Όχι ποδήλατο στο πεζοδρόμιο!

41 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
knimo
Απών/απούσα

Παιδιά, προσωπικά πιστεύω ότι δεν πρέπει να ποδηλατούμε στο πεζοδρόμιο με τη δικαιολογία ότι δεν "αισθανόμαστε καλά στο δρόμο" ή ότι "δεν φοράμε κράνος". Αν δεν αισθάνεται καλά κάποιος στο δρόμο, καλό θα ήταν να επιλέξει έναν άλλο δρόμο όπου αισθάνεται καλά. Αν δε φοράει κράνος και είναι ανασφαλής, ας πάψει να μη φοράει και ας φορέσει!

Το πεζοδρόμιο είναι πράγματι για τους πεζούς και με το να καταπατάμε τα δικαιώματά τους δεν δίνουμε καθόλου καλό μήνυμα για τις προθέσεις μας και στρέφουμε τον κόσμο εναντίον μας.
Θα θέλαμε εμείς, αν κάποια στιγμή γίνουν ποδηλατόδρομοι, να τους χρησιμοποιούν, π.χ. τα μηχανάκια, ακόμα και αν το κάνουν "με σεβασμό στον ποδηλάτη κ.λπ.";
Ή μας αρέσει που σε πεζόδρομους (π.χ. Διονυσίου Αρεοπαγίτου) μπαίνουν αυτοκίνητα;

Το ζωτικό μας χώρο πρέπει να τον διεκδικήσουμε από την άσφαλτο, όχι από το πεζοδρόμιο!

Προσωπικά μόνο σε πεζόδρομους (όπου υπάρχει το απαραίτητο φάρδος) θεωρώ αποδεκτό να κάνουμε ποδήλατο και αυτό με συνείδηση ότι ο πεζός έχει προτεραιότητα και ο ποδηλάτης "φιλοξενείται".

Επίσης, εκτός από εκνευριστικό για τους πεζούς, η οδήγηση ποδηλάτου πάνω στο πεζοδρόμιο, όπως λέει και το παρακάτω λινκ, είναι πολύ κακή ιδέα από πλευράς ασφάλειας του ποδηλάτη στα σημεία όπου -αναπόφευκτα- θα διασταυρωθεί με δρόμο.
Έχουν παρατηρηθεί πολλά ατυχήματα έτσι, και είναι γενικώς παραδεκτό ότι το να οδηγείς στο δρόμο με προσοχή είναι τελικά πιο ασφαλές από το να οδηγείς στο πεζοδρόμιο!

Τέλος, μου κάνει εντύπωση η κουβέντα γιατί σε κάποιες από τις διαδρομές που αναφέρονται (Πανεπιστημίου από Σίνα ως Σύνταγμα) υπάρχει λεωφορειολωρίδα που προσφέρει αρκετή ασφάλεια.
Γενικά θεωρώ αποδεκτό να χρησιμοποιούμε τις λεωφορειολωρίδες, με την προυπόθεση, όταν βλέπουμε από το καθρεφτάκι λεωφορείο να πλησιάζει από πίσω μας, να σταματήσουμε και να κάνουμε στο πλάι για να περάσει. Σίγουρα θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι τα 5, 20 ή 50 άτομα που μεταφέρονται με το λεωφορείο έχουν προτεραιότητα σε σχέση με τον έναν και μοναδικό ποδηλάτη και καλό θα ήταν να τους αφήσουμε να περάσουν χωρίς ο οδηγός να αναγκαστεί να κάνει ειδικό ελιγμό.

Από τη δημοσίευση αντιγράφω:
Υπόθεση ατυχήματος: Κάνεις ποδήλατο στο πεζοδρόμιο και διασχίζεις το δρόμο στη διάβαση πεζών. Ενα αυτοκίνητο στρίβει δεξιά και πέφτει πάνω σου. Τα αυτοκίνητα δεν περιμένουν να βρουν ποδήλατα στη διάβαση πεζών γι αυτό πρέπει κανείς να είναι ΠΟΛΥ προσεκτικός για να αποφύγει τη σύγκρουση. Αυτός ο τύπος ατυχήματος είναι τόσο συχνός που έχουμε χάσει το λογαριασμό όσων μας έχουν πει ότι τους χτύπησαν έτσι.

Πως να αποφύγεις τη σύγκρουση

  1. Πάρε μπροστινό φως. Αν κάνεις ποδήλατο βράδυ, πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιείς μπροστινό φως.
  2. Χαμήλωσε ταχύτητα τόσο ώστε να μπορείς να σταματήσεις εντελώς αν χρειαστεί.
  3. Η σύντομη διαδρομή από το ένα πεζοδρόμιο στο άλλο μπορεί να αποδειχθεί πολύ επικίνδυνη. Αν είσαι στο αριστερό πεζοδρόμιο, κινδυνεύεις να σε χτυπήσουν όπως δείχνει το σκίτσο. Αν είσαι στη δεξιά, κινδυνεύεις από αυτοκίνητο που έρχεται από πίσω σου και στρίβει δεξιά. Επίσης κινδυνεύεις από τα αυτοκίνητα που βγαίνουν από γκαράζ. Είναι δύσκολο να αποφύγεις τέτοιου είδους ατυχήματα.
  4. Αλλος ένας λόγος να μην κάνεις ποδήλατο στο πεζοδρόμιο είναι ότι απειλείς τους πεζούς. Το ποδήλατό σου απειλεί τους πεζούς όπως το αυτοκινητο απειλεί εσένα. Αν παρόλ αυτά κάνεις ποδήλατο στο πεζοδρόμιο, πήγαινε αργά και ΠΟΛΥ προσεκτικά, ιδίως όταν διασχίζεις δρόμους.

