Ποδηλατόδρομος ΕΜΠ, Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου

17 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
eftaxias
Απών/απούσα

Στην πολυτεχνειούπολη ζωγράφου φτιάχτηκε και δόθηκε σε χρήση το 2004 ο Ποδηλατόδρομος του ΕΜΠ, μια λύση ιδιαίτερα βολικοί για εμας τους φοιτητές του (δες συνημμένο αρχείο ring.jpg). Πρόκειται για έναν δρόμο που συνδιάζει και πολύ ωραία διαδρομή (η πολυτεχνειούπολη εξάλλου είναι καταπράσινη) και έχει και πρακτικό χαρακτήρα, μιας και συνδέει περιμετρικά όλες τις σχολές και τις υποδομές του ΕΜΠ (εστιατόριο, βιβλιοθήκη κλπ). Σε απόσταση ελαχίστων μέτρων ο ένας από τον άλλο έχει χώρους ξεκούρασης (μέχρι και "θέσεις παρκινγκ" για τα ποδήλατα έχει) και 2 μεγάλους χώρους-πλατείες με πολύ όμορφη θέα, δροσιά και φυσική ομορφιά!

Για τον ποδηλατόδρομο αυτό έχει ξαναγραφτεί στο site, οπότε δεν θα σταθώ στα "θετικά" του, τα οποία είναι ήδη πολλά ...αλλά θα μπορούσαν να αναδειχθούν περισσότερο!!

Η κριτική που έχω να κάνω είναι στη κατάσταση που τον έχει φέρει η έλλειψη συντήρησης με ευθύνη της πρυτανείας του ΕΜΠ! Μεγάλα κομμάτια της υπέροχης διαδρομής έχουν πλέον "κλείσει" από φυλλωσιές και κλαδιά, ενώ δύο μέρη του δρόμου (ένα κοντά στη πύλη Κατεχάκη και ένα -μεγαλύτερο- στις παλιές εστίες, ακριβώς δίπλα στο "μικρό" γήπεδο) έχουν υποχωρήσει!
Ακόμη δεν έχουν συντηρηθεί σε μεγάλο βαθμό οι χώροι ξεκούρασης και οι πλατείες! Χαρακτηριστικά είναι (1ον) οτι ενώ υπάρχει πρόβλεψη για τουλάχιστον 2 (τόσες έχω δει εγώ) βρύσες στις πλατείες δεν λειτουργεί καμία και (2ον) ενώ υπάρχει πρόβλεψη για φύτεμα αναρηχητικών φυτών και δημιουργία σκιάς στις πλατείες (είναι τοποθετιμένα και τα ξύλινα στηρίγματα), δεν έχει φυτευτεί τίποτα!
Τέλος, μικρότερης κλίμακας αμέλεια, είναι η μη τοποθέτηση των ανακλαστικών φωτών στον δρόμο που περνά από τους Τοπογράφους. Εκεί είχαν γίνει κάποια έργα, είχαν ξηλωθεί τα ανακλαστικά φωτάκια και δεν ξαναμπήκαν!
Συνολικότερα η εικόνα του δεν είναι και η καλύτερη με το οδόστρωμα να έχει μικρές ζημιές παντού, σκουπίδια και μπάζα στη μέση της διαδρομής κλπ!

Εϊναι κρίμα ένα έργο μικρό μεν, αλλά αρκετά ζωτικό για τον χώρο του Πολυτεχνείου (που έτσι κι αλλιώς ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ πήζει στη κίνηση κάθε μεσημέρι) να μην συντηρείται και να μην αποτελεί κίνητρο για ποδηλάτες και μη! Πρέπει άμεσα να συντηρηθεί και να υπάρχει μόνιμη ευθύνη συντήρησης του που να συνοδεύεται και από τακτικό κονδύλι στον προϋπολογισμό του ΕΜΠ!

Φιλικά, Κώστας

ΥΓ: Αυτό το μήνυμα ως έχει διαβιβάστηκε και στον πρύτανη και τους αντιπρυτάνεις του ΕΜΠ!

ΣυνημμένοΜέγεθος
Image icon ring.jpg0 bytes
Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
Eaglos
Εικόνα Eaglos
Απών/απούσα

Τελικά είναι ποδηλατόδρομος αυτό έ; Είχα την εντύπωση ότι ήταν μονοπάτι πεζών. Πάντως δεν μπορώ να πω ότι με βόλεψε. Είναι στενός με αποτέλεσμα να πρέπει να πηγαίνει αργά για να μην βρεθείς πάνω στα δέντρα. Εγώ προτιμώ το δρόμο ο οποίος έχει από κανένα μέχρι ελάχιστα αυτοκίνητα.

nm96027
Απών/απούσα

Υπαρχουν δυο μονοπατια: ενα τσιμεντένιο και ενα ασφαλτινο.
Το τσιμεντενιο ειναι για τους πεζους και το ασφαλτινο ειναι για τους ποδηλατες.

