Pavlos K. (Φίλοι κλασικού ποδηλάτου)

8 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
Pavlos K.
Εικόνα Pavlos K.
Απών/απούσα

Κατηγορία: Sports
Εταιρεία: Sun Worksop
Μοντέλο: Sun Mist
Έτος Κατασκευής: 1966

Περιγραφή

Κέντρο Εμπρος: Sturmey Archer DYNOHUB (1964)
Κέντρο Πίσω: Sturmey Archer FM 4-Speed (1961)
Στεφάνια: Dunlop 26x1 1/4
Λάστιχα: Shinko Golden Boy (Gumwall)
Φρένα/Μανέτες: Weinmann Type 810(R) / Type 730(F)
Πετάλια: Raleigh
Σέλα: Μαύρη δερμάτινη Brooks
Φώτα: Sturmey Archer
Κουδουνάκι: Adie
Φτερά: Bluemels Sprint Veloce Made in England
Χρώμα/αυτοκόλλητα: αυθεντικό ρετουσαρισμένο και αυθεντικά αυτοκόλλητα

Για σχόλια εδώ.

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
Pavlos K.
Εικόνα Pavlos K.
Απών/απούσα

Το ποδηλατάκι αυτό αποτελεί την πρώτη μου προσπάθεια μιας ολικής αναπαλαίωσης. Πρόκειται για ένα αναδιπλούμενο ποδήλατο της Αυστριακής εταιρίας Puch και χρονολογείται περί το τέλος της δεκαετίας του 1970. Βρέθηκε σε σχετικά υποφερτή κατάσταση χωρίς ανεπανόρθωτες φθορές από τη σκουριά και έτσι χρειάστηκε ολοκληρωτική αποσυναρμολόγηση, καθάρισμα, τρίψιμο, βάψιμο και επανασυναρμολόγηση.

Όλα τα ανταλλακτικά και τα αξεσουάρ του είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά που το απάρτιζαν όταν παραγόταν, με εξαίρεση το δυναμό, τα λάστιχα και το ελεύθερο, τα οποία δεν επιδέχονταν επιδιόρθωση.

Ομολογώ πως δεν περίμενα να είναι τέτοιο το αποτέλεσμα όταν το είχα πρωτοπάρει στην κατοχή μου, διότι δεν είχα την εμπειρία και την πείρα να προβλέψω την τωρινή του κατάσταση. Από την άλλη βέβαια, προφανώς δεν μπορώ να είμαι αντικειμενικός λέγοντας κάτι τέτοιο. Η περηφάνια όμως που ένιωσα όταν το είδα έτοιμο να γυαλίζει, αλλά κυρίως όταν βόλταρα στη γειτονιά για πρώτη φορά δεν περιγράφεται... και να είχα βέβαια λόγια, θα τα κρατούσα για μένα, ούτως ώστε να παροτρύνω κάποιον να το επιχειρήσει και να βρει κι εκείνος ύστερα τις αποκλειστικά δικές του λέξεις...

Κατηγορία: Αναδιπλούμενο
Εταιρία: Puch
Μοντέλο: Pic-Nic
Έτος κατασκευής: 1975-1980

Περιγραφή:

Φρένα/μανέτες: Weinmann Type 1020 Εμπρός - Weinmann Type 1080 Πίσω
Στεφάνια: Puch 20x 1.75
Kέντρα: Αγνώστων στοιχείων
Δισκοβραχίωνας: Αγνώστων στοιχείων 44Τ
Σέλα: Αγνώστων στοιχείων
Εμπρόσθιο Φανάρι: CEV - Made in Italy
Oπίσθιο Φανάρι: ULO
Σχάρα: ESGE Made in W. Germany
Φτερά/Προστατευτικό αλυσίδας: Puch
Πετάλια: Union
Κουδουνάκι: Puch

Χρώμα: Προσωπική επιλογή, όχι αυθεντικό
Αυτοκόλλητα: Αυθεντικά

Ευχαριστώ θερμά τα μέλη της ομάδας "Φίλοι Κλασικού Ποδηλάτου" για τις γνώσεις και την υπομονή που απλόχερα προσέφεραν, περισσότερο όμως για την έμπνευση που μου έδωσαν μέσω της προσωπικής τους δουλειάς.

Φωτογραφίες:

Για σχόλια εδώ.

