Μαγαζιά φιλικά προς ποδηλάτες

70 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
verba
Εικόνα verba
Απών/απούσα

Τον τελευταίο 1,5 χρόνο, κυκλοφορώ πολύ στην περιοχή των Άνω Πετραλώνων. Εκεί συναντώ πολλούς ποδηλάτες. Είτε περαστικοί, είτε κάτοικοι της περιοχής. Ομολογώ είναι μία πολύ όμορφη εικόνα. Στην Πλ.Μερκούρη, υπάρχουν 2-3 καφετέριες και ένα μεζεδοπωλείο "Το Μινόρε Της Αυγής". Μετά τις βόλτες τους λοιπόν, πολλοί ποδηλάτες συχνάζουν στην Πλατεία, με αποτέλεσμα έξω από τα μαγαζιά να βλέπεις πολλά παρκαρισμένα ποδήλατα.

Ο ιδιοκτήτης του μεζεδοπωλείου, είναι ποδηλάτης και μάλιστα χρησιμοποιεί το ποδήλατο για τις καθημερινές του μετακινήσεις. Η αγάπη του για το ποδήλατο και το πλήθος των ποδηλατών που συχνάζουν στο μαγαζί του, τον ώθησαν στο να πάρει μία όμορφη και σημαντική απόφαση.

Στον εξωτερικό χώρο του μαγαζιού, θα τοποθετηθεί σύντομα, ειδική μπάρα στάθμευσης ποδηλάτων..!!!
Επίσης το μαγαζί διαθέτει stand με Free Press περιοδικά ποδηλάτου.

Ευχαριστούμε πολύ!
Κινήσεις σαν κι αυτή, ομορφαίνουν τις ζωές μας.

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
Laou Laou
Εικόνα Laou Laou
Απών/απούσα

Φουρνος στον Μαραθώνα έχει εκτός από ψωμί ειδικό χώρο με ισοτονικά,μπάρές ενέργειας,τρόμπα,λάδι λίπανσης μπάλώματα για τους αρκετούς διέρχομένους ποδηλάτες από και προς το φράγμα.

magmike
Απών/απούσα

μπράβο καλό είναι να μαθεύονται αυτά

Columbus discov...
Εικόνα Columbus discovers Cro-moly
Απών/απούσα

Πολυ καλη η κινηση του συγκεκριμενου καταστηματος!
Συγχαρητηρια!
Κι επειδη προκειται για μια πολυ καλη πρωτοβουλια, που πιθανον να βρει κι αλλους μιμητες, καλο θα ηταν να γινει σωστα.
Ετσι, θα αξιοποιηθουν περισσοτερο οι μπαρες κλειδωματος απο τους ποδηλατες, και το οφελος θα ειναι διπλο:
Και για τους ποδηλατες, και για το μαγαζι.
Στα "χρησιμα" του site, υπαρχουν οι προδιαγραφες για σωστες μπαρες κλειδωματος ποδηλατου, ωστε τα ποδηλατα να κλειδωνονται με ασφαλεια, και κυριως χωρις να υφιστανται ζημιες/φθορες:
http://www.podilates.gr/?q=node/13054

RockaRolla
Εικόνα RockaRolla
Απών/απούσα

η καταγραφή τέτοιων καταστημάτων.[είχα προτίνει παλαιότερα να καταγραφούν τα bike friendly HOTELS...για όσους θέλουν να ταξιδέψουν ποδηλατικώς, χωρίς να κουβαλάνε 150 κιλά κλειδαριές]

Θέλω βοήθεια, γιατί από μνήμη είμαι "άστα να πάνε".

- Καφετέρια προς Αγ. Θεοδώρους, μας αφήνει και βάζουμε μέσα τα ποδήλατα (έχει απέξω ντεκόρ με σχοινιά και ξύλα.... Enfragmatias και λοιπή παρέα πάνε συχνά. Βοήθεια Χρήστο...!!!).

- Γλυφάδα, ο δρόμος που ανηφορίζει προς την παιδική χαρά, μετά ακριβώς από πλατεία, έχει διάφορα ψητοπολεία και μια ιταλική πιτσαρία. Οι ιδιοκτήτες - όσες φορές πήγαμε με ποδήλατα, χωρίς κλειδαριές - μας τα φυλάνε οι ίδιοι, στο δρόμο μπροστά από την πρόσοψη του κάθε καταστήματος.
Ο "Ιταλός" μάλιστα, δηλώνει ποδηλάτης.

tkant
Εικόνα tkant
Απών/απούσα

Ωραία ιδέα.

Θέλεις να αναλάβεις να φτιάξεις ένα χάρτη στο google για παράδειγμα με μαγαζιά φιλικά προς τους ποδηλάτες από στοιχεία που θα σου δίνουμε εμείς εδώ μέσα σε αυτό το θέμα που άνοιξες;

Ένα τέτοιο παράδειγμα υπάρχει ήδη με τα ποδηλατάδικα και τα έχει φτιάξει η alepouda
Θα ήταν ωραία ιδέα να αναδείξουμε και τα μαγαζιά που είναι φιλικά προσκείμενα στους ποδηλάτες με αυτό τον τρόπο.

nautilus
Απών/απούσα

Πολυ καλη ιδεα παιδια.. θα ηταν πολυ χρησιμο να γινει καποιος χαρτης..

