Κάνε μια βόλτα γύρω και έλα σε πέντε λεπτά

4 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
ilias
Απών/απούσα

Αλεξάνδρας 11:00 το πρωί.

Λεωφορειόδρομος γεμάτος με παρκαρισμένα ταξί και αυτοκίνητα.

Στο ύψος των Αμπολοκήπων βλέπω έναν τροχονόμο να κάνει κινήσεις για να τα διώξει

"Επιτέλους", σκέφτομαι μέσα μου, καθώς η κατάσταση έχει παραγίνει. Ο λεωφορειόδρομος εδώ και καιρό έχει μετατραπεί σε θέση στάθμευσης.

Όταν όμως πλησιάζω πιο κοντά ακούω τον τροχονόμο να λέει στον κάθε οδηγό που διώχνει:

"Κάνε μια βόλτα γύρω και έλα σε πέντε λεπτά". Προφανώς είχε εντολή να αδειάσει προσωρινά τον χώρο για κάποιον λόγο που μου διαφέυγει.

Με μια απλή φράση κατάλαβα γιατί το παρκάρισμα είναι ανεξέλεγκτο, όχι μόνο στις λεωφορειολωρίδες αλλά παντού.

Ελάχιστοι - των υποτιθέμενων προστατών του νόμου μη εξαιρουμένων - πιστεύουν πως κάτι τέτοιο συνιστά παράβαση, αλλά μάλλον κάποιο γραφειοκρατικό κώλημα που πρέπει να κρατάμε τα προσχήματα πως το σεβόμαστε.

Ίσως να ακούγεται προφανές αλλά η συνείδησή μας ορίζει τι είναι επιτρεπτό και τι συνιστά παράβαση - όχι απλώς κάποιος νόμος ή αστυνόμος. Θέλω να πως πως αν κάποιιος πάρει ένα όπλο και σκοτώσει τον διπλανό του, θα το κατακρίνουμε όλοι (ή έστω σχεδόν όλοι). Όχι επειδή ο νόμος το απαγορεύει αλλά επειδή είναι κατοχυρωμένο στη συνείδησή μας ως κάτι κατακριτέο.

Δυστυχώς δεν συμβαίνει το ίδιο για την καταπάτηση των δικαιωμάτων των πεζών, των επιβατών ή των ποδηλατών. Η προστασία τους μάλλον ως μια αμελητέα αγγαρεία θεωρείται ακόμα...

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
5
Μέση αξιολόγηση: 5 (1 ψήφος)
kiaRRa
Απών/απούσα

Πάτρα χτες, ακριβώς το ίδιο που περιγράφεις. Χάος κυκλοφοριακά, ενώ υποτίθεται εχουμε καραντίνα, φουλ διπλοπαρκαρισμένα να προκαλούν χειρότερο μποτιλιάρισμα... 

Έχω ουκ ολίγες φορές σε αυτή την καραντίνα συζητήση το θέμα της "απάθειας" της ΕΛ.ΑΣ με αστυνομικό φίλο και πχ γιατί δεν κόβουν πρόστιμα όπως οριζεται από τις ΚΥΑ κλπ και περιορίζονται στο τσακιρ κέφι σε συστάσεις που όμως βλέπουν ότι δεν βελτιώνουν την κατάσταση! Η απαντηση του ήταν ότι καλώς ή κακώς στην παρούσα συγκυρία που όλοι την εχουν ακουσει οικονομικά, δυσκολεύονται οι αστυνομικοί να επιβάλλουν πρόστιμα είτε για ασκοπη μετακίνηση -δεν πληρώνονται εύκολα 300 ευρώ και δεν είναι και κλασσική η διαδικασία προσβολής νομικά του επιβληθέντος προστίμου- είτε για παράνομη στάση εξω από μαγαζιά καθώς όλοι θέλουν να κάνουν χριστούγεννα και να κλεισουν με έστω υποτυπώδη τζίρο τη χρονια -αν πχ γράφουν τα διπλοπαρκαρισμένα δεν θα ειναι τόσο ευχερές να παει τώρα ο πολίτης να παραλαβει από το κατάστημα (απεχθάνομαι την έννοια click away) το αγαθό, ώστε και ο πωλητής θα χάσει τζίρο και αυτό θα συμπαρασύρει εργαζόμενους, μικρές επιχειρήσεις κλπ.