Kαλές βόλτες!
____________________________________________________________________________
Σχετικές συζητήσεις

Ποδήλατο και πεζοδρόμια
Ποδηλατα στα πεζοδρομια
Ποδήλατο σε πεζόδρομο
Ποδήλατο στο πεζοδρόμιο

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
Anorymous
Απών/απούσα

Εγώ σκέφτομαι... Το να απαιτεί κανείς απ' τα ποδήλατα να μην ανεβαίνουν ποτέ στο πεζοδρόμιο, δεν είναι σαν ν' απαιτεί κανείς οι πεζοί να μην πατάνε ποτέ το πόδι τους στον ποδηλατόδρομο;

Προσωπικά, αν και δεν το συνηθίζω, δεν το θεωρώ κακό το να ανέβω στο πεζοδρόμιο. Μου έχω θέσει πολύ αυστηρούς κανόνες, όμως:

  • Κάθε πεζός δικαιούται να χρησιμοποιεί το πεζοδρόμιο χωρίς να χρειάζεται να κοιτάει τριγύρω του.
  • Αφού απαιτώ απ' τ' αυτοκίνητα να αφήνουν 150cm όταν με προσπερνούν, θα απαιτήσω και γω απ' τον εαυτό μου να αφήνει 150cm οποτεδήποτε προσπερνάει πεζό.
  • Αν δεν μπορώ ν' αφήνω 150cm απόσταση απ' τον κάθε πεζό ξεχωριστά, κατεβάζω το ένα πόδι απ' το πετάλι και με σπρώχνω μ' αυτό.
  • Αν δεν υπάρχουν πεζοί σε αρκετή απόσταση, και ούτε υπάρχει περίπτωση να πεταχτεί κάποιος μπροστά μου, τότε και μόνο τότε θ' ανοίξω ταχύτητα. Αλλιώς, θα πάω με την ταχύτητα του μέσου jogger.
  • Και, το σημαντικότερο, χρησιμοποιώ την άσφαλτο οποτεδήποτε μπορώ. Στο πεζοδρόμιο θ' ανέβω, ξέρω γω, αν μπροστά μου στο στενό έχει σταματήσει κάποιος και θέλω να τον προσπεράσω, ή αν θέλω να πάω ως το φανάρι για να μπω στην κανονική κυκλοφορία, ή αν θέλω να φτάσω ένα δρόμο που αλλιώς θα χρειαζόμουν την τετραπλάσια διαδρομή.

Πιστεύω ότι, αν θέσει κανείς ως απαίτηση την απόσταση των 150cm απ' τον κάθε πεζό, η απαίτηση του "πεζοδρόμιο πλάτους τριών μέτρων και άνω" δε χρειάζεται.

maranx
Εικόνα maranx
Απών/απούσα

Ξεχνάτε το χειρότερο. Πολλοί δήμαρχοι την έχουν δει Φειδίας και διακοσμούν τα πεζοδρόμια με μαρμαράκια, τα οποία είναι κίνδυνος θάνατος για γλίστριμα και τούμπα. Εδώ αν έχουν λίγο υγρασία γλιστράς και πεζός σε αυτά τα σημεία.

Tzamilia
Απών/απούσα

"με την προυπόθεση, όταν βλέπουμε από το καθρεφτάκι λεωφορείο να πλησιάζει από πίσω μας, να σταματήσουμε και να κάνουμε στο πλάι για να περάσει."

αν σταματας καθε φορα δεν θα φτασεις ποτε στον προορισμό σου.

αν δεν ανεβαινεις στο πεζοδρόμιο πρεπει να είσαι στο λεωφορειόδρομο

ο λεωφορειόδρομος στο πλαι δεν οδηγείται γιατι δεν ειναι επιπεδος ειναι απλα μια οχθη αναμεσα στο αυλακι της υδροροης και στην.. κοίτη του ποταμού

επομενως ο συνδασμος μην ανεβαινεις στο πεζοδρόμιο και σταματα σε καθε λεωφορείο έχει ως αποτελεσμα το "καλυτερα δεσε το ποδηλατο και παρε λεωφορείο ή μετρο" αλλά και αυτό έχει με τη σειρα του το θεμα της αποπειρας κλοπης.

Μετα απο σειρα αποπειρων παραβιασης της αλυσιδας μηχανης μου και δεδομενου ότι δεν μπορω να οδηγησω στη λεωφορειολωριδα οπως λες και ουτε να ανεβω πεζοδρομιο , καταληγω στο να γινω ενας πεζος που μετακινειται με λεωφορεια και μετρο.

Και παρότι ασχετο θα το ξαναπω.. ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΥΣ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΥΣ.. ΘΕΛΩ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΥΣ!

Στο θεμα... αν δεν σε αφηνουν να οδηγησεις στο δρομο τοτε αναγκαζεσαι να ανεβεις πεζοδρομιο, με σεβασμο βεβαια παντοτε στους πεζους..

mushmouthed
Εικόνα mushmouthed
Απών/απούσα

ο knimo τα είπε όλα, κι εγώ το μόνο που θέλω να προσθέσω είναι ότι η κατάσταση με τους $#^&^%$# "ποδηλάτες-πεζοδρομίου" είναι εξίσου ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ και στη Θεσσαλονίκη...

Δεν μας φτάνουν (ως πεζοί) τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα, μηχανάκια, κολωνάκια, free-press stands, τρύπες, κακοτεχνίες, έργα, dogshit και ό,τι άλλο μπορεί να βάλει ο ανθρώπινος νους, έχουμε και τους υπερποδηλάτες (μερικοί είναι τόσο αφελείς και επικίνδυνοι που φοράνε και ΑΚΟΥΣΤΙΚΑ- έχουν μάλλον super-αισθήσεις και η ακοή τους είναι περιττή στο δρόμο!) να δυσκολεύουν ΑΚΟΜΑ περισσότερο την κυκλοφορία των πεζών στα ήδη ΣΤΕΝΑ & ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ.

ΕΛΕΟΣ, παιδιά, το ποδήλατο δεν είναι για βόλτα μέχρι την πλατεία όπως στο χωριό μου.... common sense και σεβασμός στους πεζούς please, αγανάκτησα!

