδηλατολωρίδα και θα κάνουμε και πλούσιους τους μεγαλοεργολάβους, και ότι είμαστε και αστυνομόκ@#λοι..... και άλλα τέτοια ωραία....
.
.
.
γιατρέ μου έχω πρόβλημα.... βοήθησέ με.....
.
.
.
.
.
εγώ τελικά πιστέυω ότι οι δρόμοι πρέπει να μείνουν με λίγους και καλούς ποδηλάτες, που να κυκλοφορούν χωρίς κράνος και κυρίως χωρίς φρένα και χωρίς ταχύτητες (που αποδεδειγμένα είναι πράμματα "νεοφιλελέ" και μόνο για πουλ-μουρ).
Γιαγιάδες, παπούδες, MAMIL και παιδιά κάτω των 18 να κάτσουν σπίτι τους, να δουν μπομπ σφουγγαράκι και survivor. Επίσης, προτίνω να μειωθούν γενικά τα πολλά σούρτα-φέρτα. Δεν συννάδουν με την οικονομική πραγματικότητα και δημιουργούν και μποτιλιάρισμα στους τζιπάτους που θέλουν να κυκλοφορούν με οχήματα νταλίκες στο κέντρο της πόλης. Και ένα τελευταίο, τα ΜΜΜ είναι εξίσου νεοφιλελέ και πρέπει να παραδοθούν στην πυρά, γιατί έτσι είναι σωστό και ιδεολογικά και μαχητικά και οργανωτικά.
... αν έχω ξεχάσει κάτι, παρακαλώ συμπληρώστε ελεύθερα.
Ευχαριστώ για την κατανόηση.
[... έπαιρνα ένα deore των 250, αλλά πλέον δεν με πιάνει, λέω να το γυρίσω σε ultegra των 500, αλλά φοβάμαι μην με περάξει στο στομάχι... ]
...........................επίπεδο για την πλειοψηφία των πολιτών με μία δόση παλιμπαιδισμού να προέρχεται απο την υπόλοιπη μειοψηφία.
Με ένα Shimano SIS των 1000 είμαι μια χαρά.
...
Εγώ τουλάχιστον από την περιοχή που βλέπω νομίζω ότι από το "κάποιο+1" που ήταν πριν μερικά χρόνια, τώρα είναι στα "τρία τέσσερα+1".
Είναι κάτι κι αυτό.
Σε μια διαδρομή από την Συγγρού μέχρι το τέρμα Πατησίων ας πούμε πόσα ποδήλατα θα δει κανείς;
5; 10; 15;
Πόσα χλμ είναι αυτά;
7 - 8 περίπου;
Πόση ώρα διαδρομή;
Μισή ωρίτσα ας πούμε;
Τόσο.
Μέσα στο Θησείο, Μοναστηράκι, Ψυρρή, Γκάζι, Εμπορικό Τρίγωνο ή στα Εξάρχεια τα πράγματα είναι καλύτερα.
Ε εκεί είμαστε στην Αθήνα.
θεωρώ πως η μεριά μου δεν θεωρείται η πλούσια μεριά της πόλης...η ύπαρξη πολλών ποδηλάτων σημαίνει πολλά πιστεύω
δεν ξέρω για τον παλιμπαιδισμό σαν αίτιο...εγώ ξεκίνησα να πηγαίνω στη δουλειά μου για να "ασκούμαι" και να το γλεντάω κι όλα...μικρή απόσταση στην αρχή...έφτασα να κάνω τα πάντα σχεδόν με το ποδήλατο και τώρα που "μεγάλωσα" συνεχίζω με κάποιες διαφοροποιήσεις...
δεν θα με πείραζε να πει κάποιος πως παλιμπαιδίζω...αντίθετα...θα το θεωρούσα σχόλιο τιμητικό...για να παλιμπαιδίζω σημαίνει πως μπορώ να το κάνω...
οπότε...
Πολύ χαίρομαι που ακούω ενθαρρυντικά νέα για την Αθήνα! Μια χαοτική πόλη όπως η Αθήνα, θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να αποκτήσει ποδηλατική κουλτούρα. Το πιο πιθανό θα ήταν να μην αποκτούσε ποτέ, οπότε αυτή η μικρή αύξηση που παρατηρείται κάθε χρόνο, είναι πολύ πιο σημαντική απ' ότι φαίνεται!
Μπορείτε να φανταστείτε η Αθήνα πώς θα μεταμορφωνόταν εάν το ποδήλατο έμπαινε για τα καλά στις ζωές των Αθηναίων; Τρομακτική αλλαγή!
Όπως επιβεβαίωσε και ο φίλος bczing, εμείς στην Πάτρα βλέπω να μετακομίζουμε Αθήνα στο τέλος :P