Πως μαθαίνουμε σε ενα (όχι και πολύ) μικρό παιδί ποδήλατο?

18 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
dimosts
Απών/απούσα

Γεια σας.
Τις προάλλες ενας καθηγητής μου μου έκανε μια ερώτηση, και αφού εγώ δεν μπορώ να απαντήσω, είπα να τη μεταφέρω σε εσάς. Ιδού λοιπόν.
Ο καθηγητής έχει μια κόρη γύρω στα 9 αν θυμαμαι καλά, η οποία ενώ παλιότερα φοβόταν με αποτέλεσμα να μην έχει μάθει να κάνει ποδήλατο, τώρα θέλει. Το πρόβλημα, εκτός από τα βασικά, του πως μαθαίνεται το ποδήλατο, είναι ότι το ποδήλατο με τις βοηθητικές είναι κάπως μικρό για το παιδί πλέον. Από ότι μου είπε ο καθηγητής, ρώτησε σε ένα ποδηλατάδικο αλλά του είπαν ότι δεν μπορούν να μπούν βοηθητικές σε πιο μεγάλο ποδήλατο, γιατί θα ήταν επικίνδυνο. Οπότε τώρα τι?
Σε γενικές γραμμές αυτή είναι η κατάσταση. Ευχαριστώ για το χρόνο σας και για τις επικείμενες απαντήσεις.

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
Columbus discov...
Εικόνα Columbus discovers Cro-moly
Απών/απούσα

Η μεθοδος που χρησιμοποιουν οι σχολες εκμαθησης ποδηλασιας, (οχι, οχι εδω τετοιο πραγμα δεν υπαρχει...), ειναι η εξης:
Αφαιρουμε πεταλια και βοηθητικες ροδες (ΟΧΙ τα φρενα). Ετσι εχουμε ενα ποδηλατο στην πρωταρχικη του μορφη: Μια Draisine.. http://193.196.117.25/Studien-WS08/Drais300/team.html
Kαι αναλογα πρεπει να το προωθουμε : Κανοντας "κουπι"με τα ποδια!!!!
Ετσι εξοικειωνεται κανεις με την κινηση, τον χειρισμο, και την ισορροπια του ποδηλατου.
Μετα την εξοικειωση, προσθετουμε δειλα-δειλα και τα πεταλια, και voila, ..."μπαμπα εμαθα!!!!!!"...

dvm
Απών/απούσα

Θα έλεγα με τον παλιό κλασικό τρόπο. Με τούμπες :P
Παλιότερα δεν είχαμε καν κράνη. θα πρότεινα λοιπόν κράνος και να βγαίνει βόλτα κρατώντας το ένας μεγαλύτερος από την σέλα. Σιγά σιγά μπορεί να αρχίσει να το αφήνει ελεύθερο για μικρά χρονικά διαστήματα και το παιδί θα αρχίσει να συνηθίζει πιστεύω.

Επίσης ένας τρόπος που με είχε βοηθήσει ήταν να με σπρώχνουν για εκκίνηση, να κάνω όσα μέτρα μπορώ και μετά να πέφτω. Έμαθα περίπου σε μια μέρα έτσι. Βέβαια μετά μου είχε πάρει άλλη μια μέρα να καταφέρω να ξεκινάω μόνος μου.

Αν ο γονιός φοβάται αρκετά μπορεί να πάρει επιαγκωνίδες, επιγονατίδες, αλλά νομίζω ότι είναι υπερβολικές. Ααα και γάντια, σίγουρα θα βοηθήσουν κι αυτά πολύ να μην φάει τα χέρια του το κοριτσάκι.

Αλλά υπενθυμίζω, τόσοι και τόσοι μάθαμε χωρίς κράνος και γάντια. Με τις τουμπίτσες μας, με λίγο γδαρσιματάκι... είναι όλα μέσα στο παιχνίδι :)

Plannet
Εικόνα Plannet
Απών/απούσα

εγώ λέω να την δέσεις πάνω στο ποδήλατο
να βρεις μια καλή κατηφόρα και να την αφήσεις να τσουλήσει
αν ξεπεράσει το πρώτο φόβο μετά θα μάθει ποδήλατο
:P
πέραν της πλάκας
ο τρόπος με το χωρίς πηδάλια είναι ο καλύτερος

priggipas
Εικόνα priggipas
Απών/απούσα

...είναι να μάθει το παιδί ισορροπία σε μαλακό έδαφος με μικρή κατηφορική κλίση. Ιδανικό μέρος πχ είναι ένας μικρός λόφος στην εξοχή, με γρασίδι ή μαλακό χώμα.

