Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία + MEGA +ΑΝΤ1 +ALTER + ΝΕΤ

75 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
nevergrad
Απών/απούσα

Όποιος θέλει να εκφραστεί και να ακουστούν οι ανάγκες του ας πάει στην συνέλευση. Ανοιχτή είναι... Απλά είναι τα πράγματα.

marlene
Εικόνα marlene
Απών/απούσα

Εμένα προσωπικά η πορεία δεν με χαλάει, με την προϋπόθεση ότι στόχος της είναι οι διεκδικήσεις αυτές καθεαυτές. Όμως αυτό δεν γίνεται σαφές στους συμμετέχοντες, όπου οι περισσότεροι από αυτούς μετέχουν για την βόλτα, τον αριθμό των υπόλοιπων συμμετεχόντων και τον χαβαλέ της υπόθεσης.

Από την άλλη και αυτά που διεκδικούνται κατά καιρούς δεν είναι και αυτά που εκφράζουν τον περισσότερο κόσμο.

Οι περισσότεροι ποδηλάτες και υποψήφιοι ποδηλάτες, θα προτιμούσαν να γίνονται διεκδικήσεις για να γίνουν οι ίδιοι οι δρόμοι πιο ασφαλείς και οι ίδιοι οι ποδηλάτες πιο εμφανείς, παρά να φτιάχνονται ποδηλατόδρομοι, με κονδύλια της ΕΕ απλά και μόνο γιατί αυτό αποφέρει κέρδη στα εκάστοτε λαμόγια των εκάστοτε Δήμων.

Θα έπρεπε επίσης αφού κατεβαίνουν στον δρόμο 6000 ( λέμε τώρα ) ποδηλάτες, που δεν είναι στην τελική ΜΌΝΟ ποδηλάτες, να συμπεριλαμβάνουν στις τάξεις και τα ΑΜΕΑ και τους πεζούς και όλους όσοι ΔΕΝ ΔΥΝΑΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΙΝΗΘΟΥΝ ΜΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ.

Να είναι βασικό θέμα διεκδίκησης η εξανθρώπιση των αστικών κέντρων, η δημιουργία οδών που θα απευθύνονται στους ανθρώπους, στον πεζό, την μαμά με το μωρό, τον άνθρωπο με τα κινητικά προβλήματα, ( ΑΜΕΑ ή ηλικιωμένο) δηλαδή στην ουσία η αναβάθμιση των αστικών δυνατοτήτων μετακίνησης στο σύνολο της.

Σε μία τέτοια περίπτωση θα βλέπαμε αποτέλεσμα και εμείς οι ίδιοι σαν ποδηλάτες.

Μία κοινωνική ομάδα δεν μπορεί να λειτουργεί ξέχωρα από τις άλλες. Και προσωπικά δεν με ενδιαφέρει αν θα φτιαχτεί και πότε θα φτιαχτεί ποδηλατόδρομος στο κέντρο της Αθήνας, αν αυτός δεν διασχίζει τα μέρη όπου θέλει να πάει ο μέσος πολίτης, ( ας πούμε δεν περνάει έξω από το σχολείο του παιδιού, ή έξω από τα καταστήματα), αν δεν ενώνει το κέντρο με την περιφέρεια και απλά υφίσταται εκεί ως διακοσμητικό στοιχείο και "επίτευγμα" του εκάστοτε Δημάρχου για να πάρει και άλλες ψήφους. ( με τα λεφτά των άλλων).

Δεν μου αρκεί να κατέβω σε μία ποδηλατοπορεία δύο φορές τον χρόνο, για να γίνουμε πολλοί και να κάνουμε επίδειξη δύναμης του πόσοι είμαστε.

Πότε έγινε πορεία π.χ για να κλείσουν τα κέντρα των πόλεων για τα αυτοκίνητα;; ( να ένα σημαντικό θέμα για να διεκδικηθεί).
Γίνεται όμως πορεία για να φτιαχτούν ποδηλατόδρομοι, να φύγουν ουσιαστικά οι ποδηλάτες από τον δρόμο, για να μην εμποδίζουν για άλλη μία φορά την ροή των αυτοκινήτων.. ( γιατί αυτό κάνει ο ποδηλατόδρομος όταν δεν υπάρχουν αντίμετρα για τα αυτοκίνητα).

Το ζητούμενο είναι αν όσοι είμαστε, είμαστε ορατοί στον δρόμο. Αν στην καθημερινότητα μας έχουμε δικαίωμα στους δρόμους της πόλης και της περιφέρειας, και όχι μόνον δικαίωμα σε έναν διάδρομο πλάτους 1.20 μ ( aka ποδηλατόδρομος), όπου και όταν αυτός φτιαχτεί, όπου και άν αυτός οδηγεί κάπου, και δεν είναι απλά κυκλική διαδρομή για να περιηγηθούμε την εκάστοτε περιοχή στους δύο τροχούς.

Η μαζικότητα δεν έχει νόημα αν δεν έχει ζητούμενα που βελτιώνουν στο σύνολο τους τις συνθήκες ζωής.
Χώρια που στην προκειμένη περίπτωση, όπως είπα και στην αρχή, η μαζικότητα αυτή δεν είναι και συνειδητοποιημένη ως προς τα ζητούμενα που υποτίθεται διεκδικεί.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, η ποδηλατοπορεία γίνεται κάθε χρόνο, ο κόσμος κατεβαίνει σε αυτήν κάθε χρόνο, αλλά δεν αλλάζει και τίποτα από χρόνο σε χρόνο σε σχέση με την ποιότητα ζωής μέσα στις πόλεις.

Και αυτή η χαμηλή ποιότητα ζωής αφορά τους πάντες και τους ποδηλάτες και τους πεζούς ακόμα και τους οδηγούς των αυτοκινήτων που στο κάτω κάτω σε αυτούς είναι αφιερωμένοι οι δρόμοι.

Berry
Εικόνα Berry
Απών/απούσα

+1000

ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΩΣ!!!!!!
(Όταν οι γυναίκες δεν είναι αδιάθετες, ΖΩΓΡΑΦΙΖΟΥΝ!!)

Eaglos
Εικόνα Eaglos
Απών/απούσα

Για να γίνουν αυτά που λες χρειάζεται "βια" και αυτό σημαίνει να καταλάβουμε το χώρο μας μέχρι γίνουμε συνήθεια. Η "πορεία" είναι για δίνουμε στίγμα, να βλέπει ο κόσμος ότι πριν τόσα χρόνια ήμασταν 10 και τώρα 10.000. Να αρχίζει να βλέπει ότι αφού μπορεί η γιαγια τότε μπορει και αυτός να γυρίσει 2 πετάλια.

Τα υπόλοιπα για αιτήματα δεν έχουν νόημα. Όπως τα μοιράζουν στους αρμόδιους έτσι τα πετάνε. Καμία κυβέρνηση και κανένας υπουργός δεν πρόκειται να στηρίξει κάτι (πεζους, ποδήλατα) που δεν φέρνει κέρδος στους γνωστούς και φίλους (εργολάβους, εισαγωγείς, συνεργεία, ασφάλειες κλπ).

Επομένως μην αγχώνεστε για τα αιτήματα, στο καλάθι πηγαίνουν. Η πορεία, cmr, freeday, και όλα τα άλλα είναι για δηλώνουμε παρουσία και να εξοικειώνεται ο κόσμος με το ποδήλατο. Δυστυχώς η βαλίτσα θα πάει πολύ μακρυά μέχρι να καθιερωθούμε στα μυαλά του ελληνάρα που παίρνει το αμάξι για να πάει στην τουαλέτα αλλά δεν πειράζει.

Πάντως μην σνομπάρετε την πορεία, ούτε εμένα μου αρέσουν τα συνθήματα και απλά δεν τα φωνάζω. Με τον καιρό ο κόσμος θα δείξει το τι προτιμάει και αναλόγως θα κοπούν όσα δεν τον εκφράζουν.

tomac4
Απών/απούσα

οταν γραφονται κειμενα και μοιραζονται κατα την διαρκεια της πορειας
δεν τα περνουμε να τα βαλουμε στην τσεπη μας και μετα να τα πεταξουμε η δεν τα πεταμε κατευθειαν τα διαβαζουμε κιολας... οι απντησεις βρισκονται καπου πεταμενες...

marlene
Εικόνα marlene
Απών/απούσα

Eaglos wrote:
Για να γίνουν αυτά που λες χρειάζεται "βια" και αυτό σημαίνει να καταλάβουμε το χώρο μας μέχρι γίνουμε συνήθεια. Η "πορεία" είναι για δίνουμε στίγμα, να βλέπει ο κόσμος ότι πριν τόσα χρόνια ήμασταν 10 και τώρα 10.000. Να αρχίζει να βλέπει ότι αφού μπορεί η γιαγια τότε μπορει και αυτός να γυρίσει 2 πετάλια.