Το τσιμεντενιο ειανι αυτο που αντιμετωπίζει καποια προβληματα. Ο ποδηλατοδρομος ειναι ακεραιος τουλαχιστον μεχρι την Δευτερα το βραδυ που περασα, με εξαίρεση μια καθετη τομη στο υψος του εργαστηριου των Λιμενικων Εργων.

Τα ματια της γατας οντως εχουν ξηλωθει στην περιοχη της ΣΑΤΜ (τοπογραφοι) ενω ενα σημαντικο προβλημα ειναι η διακοπη του ηλεκτροφωτισμου του διαδρομου (περσυ φωτιζονταν κανονικα). Σε ορισμενα σημεια η ελλειψη φωτων το βραδυ τον κανει ιδιαιτερα επικινδυνο. Σκουπιδια δεν συναντω τακτικα.

Επισης οι πυλες του ΕΜΠ το βραδυ ολοενα και κλεινουν μια προς μια δυσκολευοντας την προσπελαση: τωρα πια χτιστηκε και η πυλη πεζων στην πυλη Ζωγράφου.

Η βρύση της πανω πλατειας, το βράδυ της Δευτερας λειτουργουσε κανονικα.

Γενικα ειναι πολυ ωραιος ποδηλατοδρομος με εναλλαγες και ωραια ευχαριστη διαδρομη!!!!

Τον συνιστω ανεπιφυλακτα.

Eaglos
Εικόνα Eaglos
Απών/απούσα

Ένα χρόνο τώρα μπαίνω από την πύλη του Ζωγράφου, κάνω αριστερά και βγαίνω από την πύλη της Κατεχάκη. Πάντα πηγαίνω από το δρόμο τον κανονικό και μερικές φορές (στο γυρισμό) μπαίνω από το στενό δρομάκι που μάλον είναι για τους πεζούς.

Τον ασφάλτινο ποδηλατόδρομο δεν τον έχω προσέξει..... Στραβός είμαι τελικα :)

nm96027
Απών/απούσα

...θα παρατηρησεις δυο παραλληλα μονοματια, στενα, πλατους 1μετρου και κατι.
Παμε και μαζι μια μερα.

Ο ασφαλτινος ποδηλατοδρομος ξεχωριζει απο τον πεζοδρομο γιατι εχει οδικες ταμπελες: στροφη δεξια, στροφη αριστερα, οριο ταχύτητας και τετοια. Μια φορα λογομαχησα με πεζο γιατι μου εβαλε τις φωνες στο στυλ "Τι δουλεια εχουν τα ποδηλατα εδω;". Του απαντησα ηρεμα δειχνοντας του την πινακιδα με το οριο ταχύτητας (5...km/h) ρωτωντας τον αν νομιζει πως αυτη απευθυνεται σε πεζους...lol...

YΓ Στο presentation αυτο (http://www.ntua.gr/temp_announce/170/parousiaseis170/files170/SYNEDRIA%2...) στην σελίδα 7 διακρίνονται αρκετα καθαρα οι δυο ξεχωριστοι διαδρομοι: ο ενας πιο ανοιχτος, ο αλλος πιο σκουρος.

Eaglos
Εικόνα Eaglos
Απών/απούσα

Αν μπορείς βάλε το λινκ σπαστό γιατί δεν το παίζει. ΤΟ έκανε paste και μου λέει ότι δεν βρέθηκε η σελίδα αυτή στο ntua...

Θα τον ψάξω πάντος την επόμενη φορα :)

nm96027
Απών/απούσα

http://www.ntua.gr/temp_announce/170/parousiaseis170/files170/SYNEDRIA%2...

Mηπως εκανες copy μαζι και τις παρενθέσεις.

Eaglos
Εικόνα Eaglos
Απών/απούσα

Μάλιστα, τώρα το είδα. Ούτε που τον είχα προσέξει, θα τον βρω την επόμενη φορά.

Ευχαριστώ :)

nm96027
Απών/απούσα

ειναι πολυ ησυχα και δροσερα. δεν εχει πεζους και γενικα κοσμο. Απλως δεν εχει φωτισμο και γενικως οι προσβασεις λιγοστευουν: οπως εγραψα και παραπανω προχθες βρηκα χτισμενη και την εισοδο για πεζους στην πυλη ζωγράφου.

Eaglos
Εικόνα Eaglos
Απών/απούσα

Τι εννοείς χτισμένη;

Συνήθως η είσοδος αυτή είναι ανοικτή το νωρίς πρωϊ για τα αμάξια και μετά κλείνει αλλά αφήνουν ένα πορτάκι ανοικτό για τους πεζούς. Από εκεί μπαίνω με το ποδήλατο.

Αυτό το πορτάκι έχτισαν;

nm96027
Απών/απούσα

Αυτο το πορτάκι για τους πεζους, το χτίσανε.

spirosta
Απών/απούσα

nm96027?

Για αιωνόβιος ναυπηγός ακούγεσαι....

