Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Συγκρούσεων-20/11/2016

1 καταχώριση / 0 νέα/ο
velocko
Εικόνα velocko
Απών/απούσα

https://sostegr.files.wordpress.com/2016/10/worlday_2016-ceb1cebdcf84ceafceb3cf81ceb1cf86cebf.jpg?w=529&h=756
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ

ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΡΟΧΑΙΩΝ!

ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ!

Κάλεσμα του πανελλαδικού συλλόγου SOS Τροχαία Εγκλήματα.

Στις οικογένειες θυμάτων,στις συλλογικότητες ατόμων με αναπηρία, στις κινήσεις των ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου σε κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη και συλλογικότητα που δεν παρατηρεί αδιάφορος την αναπαραγωγή του τροχαίου εγκλήματος.

Η τρίτη Κυριακή του Νοεμβρίου αποτελεί εδώ και έντεκα χρόνια με απόφαση της Γ.Σ. του ΟΗΕ την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Συγκρούσεων.

Δεν είναι γιορτή.

Απ όταν θεσπίστηκε η Ημέρα Μνήμης σ ολόκληρο τον πλανήτη περίπου δεκαπέντε εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν την ζωή τους σε τροχαίες συγκρούσεις και πολλοι περισσότεροι έμειναν ανάπηροι.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των θυμάτων είναι άνθρωποι που ζούσαν σε φτωχές χώρες ενώ πάνω από τους μισους συνολικά ανήκαν στους ευάλωτους χρήστες του οδικού δικτύου (πεζοί, ποδηλάτες, μοτοσικλετιστές).

Στη χώρα μας μόνο τα τελευταία είκοσι χρόνια σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις (η αξιοπιστία των οποίων είναι συζητήσιμη) 31.385 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από συγκρούσεις στους δρόμους.

Διεθνείς Οργανισμοί και οργανώσεις των θυμάτων εδώ και δεκαετίες έχουν επισημάνει την ραγδαία αύξηση του αριθμού των τροχαίων συγκρούσεων και των θυμάτων τους και απαιτούν την λήψη ουσιαστικών μέτρων για μια αντίστροφη πορεία, άμεσου περιορισμού με προοπτική εξάλειψης των τροχαίων συγκρούσεων.

Για μας το ζήτημα δεν είναι ουτε θεωρητικό, ούτε στατιστικό.

Έχοντας βιώσει τι σημαίνει τροχαίο έγκλημα, έχοντας χάσει δικούς μας αγαπημένους ανθρώπους θα είμαστε πάντα ενάντια σ αυτούς που εκφράζουν την ικανοποίησηση τους για μια μικρή στατιστική μείωση των θανατων από τροχαία.

Καμιά ανθρώπινη ζωή δεν περισσεύει και σε κανέναν άνθρωπο δεν αξίζει ό θάνατος στο δίκτυο της κυκλοφορίας. Ο θάνατος και κάθε σοβαρός τρυματισμός στο δίκτυο κυκλοφορίας είναι απαράδεκτος.

Πόσοι, πόσοι ακόμα πρέπει να χάσουν την ζωή τους για να θεωρηθεί αυτό δεδομένο και να παρθούν τα αναγκαία μέτρα;

Φέτος παγκόσμια η Ημέρα Μνήμης εστιάζει στο ζήτημα της Δικαιοσύνης.

Γιατί η αντιμετώπιση του τροχαίου εγκλήματος σχετίζεται άμεσα με την δικαστική αντιμετώπιση του.

Στη χώρα μας ειδικά έχει θεσμοποιηθεί μια ιδιότυπη αμνήστευση του φόνου στην άσφαλτο.

Τα τροχαία εγκλήματα θεωρούνται στη συντριπτική τους πλειοψηφία ανθρωποκτονίες «από αμέλεια».

Είτε οδηγείς μεθυσμένος, είτε παραβιάζεις το κόκκινο, είτε μιλας στο κινητό, είτε παραβιάζεις τα όρια ταχύτητος, είτε στήνεις παράνομες διαφημιστικές πινακίδες, είτε… αν σκοτώσεις ή αφήσεις ανάπηρο κάποιον ή κάποιους αυτή η συμπεριφορά αποτελεί απλώς «αμέλεια».

Ακόμα κι αν έχεις ξανασκοτώσει άνθρωπο, κι αν δεν έχεις άδεια οδήγησης, ή εγκαταλείψεις το θύμα σου, και πάλι «αμελής» θα θεωρηθείς.

Έτσι οι χιλιάδες δράστες και υπευθυνοι τροχαίων εγκλημάτων θα αφεθουν ελεύθεροι από την πρώτη στιγμή και δεν θα στερηθούν ούτε λεπτο το δίπλωμα τους, με την συγκατάθεση μιας πολιτείας για την οποία το δικαίωμα στην μηχανοκίνητη οδήγηση είναι ιερότερο απο το δικαίωμα στη ζωή.

Πάνω από οκτω χρόνια θα απαιτηθουν για να τελεσιδικήσει δικαστικά ένα τροχαίο έγκλημα.

Χωρίς η παρουσία του δράστη στο δικαστήριο να είναι υποχρωτική…

Και με μια καταδίκη λίγων μηνών πάντα με αναστολή ή εξαγοράσιμη προς 5 ευρω την ημέρα.

Αυτή η απαξίωση και ο ευτελισμός της ανθρώπινης ύπαρξης πρέπει να σταματήσει.

Θα μπορούσαμε να μιλάμε για ώρες για μια πολιτική που αμνηστεύει τα τροχαία εγκλήματα αλλά και ευνοει την παραβατικότητα στο οδικό δίκτυο. Για το ότι για τα θύματα ουσιαστικά καμιά Δικαιοσύνη δεν μπορεί να υπάρξει μια και μιλάμε για καταστάσεις μη αναστρέψιμες, για το ότι η απόδοση Δικαιοσύνης ουσιαστικά αφορά τους επόμενους, αφορά στην πρόληψη.

Θα μπορούσε βέβαια να υπάρχει σεβασμός…

Μαζί, στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 20 Νοεμβρίου για να τιμήσουμε την Μνήμη των Θυμάτων, να απαιτήσουμε μια μακροπρόθεσμη συνολική πολιτική για την οδική αφάλεια επικεντρωμένη στα δικαιώματα των ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου.

Σεβασμό στα θύματα των τροχαίων!

Χωρίς Δικαιοσύνη δεν θα υπάρξει Ειρήνη στους Δρόμους!

23 Οκτωβρίου 2016

Πανελλαδικος σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα

Αθήνα Συγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος: Κυριακή 20 Νοεμβρίου στις 11.30 πμ

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
contact