Aυτό δεν είναι στίγμα. Είναι επίδειξη δύναμης του πιθανού αριθμού υποψηφίων ψηφοφόρων. Η πλάκα είναι ότι το τελευταίο δεν ισχύει κιόλας, καθώς όσοι πολλοί και να είναι οι ποδηλάτες δεν σημαίνει ότι έχουν κοινή πολιτική γραμμή.
Όσο για την γιαγιά που μπορεί να γυρίσει τα πετάλια, εγώ σε ποδηλατοπορεία δεν έχω δει καμία γιαγιά. Αλλά ακόμα και αν την είχα δει, αμφιβάλω αν θα τόλμαγε να βγει στον δρόμο τις καθημερινές.

Quote:

Τα υπόλοιπα για αιτήματα δεν έχουν νόημα. Όπως τα μοιράζουν στους αρμόδιους έτσι τα πετάνε. Καμία κυβέρνηση και κανένας υπουργός δεν πρόκειται να στηρίξει κάτι (πεζους, ποδήλατα) που δεν φέρνει κέρδος στους γνωστούς και φίλους (εργολάβους, εισαγωγείς, συνεργεία, ασφάλειες κλπ).

Σαφώς και τα πετάνε. Καθώς δεν πρόκειται να αποφέρουν ψήφους σε κανέναν πολιτικό και δεν πρόκειται για αιτήματα που μπορεί να προκαλέσουν κάποια αλλαγή στην καθημερινότητα μας. Ούτως ή άλλως δηλαδή τους βολεύει να μιλάμε για ποδηλατόδρομους και όχι για το κλείσιμο του κέντρου και την μείωση των αυτοκινήτων.

Στην πρώτη περίπτωση τους προσγειώνουμε στα μαλακά, αφού άμα κάτσει καμία επιχορήγηση από την ΕΕ ( όπως και έκατσε τα τελευταία χρόνια) οι εκάστοτε πολιτικοί θα το παίξουν και οικολόγοι με τα λεφτά των άλλων, ενώ στην δεύτερη περίπτωση, που αρχίζουν στα δύσκολα φυσικά, δεν υπάρχει καμία μα καμία ουσιαστική διεκδίκηση.

Απλά πράγματα είναι αυτά.. μετρημένα κουκιά.

Εγώ το θεωρώ περιττό να κατεβάζουμε κόσμο στον δρόμο αν δεν μπορούμε με τον αριθμό που έχουμε να απαιτήσουμε δραστικές αλλαγές στην καθημερινότητα των πόλεών μας.

Τις προάλλες έγραψε μία επιστολή στους Ποδηλάτες η Μπιρμπίλη.
Το νόημα της επιστολής, εκτός από τον κολακευτικό και δημοσιοσχεσηστικο χαρακτήρα της ήταν:
Κάντε εσείς την δουλειά, ( άμα την κάνετε -χεσμένους σας έχουμε) και όταν θα έχετε αποτελέσματα τότε θα σας συμπαρασταθούμε και θα πάρουμε και την δόξα, για το δικό μας κόμμα φυσικά.

Αυτό ήταν το νόημα της επιστολής. "Να μαζευτούμε.. να πάτε..!" Και όμως αυτό είχε θεωρηθεί σαν μεγάλη επιτυχία; Γιατί;
Τι άλλαξε από τότε που στάλθηκε αυτή η επιστολή; Στην πραγματικότητα μας έτσι;;; όχι στα χαρτιά και στις υποτιθέμενες προθέσεις.

Μιλάς για "βία"; Εγώ δεν θα το έλεγα βία αλλά αποτέλεσμα και αποτέλεσμα θα είναι να καταφέρεις να βγάζεις και τους 6000 χιλιάδες που κατεβαίνουν κάθε χρόνο στις ποδηλατοπορείες ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ στον δρόμο. Κάθε μέρα και ο κάθε ένας από τους 6000 να διεκδικεί και τον χώρο του στον δρόμο.

Αυτό δεν επιτυγχάνεται όμως, όταν στο συλλογικό ασυνείδητο των 6000 περνάς την ιδέα ότι θα γίνει και αυτό, ΑΜΑ και ΟΤΑΝ γίνουν οι ποδηλατόδρομοι. Δηλαδή περιμένεις πρώτα να γίνει το έργο, από αυτούς που σε έχουν γραμμένο στην τελική, και μετά βγάζεις τον κόσμο στον δρόμο.

Δεν είναι θέλω να πω θέμα υποδομών. Και οι δρόμοι όπως είναι φτιαγμένοι μια χαρά κάνουν για να κινούνται οι παντες σε αυτούς.
Το θέμα είναι να διεκδικηθούν για τους πάντες και όχι μόνο για τους οδηγούς αυτοκινήτων.

Και σε αυτό παιδιά, λυπάμαι που το λέω, έχουμε αποτύχει παταγωδώς.

cdouvis
Απών/απούσα

Εχω συμμετάσχει στη διοργάνωση κάμποσων ποδηλατοπορειών. Φέτος δεν συμμετέχω πολύ γιατι δεν έχω χρόνο αλλά ξέρω πρόσωπα και πράγματα κι επιπλέον κρατάω επαφή κι έτσι μπορώ να λύσω μερικές παρεξηγήσεις. Φυσικά όσα θα σας πω είναι η δική μου ερμηνεία, δεν μιλάω σαν εκπρόσωπος

- Οι ΠΟΔΗΛΑΤισσΕΣ έχουν χαρακτήρα βαθιά και άμεσα δημοκρατικό. Αυτό είναι αποτέλεσμα συναίνεσης μέσα από τις μέχρι τώρα συνελεύσεις και δεν προβλέπω να αλλάξει για πολύυυ καιρό ακόμα, μακάρι και ποτέ. Κάπως έτσι έχει αποφασιστεί να μην γίνεται moderation στο φόρουμ, μια απόφαση που πολλοί τη θεωρουν ακραία αλλά και πολλούς άλλους τους ενθουσιάζει. Θεωρούν ότι είναι καλύτερα το φόρουμ να αυτοκαθαρίζεται από τους απλούς συμμετέχοντες

- Για τον ίδιο λόγο αν κάποιος κάνει καφρίλες στην πορεία δεν πρόκειται να δείτε να καταφθάνει κάποιος "υπεύθυνος" και να τον κατσαδιάζει "εν ονόματι της συνέλευσης". Οι ΠΟΔΗΛΑΤισσΕΣ δεν πρόκειται να το πάιξουν μπάτσοι συμπεριφοράς. Αν σας ενοχλεί η συμπεριφορά κάποιου στην πορεία δεν έχετε παρά να του το πείτε. Το να έρθει κάποιος άλλος παίζοντας το ρόλο της "αρχής" και να βάλει στη θέση του τον κάφρο δεν θα βοηθήσει και πολύ την κοινωνία μας να ωριμάσει. Ενώ το να του την πούνε οι διπλανοί του (κατα προτίμηση φυσικά με σεβασμό και με διάθεση για διάλογο και προβληματισμο και όχι για καυγά) μας πάει κάπου

- Φυσικά τα παραπάνω οφειλονται κατά ένα μέρος και στο ότι για να τρέχεις και να βάζεις όλους τους κάφρους στη θέση τους θέλει και κάποιες εργατώρες τις οποίες ποιος είναι πρόθυμος να προσφέρει? Είμαστε άνθρωποι διάολε, έχουμε μια ζωή (each) να ζήσουμε

- Για να ευθυμήσουμε και λίγο να σας υπενθυμίσω το παλιό ΠΟΔΗΛΑΤικό απόφθεγμα "μην ρωτάς τι μπορει να κάνει η ποδηλατοπορεία για σένα αλλά τι μπορείς να κάνεις εσύ για την ποδηλάτοπορεία". Επίσης να σας υπενθυμίσω κάτι πολύ σημαντικό που αναγράφεται σε κεντρική θέση στο Συνταγμα των ΠΟΔΗΛΑΤισσΩΝ: "Η ποδηλατοπορεία επαφίεται στον ποδηλατισμό των συμμετεχοτων" (πρόκειται φυσικά για παλιό καλό ΠΟΔΗΛΑΤικό χιούμορ, για να μαθαίνουν οι καινούριοι και να θυμούνται οι παλιοί, αλλά έχει νόημα)