Αν κ δεν ανηκει στην κατηγορια "καφετερια" θα προσθεσω οτι γνωστο θερινο σινεμα στον πεζοδρομο του Θησειου επιτρεπει την εισοδο του ποδηλατου μεσα στο χωρο προβολης (μεγαλη αυλη)...

tkant
Εικόνα tkant
Απών/απούσα

.......δεν είχα στο μυαλό μου μόνο καφετέριες

lyhadj
Εικόνα lyhadj
Απών/απούσα

Ναι ναι ναι!!!! πολύ καλή ιδέα και σίγουρα "κράχτης" για να μπουν θέσεις στάθμευσης και σε άλλα μαγαζιά που θα ζηλεψουν. Ξέρω και εγώ μερικά - όταν βρω την διεύθυνση θα τα αναφέρω.
Ηταν και ο θερινός κινηματογράφος στη Φιλοθέη που είχε βάλει καμιά 20αρια ποδήλατα μέσα (οι λούμπεν ξέρουν λεπτομέρειες) και ένας θερινός στο Χαλάνδρι στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου, η Αλεξάνδρα, που το βάζεις μέσα.

to
Εικόνα to
Απών/απούσα

κινηματογράφος ζέφυρος - θερινός, θησείο, δυο ποδήλατα πήγαμε, ετοιμαζόμασταν να τα δέσουμε από έξω, και βγαίνει ο υπεύθυνος και μας λέει να τα βάλουμε μέσα. Του είπαμε μήπως ενοχλούν κλπ και λέει όχι όχι, μην σας τα κλέψουν και τέτοια. Και τα βάλαμε μέσα.

VAkt
Εικόνα VAkt
Απών/απούσα

+1 την προηγούμενη εβδομάδα στον θερινό Θησείο μας είπε να τα βάλουμε μέσα και εμάς, 2 ποδήλατα....και στον Ζέφυρο έχω πάρει τηλέφωνο και μου είπαν να πάμε με ποδήλατα και θα τα βάλουμε μέσα.

to wrote:
κινηματογράφος ζέφυρος - θερινός, θησείο, δυο ποδήλατα πήγαμε, ετοιμαζόμασταν να τα δέσουμε από έξω, και βγαίνει ο υπεύθυνος και μας λέει να τα βάλουμε μέσα. Του είπαμε μήπως ενοχλούν κλπ και λέει όχι όχι, μην σας τα κλέψουν και τέτοια. Και τα βάλαμε μέσα.

dilated_peoples
Απών/απούσα

στο Χαλάνδρι στη Θουκυδίδου (ο πεζόδρομος που είναι κάθετος στην Αγ. Παρασκευής) ανάμεσα στα δύο μπαράκια που υπάρχουν εκεί έχει αρκετές θέσεις στάθμευσης για ποδήλατα. Δεν ξέρω αν είναι του μαγαζιού ή του δήμου, μάλλον το πρώτο γιατί δεν έχω δει αλλού αντίστοιχες θέσεις στάθμευσης.

Globetrotter
Απών/απούσα

Πολύ καλή ιδέα για thread.

Καιρός είναι να δούμε και καταστήματα/μαγαζιά bike-friengly και εκπτώσεις σε όσους έρχονται με ποδηλατα

plink
Απών/απούσα

Εξαιρετική ιδέα για θέμα, και ένας χάρτης στο gmaps θα ήταν τέλεια ιδέα.

Επίσης, ίσως είναι καλή ιδέα να κάνουμε και το αντίθετο, δηλαδή καταστήματα που είναι εχθρικά στο ποδήλατο και στον άνθρωπο.

Και αρχίζω το κράξιμο με μια πρόσφατη εμπειρία. Την περασμένη Κυριακή στους κάτω Διόσκουρους στο Μοναστηράκι. Δεν φτάνει που έχουν κλείσει παράνομα φυσικά σχεδόν όλο τον πεζόδρομο αφήνοντας έναν ελάχιστο διάδρομο για τους πεζούς...έχουν τρισάθλια συμπεριφορά σε ποδηλάτες.
Καθίσαμε 3 άτομα, γύρω στις 9:30 (πριν την ώρα μεγάλης αιχμής δηλαδή) στο πιο ακριανό τραπεζάκι - για να μην ενοχλεί το ποδήλατο - είχαμε ένα ποδήλατο μαζί, δεν ήθελα να το δέσω και το άφησα δίπλα μου στον τοίχο.
Οι σερβιτόροι είχαν άθλια συμπεριφορά, αφού πρώτα πήραν παραγγελία, μας είπαν να πάρουμε από εκεί το ποδήλατο και όταν διαμαρτυρήθηκα, σχεδόν μας τραμπούκισαν.
ΜΑΥΡΟ σε τέτοια μαγαζιά!

