Ηλεκτροκίνηση και Ποδήλατο

7 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
Filopodaros
Εικόνα Filopodaros
Απών/απούσα

Είναι σε διαβούλευση σχέδιο νόμου για την ηλεκτροκίνηση.

Τι μπορούμε να προτείνουμε για ποδήλατα (ηλεκτρικά ή μή);

Ένα ενδιαφέρον σχόλιο που είδα, είναι για το Cycle to Work Scheme της Αγγλίας.

Μπορούν να δοθούν κίνητρα σε επιχειρήσεις για την κατασκευή χώρων στάθμευσης ποδηλάτων (ηλεκτρικών και μή);

Σχετικές δημοσιεύσεις της ECF:

Financial Incentives for E-Cycling

Bicycle Parking

Making Buildings fit for Sustainable mobility

 

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
Filopodaros
Εικόνα Filopodaros
Απών/απούσα

Τι γνώμη έχετε για ηλεκτρικά μηχανάκια, τα οποία παριστάνουν οτι είναι ποδήλατα;  Δεν θέλω να βάλω σύνδεσμο, αλλά αν ψάξετε για "ηλεκτρικό μηχανάκι" θα δείτε τι εννοώ.  Ένα συγκεκριμένο που είδα είναι το "Ηλεκτρικο Σκούτερ EMW 250W/1000".   Ζυγίζει 55 κιλά, και παριστάνει το ποδήλατο, δηλαδή δεν χρειάζεται άδεια οδήγησης, δεν πληρώνει τέλη κυκλοφορίας, δεν χρειάζεται ασφάλεια, πηγαίνει σε ποδηλατόδρομους, παρκάρει σε πεζοδρόμια, κ.λ.π.  Το διαφημιστικό βίντεο δείχνει το καντράν να φτάνει ταχύτητα 45 Km/h.    Έχετε δει να κουνάει πετάλια κάποιος που οδηγεί κάτι τέτοιο;  Αυτά τα προϊόντα αλλοιώνουν την έννοια του ποδηλάτου.

Ο ορισμός του ποδηλάτου στον ΚΟΚ είναι:

Ποδήλατο Το όχημα δύο τουλάχιστον τροχών το οποίο κινείται με τη μυϊκή δύναμη εκείνων που επιβαίνουν και μπορεί να υποβοηθείται με βοηθητικό ηλεκτροκινητήρα μέγιστης συνεχούς ονομαστικής ισχύος 0,25 KW και η ισχύς του οποίου μειώνεται σταδιακά και τελικά μηδενίζεται όταν η ταχύτητα του οχήματος φθάσει τα 25 χλμ/ώρα ή νωρίτερα, εάν σταματήσει η ποδηλάτηση.

aldro
Απών/απούσα

Σχετικά με αυτα τα ηλεκτρικά μηχανακια , μπορουμε να τα αποκλεισουμε , εαν θεσουμε επιπλεον στον ορισμο.Δεν εχει θεση οπου ο οδηγος να βαζει τα ποδια του χωρις να ποδηλατει ενω η θεση του ειναι ποδηλατικης σελας χωρις δυνατοτητα τροποποιησης

RockaRolla
Εικόνα RockaRolla
Απών/απούσα

....μα το έγραψες και μόνος σου. Είναι Ηλεκτρικά Μηχανάκια.

Τα άλλα, με ηλεκτρική υποβοήθηση, δεν είναι ηλεκτρικά ποδήλατα (δεν υπάρχουν ηλεκτρικά ποδήλατα, όπως δεν υπάρχουν ξύλινες πέτρες ή ολίγον έγκυες) , είναι Ηλεκτρήλατα. Ας μην μπερδευόμαστε με τόσο απλά πράγματα.