- Δεν καταλαβαίνω καθόλου ποιο είναι το πρόβλημα με το σύνθημα

Δεν είμαστε Παπούα
δεν είμαστε Ζουλού
είμαστε η λύση
του κυκλοφορίακού

Ισα-ίσα που είναι ωραιότατο. Το μόνο που με ενοχλεί είναι ότι δεν ακούγεται αρκετά. Θα ήθελα να είναι πιο φωνακλάδικες οι πορείες μας. Οταν είμαστε χιλιάδες πρέπει να περνάμε και να σείονται οι τοίχοι

- Δεν μπορώ να καταλάβω επίσης πως είναι ποτέ δυνατόν να μιλάει κατά των ποδηλατοπορειών κάποιος που έχει ξαναέρθει και ξέρει πόσο ωραίες είναι και πόσο ενθουσιάζονται και σημαδεύονται όσοι έρχονται και πόσο εμπνέονται και όλα αυτά τέλοσπάντον. Ακόμα κι αν λόγω πολιτικού background κάποιου του ξινίζουν οι πορείες, ειδικά στις δικές μας δεν μπορεί να καταλογίσει κανείς τίποτα, είναι άψογες. Οι συμπεριφορές μερικών που φτάνουν μέχρι το "αγενείς" βαριά-βαριά δεν νομίζω ότι είναι και τόσο μεγάλο πρόβλημα πια. Κι όπως είπα παραπάνω, η λύση είναι μια. Να κάνεις τον κόπο να τους την πεις αυτοπροσώπως. Πιστεύεις στη δημοκρατία ρε κύριος? Η άμεση δεν είναι η καλύτερη? Μιλα τους λοιπόν

- Το άλλο πάλι με τα προβλήματα της χώρας που δεν έχει χρόνο και χρήμα ή δεν ξέρω τι και δεν είναι η ώρα να ασχολούμαστε με τους ποδηλατόδρομους συγνώμη αλλά είναι τεράστια πατάτα. Προφανώς δεν παρακολουθείς τις ειδήσεις ή τουλάχιστον δεν έχεις καταλάβει τι παίζει με τα οικονομικά. Δώσε βάση:

Ξέρεις τι εστί χρέος και έλλειμμα? Το έλλειμμα είναι ότι εισάγουμε παραπάνω από ότι εξάγουμε. Αν δεν γυρίσει σε θετικό το ισοζύγιο δεν έχουμε καμιά τύχη, το χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται μεχρι που θα χρεοκοπήσουμε. Νομίζω ότι είναι προφανές. Αρα τι πρέπει να κάνουμε? Πρέπει να γυρίσουμε το ισοζύγιο σε θετικό, δηλαδή να αυξήσουμε τις εξαγωγές και να μειώσουμε τις εισαγωγές. Και τι έχει να κάνει η οικονομία του ΙΧ με τις εξαγωγές? Τίποτα. Ενώ με τις εισαγωγές? Μέτρα: Εισαγωγές αυτοκινήτων, καυσιμων, ανταλλακτικών. Ολα αυτά είναι χοντρά λεφτά που μεταφράζονται εξ ολοκλήρου σε έλλειμμα. (Υπάρχουν και κάτι άλλα "ψιλά" για τα οποία δεν είμαι σίγουρος τι ισχύει όπως τα λεφτα που δίνονται για την ασφάλιση σε εταιρείες ξένων συμφερόντων, π.χ. ιντεραμέρικαν). Γι' αυτό είναι περισσότερο από ποτέ επιτακτική ανάγκη και για λόγους οικονομίας να κόψουμε το πολύ το ΙΧ και να στηρίξουμε με φανατισμό το ποδήλατο και τα ΜΜΜ

ΥΓ. Για το αστειάκι σας με τα αρχ--- του γαπ το μόνο που έχω να πω είναι ότι λυπάμαι και ειδικά για τον i.alli.ellada που τον έχω και σε συμπάθεια

ΥΓ2. Να ένα παράδειγμα του πως αυτοκαθαρίζεται το φόρουμ και οι πορείες κλπ

ΥΓ3. Μην τρελαθούμε. Δεν είναι 7 άτομα μόνο που συμμετέχουν στις συνελεύσεις και "βγάζουν τις αποφάσεις". Σε μερικές συνελεύσεις μόνο έγινε αυτό γιατι έγιναν πολλές κοπάνες

ΥΓ4. Εχω μια θεωρία ότι ολα τα παράλογα που γράφτηκαν οφείλονται στην απογοήτευση. Θέλτε να προωθήσει και η πολιτεία το ποδήλατο. Ξέρετε ότι έχετε δίκιο σ'αυτό. Κι όμως την ψιλιάζεστε ότι πάλι θα μιλήσετε σε τοίχο. Το μόνο που έχω να πω είναι ότι σας έχουν εκπαιδεύσει να περιμένετε το χειρότερο από όλους. Από τις αρχές, από τον κάθε άγνωστο, από τους γνωστούς σας και τους φίλους σας. Να ξε-εκπαιδευτείτε!

Nikosnikos
Εικόνα Nikosnikos
Απών/απούσα

cdouvis wrote:
- Το άλλο πάλι με τα προβλήματα της χώρας που δεν έχει χρόνο και χρήμα ή δεν ξέρω τι και δεν είναι η ώρα να ασχολούμαστε με τους ποδηλατόδρομους συγνώμη αλλά είναι τεράστια πατάτα. Προφανώς δεν παρακολουθείς τις ειδήσεις ή τουλάχιστον δεν έχεις καταλάβει τι παίζει με τα οικονομικά. Δώσε βάση:

orck
Απών/απούσα

cdouvis wrote:
ΥΓ. Για το αστειάκι σας με τα αρχ--- του γαπ το μόνο που έχω να πω είναι ότι λυπάμαι και ειδικά για τον i.alli.ellada που τον έχω και σε συμπάθεια

Συμφωνω στο παραπανω. Αποτυχημενο αστειο που μας μειωνει σαν ποδηλατες.

Berry
Εικόνα Berry
Απών/απούσα

orck wrote:
cdouvis wrote:

Ork σε γνωρίζω και σε συμπαθώ. 'Έχουμε βρεθει και στα οινοποιεία και σε Hal και άλλα. Από περιέργεια που είναι το πρόβλημα με το αστειάκι? Γιατί αν σε ενοχλεί αυτό, ξεφύλισε λίγο εδώ μέσα και θα βρεις πολύ πολύ χειρότερα, που μας στιγματίζουν πραγματικά

i.alli.ellatha
Εικόνα i.alli.ellatha
Απών/απούσα

Εάν μού πείτε ότι βρήκατε ένα αποτυχημένο σε όσα έχω αραδιάσει, θα με κάνετε ευτυχισμένο! (Δεν μπαίνω στην ουσία του "αστείου", γιατί θα πήγαινα σε όχι ποδηλατικά νερά.)

Πάντως, η γκρίνια είναι εθνικό μας σπορ, μη το ξεχνάμε. Ότι έχει γίνει σε αυτή τη χώρα για το ποδήλατο έγινε αυθόρμητα και αυτό έχει σημασία. Τα ΜΜΕ προσπαθούν να περάσουν τη μαυρίλα και την απογοήτευση, αλλά εμείς εκεί στο πετάλι. Δεν μασάμε.

Nikosnikos
Εικόνα Nikosnikos
Απών/απούσα
RockaRolla
Εικόνα RockaRolla
Απών/απούσα

Ας μην το λήξουμε έτσι. Νομίζω είναι ευκαιρία να βγουν θέματα στην επιφάνεια και να λυθούν προβλήματα ή να προταθούν ιδέες.

Πραγματικά δεν καταλαβαίνω την marlene και κάποιους άλλους φίλους. Είναι δυνατόν να ζητάμε να κλείσει η κυκλοφορία στα αυτοκίνητα για μια πόλη όπως η Αθήνα? Σε ποιά χώρα / πόλη έγινε κάτι αντίστοιχο? Τι θα κερδίσουμε από αυτό? Μήπως θα γίνουμε όλοι περιπατητές και ποδηλατές? Είναι ποτέ δυνατόν?
Πριν κανα πεντάρι χρόνια, καλά καλά δεν υπήρχε το φόρουμ, υπήρχαν κάποιοι πορωμένοι / τρελαμένοι / φίλοι με το ποδήλατο. Προσπάθησαν και έφτιαξαν μια κοινότητα, οργάνωσαν ποδηλατοπορείες και ένα σωρό δράσεις. ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ, ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΟΥΝ.
Από εκεί που είχαμε CMR με 15 - 20 ποδηλάτες και μια ποδηλατοπορεία το χρόνο, φτάσαμε σε Freeday με 200 ποδηλάτες και 2 - 3 ποδηλατοπορείες με 4.000 - 5.000 ποδηλάτες. Άσε τα CMR που πλέον βλέπεις αρκετό κόσμο ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ, βρέξει χιονίσει - Χειμώνα Καλοκαίρι.
Ο κόσμος μας βλέπει όλο και πιο συχνά. Συνηθίζει στην ιδέα να κυκλοφορούν ποδήλατα στην κίνηση, βλέπει σοβαρό κόσμο καβάλα σε ποδήλατο και όχι μόνο πιτσιρίκια και κάγκουρες τίγκα στην τεστοστερόνη.
Συνειδητοποιεί ότι υπάρχει και αυτός ο τρόπος μετακίνησης που συμφέρει που κάνει καλό που είναι και πιο υγιεινός που είναι και ΕΦΙΚΤΟΣ από όλους.
Αυτό είναι η μεγαλύτερη επιτυχία κατ' εμέ, αυτό είναι το βασικό νόημα όλων αυτών των δράσεων.