Alejandro
Εικόνα Alejandro
Απών/απούσα

dilated_peoples wrote:
στο Χαλάνδρι στη Θουκυδίδου (ο πεζόδρομος που είναι κάθετος στην Αγ. Παρασκευής) ανάμεσα στα δύο μπαράκια που υπάρχουν εκεί έχει αρκετές θέσεις στάθμευσης για ποδήλατα. Δεν ξέρω αν είναι του μαγαζιού ή του δήμου, μάλλον το πρώτο γιατί δεν έχω δει αλλού αντίστοιχες θέσεις στάθμευσης.

Τα έχει βάλει η ομάδα του Shine, το οποίο είναι κ το στέκι μας. Έτσι...να ευλογάμε κ τα γένια μας εμείς οι Χαλανδραίοι!!!

lyhadj
Εικόνα lyhadj
Απών/απούσα

Στο Χαλάνδρι υπάρχει και το cafe "Κόκκινη Σβούρα" στην Αγίου Γεωργίου 17, στο δρόμο που είναι το Δημαρχείο. Το ποδήλατο μπορεί κανείς να το βάλει μέσα στην όμορφη αυλή του μαγαζιού και να το έχει κυριολεκτικά δίπλα του. Επίσης, φαίνεται ότι τα παιδιά που έχουν το μαγαζί έχουν σκοπό να προωθήσουν το ποδήλατο όπως μπορούν σε συνεργασία με άλλους ποδηλάτες, το HALBIKE κλπ.

tkant
Εικόνα tkant
Απών/απούσα

Ας πούμε ότι κάποιος θέλει να φτιάξει ένα τέτοιο "πίνακα" που να φαίνονται τα μαγαζιά που είναι φιλικά προσκείμενα προς το ποδήλατο.
Τι πληροφορίες θα είναι απαραίτητες για ένα τέτοιο εγχείρημα?
Ας πω μερικές και ας με συμπληρώσει όποιος θέλει.

1. Ονομασία καταστήματος
2. Είδος καταστήματος (καφέ, εστιατόριο, είδη προικός κλπ)
3. Διεύθυνση (Ποδηλάτου 32 Πεταλησιά)
4. Αριθμός θέσεων (πόσεα ποδήλατα μπορεί να φιλοξενήσει)
5. Εσωτερικό- Εξωτερικό πάρκινγκ (είναι στο δρόμο ή σε εσωτερική αυλή)
6. Υπάρχει η δυνατότητα πρόσδεσης με πέταλο στο σκελετό (Ναι Όχι)

Περιμένω παρατηρήσεις για την συμπλήρωση του καταλόγου

pantiko
Εικόνα pantiko
Απών/απούσα

Στους Άνω Διόσκουρους στην Πλάκα. Μόλις είχαμε αγοράσει τα σπαστά μας με ένα φίλο από Μοναστηράκι, αρχάριοι γενικά και ειδικότερα στο κλείδωμα ή στο που να αφήσουμε τα ποδήλατά μας. Πήγαμε για ουζάκι και ο σερβιτόρος μόνο που δεν μας έδιωξε. Δεν μας άφηνε ούτε να τα διπλώσουμε και να τα έχουμε δίπλα στο τραπεζάκι μας. Γενικότερα στην Αθήνα είμαι φρέσκος, σε επαρχιακή πόλη όμως που ζούσα, αρκετά φιλική προς το ποδήλατο, μπαρ καφετέριες ακόμα και δημόσιες υπηρεσίες (ΙΚΑ,ΔΕΗ,Δημαρχείο,Πανεπιστήμιο) όλα είχαν χώρους στάθμευσης ποδηλάτων. Νομίζω πως κάτι αντίστοιχο πρέπει να γίνει και εδώ.

lyhadj
Εικόνα lyhadj
Απών/απούσα

Δεν πρόκειται ακριβώς για μαγαζί, αλλά όλοι μας θα πάμε κάποτε σε κάτι ανάλογο...
Στο Α' Νεκροταφείο ΑΘηνών (πίσω από το Καλλιμάρμαρο) ο φιλικότατος φύλακας της εισόδου μου έχει προτείνει επανειλημμένως, να κλειδώνω το ποδήλατό μου πάνω στα κάγκελα της εισόδου και μάλιστα από την εσωτερική μεριά του χώρου καθώς μπαίνουμε (δεξιά δεξιά προς τον τοίχο)...
Τα κάγκελα αυτά που έχουν τουλάχιστον 3 μέτρα ύψος, σχηματίζουν μορφές αγγέλων και ανάλογων συμβόλων... συνθέτοντας μια πολύ όμορφη εικόνα μαζί με το ποδήλατο...

gdeli
Απών/απούσα

έχω σπαστό, αλλά από ό,τι βλέπω δεν είναι αυτονόητο ότι σε δέχονται παντού. Λοιπόν, έχουμε και λέμε:

Χαλάνδρι: σινεμά Αθηνά piscines ideal, θερινό. Επέμεναν να το πάρω μαζί μου επάνω όταν με είδαν να το κλειδώνω απ'έξω.
Καφετέρια- βιβλοπωλείο Ευριπίδη, έχει μέσα στη στοά θέσεις για ποδήλατα, απέναντι από τα τραπεζάκια.
Καφετέριες στον πεζόδρομο της Ηρακλείου, πολύς κόσμος κλειδώνει το ποδήλατό του δίπλα στην καφετέρια LIFE (κάθετος) και επειδή γνωρίζω τον ιδιοκτήτη, ετοιμάζεται να βάλει θέσεις ποδηλάτων.
Εστιατόριο Simply Burger στην Κηφισίας κοντά στην καινούρια πεζογέφυρα, με υποδέχθηκαν με το σπαστό διαμορφώνοντας και τα τραπέζια για να χωρέσει γιατί είχε κόσμο.
Μαρούσι: Village και Cosmopolis, δέχονται σπαστά τα οποία βάζουν σε ειδικό χώρο εκτός κι αν δεν έχει κόσμο η αίθουσα οπότε το παίρνεις μαζί σου.
Αθήνα: στέκι καλών τεχνών (αν θυμάμαι καλά). Νομίζω ότι εκεί θα δέχονται και κανονικά ποδήλατα στην αυλή τους.

Αν θυμηθώ και άλλα επανέρχομαι.

Anvas
Εικόνα Anvas
Απών/απούσα

Apo8iki kafe
Αττικης 5, Ραφήνα.

Τα ποδήλατα μέσα στο μαγαζί, μιας και ο ιδιοκτήτης είναι ποδηλάτης..

https://www.facebook.com/Apo8ikiCafeBar?fref=ts

Wicca
Απών/απούσα

Ω ναι ο γνωστός στο Μονατηράκι.. Τον πετύχαμε ανοιχτό στις 3.30 ανήμερα τα Χριστούγεννα, και μας προέτρεψε να αφήσουμε έξω τα ποδήλατα για να μας τα φυλάνε οι υπάλληλοι του. Εννοείται ότι κλειδώσαμε, αλλά και πάλι ακόμα και κλειδωμένα δεν θα τα άφηνα στην περιοχή, αν δεν υπήρχε άνθρωπος απέξω να τα προσέχει.

Μου είπαν ότι είμαστε ευπρόσδεκτοι και αν δεν έχουμε να κλειδώσουμε κάπου λόγο κοσμοσυρροής να τους το λέμε για να κανονίζουν κάπως να τα πάρουμε μέσα. ( αυτό όμως δεν μπορούν να το κάνουν πάντα ειδικά αν το μαγαζί είναι γεμάτο γιατί δεν έχουν και τόσο πολύ χώρο, και αυτό φυσικά είναι κατανοητό. ).

Επίσης το Φαντίκο στην Ηλιούπολη στην λεωφόρο Κύπρου. Έχει τα πάντα εκεί και σάντουιτς και καφέδες και μπύρες, χώρο να κλειδώσετε απέξω, όπου μπορείτε να επιβλέπετε τα ποδήλατα σας και αν δεν υπάρχει χώρος τα παίρνετε μαζί σας παραμάσχαλα. Αντρέας και Στέφανος θα χαρούν να σας εξυπηρετήσουν και στα προσεχώς σκέφτονται να βάλουν και δέστρες για ποδήλατα.. ( για την ώρα έχουν κάποια σιδερένια κάγκελα στο μπροστινό μέρος του μαγαζιού).

4 καταστήματα στην Ερμού, αλλά δυστυχώς δεν κράτησα ονόματα, πάντως πρόκειται για τα ρουχάδικα που βρίσκονται χαμηλά στην Ερμού κοντά στο Μοναστηράκι, ήταν προθυμότατα να με εξυπηρετήσουν όσο έκανα τα ψώνια μου κρατώντας το ποδήλατο μέσα στο μαγαζί με επίβλεψη των υπαλλήλων.

Το αυτό και στο intersport στη Θεμιστοκλέους. Γενικότερα σε τέτοια καταστήματα ρωτήστε απέξω τους υπαλλήλους για το που μπορείτε να αφήσετε το ποδήλατο. Στην intersport, επειδή εκεί απέξω δεν έχει τίποτα να κλειδώσεις, και ο Δήμος δεν τους αφήνει να εγκαταστήσουν δέστρες, μου είπαν να κλειδώσω πάνω στο κλειδωμένα μηχανάκι που είχε απέξω αραγμένο ο σεκιούριτι της επιχείρησης!! Κουφό αλλά δείχνει ότι οι περισσότεροι είναι θετικοί προς τους ποδηλάτες και καταλαβαίνουν πόσο σημαντικό είναι να έχουμε ένα μέρος να κλειδώσουμε για να κάνουμε τα ψώνια μας..
Εννοείται ότι δεν πείραξε κανείς το ποδήλατο όση ώρα ήμουν μέσα στο κατάστημα γιατί ο σεκιούριτι ήταν απέξω.. για αυτό ρωτάτε και εσείς κάθε φορά που πηγαίνετε κάπου και μάλιστα πιέστε τους να βάλουν κάποιες δέστρες, αφού αυτή η δική μας "πίεση" θα μεταφερθεί αργά η γρήγορα και σαν αίτημα στις υπηρεσίες των Δήμων, από τους ίδιους τους επιχειρηματίες, που βλέπουν τους πελάτες τους να κινούνται με ποδήλατα.