Frazier
Εικόνα Frazier
Απών/απούσα

Διαφωνώ με τον παραπάνω,και θεωρώ οτι δεν είναι σωστό να χαρακτηρίζουμε τον οποιοδήποτε.Είμαι οδηγός,πεζός και ποδηλάτης και σίγουρα έχω υποπέσει και με τις τρεις ιδιότητες,ακούσια σε κάποια παραπτώματα.Πάντα όμως ζητάω συγγνώμη εφόσον έχω σφάλει.Απ' αυτό που πάσχει αυτή η άμοιρη χώρα είναι η έλλειψη παιδείας και σεβασμού.Σαν οδηγοί,ποδηλάτες,πεζοί δεν ξέρουμε τον Κ.Ο.Κ. ή τουλάχιστον δεν θέλουμε να τον ξέρουμε γιατί δεν "βολεύει".Έτσι σε συνδυασμό με την χαλλλαρή αστυνόμευση,ο τύπος με την γυαλιστερή αμαξάρα θα παρκάρει στην διάβαση των πεζών για να "πεταχτεί" μέχρι απέναντι να πάρει τσιγάρα,θα περάσει το φανάρι με "βαθύ" πορτοκαλί κινδυνεύοντας να πατήσει τους πεζούς που περνάνε την διάβαση,ο ποδηλάτης θα πηγαίνει γκαζομένος στο πεζοδρόμιο περνώντας πάνω από τους πεζούς,θα περάσει όλα τα φανάρια με κόκκινο και τέλος ο πεζός θα μπαίνει επιδεκτικά στον ποδηλατόδρομο γιατί μπορεί ή θα κάνει τζογγινκ σε αυτόν γιατί τον βολεύει.Άρα αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να σεβόμαστε τον άλλον όποια ιδιότητα κι αν έχει και να τηρούμε τον Κ.Ο.Κ.

Roul
Εικόνα Roul
Απών/απούσα

ΚΟΚ, χαλαρή αστυνόμευση...
και άλλους μπάτσους θες δηλαδή? Χωρίς μπάτσο δεν μαθαίνουμε?
Δεν μπορείς να λες ότι σε αυτή τη χώρα υπάρχει έλλειψη παιδείας και σεβασμού και μετά να λες να έχουμε ‘’χαλαρή’’ αστυνόμευση.
Τα γουρούνια μέχρι και γκλοπ είναι ικανοί να βγάλουν για να σε σταματήσουν σαν ποδηλάτη…και δεν αστειεύομαι… και όπως οι καιροί δείχνουν, η μπατσοκρατία επιβάλει και δεν σου μαθαίνει κάτι.

Αλληλεγγύη χρειαζόμαστε.

Τον ΚΟΚ να τον ''υπακούσεις'' όταν υπό το πλαίσιο του τηρούνται όλα (που προσωπικά ακόμα και τότε τον ΚΟΚ ποδηλάτου …απλά αδιαφορώ αφού δεν έχει ή θα βγει από ανθρώπους που γνωρίζουν…βλέπε όρια ταχυτήτων σε εθνικές οδούς…καθαρά ασχετοσύνη) δηλαδή οι ποδηλατοδρόμοι είναι ΑΚΡΙΒΩΣ όπως πρέπει να είναι…με πίσσα, με φανάρια, με σταντ για τα πόδια ή χέρια (στα φανάρια) με θέσεις παρκαρίσματος σε όλο το κέντρο των πόλεων, μαγαζιά, καφετέριες, εστιατόρια, σινεμά κτλ…….και όχι πρώτα ο νόμος και μετά βλέπουμε.
Να πάνε να γαμή@ουν τα νομικά τους.

Αν ένας μαλ@κα@ παρκάρει το αμάξι του στο πεζοδρόμιο δεν θα πάρω τον μπάτσο…θα πάω και θα του το πώ (με όποιο τρόπο αποφασίσω) αλλά μπάτσο δεν θα πάρω.
Δεν θα δώσω τον συνάνθρωπό μ@λ@κ@ σε μια μαριονέτα…προτιμώ να σπάσουμε τα μούτρα μας (που δεν το κάνω) παρά να πάρω τηλ.

Πεζοί ήμαστε όλοι, εν μέρει θα συμφωνήσω με Ανορυμους. Αρκετές φορές προειδοποιώ τον πεζό από πίσω και από απόσταση έτσι ώστε να μην τον τρομάξω αλλά να τον αναγκάσω να γυρίσει να με δει και να μην έχει άγχος . Αν τώρα είμαι από πίσω του, του μιλάω ή βήχω ή κάνω κάτι να με ακούσει και να γυρίσει και μετά του λέω και ένα ευχαριστώ.

Και το νου σας σε αυτό που λέει ο maranx…ειδικά αν έχει βρέξει και δεν βλέπεις τη πλάκα έχει βάλει η δημαρχάρα, που για την ομορφιά δεν σκέφτεται ουτε το ‘γέρος ή από χέσιμο ή από πέσιμο’’ (πόσους γέρους έχω σηκώσει από τον πεζόδρομο στη δουλειά μου …μία σειρά κατά μήκος του πεζόδρομου με πλάκα από …νεροτσουλήθρες πρέπει να είναι . δεν εξηγείται αλλιώς…τις κοιτάς και πέφτεις.)

vec
Απών/απούσα

Στη μελέτη του Τορόντο που ανέβασε ένας φίλος αναφέρει πώς στο 30% των ατυχημάτων μεταξύ αυτοκινήτων και ποδηλάτων, αμέσως πριν το ατύχημα το ποδήλατο κινούταν στο πεζοδρόμιο. Προφανώς στον Καναδά τα πεζοδρόμια είναι φαρδιά και τα ποδήλατα συνηθίζουν να κινούνται εκεί. Πάντως για όσους επιμένουν στα πεζοδρόμια, έξτρα προσοχή τη στιγμή που από το πεζοδρόμιο κατεβαίνετε στο δρόμο.

Roul wrote:

............
Αν ένας μαλ@κα@ παρκάρει το αμάξι του στο πεζοδρόμιο δεν θα πάρω τον μπάτσο…θα πάω και θα του το πώ (με όποιο τρόπο αποφασίσω) αλλά μπάτσο δεν θα πάρω.
............

Κορυφαία ατάκα από Al Bundy
"We don't call the cops, they call the cops on us."