Άρα, άστε τα μοιρολόγια, τις κρίσεις και την μιζέρια, καβαλήστε ποδήλατο και κάντε όσο το δυνατόν περίσσότερες μετακινήσεις με αυτό. ΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ. Αφήστε το ΙΧ στην άκρη για όταν και όποτε χρειαστεί, πάρτε ΜΜΜ, περπατήστε αν δεν έχετε ποδήλατο.

tomac4
Απών/απούσα

Πεστα φιλε Πετρο ν'αγιασει το στομα σου πεστα...
Ακομα και σε προηγμενες ποδηλατικα χωρες πρωτα υπηρξε η ζυτηση και μετα η παροχη... Πρωτα γεμισαν οι δρομοι με ποδηλατες και μετα φτιαχτηκαν οι υποδομες, ασχετα αν σε καποιες πολεις εγιαν πριν 50 χρονια... Κι εμεις σαν ποδηλατες δεν θελουμε να στερησουμε τον δρομο απο κανεναν απλα θελουμε να κερδισουμε τον χορο που μας αναλογει...

Καντε πεταλι για να 'ρθουνε και αλλοι!!!!

cdouvis
Απών/απούσα

Berry wrote:
Από περιέργεια που είναι το πρόβλημα με το αστειάκι? Γιατί αν σε ενοχλεί αυτό, ξεφύλισε λίγο εδώ μέσα και θα βρεις πολύ πολύ χειρότερα, που μας στιγματίζουν πραγματικά

Μα είναι λογική τώρα αυτή? Επειδή έχουν γίνει και χειρότερα δικαιούμαι να κάνω κι εγώ τη #$%$#^#$ μου

@Nikosnikos
Στο Ελλάντα έχουμε σκατά πολιτικούς γιατι έχουμε σκατά πολίτες. Οταν δεν ξέρουμε στοιχειώδη πράγματα που θα έπρεπε όλοι οι πολίτες και να τα ξέρουν και να τους νοιάζει βαθύτατα τι περιμένεις? Γι' αυτό έκανα τον κοπο να γράψω όλα τα παραπάνω και σε παρακαλώ προσπάθησε να τα καταλάβεις γιατι έχει σημασία. Το ξαναποστάρω (χε-χε, το ψώνιο, κάνω quote τον εαυτό μου :) )

cdouvis wrote:
Ξέρεις τι εστί χρέος και έλλειμμα? Το έλλειμμα είναι ότι εισάγουμε παραπάνω από ότι εξάγουμε. Αν δεν γυρίσει σε θετικό το ισοζύγιο δεν έχουμε καμιά τύχη, το χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται μεχρι που θα χρεοκοπήσουμε. Νομίζω ότι είναι προφανές. Αρα τι πρέπει να κάνουμε? Πρέπει να γυρίσουμε το ισοζύγιο σε θετικό, δηλαδή να αυξήσουμε τις εξαγωγές και να μειώσουμε τις εισαγωγές. Και τι έχει να κάνει η οικονομία του ΙΧ με τις εξαγωγές? Τίποτα. Ενώ με τις εισαγωγές? Μέτρα: Εισαγωγές αυτοκινήτων, καυσιμων, ανταλλακτικών. Ολα αυτά είναι χοντρά λεφτά που μεταφράζονται εξ ολοκλήρου σε έλλειμμα. (Υπάρχουν και κάτι άλλα "ψιλά" για τα οποία δεν είμαι σίγουρος τι ισχύει όπως τα λεφτα που δίνονται για την ασφάλιση σε εταιρείες ξένων συμφερόντων, π.χ. ιντεραμέρικαν). Γι' αυτό είναι περισσότερο από ποτέ επιτακτική ανάγκη και για λόγους οικονομίας να κόψουμε το πολύ το ΙΧ και να στηρίξουμε με φανατισμό το ποδήλατο και τα ΜΜΜ

cdouvis
Απών/απούσα

ΥΓ5. Συγνώμη για το σεντόνι

tkant
Εικόνα tkant
Απών/απούσα

Το site ξαναβρίσκει τη φυσιογνωμία του και το χωριό του αστερίξ που τόσο μας είχε λείψει έρχεται ξανά στο προσκήνιο. Μπορούμε δηλαδή να πλακωνόμαστε μεταξύ μας, ακόμη και σε πράγματα που συμφωνούμε βρε αδερφέ.

Για την ποδηλατο- πορεία θα ήθελα να πω ότι δεν είναι σωστό να υποτιμούμε πάντα την ποσότητα. Ένας από τους λόγους που αποφάσισα να πάρω ποδήλατο, ήταν ότι κάποια στιγμή είδα φωτογραφίες από μια ποδηλατο-πορεία με πάρα πολύ κόσμο και σκέφτηκα ότι δεν είμαι ο μόνος τρελός σε αυτή τη χώρα, υπάρχουνε χιλιάδες.

Επίσης θα συμφωνήσω απόλυτα με το φίλο cdouvis που είπε ότι "Το να έρθει κάποιος άλλος παίζοντας το ρόλο της "αρχής" και να βάλει στη θέση του τον κάφρο δεν θα βοηθήσει και πολύ την κοινωνία μας να ωριμάσει."
Εκφράζοντας και το αντίστροφο: όσο εμείς ωριμάζουμε και διεκδικούμε μικρά καθημερινά πράγματα, τόσο η κοινωνία μας ωριμάζει και τόσο λιγότερος χώρος μένει για αρχηγούς που θέλουν να κυβερνήσουν. Αν δηλαδή θέλουνε να μη μας κυβερνάνε άχρηστοι και κλέφτες θα πρέπει να αναπτύξουμε αυτό που έχει λείψει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα: κοινωνική συνείδηση. Ξεκινώντας από μικρές ασήμαντες διεκδικήσεις.
Το ότι ότι πάω για παράδειγμα με το ποδήλατο στη δουλειά μου το θεωρώ πολύ πιο σημαντικό γεγονός από την κατασκευή ενός ποδηλατόδρομου που φτιάχτηκε στην Πετρούπολη από τη δημοτική αρχή προς κατανάλωση των κονδυλίων κι όχι με το σκεπτικό να οδηγεί σε ένα σταθμό μετρό ή στην κεντρική αγορά τής πόλης ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων. Οπότε όταν δοθεί στην κυκλοφορία θα εξυπηρετεί ελάχιστους.
@cdouvis "Στο Ελλάντα έχουμε σκατά πολιτικούς γιατί έχουμε σκατά πολίτες." Και πάλι θα συμφωνήσω μαζί σου: κάθε λαός έχει την κυβέρνηση που του αξίζει. Με ότι αυτό συνεπάγεται. Αν θέλουμε καλύτερους πολιτικούς ας γίνουμε εμείς καλύτεροι για τον εαυτό μας και τους άλλους. Οι σημερινοί πολιτικοί δεν θα είχαν θέση σε κοινωνία ευσυνείδητων πολιτών. Βρίσκουν τη θέση τους επειδή εμείς τους το επιτρέπουμε.

i.alli.ellatha
Εικόνα i.alli.ellatha
Απών/απούσα

Βρίσκω ευκαιρία να πω κάτι. Δεν ξέρω πώς θα μπορούσε κανείς να επαινέσει εσάς που ζείτε μέσα στην Αθήνα και τολμάτε να κάνετε ποδήλατο. Τελευταία φορά έζησα με ποδ. την Αθήνα γύρω στο 2000, και από τότε χωρίς για άλλους λόγους ή με δανεικό, ενώ από το 1980 ερχόμουνα και έζησα την "ποδηλατική πραγματικότητα" της πόλης αυτής θα μπορούσα ίσως να πω από πρώτο χέρι. Η πόλη αυτή γίνεται χαοτική σταδιακά, και χαρά στο κουράγιο όλων σας εκεί κάτω που έχετε τη θέληση να παίρνετε το ποδήλατό σας και να ζείτε αυτή την πόλη έτσι κάθε μέρα. Έναν ποδηλάτη στη Άμστερνταμ π.χ. θα ήταν αστείο να τού πεις μπράβο που χρησιμοποιεί ποδήλατο, μάλλον θα τον προσέβαλες, το αντίθετο όμως ισχύει για αυτή την τρελόχωρα που ζούμε. Όταν βλέπεις ανθρώπους με ελεύθερη σκέψη και δημοκρατικότητα χωρίς συνγκεντρωτισμό, είναι να ελπίζεις ότι τους ενεργούς πολίτες δεν τους πάτησε το τραίνο όλους. Αυτό.-

ΥΣ. Πέρασα πέρυσι με ποδ. την Κωνσταντινούπολη. Ένα πράγμα έχω να ευχηθώ σε όλους σας πολύ ένθερμα: κάθε βράδυ που πέφτετε στο κρεβάτι, να προσεύχεστε να μην έρθει η μέρα που η ΑΘήνα θα καταντήσει έτσι... γιατί απλά τη βάψαμε (όλοι).

marlene
Εικόνα marlene
Απών/απούσα

RockaRolla wrote:
[...]

