Ακτίνες για πλέξιμο ζαντών

10 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
AlabaiThess
Απών/απούσα

Έπεσαν στα χέργια μου αυτα ακριβώς τα δύο κομμάτια
http://www.ebay.co.uk/itm/8-sealed-bearing-277g-Super-light-sokin-Black-...

http://www.ebay.co.uk/itm/Carbon-Road-Bike-Wheel-Clincher-rims-42mm-20-2...

Τεργιάζουν για να πλέξω ζάντες??? και αν ναί, απο πού μπορώ να παραγγείλω ακτίνες???

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
solistas
Εικόνα solistas
Απών/απούσα

Νομίζω πως ναι, αφου είναι ιδιες τρυπες, αλλα carbon στεφάνια με 70 ευρώ???
Κάτι δε μου πάει καλα....

xifias
Απών/απούσα

Material: Aluminum with a carbon wrap

οποτε για εφε ειναι το καρμπον ετσι απο πανω.

solistas
Εικόνα solistas
Απών/απούσα

α είπα κι εγώ, αν ειναι πάω σήμερα να τις παρω
άσε που οι δρόμοι μας δεν ειναι και για carbon...

FreestyleMakis
Εικόνα FreestyleMakis
Απών/απούσα

Ναι καλά δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα.
1 ξέρεις να πλέκεις, έχεις ακτινολόγο;
2 Τα κέντρα δεν αναφέρουν μήκος διάμετρο και διάμετρο τρύπαςκτλ κτλ και είναι no name
3 τα στεφάνια είναι μούφα
Με λίγα λόγια αν τα πλέξεις σφύρα μου.
Δεν καταλαβαίνω γιατί ψάχνετε να κάνετε τη φιγούρα σας με no money in your hands και no name brands.Ειλικρινά δυσκολεύομαι..
Υπάρχουν τόσες αγγελίες εδώ μέσα με μεταχειρισμένα επώνυμα ανταλλακτικά καθώς επίσης και πολύ καλές τιμές πλέον και στα ελληνικά μαγαζιά.Γιατί να χάνεις χρόνο και χρήμα να προσπαθείς να φτιάχνεις κάτι που στην τελική θα το μετανιώσεις;
Τεσπα δικός σου χαμένος χρόνος, δικά σου και τα φράγκα.Καλή οδύσσεια

Eaglos
Εικόνα Eaglos
Απών/απούσα

Ακτίνες DT θα βρεις από rose.de. Για Sapim δυσκολεύει
αρκετά να βρεις σε χύμα On line μαγαζί οπότε μιλάς με
τον Σιγανο (kinisibikes).

Το θέμα είναι να υπολογίσεις σωστά το μήκος ανάλογα με
το πλέξιμο που θες να κάνεις και τον τύπο της ακτίνας.
Επίσης πρέπει να ξέρεις εαν θα είσαι οκ με τα κλασσικά
καψουλια των 12mm ή αν θες τίποτα πιο ειδικό (εξάγωνα)
ή πιο μακρύ (14mm, 16mm).

Από εξοπλισμό θες έναν ακτινολόγο της προκοπής ο οποίος
θα πιάνει το καψούλι από όλες τις μεριές και όχι μόνο
από δυο όπως οι φθηνιάρικοι. Ιδανικά θες και μια βάση
ακτινολόγησης αλλά γίνεται και στο πηρούνι του ποδηλάτου.
Επίσης θες ένα τρόπο να μετράς την τάση, παίζει ένα
όχι πολύ φθηνό εργαλείο της Park Tool, παίζει να μετράς
με το αυτί ακούγοντας τον τόνο της ακτίνας.

Το πόσο θα σφίξεις είναι άλλο ανέκδοτο.

RockaRolla
Εικόνα RockaRolla
Απών/απούσα

έλα μην τον αποπαίρνετε.... μια χαρά είναι για ΠΟΥΛ ΜΟΥΡ εφφέ....

Να υποθέσω ότι είσαι κάτω από 90 κιλά και οι τροχοί θα χρησιμοποιηθούν για απλές βόλτες... (και όχι για να κατεβαίνεις κουρσάτιος από Πάρνηθα με την ταυτότητα στα δόντια...."ala commando"...).

Πάρε κέντρα και στεφάνια και πήγαινε σε κάποιο ποδηλατάδικο που πλέκει τροχούς. Αυτοί θα βρουν σωστά μήκη και καψούλια και θα κάνουν και το πλέξιμο. Υπολόγιζε από 40 ευρώ και πάνω και για τους δύο τροχούς (υλικά + εργασία).

Φυσικά κυκλοφορούν επώνυμοι έτοιμοι τροχοί στα χρήματα που θα δώσεις, με εγγυημένο αποτέλεσμα / αντοχή / εγγύηση / ποιότητα κύλισης κλπ κλπ... αλλά δεν θα είναι ΠΟΥΛ ΜΟΥΡ.....

ΥΠΟΨΗΝ ότι το πίσω κέντρο είναι 130χιλ δηλαδή ΓΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΡΣΑ... και όχι για τρεκκιν / city κλπ κλπ κλπ....

Με τα κέντρα που θα σου μείνουν (8αδα πουλάει ο τύπος = 4 μπροστά + 4 πίσω) πούλα τα να καλύψεις μέρος των εξόδων πλεξίματος.
Α, θα χρειαστείς και φακαρόλες και Quick release - εκτός αν έχεις από τους υπάρχοντες τροχούς.

scrabler
Εικόνα scrabler
Απών/απούσα

...να το φτιαξεις ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ! Και να τους αφήσεις εδώ που όλους τους αποπαιρνουνε! Να σκεφτεις πως εμένα μ είχανε πιάσει απο το λαιμό και δε μ αφηνανε!