Roul
Εικόνα Roul
Απών/απούσα

vec wrote:

Κορυφαία ατάκα από Al Bundy
"We don't call the cops, they call the cops on us."


Aaaaaalllll!!!!

Speedy Gonzales
Απών/απούσα

Καλημέρα σε όλους,
Αν μου επιτρέπετε, δυο λόγια: Κατ' αρχάς, για τις οδικές παραβάσεις, δεν παίρνουμε τηλέφωνο το 100, αλλά την τροχαία της περιοχής. Επομένως: παρκάρει ο συνάνθρωπος στο πεζοδρόμιο, δείχνοντας σε όλους ότι είναι γάιδαρος, ότι δεν τον ενδιαφέρει η μαμά με το καροτσάκι, ο παππούς με το πι που δεν μπορεί να περπατήσει, ο πεζός που αναγκάζεται να βγει στο δρόμο; Παίρνουμε την τροχαία. Η τροχαία έρχεται, κόβει στον συνάνθρωπο πρόστιμο, αυτός το πληρώνει, και την επόμενη φορά το σκέφτεται δύο φορές προτού ξαναπαρκάρει στο πεζοδρόμιο.

Το αυτό και όταν ο συνάνθρωπος, γράφοντάς μας όλους εκεί που δεν πιάνει μελάνι, παρκάρει στον ποδηλατόδρομο: παίρνουμε την τροχαία. Ας μην ξεχνάμε ότι ο συνάνθρωπος μπορεί να μην είναι και συνενοήσιμος, δηλαδή να μας τραβήξει κανένα μαχαίρι - μέρες που ζούμε, δε θέλει και πολύ να του γυρίσει το μάτι του συνανθρώπου, ιδίως αν έχει και προδιάθεση.

Την τροχαία την πληρώνουμε όλοι από τους φόρους μας. Το ίδιο και τα πεζοδρόμια, και τους ποδηλατόδρομους. Ο συνάνθρωπος λοιπόν καλά θα κάνει να μην μας εκμεταλλεύεται, καταπατώντας με το έτσι θέλω την κοινή μας περιουσία, που την πληρώνουμε όλοι μας ακριβά, επειδή δεν θέλει να πληρώσει πάρκινγκ, ή να πάρει το λεωφορείο. Το μόνο που του επιτρέπει να μας γράφει στα παλιά του τα παπούτσια, πέρα από τη γαϊδουριά του, είναι η ανοχή μας.

Την τροχαία, λοιπόν.

Roul
Εικόνα Roul
Απών/απούσα

. καταλάβαμε το ειρωνικό σου στυλάκι από τις 2 πρώτες επαναλήψεις.

Προφανώς και μπορείς να το κάνεις αυτό...εγω λέω να δίνεις και το απέναντι μαγαζί που δεν κόβει απόδειξη για τον καπνό που παίρνεις...ετσι θα είσαι νόμιμος και στις άλλες υπηρεσίες που πληρώνεις και δεν θα σε εκμεταλλεύεται ΑΠΟ το απλά να ζητήσεις απόδειξη.

Εγώ πάλι όσες φορές έχω μιλήσει/συζητήσει με γαϊδούρια δεν μου έχει τραβήξει κανείς το όπλο του. Τώρα, αυτή η καραμέλα ότι μέρες που ζούμε τραβάνε μαχαίρια ... κατά πόσο αληθεύει δεν ξέρω...να πλακωθείς είναι άλλο θέμα (και ποιος το θέλει)
Δεν λέω ότι δεν συμβαίνει, αλλά το ποσοστό (ΑΚΟΜΑ) είναι μικρό...και τα υπόλοιπα είναι χειραγώγηση των ΚΜΜΕ και ναι ο κόσμος έχει πολλά νεύρα στους δρόμους γιατί έχει αλλού το μυαλό του.
Ίσως πέφτω εγώ σε όχι τραμπουκοδολοφονους ή έχω τον τρόπο μου...ποιος ξέρει
Επίσης, στολή και οι 2 φοράνε...και αυτοί γράφουν όταν τους το ζητάνε όπως οι άλλοι κάνουν προσαγωγές για τον ίδιο λόγο...καμία διαφορά...όσο και να θες να υπάρχει.

Speedy Gonzales
Απών/απούσα

Καμία ειρωνία, και δεν καταλαβαίνω γιατί το ερμηνεύεις έτσι.

Ωστόσο, θα ήθελα να σε ρωτήσω κάτι: με το να συζητάς με το όποιο γαϊδούρι, κατάφερες να το αναμορφώσεις, δηλαδή να το πείσεις να μην παρκάρει στο πεζοδρόμιο, και να μην κλείνει τους ποδηλατόδρομους;

Όσο για την καραμέλα των επιθέσεων, προσωπικά δεν βλέπω τηλεόραση και δεν ξέρω τι λένε τα ΜΜΕ. Ωστόσο, είναι πια ανησυχητικά πολλές οι ιστορίες που ακούω από συγγενείς και φίλους για όπλα και μαχαίρια που τραβιούνται σε διαπληκτισμό στο δρόμο, όπως και για ξύλο που πέφτει.

Ωστόσο, ο καθένας κάνει τη δική του επιλογή για το πώς χειρίζεται τις παρανομίες που βλέπει γύρω του. Εγώ παίρνω την τροχαία :)

Roul
Εικόνα Roul
Απών/απούσα

ok sorry παρερμήνευσης. Μάλλον ήμουν και λίγο υπερβολικός (είδες τα νεύρα που λέμε)

Να φύγει απο εκεί ναι εχει φύγει...δεν ξέρω αν πήγε πιο κάτω και έκανε το ίδιο
Αλλα και με τροχαία δεν νομίζω οτι μπορείς να το ξέρεις αυτο.

Να σου πω την αλήθεια αν το τυπάκι το δω και ξαναδώ και ξαναδώ και δεν παίρνει από λόγια νομίζω θα καλέσω και εγω τροχαία...μέχρι τώρα δεν το έχω κάνει πάντως.
Για τα μαχαίρια και τα όπλα... και εγω έχω ακούσει αλλα εμένα δεν μου έχει τύχει (φαντάζομαι αν μου είχε τυχει...δεν θα τα λέγαμε τώρα ).
Ίσως επειδή δεν δίνω βάση σε μ@λακιες που γίνονται στο δρόμο ...εκτός από μία μούτζα, παναγία, βρίσιμο και γύρισμα της πλάτης χωρίς να βλέπω αντιδράσεις.