Πραγματικά δεν καταλαβαίνω την marlene και κάποιους άλλους φίλους. Είναι δυνατόν να ζητάμε να κλείσει η κυκλοφορία στα αυτοκίνητα για μια πόλη όπως η Αθήνα? Σε ποιά χώρα / πόλη έγινε κάτι αντίστοιχο? Τι θα κερδίσουμε από αυτό? Μήπως θα γίνουμε όλοι περιπατητές και ποδηλατές? Είναι ποτέ δυνατόν?

Θα σου απαντήσω όσο πιο συνοπτικά μπορώ γιατί το θέμα είναι τεράστιο και δεν καλύπτεται με ένα ποστ.

Μεταφράζω αυτήν την εποχή ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο του James Howard Kunstler (μου το έστειλε για να το βάλω στο καινούργιο φόρουμ) και εκεί αναλύει πολύ καλά αυτό που ρωτάς για τα κέντρα των πόλεων. Σε μία ιστορική αναδρομή που κάνει στις πόλεις λέει ότι οι πόλεις θεωρούνταν ανέκαθεν, τουλάχιστον στην Ευρώπη, το καλύτερο μέρος για να ζει κάποιος, ενώ στην Αμερική το χειρότερο.
Και αυτό, ( αφού λέει και άλλα πολλά μέσα στο άρθρο) γιατί οι παραδοσιακές, ιστορικές πόλεις της Ευρώπης, ήταν ανέκαθεν φτιαγμένες για τους ανθρώπους, οι οποίοι τις κατοικούσαν για ολόκληρες γενεές ( αν μη τι άλλο η Αθήνα είναι και το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα πόλης που κατοικείται επί χιλιάδες χρόνια) σε αντίθεση με αυτές τις Αμερικής που δημιουργήθηκαν και αναπτύχθηκαν κατά την διάρκεια της βιομηχανικής εποχής και που υπήρχαν για να στοιβάζουν κόσμο ο οποίος πηγαινοερχόταν σε κάποια δουλειά.

Δηλαδή πόλεις όπου πήγαινες να δουλέψεις στο κέντρο τους και μετά ξεκουμπιζόσουν από εκεί, γιατί δεν μπορούσες να κάνεις κάτι άλλο σε αυτές. Που ήταν βρώμικες, επικίνδυνες, θορυβώδεις, γενικότερα μέρη όπου δεν θα μπορούσε ποτέ να αναπτυχθεί κάποιος κοινωνικός δεσμός.

Και έτσι ακριβώς έχουμε κάνει και την Αθήνα. Μία πόλη που θα μπεις, θα δουλέψεις, θα κουραστείς από το μπάχαλο, τον θόρυβο κτλ που επικρατεί εκεί κάθε μέρα και θα σηκωθείς να την κάνεις από εκεί να πας στο προάστιο που μένεις για να κάνεις τα υπόλοιπα.

Στην Αθήνα, ( μιας και μιλάμε για αυτήν), δεν μπορείς να περπατήσεις, δεν μπορείς να περιηγηθείς, δεν μπορείς καν... να φλερτάρεις γιατί το κέντρο της, δεν μου φαίνεται ότι είναι και το πλέον ερωτικό σημείο για να ανθίσει το ρομάντζο σου εκεί. Και αυτό γιατί την αφιερώσαμε στα αυτοκίνητα και όχι στους ανθρώπους της.

Ποιος μπορεί να περπατήσει πια στην Αθήνα, ( όχι να ποδηλατήσει έτσι.. εκεί πάμε μακρυά), ποιος μπορεί να πει ότι όταν το κάνει αυτό ηρεμεί και νιώθει ότι κάτι καλό του συμβαίνει.

Υπάρχει όμως κάποιος συγκεκριμένος λόγος για να συμβεί αυτό; Γιατί η πόλη αυτή θα πρέπει να διώξει τους κατοίκους της στα προάστια, για να ζούνε εκεί και να μην μπορεί να κρατήσει τους κατοίκους της σε ένα ποιοτικό περιβάλλον όπως έκανε στην τελική για χιλιάδες χρόνια; ( μιλάμε για την παλαιότερη πόλη της Ευρώπης αν μη τι άλλο).

Φυσικά και το κέντρο θα έπρεπε να είναι κλειστό για τα αυτοκίνητα, γιατί δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να μπει κάποιος με το αυτοκίνητο του στο κέντρο μίας πόλης. Η πόλη δεν είχε ποτέ φτιαχτεί σαν χώρος συγκέντρωσης αυτοκινήτων.. χώρος συγκέντρωσης ανθρώπων ναι, ( με ότι σημαίνει αυτό για την κοινωνικοποίηση τους).

Σε πόλεις χιλιάδες χρόνια νεώτερες από τις δικές μας, έχουν κλείσει και αναβαθμίσει τα κέντρα τους, καθώς αντιλήφθηκαν ότι αυτές φτιάχθηκαν από ανθρώπους για ανθρώπους και όχι από ανθρώπους για μηχανές.

Ποιοι το έχουν κάνει αυτό; Εγώ θα σου πω ποιες έχω επισκεφθεί.. St. Albans στην Αγγλία, Γένοβα, Μιλάνο, Ρώμη,(το μεγαλύτερο μέρος από το ιστορικό της κέντρο = δηλαδή σχεδόν όλο το κέντρο), Άμστερνταμ ( καλά το αυτονόητο είναι η τελευταία), Πόρτλαντ στην Αμερική, το Seattle. ( ακόμα και το Austin στο Τέξας όπως μου λέει μία φίλη μου εκεί κλείνει τώρα το κέντρο του.. στο Τέξας εεε. που μένουν μόνο τρελοί με αγροτικά αυτοκίνητα).

Και να σου φέρω και δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα πόλεων που δεν το έχουν κλείσει το κέντρο τους. και είναι διάσημα μπουρδέλα.. Ντιτρόιτ και Νέα Υόρκη.. από τις πιο άσχημες πόλεις που έχω δει στην ζωή μου.
( στο Ντιτρόιτ γυρίσανε τον Ρόμποκοπ για να πάρεις μία ιδέα του περιβάλλοντος χώρου).

Ακόμα με ρωτάς τι μπορεί να ωφελήσει κάτι τέτοιο τους κατοίκους τους;

Αν τώρα αυτό που σου λέω το εξειδικεύσεις, θα καταλάβεις και τι μπορεί να ωφελήσει και μάλιστα ριζικά και τους ποδηλάτες.

Εμείς αιτούμαστε λάθος πράγματα. Αντί να βλέπουμε το δάσος, βλέπουμε το δέντρο και πιστεύουμε ότι αν και καλά φτιαχθούν ποδηλατόδρομοι θα γίνει η πόλη η χαρά του ποδηλάτη.

Δεν θα συμβεί αυτό εγγυημένα. Απλά θα προστεθούν και άλλα προβλήματα στις προβληματικές ήδη μετακινήσεις των κατοίκων της πόλης αυτής που σταδιακά θα την εγκαταλείπουν, ( όπως έκανα και εγώ) για κανένα προάστιο. Και το κέντρο θα υποβαθμιστεί σε μέρος όπου κατοικούν μετανάστες, άστεγοι και όλοι εκείνοι που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να φύγουν από εκεί.
Ενώ δεν θα είχε κανένα λόγο κάποιος να φύγει.