Το μπροστινο σου κεντρο έχει 20 τρύπες, το πισω 24. Σε κόβω για κουρσάκι. Μπροστά μπορείς να πλέξεις ακτινικά (radial) και πίσω 2Χ.

Πρέπει να ψωνισεις ακτίνες άρα πρεπει να γνωριζεις το ERD (effective rim diameter) των στεφανιων (αν εμπιστευεσαι τον πωλητη του ebay τον αναφερει εκει), πρέπει επίσης να γνωρίζεις το PCD (pitch circle diameter) των κεντρων, δηλαδη την νοητή διαμετρο του κυκλου που σχηματιζουν οι τρύπες, καθώς και την απόσταση center to flange δηλαδή την απόσταση του κέντρου του "κέντρου" σου από τη φλάτζα του. Επίσης καλο ειναι να ξερεις και τη διαμετρο των τρυπων γιατι τα κεντρα που εχεις διαλεξει δεν είναι αυτό που θα λέγαμε "πασίγνωστα".

Τα υπολοιπα στοιχεια (μεγεθος τροχου, σχεδιο πλεξιματος, αριθμος ακτινων) τα γνωριζεις ήδη (ή τ αποφασίζεις εσύ).

Για τον μπροστα ειναι ευκολα μια που πλεχτει "καθρεφτης" (mirror). Πίσω θα πλεχτεί dished, δηλαδή πρέπει να υπολογισεις δυο σετ ακτινων για την καθε πλευρα μιας και η δεξια πλευρα είναι πιο κοντά στο κεντρο του τροχου για να χωρεσουν τα γραναζια των ταχυτητων.

Μετά πρέπει να επισκεφτείς τουλαχιστον τρεις online υπολογιστες ακτινων όπως εδώ:
- http://www.bikeschool.com/tools/spoke-length-calculator
- http://lenni.info/edd/
- http://www.wheelpro.co.uk/spokecalc/

Βλέποντας τα μεγεθη αποφασιζεις τι θα παραγγειλεις... αλλά δΕΝ ΠΑΡΑΓΓΕΛΝΕΙΣ ΑΚΟΜΑ. Στο ακτινικο πλέξιμο (αν τυχον κανεις τον μπροστινο) χρειάζεσαι μεγαλύτερη ακρίβεια. Μη ξεχασεις και τα καψουλια.

Τέλος χρειαζεσαι ένα ακτινολόγο, πολυ διαβασμα στο ιντερνετ, πολλες ωρες στο youtube και να διαβασεις καλα το μπλογκ του i.alli.ellada εδώ.

Αφου τελειωσεις και δεν εισαι απολυτα σιγουρος ξαναδιαβαζεις όλα τα παραπανω κι αφου βαρεθεις, ΤΟΤΕ παραγγελνεις ακτινες και ενα καλο ακτινολογο. Προσοχή να διαλέξεις ΣΟΦΑ.

Κατόπιν πλέκεις αυτό που επιθυμεις. Εγω απο τη μικρη μου εμπειρια να σου πω πως τέλειωσα με τον τροχό *σχεδόν* ίσιο αλλά λόγω του ότι δεν ήξερα πόσο *πολύ* να σφίξω προτίμησα να τον πάω για την τελική ακτινολόγηση κι έλεγχο στο μαστορα. Αλλά έκανα αυτό που γούσταρα.

Τελειώνοντας να σου πω πως θα σου στοιχίσει ΛΙΓΟΤΕΡΑ σε χρήμα και σε χρόνο αν πας κεντρα και στεφανια να στα πλέξει κάποιος ειδικός. Αλλά τότε δεν θα 'σαι καραμπουζουκλής!

Have Fun!

harval
Απών/απούσα

Μην ακούς κανένα εκτός από τον scrabler.Προχώρα.
Οπως σού είπε βρες κανα δύο spoke calculators.
Βάλε στο google : building a bike wheel και truing a bike wheel.
Δες video you-tube aλλα και ιστοσελίδες όπου θα βρείς πολλές συμβουλές,εικόνες βήμα-βήμα,tips.
Εχω φτιάξει 3 ως τώρα (1cross,2cross,3cross) με πολύ καλά αποτελέσματα.
Χρειάζεται υπομονή και ιντερνετικό διάβασμα.
Ο scrabler τα λέει μιά χαρά.
Καλή δουλειά

AlabaiThess
Απών/απούσα

Φίλε harval και scarbler για τις πληροφορίες.
Το θέμα είναι οτι αυτά τα υλικά τα εχω δωρεάν στα χέρια μου και είναι κρίμα να τα πετάξω για να αγοράσω επώνυμες ζάντες.
Μάλλον θα παραγγείλω ακτίνες και θα τις πάω σε κάποιον ποδηλατά για την ολοκλήρωση τους.
Δεν καίγομαι κιόλας γιατί φοράω μια χαρά ζάντες στο ποδήλατο μου. απλα θέλω να τις ολοκληρώσω και δέν μου φου φαίνονται και πολύ βαρια, τα δύο κέντρα με τα δύο στεφάνια ζυγίζουν 957 γραμμάρια, φυσικά δεν ξέρω θα φτάσει το βάρος με τισ ακτίνες και τα quick realise.
Δέν έχω σκοπό να αναπτύξω τρελές ταχύτητες, σε αυτό με καλύπτει η μηχανή μου.