VAkt
Εικόνα VAkt
Απών/απούσα

καλημέρα Wicca και καλή χρονία...

Wicca wrote:
Ω ναι ο γνωστός στο Μονατηράκι.. Τον πετύχαμε ανοιχτό στις 3.30 ανήμερα τα Χριστούγεννα

άσχετο αλλά στον μπαιρακτάρη έχω φαει μια φορά και ήταν χάλια, δεν ξέρω αν έτυχε η μέρα, αλλά τα σουβλάκια ληταν άθλια και μας είχε βγάλει κάτι πατάτες μαύρες και κρύες που όπως και να έχει δεν της βγάζεις εκτός και αν τον άλλο τον έχεις γραμμένο στα @@ σου...βέβαια είχα κάτσε Π.Κ. (προ Κρίσης) δεν ξέρω αν έχει αλλάξει στυλ...από τότε δεν έχω ξαναπατήσει

Wicca wrote:

Μου είπαν ότι είμαστε ευπρόσδεκτοι και αν δεν έχουμε να κλειδώσουμε κάπου λόγο κοσμοσυρροής να τους το λέμε για να κανονίζουν κάπως να τα πάρουμε μέσα. ( αυτό όμως δεν μπορούν να το κάνουν πάντα ειδικά αν το μαγαζί είναι γεμάτο γιατί δεν έχουν και τόσο πολύ χώρο, και αυτό φυσικά είναι κατανοητό. ).
Κουφό αλλά δείχνει ότι οι περισσότεροι είναι θετικοί προς τους ποδηλάτες και καταλαβαίνουν πόσο σημαντικό είναι να έχουμε ένα μέρος να κλειδώσουμε για να κάνουμε τα ψώνια μας..

Πάνω σε αυτό λοιπόν που λες, πιστεύω ότι οι περισσότεροι δεν ενδιαφέρονται τόσο πολύ για εμάς όσο το να σε κερδίσουν σαν πελάτη τώρα που οι τζίροι έχουν πέσει κατακόρυφα. Πάνω σε αυτό λοιπόν, ειχα ξεκινήσει κάποια στιγμή αυτό:

http://www.podilates.gr/node/13583

αλλά δεν έτυχε να συνεχιστεί...αυτό που ήθελα τότε να πω είναι ότι τα καταστήματα - επιχειρήσεις και σταντ μέσα στο μαγαζί τους θα βάλλουν και θα κολήσουν και αυτοκόλητα BIKE FRIENDLY από έξω και τεμενέδες θα μας κάνουν πλέον αν δουν ότι μια ομάδα ανθρώπων θα τους προτιμήσουν επειδή θα πληρούν κάποιοες προυπουθέσεις...το δημόσιο έχει πεθάνει και δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξουν δραματικά προς το καλό τα πράγματα για εμας...δεν άλλαξαν τόσο καιρό πόσο μάλλον τώρα που τα ταμία έχουν στερέψει.
Ενώ ο επιχειρηματίας - καταστηματάρχης έχει άλλες βλέψεις ($$$)

aldro
Απών/απούσα

http://www.eltis.org/index.php?id=13&lang1=en&study_id=3659

   Δίκτυο καταστήματων φιλικών στο περπάτημα και την ποδηλασία σε Sebeş, Ρουμανία

 Δίκτυο καταστήματων φιλικών στο περπάτημα και την ποδηλασία σε Sebeş, Ρουμανία
Για την προετοιμασία για το κλείσιμο του κέντρου της πόλης στην κυκλοφορία μηχανοκίνητων οχημάτων,ο δήμος Sebeş μετέτρεψε τα τοπικά καταστηματάρχες σε εταίρους της, με την προώθηση ενός δικτύου καταστήματων φιλικών στην ποδηλασία και το βάδισμα .
Το δίκτυο έχει εγκαινιαστεί επίσημα μέσω της εκστρατείας
Πράσινο φως για τους πεζούς και τους ποδηλάτες.
Ιστορικό & Στόχοι