Μη με ρωτήσεις γιατί πιστεύω ότι ο κύριος λόγος που η πόλεις μας είναι υποβαθμισμένες είναι το αυτοκίνητο, γιατί τότε θα σου πω να καθίσεις στο κέντρο το Δεκαπενταύγουστο και να μου πεις την ειδοποιώ διαφορά.
( δεν υπάρχει κάτι άλλο που να υποβαθμίζει το κέντρο, ούτε βιομηχανίες, ούτε κάτι διαφορετικό. Θόρυβος, μόλυνση, δυσκολία στις μετακινήσεις, επικινδυνότητα, βρωμιά, νέφος όλα προέρχονται από αυτό.. ).

RockaRolla
Εικόνα RockaRolla
Απών/απούσα

Διάβασα "στα πεταχτά" τα γραφόμενά σου.
Κοίτα να δεις που κάνεις λάθος (γιατί ΕΣΥ μάλλον βλέπεις το δέντρο και όχι το δάσος):
- το πρόβλημα με την ασχήμια και την υποβάθμιση και ότι άλλο βρίσκεις / βρίσκουμε ΚΑΚΟ και άσχημο στις μεγαλουπόλεις δεν είναι τα αυτοκίνητα, είναι η τεράστια συσσώρευση (άναρχη και χωρίς σωστό σχεδιασμό) πολλών ανθρώπων σε τόσο "ασφυκτικό" περιβάλλον.
- από εκεί και πέρα, οι άνθρωποι πρέπει να μετακινηθούν, σε ένα "παλαιό" κέντρο της πόλης και μια περιφέρεια που περνάει - με άσχημο τρόπο (βλ κακός σχεδιασμός) - από το κέντρο ή από κάπου εκεί κοντά. Και μην βάλεις μόνο την μετακίνηση, βάλε και την διαμονή / σαρδελοποίηση, βάλε και την κάλυψη όλων των άλλων αναγκών του πληθυσμού αυτού... είμαι σίγουρος ότι στο μυαλό σου έχει δημιουργηθεί - κομματάκι κομματάκι - μια εικόνα της υποβαθμισμένης / άσχημης / κακής / "αβίωτης" Αθήνας (ή της όποιας άλλης "Αθήνας" των σύγχρονων κρατών).

Nikosnikos
Εικόνα Nikosnikos
Απών/απούσα

orck wrote:
cdouvis wrote:

ελπίζω στο Πεδίο του Αρεως να μην υπάρξουν ποδήλατα μπροστά σε ράμπες και πάνω στα πλακάκια που λειτουργούν ως οδηγοί τυφλών όπως είχα δει τον Ιανουάριο,διότι τότε εμένα με μειώνει ως άνθρωπο (καθότι όταν εμείς είχαμε Αριστοτέλη,οι άλλοι ήταν στα δέντρα τρομάρα μας).

cdouvis wrote:

- Δεν καταλαβαίνω καθόλου ποιο είναι το πρόβλημα με το σύνθημα

Δεν είμαστε Παπούα
δεν είμαστε Ζουλού
είμαστε η λύση
του κυκλοφορίακού

Ισα-ίσα που είναι ωραιότατο. Το μόνο που με ενοχλεί είναι ότι δεν ακούγεται αρκετά. Θα ήθελα να είναι πιο φωνακλάδικες οι πορείες μας. Οταν είμαστε χιλιάδες πρέπει να περνάμε και να σείονται οι τοίχοι

Διότι είναι φυλές που εμείς οι "δώσαμε τα φώτα σε όλο τον κόσμο",τους χρησιμοποιούμε με υποτιμητική έννοια.Πρέπει κάποιοι απόγονοι του Σωκράτη να δείξουν ότι δεν υποτιμούν κανέναν.Αν ακούσεις το ίδιο από κανά κεντρικό ευρωπαίο,αλλά με την λέξη Ελλάδα δεν θα ενοχληθείς;

cdouvis wrote:
Γι' αυτό είναι περισσότερο από ποτέ επιτακτική ανάγκη και για λόγους οικονομίας να κόψουμε το πολύ το ΙΧ και να στηρίξουμε με φανατισμό το ποδήλατο και τα ΜΜΜ

Ετσι από περιέργεια (διότι ρε αδερφέ μπορεί και να μην ξέρω τι μου γίνεται) πες μου τι εξάγουμε;Τι ποσό κερδίζουμε από τις εξαγωγές;
Το ξέρεις ότι τον Οκτώμβριο δανειζόμασταν με 2,8% και τώρα με 4,9%;Τι το άλλαξε...εισάγαμε περισσότερα αυτοκίνητα και εξάγαμε λιγότερο λάδι;
Για τον 14ο μισθό άκουσες τίποτα;Εταιρεία (με τούβλα) που πλήρωνε μετρητοίς (από τις λίγες) με τρεις βάρδιες,έκοψε την μία και πριν λίγο καιρό απέλυσε 14 ανθρώπους.Γιατί;εισάγαμε περισσότερα αυτοκίνητα;Μα,εκεί που πιστεύεις,δεν σε ειρωνεύομαι,αλλά μην μου λες ότι το πρόβλημα της δημοσιοοικονομικής κατάστασης της Ελλάδας είναι μόνο το αυτοκίνητο!

Αλλη ερώτηση...όποιος θέλει απαντάει.Γνωρίζετε πόσα είναι τα ποδήλατα στην Αττική;Τι θέλω να πω...με ποιο αριθμό θα είναι πετυχημένη η πορεία,ώστε να πάρετε δύναμη να συνεχίσετε των αγώνα σας;

Αυτό δεν αφορά εσένα,αλλά όποιον το πιστεύει...Λένε κάποιοι πως αν δεν ήταν το Podilates.gr κάποιοι από εμάς δεν θα είχαμε ξανακαβαλήσει το ποδήλατο και δεν θα είχαμε γνωριστεί.Δεν αντιλέγω,έχει μία δόση αλήθειας.
Ομως αν και το Podilates.gr δεν είχε τόσα μέλη,δεν θα μπορούσατε να συνομιλοίτε με υπουργούς και να διεκδικείται πράγματα.Είναι αμφίδρομη σχέση.
Η γιαγιά μου,μου έλεγε...:Νίκο μου και το μυρμίγκι το έχεις ανάγκη και ας είναι τόσο μικρό.

cdouvis wrote:

@Nikosnikos
Στο Ελλάντα έχουμε σκατά πολιτικούς γιατι έχουμε σκατά πολίτες. Οταν δεν ξέρουμε στοιχειώδη πράγματα που θα έπρεπε όλοι οι πολίτες και να τα ξέρουν και να τους νοιάζει βαθύτατα τι περιμένεις? Γι' αυτό έκανα τον κοπο να γράψω όλα τα παραπάνω και σε παρακαλώ προσπάθησε να τα καταλάβεις γιατι έχει σημασία. Το ξαναποστάρω (χε-χε, το ψώνιο, κάνω quote τον εαυτό μου :) )

cdouvis wrote:

Επειδή μου το ξαναπόσταρες,εμένα εννοείς ή γενικά;(Δεν ρωτάω με το στυλ του αρπαγμένου,αλλά του απορημένου).Οσον αφορά εμένα (θα σου πω για τις τελευταίες) το '04,ψήφισα Ν.Δ.,το '07 άκυρο και το '09 Οικολόγους.Δεν πιστεύω κανέναν και πολύ περισσότερο Π.Α.Σ.Ο.Κ. και Ν.Δ.

cdouvis wrote:
- Οι ΠΟΔΗΛΑΤισσΕΣ έχουν χαρακτήρα βαθιά και άμεσα δημοκρατικό. Αυτό είναι αποτέλεσμα συναίνεσης μέσα από τις μέχρι τώρα συνελεύσεις και δεν προβλέπω να αλλάξει για πολύυυ καιρό ακόμα, μακάρι και ποτέ. Κάπως έτσι έχει αποφασιστεί να μην γίνεται moderation στο φόρουμ, μια απόφαση που πολλοί τη θεωρουν ακραία αλλά και πολλούς άλλους τους ενθουσιάζει. Θεωρούν ότι είναι καλύτερα το φόρουμ να αυτοκαθαρίζεται από τους απλούς συμμετέχοντες

Σε αυτό το θέμα οφείλω να σου πω ένα μπράβο,διότι η ελευθερία έκφρασης είναι ένας από τους πυλώνες της Δημοκρατίας.
Μόνο που έχω μία απορία (σε βρήκα τώρα και σε "βαράω").Αυτό το διάβασα απο σένα δύο φορές και τις δύο είχε σχέση με τις ποδηλατοπορείες...την προηγούμενη και αυτή που έρχεται.Τότε αφορούσε το "χαστούκι" της Marlene στον Παπανδρέου.Εννοώ ότι δεν έχω δει τέτοιο κείμενο όταν βρίζεται ή χλευάζεται κάποιος χρήστης (έχω προσωπικό παράδειγμά),εκτός αν εννοείς και τέτοιες καταστάσεις,απλώς λόγω σύμπτωσης έκανα αυτή την επισύμανση.