Η διαδρομή ξεκινάει από την κορυφή του λόφου (ή και πιο χαμηλά αν τίθεται θέμα φόβου/ανασφάλειας και σταδιακά ανεβαίνοντας παραπάνω) με τα πόδια εκτός πεταλιών για να μπορεί να δώσει το παιδί μια πρώτη ώθηση. Καλό είναι ο γονιός να ακολουθεί από πίσω κρατώντας ελαφρά τη σέλα και για να είναι σε ετοιμότητα σε περίπτωση πτώσης.

Επίσης η χρήση κράνους είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ λόγω έλλειψης εμπειρίας του παιδιού σε πτώσεις αλλά και εκμάθησης ενός σωστού τρόπου ποδηλασίας για το μέλλον. Τέλος καλό είναι τα φρένα να έχουν ελεγχθεί από πριν από το γονιό και να γίνει παράλληλα εξήγηση για τη σωστή χρήση τους.

Γενικά είμαι της άποψης ότι οι βοηθητικές περισσότερο κακό κάνουν παρά καλό, μιας και όταν κάποια στιγμή αφαιρεθούν, ο αναβάτης πρέπει να ξαναπροσαρμοστεί σε έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο στριψίματος του ποδηλάτου (πλάγιασμα αντί για στροφή του τιμονιού).

SteliosEf
Εικόνα SteliosEf
Απών/απούσα

...νομίζω πως αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να μάθει κάποιος ποδήλατο (να το αφήνει να τσουλάει σε δρόμο με μικρή κατηφορική κλίση σιγά σιγά και με τα πόδια σαν βοηθήματα) και όχι με βοηθητικές ρόδες.
Εγώ έτσι έμαθα ισορροπία - μέσα σε ένα απόγευμα.

bike_master
Εικόνα bike_master
Απών/απούσα

εγω εχω μια παρομοια εμπειρια.ο αδερφος μου ηξερε μονο με τις βοηθητικες και ηθελε να μαθει χωρις (λογικο).ελα ομως που ηθελε να μαθει με 20αρι ποδηλατο και οχι με το 16αρι που εκανε γι αυτον(μη λογικο γιατι ειναι 6 χρονων).τελος παντων τον εβαλα πανω στο ποδηλατο και του κρατουσα τη σελα και του ισιωνα το τιμονι οταν εβλεπα οτι του φευγει.σιγα-σιγα τσακα-τσουκα εμαθε ο μικρος και τωρα εχει γινει easy-rider:D:D:D:D.
αλλα πανω απο ολα θελη θεληση.

Morfeas
Απών/απούσα

...αλλα θα γινω λιγο κακος.

κανω ποδηλατο απο πολυ μικρος, πρωτα με τρικυκλο, μετα με βοηθητικες, μετα χωρις.

καθε βημα ειχε τις δυσκολιες του. και επεσα, και χτυπησα, και εκλαψα, και κουραστηκα, και νευριασα. στο τελος τα καταφερα.

δεν κρινω ουτε τον γονιο, που εχει μια εννοια, ουτε κανεναν απο εσας που δινετε καλοπροαιρετες και σωστες συμβουλες, ομως μηπως παρανοιαζομαστε για καποια πραγματα? μηπως γινομαστε πολυ "καπως" με τα παιδια?

ολοι υπηρξαμε παιδια, και ξερουμε πως τα παιδια εχουν ενστικτα, πως ο,τι και να γινει θα την βρουν την ακρη. ας δωσει ενα ποδηλατο ο κυριος στην μικρη κι ας την αφησει ελευθερη σε μια αλανα. εκεινη θα φοβηθει, θα πεσει, θα γδαρει τα γονατα της, θα θυμωσει που δεν τα καταφερνει, αλλα στο τελος θα μαθει, και θα ειναι πολυ χαρουμενη γιατι θα θυμαται το ποσο κοπιασε.

