Τραμ, ποδήλατο και περπάτημα στην Νέα Σμύρνη

7 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
Pakos M
Εικόνα Pakos M
Απών/απούσα

Καλησπέρα σε όλους,

είπα να δημοσιεύσω εδώ την διπλωματική μου (ΕΑΠ) που έχει να κάνει με την συνδυασμένη βιώσιμη κινητικότητα στο Δήμο της Νέας Σμύρνης.

Αφορά στην μελέτη και περιγραφή της τρέχουσας κατάστασης (κινούμαι μόνο με Parkour πάνω από τα παρκαρισμένα) και προτάσεις που θα απεγκλωβίσουν τους κατοίκους από το υπάρχον χάος.

Χονδρικά δίνουμε χώρο σε πεζούς και ποδήλατο και οργανώνουμε την κίνηση και την στάθμευση των οχημάτων. Ρίξτε μια ματιά:

Κείμενο: http://docs.google.com/fileview?id=0B4O4sJXPdYktZDEyMTdlZmUtZmQ1Zi00N2Nl...

Χάρτες: http://docs.google.com/fileview?id=0B4O4sJXPdYktZmUzMzYzYmEtZmZhNy00NTdh...

Φωτογραφίες: http://docs.google.com/fileview?id=0B4O4sJXPdYktZjUwZDU1MzctYjlkOS00Njhi...

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
gavos
Απών/απούσα

Τρομερός, χίλια μπράβο! Και για την αναφορά της 3ης σελίδας. Εύγε!

//Την διάβασα ολόκληρη και την προώθησα κιόλας. Παραθέτω κάποια στοιχεία που μου έκαναν μια κάποια εντύπωση.

Quote:
Η κίνηση πεζή συµφέρει µόνο για πολύ µικρές αποστάσεις κάτω των 300m.
Η µετακίνηση µε αυτοκίνητο συµφέρει για αποστάσεις άνω των 10km.
Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις συµφέρει η µετακίνηση µε ποδήλατο.
Οι µετακινήσεις µε ΜΜΜ για µέσες αποστάσεις δίνουν χρόνους αντίστοιχους µε
εκείνους του ποδηλάτου.

Το ποσοστό των ανθρώπων που θα περίµενε κανείς να είναι αγανακτισµένος µε την παράνοµη στάθµευση θα έπρεπε να είναι πολύ µεγαλύτερο. Παρόλα αυτά στην Ελλάδα έχει γίνει δικαίωµα πλέον των παρανοµούντων να χρησιµοποιούν τα πεζοδρόµια ως χώρους στάθµευσης. Υποσυνείδητα ο κόσµος το έχει δεχτεί και απαιτεί περισσότερο χώρο για βάδισµα πλάι στο παράνοµα σταθµευµένο όχηµα. Εδώ να παρατηρήσουµε ότι οι ερωτηθέντες µε υψηλό µορφωτικό επίπεδο αµέσως εντόπιζαν το πρόβληµα των παράνοµα σταθµευµένων οχηµάτων σε αντίθεση µε τους ανθρώπους χαµηλότερης µόρφωσης που µπορεί να επέλεγαν τυχαία κάποια απάντηση.

Αυτό που παρατηρήθηκε σε πολλούς πεζούς είναι ότι από την στιγµή που θα βρεθούν σε µια διάβαση και δυσκολευτούν να προσεγγίσουν το πεζοδρόµιο επιλέγουν νασυνεχίσουν την κίνησή τους στο οδόστρωµα. Επιστρέφουν στο πεζοδρόµιο µόνο αν θεωρήσουν ότικινδυνεύουν από την κίνηση των οχηµάτων ή βρουν εύκολο τρόπο πρόσβασης.

