Δισκοβραχίωνας / κασσέτα για αναβάσεις Peugeot Triathlon 1989

11 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
di-mk1
Εικόνα di-mk1
Απών/απούσα

Kαλημέρα παιδιά,

Πρόσφατα είχα την ευκαιρία να βρεθώ με ένα ωραίο παρεάκι σε διπλή ανάβαση Υμηττού μέχρι κεραίες και Πεντέλης από Νέα Μάκρη προς Διόνυσο. Το ποδήλατό μου είναι ένα Peugeot του 1989 με 42/52 δισκοβραχίωνα bio-space (έχει οβάλ περιφέρεια) της Shimano RX-105 νομίζω και 7άρα κασέτα πίσω 12-23.

Στις ανηφόρες δυσκολεύτηκα παααρα πολύ, το ποδήλατο έχει πολύ βαρύ πάτημα προφανώς λόγω των bold αριθμών πιο πάνω .

Θέλω να μου πείτε αν μπορώ να αλλάξω μόνο το εσωτερικό φύλλο του δισκοβραχίωνα να βάλω ένα 39άρη ας πούμε, και να βάλω πίσω ένα 27άρι γρανάζι να αντικαταστήσω το 23άρι. Γίνεται ή πρέπει να αλλαχτούν όλα μαζί; Θα έχω θέματα σε ασυμβατότητα; Ας πούμε το 27άρι 8α μπορεί να το αλλάξει ο εκτροχιαστής που έχω τώρα; (Shimano RX100)

O δισκοβραχίωνας είναι αυτός για να έχετε μια ιδέα

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
pahisjon
Εικόνα pahisjon
Απών/απούσα

Ξανακύττα τον δισκοβραχίονα, μήπως είναι ο RX-1050?
Αν ναί, παίρνει δισκόφυλλα από Standard δισκοβραχίονα (Bolt Cycle Diameter-BCD 110). Μπορείς να βρείς μέχρι και 38άρι δισκόφυλλο αλλά λίγο δύσκολο να βρείς σε Biopace, πάς για κανονικό στρογγυλό.
Για τον πίσω εκτροχιαστή βλέπω από το Velobase ( http://velobase.com/ViewComponent.aspx?id=e1ff9e49-e643-4aae-972c-fda51c... ) ότι μπορεί να σηκώσει μέχρι 28άρι γρανάζι (Max Cog Size 28 Max Chain Wrap 28T) οπότε εφόσον βρείς 7άρα κασσέτα με 27 ή 28 δόντια πίσω είσαι εντάξει.
Για το αν μπορείς να αλλάξεις μόνο το 23 με 28 πίσω, δεν μπορώ να σου απαντήσω, λίγο δύσκολο μου φαίνεται πάντως...

di-mk1
Εικόνα di-mk1
Απών/απούσα

Ο δισκοβραχίωνας τελικά είναι ακριβώς αυτός οπότε μπορώ να αλλάξω το εσωτερικό φύλλο και η κασσέτα όντως μπορώ να βάλω μέχρι 28αρα. Thanks!

To θέμα είναι τα αλλάζω ή πιέζομαι κι άλλο στις ανηφόρες για βελτίωση της φυσικής κατάστασης πιο γρήγορη;

pahisjon
Εικόνα pahisjon
Απών/απούσα

Εξαρτάται για ποιό συνδυασμό ανηφόρας / φυσικής κατάστασης μιλάμε...
και επειδή είναι πολύ γενικό αυτό:
Λίγη πίεση παραπάνω δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.
Αν το παρακάνεις ( και το 42/23 είναι ΠΟΛΥ βαρύ για ανηφόρα σαν πχ τον Υμηττό ΚΤΤΓΜ ) πιο γρήγορα θα έρθουν πόνοι στα γόνατα παρά βελτίωση της φυσικής κατάστασης. Άσε που δε θα βγάλεις και την ανηφόρα
Δές τί έχει γράψει ο Τακης στο cyclist-friends:
Τα βασικά μιας Ανάβασης - Cyclist vs The Mountain
Με έχει βοηθήσει αρκετά (σε σχέση με το πρίν).

Leone_gr
Εικόνα Leone_gr
Απών/απούσα

Εγώ είχα ακριβώς τον ίδιο δισκοβραχίωνα, ο οποίος είναι ο RX100 όπως σωστά παραθέτεις μετά, και όχι ο 105 όπως λες, καθώς τότε νομίζω (1989-1990) αυτός ήταν ο αντίστοιχος 105..

Εγώ λοιπόν, διαπιστώνοντας τα ίδια προβλήματα, πήρα μια 28άρα για πίσω.
Για μπροστά, μόνο μέχρι 38άρι έπαιρνε (και αυτό στρογγυλό και όχι biopace) γιατί πολύ απλά μετά, για ακόμα μικρότερο θα ''έπεφτες'' πάνω στις βίδες...

