μόλις αλλαξα όλες τις ακτίνες στον μπροστινό τροχό, οι προηγούμενες άρχιζαν να σπάνε με γρήγορους ρυθμούς... υποθέτω λόγο χαμηλής τάσης στρεσσαρίστικαν.
Οι καινόυργιες είναι dt swiss competition σε mavic cxp22 32 τρυπες, πιθανολογώ ότι τις έσφιξα με λίγο μεγαλύτερη τάση απο ότι πρέπει, θα υπάρξει πρόβλημα? Το στεφάνι είναι eyeletted
Αξιολόγηση:
0 ψήφοι
Τα Mavic γενικά ζητάνε σχετικά χαμηλή τάση κατά το πλέξιμο.
Καλό είναι να το πας και σε κάποιον που ξέρει για να του
ρίξει μια ματιά.
Ναι με την πρωτη ευκσιρια θα το δει καποιος, την ταση δεν την μετρησα με μετρητη, μονο οπως την νιωθω στα χερια
...ειναι λιγακι συντηρητικη με τις τασεις των ακτινων στις ζαντες της.
Τα 70, 80, και 90 κιλα ανα ακτινα, που συνιστα, κατα γενικη ομολογια (οσων ασχολουνται επαγγελματικα με πλεξιμο τροχων) ειναι σχετικα "λιγα", και οι περισσοτεροι γνωστοι κατασκευαστες τροχων (wheelbuilders) θεωρουν οτι ειναι καλυτερο να τις πλεκουν με περιπου 100 κιλα. Και παιρνω στα σοβαρα τη γνωμη τους, γιατι ειναι πολλα χρονια στο (διεθνες) κουρμπετι, εχοντας πλεξει χιλιαδες τροχους οχι μονο για ιδιωτες, αλλα και για ομαδες του παγκοσμιου πρωταθληματος, η για αθλητες που εχουν πρωταγωνιστησει σε διεθνεις διοργανωσεις.
Και γενικως, τα 100 κιλα, ειναι μια καλη "μεση τιμη" για την συντριπτικη πλειοψηφια των περιπτωσεων, οπου ο κατασκευαστης δεν συνιστα χαμηλοτερη τιμη για συγκεκριμενους λογους (:υπερελαφρια κι "ευαισθητη" ζαντα, κλπ).
Οποτε, μετρησε καπου τις τασεις των ακτινων, για να ξερεις που κινεισαι.
Γενικα, ουτε οι πολυ χαμηλες τασεις ουτε οι πολυ ψηλες ειναι καλες.
Οι πολυ χαμηλες οδηγουν σε προωρη κοπωση των ακτινων (και εν συνεχεια θραυση τους), ενω οι πολυ ψηλες "φλερταρουν" με την αντοχη της ζαντας κανοντας την επιρρεπη σε αποτομη "καταρρευση" (κοινως οχταρι) με καποιο ισχυρο χτυπημα, και με κοπωση του αλουμινιου της ζαντας στην περιοχη γυρω απο την ακτινοτρυπα και επακολουθο ραγισμα/ξεριζωμα της ακτινας.
Κοίταξε, το πολύ πολύ να λυθούν οι ακτίνες μόλις τις
πιέσεις ή μετά από κάποια χιλιόμετρα. Γενικά με την
αφή το μόνο που μπορείς να καταλάβεις είναι το πόσο
σκληρότερες είναι σε σχέση με τις παλιές εαν φυσικά
είχες "αισθανθεί" τις παλιές.
Το ότι σου φαίνονται πιο σκληρές δεν σημαίνει κάτι καθώς
μπορεί οι παλιές να ήταν 40-50 κιλά τάση και οι νέες να
είναι 60-70 κιλά τάση. Σκληρότερες μεν αλλά χαμηλή τάση
δε.
...οι ακτινες παχους 2 χλστ, κι οι ακτινες 1.8 χλστ (ειτε απλες 1.8, ειτε διπλης διατομης 2.0-1.8-2.0) μπορει να δειχνουν στο χερι ιδια ταση, αλλα στην πραγματικοτητα (λογω διαφορετικης διατομης) να εχουν διαφορετικη ταση.
Απαιτειται τερααααστια εμπειρια, και υπερευαισθητα δακτυλα, για να μπορει κανεις να μετραει με ακριβεια με το χερι διαφορές στις τασεις σε διαφορετικους τυπους ακτινων.
Οποτε, αν πραγματικα σε ενδιαφερει να δεις τι τασεις εχουν οι ακτινες σου, η μετρηση ειναι μονοδρομος.
Αν παλι δεν θελεις να μετρησεις, τις αφηνεις ετσι, και βλεπεις πως θα παει.
Μπορεις επισης να συγκρινεις τις τασεις των ακτινων σου με τις ακτινες καποιου αλλου τροχου (ο οποιος "φοραει" ιδιου τυπου ακτινες) κι ο οποιος γνωριζεις οτι ειναι αποδεδειγμενα καλος. Καπως ετσι μαθαιναν και οι παλιοτεροι...
Edit:
Οι τασεις στις ακτινες μετρωνται παντα με ξεφουσκωτα λαστιχα. Και οι διαφοροι κατασκευαστες οταν αναφερονται σε τασεις ακτινων, εννοουν παντοτε τασεις σε τροχο που δεν εχει λαστιχο, η που το λαστιχο ειναι ξεφουσκωμενο.
Κι αυτο γιατι το φουσκωμενο λαστιχο πιεζει την ζαντα προς τα μεσα (προς το κεντρο του τροχου) και μειωνει ελαφρα τις τασεις των ακτινων.
Χρησιμες πληροφοριες, προς το παρον έκανα 100km με τον τροχο και δείχνει πολυ καλός, πολύ πιο ακαμπτος απο τις προηγούμενες ακτίνες που μάλλον ηταν χαλαρές,
στις στροφές και στην ανιφόρα είναι σαν καινούργιοι τροχοι, καθώς επίσης χαλάρωσα εντελώς και τον πίσω και διόρθωσα το πάνω κάτω και το πλευρικό truing.
καποια στιγμή θα πάρω εναν μετρητή για να πλέξω ενα καλύτερο σετ