Το θέμα είναι κατά πόσο μπορείς να συγκρατηθείς. Γιατί όταν γίνει η μαλακια (γνωρίζοντας αυτά που λέμε) μπορείς να το επεξεργαστείς θολωμένος, ζεστός που είσαι από το ποδήλατο και την αδρεναλίνη να βαράει κόκκινα?

(αν και γαυγίζω...τον πούστη απέναντι που έχει βάλει την βάρκα και το αμάξι του πάνω στο πεζοδρόμιο ΕΝΩ έχει γκαράζ (μικρό) θα του φέρω μπράβους οχι μπάτσους...και ας είναι συνάνθρωπος )

ath.nasi
Εικόνα ath.nasi
Απών/απούσα

Να υπενθυμίσω ότι η ποδηλασία στο πεζοδρόμιο δεν απαγορεύεται! Ο Κ.Ο.Κ. μέχρι πρότινος τουλάχιστο, επέβαλε στα ποδήλατα να κινούνται στο πεζοδρόμιο όταν δεν υπάρχει ποδηλατόδρομος και απαγόρευε την κίνηση στον δρόμο. Προσωπικά κάποιες ελάχιστες φορές κινούμαι και εγώ στο πεζοδρόμιο, σε μεγάλες παρατεταμένες ανηφόρες όπου η ταχύτητα είναι μικρή και στον δρόμο τα αυτοκίνητα κολλάνε από πίσω σου. Κινούμαι βεβαίως ακόμα πιο αργά και έχω πάντα στο μυαλό μου ότι οι πεζοί προηγούνται. Από τη στιγμή που σέβεσαι τούς πεζούς, δεν βρίσκω κάποιο λάθος στο να κινείσαι στο πεζοδρόμιο.

to
Εικόνα to
Απών/απούσα

ath.nasi wrote:
Από τη στιγμή που σέβεσαι τούς πεζούς, δεν βρίσκω κάποιο λάθος στο να κινείσαι στο πεζοδρόμιο.

Αυτό όμως δεν το ξέρουν οι πεζοί που ξαφνικά σε αντιλαμβάνονται, άρα τελικά 'δεν τους σέβεσαι'. Επίσης, δεν μπορείς να προβλέψεις την κακιά στιγμή που θα χτυπήσεις κάποιον, είτε επειδή εσύ δεν πρόσεξες, είτε απλά επειδή αυτουνού του ήρθε να κάνει ένα σλάλομ παραδεκτό σε πεζοδρόμιο, αλλά όχι σε ποδηλατόδρομο κλπ.

Speedy Gonzales
Απών/απούσα

ath.nasi wrote:
Να υπενθυμίσω ότι η ποδηλασία στο πεζοδρόμιο δεν απαγορεύεται! Ο Κ.Ο.Κ. μέχρι πρότινος τουλάχιστο, επέβαλε στα ποδήλατα να κινούνται στο πεζοδρόμιο όταν δεν υπάρχει ποδηλατόδρομος και απαγόρευε την κίνηση στον δρόμο.

Βρήκα τον ΚΟΚ στο σάιτ της ΕΛ.ΑΣ., εδώ. Στο άρθρο 16, παρ. 2 (Θέση επί της oδoύ) λέει:

  • O oδηγός, με εξαίρεση την περίπτωση απoλύτoυ ανάγκης, υπoχρεoύται να κινείται απoκλειστικά στις καθoρισμένες, για την κατηγoρία τoυ oχήματός τoυ ειδικές oδoύς, oδoστρώματα και λωρίδες κυκλoφoρίας όπoυ υφίστανται τέτoιες. Aν δεν έχει oριστεί λωρίδα κυκλoφoρίας ή ειδική oδός γι’ αυτoύς, oι μεν oδηγoί φoρτηγών, λεωφoρείων και βραδυκίνητων και βραδυπoρoύντων γενικά oδικών oχημάτων υπoχρεoύνται, τηρoυμένων των διατάξεων τoυ άρθρoυ 17 παράγραφος 6 τoυ Kώδικα αυτoύ, να oδηγoύν αυτά στη δεξιά λωρίδα κυκλoφoρίας στις oδoύς oι oπoίες έχoυν δύo τoυλάχιστoν λωρίδες κατά κατεύθυνση, oι δε oδηγoί μoτoπoδηλάτων, πoδηλάτων και μη μηχανoκίνητων oχημάτων, καθώς και οι οδηγοί ζώων, υπoχρεoύνται να κινoύνται κατά μήκoς oποιoυδήπoτε πρoς την κατεύθυνση της κυκλoφoρίας βατoύ ερείσματoς της oδoύ, εφόσoν υπάρχει, και δεν πρoκαλείται δυσχέρεια στoυς χρησιμoπoιoύντες αυτό, άλλως πλησίoν τoυ άκρoυ δεξιoύ τoυ oδoστρώματoς.

Σύμφωνα με αυτό, αν καταλαβαίνω καλά, δηλαδή, όταν υπάρχει ποδηλατόδρομος πρέπει να κινούμαστε υποχρεωτικά σε αυτόν, και όταν δεν υπάρχει, στην άκρη του δρόμου, προς την κατεύθυνση της κυκλοφορίας. Αυτό το έρεισμα, λέει ο ΚΟΚ, είναι αυτό: Έρεισμα: H πέραν τoυ oδoστρώματoς ακραία λωρίδα της oδoύ.

Στο άρθρο 16, παράγραφος 4, ο ΚΟΚ γράφει:

  • O oδηγός δεν επιτρέπεται να κυκλoφoρεί σε oδόστρωμα πoυ πρooρίζεται για την αντίθετη πρoς την κατεύθυνσή τoυ κυκλoφoρία, καθώς και σε πλατείες, πεζόδρoμoυς, πεζoδρόμια, νησίδες ασφαλείας και διαχωριστικές νησίδες ή ειδικά ερείσματα, τα oπoία πρooρίζoνται για την κυκλoφoρία των πεζών, εκτός από περιπτώσεις απoλύτoυ ανάγκης ή όταν ειδικές ρυθμίσεις τo επιτρέπoυν.