Η διαφορά στο πάτημα θα είναι κάποια, αλλά όχι κάτι τρελό (μιλάω για το δίσκο μόνο). Επίσης το πιθανότερο είναι πως θα έχεις ένα δίσκο κανονικό και ένα biopace (άτακτα πράγματα για μένα). Τέλος, για τα biopace δεν έχω ακούσει τα καλύτερα για τα γόνατα, αν και υποτίθεται οτι βγήκαν ακριβώς γιαυτό το λόγο... Το ότι τελικά δεν ήταν καλά το απικυρώνει μάλλον το ότι καταργήθηκαν γρήγορα!

Ξεμπέρδεψε λέω εγώ και πάρε ένα compact δισκοβραχίωνα 34-50, βάλε και 28άρα και τελείωσε.. Βέβαια, αν και κάποιοι ίσως που οτι ο compact θα είναι και πιο ελαφρύς, θα διαπιστώσεις αν τους ζυγίσεις ότι ο RX100 είναι πιο ελαφρύς (αμελητέα) από τον compact της Tiagra που έβαλα εγώ..

Όλα έχουν συζητηθεί υπό τη μορφή υποδείξεων προς εμένα πριν από κανα χρόνο εδώ
http://www.podilates.gr/node/16131?page=3
(σελίδα 4, post #13 και εξής)

di-mk1
Εικόνα di-mk1
Απών/απούσα

Leone_gr wrote:
Εγώ είχα ακριβώς τον ίδιο δισκοβραχίωνα, ο οποίος είναι ο RX100 όπως σωστά παραθέτεις μετά, και όχι ο 105 όπως λες, καθώς τότε νομίζω (1989-1990) αυτός ήταν ο αντίστοιχος 105..

Εγώ λοιπόν, διαπιστώνοντας τα ίδια προβλήματα, πήρα μια 28άρα για πίσω.
Για μπροστά, μόνο μέχρι 38άρι έπαιρνε (και αυτό στρογγυλό και όχι biopace) γιατί πολύ απλά μετά, για ακόμα μικρότερο θα ''έπεφτες'' πάνω στις βίδες...

Η διαφορά στο πάτημα θα είναι κάποια, αλλά όχι κάτι τρελό (μιλάω για το δίσκο μόνο). Επίσης το πιθανότερο είναι πως θα έχεις ένα δίσκο κανονικό και ένα biopace (άτακτα πράγματα για μένα). Τέλος, για τα biopace δεν έχω ακούσει τα καλύτερα για τα γόνατα, αν και υποτίθεται οτι βγήκαν ακριβώς γιαυτό το λόγο... Το ότι τελικά δεν ήταν καλά το απικυρώνει μάλλον το ότι καταργήθηκαν γρήγορα!

Ξεμπέρδεψε λέω εγώ και πάρε ένα compact δισκοβραχίωνα 34-50, βάλε και 28άρα και τελείωσε.. Βέβαια, αν και κάποιοι ίσως που οτι ο compact θα είναι και πιο ελαφρύς, θα διαπιστώσεις αν τους ζυγίσεις ότι ο RX100 είναι πιο ελαφρύς (αμελητέα) από τον compact της Tiagra που έβαλα εγώ..

Όλα έχουν συζητηθεί υπό τη μορφή υποδείξεων προς εμένα πριν από κανα χρόνο εδώ
http://www.podilates.gr/node/16131?page=3
(σελίδα 4, post #13 και εξής)

Πολύ χρήσιμες πληροφορίες, θα το ξανασκεφτώ το θέμα. Ευχαριστώ.

Eaglos
Εικόνα Eaglos
Απών/απούσα

12-23 κασέτα είναι αγωνιστική και κατά τη γνώμη
μου, παντελώς ακατάλληλη για χομπίστική τα πάντα
όλα ποδηλασία. Τα παραπάνω ισχύουν και τον 42άρι
που έχεις μπροστά.

Ας δούμε τις πιο αναίμακτες επιλογές.

1. Αλλάζεις την κασέτα σε 12-28 ή 13-28. Μαζί
αλλάζεις και την αλυσίδα.

2. Αλλάζεις δίσκο από 42 σε 38 με την προϋπόθεση
ο μπροστά εκτροχιαστής να "σηκώνει" 14 δόντια δια-
φορά. Κονταίνεις την αλυσίδα.

3. Συνδιασμός των παραπάνω με νέα αλυσίδα.

Ας δούμε τις πιο δύσκολες επιλογές.

1. Αλλάζεις δισκοβραχίωνα σε σύγχρονο, ελαφρύτερο,
στιβαρότερο είτε 34/50 είτε 52/36 ή 50/36 επειδή
το 34 είναι πολύ λίγο για ευθείες. Μόνη προϋπόθεση,
το σπείρωμα της τριβής να είναι ή να αλλάζει σε
ΙΤΑ ή BSA.

2. Αλλάζεις την κασέτα σε 12-28 ή 13-28 το οποίο έτσι
και αλλιώς πρέπει αν το κάνεις.

