Ξύδι! (για να φύγει η σκουριά)

8 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
kastellopower
Απών/απούσα

ένας τύπος που ασχολείται με αναπαλαιώσεις προτείνει για να φύγει η σκουριά από τα μεταλλικά και τα χρωμιωμένα μέρη του ποδηλάτου άσπρο ξύδι, αφήνουμε το αντικείμενο μέσα στο ξύδι το πολύ για 48 ώρες, ενδιάμεσα τρίβουμε με μια οδοντόβουρτσα.
για ενίσχυση όταν είναι κάτι πολύ σκουριασμένο, ένα κουταλάκι διττανθρακική σόδα ανα 1 λίτρο ξυδιού.
αν το αποτέλεσμα δεν είναι ικανοποιητικό με την μία επαναλαμβάνουμε όσο χρειάζεται με μια μέρα διαφορά κάθε φορά.
ένας άλλος τύπος γράφει στα σχόλια ότι το δοκίμασε με μηλόξυδο και δουλεύει (vinagre = milagre, ξύδι = θαύμα)
ιδού!

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
VAkt
Εικόνα VAkt
Απών/απούσα

οπότε τώρα μπορούμε να λέμε νόστιμο το ποδήλατό σου :) το παράκνες όμως με το ξύδι.....
λέω να το δοκιμάσω....λέτε να πιάσει;

lyhadj
Εικόνα lyhadj
Απών/απούσα

Αν δεν "πιάσει", το πολύ πολύ να το βάλεις σε ένα βάζο στο ράφι, δίπλα στα αγγουράκια τουρσί....

cdouvis
Απών/απούσα

τα απορρυπαντικά τα έχω σχεδόν καταργήσει. Πλακάκια μπάνιου-κουζίνας και πατώματα γίνονται λαμπίκο με το λευκό ξυδι (αραιωμένο με νερό). Μέχρι στιγμής το χρησιμοποιώ τρίβοντας με την πράσινη πλευρά του σφουγγαριού των πιάτων αλλά οι πειραματισμοι συνεχίζονται. Υπόψη όμως ότι μπορεί να ερεθίσει το δέρμα. Εγώ το παίζω ταλιμπάν και δε βάζω γάντια αλλά ίσως θα έπρεπε

τι λέει ο φίλος εκεί, σκέτο ξύδι βάζει στο ποδήλατο ή το αραιώνει με νερό?

μήπως παίζει κάνας χημικός να μας πει κάτι παραπάνω για το πόσο ασφαλή θεωρεί το συνδυασμό ξύδι-μέταλλο? Επίσης έχω την απορία τι διαφέρει το άσπρο ξύδι από το συνηθισμένο

i.alli.ellatha
Εικόνα i.alli.ellatha
Απών/απούσα

Το ξύδι περιέχει οξύ: οξικό οξύ. Ως ασθενές αυτό δρα σιγά, με κριτήριο το χρόνο. Με ξύδι καθαρίζεις τα πάντα, και το παρμπρίζ του αυτοκινήτου π.χ. (όμως να ξεπλένεις μετά γιατί προσβάλλει τα λάστιχα).

Κάνει για καθαρισμό σε μέταλλα, αρκεί να μην το αφήσεις για πολύ βέβαια και τα διαβρώσει. Κάθε χημικός καθαρισμός συνεπάγεται και κάποια φθορά, απλώς το θέμα είναι στο όριο (χρόνο).
Σε σχέση με τα κλασικά απορρυπαντικά δεν έχει τασιενεργά, οπότε δεν απολιπαίνει καλά (σύνδεση υδρόφιλων-λιπόφιλων ριζών).
Με την ευκαιρία: θέλετε ένα άψογο καθαριστικό για λερωμένα χέρια από γράσα κλπ. σε βρώμικες δουλειές; Ξέρετε εκείνη η φριχτή εικόνα των χεριών που δεν βλέπονται... Βούτυρο με μέλι: συνδυασμός υδρόφιλη-λιπόφιλης ουσίας.
Ως οξύ είναι καλό για τις μυρωδιές: π.χ. ξέπλυμα σκευών μετά από μαγείρεμα ψαριού.

Το άσπρο περιέχει λίγο περισσότερο οξύ, οπότε είναι πιο δραστικό.

ΥΣ. Σεμινάριο τέλος. Όσοι έχουν καλύτερη εφηβική μνήμη ας διορθώσουν!

panoss
Απών/απούσα

Δηλαδή το κανονικό ξύδι, κόκκινο (το έχω πάρει για καθαρισμό γενικώς, όχι για μαγείρεμα, από Σκλαβενίτη 2,5 ευρώ τα 4lt αν θυμάμαι καλά, έχω πετάξει και το μπουκάλι) κάνει όπως και το άσπρο αλλά απλώς θα πάρει περισσότερη ώρα;

EDIT: μετά από σχεδόν 3 ώρες μέσα στο ξύδι έχω να πω ότι και το κόκκινο ξύδι δουλεύει μια χαρά!!!

Δεν το περίμενα να πω την αλήθεια.

s-p3ci4L-K
Εικόνα s-p3ci4L-K
Απών/απούσα

Να προσφέρω και εγω τη γνώση μου. Για να φύγει η σκουριά τρίβουμε με Coca cola ή οτιδήποτε αλλο περιέχει φωσφορικο οξύ. Υπαρχουν καθαριστικα με φωσφορικό οξυ σε εξιδεικευμενα καταστηματα με καθαριστικα, αλλα με μια απλη coca colίτσα, κάνετε δουλίτσα

i.alli.ellatha
Εικόνα i.alli.ellatha
Απών/απούσα

s-p3ci4L-K wrote:
με μια απλη coca colίτσα, κάνετε δουλίτσα

Με μια απλή κοκακολίτσα, ξεσκίζεις την κοιλίτσα. Κανονικό ξέσκισμα. Όχι μόνο για την κοιλίτσα. (Στο νετ για σοκαριστικές λεπτομέρειες).-

contact