Νομίζω δηλαδή ότι μόνο αν υπάρχει το ειδικό σήμα που επιτρέπει την κίνηση του ποδηλάτου σε πεζοδρόμια και πεζόδρομους μπορούμε να ανέβουμε.

gavos
Απών/απούσα

Roul wrote:
Αν ένας μαλ@κα@ παρκάρει το αμάξι του στο πεζοδρόμιο δεν θα πάρω τον μπάτσο…θα πάω και θα του το πώ (με όποιο τρόπο αποφασίσω) αλλά μπάτσο δεν θα πάρω.

Φίλε Roul κι εγώ δε γουστάρω μπάτσους, όμως πολύ περισσότερο δε γουστάρω να στερούμε βασικά δικαιώματα σε συμπολίτες, όπως αυτό της ελεύθερης μετακίνησης. Βγάζω φλύκταινες στις πορείες με τους ενστόλους ναι, αλλά με το σταρχιδισμό των παρκαρισμένων ΙΧήδων βγάζω περισσότερες.

Γι' αυτό λοιπόν σε ρωτώ το εξής: Με δεδομένο ότι θέλω να είμαι το κατά δύναμην αποτελεσματικός, δηλαδή την επόμενη φορά που θα κάνει μαλακία ο ΙΧης να το σκεφτεί καλύτερα, πρότεινέ μου κάποια αποδοτική και ρεαλιστική λύση πέραν αυτής της κλήσης στο 100. Πραγματικά ενδιαφέρομαι.

Νίκος

Roul
Εικόνα Roul
Απών/απούσα

έχω Νικόλα!
Αλλά νομίζω ότι όταν τους φωνάξεις γιατί ο απέναντί σου εχει πιασει όλο τ ο πεζοδρόμιο (μιλάμε για ενα στενάκι σε μία γειτονια) και του κάνουν ότι του κάνουν...θα ξαναπεράσουν να τσεκάρουν? Μάλλον θα πρέπει να τους ξανα και ξανα και ξανα φωνάξεις.
Απλά, δεν μπορώ να βγάζω φλύκταινες στις πορείες με τους ενστόλους (όπως λες) και μετά να τους φωνάζω για να διευθετίσουν το θέμα και εν μέρη να είμαι με το μέρος τους ή κάτι τέτοιο τελοςπάντων ...απλά δεν μπορώ.

Χτες που το ξανασκεφτόμουν κατέληξα ότι αν ο άλλος ειναι ζώο θα παραμείνει ζώο και ας τον αναλάβει αυτός που ειναι η δουλειά του ... αλλά και πάλι ...

Speedy Gonzales
Απών/απούσα

Αν η τροχαία έρθει, κόβει πρόστιμο. Και η τσέπη είναι κάτι που πονάει τον καθένα, ιδίως μέρες που ζούμε. Αν λοιπόν κάποιος παρκάρει στο πεζοδρόμιο, ή στον ποδηλατόδρομο, να πληρώσει μπας και συμμορφωθεί. Γιατί μη μου πείτε ότι δεν σας προκαλεί θλίψη να βλέπετε τη γιαγιά με το μπαστούνι να αναγκάζεται να βγει στο δρόμο επειδή κάποιος θεωρεί ότι το αυτοκίνητό του είναι πιο σημαντικό από το συνάνθρωπό του.

Θέλω να πω, κι εγώ από τότε που έφαγα την ογδοντάρα επειδή μπήκα με το αυτοκίνητο στο λεωφορειόδρομο, δεν ξαναμπήκα ποτέ (μόνο με το ποδήλατο ). Είναι και το πρόστιμο ένα μέσο συμμόρφωσης, στην τελική. Και όσο για την αστυνομία, καταλαβαίνω γιατί κανείς την απεχθάνεται, ωστόσο ας κάνει κι αυτή καμιά δουλειά, επιτέλους.

gavos
Απών/απούσα

Roul wrote:

Απλά, δεν μπορώ να βγάζω φλύκταινες στις πορείες με τους ενστόλους (όπως λες) και μετά να τους φωνάζω για να διευθετίσουν το θέμα και εν μέρη να είμαι με το μέρος τους ή κάτι τέτοιο τελοςπάντων ...απλά δεν μπορώ.

Χτες που το ξανασκεφτόμουν κατέληξα ότι αν ο άλλος ειναι ζώο θα παραμείνει ζώο και ας τον αναλάβει αυτός που ειναι η δουλειά του ... αλλά και πάλι ...


Roul εξ ορισμού δεν είσαι με το μέρος τους. Όταν χρειάζεται να τους καλέσεις για να γράψουν πρόστιμο σε αντικοινωνικούς ΙΧήδες που ξερνάνε τα κουτιά τους σε ράμπες, γωνίες και στάσεις, τότε εκ των πραγμάτων ξέρεις ότι δεν είσαι μαζί τους. Αν ήσουν, δε θα καλούσουνα να παίξεις αυτό το ρόλο, θα τον είχε παίξει η πολιτεία για σένα.

Επίσης σε αυτό που λες ότι ένας που είναι ζώο-ζώο θα μείνει, εκτός του ότι είναι μηδενιστικό και αποθαρρυντικό για την όποια δράση (σου είπα θέλω αποτέλεσμα), διαφωνώ ότι ισχύει. Υποτίθεται ότι ο άνθρωπος παιδεύεται και μαθαίνει, εγώ το πιστεύω. Θα μου πεις με πρόστιμο; Θα σου πω ναι δεν είναι το ιδανικό. Δείξτο μου εσύ! Στέρεψα από ιδέες! Αλλά μη μου πεις "μα μου", πες μου "αυτό αυτό κι αυτό". Δε σ' αφήνω ήσυχο αλλιώς!