και παλι συγγνωμη αν καποιος προσβληθει απο τα λεγομενα μου ή τα βρει απρεπη.

exomail2003
Εικόνα exomail2003
Απών/απούσα

Η καλύτερη μέθοδος είναι χωρίς πετάλια σε ένα ποδήλατο που είναι εύκολο να πατήσει κάτω ώστε να νοιώθει ασφάλεια.
ΜΗΝ ΚΡΑΤΆΤΕ ΠΟΤΕ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΛΑ...κάνει ότι και οι βοηθητικές καθυστερεί τον άλλο να μάθει γιατί δεν ξέρει τι κάνει το ποδήλατο και τι εσείς. Αν θέλετε να κρατήσετε κάποιον κρατήστε τον ίδιο, έτσι νιώθει ότι αν δεν τον κρατάγατε από δεξιά θα έπεφτε και πόση δύναμη βάζετε.
Οι βοηθητικές καθυστερούν την εκμάθηση ο μόνος λόγος να τις χρησιμοποιήσετε είναι αν έχετε ένα παιδί που φοβάται πολύ και δεν είναι διατεθειμένο να δοκιμάσει χωρίς...

Υ.Γ στο 24ώρο (20-21 Ιούνη) θα κάνουμε μαθήματα ποδηλάτου...

emfragmatias
Απών/απούσα

τον πηγα οταν ηταν 4αρων στα μαθηματα των ποδηλατων στο Θησειο οπου με τη μεθοδο αυτη δηλ. αφαιρω βοηθητικες, πεταλια σε 10 λεπτα ποδηλατουσε,
Τα παιδια θα θυμονται το μικρο Γιαννο γιατι πραγματικα ηταν εντυπωσιακο

dimosts
Απών/απούσα

Ευχαριστώ όλους πάρα πολύ.

velocko
Εικόνα velocko
Απών/απούσα

Όπως ένα ποδήλατο,λένε και εγώ ζηλεύω γιατί δεν έχει μεγάλα μεγέθη.
likeabike
likeabike2
Τα καλούδια(περιφερειακά)είναι όνειρο π.χ ξύλινο στηρικτήρα.

lyhadj
Εικόνα lyhadj
Απών/απούσα

Στο 24 ωρο το Σαββατοκύριακο http://podilates.gr/node/5077 θα υπάρχει και δυνατότητα για παιδιά να μάθουν ποδήλατο.

Royaloak
Απών/απούσα

Θα γίνονται τα μαθήματα;

Hypersonic
Απών/απούσα

Προσωπικα, εγω ειχα μαθει, αλλα δεν το ηξερα...
Ειχαν ξεβιδωθει καπως οι βοηθητικες, οποτε δεν πατουσαν στην ουσια κατω.... δε "βοηθουσαν..."

Ετσι κι αλλιως το ποδηλατο ισορροπει μονο του μολις περιστραφουν οι τροχοι... δεν το κραταμε ισιο εμεις...

GREEK MANIA
Απών/απούσα

sthn dikh mou periptosh den eimai ego to provlhma pos fovamai.. einai oti fovountai h diki mou mn xtupiso (apo amaxia kai tetia) k eimai 12 xronon se mia evdomada... ti na po oloi einai enantion tou oneirou mou..exete mipos kamia idea pos boro na tous allaxo gnomh ?

magmike
Απών/απούσα

απόδειξε τους πως μπορείς να είσαι αρκετά υπεύθυνος για να κυκλοφορείς στον δρόμο.Δείξε τους πως θα είσαι πολύ σχολαστικός με το θέμα της ασφάλειας.Συζήτησε το όσο χρειάζεται.Κάποια στιγμή θα βαρεθούν την μουρμούρα:-)

GREEK MANIA
Απών/απούσα

apo mourmoura kai apo klapsoura exoun antoxes..
alla ti na po k ego... den me katalavenoun... les kai to thelo gia na kano souzes me bmx kai tha troo ta moutra mou.. ego thelo na matho na pigene apto spiti mou sthn platia kai ekei na gurnao guro guro... TOSO DUSKOLO KAI EPIKINDUNO EINAI PIA?!@

telos panton euxaristo gia to endiaferon sou

contact