6 Δικαιολογίες για να μην πας στη δουλειά σου με το Ποδήλατο (TI?!!)

Έξι Δικαιολογίες
για να μην πας στη δουλειά σου
με το Ποδήλατο (Tιιιιιι?!!)

Και γιατί ποτέ δεν θα σε έβγαζαν...ασπροπρόσωπο
σε ένα "Δικαστήριο"!

Εντάξει, συμφωνώ… με το δικαίωμα της άρνησής σας!… Σίγουρα η ποδηλατική μετακίνηση από την μια άκρη της πόλης στην άλλη για κάποιον αρχάριο ποδηλάτη, δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα, ΑΛΛΑ: Αν το δοκιμάσεις, σύντομα θα καταλάβεις, ότι τελικά δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φανταζόσουνα! Δοκίμασε να πας με το ποδήλατο σε κοντινούς προορισμούς και σε γνώριμα μέρη, οι καθημερινές σου μετακινήσεις δεν είναι και τόσο μακριά για να μη πας με το ποδήλατο! Ειδικά όταν ξέρεις ότι για τις πολύ μακρινές αποστάσεις, μπορείς πια να χρησιμοποιήσεις και τα μέσα σταθερής τροχιάς (τραμ, ΗΣΑΠ, μετρο, προαστιακό), τα οποία επιτρέπουν την μεταφορά του ποδηλάτου σου. Και μη ξεχνάμε: Όσο πιο πολλοί χρησιμοποιούμε
τα ποδήλατα μας για να πάμε στη δουλειά μας, τόσο πιο πολλοί θα είμαστε έξω στους δρόμους!
Μόνο έτσι μπορούν να μας πάρουν στα σοβαρά και να αλλάξουν τα πράγματα.
Λοιπόν, έχουμε και λέμε… Μύθοι και πραγματικότητα….

1. Δεν έχω χρόνο, δεν προλαβαίνω, δεν είμαι γυμνασμένος/η!

Όσο παράξενο και αν ακούγεται, το ποδήλατο είναι συνήθως το πιο γρήγορο μεταφορικό μέσο στη σύγχρονη πόλη που ασφυκτιά. Σε έρευνα που έχει γίνει στο κεντρικό Λονδίνο* ο μέσος χρόνος για περίπου 4 μίλια (6,5 klm) είναι:
• Μετρό - 30 λεπτά • Αυτοκίνητο - 40 λεπτά
• Πεζός - 90 λεπτά • Ποδήλατο - 22 λεπτά
Με το ποδήλατο γλυιτώνουμε χρόνους αναμονής (πχ. ΜΜΜ, ταξί) και δεν χρειάζεται να ψάχνουμε ώρες για θέση στάθμευσης. Το ποδήλατο μας πάει πόρτα-πόρτα! Και μη σκεφτεστε οτι ειναι δύσκολο... Τα σημερινά ποδήλατα διαθέτουν πολλές ταχύτητες, ώστε να διευκολύνεται ο ποδηλάτης όταν η διαδρομή έχει ανηφόρες. Μπορεί στην αρχή να κουραστείτε στην πρώτη ανηφόρα, σιγά σιγά όμως, επειδή το ποδήλατο είναι και γυμναστική, θα δείτε ότι το βουνό έγινε ξαφνικά λοφάκι και η ανηφόρα ισιάδα! Δεν είναι λοιπόν παράξενο, ότι στις ποδηλατουπόλεις βλέπει κανείς ποδηλάτες όλων των ηλικιών - από παιδάκια έως παππούδες και γιαγιάδες...
Αν ποδηλατείτε καθημερινά, βάζοντας έτσι την άσκηση στη ζωή σας, "χτίζετε" σιγά σιγά το σώμα και τις αντοχές σας, χωρίς να ξοδεύετε τον πολύτιμο χρόνο σας (και τα χρήματά σας φυσικά), σε γυμναστήρια.
Κι αν το κάνετε αυτό τακτικά, τότε είστε στον καλύτερο δρόμο για να είστε το επόμενο μοντελάκι!
Επίσης, σύμφωνα με έρευνες του Βρετανικού Καρδιολογικού Ινστιτούτου, ποδηλατώντας 3-4 φορές την εβδομάδα για 30 λεπτά με μέτρια ένταση, μειώνετε την περίπτωση καρδιακού επεισοδίου και παχυσαρκίας
κατά 50%!!! Άρα, κερδίζετε και μερικά χρόνια ζωής!!!_