ΕΙΜΑΙ ΑΡΤΙΜΕΛΗΣ ΚΑΙ ΔΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΗΣΩ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΟ ΚΟΜΑΝΤΟ ΔΙΑΟΛΕ.

Roul
Εικόνα Roul
Απών/απούσα

με σου λέεεωωωωω!!!!

Δεν σου μιλάω ρε παιδί μου, ωχουουου!

Θα σου πω λοιπόν, ότι νομίζω πλέον και βάση της κατάστασης σοκ που βρισκόμαστε (βάση αυτών που λένε οι ψυχολόγοι )...τίποτα μη σοβαρό (όπως υποκειμενικά εκτιμάται) αλλά που χρήζει αλλαγής για βελτίωση δεν φτάνει σε θετικό αποτέλεσμα γιατί πολύ απλά δεν επεξεργάζεται ο εγκέφαλος αυτά που πρέπει ή δεν δίνει βάση σε κάποια πράγματα, όπως το βασικότερο ΟΛΩΝ την Αλληλεγγύη...

Για να βάλεις κάποιον να καταλάβει γιατί ΔΕΝ πρέπει να παρκάρει πρέπει να του περάσεις μέσα στο κεφάλι του τι σκατά σημαίνει αυτή η λέξη...είμαι ΣΙΓΟΥΡΟΣ και πεπεισμένος ότι το πρόστιμο δεν σε κάνει να καταλάβεις τίποτα.
Είναι κάτι σαν τα σωφρονιστικά μας ιδρύματα...που δεν είναι αυτό που λένε, ή είναι κάτι σαν αυτό που λέμε να σε σέβεται ή να σε φοβάται? Εσένα απώτερος σκοπός ποιος είναι?? Νομίζω να σε σέβεται.

Εσύ ρε παιδί μου στην θεία στον φούρνο που δεν σου κόβει απόδειξη τι κάνεις???

¨όταν λοιπόν πάς στο ΖΩΟ, χοντρό με μουστάκι και Mercedes E 200, 60 αρη…τι περιμένεις να καταλάβει ? Θα αλλάξει ή θα παραμείνει ένας ελληνάρας από αυτούς που αδειάζουν το τασάκι στο δρόμο περιμένοντας το πράσινο να ανάψει?

Αν και ολοκληρωτικός, θα έλεγα ότι κατά βάση κάποια θεμελιώδη πράγματα όπως η συνείδηση, δεν αλλάζουν εύκολα και ειδικά σε περιόδους αυξημένου στρεςς, ιλιγγιωδών ταχυτήτων ζωής και αλλαγών σε θέματα επιβίωσης. Και αυτό επειδή δίνουμε άλλες προτεραιότητες.

ΟΚ λοιπόν, κάποια Ζώα γίνονται άνθρωποι, ακόμα και εσύ και εγώ κάποια στιγμή έχουμε κάνει, θα κάνουμε μία μαλακία που δεν την είχαμε αναλύσει στο κεφάλι μας …αλλά μάθαμε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, τις περισσοτερες φορές νομίζω όταν κάτσαμε και σκεφτήκαμε.

Δεν σου έχω λύση σταμάτα να με ρωτάς...αλλά αυτό δεν σημαίνει οτι τα ημίμετρα είναι λύση.
Την αλληλεγγύη πως την δίνεις να την κατανοήσουν…ίσως από όταν είσαι μικρός…
Μπορεί να του πετάξεις μια μολότωφ μικρή και ίσως καταλάβει :P :P :P

(έφυγα τώρα όμως, από Δευτέρα πάλι cya αρτιμελή commando :P)

baboulas
Εικόνα baboulas
Απών/απούσα

Σύμφωνα με τα αποσπάσματα του κοκ που παρέθεσε ο φίλος παραπάνω καθώς και με όσα έχω διαβάσει αλλά δεν τα έχω να τα παραθέσω, το ποδήλατο εφόσον υπάρχει ποδηλατόδρομος είναι υποχρεωμένο να κινείται σε αυτόν και πουθενά αλλού και όταν δεν υπάρχει ποδηλατόδρομος πρέπει να κινείται στο οδόστρωμα όσο δεξιά του το επιτρέπει η κατάσταση του οδοστρώματος δηλ αν έχει λακκούβες δεξιά μπορείς να πηγαίνεις και στην αριστερή λωρίδα. Τώρα για το θέμα της τροχαίας, εμείς δεν είμαστε υποχρεωμένοι να επιβάλουμε το νόμο ούτε να πάρουμε τη θέση της αστυνομίας πρώτον γιατί τα κριτήρια μας είναι υποκειμενικά και δεύτερον υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι που δεν επιτρέπουν σε κάποιους να λειτουργήσουν έτσι είτε επειδή είναι παιδιά είτε γυναίκες είτε ένα σορό άλλα, επίσης πόσοι από τους ποδηλάτες έχουν συμμορφωθεί στις διατάξεις του κοκ που λένε ότι το ποδήλατο πρέπει να έχει κουδούνι ,φως μπρος πίσω, ανακλαστήρες. Μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει σημαντικός πολιτισμός που να μην έχει στηριχτεί στο φόβο της τιμωρίας, ακόμα και οι σκανδιναβοί που τόσο θαυμάζουμε για την ποδηλατική τους παιδεία όταν έρχονται εδώ παρκάρουν στα πεζοδρόμια, το ανθρώπινο είδος είναι πολύ ανώριμο ακόμα για να στηριχθεί στην αποτελεσματικότητα της εκπαίδευσης.

φιλικά.