Λόγω της θέσης του στο σταυροδρόμι δύο σημαντικών εθνικών οδών,ο δήμος Sebeş έχει αναγνωριστεί ως ένα σημαντικό εμπορικό κέντρο.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, πολλές βιομηχανικές επιχειρήσεις έχουν συσταθεί στα προάστια.
Ως αποτέλεσμα της αύξησης του πλούτου, αλλά και λόγω του φόβου τροχαίων που προκλήθηκε από την συνεχή κυκλοφορία μεγάλων οχημάτων στην πόλη τους, πολλοί από τους ντόπιους σταμάτησαν το περπάτημα και την ποδηλασία.
Έτσι, παρά το ευχάριστο φυσικό περιβάλλον και το κέντρο του με πολιτιστική αξία,ο δήμος Sebeş έχει γίνει αυτοκίνητοκεντρικός. Αναγνωρίζοντας τη δραματική κατάσταση σχετικά με την αστική κινητικότητα, το 2009, οι τοπικές αρχές προώθησαν το Πολεοδομική Σχεδίου του Ιστορικού Κέντρου το οποία περιγράφει το μετασχηματισμό του κέντρου της πόλης σε μια πεζοδρομημένη ζώνη.
Ακόμη και αν ήταν συνεπής με Γενικό Σχέδιο Αστικής Ανάπλασης Sebeş και την Βιώσιμη Τοπική Αναπτυξιακή Στρατηγική, το νέο νομοθετικό έγγραφο παρελήφθη με επιφυλακτικότητα από τους τοπικούς φορείς, οι οποίοι θα προτιμούσαν περισσότερο δωρεάν θέσεις στάθμευσης ή δρόμους ταχείας κυκλοφορίας
. Το 2010, ο δήμος ενεπλάκη στο Active Travel Network (ATN) πρόγραμμα URBACT II του έργου, με στόχο την εκπαίδευση των ανθρώπων προς όφελος των ενεργών τρόπων μετακίνησης.Το "Δίκτυο Sebeş φιλικών στο περπάτημα και την ποδηλασία καταστήματων " ήταν ένα από τα κύρια μέτρα που αναπτύχθηκαν σε αυτό το πλαίσιο να υποστηρίξει την προώθηση των δράσεων ποδηλασιας & πεζοπορίας τις οποίες ευνοούσαν οι διαστάσεις της πόλης.
 
Εκτέλεση

Τον Φεβρουάριο του 2011, Sebeş δήμος και ο Σύλλογος για την αστική Μετάβασης (ATU), διοργάνωσε τις πρώτες προκαταρκτικές συζητήσεις με τους καταστηματάρχες καλούνται στη συνάντηση να ενταχθούν στην "Τοπική Ομάδα Υποστήριξης αστικής κινητικότητας " .
Αυτές ακολουθήθηκαν από μια-δυο παρουσιάσεις με παραδείγματα καλών πρακτικών και μελέτες που αποδεικνύουν τα οφέλη της συμμετοχής σε ένα δίκτυο των καταστημάτων.
Οι καταστηματάρχες είχαν την ευκαιρία να εκφραστούν και να επωφεληθούν από τις νέες διαφημιστικές λύσεις.
7 εμπορικές μονάδες έδειξαν ενδιαφέρον και άρχισε να διαπραγματεύεται με την ομάδα ATN να καθορίσει τη δομή του δικτύου.>

http://www.eltis.org/index.php?id=13&lang1=en&study_id=3651

Φιλικά προς την ποδηλασία καταλύματα" στη Φλάνδρα, Βέλγιο

Το 2004 ο οργανισμός Τουρισμού της Φλάνδρας πήρε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός σήματος ποιότητας για ποδήλατο-φιλικό κατάλυμα στην Φλάνδρα.
Πάνω από 500 επιχειρήσεις έχουν λάβει το ποδήλατο φιλική ετικέτα.
Ιστορικό & Στόχοι

Η ψυχαγωγική ποδηλασία έχει γίνει όλο και πιο δημοφιλής στη Φλάνδρα.
Το δίκτυο των μονοπατιών ποδηλασίας και των δικτύων έχει επεκταθεί με την πάροδο των ετών, αλλά ελάχιστη ή καμία προσοχή έχει δοθεί στις ανάγκες των άλλων ερασιτέχνες ποδηλάτες.Ο οργανισμός Τουρισμού της Φλάνδρας έχει αναλάβει την πρωτοβουλία να παρέχει ένα σήμα ποιότητας για ποδήλατο φιλικά ξενοδοχεία, εστιατόρια και υπαίθριες ψυχαγωγικές περιοχές.

Ο στόχος της ετικέτας είναι διττός:

  1)  Να παρέχουν στους ποδηλάτες ειδική υποδομή που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους
   2) Να δημιουργήσει ένα σήμα ποιότητας το οποίο είναι ενιαίο και αναγνωρίσιμο.

 
Εκτέλεση

Η ετικέτα έχει τη μορφή αυτοκόλλητης ετικέτας, η οποία πρέπει να τοποθετείται σε εμφανές σημείο, όπως την είσοδο ή στην υποδοχή της εγκατάστασης.
Κάθε χρόνο ένα νέο αυτοκόλλητο προβλέπεται για να επανεπιβεβαιώσουν την κατάσταση των ποδηλάτο-φιλικών καταλύματων.

Η αναγνώριση αυτή εγγυάται ότι η επιχείρηση πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
• βρίσκεται στο μέγιστο. 5 χλμ από την ποδηλατική διαδρομή / δίκτυο
• είναι το ποδήλατο κεντρικό (γνώση των διαδρομών, κλπ.)
• παρέχει δωρεάν χάρτες ποδήλατου, τουριστικές πληροφορίες, κλπ.?
• έχει αρκετό χώρο για να παρκάρουν τα ποδήλατα,
• έχει ένα σύνολο επισκευής και κουτί πρώτων βοηθειών?
• προσφέρει καταλύματα για τους ποδηλάτες για μια νύχτα.