Pavlos K.
Εικόνα Pavlos K.
Απών/απούσα

Καλησπέρα, αυτό το φτωχό πλην τίμιο ποδηλατάκι της Τσεχοσλοβάκικης ESKA βρέθηκε στην αυλή ενός γείτονα παρατημένο κάτω από ένα ιδιοκατασκευασμένο στέγαστρο περίπου ίδιας ηλικίας. Η ποιότητα κατασκευής του είναι αξιοπρόσεκτη, δεδομένης της καταγωγής του και του τότε πολύ δυνατού ανταγωνισμού κυρίως από την Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία... Όπως μαρτυρούν διάφορα πάνω του, χρονολογείται στο 1979. Είχε όλα τα αξεσουάρ πάνω του, όπως και τα αυτοκόλλητά του. Η κατάστασή του ήταν αρκετά υποφερτή και δε χρειάστηκαν ριζικές αλλαγές για να έρθει στη σημερινή κατάσταση. (Αξιοσημείωτο είναι δε, πως η μια σαμπρέλα Barum φουσκώνει ακόμα χωρίς να χάνει αέρα!) Ο σκελετός γδύθηκε, καθαρίστηκε, τρίφτηκε και βάφτηκε σε ένα χρώμα λίγο διαφορετικό από το αυθεντικό του. Όλα τα υπόλοιπα με πολλή υπομονή, πολύ τρίψιμο και αρκετή αλοιφή γυαλίσματος έλαμψαν! Όλα φτιάχτηκαν με βάση την όψη του όπως παραγόταν 33 χρόνια πίσω. Αυτά που αντικατέστησα λόγω ανεπανόρθωτης φθοράς, ήταν τα λάστιχα, την αλυσίδα, τις ντίζες με τα μακαρόνια, τα τακάκια και την καλωδίωση των φώτων!

Αυτό το ποδηλατάκι θα δοθεί (όπως και το Puch) σε αγαπημένo μου πρόσωπo και έτσι εξηγείται και το αυτοκόλλητο του οριζόντιου με το οποίο προσπάθησα να κάνω ένα λογοπαίγνιο!

Κατηγορία: Αναδιπλούμενο
Εταιρία: ESKA
Μοντέλο: -
Έτος κατασκευής: 1979

Περιγραφή:

Φρένα/μανέτες: Favorit
Στεφάνια: Favorit
Kέντρα: Velo (Made in Czechoslovakia)
Δισκοβραχίωνας: 44Τ
Ελεύθερο: Velo (Made in Czechoslovakia) 18T
Σέλα: Iταλική
Εμπρόσθιο Φανάρι: FER
Oπίσθιο Φανάρι: FER
Δυναμό: FER
Λάστιχα: Καινούρια

Χρώμα: Προσωπική επιλογή, όχι αυθεντικό
Αυτοκόλλητα: Αυθεντικά εκτός αυτού στον οριζόντιο

Ευχαριστώ θερμά τα μέλη της ομάδας "Φίλοι Κλασικού Ποδηλάτου" για τις γνώσεις και την υπομονή που αυτή τη φορά αν και δε ζήτησα, είμαι σίγουρος πως θα προσέφεραν και πάλι, περισσότερο όμως για την έμπνευση που μου δίνουν μέσω της προσωπικής τους δουλειάς.

Αφιερώνεται στο Veloeska γιατί πολύ απλά δε γίνεται αλλιώς...!

Φωτογραφίες:

1

2

3

4

5

6

Για σχόλια, ερωτήσεις ή ό,τι άλλο εδώ!

Pavlos K.
Εικόνα Pavlos K.
Απών/απούσα

Καλησπέρα!

Μετά από πολύ καιρό επιτέλους απέκτησα αυτό που πάντα ήθελα (ποδηλατικά μιλώντας...!), μια Ιταλίδα με τα όλα της, από μια ωραία εποχή που τα ατσάλινα πλαίσια ήταν ακόμα στην κορυφή (και για μένα εκεί θα μείνουν).

Μια εποχή ποδηλατικής αισθητικής ηδονής με φινετσάτες ευθείες αλλά και αισθησιακές καμπύλες που ξυπνούσαν/ξυπνούν ένστιγκτα ιδιαίτερα και για πολλούς από μας πρωτόγνωρα.

Χαζεύοντας μια μέρα στο ebay (λες και δεν ήξερα τι θα με βρει πάλι...), πετυχαίνω το σκελετό αυτόν, σε αρκετά καλή κατάσταση με το πηρούνι του και τα ποτήρια σε τιμή που δεν μπόρεσα να πω: "άσε μωρέ, άλλη φορά...". Πρόκειται για ένα πλαίσιο με σωλήνες Columbus SLX και πηρούνι επίσης Columbus.

