Γεια σας,
Έχω ακούσει πως εκτός από τον κλασικό αέρα, υπάρχει και άζωτο.
Μήπως ξερει κανείς πλεονέκτημα και μειονεκτήματα;
Ευχαριστώ
Αξιολόγηση:
0 ψήφοι
Γεια σας,
Έχω ακούσει πως εκτός από τον κλασικό αέρα, υπάρχει και άζωτο.
Μήπως ξερει κανείς πλεονέκτημα και μειονεκτήματα;
Ευχαριστώ
Έχει ένα μικρό πλεονέκτημα: λίγα φραγκάκια παραπάνω για αυτούς που το πουλάνε - ίσως, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.
Ο ατμοσφαιρικός αέρας έχει 78% άζωτο!
Ο απλός αέρας που βάζουμε πράγματι περιέχει και άζωτο. Αλλά επίσης περιέχει και υγρασία που είναι υπεύθυνη για την αύξομείωση της πίεσης αναλόγως των συνθηκών κίνησης. Βάζοντας καθαρό άζωτο, που είναι αδρανές αέριο, αυτό που επιτυγχάνουμε είναι η σταθερή θερμοκρασία του ελαστικού, η μικρότερη παραμόρφωσή του αλλά και η μη ανάγκη συνεχούς ελέγχου/πλήρωσης αέρα.
Το άζωτο ήρθε από τη φόρμουλα 1 κι είναι της μόδας στους αυτοκινητοκάγκουρες που νομίζουν πως θα βελτιώσουν την οδηγική τους συμπεριφορά. Αν δηλαδή έχεις μια φεράρι τεσταρόσα και φαντασιώνεσαι πως μπαίνεις φέτες στους υπέροχους ασφάλτινους δρόμους των άλπεων ενώ σε κυνηγούν οι καραμπινιέρι, νομίζω πως είναι μια καλή επιλογή.
Αν πάλι έχεις λεφτά (μιας και δεν είναι δωρεάν) και βάλεις άζωτο στα λαστιχάκια του ποδηλάτου σου, θα χάσεις την όποια απόσβεση στις πιθανές ανωμαλίες του οδοστρώματος σου προσφέρουν (αφού το ελαστικό δεν θα παραμορφώνεται πλέον) κι επιπλέον θα κερδίσεις επάξια τον τίτλο του σούπερ-ψώνιου στην ποδηλατική μας κοινότητα!
Πέρα όμως από την πλάκα, αν έτρεχες σε κανα βελοντρομ με ποδήλατο πίστας αξίας 10.000 ευρώ κι οι ταχύτητές σου φτάναν τα 100 χλμ/ώρα, θα μπορούσαμε ίσως να το συζητήσουμε ακαδημαικά γιατί τα δεκατάκια μετράνε αλλά για μια οποιαδήποτε άλλη χρήση… too much!
θα συμφωνήσω με τους προηγούμενους :) καλύτερα να το φουσκώσεις με Fast για να γλυτώνεις και τα κλαταρίσματα :)))
Αν το φουσκώσω με ήλιον, θα πετάει ??????



...τώρα, το ήλιον ίσως να δίνει μια κάποια απειροελάχιστη ελαφρύτητα στους τροχούς, ίσως σε αρκετά χιλιόμετρα να έχει μια μικρή διαφορά σε σχέση με τον αέρα.
Θα μπορούσε ή μήπως σκέφτηκα βλακεία?
μπορείς να γεμίσεις με ήλιο και το σκελετό αρκεί να είναι στεγανός και να μη χάνει :) έτσι θα αλαφρώσει όλο το ποδήλατο :)
...το γεμιζω με ηλιο.
Το βραδυ μηπως πρεπει να το γεμιζω με φεγγαρι;
Θα έχεις πρόβλημα σε κάθε νέα σελήνη.
Ε, τοτε να κραταω καβατζα απ' την παλια!
όπως μήπως πέσουν τίποτα ολικές εκκλείψεις.
[quote=Μαύρος Πρόβατος]Αν το φουσκώσω με ήλιον, θα πετάει ??????