Odysseus.mou
Απών/απούσα

Eγώ πιστεύω πως στα φαρδιά πεζοδρόμια με χαμηλή ταχύτητα και τέρμα δεξιά δεν υπάρχει πρόβλημα με τους πεζούς. Είμαι υπέρ σε κάθε περίπτωση για την χρήση πεζοδρομίου. Θεωρώ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ πως εκεί που τελιώνει το πεζοδρόμιο και σενεχίζει π.χ με διάβαση πεζών ΣΤΑΜΑΤΑΣ-ΕΛΕΓΧΕΙΣ και τότε μόνο συνεχίζεις. Μόνο όπου το πεζοδρόμιο είναι στενό (σε μικρότερους δρόμους) τότε πηγαίνω από δρόμο,εκτός κι΄αν είναι κεντρικός οπότε επιλέγω παράπλευρα μικρότερα δρομάκια (στις γειτονιές υπάρχουν πολλά)...

leonine
Απών/απούσα

και εγω με την σειρα μου δεν θεωρω λαθος να οδηγεις σε πεζοδρομιο με την προυποθεση πως θυμασαι οτι ο πεζος εχει προτεραιοτητα κ φυσικα ειναι αρκετα μεγαλο το πεζοδρομιο για ποδηλασια. εγω κατα βαση παω απο τους δρομους παρολα αυτα γιατι ξερω πως αυτο ειναι το σωστο. το κακο ειναι πως ο πεζος δεν με σεβεται ποτε. εδω στην θεσσαλονικη οι πεζοι περπατανε στον ποδηλατοδρομο κ αναγκαζομαι καθε λιγο κ λιγακι να σταματαω.κατι που με κουραζει κ με εκνευριζει παραλληλα.

επισης θεωρω αυτονοητο κ λογικο πως καλεις την τροχαια αν καποιος σε ενοχλει κ παραβιαζει τα δικαιωματα σου. θα αναφερω πως προχθες παραλιγο να με πατησει αυτοκινητο ενω ημουν πεζος για να ΤΡΙΠΛΟπαρκαρη.. κ αφου του εκανα παρατηρηση,κατεβηκε με τον φιλο του κατω για τσαμπουκα.. κ φυσικα ειδε το ματι μου που γυαλιζε κ την εκανε αλλα εαν ημουν γυναικα η παιδακι?

to
Εικόνα to
Απών/απούσα

Το να λέμε ότι ο πεζός δεν σε σέβεται εκτός πεζοδρομίου είναι ολίγον τι λάθος. Ο πεζός είναι εξοβελισμένος από τους δρόμους και τα πεζοδρόμια, όπως υπαγορεύει το φυσικό του δικαίωμα στην μετακίνηση, από αυτοκίνητα και λοιπά τροχοφόρα.

Στην πραγματικότητα, εμείς πρέπει να σεβόμαστε τους πεζούς και να έχουμε για αυτούς τον νου μας σε καθε στιγμή που ποδηλατούμε στους δρόμους - όπως τον έχουμε για τα αυτοκίνητα, τα μηχανάκια, και τα υπόλοιπα μηχανοκίνητα για να μην μας σκοτώσουν.

Απλά τα πεζοδρόμια είναι ένας κακοφτιαγμένος διάδρομος στριμώγματος αποκλειστικά για τους πεζούς...

leonine
Απών/απούσα

εχεις δει την παραλια θεσσαλονικης? εχει παχος 10-15μ. απο αυτα τα 2μ τα παιρνει ο ποδηλατοδρομος. κ φυσικα ο κοσμος παει κ περπαταει εκει πανω..
ειμαστε γαιδουρια με οχημα η οχι. ελληναρες..

Petaliaris
Εικόνα Petaliaris
Απών/απούσα

προτείνω : ανθρώπινη,ποδηλατική,κλαδευτική,σκαπτική τιτάνια προσπάθεια,να βουλώσουμε,κλαδέψουμε,ισιώσουμε ....έστω το ελάχιστο μέρος που μας αναλογεί στη δεξιά λωρίδα.
Ή μήπως να το αναλάβουν οι ...Δήμοι ;! Dimosii ipalili yparhun !

Visualizer
Απών/απούσα

Αμα υπηρχαν οι καταλληλες υποδομες για το ποδηλατο..ναι δεν θα επρεπε να ποδηλατουμε στο πεζοδρομιο αλλα εφοσον δεν υπαρχουν δεν το θεωρω λαθος εφοσον γινεται με το σκεπτικο οτι ο πεζος εχει παντα προτεραιοτητα και οι κινησεις του μπορει να ειναι απροβλεπτες για αυτο θελει πολυ προσοχη.

iDEALisths
Εικόνα iDEALisths
Απών/απούσα

leonine wrote:
εχεις δει την παραλια θεσσαλονικης? εχει παχος 10-15μ. απο αυτα τα 2μ τα παιρνει ο ποδηλατοδρομος. κ φυσικα ο κοσμος παει κ περπαταει εκει πανω..
ειμαστε γαιδουρια με οχημα η οχι. ελληναρες..

εχω δει κ Βαλκανιους τουριστες τα σαβ/κα να κλεινουν το ποδηλατοδρομο μας,
αναλογα τωρα με την ηλικια εισπρατεις χαμογελο ή αγριαδα.

Μπορει κανεις να ποδηλατισει πανω στο πεζοδρομιο στα σημεια που γινονται εμφραγματικα τα εργα του μετρο? επιτρεπεται?

Geraki
Απών/απούσα

Τα ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ είναι για τους ΠΕΖΟΥΣ.

Όταν κινούμαι πεζός, είτε βγαίνω βόλτα με τα παιδιά είτε πάω για ψώνια, με ενοχλούν αφάνταστα όλα αυτά τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα/μηχανάκια που βρίσκονται πάνω στα πεζοδρόμια.
Αυτά όμως είναι παρκαρισμένα, ακίνητα, και παρόλο που είναι ενοχλητικά είναι λιγότερο επικίνδυνα από ένα ποδήλατο που κινείται στο πεζοδρόμιο.

Ιάσονας
Εικόνα Ιάσονας
Απών/απούσα

Geraki wrote:
Τα ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ είναι για τους ΠΕΖΟΥΣ.

Όταν κινούμαι πεζός, είτε βγαίνω βόλτα με τα παιδιά είτε πάω για ψώνια, με ενοχλούν αφάνταστα όλα αυτά τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα/μηχανάκια που βρίσκονται πάνω στα πεζοδρόμια.
Αυτά όμως είναι παρκαρισμένα, ακίνητα, και παρόλο που είναι ενοχλητικά είναι λιγότερο επικίνδυνα από ένα ποδήλατο που κινείται στο πεζοδρόμιο.

Streetpanthers