Πληροφοριακά,όχι ότι σε νοιάζει,εγώ στην πορεία σε αντίθεση με του Ιανουαρίου δεν θα παραβρεθώ για τους λόγους που είχα γράψει τότε συν ότι το ποδήλατο είναι για μένα βόλτα,τρόπος ζωής,διευκόλυνσης της καθημερινότητας μου και όχι κίνημα.Με την ευκαιρία στη ποδηλατοβόλτα της Νέας Σμύρνης (επειδή έχω την εντύπωση πως εκεί δραστηριοποιείσαι) έχω έρθει και θα ξαναέρθω (από Βριλήσσια) ή όπου αλλού γίνονται βόλτες.

Φαντάζεσαι οι Ι.Χηδες να θελήσουν και αυτοί κάποια πράγματα και να αρχίσουν τις πορείες;

*Σε αφήνω τώρα,διότι πάω στο HALBike.

xtravaganzagold
Εικόνα xtravaganzagold
Απών/απούσα

με τουτα και με εκεινα , παλι κουραστηκε το θεμα..

Ειναι αφορητα βαρετο καθε θεμα να καταληγει στο κλισε μπαχαλο μεταξυ ποδηλατιστών για μικροτητες .

Τελικα τα pm μπορει να δουλευουν , αλλα αν δεν προτιθεται κανεις να τα "δουλεψει" πριν πεταξει(ή απαντησει) το off topic σχολιο , και βιντεο κληση να ειχαμε παλι μπαχαλο θα καταντουσε (αλά τηλεοπτικο πανελ).

αουχμμμμμ

marlene
Εικόνα marlene
Απών/απούσα

RockaRolla wrote:
Διάβασα "στα πεταχτά" τα γραφόμενά σου.
Κοίτα να δεις που κάνεις λάθος (γιατί ΕΣΥ μάλλον βλέπεις το δέντρο και όχι το δάσος):
- το πρόβλημα με την ασχήμια και την υποβάθμιση και ότι άλλο βρίσκεις / βρίσκουμε ΚΑΚΟ και άσχημο στις μεγαλουπόλεις δεν είναι τα αυτοκίνητα, είναι η τεράστια συσσώρευση (άναρχη και χωρίς σωστό σχεδιασμό) πολλών ανθρώπων σε τόσο "ασφυκτικό" περιβάλλον.

Δεν είμαστε οι μοναδικοί στον κόσμο που υποφέρουμε από αστικοποίηση. Όμως εφόσον δεν μπορούμε να παρεμποδίσουμε αυτό, ή να "στείλουμε" τον κόσμο στον τόπο καταγωγής του, τότε πρέπει κάπως να βολέψουμε τον κόσμο στις πόλεις και να βελτιώσουμε το βιοτικό τους επίπεδο.

Αν η Αθήνα έχει τεράστια συσσώρευση ανθρώπων, το Τόκιο τι έχει;

Στο Τόκιο λοιπόν για να έχεις αυτοκίνητο πρέπει να έχεις μπάρμπα στην Κορώνη. Να έχεις λεφτά για να το πληρώσεις, ( τους σκίζουν στην φορολογία) να έχεις λεφτά για να το κυκλοφορείς μέσα στην πόλη, ( τους σκίζουν και στα διόδια) αλλά ακόμα και αν έχεις λεφτά, ( για να μη λέμε ότι απευθύνεται μόνο στους πλούσιους) πρέπει να έχεις ιδιόκτητο πάρκινγκ και εκεί που κατοικείς και εκεί που πας και το αράζεις. ( στην δουλειά σου δηλαδή).
Ε ακόμα και πλούσιος να είσαι στο Τόκιο, κάπου θα το ξανασκεφτείς το θέμα γιατί δεν αξίζει να πληρώνεις τόοοσα πολλά για να κινείσαι μέσα στο κέντρο.

Ενίοτε οι Ιάπωνες έχουν φροντίσει να έχουν άπαιχτες αστικές συγκοινωνίες.

Quote:

- από εκεί και πέρα, οι άνθρωποι πρέπει να μετακινηθούν, σε ένα "παλαιό" κέντρο της πόλης και μια περιφέρεια που περνάει - με άσχημο τρόπο (βλ κακός σχεδιασμός) - από το κέντρο ή από κάπου εκεί κοντά. Και μην βάλεις μόνο την μετακίνηση, βάλε και την διαμονή / σαρδελοποίηση, βάλε και την κάλυψη όλων των άλλων αναγκών του πληθυσμού αυτού... είμαι σίγουρος ότι στο μυαλό σου έχει δημιουργηθεί - κομματάκι κομματάκι - μια εικόνα της υποβαθμισμένης / άσχημης / κακής / "αβίωτης" Αθήνας (ή της όποιας άλλης "Αθήνας" των σύγχρονων κρατών).

Στο μυαλό μου; Δεν νομίζω ότι αυτό που βλέπω είναι μέσα στο μυαλό μου. Εκτός αν πιστεύεις ότι όλοι αυτοί που παραπονούνται και δεν περνάνε καλά ζώντας μέσα σε αυτήν την πόλη, έχουν απλά παραισθήσεις.

Εννοείται ότι ένα τέτοιο κλείσιμο της πόλης για τα αυτοκίνητα θα προϋπέθετε και άλλες δραστικές αλλαγές στις αστικές συγκοινωνίες κυρίως, αλλά και σε άλλους τομείς. Αλλά ακόμα και αυτά τα μέσα αστικής μεταφοράς που έχουμε θα έφταναν ή και θα ήταν πιο αποτελεσματικά αν δεν είχαν να διασχίζουν δρόμους μποτιλιαρισμένους από παρκαρισμένα ή κολλημένα αυτοκίνητα.

Κοίτα.. δεν σου τα λέω αυτά επειδή έτσι ξύπνησα ένα πρωί. Από την Αθήνα έχω φύγει 8-9 μήνες και την έχω ζήσει σε όλη μου την ζωή.. Ξέρω και τα υπέρ και τα κατά, ποιες είναι παλιές και πιο καινούργιες συνοικίες της, πως ήταν την δεκαετία του 70, του 80 τι έφταιξε και τι δεν πήγε καλά.

Εμείς αντί να προσπαθούμε να βελτιώσουμε αυτό που έχουμε, προσπαθούμε να καταστρέψουμε και ότι είναι έξω από αυτό. Να επεκτείνουμε την πόλη στα προάστια, να εγκαταστήσουμε και άλλο κόσμο στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής και να σπρώξουμε τον κόσμο αυτόν να αγοράσει και άλλα αυτοκίνητα με τα λεφτά που ΔΕΝ έχει, για να πηγαίνει πέρα δώθε από το κέντρο στην περιφέρεια, με αυτοκινητόδρομους που φτιάχνονται με κοινοτικά κονδύλια και τους εκμεταλλεύονται ξένες εταιρίες.

Και κάπου μες στον πανικό θα βάλουμε και πέντε ποδηλατόδρομους για να μη ξεμείνουμε ουραγοί στα θέματα οικολογίας.. ( πάλι με τα λεφτά των άλλων, σε περίοδο δε, που μας κράζουν αυτοί οι άλλοι για τα λεφτά που μας δίνουν.. )

Και εμείς οι ποδηλάτες, ( πεζοί ή μη αυτοκινητιστές γενικότερα), αντί να βλέπουμε τι γίνεται και να πιέζουμε ομαδικά προς μία εναλλακτική λύση, κατεβαίνουμε σε πορείες για να διεκδικήσουμε τι;; Να γίνει ποδηλατόδρομος που να περνάει από Ηφαίστου και να φτάνει στο Θησείο για να καμαρώνει τις οικολογικές ευαισθησίες του ο Κακλαμανέιτορ και ο ΓΑΠ ( που έχει και @@ όπως διάβασα! Τρομερό!! );

shaka
Εικόνα shaka
Απών/απούσα

ή μήπως επίτηδες παίζεις με τα νεύρα μας;

- όταν έφυγες από την Αθήνα για να μείνεις σε προάστιο
- όταν έχεις αμάξι (και μην πεις πως δεν έχεις)
- όταν το χρησιμοποιείς για να έρχεσαι στο κέντρο

τι διάλο σου δίνει το δικαίωμα να χρησιμοποιείς το εμείς για να πεις ότι
"...αντί να προσπαθούμε να βελτιώσουμε αυτό που έχουμε, προσπαθούμε να καταστρέψουμε και ότι είναι έξω από αυτό. Να επεκτείνουμε την πόλη στα προάστια, να εγκαταστήσουμε και άλλο κόσμο στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής και να σπρώξουμε τον κόσμο αυτόν να αγοράσει και άλλα αυτοκίνητα..."

