Campagnolo 8 speed cassette - Συμβατοτητα, πληροφοριες κι ο σωστος τροπος για να χτισεις μια pre-exadrive κασετα

3 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
rnd
Εικόνα rnd
Απών/απούσα

Προσπαθωντας να μαθω μερικα πραγματα, επεσα τυχαια σε μια σειρα απο ενδιαφερουσες πληροφοριες αναφορικα με τις παλιες κασετες της Campagnolo. Επειδη απο οτι ειδα λιγος κοσμος τα γνωριζει, θα γραψω εδω ολες τις σχετικες πληροφοριες για οποιον αλλον τις χρειαστει!

Εαν εχετε καποια παρατηρηση ή σχολιο θα το προσθεσω σε αυτη τη δημοσιευση ωστε να συγκεντρωνει ολες τις πληροφοριες.
Το νημα κατω προσφερεται κυριως για βοηθεια, για την περιπτωση που καποιος δεν καταλαβε κατι ή εχει αποριες.
 

Οι 8αρες κασετες της Campagnolo ειναι τριων ειδων:

1η γενια (pre-exadrive)
Εχει συμμετρικα δοντια και τα δισκακια μπαινουν στον κορμο οπως και να τα περιστρεψουμε. Ειναι το πιο ευελικτο συστημα καθως ο κορμος αυτων των κασετων μπορει να δεχτει και exadrive δισκακια οποτε οι επιλογες σας ειναι διευρυμμενες καθως δε χρειαζεται να ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο που ενδεχεται να μην το βρισκετε ή να το βρισκετε αρκετα ακριβα.
Οταν τα δισκακια φθαρουν μπορουμε να τα γυρισουμε ολα μαζι απο την αλλη πλευρα και θα συνεχισει να λειτουργει. Οι αλλαγες δε θα ειναι τοσο πολυ καλες, οσο δηλαδη σε μια καινουρια, αλλα παρολα αυτα ο χρονος ζωης της διπλασιαζεται.

2η γενια (exadrive)
Τα σχολια ειναι ιδια με τα προηγουμενα αλλα ενα απο τα δοντια εχει μικροτερο μηκος. Αυτο δεν επιτρεπει στον κορμο να δεχτει δισκακια της προηγουμενης γενιας.

3η γενια (titanium)
Δεν ειναι συμβατη με τους προηγουμενους κορμους αλλα ειναι ιδια με την 9αρα οποτε ειναι συμβατη με συστηματα 9, 10 και 11.
Μιας κι επικεντρωνομαι στο pre-exadrive (γιατι αυτο εχω) δε θα επεκταθω περαιτερω σε αυτα.
 
Πως "χτιζουμε" μια pre-exadrive κασετα

Πολλοι πιστευουν οτι μιας κι οι εγκοπες των δισκακιων ειναι ιδιες, δεν εχει σημασια πως θα βαλουμε τα δισκακια. Αυτο ειναι λανθασμενη αντιληψη.
Για σωστες, γρηγορες κι απαλες αλλαγες πρεπει να μπουν με συγκεκριμενο τροπο. Θα λειτουργησει και χωρις τη σωστη σειρα αλλα δε θα ειναι το ιδιο.

Καθε δισκακι εχει μια σειρα απο γραμματα: A B C D E F G H.

Ξεκιναμε, βαζοντας το μεγαλυτερο δισκακι που εχουμε. Αυτη τη φορα και μονο δεν εχει σημασια πως θα το βαλουμε. Στη συνεχεια ακολουθωντας τον παρακατω πινακα βρισκουμε ποιο γραμμα αντιστοιχει στο επομενο γραναζι και βαζουμε αυτο το γραμμα πανω απο το Α του πρωτου. Συνεχιζουμε τη διαδικασια βαζοντας το γραμμα που θα βρουμε στον πινακα, παντα πανω απο το Α του προηγουμενου γραναζιου.

Εαν δεν υπαρχει καποιο γραμμα στον πινακα που να πεφτει κατω απο καποιο αλλο προηγουμενο, τοτε δεν μπορουμε να βαλουμε αυτο το δισκακι απευθειας, η αλλαγη δεν υποστηριζεται και θα πρεπει να παρεμβληθει καποιο ενδιαμεσο.

Για παραδειγμα, εαν ξεκινησουμε με το 32 (οπως μας λεει ο πινακας) μετα πρεπει να βαλουμε οπωσδηποτε το 30. Το Η του 30 πρεπει να κατσει πανω απο το Α του 32. Στη συνεχεια μπορουμε να βαλουμε το 28 ειτε το 26. Για το 28 θα βαλουμε το F του πανω απο το Α του 30. Αν θελουμε το 26 θα βαλουμε το C του πανω απο το Α του 30.

Συνεχιζουμε την ιδια διαδικασια μεχρι την ολοκληρωση.




Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
Petaliaris
Εικόνα Petaliaris
Απών/απούσα

 Πολύ χρήσιμο σε ευχαριστούμε!  'Οποιος έχει οκτάρα καμπανιόλο, (ανεξάρτητα τύπου και χρονολογίας), κανονικά θα πρέπει  να την προσέχει σαν τα μάτια του. Οι λάτρεις της μάρκας, αγοράζουν ακόμα ένα ποδήλατο για να την κρατήσουν άθικτη! (όπως λέει και ο Vasscot!)  Εννιάρες & 8άρες άλλωστε είναι σκυλιά, σε σημείο (απο όσο έχω ακούσει), να μην μπορείς να τις χαράξεις καν. Μετά το 1994, ήρθε η Exa drive, που πήρε το όνομά της απο τον αριθμό 6, (sei στα Ιταλικά), και συμβόλιζε μέσω της ευθυγράμμισης των δεικτών του ρολογιού, τον νέο  απλούστερο τρόπο "χτισίματος" της κασσέτας.( οι γείτονες άντλησαν ουκ ολίγες ονομασίες απο την σίγουρη δεξαμενή της Αρχαιότητάς μας: Chorus, Ευκλείδη, Αθηνά και λοιπά, για να δώσουν ονόματα στις παλιές και τις σημερινές σειρές των ανταλλακτικών τους, τιμώντας κατα κάποιο τρόπο την Ιστορία μας).

Λόγοι marketing ή ευκολίας, (αντί για την παραπάνω...σπαζοκεφαλιά), ήθελαν την "ώρα έξι " με παχύτερη "γέφυρα" και στενότερο "χαντάκι" ή "πεδιάδα" για λόγους ελεύθερης μετάφρασης:

"

Exa-Drive 8 speed Campagnolo freehub.

 
Note the wider ridge at 12 o'clock and the thinner spline (valley) at 1 o'clock. Designed for Exa-Drive Campagnolo 8 speed cassette cogs. The thinner spline insured proper cog orientation. Current Campagnolo 8 speed cassettes fit this body fine"

 

 Το χέρι πήγαινε ευκολότερα, η κασσέτα χτιζόταν γρήγορα, αλλα έπρεπε να βάλουμε και το χέρι στην τσέπη βαθύτερα, αφού όλα άλλαξαν! Το καλό ήταν πως μιά φορά στα πόσα χρόνια(?!) άλλαζαν οι σειρές, όχι όπως σήμερα. Campagnolo ή τίποτα, θα ακούσεις απο φετιχιστές της μάρκας! Δεν έχουν κι άδικο, καθώς αγοράζεις ποιότητα, πλασαρισμένη σωστά, σε  κάθε βαλάντιο και γούστο. Και η σημερινή Athena, ως ασημένια, είναι η μόνη που υπάρχει για να χτίσεις σωστά νεοκλασσική κούρσα(όχι άλλο μαύρο ρε παιδιά! μπλιάχχχ)

 https://branfordbike.com/new-page-1/

 Οι τιμές σε οκτάρες και εννιάρες σειρές είναι φυσικά στα ύψη, βλέπε ebay.com. Ακόμα και η δεκάρα, δεν καταλάβαμε ακόμα πως και πότε έγινε ....nos! Όποιος πρόλαβε πρόλαβε. Για την εννιάρα Daytona, με την παύση της παραγωγής της, διαδόθηκε οτι επενέβησαν οι ΗΠΑ, καθώς το copy right είναι λέει δικό τους! πφφ...Μύθοι  ή αλήθειες ?! )και η Shimano "θα την πιάσει την γάτα", θα την κάνει την δουλειά της, και ας γράφει πάνω Made in Malaysia? )
Δεν ξέρω, δεν απαντώ!

 https://www.bikeitalia.it/breve-storia-del-cambio-de...

 Μέσω Google Chrome, μιά απόπειρα μετάφρασης  στα... Φραγκοχιώτικα, αξίζει τον κόπο.  ("Σύντομο ιστορικό των αλλαγών ταχυτήτων του ποδηλάτου" )

 Νομίζω πως θα άξιζε να γίνει εδώ η γωνιά της Campagnolo, με όλο τον σεβασμό και στις άλλες μάρκες, απλώς η Ιστορία της ποδηλασίας το επιβάλει, ευχαριστώ όλους τους αναγνώστες

http://www.campyonly.com/history/catalogs.html

Petaliaris
Εικόνα Petaliaris
Απών/απούσα

κόπιτσα? φουρκέτα? συνδετήρας?!  οκταράκια κάνουν τα μάτια μου απόψε?! μήπως είναι ανοιχτήρι για τις μπύρες??

Όχι οτι η Shimano υστερεί σε ποιότητα, αλλα έχω δει σε οκτάρες και εννιάρες σειρές, ένα μεταλλικό εξαρτηματάκι

που μάλλον συγκρατεί της καστάνιας τα pawls http://3.bp.blogspot.com/-B35omAZ4D2k/TauydJchItI/AA...

 για να γίνει σέρβις. Βλέπε και

http://3.bp.blogspot.com/-xhFHrfxk1cE/TauyiVE9jvI/AA...

 https://freewheelbike.com/articles/how-to...-pg475.htm

 Να με διορθώσουν -συμπληρώσουν οι ομοιοπαθείς καμπανιολάγνοι, ευχαριστώώ!

http://velobase.com/CatalogScans/Campagnolo/Campy198...

Με παραπάνω απο ογδόντα πατέντες (κατοχυρώσεις), μιά πολύ μεγάλη εταιρεία, (προηγήθηκε σύνδεσμος με ανακεφαλαίωση των παλιών σειρών)

contact