Οπότε οπως πολύ σωστά λες, το θέμα ειναι η δική μας καλλιεργεια. Είναι ντροπή να επαναπαυόμαστε στην καταστολή όντας ανίκανοι να χτίσουμε μια κοινωνική συμπεριφορά που σέβεται τα δικαιώματα του διπλανού μας. Ως λαός έχουμε παιδεία, αλλά δεν εχουμε καλλιέργεια... και οι μεμονωμένοι που σέβονται το νόμο από ηθική υποχρέωση λογίζονται γραφικοι, αφελείς κλπ. Εχει καθιερωθεί η νοοτροπια "αφού το κάνει ο αλλος, θα το κάνω και εγώ...τι ειμαι εγω? κορόιδο?" κι διαιωνίζεται το όποιο πρόβλημα!

RockaRolla
Εικόνα RockaRolla
Απών/απούσα

Απλά οι "από πάνω" κυβερνώντες, το έχουν βρει ως μια δικλείδα αποφόρτισης / δικλείδα αποσυμπίεσης....

Εξηγούμαι: "Σας πηδάμε καθημερινά, ζείτε μέσα σε μια χαβούζα, κυκλοφορείτε σε μια πόλη τρελοκομείο, ανέχεστε τα πάντα, έχετε γίνει ρομποτάκια και απλά επιβιώνετε.... Για να μην γίνει καμιά χοντρή, σας αφήνουμε να το παίζετε μάγκες σε ότι έχει να κάνει με τον ΚΟΚ. Παρκάρετε όπου γουστάρετε, τρέχτε με όσα θέλετε, καβαλίστε διπλές διαχωριστικές και πεζοδρόμια, μπείτε ανάποδα σε μονόδρομους, κάψτε κόκκινα. ΕΛΕΥΘΕΡΑ. Δεν τρέχει μία. Αν σκοτωθείτε, ε, δεν πειράζει, άλλωστε συνέχεια συμβαίνουν θανατηφόρα, είμαστε οι πρώτοι της Ευρώπης κλπ κλπ.Αν κοπεί και καμιά κλήση, ε, κοιτάχτε μήπως την "σβήσετε". Έτσι, και εσείς νιώθετε μάγκες και έξυπνοι και καταφερτζήδες και πως κάνετε ότι θέλετε και δεν λογαριάζετε πολλά-πολλά .... και εμείς αποφεύγουμε τα χειρότερα / κανα ξέσπασμα / κανα χοντρό ...που θα μας πάρει και θα μας σηκώσει....".

Προσωπικά, το πιστεύω. Δεν μπορώ να εξηγήσω για πιό λόγο δεν βγαίνει η τροχαία να κόψει κώλλους. Ειδικά σε ότι έχει να κάνει με κόκκινα - δακτύλιο (όταν ισχύει) / διπλαπαρκαρισμένα / καβαλημένα πεζοδρόμια κλπ. ΟΚ, το να κόψεις κλήση γιατί ο άλλος δεν έβγαλε φλας, άντε τρέχα γύρευε να αποδείξεις και να πεις και να ισχυριστείς.... Αλλά το διπλοπαρκαρισμένο, ξεχασμένο καμιά ώρα εκεί, που δυσκολεύει όλη την κίνηση, το βλέπουμε ΟΛΟΙ. Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Το καμμένο κόκκινο είναι εύκολο να αποδεικτεί. 

kiaRRa
Απών/απούσα

Rockarolla στην Πάτρα, περσυ που αλλαξε Διοικητης στην τροχαία εδω, δεν έμεινε κολυμπηθρόξυλο όρθιο. Βάραγαν κλήσεις στο ψαχνό με το καλημερα. Από την αλλη αν εχεις εναν διοικητή που ετοιμάζεται για αποστρατεία, τι πιθανότητες δίνεις στο να ασχοληθεί σοβαρά με την πολη που τον τοποθέτησαν? Λίγο πολύ αυτό γινεται παντου, όχι μονο στο Δημόσιο!

Απλά ειναι καπου στη μέση η αιτία του κακού...ωχαδερφισμος, αδιαφορία, κακη οδηγική παιδεία...