Κατάλαβα, εντάξει ποδήλατο έχω όχι F1
Ενταξει διαφορα μην περιμενεις στην συμπεριφορα του ποδηλατου. Αν θεωρεις ως πλεονεκτημα οτι κραταει σταθερη πιεση ανεξαρτητως θερμοκρασιας (μαλλον αδιαφορο για τροχο ποδηλατου), οτι δεν χρειαζετε συμπληρωμα οσο συχνα θελει με απλο αερα (ψιλοαδιαφορο και αυτο γιατι συνηθως στο ποδηλατο παιζουμε με την πιεση αναλογα το τεραιν και δεν μας βρισκετε παντα ευκαιρο ενα κομπρεσερ αζωτου.), τοτε μπορεις να βαλεις.
Το παρακατω το ψαρεψα απο καποιο αυτοκινητιστικο forum, που αναφερεται στη χρηση αζωτου στα λαστιχα, και ειναι αρκετα διαφωτιστικο:
"...Σύμφωνα με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό ασφαλείας της Ένωσης Κατασκευαστών Ελαστικών, ο αέρας που βάζουμε στα λάστιχα μας, αποδεικνύεται ότι συμβάλλει στην γρηγορότερη φθορά τους, ενώ λόγω της μοριακής δομής του, προκαλεί συχνή απώλεια πίεσης και υπερθέρμανση.
Βάση των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν, το αέριο μίγμα που αναπνέουμε και χρησιμοποιούμε υπό πίεση στα ελαστικά, περιέχει υδρατμούς, οι οποίοι μακροπρόθεσμα διαβρώνουν το εσωτερικό του ελαστικού, φθείροντας το και αλλοιώνοντας την δομή του. Λόγω του μέγεθος των μορίων του, το οξυγόνο διαρρέει πολύ εύκολα από τα ελαστικά μας, προκαλώντας απώλεια πίεσης (2psi/ μήνα κατά μέσο όρο), ενώ ο όγκος του μεταβάλλεται σημαντικά λόγω των θερμοκρασιών που αναπτύσσονται από την κύλιση των τροχών.
Η λύση αυτών των προβλημάτων δεν είναι άλλη από το άζωτο. Το αέριο αυτό, είναι εντελώς ακίνδυνο για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, απαντάται σε ποσοστό 78% στην ατμόσφαιρα μας και λόγω των ιδιοτήτων του, αποτελεί το καταλληλότερο αέριο για την πλήρωση των ελαστικών.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα μόρια του αζώτου είναι μεγαλύτερου μεγέθους από αυτά του οξυγόνου και κατ’ επέκταση οι διαρροές και η απώλεια πίεσης περιορίζεται σημαντικά. Παράλληλα, ο όγκος του αζώτου δεν επηρεάζεται σημαντικά λόγω της θερμοκρασίας, αυξάνοντας ελάχιστα την πίεση, ακόμα και σε θερμοκρασίες κοντά στους 100 βαθμούς Κελσίου.
Με την χρήση του αζώτου, επιτυγχάνουμε 25% μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των ελαστικών και μακροπρόθεσμα μειώνουμε την κατανάλωση, αφού οι αυξομειώσεις στην πίεση των ελαστικών περιορίζεται στο ελάχιστο.
Ήδη στο εξωτερικό πολλά είναι τα βενζινάδικα και τα συνεργεία που προσφέρουν την δυνατότητα γεμίσματος των ελαστικών με άζωτο..."
Απο τα γραφομενα μπορει να συμπερανει κανεις, πως οσον αφορα το ποδηλατο, ειναι αμελητεα η διαφορα που προκυπτει με τη χρηση αζωτου στα λαστιχα.
Πολυ μεγαλυτερη διαφορα θα προκυψει, αν "ανταλλαξει" κανεις τα επιπλεον χρηματα που συνεπαγεται το φουσκωμα με αζωτο, επενδυοντας τα σε καλυτερη ποιοτητα ελαστικων.
Ντροπή!!!





Μπούρδες ολκής από τους πληρωμένους γραφιάδες της αυτοκινητοβιομηχανίας που πρέπει να γεμίσουν σελίδες. Η βελτίωση αυτή στην διάρκεια του μέσου ελαστικού δεν έχει κανένα νόημα, γιατί το λάστιχο φθείρεται πολύ πιο γρήγορα από έξω από ότι από μέσα (25% μεγαλύτερη διάρκεια... εάν το λάστιχο δεν χρησιμοποιηθεί). Τεχνολογία εντυπωσιασμού που απευθύνεται στον γκαζόκα*λο της γειτονιάς, που θα πάει να τα σκάσει για να έχει να λέει. Τελεία.