δεν μας χέζεις ρε marlene λέω εγώ. έχεις πέσει με τα μούτρα στην μπουρδολογία! και όσο για αυτά τα χαζο-εθνικιστικά παραληρήματα του τύπου "η Αθήνα είναι η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης" να τα πεις στον Άδωνι να σε βάλει στο "Dancing with the stars" καλύτερα. εδώ δεν πολυπερνάνε....

(ενδεικτικά μόνο: http://www.youtube.com/watch?v=lqHLUZ4HMtk&feature=youtube_gdata)

Berry
Εικόνα Berry
Απών/απούσα

shaka wrote:

δεν μας χέζεις ρε marlene λέω εγώ. έχεις πέσει με τα μούτρα στην μπουρδολογία!

Υπέροχος τρόπος επισφράγισης της δημοκρατικότητας των ποδηλατών, που αναφέρεται σε προηγούμενα post. Τι έγινε ρε παιδιά? Δεν μπορούμε να μιλήσουμε και να διαφωνήσουμε εδώ μέσα? Τι πάει να πει δεν περνάνε αυτά? Κρίμα!
Ξεκίνησα να ρωτάω τι πάει να πει πορεία σε ένα χώρο τέτοιο, η Λυδία μου απάντησε μια χαρά, ο Πέτρος και όλοι ακόμα μια χαρά, η Marlene λέει κάτι που αρκετοί συμφωνούν - κι εγώ, κι έρχεται η απάντηση σου, γεμάτη επιχειρήματα, εντελώς off topic!

Μπράβο!

marlene
Εικόνα marlene
Απών/απούσα

Berry wrote:
shaka wrote:

δεν μας χέζεις ρε marlene λέω εγώ. έχεις πέσει με τα μούτρα στην μπουρδολογία!

Υπέροχος τρόπος επισφράγισης της δημοκρατικότητας των ποδηλατών, που αναφέρεται σε προηγούμενα post. Τι έγινε ρε παιδιά? Δεν μπορούμε να μιλήσουμε και να διαφωνήσουμε εδώ μέσα? Τι πάει να πει δεν περνάνε αυτά? Κρίμα!
Ξεκίνησα να ρωτάω τι πάει να πει πορεία σε ένα χώρο τέτοιο, η Λυδία μου απάντησε μια χαρά, ο Πέτρος και όλοι ακόμα μια χαρά, η Marlene λέει κάτι που αρκετοί συμφωνούν - κι εγώ, κι έρχεται η απάντηση σου, γεμάτη επιχειρήματα, εντελώς off topic!

Μπράβο!

Ύπουλη δημοκρατία αυτή...

generation xx t...
Εικόνα generation xx terrorist
Απών/απούσα

Ειστε αδικοι αν πιστευετε οτι η οδικη συμπεριφορα των οδηγων αυτοκινητων ειναι η ιδια τα τελευταια δυο χρονια.

Η δικη μου μετακινηση μερα με τη μερα με κανει να απορω μηπως στο τιμονι εχουμε αρχισει και αποκταμε υπομονη.

Καταρχην ελαχιστοι πλεον κορναρουν σε ποδηλατο!

Δευτερον,δεν σε πιεζουν να προσπερασουν αν δεν εχει απλα ο δρομος.Περιμενουν πισω σου.

Τριτον,στο πηξιμο,πολυ συχνα στριβουν το τιμονι για να σε διευκολυνουν και να περασεις αναμεσα στις λωριδες.

Δεν το εχετε προσεξει?Κοιταξτε λιγο καλυτερα...

Οσον αφορα τις πορειες ομως και τη διαφορα απο τη βολτα ειναι οτι στην πρωτη διεκδικεις την επιβιωση σου ενω στη δευτερη φροντιζεις τη διαβιωση σου.
Οταν καθημερινα σε λουζει κρυος ιδρωτας μην συμβει κατι και σε σκοτωσουν πανω στο ποδηλατο,δεν εχεις την ιδια διαθεση με τη βολτα,κοιτας ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ.
Εκει κολλαει η πορεια και η διεκδικηση.

Οταν αντιστοιχα εχεις πηξει απο την πραγματικοτητα σου και θες μια αλλαγη εικονας,πας στη βολτα.

Δεν καταλαβαινω γιατι ειναι ασαφη τα ορια και μπαινουν στη ζυγαρια οι δυο εννοιες.

Ετερον εκατερον....

chrispi
Εικόνα chrispi
Απών/απούσα

...των οδηγων την εχω προσεξει κι εγω, οπως ακριβως την περιεγραψες. Και πιστευω οτι οι οδηγοι εχουν ΜΑΘΕΙ να προσεχουν περισσοτερο τους ποδηλατες επειδη μεσα απο τις καθημερινες μετακινησεις, τις πολλες μαζικες βολτες ΚΑΙ τις πολυ πολυ μαζικες ποδηλατοπορειες εχουν πια εξοικειωθει αρκετα με την εννοια ποδηλατο μεσα στην πολη. Και φυσικα υπαρχει πολυς χωρος για βελτιωση αλλα η αρχη εχει πια γινει. Για μενα, ολο αυτο ειναι ενα πολυ καλο παραδειγμα για το πως μπορουμε να αλλαξουμε την καθημερινοτητα μας προς το καλυτερο, αρκει να βγουμε απο τη νοοτροπια του καναπε, της παραιτησης και του ''τιποτα καλο δε προκειται να συμβει, οποτε ας μη κανουμε τιποτα''.

Οσο για τις ποδηλατοπορειες, εγω προσωπικα παιρνω πολυ δυναμη ως ποδηλατισσα απο τη συμμετοχη μου σ΄αυτες, να συνεχισω να επιλεγω το ποδηλατο ως το κυριο μεσο μετακινησης μου. Πολυ εμπνευση, χαρα, και την ικανοποιηση οτι ημουν εκει οταν συνεβαινε και το βοηθουσα να γεννηθει...

tkant
Εικόνα tkant
Απών/απούσα

@chrispi
@god saved the bike

Ένα σύνολο από μεμονωμένες παρουσίες ποδηλατών έχει σαν αποτέλεσμα την αλλαγή της συμπεριφοράς των οδηγών ΙΧ. Έτσι απλά. Χωρίς φανφάρες, χωρίς κονδύλια για ποδηλατόδρομους, χωρίς κυβερνώντες να παίρνουν αποφάσεις αντ' αυτών, χωρίς επαναστάσεις.
Μια μικρή αλλαγή σε εμάς μπορεί να φέρει μια μεγάλη.

Ας αρχίσουμε να παίρνουμε στα σοβαρά τις μικρές καθημερινές ενέργειές μας γιατί κρύβουν τεράστια δύναμη. Απλά δεν το έχουμε καταλάβει ακόμα.

Καλημέρα σε όλους

cdouvis
Απών/απούσα

Είναι ακριβώς όπως τα λέτε. Οι οδηγοί έχουν κάνει άλματα στο θέμα της συμπεριφοράς

Να προσθέσω ότι το είχα επισημάνει κι εγώ ήδη πριν από 2 χρόνια περίπου. Η συμπεριφορά τους ήταν αγνώριστη σε σχέση με πριν 4 χρόνια. Η τάση είναι διαρκείας. Εμ βέβαια ήταν τόσο κάφροι παλιά που είχε να διανυθεί πολύς δρόμος...

Μάλιστα εκτός από το ότι ανέβηκαν πολιτιστικό επίπεδο (επίπεδο συμπεριφοράς και ευγένειας) αυτό που άλλαξε στ'άλήθεια είναι η νοοτροπία τους. Παλιότερα πολλοί δεν αναγνώριζαν το δικαίωμά μου να κινούμαι στο δρόμο. Γιατί να ανεχτούν την καθυστέρηση (~3 νανοδευτερόλεπτα που συνήθως ήταν έτσι κι αλλιώς χαμένα αφού η μέση ταχύτητά τους καθορίζονταν από το φανάρι) ή τον έξτρα κίνδυνο να με φάνε λάχανο και να βρουν τον μπελά τους (το θέμα ήταν ο μπελάς που θα έβρισκαν αυτοί φυσικά) αφού έτσι κι αλλιώς το κωλόπαιδο δεν είχα το δικαίωμα να βρίσκομαι εκεί!