3. Αν έχεις ελεύθερα λεβιεδάκια, κοιτάς μήπως έχει νόημα
να πας σε περισότερα γρανάζια (8/9) αν δέχεται το κέντρο
σου.

di-mk1
Εικόνα di-mk1
Απών/απούσα

Eaglos wrote:
12-23 κασέτα είναι αγωνιστική και κατά τη γνώμη
μου, παντελώς ακατάλληλη για χομπίστική τα πάντα
όλα ποδηλασία. Τα παραπάνω ισχύουν και τον 42άρι
που έχεις μπροστά.

Ας δούμε τις πιο αναίμακτες επιλογές.

1. Αλλάζεις την κασέτα σε 12-28 ή 13-28. Μαζί
αλλάζεις και την αλυσίδα.

2. Αλλάζεις δίσκο από 42 σε 38 με την προϋπόθεση
ο μπροστά εκτροχιαστής να "σηκώνει" 14 δόντια δια-
φορά. Κονταίνεις την αλυσίδα.

3. Συνδιασμός των παραπάνω με νέα αλυσίδα.

Ας δούμε τις πιο δύσκολες επιλογές.

1. Αλλάζεις δισκοβραχίωνα σε σύγχρονο, ελαφρύτερο,
στιβαρότερο είτε 34/50 είτε 52/36 ή 50/36 επειδή
το 34 είναι πολύ λίγο για ευθείες. Μόνη προϋπόθεση,
το σπείρωμα της τριβής να είναι ή να αλλάζει σε
ΙΤΑ ή BSA.

2. Αλλάζεις την κασέτα σε 12-28 ή 13-28 το οποίο έτσι
και αλλιώς πρέπει αν το κάνεις.

3. Αν έχεις ελεύθερα λεβιεδάκια, κοιτάς μήπως έχει νόημα
να πας σε περισότερα γρανάζια (8/9) αν δέχεται το κέντρο
σου.

Eυχαριστώ Eaglos. Άλλη μια φορά κατατοπιστικότατος.

Θα πάω για αρχή στη πιο αναίμακτη λύση να δώ πως πάει και αν δεν βλέπουμε. Το σκεπτικό είναι οι αναβάσεις να βγαίνουν. Δεδομένου ότι τελική με τον 52αρι έχω, θα μικρύνω σε 38άρι τον μπροστά τροχό και θα βρώ μια κασέτα 12-28 ή 13-28. Υποστηρίζει 28άρι ο εκτροχιαστής πίσω, το τσεκάραμε πιο πάνω. Αλυσίδα άλλαξα πριν μία εβδομάδα, έχει νόημα να ξαναλλάξω;

Eaglos
Εικόνα Eaglos
Απών/απούσα

Ο πίσω εκτροχιαστής υποστηρίζει 28άρι, οκ.
Ο μπροστά όμως πρέπει να υποστηρίζει 14
δόντια διαφορά, 52-38 = 14. Η αλυσίδα θα
χρειαστείνα μακρύνει από τη στιγμή που
μεγαλώνει η κασέτα.

Αν δεν πέταξες τα κομμάτια που περίσεψαν
από την καινούργια, ίσως τη γλυτώσεις.
Διαφορετικά πας για καινούργια, ξανα...

Θα σου έλεγα να δοκιμάσεις με 13/28 κασέτα
να δεις πως πάει. Αν δεις ότι δεν τραβάς,
τότε κοίτα το θέμα με τον μπροστά εκτρο-
χιαστή και βλέπουμε.

di-mk1
Εικόνα di-mk1
Απών/απούσα

Για να προσθέσω απλά κάτι σε γνωστικό επίπεδο, έψαξα την ιστορία για τους Biopace δίσκους της Shimano. Το κατά Sheldon Brown ευαγγέλιο λοιπόν διαχωρίζει τους δισκοβραχίωνες στους classic elliptical chainwheels και στους biopace της Shimano.

To θέμα με την καταπόνηση των γονάτων υπήρχε σε παλαιότερες τεχνολογίες λοιπόν και όχι στους Biopace. Eπιπλέον αναλύει και κάποια πλεονεκτήματα των Biopace όσον αφορά το στροφάρισμα και το cadence. Όποιος ενδιαφέρεται ας ρίξει μια ματιά.

steliosp
Εικόνα steliosp
Απών/απούσα

Κοίτα... Έχω και εγώ Biopace στο μονοταχυτό μου. Μετά από καθημερινή χρήση, δεν ξέρω εάν όντως κάνει για τα γόνατά μου. Έχω την εντύπωση πως καταπονούνται αρκετά. Έχω τα πονάκια μου ενώ πριν δεν τα είχα και είμαι και νέο παιδί... Αυτό που βλέπω είναι πως με δυσκολεύει να κρατήσω ρυθμό σε ανηφόρα ενώ σε ευθεία τον βρίσκω πανεύκολα και πάω και βολίδα. Ίσως από την άλλη να είναι και κανένα ενδόμυχο ψυχολογικό από τα όσα έχω διαβάσει. Ποιος ξέρει.

P.S. και εγώ τη συμβουλή του Sheldon ακολούθησα όταν το έστησα.