Προφανώς και έχουν θέσει στο οδόστρωμα, ειδικά μέσα στην πόλη. Και αν θέλεις τη γνώμη μου, ΕΧΟΥΝ ΘΕΣΗ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ από κάτι πατίνια με μπαταρίες και ροδίτσες ίσα με τη χούφτα μου, ή κάτι SUV 3.500 κ.εκ. σε μέγεθος νταλίκας....

 

didotou
Εικόνα didotou
Απών/απούσα

pedelec = ποδηλεκτρικά
(καλύτερη απόπειρα μετάφρασης)
...
Εκείνο που ψάχνουμε είναι αυτό που είναι ανάμεσα στο ποδήλατο και το μηχανάκι.
Πάντα υπήρχαν τέτοτοια και δεν ήταν πάντα ηλεκρικά.
Υπήρχε και το cult VéloSoleX που ήταν ο ορισμός του τότε μοτοποδήλατου που στα γαλλικά το λέγανε cyclomoteur και όταν παρουσιάστηκε δεν χρειαζόταν άδεια οδήγησης και μπορούσαν να το οδηγούν από την ηλικία των 14 ετών.
Ποιό ήταν το "καλό"; Μα ότι αν έμενες από βενζίνη γύρναγες πίσω με τα πετάλια!

Κίνηση στον μπροστινό τροχό χοντρικά με ράουλο που γύρναγε πάνω στο λάστιχο.
Ο χαρακτηριστικός ήχος ήταν "πρρρρρρρρρρρ"!

...

Μετά τον πόλεμο υπήρχε φτώχια. Δεν μπορούσαν οι άνθρωποι να πάρουν ένα μηχανάκι , πόσο μάλλον δε μοτοσυκλέτα ή αυτοκίνητο. Οπότε οι πατέντες δίνανε και πέρνανε. Ε, η Solex το έβγαλε και εργοστασιακό με το σλόγκαν « la bicyclette qui roule toute seule » (το ποδήλατο που πάει μόνο του)!

Filopodaros
Εικόνα Filopodaros
Απών/απούσα

Χρειάζεται αλλαγή στον ορισμό του ποδηλάτου;  Είναι προφανές οτι τα ηλεκτρικά μηχανάκια που κυκλοφορούν ως ποδήλατα είναι παράνομα.  Αφού φαίνεται οτι προχωράνε χωρίς ο οδηγός να κουνάει τα πόδια του.  Αλλά προφανώς η τροχαία κάνει τα κλειστά μάτια.  Με αποτέλεσμα οι παρανομίες, οι ζημιές και τα θανατηφόρα τροχαία αυτών των οχημάτων να καταχωρούνται στην κατηγορία ποδήλατο.

Athws
Απών/απούσα

Θα συμφωνούσα με ΡοκαΡόλα, η έννοια ηλεκτρικό ποδήλατο είναι προβληματική και είναι εύκολο να καταστρατηγείται.

Τα ηλεκτρικά μηχανάκια δεν με ενοχλούν, έτσι κι αλλιώς και τα ηλεκτρικά ποδήλατα στο αυτόματο κινούνται, φτάνει να υπάρχει αυστηρότητα στην ισχύ και στο όριο των 25χλμ 

Πάντως στο νομοσχέδιο ο ορισμός είναι 

«Ποδήλατο με υποβοηθούμενη ποδηλάτηση (Ηλεκτρικό ποδήλατο)»: Ποδήλατο εξοπλισμένο με βοηθητικό ηλεκτροκινητήρα μέγιστης συνεχούς ονομαστικής ισχύος μικρότερης ή ίσης με 250 W, στο οποίο η ισχύς του κινητήρα διακόπτεται όταν σταματήσει η ποδηλάτηση ή, αλλιώς, μειώνεται σταδιακά και τελικά μηδενίζεται πριν η ταχύτητα του οχήματος φθάσει τα 25 χιλιόμετρα την ώρα.

δηλαδή σύμφωνος με τις οδηγίες της ΕΕ, αλλά είναι εύκολο να παρακαμφθεί.