Μετά από την απονομή της ετικέττας μπορεί να γίνουν αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις για να ελέγξετε εάν τα πρότυπα εξακολουθούν να πληρούνται.
Με βάση τα ευρήματα διορθωτικές ενέργειες μπορεί να είναι αναγκαίες.

Η ετικέτα εκδίδεται σε μπαρ και εστιατόρια σε συνεργασία με διάφορα τοπικά γραφεία τουρισμού:

http://www.eltis.org/index.php?id=13&lang1=en&study_id=3659

Network of walking and cycling friendly shops in Sebeş, Romania

Network of walking and cycling friendly shops in Sebeş, Romania
To prepare for the closure of the city centre to motorised traffic, Sebeş municipality transformed the local shopkeepers into its partners by promoting a Network of Cycling and Walking Friendly Shops. The network has been officially inaugurated through the campaign Green Light for Pedestrians & Cyclists.
Background & Objectives

Due to its position at the crossroads of two important national roads, Sebeş has always been recognised as an important trade centre. During recent decades, many industrial businesses have been established on its outskirts. As a result of increased wealth but also due to the fear of injury caused by heavy transit traffic in their city, many of the locals gave up walking and cycling. Thus, despite its pleasant natural environment and centre with cultural value, Sebeş has become a car-oriented place. Acknowledging the dramatic situation concerning urban mobility, in 2009 the local authorities promoted the Urban Plan of the Historical Centre outlining a transformation of the city centre into a pedestrianised zone. Even if it was coherent with Sebeş’ General Urban Plan and Sustainable Local Development Strategy, the new legislative document was received with reticence by the local stakeholders, who would have preferred more free parking places or fast-flowing roads. In 2010, the municipality became involved in the Active Travel Network (ATN) Urbact II project, with the aim of educating people in favour of active travel modes. Sebeş’ Network of Walking and Cycling Friendly Shops was one the main measures developed in this context to support the promotion of the walk-able and cycle-able dimensions of the city.

Implementation

In February 2011, Sebeş municipality and the Association for Urban Transition (ATU) organised the first preliminary discussions with the shopkeepers invited to join the Urban Mobility Local Support Group meeting. These were followed by a couple of presentations with examples of good practices and studies proving the benefits of being involved in a network of shops. The shopkeepers were offered the opportunity to express themselves and benefit from new advertising solutions. 7 commercial units showed an interest and began negotiating with the ATN team to define the structure of the network.>

http://www.eltis.org/index.php?id=13&lang1=en&study_id=3651

“Bicycle friendly accommodation” labelling in Flanders, Belgium

In 2004 Tourism Flanders took the initiative to set up a quality label for bicycle friendly accommodation in Flanders. More than 500 establishments have been awarded the bicycle friendly label.
Background & Objectives

Recreational cycling has become more and more popular in Flanders. The network of cycling paths and networks has been extended over the years, but little or no attention has been given to the other needs of recreational cyclists. Tourism Flanders has therefore taken the initiative to provide a quality label for bicycle friendly hotels, restaurants and outdoor recreational sites.

The objectives of the label are twofold:

to provide cyclists with a special welcome that meets their needs;
to set up a quality label which is uniform and recognisable.

Implementation

The label has the form of a sticker, which needs to be placed at a clearly visible location such as the entrance or reception of the establishment. Each year a new sticker is provided to reconfirm the status of bicycle friendly accommodation.

This recognition guarantees that the business meets the following requirements:
• is located at max. 5 km from a cycle route / network;
• is bicycle-minded (knowledge of routes etc.);
• provides free bicycle maps, tourist information etc.;
• has adequate space to park bicycles,
• has a repair set and first aid kit;
• provides accommodation to cyclists for one night.

After a label has been awarded unannounced inspections may take place to check if the standards are still being met. Based on the findings corrective actions might be necessary.

The label is issued to bars and restaurants by various local tourism offices: Tourisme Limburg, Tourisme Oost-Vlaanderen, Tourisme Vlaams-Brabant, Tourisme Provincie Antwerpen and Westtoer. Tourism Vlaanderen is responsible for the label for bicycle friendly restaurants and overnight accommodation establishments.

Royal Oak
Εικόνα Royal Oak
Απών/απούσα

See Mystic Pizza at Εμμανουήλ Μπενάκη Εξαρχείων. 10% έκπτωση σε ποδηλάτες. Το προϊόν σούπερ ντούπερ. Με υπέροχη ζύμη και υλικά. Ευγενείς μόλις με είδαν να σταματάω με το ποδήλατο στην είσοδο ήταν το πρώτο που μου είπαν. Για την έκπτωση δηλαδή. Μόνο είναι δύσκολο να σταθεί το ποδήλατο, γιατί έχουν ήδη μπλοκάρει το μικρό πεζοδρόμιο με τα λιγοστά τους τραπεζάκια και οι καλοθελητές φωνάζουν. Επίσης ο κ. Κουκάς με τα ωραία του τυριά από τυροκομεία που ο ίδιος βρίσκει και θέτει και προϋποθέσεις παραγωγής, πάντα μ’ αφήνει να παρκάρω μέσα με ό,τι ποδήλατο κι αν είμαι, ό,τι κόσμο κι αν έχει. Πατησίων και Τροίας. Το ίδιο και το Body Shop πιο πάνω στον ίδιο δρόμο. Φαντάζομαι δεν θα μπορούν να φiλοξενήσουν είκοσι σαν και μας μαζεμένους, αλλά για το φόβο των Ιουδαίων παραχωρούν ένα σύντομο πάρκινγκ μέσα στο χώρο τους για να μην λύνουμε και δένουμε πέταλα έξω...