* 3πλάσια πόλη σε μέγεθος από την Αθήνα. Πηγή: London Cycling Campaign, 2006.

2. Δεν είναι καθόλου ασφαλές…

Αυτό είναι ένα, ας πούμε, "κυκλικό" επιχείρημα! Για αρχή, κάθε πολίτης που χρησιμοποιεί το ποδήλατό του αντί του αυτοκινήτου του, βοηθά στη μείωση του συνολικού αριθμού αυτοκινήτων και γιατί όχι μηχανών, που κυκλοφορούν στην πόλη. Επίσης, ΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ κυκλοφορούν, τόσο περισσότεροι
απαίδευτοι Έλληνες οδηγοί μαθαίνουν να μας σέβονται έστω και λίγο. Συνηθίζουν την παρουσία μας στους δρόμους, μας αντιλαμβάνονται πιο εύκολα και ..ποιός ξέρει, μπορεί και εκείνοι αύριο να πάρουν τα ποδήλατά τους αντί για το αυτοκίνητο!...
Αλλά ακόμα και αν δεν έχετε χρησιμοποιήσει το ποδήλατό σας στην κίνηση, από κάπου πρέπει να ξεπεράσετε το φόβο σας και να ξεκινήσετε. Ενημερωθείτε για βασικούς κανόνες ποδηλατικής συμπεριφοράς και τι να προσέχετε.
Πάνω απ'όλα ελάτε σε επαφή με ανθρώπους σαν και εμάς που το κάνουμε καιρό, ή φίλους. Διαβάστε στο http://www.podilates.gr/xrisima οδηγίες για ποδηλάτες και μη διστάσετε να ρωτήσετε απορίες είτε στο φόρουμ είτε στις συναντήσεις των ÅsΦίλων του ΠοδηλάτουÅt κάθε Τρίτη στο Θησείο. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε! Μην το αναβάλετε. Κάντε το τώρα και εκπλαγείτε με το πόσο εύκολο είναι!!
Εννοείται, πως θα ελέγξετε και θα ελέγχετε συνέχεια την καλή κατάσταση του ποδηλάτου σας - απλά πράγματα, τα λάστιχα να είναι φουσκωμένα, να δουλεύουν καλά τα φρένα, οι ταχύτητες και να έχετε οπωσδήποτε φωτάκια μπρος, πίσω. Φορέστε ανακλαστικά ρούχα ή έστω φωτεινά χρώματα. Φυσικά δε χρειάζεται να πούμε για το κράνος και το πόσο προστατεύει το κεφάλι σε περίπτωση πτώσης -χτύπα ξύλο!!!- Και να το φοράτε σωστά! Να προσθέσουμε εδώ οτι η Αθήνα έχει πολλές γειτονιές με δρόμους ήπιας κίνησης – ιδανικούς για να
ÅsξεθαρρέψετεÅt! Βρείτε παρέα για τις βόλτες σας (βλ.”ποδηλατοβόλτες” στην αρχική σελίδα του www.podilates.gr) και σύντομα θα εξοικειωθείτε με την κίνηση των δρόμων!_