Η µεγαλύτερη πόλη στον κόσµο το Τόκυο µε πληθυσµό που αγγίζει τα 30 εκατοµµύρια κατοίκους αντιµετωπίζει ανάλογα προβλήµατα στις µετακινήσεις των κατοίκων του. Αξίζει τον κόπο να δούµε τις πρακτικές που εφαρµόζουν στην Ιαπωνία ώστε να βελτιώσουν την κινητικότητα. Προφανώς έχουν αναπτύξει και αναπτύσσουν τα µέσα µαζικής µεταφοράς τα οποία συνδυάζουν υπόγεια, ισόγεια και υπέργεια µέσα σταθερής τροχιάς που όµως δεν επαρκούν στις ώρες αιχµής. Μέρος των µετακινούµενων χρησιµοποιεί Ι.Χ. µε αποτέλεσµα να δηµιουργούνται τεράστια κυκλοφοριακά προβλήµατα στα πολυσύνθετα οδικά δίκτυα της πόλης. Κάποιες από τις πρακτικές που έχουν εφαρµοστεί εδώ και αρκετά χρόνια είναι οι εξής: Όλα τα αυτοκίνητα έχουν υποχρεωτικά σύστηµα δορυφορικής πλοήγησης που συνδέεται µε τις λειτουργίες του ίδιου του αυτοκινήτου. Ταυτόχρονα υπάρχει κεντρικό σύστηµα ελέγχου της υπερφόρτωσης του οδικού δικτύου, κάτι αντίστοιχο µε τον έλεγχο των ενεργειακών δικτύων της ∆ΕΗ, που κατευθύνει τα οχήµατα σε εναλλακτικές διαδροµές σε περίπτωση µποτιλιαρίσµατος. Επίσης ελέγχει την ταχύτητα του οχήµατος ανάλογα µε την περιοχή κίνησης, αλλά και την αρχική και τελική θέση στάθµευσης του οχήµατος. Έτσι ξεκινώντας κάποιος προς κάποιον προορισµό ξέρει πια είναι η συντοµότερη διαδροµή, σε πια θέση τελικά θα σταθµεύσει και πόσο χρόνο θα χρειαστεί. Οι ιάπωνες χρησιµοποιούν την διαθέσιµη τεχνολογία για να λύσουν το πρόβληµα υπερπληθυσµού του Τόκυο. Άλλοι περιορισµοί έχουν να κάνουν µε το είδος των αυτοκινήτων που επιτρέπεται να κυκλοφορήσουν, συγκεκριµένα έχει δηµιουργηθεί µια ειδική κατηγορία µικρών αυτοκινήτων πόλης τα λεγόµενα kei cars που έχουν µέγιστο µήκος Χ πλάτος 3,4m X 1,4m και κινητήρα 660 cc κάτω των 70 ίππων. Επίσης για την αγορά Ι.Χ. απαιτείται η ιδιόκτητη θέσης στάθµευσης για το όχηµα. Σε άλλες µεγαλουπόλεις όπως το Λονδίνο των 8 εκατοµµυρίων κατοίκων έχει εφαρµοστεί ο κανόνας των διοδίων για τα Ι.Χ. που θέλουν να κινηθούν στο κέντρο της πόλης.

Σε πρόσφατη έρευνα του Πάντειου Πανεπιστηµίου υπολογίσθηκε ότι το ετήσιο κόστος για την ανεύρεση θέσης στάθµευσης από την στιγµή που φτάσει κάποιος στον προορισµό του ξεπερνάει το ποσό των εκατό εκατοµµυρίων ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζονται η ψυχική επιβάρυνση των οδηγών, η ρύπανση της περιοχής αναζήτησης, και άλλα έµµεσα κόστη όπως η φθορά του οχήµατος.

tommy
Εικόνα tommy
Απών/απούσα

Εξαιρετική δουλειά και εξαιρετικό που σκέφτηκες να το μοιραστείς μαζί μας.
Έχεις σκεφτεί να το καταθέσεις ως πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο? Πέρα από τους καρεκλοκένταυρους, υπάρχει περίπτωση να βρεις ανταπόκριση. Αν είσαι αρκετά τολμηρός πρότεινέ το ως θέμα, τουλάχιστον ως σύντομη παρουσίαση, να το μοιράσεις σε δημ. συμβούλους και να το δημοσιοποιήσεις στον τοπικό τύπο. Αξίζει και θα σε βοηθήσει και εσένα μια τέτοια δημοσιότητα..

Pakos M
Εικόνα Pakos M
Απών/απούσα

Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Για την αποτύπωση των διαδρομών των πεζών υπολόγισα οτι περπάτησα απόσταση πάνω από 150km.
Την έχω προωθήσει και στον Δήμο ο οποίος αυτή την περίοδο ταλανίζεται από σκάνδαλα της διοίκησης.

zouzouni
Απών/απούσα

Έκανες πλήρη μελέτη της κατάστασης αφού απ'ό,τι λες τη ζεις κάθε μέρα...(parkour!) Μακάρι να λάβει υπόψιν του ο Δήμος κάποια πραγματάκια, όχι μόνο για τους εκεί δημότες, αλλά να αποτελέσει και παράδειγμα προς μίμηση.

Roul
Εικόνα Roul
Απών/απούσα

Ωραίος Pako.
Καθημερίνα περνάω από τους δρόμους αυτούς.
Μάλιστα στην Αιδίνιού 31 (που έχεις φωτογραφία)έχω τσακωθεί (μένει φίλος δίπλα)Και εννοείται στο σημείο εκείνο αλλά και πιο πίσω ούτε πεζος δεν μπορείς να περάσεις.
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει Δήμος..μόνο ένα κόκκινο φανάρι απέξω αναμένο τα τελευταία χρόνια.
Αν κάνεις καμία κίνηση και χρειστείς βοήθεια, θα χαρώ να βοηθήσω.

skstelios
Απών/απούσα

μόλις είδα την διπλωματική σου εργασία.
Συγχαρητήρια
Όμως σου έκλεψα (copy-paste) μέρος από το κείμενο και το δημοσίευσα σε σημείωση στο face book
Εάν για οποιονδήποτε λόγο ενοχλεί ή δεν το επιθυμείς πες να το αφαιρέσω
Στέλιος Καλαντζής
Νέα Σμύρνη