Χαιρετώ την κοινότητα του podilates.gr, εύχομαι καλή χρονιά σε όλους και πάντα όρθιοι…
Παλαιός ποδηλάτης, κάτοχος ενός MTB – μοντέλο 1995 (!), είχα παρατήσει το χόμπι για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και ασχολήθηκα ξανά με αυτό πρόσφατα (εδώ και 3 περίπου μήνες), αφού βέβαια πραγματοποίησα μία πλήρη συντήρηση στο υπάρχον ποδήλατο.
Ενδιαφέρομαι για την αγορά ενός νέου ποδηλάτου, το οποίο να καλύπτει πλήρως τα ακόλουθα (ήδη υφιστάμενα) δεδομένα:
- Ποδηλασία 3 – 4 φορές την εβδομάδα.
- Διαδρομές από 20 έως 50 χιλιόμετρα την φορά (εκτός πόλης).
- Τερέν κατά 90% άσφαλτος, κατά 10% καλά πατημένο χώμα και μερικά πεζοδρόμια (εντός πόλης).
- Δυνατότητα να καλυφθεί μία συνολική διαδρομή ~300 χιλιομέτρων την προσεχή άνοιξη (Χαλκίδα – Ιτέα, 2 διανυκτερεύσεις και επιστροφή Ιτέα – Χαλκίδα) με ανάλογη βέβαια προετοιμασία. Κάτι το οποίο φυσικά και θα επαναληφθεί στο απώτερο μέλλον με άλλες ανάλογες διαδρομές…
Θεωρητικά και με βάση τα άνωθεν δεδομένα, κατά την προσωπική μου άποψη, χρειάζομαι ένα ποδήλατο τύπου cyclocross (ή δρόμου ή finess, κατ’ εξαίρεση).
Το πρόβλημα είναι ότι δυστυχώς (κατόπιν ιατρικών εξετάσεων) έχω διαφραγματοκήλη. Συνεπώς η υπερβολική κλίση του σώματος (ποδήλατα τύπου: cyclocross, δρόμου, fitness) προς τα μπροστά, πιέζει το (ακόμη και άδειο) στομάχι μου και μου προκαλεί προβληματάκια.
Το ερωτήματα που τίθενται πλέον είναι:
-Την αμέσως πιο όρθια θέση οδήγησης – ποδηλασίας (εκ κατασκευής) την διαθέτει ο τύπος touring, ο τύπος trekking ή κάποιος άλλος?
- Με βάση τα προαναφερθέντα, ποιος από τους 2 τύπους (εάν είναι μόνον αυτοί) θα καλύψει καλύτερα τα υφιστάμενα δεδομένα (συχνότητα ποδηλασίας, διαδρομές, τερεν, κ.τ.λ.)?
Ευχαριστώ εκ των προτέρων…
όχι στο διάφραγμα αλλά στον αυχένα.έχω ένα τρέκινγκ και βρηκα τη λύση με ένα ρυθμιζόμενο λαιμό τιμονιού.Αλλάζει τη κλίση του τιμονιού και μετά από κάποιες αλλαγές βρήκα τι είναι ξεκούραστο για μένα.Στις μεγάλες διαδρομές αν με κουράσει η θεση οδήγησης έχω ένα κλειδί άλεν μαζί μου και αλλάζω θέση.Αυτή είναι η δικιά μου εμπειρία.ελπίζω να βοήθησα.
δοκίμασε ένα multi position τιμόνι,
κάτι σαν αυτό
http://portapedalbike.com/products-page/handlebars/dimension-trekking-ba...
Κατ’ αρχήν σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας...
Σαφώς και με την όποια “επέμβαση” στο τιμόνι μπορεί να επιτευχθεί μία διαφορετική κλίση σώματος (πιο όρθια στην προκειμένη περίπτωση).
Κατά την προσωπική μου άποψη, όμως, δεν “αξίζει” μία τέτοια επέμβαση π.χ. σε ένα ποδήλατο δρόμου, γιατί πολύ απλά θα “χάσει” πλέον αυτό για το οποίο το πληρώνεις (χαρακτήρα, “στήσιμο”, αεροδυναμική, κ.α.).
Γι αυτό ακριβώς το λόγο ρώτησα (ουσιαστικά) για τους 3 (ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλοι, τους οποίους δεν γνωρίζω καν) συγκεκριμένους τύπους:
-> Fitness – Διάβασα ότι έχει ελαφρώς πιο όρθια θέση οδήγησης, αλλά δεν ξέρω εάν ανταποκρίνεται στο τερέν που ποδηλατώ...
-> Touring – Θεωρητικά είναι η λύση, αλλά δεν έχω ούτε γνώση, ούτε εμπειρία...
-> Trekking – Έχω μία ελάχιστη εμπειρία από 4 – 5 χιλιόμετρα ενός Ideal Megisto Disk ’02, ανταποκρίθηκε στο τερέν που ποδηλατώ, αλλά δεν είναι το ποδήλατο που θα σε πάει μία διαδρομή 150χλμ σε μία μέρα! Εκτός και εάν εκτίμησα λανθασμένα…
πιστεύω οτί την απάντηση θα τη δώσεις μόνο εσύ μετά από κάποιες δοκιμές με το mtb που λες οτί έχεις συντηρήσει.Ξεκίνα λοιπόν να κάνεις διαδρομές αλλάζοντας θέσεις μέχρι να καταλάβεις που σε ενοχλεί.Το πρόβλημα σου είναι πολύ ειδικό και μόνο αν κάποιος άλλος έχει διαφραγματοκήλη μπορεί να σε βοηθήσει.είναι ρίσκο να βασιστείς στην εμπειρία κάποιου άλλου,να αγοράσεις ποδήλατο και μετά να μη σου κάνει.
Ξεκίνα με αυτό που έχεις και μέχρι να φτάσεις στο σημειο να ποδηλατείς 150 χλμ σίγουρα θα έχεις καταλάβει μόνος σου πολλά.
Υπάρχει ένα θέμα στη στάση σώματος όταν ποδηλατείς απόσταση.
Όσο πιο όρθιος τόσο πιο πολύ σε χτυπάει χαμηλά στη πλάτη. Εμένα πχ με χτύπησε παλιά στο κόκκυγα.
Πρέπει λοιπόν να βρεις μια θέση που να είναι ανάμεσα στα δύο όρια που μπορείς χωρίς θέμα να ποδηλατείς.
Το γυριστό τιμόνι μην το αποκλείεις γιατί μπορείς να το σηκώσεις να το γυρίσεις προς τα πάνω και να σου έρθει μία η άλλη. Μπορεί να μην δείχνει επιθετικό αλλά τη δουλειά του θα την κάνει, όπως εδώ http://www.downtheroad.org/imagesBBB/Book/Novara_Randonee_Touring_Bike_7...
http://bicycletouringpro.com/blog/wp-content/uploads/2009/08/brodie-tour...
Απλώς πρέπει να το στήσεις όπως θα βολεύει εσένα.
Αυτό ισχύει ότι ποδήλατο και να πάρεις.
Γι αυτό κοίτα πρώτα τι θα σε βολέψει από υλικό σκελετού, γεωμετρία και περιφερειακά και μετά ψάξε να δεις πως θα το φέρεις στη θέση που θές.
Σίγουρα ένα carbon αγωνιστικό δεν θα σου κάνει. Όλα τα άλλα φτιάχνονται.