3. O καιρός δεν βοηθά… Δεν είναι καλός, κάνει κρύο,
έχει πολλή ζέστη και άλλα ....τιποτένια!

Τώρα μας κάνετε πλάκα… Στην Αθήνα αυτό είναι ανέκδοτο! Το υπέροχο μεσογειακό κλίμα μας είναι ιδανικό!
Ας πούμε απλά ότι γράφουμε αυτό το κείμενο Ιανουάριο μήνα και έξω έχει 18 βαθμούς! Δηλαδή, στο Άμστερνταμ, Κοπεγχάγη, Λονδίνο και αλλού βόρεια τι να πουν?
Το θέμα δεν είναι ο καιρός αλλά ο σωστός ρουχισμός! Η τεχνολογία έχει προχωρήσει και υπάρχουν πλεον στην αγορά κατάλληλα ποδηλατικά ρούχα σε προσιτές τιμές που προσφέρουν ότι χρειαζόμαστε, να μην ιδρώνουμε, να μη βρεχόμαστε, να μην κρυώνουμε. Ακόμα και κάποια από τα ρούχα μας που κάθονται στην ντουλάπα μπορούν να φανούν πολύ χρήσιμα με έξυπνους συνδυασμούς. Με τον κατάλληλο ρουχισμό θα ποδηλατείτε πιο πολύ και τα χρήματα που θα σώσετε από βενζίνες κτλ θα τα ευχαριστηθείτε με το παραπάνω, αφήστε που για τις κοντινές αποστάσεις 5-6 χλμ δεν χρειάζεστε και τίποτα το
ιδιαίτερο! Και στην τελική μια τόσο άσχημη βροχερή μέρα, ή με τον τρελό καύσωνα...
ΟΚ, πάρτε το λεωφορείο ή το μετρό!

4. Δεν υπάρχουν στη δουλειά ντους, ιδρώνεις, που να το κλειδώνεις
και αλλά τέτοια… Βρωμάω! (επίσης, παίζει πολύ)….

Καλά, ωραία είναι να μπορούσαμε να πλυθούμε στο ντους αλλά, συγγνώμη, είμαστε στον πλανήτη Ελλάδα και αυτό θα αργήσει (όσο πιο πολλοί πάλι, τόσο πιο πολύ πιέζονται οι αρμόδιοι ώστε να κάνουν υποδομές για το ποδήλατο). Αυτό όμως δεν είναι και τόσο απαραίτητο για τις σχετικά κοντινές αποστάσεις της Αθήνας.
Υπάρχουν τρόποι να μην είστε οι “βρωμεροί ποντικοί” του γραφείου ή του χώρου…
Δε θέλει κόπο, ΘΕΛΕΙ ΤΡΟΠΟ!
Ένα γρήγορο πρόσωπο –χμμμ–μασχάλη, πλύσιμο στην τουαλέτα, με μια πετσετούλα που μπορείτε να έχετε εκεί ή και υγρά μαντηλάκια, είναι αρκετό! Ειδικά το χειμώνα θα δείτε ότι δεν θα ιδρώνετε και τόσο. Το καλοκαιράκι, ίσως ένα μπλουζάκι που θα το αλλάζετε μόλις φτάσετε στον προορισμό σας είναι το καλύτερο.
Προσθέστε και λίγο αρωματάκι επιλογής και είστε όλοι υπέροχοι/ες!
Το που θα το κλειδώνετε είναι άκυρο ως επιχείρημα στη Αθήνα, αφού το λεγόμενο street-furniture είναι πληθωρικό! Μόνο και μόνο τόσες μπάρες, πινακίδες, τα καγκελάκια του Αβραμόπουλου (το πιο χρήσιμο, χωρίς να το ξέρει, έργο της δημαρχίας του για εμάς) είναι υπεραρκετά.
Φυσικά επενδύστε σε καλή κλειδαριά τύπου ÅsπέταλοÅt, γιατί οι κλοπές στην Αθήνα έχουν αυξηθεί πολύ. Ενημερωθείτε από το site μας για σωστούς τρόπους και μέρη κλειδώματος!!!