Eaglos
Εικόνα Eaglos
Απών/απούσα

Και τώρα δεν περνάει κανείς; Τον ήπιαμε δηλαδή... να δω πως θα πηγαίνω τώρα δουλειά....

nm96027
Απών/απούσα

Οχι δεν ειμαι αιωνοβιος. Απλο κουσουρι απο την φοιτητικη εποχη μου.

spirosta
Απών/απούσα

Μάλιστα...
Χάρηκα λοιπόν... Εγώ είμαι ο nm03042

eftaxias
Απών/απούσα

Πέτυχα τώρα, πριν κανα δύωρο, δυο "συναδέλφους" στον ποδηλατόδρομο του Ζωγράφου και θα ήθελα να δω αν είναι και φαν του site μας! Πολύ καλύτερη η πρωϊνή διαδρομή εε? Χωρίς αυτοκίνητα και ζέστη, ότι πρέπει για να ξεκινήσει η μέρα!

airpeace79
Εικόνα airpeace79
Απών/απούσα

...............................για ένα πιλοτικό έργο,που ποτέ δεν ολοκληρώθηκε.

«Ενα σημαντικό πρώτο βήμα είναι οι σπουδαστές, οι σπουδάστριες και οι εργαζόμενοι στην Πολυτεχνειούπολη να χρησιμοποιούν ποδήλατο στις εσωτερικές τους μετακινήσεις από κτίριο σε κτίριο», μας λέει ο υπεύθυνος του προγράμματος Θάνος Βλαστός, αναπλ. καθηγητής στη Σχολή Τοπογράφων του ΕΜΠ.

«Διερευνάται η σκοπιμότητα δωρεάν διάθεσης ποδηλάτων στον χώρο της Πολυτεχνειούπολης για την εξυπηρέτηση αυτών των αναγκών. Η προστασία των ποδηλάτων από κλοπές είναι εφικτή διότι η Πολυτεχνειούπολη είναι ένας περιφραγμένος χώρος με ελεγχόμενες πύλες. Σχετικές δωρεές προς το Πολυτεχνείο διατίθενται να κάνουν ελληνικές εταιρείες κατασκευής ποδηλάτων. Με το Μετρό, τα δεδομένα ως προς την προσπέλαση της Πολυτεχνειούπολης αλλάζουν ριζικά. Το Μετρό, εξασφαλίζοντας μια αρχικά καλή κάλυψη της πόλης, είναι ελκυστικό, διότι φυσικά οι συνθήκες κυκλοφορίας στους δρόμους εξακολουθούν να είναι κακές και μάλλον επιδεινώνονται. Με το Μετρό η προσπέλαση της Πολυτεχνειούπολης είναι ταχύτατη από το κέντρο. Γραμμή μικρού λεωφορείου συνδέει την Πολυτεχνειούπολη μέσω του σταθμού Κατεχάκη με το δίκτυο του Μετρό».

Με ποδήλατο προβλέπεται ότι αυτή η σύνδεση θα γίνει ακόμη πιο ελκυστική. Εκκρεμεί η υλοποίηση του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδίου, που θα περιλαμβάνει ένα πλούσιο πλέγμα μονοπατιών, πεζοδρόμων και διαδρόμων για ποδήλατο. Οπως εκτιμούν οι αρμόδιοι, η διαδρομή θα διέρχεται από το πάρκο του Στρατού και τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου Αθηναίων. Διερευνάται η σκοπιμότητα ενοικίασης ποδηλάτων, με ανάθεση της διαχείρισης σε ιδιώτη, για τις μετακινήσεις μεταξύ της Πολυτεχνειούπολης και του σταθμού Μετρό Κατεχάκη.

α)Πλην ελάχιστων εξαιρέσεων καμία σχολή δεν έχει θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων(τα ποδήλατα δένονται στις κολώνες),δεν υπάρχουν ούτε καν στην φοιτητική εστία 

β)Τα κοινόχρηστα ποδήλατα ουδέποτε τοποθετήθηκαν.(πιθανολογείται πως όλοι οι φοιτητές έρχονται με τα ποδήλατα απο την επαρχεία,άρα δεν χρειάζονται)

γ)Η σύνδεση με τον σταθμό του μετρό είναι άπιαστο όνειρο.

δ)Σαφέστατα η μετακίνηση απο τον δρόμο είναι αρκετά πιο γρήγορη σε σχέση με τον ποδηλατόδρομο,η κίνηση ελεγχόμενη.(γιατί άραγε δεν χαράκτηκε στον δρόμο;)

ε)Ο τρόπος που σχεδιάστηκε απαιτεί κονδύλια ΚΗΠΟΥΡΟΥ για την συντήρηση του.(τυφλές στροφές αποτρέπουν την αμφίδρομη κίνηση)

στ)Καμία πρόβλεψη σύνδεσης με την πανεπιστημιούπολη.(απόσταση μικρότερη του ενός χλμ.)

ζ)Κόψιμο βλάστησης-δέντρων,ασφαλτοποίηση(Δεν βρίσκω την μελέτη για να μιλήσω τι ακριβώς θυσιάστηκε )

contact