Γεια σας, παιδιά, καλώς σας βρήκα.
Είμαι νέος ποδηλάτης στην Αθήνα, παλιός στο εξωτερικό. Έχω σπουδάσει στη Σουηδία βιωσιμότητα με έμφαση στο transportation κι έχω δουλέψει σε διάφορες οργανώσεις έξω που προασπίζουν τα δικαιώματα των βιώσιμων μεταφορών κτλ. (όπως στο World Carfree Network) και χαίρομαι πάρα πολύ που τώρα που γυρισα βλέπω ότι αναπτύσσεται και στην Αθήνα κάτι ανάλογο. Εύχομαι να καρποφορήσει σύντομα.
Θα ήθελα να προσθέσω κι εγώ μια φωνή στον διάλογο που διαβάζω σε άλλα topics σχετικά με τις ποδηλατοπορείες. Σημειωτέον ότι ακόμη δεν έχω προλάβει να κατέβω σε καμία, μόλις πριν από λίγο πήρα ποδήλατο εδώ.
Θα ήθελα να πω το πολύ απλό πράγμα που έχω δει να πετυχαίνει έξω και ελπίζω να γίνει και εδώ: οι ποδηλατοπορείες - ειδικά το critical mass - να φέρνουν ένα θετικό και όχι αρνητικό μήνυμα. Για να πετύχουν τον σκοπό τους πρέπει να μεταδίδουν χαρά και γέλιο, όχι νεύρα και τσαμπουκά. Ειδάλλως ο οδηγός αυτοκινήτου, ο μελλοντικός ποδηλάτης, καταλήγει εχθρός του ποδήλατου και αυτό δεν μας ωφελεί.
Έχω φίλους εδώ που συμμετέχουν και μου είπαν για κάποια συνθήματα που ακούγονται (όπως «με 60 δόσεις πήρες ωραία λαμαρίνα, και κάθεσαι και πήζεις μέσα στην Αθήνα» κτλ.). Τι κερδίζει αυτό; Ήδη υπάρχει αρκετή αρνητικότητα σε αυτή την πόλη. Γιατί να παγιδεύτεί κι η κοινότητα των ποδηλατών σε αυτό;
Μόνο αν διαχύσουμε μια θετική και χαρούμενη εναλλακτική θα μπορέσουμε να ελκύσουμε κόσμο, ειδικά τους νέους, με το μέρος μας. Ειδάλλως θα ανακυκλωθούμε σε μια αντιπαράθεση που οδηγεί σε αδιέξοδο.
Ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη που γράφω χωρίς να έχω δει με τα μάτια μου, αλλά διάβασα κάποιους να παραπονιούνται για τους τσαμπουκάδες που γίνονται π.χ. με οδηγούς ταξί και δεν μπόρεσα να αντισταθώ...
+ 1
Πες τα χρυσοστομε!! Ηταν ο λογος που εγκατελειψα στα μεσα μια ποδηλατοπορεια. Αυριο θα ειμαι εκει και αν δω τα ιδια θα εγκαταλειψω απο την αρχη.
"αν δω τα ιδια θα εγκαταλειψω απο την αρχη."
γιατι να εγκαταλιψεις?
το θεμα ειναι να συμετεχουμε με την αποψη μας εδω και να κανουμε τις κινησεις αυτες ποιο αποτελεσματικες!
ειναι κατι που πλαθετε και εχει πολλα ακομα να δωσει!!
κατι που δεν εχει γινει και θα το ηθελα ειναι να κανουμε μια κοινη δραση μαζι με την ενωση πεζων , και ατομων με ειδικες αναγκες
να κανουμε μια πανελαδικη με το ποδηλατο στα χερια πεζοι!!
μαζι με τους πεζους και τα ατομα με τροχηλατα οχηματα , ακομα και τυφλους
να δοσουμε μια νεα ιδεα για το πως πρεπει να ειναι αυτη η πολη
γιατι οχι με μουσικη και χορο!!
κατι που δεν μου αρεσει στις βολτες αυτες ειναι οτι πηγαινουμε ολοι μαζι , χωρις να κανουμε δυαδες και τριαδες , ωστε να υπαρχει ομοιομορφια
επισης θελουν να περασουν πεζοι και τους κοβουμε
πιστευω πως μπορει να γινει αυτο χωρις να μας κοβει το φαναρι και τα αυτοκινητα!! αυτα διορθωνονται δεν εγκαταλειπουμε!!
ολοι θελουμε κατι καλητερο στην πολη μας , να μπορουμε να περπαταμε και να κινουμαστε , δεν ειμαστε Αμερικη με τους μεγαλους αυτοκινητοδρομους που τα κανουν ολα με το αμαξι!!
μακαρι να μπορουσα να πηγαινω και σε συνελευσεις , αλλα δεν μου ειναι ευκολο!! αλλα αυτη ειναι η αποψη μου και δεν ειναι αστειο!! πιστευω πως θα βγει κατι καλο στο τελος!!
...προτάσεις! Γράψτε συνθήματα, προτείνετε δράσεις κλπ. Η κριτική δε φτάνει. Οι Ποδηλάτ-ισσ-ες δεν είναι εκλεγμένη κυβέρνηση, αλλά ανοιχτή συνέλευση. Χρειάζεται συμμετοχή τόσο στη λήψη αποφάσεων, όσο και στην πραγματοποίησή τους.
Γενικά δεν έχουμε προβλήματα με τους οδηγούς αλλά πάντα υπάρχουν και εξαιρέσεις.
Όσο για την κοινή δράση, κάτι ετοιμάζουμε. Ελάτε σε επόμενες συνελεύσεις...
Το αστείο σε όλο αυτό !! ότι αυτά τα οποία διεκδικούμε έξω είναι αυτονόητα , γιατί όμως ?, γιατί έχουν διεκδικηθεί από πριν , είτε οι μελετητές μιας πλατείας , ή ενός κτιρίου , ενός δρόμους κάνουν μια σοβαρή δουλειά που την σέβονται!!
Εδώ το μόνο που σέβονται είναι το χρήμα , δεν υπάρχει το μεράκι τόσο πολύ πλέον , πιεζουν ολα τράπεζες , χρόνος να παραδωθεί ένα έργο
Το να κάνουμε κάτι που θα μείνει να είναι λειτουργικό πραγματικά , να είναι και ο μελετητής εκεί επί το έργον να δίνει συμβουλές και να λύνει επί τόπου τυχόν προβλήματα εφαρμογής!! αυτό όταν γίνεται υπάρχει λειτουργικότητα! αποτελέσμα!
Δεν ήθελα να κάνω κριτική, αλλά παρότρυνση για μια γενική στάση απέναντι στο θέμα. Για τις προτάσεις, ναι, έχεις δίκιο βέβαια. Θα επανέλθω αφότου αποκτήσω μια πιο σαφής εικόνα.