5. Δεν έχω χρήματα να αγοράσω ποδήλατο

Ο κανόνας λέει ότι όσο και να κοστίσει το ποδήλατο που θα πάρετε, πάντα θα το αποσβέσετε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.. Τα χρήματα που θα γλιτώσετε από τις βενζίνες και τη συντήρηση του αυτοκινήτου, τα εισιτήρια των ΜΜΜ, το ταξί κλπ είναι πολύ περισσότερα από ότι φαντάζεστε!
Αν προσθέσει κανείς και τα εξοικονομούμενα έξοδα, από το γεγονός ότι ο ποδηλάτης αρρωσταίνει λιγότερο, ε, τότε, το κέρδος είναι ανεκτίμητο!

6. Μου φαίνεται πολύπλοκο, φασαρία κτλ…

Το να περιμένεις στην στάση του λεωφορείου, να στριμώχνεσαι στο τρένο, ή να βρίσκεσαι για ώρες κολλημένος
στην κίνηση στο αμάξι, είναι πολύ πιο περίπλοκο και στενάχωρο.
Με το ποδήλατο όμως κινείσαι, έχεις άμεση επαφή με το περιβάλλον και το κυριότερο: οι αναγκαστικές
μετακινήσεις γίνονται ευχάριστες, διότι με το ποδήλατο κάθε μετακίνηση είναι σαν βόλτα!
Φεύγεις από την ένταση της δουλειάς και τα ξεχνάς όλα!
Φτάνεις στη δουλειά ξύπνιος και φορτσάτος, και πίσω στο σπίτι χαλαρωμένος
με τους διακόπτες της δουλειάς κλειστούς!
Αν δεν το δοκιμάσεις δεν θα το καταλάβεις ποτέ!...
Λίγο οργάνωση από πριν - ας πούμε της διαδρομής που θα ακολουθήσεις, μια αλλαξιά ρούχα - και σε λίγο όλα
αυτά γίνονται καθημερινότητα... Αν πείσεις και κανένα κοντινό συνάδελφο, φίλο που έστω δουλεύει εκεί κοντά
ή ακόμα και στο ίδιο μέρος, θα γίνετε bike-buddies (!) που λένε και οι αγγλοσάξονες και θα το χαίρεστε κάθε μέρα.
Θα δείτε… Και τα χρήματα που θα γλιτώσεις από εισιτήρια, βενζίνες, ταξί κτλ θα τα επενδύσεις σε καλύτερο
ποδήλατο, σχαρούλα και τσαντούλες για το δρόμο

Έτσι και αλλιώς όλα είναι στο μυαλό...
Όλα είναι απλά…
Όπως, ας πούμε, να κάνεις ποδήλατο!

field_vote: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
lyhadj
Εικόνα lyhadj
Απών/απούσα

Δείτε το pdf του φυλλαδίου όπως εκδόθηκε.

Filopodaros
Εικόνα Filopodaros
Απών/απούσα

Δύο σημεία για την ασφάλεια:

• Αν λάβουμε υπόψη και την υγεία, το ποδήλατο είναι το πιο ασφαλές μέσο. Είναι μεν πολύ πιο επικίνδυνα τα τροχαία ατυχήματα για ποδηλάτες, αλλά όσοι μετακινούνται με αυτοκίνητο είναι πιο πιθανό να πάθουν καρδιακές ή άλλες ασθένειες και να έχουν χειρότερη ποιότητα ζωής. Σκεφτείτε πόσο γυμνάζεστε κάθε μέρα και πόσο θα γυμναζόσασταν αν κάνατε τις μετακινήσεις σας με ποδήλατο.

• Το μηχανάκι/μηχανή είναι πιο επικίνδυνο από το ποδήλατο, και όμως χρησιμοποιείται πολύ στην Ελλάδα, χωρίς μάλιστα να έχει τα οφέλη που έχει το ποδήλατο για την υγεία.

Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
contact