Έτσι λοιπόν ξεκίνησε το ταξιδάκι αυτό (κλισέ αλλά τόσο αλήθεια), τόσο όμορφο, εκπαιδευτικό και πολύ μα πολύ ζωογόνο. Για να μην τα πολυλογώ, σκέφτηκα να το εξοπλίσω με κάτι που ούτε της εποχής του θα ήταν ('85), μα ούτε και τελείως σύγχρονο. Ήθελα να είναι πλήρως χρηστικό, χωρίς να χάσει όμως το χαρακτήρα του και γίνει "της σειράς"...και κάπως έτσι, έγινε τελικά "της χρεοκοπίας".

Με τη βοήθεια τη δική μου (ναι, σωστά), οι 2 γνωστοί-άγνωστοι φίλοι των Φίλων του Κλασσικού Ποδηλάτου ανέλαβαν να φέρουν τα σημεία που είχαν πρόβλημα στο χρώμα τους με αερογράφο, σπρέι και άλλες τεχνικές (επέλεξα να μη χάσω το παλιό του χρώμα που είναι εξαιρετικό) κι έτσι το αποτέλεσμα που προέκυψε με έκανε τρισευτυχισμένο. Αναπαράχθηκαν κάποιες χαλκομανίες που είχαν χαλάσει μέσω photoshop και το αποτέλεσμα ήταν κάτι παραπάνω από το αναμενόμενο.

Αυτά! ...και πολλά ήταν

Πλαίσιο: Milanetti Columbus SLX
Πηρούνι: Columbus

Groupset: Campagnolo Record Carbon Titanium 10speed (2001)

Στεφάνια: Mavic Open Pro 36H
Κέντρα: Novatec cartridge bearings
Ακτίνες: DT Swiss Competition (front)
Sapim Race (Rear)
Ελαστικά: Veloflex Handmade 700x23

Σέλα: San Marco Rolls
Παλουκόσελο: Campagnolo Chorus (2000's)
Βίδα Σφικτήρα: Gipiemme
Πετάλια: ΜKS (campagnolo record replicas)
Καλουπιέ & δέστρες: Chromed Iταλικοί & Christophe

Τιμόνι: Cinelli 64-40
Λαιμός: 3ttt evol 2002
Ποτήρια λαιμού: Shimano DuraAce
Ταινία: Fizik MicroTex διάτρητη
Καλωδίωση: Jagwire L3 Titanium

Φωτογραφίες:

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους Zorzilia για την υπομονή και την επιμονή τους. Το μεράκι που έβαλαν σε ένα ξένο ποδήλατο με άφησε άφωνο και είμαι τρομερά ευγνώμων γι' αυτό. Χρειάστηκαν πάντως μερικά εκμέκ για να προσπαθήσω να ισοφαρίσω λίγο αλλά μπααα...

Σχόλια, παρατηρήσεις και ό,τι άλλο θέλετε εδώ

veloeska_
Εικόνα veloeska_
Απών/απούσα

γκουχ!@!! βηξιμο εκπληξεως-ειδικα η αφιερωση-που μαλλον βλεπω καθυστερημενα κατα αιωνες εξ ου κι η καθυστερημενη απαντηση...μια χαρα το eska -κι!!!
μπραβο παυλε.....κερδιζεις γνησια κεντρα velo με τον επομενο καφε(καινουργια εννοειται)χεχεχε

Pavlos K.
Εικόνα Pavlos K.
Απών/απούσα

Μια πρώτη γεύση από το frameset! Όταν με το καλό γίνει ποδήλατο θα το ανεβάσω και ολόκληρο με λεπτομέρειες από την αποκατάστασή του!

Uploaded with ImageShack.us

Uploaded with ImageShack.us

Uploaded with ImageShack.us

Uploaded with ImageShack.us

Uploaded with ImageShack.us

Uploaded with ImageShack.us

Uploaded with ImageShack.us

Ευχαριστίες εκεί που πρέπει.... ξέρουν αυτοί (και πολλοί από σας...)!

Boreios1924
Εικόνα Boreios1924
Απών/απούσα

Τελειο Παυλο φινετσα σε ολο της το μεγαλειο....Και με τους zorzilia σε ποδηλατικο οργασμο να φανταστω με τις πινελιες τους. Μπραβο σας .

Columbus discov...
Εικόνα Columbus discovers Cro-moly
Απών/απούσα

...να δεις τα σχολια!