Laou Laou
Εικόνα Laou Laou
Απών/απούσα

Στην Πάτρα,το κατάστημα παγωτα-καφετέρια Δωδώνη προσφέρει μόνο με την επίδειξη ταυτότητας ποδήλατα.
Τώρα δεν ξέρω αν πρώτα πρέπει να φας και ένα παγωτακι πρώτα ή να πιεις τον καφέ σου υποχρεωτικά αλλά σίγουρα εμένα μου άφησε καλές εντυπώσεις.
Μακάρι να το υιοθετήσουν και τα άλλα καταστήματα της εταιρείας.

Laou Laou
Εικόνα Laou Laou
Απών/απούσα

Το κατάστημα public στην Γλυφάδα με την επίδειξη της ταυτότητας και την συμπλήρωση ειδικής φόρμας παρέχει ποδήλατο για το χρονικό διάστημα της μιας ώρας δωρεάν και χωρίς την υποχρέωση κάποιας αγοράς.
Ενώ συμμετέχει και στο πρόγραμμα παροχής βασικών επισκευών εργαλείων για τους ποδηλάτες που τα χρειάζονται.

Helekin
Απών/απούσα

Περιστέρι:

Igodo στο Μπουρνάζι. Ο προηγούμενος ιδιοκτήτης είναι ποδηλάτης και μερίμνησε για μπάρα με ποδήλατα έξω από το μαγαζί του.

Rails απέναντι από το μετρό του Άγιου Αντώνη. Έχει θέσεις για δίκυκλα απ’ έξω.

* Και τα δύο παραπάνω είναι καφέ αλλά και μπαράκια το βράδυ.

Element
Απών/απούσα

Υπάρχουν στο κέντρο της Αθήνας μπαρ και καφετέριες με χώρο για ποδήλατα όπου μπορείς να πιεις τη μπύρα/καφέ σου ξέγνοιαστος χωρίς να σου βγει ξινό;
Σήμερα πέρασα έξω απ το playhouse στα Εξάρχεια και σε μια πινακίδα έγραφε ότι μπορείς να αφήσεις το ποδήλατο μέσα επιβλέποντας το οι εργαζόμενοι.

scarpedico
Εικόνα scarpedico
Απών/απούσα

πχ σε μια στοά απέναντι απο το hot hot burger στο κέντρο ,έχει και σίδερα για να το δέσεις

τ καλύτερο είναι ή να περάσεις απο μαγαζιά και να ρωτήσεις ευγενικά αφού εξηγήσεις το λόγο (κλέβουν μου το ματιάζουν κτλπ ) και την επόμενη το έχεις καβάτζα

ετσι είχα χώσει το δικό μου σε ακάλυπτο 4χ4 σε ενα μαγαζί πριν καιρό (είχε παρέα ενα ψυγείο και κάτι παρέες ).

Στο γκαζι μια μπυραρία (κάπου στι μέση του πεζόδρομου ) αφήνει να τα βάλεις μέσα (αν θυμάμαι δίπλα στις τουαλέτες )

Laou Laou
Εικόνα Laou Laou
Απών/απούσα

Cyclist welcome Hellas αυτό είναι το σηματάκι που θα αναζητούν οι τουρίστες αρχικά και αργότερα γιατί όχι και όλοι εμείς.
Αντίγράφω από το
Ελληνικό συντονιστικό κέντρο eurovelo για την Ελλάδα.
Το Cyclists Welcome Hellas,
“Ποδηλάτες Καλώς Ήλθατε”, είναι
ένα δίκτυο επιχειρήσεων που
λαμβάνει υπ’ όψη τους τις
ιδιαίτερες ανάγκες των
ποδηλατών και των τουριστών με
ποδήλατο. Βασίζεται σε ένα
σύστημα αξιολόγησης και
πιστοποίησης τουριστικών
επιχειρήσεων και τοποθεσιών που
προάγουν την βιώσιμη
κινητικότητα και εφαρμόζεται σε
όλη την Ελλάδα. Στην αρχική του
φάση αφορά επιχειρήσεις που
προσφέρουν υπηρεσίες διαμονής
και εστίασης οι οποίες μετά από
την αξιολόγησή τους λαμβάνουν
το σήμα με το χαμογελαστό
ποδήλατο. Τα κριτήρια
αξιολόγησης δημιουργήθηκαν με
βάση την έρευνα της Ευρωπαϊκής
Ομοσπονδίας Ποδηλατών (ECF) σε
ανάλογα ευρωπαϊκά συστήματα
πιστοποίησης που λειτουργούν
στην Ευρώπη από μέλη της.